FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je čtvrtek 28. 3. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Jeden příspěvek | Celý strom
OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 11:23
Gunterr   
Ahoj Polétavci,

jelikož se flightsim.cz v posledních letech mění na flightreal, i já bych se rád zapojil do toho poletování i jinak, než jen jako kaštan jednou za rok na dovču k moři.
Rád bych Vás proto požádal o radu, co byste sami doporučili? Je mi jasné, že se nedá říct, jdi do toho, je to jediná možnost, ale rád bych četl, proč se např. vyhnout tomuhle nebo tomuhle. Když jsem mluvil s Algym, doporučoval ULL a měl k tomu i argumenty (= nejlevnější motorové létání - člověk se i někam podívá). Prostě rady v tomto smyslu bych rád od vás zkušenějších četl.
Mé dosavadní zkoumání (stránky aecr.cz, laa.cz, net):

Paraglide:
+ nejlevnější cesta, jak se dostat do vzduchu
+ náklady na výcvik cca 10 000 Kč
+ výbava cca 30 000 Kč (použitá), provozní náklady téměř 0
+ možnost přejít na motoparaglide a tím se pak podívat i dál
+ možnost létat téměř všude
+ silnější interakce s okolním prostředím
- silná závislost na povětrnostních podmínkách
- "vyšší" míra rizika = sedět si v km na sedačce držen ve vzduchu "pár provázkama"

Plachtění:
+ létání s kniplem
+ člověk sedí už v letounu - možná větší pocit bezpečí
+ lepší výkony oproti paraglidingu (beru-li, že porovnávám např. L13A s "basic" kluzákem pro absolventy kurzu paraglidingu)
+ náklady na výcvik cca 50 000 Kč (cena vč. letových hodin)
+ provozní náklady cca 400 Kč/hodinu (v závislosti na počtu vleků)
- závislost na povětrnostních podmínkách
- potřeba více lidí na letišti, aby se člověk dostal do vzduchu (min. jeden vlekař)
- když bude pěkně, bude zájem o létání větší a nemusí být volný kluzák

ULL:
+ takové to "reálné" létání (tím se nechci dotknout předešlých skupin) = knipl (berany), páka přípusti, člověk si stoupá kdy chce, jak chce...
+ létání nezávislé na stoupavých proudech a i ty povětrnostní podmínky nejsou tolik "přísné"
+ člověk se dostane dál
+ "nezávislost" na personálu na letišti
- náklady na výcvik cca 70 000 Kč (cena vč. letových hodin)
- provozní náklady cca 3 000 Kč/hodinu
- když bude pěkně, bude zájem o létání větší a nemusí být volné éro

Je to takový malý výčet, který mě právě napadl. Prosím, pište, co se vám nelíbí (co mám dle vás špatně) apod. a co byste radili. Na rovinu ale musím říct, že ULL bude pravděpodobně v tuto chvíli nad moje finanční síly, ale třeba se to dá udělat nějak postupně nebo prostě bude tolik argumentů, že si třeba ještě rok budu šetřit a pak hurá do toho
Kurz plachtaře bych případně rád dělal někde poblíž Pardubic, pokud se nemýlím, tak na paraglide se pořádají týdenní kurzy, takže tam by to bylo skoro jedno.

Díky za každou poznámku, tuto otázku jsem položil záměrně teď, jelikož pokud se nemýlím, tak se v lednu nebo únoru začínají dělat teorie na plachťák, tak abych případně něco neprošvihl.

Aleš
 2x  

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 11:42
Blackrat
Osobně radím začít na PG. Výhody přesně ty cos napsal, je to hodně technický lítání a když člověk nekraví a nepřeceňuje svoje schopnosti (hlavní svinstvo sou poryvy větru a silná termická turbulence), tak to není ani tak moc nebezpečný. A zážitky jsou z toho fakt parádní.. Na letošní kroužení v čistý termice na Černý Hoře s 20ti padáčkářema, 10 rogalistama, 3 kluzákama a jedním orlem (nebo co to bylo za potvoru) nikdy nezapomenu..

A stojí to fakt houby, jen náklady na dopravu, jídlo a pití, případně naviják, k tomu jednou za rok technická prohlídka, členství v LAA a pojištění proti škodám.

Ale hodlám si k tomu letos nebo na přesrok pořídit papíry na ULL, abych ukojil své potřeby občas lítat s "opravdovským" érem..
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 11:45
Gunterr   
Přesně takové názory jsem chtěl, díky moc za info. Případně můžeš sám doporučit nějakou školu, zkušenosti, rady?
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 12:21
Blackrat
Tak já dělal kurz u Mistralu (http://www.mpg.cz/) a naprostá spokojenost. Zkušenosti a rady - nic zásadního, všechno tě naučej v kurzu - je to fakt na pohodu a není třeba se toho bát. A hlavně se nebát si nechat některý věci ukázat třeba 10x dokud je nebudeš umět, ať netrpíš při samostudiu jako já. Do začátku je hlavní umět si rozmotat překroucený šňůry a rozložit správně padák pro start. A taky jak správně chytit při startu "A" popruhy.
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 11:43
AJS
Já ti poradím ULLa. Plachtění je levnější, ale jen pokud jseš schopen na letišti trávit tolik času, který se obávám, že ve svém věku mít nebudeš. Ve finále bys to s plachtěním udělal stejně jako já, tedy stejně bys chodil někam do "komerčního" klubu, pak se ale náklady blíží ULL. Kdyby ti bylo šestnáct - dvacet, poradil bych plachtění, takhle ultralighty.
 1x  

