FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je pátek 19. 4. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
RC letadlo - pomoc pri vyberu. Jeden příspěvek | Celý strom
RC letadlo - pomoc pri vyberu.   21. 6. 2013 / 18:09
eddiex
Ahojte.
Prosim je tu nekdo, kdo se vyzna v RC letadlech? Byl bych vdecny za pomoc pri vyberu.
Je mi petactyricet a rad bych si splnil jeden davny sen - mit radiem rizene letadlo. Nemam zkusenosti. Drive jsem jezdival par roku zavody s autama, ale na letadlo nikdy nezbyly penize. Ted to prislo konecne na radu. Nechci se unahlit, ale musim to zrealizovat nejpozdeji do ctrnacti dnu, nez se manzelka vrati z dovolene.... Jinak mam zase utrum.
Takze moje predstava je strucne receno - hmm treba neco jako Cessna 172/182. Nechci skarede trenovaci letadlo, co nejde poznat, jestli je to Piper nebo Cessna, nebo co. Rozumite, ne. Proste jestli to bude Cessna, tak at jde poznat, ze je to Cessna. Uvital bych, kdyby mela klapky, ale neni podminkou. Rozpeti kridel si necham poradit, ale pocitam tak max 150cm. Hlavni dilema - elektro, ci spalovaci motor ? Videl jsem na netu, ze jsou uz bezne k dispozici benzinove motory. To me trochu prekvapilo. V dobe kdy jsem jezdil s RC autama byl nejmensi benzinak do sekacky na travu..
No a jelikoz nemam zadne vybaveni RC, tak me samozrejmne lakaji ty ruzne kompletni sady i s radiem. Nejake jsem si vytipoval tak sem dam linky. !!!!! POZOR - netvrdim, ze je to muj vyber!!!! Je to jen abych pripadnemu ochotnemu radci zaznacil co me zaujalo. Tak mi prosim nespilejte do hlupaku... Jo a jeste jedna informace - cena. Rad bych aby to mohlo vse dohromady zustat v relaci 300 - 350 Euro. Uvitam i tip na internetovy shop, kde bych to mohl koupit. Ziju v cizine a ceske online shopy z neznamych pricin neprodavaji jinam, nez do Ceska a na Slovensko. Nebude ze me pravoverny modelar. Berte to tak, ze si chci poridit hracku, ale nechci aby to byla takova tupecka hracka, jako treba auticko, co jezdi dopredu a dozadu a kdyz couva tak se mu kola stoci treba doleva. Co za debilove vymysleji takove hracky??? Tak jsem simpilot, tak asi odhadnete, co bych si pral. Nasleduji nejake ty linky.
PS: Jo je tam jeden, ktery ma zajimavy system SAFE. To mi prislo docela prakticke pro me. Ikdyz zrovna to letadlo je neidentifikovatelne.
Tak ted uz prosim nejakeho toho ochotneho radce aby se mne ujal... Dik predem.
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   21. 6. 2013 / 18:15
eddiex
http://www.bananahobby.com/6-ch-blitzrcworks-red-flight-trainer-master-pro-rtf.html#bh_logo

http://www.throttlestore.com/planes/scale/cessna_182_epo_156_bl_2%2c4ghz_rtf.aspx?lang=EN

http://www.airyear.com/edomodel-eps-cessna-182-up-24g-6channel-rc-seaplane-trainer-rtf-kit-27765ems-p-17859.html

http://www.maniacshobbycomplex.com/e-flite-apprentice-s-15e-rtf-trainer-w-safe-technology.html
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   21. 6. 2013 / 18:34
eddiex
http://www.lanyuhobby.com/viewProduct_en.asp?flowNo=348
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   21. 6. 2013 / 18:24
tonde   
S důvěrou se obrať na zdejšího uživatele Swordfish, udělá ti určitě i nějakou zajímací cenu osobně doporučuju elektrovětroň Beta 1600. Do benzíňáku bych já osobně nešel, páč o modelářských spalovácích vím prd, je třeba to seřizovat, udržovat, čistit atd. Elektroletadlo nabiješ přes nabíječ a jedeš.
RC set Beta koupíš za nějakých 2400, k tomu nabíječku za cca 1500, plus alespoň ještě jednu baterku cca 500 a můžeš si hrát. Pokud jsi jezdil auta tak máš výhodu s řízením "proti sobě", jinak vřele doporučuji jakýkoli RC simulátor pro začátek a naučit se aspoň základy právě toho letu proti tobě.
Jako první éro jsem měl Cessnu co i vypadala jako cessna, vydržela ve vzduchu 15 sekund (po několika hodinách na RC simu ), pak jsem pořídil tohoto elektrovětroně a spokojenost. Má sice už druhý trup a asi čtvrtou vrtuli, ale dílů je na to hodně a za rozumnou cenu. Řiditelná i směrovka, takže plná výbava. Na klapky s klidným svědomím pár měsíců zapomeň, jsou naprosto k ničemu.
Sice píšeš, že nechceš škaredé trénovací letadlo, ale z vlastních zkušeností opravdu doporučuji začít větším elektrovětroněm a až potom přejít na něco "maketovějšího". A ta Beta zas tak ošklivá není
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   21. 6. 2013 / 18:28
tonde   
edit - je to Beta 1400, sem se přeťuk....
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   21. 6. 2013 / 18:35
eddiex
Aha, no ja to nemoh najit. Uz to mam.
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   21. 6. 2013 / 18:42
Swordfish   
Jsi se opravil tak rychle,že jsem nestih ani nastartovat klávesnici
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   21. 6. 2013 / 18:53
Swordfish   
1)Tonde To poradil určitě dobře model jako je Beta1400,Easy Star2,Sky Surfer......je přesně to co do začátku potřebuješ.

