FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je pátek 29. 3. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
 Ovladače k PC
 Reálné letectví
 Recenze addonů
 Tutoriály, návody
 X-Plane
 Archiv aktualit
FÓRUM
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
FAQ k tématice AFD a AI 10. 06. 2002   Filip Dvořák
Tento text by měl být shrnutím nejčastějších otázek týkajících se rozšířeného použití AFD dat. Pro základní otázky typu "jak přidat gate na letiště" prosím konzultujte readme soubory Vámi používaných utilitek. Celý soubor bude rozdělen do několika sekcí podle objektu kterého se týkají.

Runways

Je možné měnit aktivní dráhu podle aktuálního větru?
Ano je. ATC ve FS2002 dokáže zvolit nejvhodnější dráhu vzhledem k povětrnostním podmínkám. Bohužel FS2002 obsahuje bug, který dává příliš vysokou prioritu nejdelší dráze na letišti. Vhodným pozměněním AFD informací lze ale tento bug obejít.

Jak tedy přinutím AI ignorovat prioritu dlouhé runwaye?
Je to jednoduché. Je nutné si uvědomit, že AFD data jsou používána pouze jako instrukce pro AI nebo jako zobrazovaná data ve FS2002 mapách. Proto je možné nastavit všechny runwaye na stejnou délku aniž by to mělo vliv na zobrazované scenario. Pokud mají dvě nebo více runwayí stejnou "délku", volí ATC aktivní dráhu podle následujícího algoritmu:
a) Ignoruje runwaye, ktere mají parametr "closed".
b) Pokud je vítr slabší nežli 16kt zvolí jako active runway nejvíce proti větru vybavenou ILS.
c) Pokud je vítr silnější nežli 16kt, zvolí jako active runway nejvíce proti větru.

Letadla mi po úpravě délek vjíždějí na runway přes jiný h/p než já chci. Jak to mám změnit?
Letadla si vybírají h/p podle vzdálenosti od prahu dráhy. Zkuste si tedy pohrát s delkámi runwayí tak, aby Váš h/p byl nejbližší k prahu dráhy u všech používaných drah

Některá nebo všechna letadla mi při příjezdu k h/p nezažádají o povolení k vzletu.
H/p bod musí být umístěn blízko runwaye. Když pojíždíte na start a máte na rádiu naladěnou věž, v určité vzdálenosti od dráhy vám vyskočí v menu nabídka "Request take off". To je maximalní vzdálenost, v jaké můžete mít h/p bod od runwaye, aby byla AI letadla také schopná zažádat. Z vlastní skutečnosti doporučuji onen bod ještě o malý kus posunout blíže k runway, protože pokud je přesně na oné hranici, některá letadla stejně nedokáží korektně zažádat.

Letadla mi po dráze neodbočí na první volnou taxiway, ale pokračují dál ke druhé nebo další
Máte h/p pro odjezd příliš daleko od dráhy. AI hledá nejkratší odjezdovou dráhu podle následujícího algorytmu: Vybere první nejbližší h/p bod náležející dané runway před letadlem. Za náležící runwayi pak považuje takový h/p, který leží v úzém obdélníkovém pásu kolem celé runwaye ( odpovídá šířkou pásu, ze kterého můžete zažádat o vzlet ). Pokud vám tedy letadlo pojíždí až k druhému h/p, máte pravděpodobně zmiňovaný h/p příliš daleko od dráhy a teprve další v pořádí je dostatečně blízko.

Můžu nějak urychlit pojíždění po dráze po přistání?
Pomocí AFD dat nelze ovlivnit rychlost pojíždění, avšak tuto rychlost lze v nastavení FSky změnit s použitím skvělé utilitky TaxiSpeed od J. A. Stottlemira.

Můžu tedy jinak urychlit vyklizení dráhy?
Můžete se pokusit upravit tvár výjezdu z dráhy k h/p tak, aby letadla nemusela točit velké úhly. Neověřeno!!!!

Mám přetížené letiště. Můžu na jednom letišti provozovat více runwayí současně?
Ano. Lze tomu docílit dvěma způsoby. Buďto zdvojením AFD informací o letišti nebo určení zvláštní dráhy pro start i pro přistání. O prvním způsobu se zde nebudu zmiňovat, neboť přináší velké množství nevýhod. U druhého je postup jednoduchý. Pokud používáte AFCAD 1.2 a vyšší, můžete přímo nastavit, zda je příslušná runway otevřená pro start či přistání. Pokud používáte jiný program, nebo nižší verzi, případně přímo SCASM, v příkazu RwyLoc() je první parametr po přistání čislo - 1 byte. Jeho vrchni nibble obsahuje 4 bity, které určují pattern pro danou dráhu ( začatek a konec vždy vlevo nebo vpravo ) a spodní nibble obsahuje 4 bity, které určují provoz na dráze ( začátek a konec, vždy zavřená pro take-off a zavřená pro land ). Tento postup má navíc tu výhodu, že zachovává kompatibilitu se změnou runwayí podle větru.

Taxiways

Můžu nějak urychlit pojíždění po taxiway?
Pomocí AFD dat nelze ovlivnit rychlost pojíždění, avšak tuto rychlost lze v nastavení FSky změnit s použitím skvělé utilitky TaxiSpeed od J. A. Stottlemira.

Můžu nějak měnit přiřazení taxiway podle šířky resp. váhy letadla?
Přestože příslušný parametr pro taxiway existuje, FS na něj zdá se nebere ohled.