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 12:16
Gunterr   
Díky za názor. S tím časem jsi to trefil přesně. Doby, kdy člověk mohl odejet v pátek odpoledne do aeroklubu a vrátit se v neděli večer, jsou dávno pryč. Partnerku bych pravděpodobně k tomuto stylu života nepřesvědčil a lamentování, že už teď nejsem přes týden doma, mi stačí. Ještě k tomu přidat víkend - no, to by byla asi veselá story Ale co už, můžu to zkusit. Třeba by letiště mohla brát jako tu "vysněnou" chatu, kterou si tak přála
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 12:27
kuma   
Ono už to je dnes trochu jiné. Nikdo (krom důchodců) si dnes nedovolí v AK strávit čekáním na letadlo celý víkend (a pátek k tomu). Staršně záleží na partě a pohodě, která na letišti vládne (nebo nevládne). Pokud je, tak jak jsem psal, zvládnout se to dá. Samnozřejmě pokud jsi přes týden pryč z domu (to znám) to je pak velký handicap...
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 11:53
tonde   
Shrnul jsi to hezky, k tomu není skoro co dodat, jen ti lehce opravím čísla na ULL:
- cena výcviku - pokud nejsi poleno, vejdeš se do 55 - 60.000, s trochou kliky okolo 50.000.
- náklady na hodinu o tisícku nižší než píšeš při rozumném hospodaření (koupení si balíku hodin atd...), takže ber 2 - 2.200 na hodinu včetně všech smyslných a nesmyslných poplatků.

Co se týče plachtění - ať mně plachtaři opraví - ale připadá mi, že možnosti plachtit jsou čím dál tím omezenější, kdežto ULL škol je - slušně řečeno - jak nasráno. Ostatní jsi shrnul

Taky bych doporučil ULL, viz Algyho konzultace a Radimmm... Pokud se domluvíte dva a půjčíte si éro, dá se udělat hezký výlet a výjde tě na litřík hodina a samotnýho tě stejně nebude bavit lítat dlouho.
Líbí se mi, že neuvažuješ o PPL, které je z pohledu občasného létání zbytečně drahé, pokud neuvažuješ o tom se tím živit. Paraglide musí být super, já to zkusil jednou a narazil jsem si záda jen při tom, když jsem si zvedal padák nad hlavu Letět jsem, samozřejmě, nechtěl, na to se mám rád, jen jsem si to chtěl zkusit.... Ale ve dvojím bych paraglajd zkusil rád.

Suma sumárum - za mně ULL
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 11:58
pawlick
Paraglide bych já nebral, šíleně se bojím vejšek
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 13:28
Pips   
Na to je právě paraglide ideální. Jelikož se nad tebou třepe to většinou barevný, tak do těch vejšek není moc vidět a nemusíš se jich bát
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 13:29
Premek
Sluka neni paraglide?
Ja mel pocit ze to je vylepseny model ma jen vzperu aby Ti ten padak nad hlavou "nezatleskal"...

 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 12:30
Gunterr   
Díky za opravu, třeba se tento příspěvek bude hodit i dalším nerozhodným a nerad bych uváděl nesmysly. Vycházel jsem z neodborného odhadu - cena hodiny (cca 2000) + palivo + poplatky.
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 12:37
Tragédie v JRD
ta cena ve školách bývá už s palivem. Jen si k tomu občas některé (vím o jedné) přídávají paliový příplatek (cca stovku). Poplatky za přistání jsou (po skončení výcviku) spíše marginálie.

V ČR je situace taková, že když vynecháme hadrové samodomo stavby (na straně jedné) a hypermoderní dělová ULLa (na straně druhé), tak tě hodina ULL na běžném fabrickém či polofabrickém tralala vyjde na 2000 +/- pár korun. Tečka.
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 12:07
kuma   
Napsals to celkem trefně, konec konců, z Přibyslavi si určitě ještě něco pamatuješ, i když je to tolik let.

Snad bych se jen trochu zastal bezmotorového létání.

Ano, je náročné na čas a partu, ale dá se (v dobré partě) skloubit i se zaměstnáním, rodinou a dětmi (!) a to není jen tak. Ale jde to. A i když si člověk v Echu může připadat jak v 737NG, navigovat podle čudlíků a barevných obrazovek, tak vytočit si červencový stoupák do dvou kilometrů a tam se bez námahy držet v chládku pod základnou, točit tam velké kruhy ve stálém stoupáku 3-4 metry a přitom mít natlačeno na 120-140 KMH aby vário bylo na nule - a když tě to omrzí, tak hop někam jinam, kdy lítáš místně a zjistíš že při té výšce to "místně" znamená kruh o poloměru 40 km a pořád budeš mít rodnou hroudu na dohled - tak to je pocit uspokojení, který dává jen málokterý jiný druh létání. Budeš součástí mezinárodní plachtařské rodiny - a vztahy jsou v tomto směru na západ od naší hranice přinejmenším velmi dobré. Může se tak snadno stát, že se i s plachtěním "někam podíváš" - jen pojedeš po zemi a tan kluzák ti "tam" půjčí nějaký kamarád - a zas - jsou to zážitky, na které se nazapomíná.

Těžko radit, poradil bych ti, co bych spíš "já", ale to samozřejmě neznamená, že bys to měl "spíš ty". Na každý pád ti držím palce !
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 12:44
Gunterr   
Jo, kdybych se tehdá nechal tím blaníkem svézt, možná bych už dnes hrdě honosil stříbrným "cé" a dalšími stupni plachtařiny... Jenže to je kdyby

S tím časem v týdnu je to právě teď trochu ošemetnější. K hlavní práci si ještě přivydělávám další činností. Ale je to jen podzimně až jarní záležitost, takže tam se pak čas zase trochu uvolní

Ohledně té party bohužel nemám nikde žádné reference z okolí Pardubic (třeba se někdo z Jaroměře, Podhořan, Chrudimi,... ozve, třeba budu mít štěstí a objeví se i nějaká pozvánka na úvodní hodinu plachtařského výcviku ).