2)Zapomeň na to,že chceš aby se Ti letadlo líbilo.......je důležité aby dobře létalo a hodně vydrželo.....vše co splňují výše zmiňované stroje.Spitfire bude sice vypadat lépe,ale pouze před startem.

3)Ať už vybereš jakýkoliv model bude po cca 2 hodinách pokusů vypadat jako,že jsi ho našel na smeťáku.....nikdo učený z nebe nespad.Bude omotané skelnou páskou,ale bude pořád létat.

4)Počítej,že to pěkné letadlo Cessna se světýlkama nebo něco podobně krásného bude až "pokud Ti to doopravdy půjde" tak Tvůj cca 3 model.

5)Naší nabídku najdeš na www.peckamodel.cz a mě osobně na pobočce v Čestlicích.Pokud se budeš chtít stavit osobně dej vědět dopředu nejsem tady pořád.

6)Přečti si na netu něco o RC simulátorech.....určitě Ti ušetří dost peněz za náhradní díly.Nejlevnější ovladač je PC Simtransmitter a můžeš se ovládání RC soupravou naučit přímo doma u compu.

Ať to lítá a nepadá
 1x  

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   21. 6. 2013 / 20:08
eddiex
Co znamena stavebnice "v rozsypu", prosim?

Jo jinak osobne se urcite nezastavim u Vas v prodejne. Mam to trochu zruky. S tim souvisi otazka: Bude mozne pripadnou objednavku poslat do Irska? Tady totiz prave bydlim. Treba i formou nejake individualni dohody.
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   21. 6. 2013 / 20:27
Swordfish   
Model v rozsypu......znamená klasickou dřevěnou konstrukci.Ve stavebnici najdeš plno špejlí,žebra vyřezaná laserem(v lepším případě) nebo vysekaná.Vše musíš poslepovat podle výkresu a model potáhnout(papírem nebo folií),osadit elektronikou,motorem,bižuterií to znamená např 1.rok práce spousta radosti.....5vteřin letu a dřívka na ohníček
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   21. 6. 2013 / 21:27
eddiex
Tak jsem prohlizel a procital...
No a neni teda lepsi vybrat si nejakou RC soupravu uz i s ohledem na budoucnost [treba sestikanalovou] a to treningove letadlo zvlast? Pak treba pokud k tomu dojde a ja budu chtit koupit jine letadlo, tak budu zase potrebovat vsechno. Nektere ty vysilacky se daji pouzit i jako ovladac na PC pro RC simulator. Cim vic ctu, tim komplikovanejsi se mi to jevi....

