FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je čtvrtek 28. 3. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
PMDG - Letové plány Jeden příspěvek | Celý strom
PMDG - Letové plány   13. 2. 2006 / 20:05
step   
U PMDG 744 (asi i 737, ale nevim) jsou předprogramované letové plány. Dá se nějak zjistit jejich počáteční a koncový bod? Také jak se jmenujou, aby se daly zadat do FMC jako COROUTE?

Koukal jsem se do adresáře PMDG a z názvů letových plánů jsem toho moc nevyčetl. Myslim, že jsou složené ze zlomků ICAO kódů letišť. Některé jsou sice dost evidentní (třeba JFKLAX), ale jiné nevim.
 

Re: PMDG - Letové plány   13. 2. 2006 / 20:13
Gustav ( BHA576 )   
PMDG Jumbík si ukládá flight plany ve formátu odletové letiště příletové letiště a číslo od 001 např LKPRLGAV001. Dá se potom přejmenovat např ve wincommanderu třeba podle čísla odletové dráhy např. LKPRLGAV024 a už je tam odlet z dráhy 24 i s minule naplánovanou odletovou ( třeba VOZ2A ).Je to pouze ulehčení v případě,že létáte stejnou linku každý den třeba jako já ))
 

Re: Re: PMDG - Letové plány   13. 2. 2006 / 20:33
step   
Aha, díky.

Ještě jedna věc: Když si naprogramuji do FMC flightplan, jak si ho můžu uložit pro pozdější použití? Koukal jsem do manuálu - jen velmi zběžně - a nenašel jsem to.

A druhá: uložil jsem si let těsně před přistáním. Později jsem si ho naloadoval a všechno se načetlo správně (komplet stav panelu, trať letu), až na ILS - v FMC bylo všechno nastavené (dráha, transition, rychlosti, klapky - i v NAVRAD byla frekvence a směr dráhy správně), dokonce i mapa na displeji ukazovala správnou trať jen se vůbec nezobrazily ukazatele ILS (ani na PFD, ani na HSI). V čem je problém?
 

Re: Re: Re: PMDG - Letové plány   13. 2. 2006 / 20:51
Stew
Trasu uložíš na 1. stránce položky RTE, je tam odkaz na Save.
 

Re: Re: Re: Re: PMDG - Letové plány   13. 2. 2006 / 20:56
Stew
... herdek s editem ... myšleno u 737
 

Re: Re: Re: PMDG - Letové plány   13. 2. 2006 / 21:33
Gustav ( BHA576 )   
S tím ILSem asi je potřeba jej znovu v NAVRAD "odklepnout",aby ho mašina "přijala" jinak je myslím vedle něj napsáno PARK a nebo M ,tak na řádek s ILSem jednou ťukni myší ať se načte do dolního řádku FMC a pak ještě jednou ťukni na řádek s ILSem a Jumbík už to pochopí ))

A s tou trasou: prostě si opiš jaké názvy ti už přibyly v adresáři letů ( které si už uložil volbou save route ) a pak ten zvolený název napiš do dolní řádky FMC a odklikni ho do řádku route copy a je to tam. Pak letovou výšku,číslo letu - no zkrátka dál už to znáš ))
 

Re: Re: PMDG - Letové plány   13. 2. 2006 / 20:33
Tragédie v JRD
mas na mysli ty predprogramovane ktere jsou soucasti instalace? je to uplne jednoduche... do COROUTE zadas to co je pred priponou (pracuje to ne s trati ale s jmenem souboru).. muzes si je prejmenovat uplne po svem , do coroute pak zadavas vlastni jmeno

Ty kody, ktere v tom jsou , nejsou zlomky ICAO kodu, ale jedna se o IATA kody. v pripade americkych letist (a par dalsich) se to icao podoba diky tomu , ze v americe ICAO kod = K+iata kod

pokud vytvoris nejaky dalsi letovy plan a ulozis je ulozen pod jmenem slozenych z icao kodu odletu a priletu a poradoveho cisla
 

Re: PMDG - Letové plány   13. 2. 2006 / 21:56
step   
Už mám jasno, všem děkuji.
 