No, bude to ještě asi zajímavé rozhodování Tvůj příspěvek zní až neskutečně poeticky a taková romantika zase taky nemusí být k zahození... Navíc ať už v plachťáku nebo v ULL je snadnější svézt po čase někoho dalšího, u paraglidu to bude téměř neřešitelná záležitost
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 13:29
kuma   
No, znáš to "Nic není nemožné!" (Toyota!)

i na PG existujou tandemový sedačky, když máš dost velký padákokřídlo...
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 13:35
Gunterr   
OK, tak budeme zkoušet Toyotu

O tandemu na PG vím, ale přeci jen v ULL a plachtařiny je ta možnost "ve dvou" jednodušší - už jen díky tomu, že téměř celý výcvik probíhá ve dvou lidech, kdežto u PG jen v jednom. Takže aby člověk v PG někoho svezl, "musí" si udělat kurz
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 14:39
Blackrat
Jo, na to abys vozil lidi na PG musíš mít hodně nalítáno a spešl kurz. A popravdě po tom nijak neprahnu - nejhorší hozený tlamy co jsem na PG viděl byly na tandemu - cestující zmatkujou i přesto že jim pilot vysvětlil co maj dělat. Jen z našeho kurzu to byla maminka jednoho zvrtnutá noha a manželka druhýho vyraženej dech. Já bych na to nevlezl
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   7. 1. 2013 / 23:22
yaakov
V současné době v okolí Pardubic je asi nejlepší volba Chrudim...
33272 B / 600 x 446 / ak.jpg
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 12:34
Tragédie v JRD
Trošku mi ty tvé varianty připomínají IQ testy s otázkou "vyberte položku, která se sem nehodí"... Ten paraglider ve společnosti platchtění a ULL tak trošku nesedí - to je uplně něco jiného, a s tím zbytkem IMHO nesouměřitelné. Spíš bych pochopil výběr mezi plachtěním, tralala a dospělým všeobecným letectvím.

V první řadě - vynechal jsi (a nebo jsem to mezi řádky nepobral) , co od toho létání očekáváš. Každý od toho očekává něco kapku jiného (a to i když pomineme ty, co jdou létat s jasným cílem - za pár let sedět na pravý sedačce v nějakým to pořádným letadle), a to je to zásadní, čím by jsi se měl řídit. Každá z těch třech vyjmenovaných variant má IMHO úplně odlišnou cílovku.
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 12:43
Blackrat
Paragliding a plachtění je podle mě skoro to samý - zkusil jsem oboje. Sice se to úplně jinak řídí a jsou jiný výkony, ale filozofie je stejná - obojí je kluzák, využíváš termiku a svahový proudění. A zážitek za letu je přinejmenším podobný, aspoň z mojeho úhlu pohledu. Možná by byl jinej názor někoho kdo dělá aktivně oboje - já zatím jen PG.
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 13:02
Gunterr   
Nerad bych, aby to vypadalo, co se sem nehodí Tyto tři varianty jsem vybral proto, jelikož bych si myslel, že toto je nejsnadnější cesta k létání. Znám osobně od každého druhu někoho a každý má to své (viz první příspěvek). Ale nikdy jsem nemluvil s člověkem, který by dělal buď všechny tři nebo měl možnost porovnávat na základě jakýchkoliv zkušeností.

Ano, bylo by fajn mít peníze na PPL a možnost vzít Zlínka 43ku a "vyvézt" rodinu do vzduchu, ale vím, že PPL (jak psal Tonde) na to občasné létání není pro mě finančně dosažitelné. Nechtěl jsem ale tímhle úplně utnout možnost motorového létání, které je možná dosažitelné i při nepříliš vysokých nákladech.

Možná je pravda, že sám nevím, zda se chci nechat unášet jen ve vzduchu nebo "vzdušně" procestovat naši krásnou matičku zemi. Možná i tento příspěvek má pro mě přinést toto rozhodnutí. Např. Kumův příspěvek je poodkrytí toho, co třeba člověk zvenku nevidí a čeho se má "bát" - viz to o té partě. Musí být fajn se jen tak poflakovat ve vzduchu, ale je to právě "vázané" na tu partu lidí - bez vlekaře se tam blbě dostane člověk. Zase na druhou stranu má plachtění oproti PG výhodu jisté "bezpečnosti" - viz různé poryvy apod, o kterých psal Blackrat.
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 13:08
Tragédie v JRD
Pokud to kompletně vytrhnu z kontextu, a vybíral bych si mezi těmito variantami tak, jak jsou na stole, tak jednoznačně Ull... finančně sice trošku výš, než zbylé dvě, ale přináši pocit nejvyšší svobody a volnosti.
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 13:17
Gunterr   
Mohl bych tě požádat o malou představu, kolik tak cca vyjde měsíčně ULL létání? Vím, že to je silně individuální, ale taková střízlivá úvaha - přes týden není možnost, o víkendu i v závislosti na počasí, i další zájmy než jen být na letišti. Cca 5 000 Kč? Víc, míň? Nedokážu si představit, jak to vypadá...
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 13:24
Tragédie v JRD
No .. vyjde přesně na tolik, kolik prolítáš Nedá se to jakkoli odhadnout - někdo nalítá pět hodin za víkend, někdo pět hodin za měsíc, někdo pět hodin za rok.
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 13:39
Raspber
Ono je vážně jedno kolik hodin nalítá člověk za rok ? Není tam nějaké minimum aspoň, které pilot potřebuje aby si udržel licenci ?
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 13:44
Tragédie v JRD
U tralala na to žádné minimum není, a je věcí každého jednotlivce, aby si sám řekl, že když do éra leze po půlroce, aby si dal nějaký ten let s instruktorem (a občas si to hlídaj školy, a když jim v systému vypadne, že máš první let po půlroce, tak ti tam toho instruktora vnutí).