Jo a ktomu vyberu letadla: No dobre, ja si necham poradit. Ale prece jen se zeptam: Neni nejake to zacatecnicky vhodne letadlo, co ma aspon vrtuli vepredu a ne na zadech [to je presne to, co me vizuelne odrazuje], a kolecka aby se s tim dalo pristavat? Nechci namichnout ty co mi radi, jsem rad za ty rady, ale nez neco podniknu tak se radsi dvakrat zeptam. V tech prodejnich katalozich totiz pisou skoro u vsech letadel, ze jsou super stabilni, snadna na ovladani a vhodna pro zacatecniky i pro pokrocile .... To je pak tezke rozhodnuti. Ach jo... kdyby tak bylo nejake letadylko pro zacatecnika co je podobne Cessne {tou podobou uz myslim jen trikolovy podvozek a vrtule vpredu}.... chjooo
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   21. 6. 2013 / 22:00
tonde   
na podvozek na začátku zapomeň, při veškeré úctě budeš rád že éro zůstane celé a ne se ještě starat o podvozek. To samé pokud je vrtule tlačná tak se jen tal nezlomí.
Soupravu já pořídil z číny Turnigy 9X
http://turnigy9x.ic.cz/
flashnul jsem si ji na nový firmware, dodělal podsvícení displeje a jsem maximálně spokojený - z číny mně vyšla na cca 1100 korun i s přijímačem Mám ji asi dva roky a není s ní problém. Kolega ji má taky a zatím si taky nějak moc nestěžuje. Na začátek za ty prachy určitě lepší neseženeš a dá se použít i na simulátor.
Takže já s klidným svědomím doporučím Beta 1400 bez vysílačky a klidně tu Turnigy. Když tě to přestane bavit nebo manželka zakáže, tak tě RC souprava za 1000 korun ve skříni bude srát daleko míň, než souprava za 6000 a víc.... Nevypadá to, že bys chtěl mít 20ti kilovýho RC Jeta, takže na dražší soupravu bych ani nekoukal, z mojí praxe občasného RC polétání je to zbytečné a uřidím s ní v pohodě i hodně rychlé samokřídlo, kolega s nířídí a hóóóódně rychlého albíka na dmychadlo.
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   22. 6. 2013 / 13:38
Swordfish   
Připomenu BOD č.2

2)Zapomeň na to,že chceš aby se Ti letadlo líbilo.......je důležité aby dobře létalo a hodně vydrželo.....vše co splňují výše zmiňované stroje.Spitfire bude sice vypadat lépe,ale pouze před startem.
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   21. 6. 2013 / 19:20
Juralet
Jedna taková malá rada ode mě: Raději začni s něčím co nevypadá jako replika skutečného letounu, než si něco takového koupit a hned to rozbít tak bych rači volil nějakého větroňě, případně elektrovětroně. Větroň je hodný a odpustí ti spoustu nepřesností v řízení.
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   21. 6. 2013 / 19:30
cpt.Radek
Betu 1400 mohu maximálně doporučit je to hodný éro, jediný co tak byl problém s nabíječkou(Čínský výrobek ), ale jinak ideální stroj pro začátečníka.
Easystar- něco jako Beta akorát nemá křidélka jinak taky dobrý
letu zdar !
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   21. 6. 2013 / 20:44
Spitfire IX
Ještě tě odkážu na Rcmánii (RCmania.cz). Je tam toho hodně co se dá nastudovat o výběru prvního éra, případně někdo poradí s nějakým problémem
Doporučuji si dát vychladit pivko a jít si číst

LETU ZDAR!
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   21. 6. 2013 / 22:01
Zdenda
Pod všechny rady se tady můžu s klidem podepsat. Začal jsem s RC v 51 letech, měl jsem jako kluk zkušenosti s volnými modely větroňů a gumáčky a také jsem chtěl pro začátek něco co vypadá "letadlověji" - a vydrželo to pohromadě asi pět vteřin. Nejdříve jsem létal se setovým vysílačem, pak jsem pořídil u Pecky Optika a spokojenost.
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   21. 6. 2013 / 22:18
Kachna   
Můj první let byl taky cca 2-3 vteřiny. Bohužel jakožto kitař epp modelů neznalý celý model přebrousil, udělal na něm krásnou povrchovou úpravu. Bohužel mi nikdo neřek, že ten občasnej shluk teček jsou turbulátory a tak se z mého krásného původně pomalého motorového větroně stal strašnej brus, kterému se při letu kroutila výškovka místo toho, aby se vychýlila. Takže to byla krásná svíce a pád z cca 5-ti metrů. Pak jsem musel vyztužit centroplán, předělat kompletně kormidla a teď to už teda létá, ale je to pěkná mrcha a dokáže vyškolit i zkušené modeláře. Pak na druhou stranu musím říci,že čím větší letadlo,tak je za letu stabilnější, ale ty rány jsou pak horší. Takže až budeš Betě vládnout, doporučuji nějakého Pipera Cuba
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   21. 6. 2013 / 23:02
okjar
Dnes je jiná doba, mrknout a udělat něco,čeho si člověk váží. Samozřejmě asi dneska neseženeš něco jako Modelspan či Japan, laky jako vrchní,lepící a vypínací či Pirelli gumu a ricínovej olej,pedig či balzu za 2kčs,namíchat klíh aby to drželo..... A RC, určitě najdu doma v bordelu něco jako špagomatic MARS či MODELU. A motory? Raduga či MK17 pane jo,to byl ruskej dělník. Ale vím,že plány od Jardy Fary se daji sehnat a to bylo na tehdejěí dobu něco.No prostě nostalgie....
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   21. 6. 2013 / 23:11
tonde   
a což teprve souprava Modela Digi? nebo jednokanálová souprava z Amatérského rádia kde jsi dva měsíce sháněl dráty a pak další dva měsíce motal cívky aby to nakonec nechodilo, páč jsi nesehnal správný feritový jádra? DDD
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   21. 6. 2013 / 23:33
okjar
Tonde,to je tak akorát si dat v tomhle vedru střik a usínat s pamětí, když jsi musel RC u telekomunikací registrovat,a to pásmo 27 MHz...dnes by to vypadalo jako kreditka či tak nějak podobně ale to EDIEXX asi nechtěl slyšet a číst. Jo Digi,to si vzpomímám to byl 3kanál ? A Šraita a jeho knihu od Krystalky k tranďákům jsi četl ?
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   21. 6. 2013 / 23:39
tonde   
od krystalky k modelum s tranzistory.... no jiste a pak taky papirove elektrikare a vsechno mozny dobrou noc
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   22. 6. 2013 / 09:57
kuma   
Modela Digi? Taková moderna?