Re: PMDG - Letové plány   29. 9. 2014 / 21:33
84pietro
Ahoj všem. Rozhodl jsem se posunout dál a pořídil jsem si PMDG 747-400. Po posledním týdnu jsem plně schopnej klasickýma procedurama za použití checklistu nastartovat letoun. Mechanicky dokážu rolovat, zkusil jsem na visual vzlétnout, letět, přiblížit se, přistát a zaparkovat. Každopádně nejsem zatím absolutně schopen nastavit letadlo do letového stavu (naládovat do FMC trasu). Po přečtení snad desítek až stovek příspěvků na fórech, shlédnutých videí na YT, vytištěno cca 1500 stránek různých návodů, manuálů, atd. stejně nemohu přijít, jak na to. Začal bych tím, že jsem si všude viděnou utilitku rfindpln stáhl, předpokládám že se nikam nenainstalovala, protože není nikde v program files, nejde ani odinstalovat. Každopádně, když ji zapnu, vyskočí na mě nějaká chybová hláška (viz. obr.1), zmáčknu OK a vypadá to následovně (viz. obr.2). Postupuji dle návodu, na rfinder.net, zadám si letiště, výšku, Airac 1108, který je v IDENT v FMC (předpokládám, že by to tak mělo být), a vyjede trasa. Úplně celou stránku pomocí ctrl+a a ctrl+c zkopíruju (včetně nadpisů atd..), a když zajedu do toho udělátka rfindpln a dám ctrl+v nebo cokoliv jiného, tak mi to nic neudělá.

Poprosil bych o začátečnické rady, jak se vypořádat s mým největším a zásadním problémem, což je FMC celkově, avšak trasa je to co mi nejde. Děkuju moc.
P.S.: Pokud můj příspěvek někdo četl na HITSu, kde jsem ho taktéž vytvořil, tak se nezlobte, ale čím víc lidí, tím lépe..
24930 B / 600 x 337 / Obr.1.jpg
28129 B / 600 x 337 / Obr.2.jpg
 

Re: PMDG - Letové plány   29. 9. 2014 / 22:04
Stew
Jakmile na http://rfinder.asalink.net/free/ uděláš ctrl+a a ctrl+c toho vygenerovaného plánu, tak už jen klikni na to červené zatržítko v rfindpln. Ten se automaticky ze schránky vyplní. Zároveň se ti vytvoří oba plány, tak jak máš zatrženo (standartní pro FSX - kvůli ATC, a ten druhý, do FMC v PMDG. Pak ho jen nahraješ zadáním např. LKPRLOWI001 jako company route na stránce RTE1 v FMC. )
 

Re: PMDG - Letové plány   29. 9. 2014 / 22:09
Stew
Ale nauč se datlovat do FMC trasu i ručně, vždyť 747 má parádní třináctidílný pdf manuál, speciálně pro FMC díl dvanáct, krásnej šedesátistránkovej i s příkladama
 

Re: PMDG - Letové plány   29. 9. 2014 / 23:03
84pietro
Teď jsem zatím zkusil tu utilitku a už se mi to díky Tobě podařilo. Vyzkouším jestli to zvládnu dál. Jinak k ručnímu zadávání, souhlasím, ale třeba jsem to před dvěma hodinama zkoušel, viz obrázek, vše šlo podle plánu, ale při zadávání (na obrázku označeno šipkou) tento bod, tak mi to na FMC psalo něco Error. Tak nevím, jestli je blbost, aby byly v průběhu letu dva stejné body (SIDy, STARy - ještě v tom nejsem úplně zběhlej). Každopádně routeFinder to takhle našel...
27910 B / 600 x 337 / Obr.3.jpg
 

Re: PMDG - Letové plány   29. 9. 2014 / 23:46
leonell
SID a STAR jsou "žolíky" pro standardní odletovou trasu (SID, Standard Departure) z letiště vzletu (LZIB) k prvnímu bodu trasy (TOVKA) respektive standardní příletovou trasu (STAR, Standard Arrival) z posledního bodu trasy (VLM) na cílové letiště (LKPR). Konkrétní SID resp STAR dostaneš před vzletem po přistání od ATC podle dráhy v užívání (runway in use) , což je většinou dáno směrem větru.
No a ty letíš po trase mezi body (waypointy), jak jsou napsané v prvním sloupci tabulky,
tj. TOVKA, WGM, TUMPO, LANUX, OKF, TABEM, VLM.
Ten označený řádek je totéž, ale doplněn o letové cesty (airways).
Když přečtu ten tvůj příklad:
Letím z TOVKA na WGM, což je část cesty M141. Nad WGM "odbočím" na L858 a hned na dalším bodu TUMPO zase "odbočím" na L858, zase jen jeden bod, protože už na LANUX "sjíždím" po M725 na OKF a konečně chvíli jedu (zase) po L858 na VLM. Koukni na mapu na lis.rlp.cz na ENR / ENR 6 / ENR 6.1 a bude ti to jasné.
Chytřejší FMS zvládnout zadat krajní body a airway (OKF, L858, VLM) a samy si doplní ty vnitřní body. Ale v podstatě můžeš zadat ty waypointy, kór u tohohle příkladu, kde je to snad i jednodušší.
 