Jisté omezení (ale nijak dramatické, dluží se dodat) na nálet existuje pro případy, že chceš brát na palubu další osobu.
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 14:12
kuma   
Nemáš pravdu.

Musíš mít nalítáno několik (nevím už kolik to bylo, ale bylo to fakt jen pár) hodin, aby ti jednou za 5 let prodloužili ULLa piloťák. Nebo musíš absolvovat aspoň jednou (před výměnou piloťáku) praktické přezkoušení.

Dá se tedy shrnout, že povinné minimum na ULLA je asi 6000 za 5 roků. Což je prakticky to samý, jak píše Tragéd, jen trochu přesnější.
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 14:24
Tragédie v JRD
Jo, vidíš, máš pravdu, je tam formálně dáno 5 hodin / 2 roky (prodložuje se co 2 roky, ne co 5 let).

Nicméně - je to formální záležitost - vzhledem k tomu, že pilot ULLa není povinnen vést jakoukoli dokumentaci o svém létání (vedení pilotního deníku , apod.) tak je v podstatě jedno, co si tam napíše. Je to nedohladetelné, je to jen takové číslo plácnuté do vody.
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 14:26
tonde   
Bohužel nemáš pravdu, dogdore, takže si dovolím uvést na pravou míru, ať je toto vlákno se správnými informacemi.
ULL se prodlužuje po 2 letech (rocích, nikoli letech v letadle a minimální stanovený nálet je 5 hodin za 2 roky. Do papírů na prodloužení píšeš svůj nálet od posledního vydání/prodloužení ULL papírů a spoléhá se na to, že nikdo ve vlastním zájmu nelže, neb uživatel SLZ není povinnen vésti sobě zápisník letů.
Pokud tento nálet nemáš a jsi dostatečně zodpovědný vůči sobě a zapsal jsi pravdivé údaje, tak jsi povinnen absolvovat přezkušovací let s inspektorem LAA, který posoudí a doporučí/nedoporučí tvou žádost o prodloužení a tento protokol doložíš k žádosti. Ale řekněme si na rovinu, že 5 hodin za dva roky je tak na zabití a je jen otázkou sebereflexe každého, jak se cítí. Já mám třeba ve své historii něco nalétáno, ale v armádě jsem se naučil, že pokud mám delší přestávku, tak si sám zažádám o vývoz - a aplikuji to i teď na ULL, jakmile delší dobu nelítám, skočím si pár okruhů s naším šéfpilotem, ten mně zjebe jak hada a jdu dál v klidu lítat sám

Suma sumárum: ULL papíry - 2 roky/5 hodin
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 14:35
kuma   
Dík za upřesnění - už jsem to od doby odevzdání svého ULL piloťáku pozapomněl (neměl jsem nálet a léítal jsem už jiný věci, tak jsem to před pár lety prozatím s ULL zapích).

Co se týče vývozu po přestávce - jsem vyznavačem stejného náboženství.

PS: Béke, barátom bylo mnohem hezčí i originálnější, než suma sumárum. Bohu žel jsou některé obraty asi více nakažlivé a hůře léčitelné...
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 14:46
tonde   
....no jenže já se začal zabývat sociologií a zjistil jsem, že "Peace, brothers" v sociologii nejni nic, tak jsem začal používat to, co je monumentálně "in"
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 14:48
kuma   
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 18:02
Instructor
Toníku, nemáš pravdu. Slová šéfpilota Ti musia znieť ako "nebeská hudba" ...
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 13:44
Gunterr   
A to je právě ono... Chtěl bych ve vzduchu být co nejvíc (primární touha nováčka), ale jak jsem psal v prvním příspěvku, 10 000 Kč na 5 hodin letu (třeba měsíčně) v tuhle chvíli nemám. Když to porovnám s PG, kde celá cesta do vzduchu vyjde cca na těch 12 000 Kč (výcvik, piloťák, pojištění, LAA) a následně kdybych si nekupoval rovnou výbavu, ale jen půjčil (cca 600 Kč / den), tak je to jiné kafe... Zase na druhou stranu je to o jiné filosofii... Njn, pomalinku se asi začíná rozjasňovat
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 13:51
Tragédie v JRD
Čeče - 5 hodin měsíčně - to je už docela záhul .. to jsem udělal jen v roce, kdy jsem lítal výcvik (a to ještě diky tomu, že jsem dřevo a těch 20 hodin , co je v osnově, mi ani zdaleka nestačilo).