Pánové, jste ještě mladí a nezkušení - kdo z vás má zkušenosti s jednopovelovou dvoutlačítkovou vysílačkou Gama (1. tlačítko = žhavím, 2. tlačítko = kllíčuji )??? Geniální zařízení na bezdrátový odpal raket, náloží a podobně, fascinující opruz na směrovku balsové cessny s motorkem Jena 1,0, kdy směrovka buď trvale kmitá, nebo má natvrdo 4 cyklující polohy (rovně - vpravo - rovně - vlevo - ).

Můžem pokecat, jak se do toho sháněla anodová baterie (pro neznalé: napětí 90 V )
 

Moje první RC souprava+RC letadlo - pomoc pri vyberu.   22. 6. 2013 / 11:47
Swordfish   
Tak tohle bylo moje první opravdové rádio,ještě dnes ho mám doma schované včetně serv a přijímačů.
Hrnou se mi slzy do očí......to byla doba
30850 B / 600 x 400 / Graupner.jpg
 

Moje první RC souprava+RC letadlo - pomoc pri vyberu.   22. 6. 2013 / 11:54
kuma   
No, tak já tu svojí Gamu taky ještě někde mám. I ten přijímač (ten už byl tranzistorový, samozřejmě), ale jsem teď úplně jinde, než abych to našel a vyfotil! (a koukám, že je to taková exotika, že mi obrázek nenašel ani strýček Gůgl !!)
 

Moje první RC souprava+RC letadlo - pomoc pri vyberu.   22. 6. 2013 / 12:40
okjar
Tady ji doktore máš http://old-rc.sweb.cz/sbirka.html
 

Moje první RC souprava+RC letadlo - pomoc pri vyberu.   22. 6. 2013 / 12:42
kuma   
To je VONO !!!
 

Moje první RC souprava+RC letadlo - pomoc pri vyberu.   22. 6. 2013 / 12:48
Swordfish   
A google jí taky umí

https://www.google.cz/search?hl=cs&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=629&q=vys%C3%ADla%C4%8D+gama&oq=vys%C3%ADla%C4%8D+gama&gs_l=img.3...1309.3973.0.4376.12.6.0.6.6.0.70.347.6.6.0...0.0...1ac.1.17.img.k50A-8uwGpE
 

Moje první RC souprava+RC letadlo - pomoc pri vyberu.   22. 6. 2013 / 13:04
okjar
Tak mě to nějak nedalo a šel jsem je vyhrabat z krabic včetně povolenek A protože je pařák, jdu si skládat z papíru Šipku a Vlaštovku. To jsme teda Eddixovi pomohli PS: zaručeně nejlepší palivo do detoňáků jsem vařil já a to za pomocí PéHáMáků, když jsem je obíral o startovací etheroví nápně do V3Sesek
 

Moje první RC souprava+RC letadlo - pomoc pri vyberu.   25. 6. 2013 / 11:13
MzM   
To je proporcionální? Jak to fungovalo? Asi se neposílala sada impuzlů různé šířky, jako dneska...
Jak tedy? A jak fungovaly ty neproporcionáln jednokanály? Co se tím vlastně dalo ovládat?
 