Můžu vytvořit taxiway "jednosměrku"?
Přestože příslušný parametr pro taxiway existuje, FS na něj zdá se nebere ohled

Chci použít runway jako taxiway. Jak to udělám?
Pokud pro Vámi určenou trasu neexistuje jiné spojení ( jiná taxiway ), určí AI tuto cestu samo. Jinak je možné natáhnout paralerně s runwayí obyčejnou taxiway, pro kterou vymyslíme příslušné pojmenování. Je docela vhodné držet tuto taxiway odděleně od dráhy kterou kopíruje, aby ji špatně neinterpretovala přistavající letadla v případě že je tato aktivní.

Chci použít část runwaye jako příjezd nebo odjezd z jiné runwaye.
Použijte stejný postup, jako když používáte runway jako taxiway. Opět dodržte oddělení nesouvisejících drah a navíc přemýšlejte o vhodném umístění h/p bodu pro příjezd a odjezd, protože musíte uvážit, že AI letadla budou příslušný h/p bod interpretovat tak, že náleží oběma runwayím.

Gates

Chci aby mi k určité gate jezdil jen určitý typ letadla. Jak to udělám?
Každá gate má jako parametr šířku. AI pak přiděluje gates letadlům podle následujícího algorytmu. Vezme parametr wingspawn letadla a vynásobí ho číslem přibližně 0.7 ( přesná hodnota ještě není zjištěná, ale pro orientaci to stačí ). Najde nejmenší stojánku, na kterou se ještě letadlo vejde ( tj. vynásobená hodnota je větší než šířka stojánky ) a na tu pak letadlo umístí. Pokud je takových víc, postupně je zaplňuje od začátku AFD záznamu. Pokud již žádná další volná není, vybere nejbližší větší.

Chci aby mi k určité stojánce jezdila jen letadla určité společnosti. Jak to udělám?
Přímo a bez vedlejších efektů to udělat nejde, ale dvě možnosti by tu byly. Buďto ( mnou zavrhované ) vytvoření stínových AFD záznamů nebo v principu můžu použít stejný algorytmus jako u přiďelování typu letadel. Pro různé společnosti nepatrně pozměním velikost parametru wingspawn a podobně pozměním velikosti stojánek. Nevýhodou je obecně nekompatibilita během předávání a dále že algoritmus velmi záhy přestáva fungovat pokud je stání byť jen jedné společnosti přetížené.

Letadla se mi na letišti točí skrz choboty u gejtů nebo části budov.
Letadlo se točí vždy na tu stranu, kde musí točit méně vzhledem k příjezdové taxiway. Pokud je úhel přesně 180 stupňů, pak letadlo točí náhodně. Proto je vhodné stojánku mírně ( stačí 179 stupeňů správným směrem ) natočit, aby si letadla vždy vybrala směr od chobotu/budovy.

Chci aby k jednomu stání vedla příjezdová a odjezdová cesta
Pokud programujete ve SCASMu, není problém prostě napsat dvě příjezdové taxiway, pokud používate AFCAD, musíte si sehnat verzi 1.2 nebo vyšší, ten vám to umožní. Je ovšem nutné si uvědomit, že dokud nebude vyřešen problém jednosměrek, letadlo si pro cestu vždy vybere kratší vzdálenost, tj. i když bude stát čelem k odjezdové, pokud bude mít runway za zády, otočí se o 180 stupňu a odjede pozadu.

Chci aby letadla netočila, ale používala "pushback"
Zatím tato feature nebyla objevena, nicméně VoicePack obsahuje jak žádost o pushback, tak její potvrzení, takže kdo ví, jak to vlastně je.

Přidávání frekvencí/ATC/letišť

Chci přidat rádiovou frekvenci. Jak na to?
Vyplňte příslušné menu v AFCADu nebo vložte příslušný příkaz ve SCASMu do zdrojového kódu.

Chci přidat ATC na letiště, kde chybí. Jak na to?
Aby mohla AI letadla používat jakékoliv letiště správně, musí obsahovat alespoň jednu runway s přísušně označenou taxiway, alespoň jedno stání, alespoň jednu taxiway spojující stání a runway, alespoň jeden h/p na této taxiway poblíž runwaye a alespoň frekvenci "TOWER". POZOR!! Neplést s objektem tower, ten slouží k určení pozice kamery, nikoliv k řízení provozu.

Chci přidat nové letiště v místě kde FS žádné nemá. Jak na to?
Nejlepší je následující postup. Napsat hrubou kostru letiště ve SCASMu a zkompilovat do BGL. Tento BGL načíst pomocí AFCADu. Opět exportovat do scasm zdrojáku. Na začatku přibylo několik řádků a mezi nimi tento:
; HomeFile( "muj.bgl" )
nazev muj.bgl nahradte prislusnym existujicim microsoftim .bgl souborem ( napr. eurnwafd.bgl ) a opet importujte. Potom ulozte. Pozor!!! Jednou pridane letiste jiz nejde smazat. A druhe pozor, Pouhe nakopirovani AFD.BGL souboru ke scenariu nebo do adresare SCENEDB/AFDFILES/SCENERY sice zpusobi, ze se prislusne letiste objevi v nabidkovych listech, ale teprve vise zminovany postup zajisti spravne fungujici ATC.

Doufám, že vám můj FAQ pomohl ve vývoji a průběžně ho budu aktualizovat v závoslosti na vašich dotazech.

Počet zobrazení článku: 18079  Kategorie: Tutoriály, návody
VWAC
FS Medlánky
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