Ono to hodně odvisí i od dalších okolností - loni .. vlastně už předloni, jsem nalítal 25 hodin za celej rok, a přitom mám pocit, že jsem byl na letišti pomalu každý víkend... Ono hodně víkendů ti zkazí počasí, do toho občas jiné povinnosti, pak už i dojdou nápady kam lítat (pokud nejsi vyložene kochací typ, který tráví hodiny ve vzduchu a kochá se do omrzení našimi hrady a zámky) atd ...
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 14:01
Gunterr   
Tome, skoro už jsem ULL začal vyškrtávat pro finanční nedosažitelnost a ty přijdeš s tímhle Těch 25 hodin je tak nějak +- snesitelná zátěž řekl bych
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 14:08
Tragédie v JRD
Zase, podle me to nejak neposuzuj ... Nejsem prostě ten kochací typ, co dá každej týden 2h jen tak bezcílného létání nad Krajinou

Někdo jiný Ti zase řekne, že 5hodin týdně je málo a že lítá dvojnásobek Je to dost individuální ))

Ono, když se nad tim člověk tak zamyslí, tak těch mých 25 hodin za rok je víceméně těch tvých 5 hodin za měsíc - od října, listopadu do března toho nalítáš docela málo (počasí je sviňa, a i když se to nezdá , tak ti klidně na víkend nevyjde dva měsíce počasí)....
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 14:16
kuma   
Tome, soukromě - ty si dovedeš představit, že bychom my dva v jednom ULL cítili "volnost"?
V Z-43, C-182 - to ano, to se občas dá i nadechnout, ale v ULL...
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 14:42
pawlick
Musíš natankovat do křídel helium
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 14:47
kuma   
I kdeže, to není problém hmotnosti, to je problém, že některá letadla (i z katgorie GA - např. C-150) jsou jaksi těsná v ramenou... pokud sedí dva normálně rostlí vedle sebe, tak při nejlepším jeden má rameno víc vpředu, nebo oba sedí nakloněni do stran. Tomu nelze říkat "pocit volnosti" !!
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 15:07
pawlick
V tom případě mohu Echo jen doporučit. S tragédem na šířku v ramenou v pohodě
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 15:09
Tragédie v JRD
Ehm.... zas tak moc úúúplně v pohodě to nebylo .)
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 15:17
pawlick
Ale mohlo to být ještě horší
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 13:41
Luděk Ch.
Kdybych řešil podobné rozhodnutí, vyhrálo by u mě jednoznačně ULL. A to proto, že poskytuje nejvíce svobody za přijatelné peníze a nejvíce se podobá dospělému letectví Tím samozřejmě nechci shazovat paraglide či plachtění, které zase mají výhodu v bližším propojením s okolí. Ale na můj vkus je to propojené až příliš
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 13:57
Tom Meinlschmidt
jeste tu mas moznost TMG. Na L13SW te to vyjde okolo 30-40.000, podle toho, jak jsi sikovnej. Hodinovka taky neni zadna darda a mas moznost jak plachtit, tak frcet s motorem.. A muzes i vzit nekoho s sebou.
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 14:05
Gunterr   
Můžu požádat o nějaké bližší info? Na tuto kategorii jsem nějak nenarazil.
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 14:09
Tom Meinlschmidt
motorovy kluzak..

http://www.akplasy.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Itemid=14
http://www.gac-ramert.eu/zakladni_vycvik_pilota_tmg.html
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 14:16
Pips   
Ale co jsem tak zaslechl nějaké informace, tak TMG jako takové asi brzy zanikne a stane a bude z toho nějaká podkategorie plachtařského průkazu a bude to snad plachtařská kvalifikace do zápisníku. Nikoliv samostatný průkaz. Nutno ovšem pohledat přesně, protože se přiznávám, že mám v těch nových chystaných označeních průkazů a skupin kvalifikací docela fest mrdník.
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 14:41
kuma   
No, ono to tak už vlastně je, že...

Máš teď (krom balónů, UL, padáků a helikopotvor) jen dva civilní (soukromé) průkazy - plachtařský a/nebo PPL. A v plachtařském (GLD) máš kvalifikaci TMG, kterou stejnmě jako GLD prodlužuješ periodama po dobu platnosti průkazu. Ti zvrhlejší si kvalifikaci TMG nechávají zapisat do průkazu PPL, to jde taky, když nechceš udržovat GLD. A sice jsem se s tím zatím nesetkal, ale pokud bys udělal celou osnovu JEN na TMG, tak dostaneš "průkaz způsobilosti pilota kluzáků" s kvaifikací TMG (bez GLD) .
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 18:40
Lowmick   
TMG v PPL prukazu (SEP) ma tu vyhodu, ze ti jedno muze prodluzovat druhy. Navic hodiny z TMG se ti pocitaj do PPL zapisniku.
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 19:43
kuma   
No bať, ale jsou lidi, který ty hodiny zas tak nehoněj a nepotřebujou. Když jsem zjistil, že class1 nezískám, přestal jsem chrtit a lítám si pro radost
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 14:25
kuma   
Vivaty vymíraj. Je už docela problém si jen udržet kvalifikaci, neřku-li půhčovat si vivoňe na poletování, pokud zrovna za tvým hřbetem není nějaký klub, kde jej ještě z nstalgie udržujou při životě.

Ale dík, žes tuhle kategorii připomněl, myslím, že je u nás nyní dost neprávem zanedbávaná, zejména Rakušáci a Němci mají TMG stále v oblibě... A v podstatě vymření našeho vivata mnme dohnalo do tenat PPL, dokud byl vivat (i když už dávno soukromý) k dispozici na zavolání kdykoliv (navíc za cenu znatelně nižší, než je zde uváděná průměrná cena UL) - po PPL jsem ani nevzdech.