Moje první RC souprava+RC letadlo - pomoc pri vyberu.   25. 6. 2013 / 12:12
Swordfish   
Je to klasická proporcionální 6 kanálová RC souprava a ovládat s ní šlo prakticky cokoliv lodě,letadla,auta.
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   22. 6. 2013 / 02:58
milo   
...tak veru, MK-17 mam este doteraz prerobeny na denaturak.......
A plany od Jardy Fary sa daju doteraz objednat napr. cez RC-revue, reedicia...
Bolo to fajn, nostalgia veru...
m.
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   25. 6. 2013 / 13:14
Mike76
MK-17 jsem měl taky, a upoutance ...
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   22. 6. 2013 / 05:49
xWing   

http://www.youtube.com/watch?v=4f_cvcABfyU
 1x  

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   22. 6. 2013 / 10:11
MzM   
Koukám draky jsou pořád stejné, akorát se do toho teď cpe víc procesorů...
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   22. 6. 2013 / 20:47
eddiex
Tak to bude ta BETA 1400...
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   22. 6. 2013 / 21:27
tonde   
Blahopřeji k výběru Dobře jsi udělal.
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   22. 6. 2013 / 22:11
leonell
Tohle je hezký. Ale jsou tam nějaké úpravy oproti setu.

http://www.youtube.com/watch?v=Gl8mzMlaJZo
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   22. 6. 2013 / 22:39
Swordfish   
Správná volba....... a až Tě bude nudit tak další model může být třeba Tvoje vytoužená Cessna s podvozkem
http://www.rc-pilot.cz/cessna-480-rcm-pelikan-toho-umi-opravdu-hodne
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   23. 6. 2013 / 07:30
leonell
Tady je odkaz na video, které ukazuje model BETA 1400 (resp EasyStar upravený aby se choval podobně jako to BETA) v PhoenixRC simulátoru.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2jpcWxQ0fTM

Našel jsem to tady (a nezkoušel jsem, nemám ani jak):
http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=21&t=45635
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   23. 6. 2013 / 12:09
Spitfire IX
Dobře jsem tě do ní uvrtal. Věř že s ní neuděláš chybu.
Teď ještě vymyslet nákup potřebných věcí k lítání a tvůj sen se stane skutečností!
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   23. 6. 2013 / 07:49
Flado
Len tak medzi rečou ... lietal tu niekto Alphu 1500? Aký máte z nej dojem? mne to príde dosť divoké lietadlo, ale skúsenosti s inými podobnými nemám. Iba s ASW 17 od Pelikána, to je oproti nej veľmi kľudné lietadlo.
 

RC simulátory   23. 6. 2013 / 09:07
leonell
Zdar,
trošku jste mne načnuli, já bych ale asi začal úplně od píky a to simulátorem a pak by se vidělo.
Problém je, že ani ten simulátor není úplně snadná volba.

Podmínkou je, že to musí běhat na Windows 7 64bit, musí se to chovat tak, aby získaný nácvik zajistil udržení reálného letadla (BETA 1400 řekněme) ve vzduchu (aby citlivost, reakce nebyla diametrálně odlišná). A buď, aby to mělo levný USB ovladač u sebe (či dokoupitelný), nebo se k tomu dal připojit nějaký levný ovladač skutečný, s tím, že se pak bude používat i v reálu (s Betou?).

Co jsem koukal, tak existuje FMS. Ten je asi už nevyvíjený, poznámky k fukčnosti pod Windows 7 jsou rozporuplné (a já mám navíc 64bit), graficky je prý už za zenitem.

Pak existuje EasyFly 4, ten je v StarterEdici za rozumnou cenu a prodává se i ve variantě s nějakým USB vysílačem za asi 1000 Kč. Ale taky jsou tam nějaké poznámky k funkčnosti pod Windows7 a prý není moc dokonalý (píšu informace z fór - zkušenosti uvítám).

Vychvalovaný je PhoenixRC Pro, ale ten sám o sobě stojí 2400 Kč, což je dost a nejen že u toho není ovladač, ale neumí ani s těmi levnými USB Transmittery - umí jen s opravdovými vysílači, což je nějakolik tisíc navrch a jelikož BETA 1400 je set i s vysílačem tak pak je navíc. Ale je k tomu možné doplnit model BETA 1400 (viz video jinde zde ve stromě). Předpokládám, že PhoenixRC umí jen ty "lepší" vysílače, takže ten ze setu je pro to nepoužitelný.
Existuje varianta s DX5E (za 4000 Kč, je DX5E dobrý?) - ale to je zase otázka, zda to pak půjde nějak použít s tou Betou, když o tom nic nevím.

Pak je RealFlight Basic, který se dodává i s ovladačem za 2000 Kč. To je cena jakžtakž berná, ovšem jaké jsou jeho další vlastnosti (grafika, letové zpracování, realita pro nácvik) to netuším.

Další je AeroFly Professional DeLuxe 5, vychvalovaný, opět jen pro reálné vysílače, a k ceně blížící se 6000 Kč nemám co dodat - na vyzkoušení schopnosti ovkádat RC model je nesmysl to pořizovat.

Tak přátelé, pište zkušenosti, názory, doporučení.
Děkuji.
 

RC simulátory   23. 6. 2013 / 09:32
tonde   
opět z mojí praktické zkušenosti občasného RC polétávače:
na začátek je to úplně jedno, může být nerealistické chování, blbá grafika atd - jde jen o jedno jediné a to zvyknout si na obrácené řízení, když letí letadlo směrem k tobě s tím mám problém i po delší přestávce Další fáze na přistání - když přistáváš z leva a zprava...
Úplně pro začátek ti stačí FS a zapnout si pohled z věže, tam si vyzkoušet že to taková sranda není.
Jak zmákneš tohle zásadní ovládání, pak je třeba se dívat po lepším simu, ale je to zbytečné, já mám i Aerofly professional de luxe nebojaksetojmenuje a stejně co se týče citlivosti je to nereálné. Dostat do sebe základní návyky na tom nejjednodušším free simu, pak hodný éro a hurá do vzduchu - podmínka je mít hodně místa, žádný stromy a baráky a hlavně nedělat na prvním letu akrobačku
A vysílače, které se dají připojit na sim jsou na Aukru k mání i za 100 korun
 

RC simulátory   23. 6. 2013 / 14:07
leonell
Díky. Jediné co tady dneska seženu je gamepad a tak se také stalo

Doplňující, z toho vyplývající otázky k reálným vysílačkám, respektive jejich reálnému ovládání,
páč standardní nastavení po zapojení mně už rozbilo mnoho virtuálních modelů...

1) u nás se používá častěji rozložení Mode1 nebo Mode2 ? A co je lepší "dostat do krve" ?
2) páčky na těch vysílačkách drží polohu nebo se vrací automaticky do středu (jako na gamepadu)?
3) plyn má volnoběh (minimum) v dolní (k sobě) poloze nebo v horní? Předpokládám, že tam nic jako "reverz","powerback" (zkrátka dozadu) neexistuje (u normálního modelu ála ta BETA 1400).
4) u výškovky je to jak? Raději příkladem - má-li (normálně letící) letadlo stoupat, dávám páčku od sebe (dopředu) nebo k sobě?
5) a nakonec už jen pro jistotu - páčka křidélka doleva zatočí doleva a páčka směrovka doleva zatočí doleva? Z pohledu letadla, čili letí-li ode mně.

Děkuji.




 

RC simulátory   23. 6. 2013 / 14:12
Swordfish   
Check SZ.
 

RC simulátory   23. 6. 2013 / 14:16
tonde   
1, Zarytý a správný modelář používá Mod 1 ostatní paka i já používám Mod 2, neb je to to samý, jako v letadle. Proč to tak je netuším, s modem 1 jsem havaroval do dvou sekund, je to pro mně těžký nezvyk. Mod 2 je tedy pro mně jako letadlo - pravá ruka knipl se vším všudy a levá ruka plyn a směrovka, pokud lítáš FS tak vřele doporučuju Mod 2.
2, Páčka kde je plyn se do středu nevrací (ale druhá osa ano), páčka kde není plyn se do středu vrací - obě osy.
3, volnoběh standardně dole, ale vše se dá nastavit jak chceš.
4, výškovka jako v letadle - k sobě stoupáš, od sebe klesáš.
5, ano.
 

RC simulátory   23. 6. 2013 / 14:26
leonell
Díky. Přesně tohle jsem chtěl slyšet.
On to ten simulátor asi nechal jak mu to Windows podaly a mně to přišlo dost uhozený, teď je to jasný a nastavím to podle tvých informací.
Tak jdu na to
 

RC simulátory   23. 6. 2013 / 20:32
MzM   
K mode 1 jsem slyšel zajímavý názor, že letadlu nastavím nějaký plyn, chytím ho do pravé ruky a levou mám na kniplu a můžu ho hned po odhozu ovládat...

Osobně letadla nelítám. Lítám vrtulníky a tam mám Mode2, protože jsem lítal simulátor a mode 2 je jako v simulátoru. Jak jsi psal.
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   23. 6. 2013 / 20:26
eddiex
Achjooo. Ja vim, ze jsem strasnej, ale zase mam problem...
Tak letadlo mam vybranou tu BETU 1400, ale zasekl jsem se na vyberu radia.
Cely den jsem nad tim ztravil!!! Vzdycky tam najdu nejake jine radio, ktere ma nejakou malickost navic...

Nejsem zadny profik a asi vetsinu tech funkci ani nevyuziju [mozna ani nepochopim]. Divam se na to takhle: Na Betu mi staci 4kanal. Ale do budoucna bych chtel treba i experimentovat, nebo mit jine ero apod. Proto jsem si rekl, ze 6kanal bude minimum co vyberu. Tak jsem vybiral a zacal si vsimat i ruznych dalsich funkci a moznosti. Nektere z nich jsem uz i pochopil a uznal, ze se muzou v budoucnu hodit. Takze jsem nechtic stoupal po zebricku az k Aurora 9. Jenze tech penez. No podarilo se mi psychicky zvladnout navrat dolu do realnych mantinelu a musim se ted rozhodnout mezi ctyrmi radii.