Je třeb a říct, že málokteré letadlo je tak posmívané a pomlouvané (těmi co ho nelétají a nelétali) a naopak vzpomínané těmi, kteří svou "bukovou větev" honili nad rodnými lány. Velmi stručně se dá říct, že na zemi to nestáloé za nic -. maniípulace, pojíždění, rozjezd - no fuj. Ale jak se to dostalo do vzduchu a zaklapl se podvozek, je to epesní létadlo pro dva. Nominální spotřeba 14 litrů / hodinu - a při ekonomy cestovce v jednom a půl (já a bágly na několikadenní výlet) skutečně jen 9 litrů /hodinu (=9 litrů na 100 km). A navíc - vivat je perfektní doplněk pro plachtařinu - i výcviková osnova má znatelnéí úlevy, pokud už vlastníš GLD.

 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 14:38
Tom Meinlschmidt
kluci v LPS (LKRO) maj vivata - na vycvik i pujcovani, je tam tusim i druhej v klubu. kazdopadne je to pekny politani za rozumny penize a rekl bych, ze i dobrej start do dalsiho.
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 14:45
kuma   
Souhlas.

Letos bych zas měl sehnat někoho, u koho bych mohl odlítat aspoň periodu... Naposled to bylo na LKVR a dostal jsem navíc potvrzení o proškolení v ovládání stavitelné vrtule - což zrovna na vivatu je víc divadlo, než seriózní úkon (dvě rukojeti, dva lanovody, jedním táhnout, druhým pouštět, jednou pomalu, podruhé rychle... jó, to bylo něco) - ale těch 20kmh cestovky navíc bylo sakra znát. Jenže vrtule odešla do důchodu, vivat dozadu do hangáru...
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 14:48
tonde   
přijeď s flaškou, náš soudruh spolumajitel jednoho vysrata má a určitě ho rád půjčí Písni SZ a domluvíme se
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 14:51
kuma   
OK, dík za tip!
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 14:09
kuma   
Jsou party, kde se dalo (dá?) vytelefonovat L-23 přibližně od-do, přijedeš, vlekař tě vytáhne - a když se ujmeš, tak si lítáš. Pak vylezeš z éra, zaplatíš, dáš si kafe a jedeš domů. Představa, že bez 40 hodin brigád do éra nevlezeš není zadaleka univerzální. Je samozřejmě otázka, jak by se tam dal zorganizovat výcvik - nemám teď aktuální info, ale po sz pošlu tipy.

Jo- a stran PPL doporučuji častěji používat slůvko "zatím". Taky jsem si kdysi myslel, že tak maximálně absolvuju plchtařský výcvik, abych si hned napoprvé nenabil hubu na domadělaném ULLa... a dnes už mi to připadá jak z jiného světa (tak jak se za ty roky změnil pérák )
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 17:22
Juralet
Záleží co chceš lítal, pokud chceš poletovat po republice, nebo okolí, tak bych volil spíš Ull. Ale to by taky chtělo přemýšlet nad tím že by sis časem pořídil svoje éro, jsou cenově přístupné i pro normální lidi Pokud si chceš užívat opravdu létání a jsi z poblíž aeroklubu, ve kterém se plachtařina vyskytuje v dostatečné míře, tak bych šel na plachtaře. Já mám GLD a teď uvažuji o Ull, protože větroń, to je paráda, jen musíš domlouvat lidi a to je někdy problém. Jinak užívat si let bez motoru, to je vážně nádhera Pokud si chceš jenom užít let a nezáleží ti na tom v čem poletíš, že poletíš sám a taky to že poletíš pomalu a klidně, tak i Paraglide není špatný, je to nejpřístupnější možnost a taky levný provoz. Osobně bych se rozhodoval nad tím, čeho chceš docílit. Pokud se chceš dostat na ull časem a nespěcháš, tak bych přistoupil na cestu plachtaře a časem i Ultralight. Na větroni se naučíš základy a hlavně meteorologii, pak už to nebude takový problém s pokračováním na ultralightu.

Ještě se omlouvám jestli jsem tady psal něco co tady už je, nečetl jsem všechny příspěvky.
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 22:14
Gunterr   
Nikoliv, každý názor zde má své místo. Jsem v tuto chvíli Pardubákem, takže do úvahy právě přicházejí např. Chrudim, Podhořany a Jaroměř. V Jaroměři by se měl otevřít podle všeho i kurz plachtařů, už jsem dostal prvotní info.

PG je sice fajn, ale nejbližší kopec jsou buď Podhořany nebo pak Černá Hora. V tomto to mají Pardubice dost blbé - prostě rovina. Pro PG v tuto chvíli hraje cena a "nezávislost" na jiných - prostě vemu "batůžek" na záda a podle své schopnosti / neschopnosti si zalétám. Plachtařina zase umožňuje možnost se podívat "dál" i během jednoho dne, aeroklubový život určitě taky má něco do sebe... Je tam bohužel ale potřeba nejvíc lidí a Tondeho teorie (možná i díky uzemněným blaníkům) o odlivu lidí od tohoto sportu také asi nebude pouhou frází. Např. poslední info z LKPI (info stylu jedna bába povídala) podobným teoriím nahrávala. Ale jak říkal doktor, je to o partě a prozatím je info takové, že jak v HK, tak v Jaroměři by neměl být problém jak s lidmi, tak s letadly.

O kupování vlastního ULL v tuto chvíli nemohu ani uvažovat, ale s tím do toho asi nešel nikdo. Poletování si po vlasti české, příp. se kouknout i za hranice by bylo fajn, ale jak jsem psal v úvodu, tady už je to trochu o jinčích penězích.