Prosim zkuste zahlasovat.

Berte v uvahu sve zkusenosti, ale taky zkuste zohlednit me naivni nadseni. Treba se to v budoucnu fakt muze hodit. Jsou to detaily, treba 3polohovy prepinac, moznost telemetrie, dva, tri kanaly navic apod. Ja vim, dnes to nepotrebuju, ale treba zitra...? U radii ktere zvazuju mi nevadi rozdil v cene, se vsemi ctyrmi jsem se vyrovnal. Jde mi o to, vybrat z nich tu nejlepsi.

Jeste uvedu, ze z te Turnigy 9X mam fakt strach, proto jsem ji nezaradil do hlasovani. Procital jsem o ni fora a moznosti ma velke, ale riziko, ze bych nezvladl resit pripadne problemy mne odradilo.

Uvadim v poradi jak me to laka.
Takze:
1. http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-modely-a-prislusenstvi/rc-soupravy-a-prislusenstvi/rc-.....

2. http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-modely-a-prislusenstvi/rc-soupravy-a-prislusenstvi/rc-.....

3. http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-modely-a-prislusenstvi/rc-soupravy-a-prislusenstvi/rc-.....

4. http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-modely-a-prislusenstvi/rc-soupravy-a-prislusenstvi/rc-.....
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   23. 6. 2013 / 20:29
eddiex
http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-modely-a-prislusenstvi/rc-soupravy-a-prislusenstvi/rc-soupravy/pakove/1hi1077-eclipse-7-pro-2-4ghz-mod-1-4

http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-modely-a-prislusenstvi/rc-soupravy-a-prislusenstvi/rc-soupravy/pakove/spm66101ed-dx6i-dsm-x-mod1-spektrum-ar6210-ar600-ar400-mode-1

http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-modely-a-prislusenstvi/rc-soupravy-a-prislusenstvi/rc-soupravy/pakove/1hi1170-optic-6-2-4-ghz-2x-optima-7

http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-modely-a-prislusenstvi/rc-soupravy-a-prislusenstvi/rc-soupravy/pakove/1-f4100-futaba-t6j-r2006gs-2-4-ghz-fhss
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   23. 6. 2013 / 20:44
MzM   
Těžká volba. Osobně jsem z druhé ruky koupil Spektrum DX7. Z mnoha stran jsem slyšel, že DX6i je povedené rádio. Mám Blade MCPx, takže DSMx je pro mě nutné.

Pak jsem slyšel, že když chceš mít pokoj a jistotu, tak Futabu.

Osobně bych se Turnigy 9x nebál, v ČR je spousta lidí, co ji má a dokáže pořešit problémy. Už jsem s ní i lítal větroně a vcelku se mi líbila. Dokonce jsem nad ní i uvažoval, ale DX7 mi furt stačí.

Vždycky se najde někdo, kdo řekne, že jedna značka jo a na druhou plive. Pak se najde druhý, který řekne pravý opak.

Jestli na to máš peníze, tak bych šel do Futaby (já vzhledem k vrtulníkům bych šel do vícekanálové u letadel by se možná časem taky kanály hodily, třeba na podvozky, brzdy, klapky...).

Jestli nejsou peníze, zkusil bych klidně tu Turnigy 9x. Umí do sebe naklapnout rozličné vysílače.

Co nějaká bazarovka?

Rozhodnout se ale musíš sám.
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   24. 6. 2013 / 13:35
eddiex
Co treba Graupner MX 12 ?
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   24. 6. 2013 / 14:14
tonde   
.... čéče, já nechci prudit a vnucovat svůj názor za každou cenu , ale:
- proč si nekoupíš tu turnigy za pár šlupek a špekuluješ nad drahou sestavou? To si radši kup ještě jedno letadlo nebo rovnou náhradní trup na betu
- turnigy z principu modeláři nepříjmou, protože "devítikanál z číny za litr" prostě nemůže bejt dobrej a dobrou recenzi na mofdelářským webu na ní nenajdeš - já na ni nedám dopustit To jako kdyby ses hifisty zeptal, jestli ajfon hraje dobře. Na Hobbykingu stojí nová 54 USD i s přijímačem
- až příjdeš na to, proč ti turnigy nestačí a že stojí za prd (což se asi rekreačnímu polétavci hned tak nestane) pak se ohlížej po drahé soupravě a tu turnigy od tebe za 800CZK rád koupím a dám si ji k pásáku z Merkuru