V tuto chvíli vím jediné - chci se prostě dostat do vzduchu. Žádné ambice typu akrobacie, "pravá sedačka" či podobné nemám, navíc s cylindrickou vadou očí by to ani nebylo možné (myšleno ve smyslu toho profi létání). Prostě chci mít možnost sednout do létacího zařízení a vydat se na plavbu vzduchem ať už s vrtulí, která by mě bránila v pocení se, nebo bez ní (viz. doktorům příspěvek o červencovém stoupáku nebo Blackratův příspěvek o "černohorském kolotoči").
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 22:27
AJS
Identickou tužbu (prostě se dostat do vzduchu) jsem měl i já - i když to nakonec dopadlo jinak. A šel jsem plachtit. Ale bylo mi šestnáct. Ty už jsi starej pes, tak se na to dívej trochu přízemněji. Ber to třeba i tak, že pokud zůstaneš "plachtařem z leknutí", což asi zůstaneš, pokud se tomu nebudeš věnovat na 100%, bude tvoje sezóna od dubna do září a ve zbylém půlroce budeš rád za občasné udržovací skoky. A mnohdy, když budeš mít volno, nebude počasí na plachtění, ale s ULL by to dalo. A naopak, při dobrém počasí se neurveš z práce. S ULL můžeš jít klidně v létě lítat v pět po práci, s větroněm sotva.... Zvol ty ultralighty. Já mám co dělat, abych se urval a skočil si ve větroni, předloni jsem byl rád za asi 17hodin a vloni - stydím se napsat, kolik to bylo...
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 22:55
Juralet
Souhlasím, pokud na to máš prostředky, tak ultralight je ta nejsnažší cesta, jak se dostat do vzduchu skoro kdykoliv. Plachtařina je nádherná, ale musíš tomu věnovat čas. Hodně času... Ultralight je opravdu nejjednodužší, sice ceny jsou vyšší, ale zase ti to nevezme tolik času. V Chrudimi mají dost ultralighty, ale nevím jak jsou na tom s výcvikem. Pokud vím, tak tam tenkrát létali výcvik. Jednu chvilku jsem tam létal na větroních, když jsme neměli v AK žádné letadlo. Myslím tím dvousedadlovku na výcvik. Ull bych tedy doporučil hlavně z ohledu na čas a lidi.
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   7. 1. 2013 / 23:50
yaakov
Jak jsem psal výše, v Chrudimi jsou teď ideální podmínky - základní plachtařský výcvik na K7, možno i ULLa a PPL.
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   3. 1. 2013 / 05:58
Létající myš   
Pche......v šestnácti plachtit, to PM už od třinácti lítal akrobačku pro Metro Goldwyn Mayer.
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   2. 1. 2013 / 23:57
Tragédie v JRD
Pokud tralala, můžeš zkusit fly for fun v HK
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   4. 1. 2013 / 10:08
Gunterr   
Mohl bych poprosit někoho, kdo létá v Chrudimi, zda by se mi mohl ozvat soukromou zprávou? Díky
 

Re: OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)?   16. 1. 2013 / 12:42
kuma   
Tak, jako já nejsem agent zrovna paraglidingu, ale fakt je, že jsou některý věci, který si s mejma plechovejma kamarádama dovolit nemůžu - a nebudui moc, i kdybych byl s nima srostlej každodenně. Padáčkáři jo...
http://player.vimeo.com/video/47975978
doporučuju dokoukat, 5000 m AMSL...
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Vyhrálo plachtění...   22. 4. 2014 / 11:21
Gunterr   
Zdravím po dlouhé době flightsim komunitu

Dovolte mi se "pochlubit" více jak roční prací lidí v AK Chrudim, které předcházela dloooooouhá "teoreticko (tady na Flightsim.cz) - praktická (v jakémkoliv flight simulátoru)" příprava. Díky radám zdejších jsem se rozhodl pro plachtění a nelituji toho. V neděli 20.4.2013 se mi podařilo vykonat zkoušku a jsem PILOT KLUZÁKŮ.

Omluvte prosím toto chvástačství, ale zdejší lidé mi k tomu dopomohli svými radami, a proto mi dovolte, abych jim touto cestou poděkoval.
1) pan pilot kuma - jeho texty o AK létání a přímo mířené rady o termice ve 2 km pod mrakem - zažil jsem si, jeho slova tesati do kamene!
2) pan pilot Radimmm - i když jeho účet už tu není i tak jej musím vzpomenout - "hlasoval pro ULL" a jeho důvody byly zřejmé a i jeho slova se naplnila - výcvik mě stál skoro každou sobotu strávenou na letišti a jednu přítelkyni k tomu.
3) pan pilot yaakov - který "hlasoval" pro AK CR. I když jsme se asi vědomě nikdy nepotkali, díky za tip...

- dala by se vzpomínat i další jména, ale obecně všichni přispívající ve vláknu či vláknech jiných.

Tak třeba někdy ve vzduchu naslyš
35055 B / 600 x 490 / K7_u.jpg
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Vyhrálo plachtění...   22. 4. 2014 / 12:24
Rychlokvaška
Jakýpak omluvte, něco jsi dokázal, tak se s tím klidně pochlub!

Obrovská gratulace ke splněnému snu, plachtařina je krásnej sport a naproto ideální úvod do lítání.
Tak ať se daří a lítej bezpečně.
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Vyhrálo plachtění...   22. 4. 2014 / 14:56
Gunterr   
Díky Slibuji, že budu létat nízko a do zatáček brzdit
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Vyhrálo plachtění...   22. 4. 2014 / 13:22
kuma   
Aleši - GRATULACE !!!!!!!!!