Jsme stejně staří a já ti radím ze své osobní zkušenosti - taky to byl můj sen, taky jsem se pro to zapálil před časem, dal do toho hafo peněz a te´d jsem víc jak půl roku nelítal, byla zima, potom práce, pak mi kolega poškodil samokřídlo a dodnes není opravené, pak není čas atd.... A že mi leží rc souprava za litr ve skříni mi nevadí, však já ji za pár týdnů zas vytáhnu a opráším Betu, ale kdyby mi tam leželo rádio za víc jak pět tisíc byl bych na sebe naštvanej

 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   24. 6. 2013 / 15:22
MzM   
..hele, to o tom odkupování té Turnigy jsem chtěl napsat já!
Ještě jeden argumet pro Čínského výrobce: vysílačka má open source firmware a neustále se vyvíjí. Takže co dnes umí akorát 120 kanálová Futaba, zítra bude Turnigy umět taky. (Třeba zpožďování serv u CCPM, plynulý přechod mezi stun vrtulníkovými režimy a td..)

 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   24. 6. 2013 / 15:29
tonde   
....do toho jsem ani nechtěl šprtat, páč ten upravený firmware je perfektní A to mám rok starou verzi a umí toho dost.
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   24. 6. 2013 / 16:03
eddiex
Dobre. Dik. A muzes mi prosim dat nejaky primy link na slusne info o te vysilacce. Zatim co jsem nasel ruzne scany cernobilych manualu. To vypada, jakoby to nejen delali vCine, ale nekde v garazi ilegalne... haha. Na Hobykingu se taky nic nedozvim. U vsech radii je nejake porovnatelne info, akorat u tehle je tam jen chvala. Napriklad uz ted vim, ze bych chtel v budoucnu pouzivat nejakeho autopilota s navratem domu a original firmware v TNG9X to pry neumozni sepnout jako FailSafe. Jak se da nahrat ten novy firmware. Ja to nechci nekam fyzicky posilat aby mi to udelal.
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   24. 6. 2013 / 16:14
tonde   
máš to všechno v SZ.
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   25. 6. 2013 / 11:19
MzM   
Lupnu to sem. Lítám vrtulník(y) - prakticky začátečník, umím trochu lítat dopředu (tedy tak jak letadlo), havaruju už minimálně. Koketuju s pořízením nějakého nerotačního křídla. Lítal jsem na zkoušku s něčím takovým: ( http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__19330__Skysurfer_EPO_Glider_4CH_780mm_RTF_Mode_1_.html ), ale proti vrtulníku trochu nuda. Zase to lítá déle a umí to plachtit.
Další kritérium bych viděl, že se mi nedaří často dostat na nějaké letiště, takže bych asi strávil něco menšího (vím, je to mrštnější a míň odpouští).
Dál vím, že s letadlem je jednodušší lítat (jak s vrtulníkem), letadlo hůř přistává.

Co byste poradili mě?

Trochu koketuju s cca metrovým samokřídlem...
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   25. 6. 2013 / 11:24
tonde   
tohle má synovec a je to neskutečně nekvalitní sračka do absolutního bezvětří.
Samokřídlo je pecka, výborně se ovládá, jen je hodně rychlé - to může být pro tebe na začátek problém. Zase kduž jsi v průseru tak naplno přitáhneš, ono začne dělat jeden přemet o průměru dva metry za druhým a zatím to rozdýcháš
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   25. 6. 2013 / 14:02
MzM   
Tak zvládám MCPx s BL motorem ve slušném větru, tak bych snad zvládl i samokřídlo. Třeba...
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   25. 6. 2013 / 11:50
happypetr   
V tvém případě vznášedlo...
 

RC letadlo - pomoc pri vyberu.   27. 6. 2013 / 11:43
Tonda1
Ahoj,
já jsem začínal s Betou 1400, ta mi uletěla v silném větru a přešel jsem na Easy Glider elektric. Tem se mi zdá dokonce lépe ovladatelný a na 1 aku 2500 létám tak 40 minut.
Také mám 2 roky Turnigy - zatím jsem neměl jedinou závadu. Jdou tam mixy, křivky..

Pak jsem souběžně začal s motoráky a z nich doporučuji pro začátečníka, za kterého se stále považuji,Diablotina. Měl jsem dříve Excela, ale byl dost rychlý. S Diablotinem se létá bezva a dá se přistávat při pomalé rychlosti. Dokonce jsem s Turnigy létal benzíňáka 25 ccm, rozpětí přes 2 m, ale nebyl to pro mne požitek, bál jsem se, že ho rozbiji, tak jsem ho prodal.
 

Gonzo
FS Medlánky
MZAK
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