Ani nevíš, jakous mi udělal radost!
Ale vůbec ne tím, že mi děkuješ - vždyť vůbec nemáš za co - ale tím, že sis dal cíl - šel za ním - a dokázals to - a jo je OHROMNÝÝÝ !!
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Vyhrálo plachtění...   22. 4. 2014 / 14:59
Gunterr   
Díky
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Vyhrálo plachtění...   22. 4. 2014 / 13:50
Zdenda
Gratuluji a přeji mnoho pěkných chvil mezi oblaky.
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Vyhrálo plachtění...   22. 4. 2014 / 15:00
Gunterr   
Díky moc, svět vnímaný shora jen za "hluku obtékajícího vzduchu" je fakt krásný balzám na duši...
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Vyhrálo plachtění...   22. 4. 2014 / 18:35
mezekmezek
Že jo?! Za to ta "ztráta" jedné přítelkyně určitě stála...
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Vyhrálo plachtění...   22. 4. 2014 / 18:37
mano
Preto som si najprv spravil papiere a az potom sa nasla polovicka ktorej to nevadi
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Vyhrálo plachtění...   23. 4. 2014 / 08:38
Gunterr   
Já si našel tu novou polovičku, které to nevadí, už v průběhu a popravdě mě hodně potěšilo, když chtěla být u toho momentu, kdy se ze mě stal pilot
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Vyhrálo plachtění...   23. 4. 2014 / 08:57
mano
ja som svoju zaial neprehovoril na ten letistny zivot, ale kym ma pusti lietat tak v pohode
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Vyhrálo plachtění...   22. 4. 2014 / 15:01
Gunterr   
Jinak se omlouvám za překlep, ale zkouška proběhla tuto neděli, takže 20.4.2014 a ne 2013
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Vyhrálo plachtění...   22. 4. 2014 / 15:51
ondras   
Gratuluji Pane! Dobrá práce. A doufám že jako starý simulátorčik neodvrhneš úplně FS
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Vyhrálo plachtění...   23. 4. 2014 / 09:03
Gunterr   
Ondro neboj, FSku občas taky ještě zapnu, ale už to není tak často
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Vyhrálo plachtění...   22. 4. 2014 / 15:55
kmarciniszyn
super super super...já se na to pořád jenom chystám a pořád vidím nějaké překážky..takže o to srdečnější gratulace!
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Vyhrálo plachtění...   23. 4. 2014 / 09:10
Gunterr   
Karle, jsme přibližně stejně mladí, takže má rada zní - nečekej, nemá to smysl - já se rozhoupával vlastně 14 let a ten propastný rozdíl od kluků, kterým je 18 či 16 je neskutečný
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Vyhrálo plachtění...   22. 4. 2014 / 17:00
Kachna   
Gratulace pane, ať ti Thermoska dopřává samé pětimetry.
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Vyhrálo plachtění...   23. 4. 2014 / 09:17
Gunterr   
Díky Kachno Kéž by takové počasí bylo co možná nejčastěji...

I když vím, že Thermoska těší pouze nás plachtaře, dle slov našeho instruktora je to pro motoráře, a teď cituji: "zasraná turbolence"
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Vyhrálo plachtění...   23. 4. 2014 / 10:58
pawlick
Já říkám zasraná termika Ale jen, když není blízko nějaký plachtař
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Vyhrálo plachtění...   22. 4. 2014 / 22:39
Algy   
Gratuluju k prvnímu sólu a ke tvému rozhodnutí, které bylo určitě správné. Přeju kolik startů, tolik přistání!
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Vyhrálo plachtění...   23. 4. 2014 / 00:54
kuma   
Hele, není on Gunterr už spíš po pilotkách?
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Vyhrálo plachtění...   23. 4. 2014 / 07:15
Anacron
Takže sólo má taky, ne? Jinak taky gratuluju a těším se na viděnou pod kumulem.
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Vyhrálo plachtění...   23. 4. 2014 / 08:08
mano
tak ale solo mal v polke vycviku
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Vyhrálo plachtění...   23. 4. 2014 / 09:08
Gunterr   
Měl jsem vlastně sóla dvě - první na soustředění v Žamberku a druhé pak "doma" v Chrudimi. Přeci jen je to nezvyk, když letíte někde, kde to sice znáte, ale nikoho za sebou neslyšíte, max. občas instruktora z rádia
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Vyhrálo plachtění...   23. 4. 2014 / 09:37
Instructor
... SÓLO je iba jedno. Je to prvý samostatný let človeka vo svojom živote. Spravidla si jeho priebeh pamätáš počas celého svojho života. Samozrejme je potrebné ešte množstvo letov, aby si sa stal pilotom.

GRATULUJEM !!!
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Vyhrálo plachtění...   23. 4. 2014 / 10:49
kuma   
Potvrzuji. První sólo je jen jedno.
Další "první sóla" (TMG, ULA, PPL, na novém typu... první vlek...) jsou taky zajímavá, ale... - ale to člověk pozná, až když se k tomu dostane.
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Vyhrálo plachtění...   23. 4. 2014 / 11:59
Anacron
Pro mě byl asi větší zážitek první let s VSOčkem než první sólo. Asi proto, že sólu na L-13 předcházel výcvik, ale VSOčko byl nový typ rovnou v sóle. A možná i proto, že první sólo proběhlo v pořádku, což se o prvním letu na Vose říct nedá
 

OT Reál: Paragliding nebo plachtění (či ULL)? Vyhrálo plachtění...   23. 4. 2014 / 11:44
Medcin
Rozumím tomu tak, že čistokrevní strojníci vlastně nikdy první sólo nemají?

Jinak samozřejmě také gratulace!
 

Gonzo
VWAC
Czech Virtual Air Rescue Service
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