Re: PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 00:06
leonell
Dej si do RouteFinderu třeba LKTB (Brno) - EDDN (Norimberk).

Tam už ten rozdíl v zápisu s airways bude větší:
BODAL L984 OKG N869 NIBIL
... čili z BODAL po L984 na OKG, "zahnout" na N869 až na NIBIL a jsme tam.
Versus:
BODAL, OSNEK, VLM, TIPRU, ELPON, RAK, BALTU, DONAD, OKG, RONIG, NOGRA, NIBIL.
 

Re: PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 09:08
84pietro
Az prijdu dneska vecer z prace, zkusim to Brno-Norimberk. Kazdopadne vecer jsem jeste zkousel zadat do FMC trasu EDDF - EDDM. Udelal jsem si letovy plan, spustil FSku, nacetl letadlo a klasicky jsem postupoval. Kdyz jsem se dostal k FMC, tak jsem zadal Odletove a priletove letiste, c.letu, a do Co Route jsem zadal vytvoreny plan EDDFEDDM001. Pak jsem zmackl Activated, trasa se zapsala, rozsvitilo se Exec, a vymazaly se mi odlet.a prilet. letiste. Zmackl jsem Exec, FMC na dve sekundy zhaslo, opet se rozsvitilo, a nic se nestalo. Na primarnim displeji se mi nenaloaduje umely horizont a na navigacnim se mi trasa stejne nevykresi... Nevim, kde delam chybu...
 

Re: PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 09:18
Fabo™   
Potrebujes seridit IRS.

Jo a s tim errorem, neni to neco jako NOT IN DATA BASE ?
 

Re: PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 09:43
84pietro
NOT IN DATABASE to psalo, kdyz jsem to L858 cpal vpravo, coz chapu, protoze to neni waypoint, ale trasa. A kdyz jsem to zadaval vlevo, kam to patri, tak FMC psalo prave Error neco... IRS si myslim, ze mam serizeno spravne, resp. postupuji dle navodu. Uplne pred nastavovanim vsechny tri vypinace dam na OFF a pak ve fazi dle manualu ci checklistu je dam postupne vsechny tri na NAV a posleze na ALIGN, ci jak to tam je...
 

Re: PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 17:29
Fabo™   
Tak to bohuzel s tim IRS neni dobre, ALIGN se pouziva pro rycle srovnani pri pruletu, standartni je z polohy OFF do polohy NAV a nechat to tam, nabehne to asi za 7-10 minut, stejne tak jako displeje (berou data z IRS).

Ted k tomu zadavani, prvnes to mel dobre, airwaye, tudiz L858 UP27 a tak, skutecne patri nalevo. Error ti to dava kdyz to das napravo, protoze to pozna, ze to neni tratovy bod, ktery napravo patri.

Chyba NOT IN DATABASE pak dava smysl kdyz to das spravne, ale mas starou databazi v pocitaci. Lze si to predstavit jako stare mapy do navigace v aute - body a trate ve vzduchu se meni, a je potreba mapy obnovovat. (DB se vydava v ctyrtydennim cyklu, pro bezneho letce je OK aktualizovat treba 4x rocne). NOT IN DATABASE se pak vyskytne, kdyz chces, obrazne receno, po letadlu, aby letelo treba D1 do Ostravy, kdyz ono ma v mape, ze D1 je jen po Vyskov.
 

Re: PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 17:30
Fabo™   
PS: Chtelo by to Gustikovo uzasne navody
 

Re: PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 21:49
84pietro
Nějak jsem z příspěvku vyčetl, že pan Gustav (Gustik) bude asi veliký odborník... A teď to vůbec nemyslím ironicky, jak by někdo mohl pochopit. Uvítal bych cokoliv, každopádně děkuju samozřejmně stejnak i vám. Takže pokud jsem dobře pochopil, mám starý Airac? Mám na 744 Airac 1108. Takže ´jak bych měl postupovat dál? Kdyžtak mě opravte...Mám si stáhnout nejnovější Airac 14... do PMDG, pak na stránkách PMDG stáhnout nějaký program, který ten airac nakope do FSX?
 

Re: PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 23:04
Fabo™   
AIRAC je techto dnu bohuzel placeny, neda se nic delat, DAFIF zavrel brany a neni kde tyto data zdarma dosahnout.

Jsou dva hlavni dodavatele, jednim je Aerosofti NavData Pro, ponekud drazsi, vychazi z dat LH Technics (LIDO), vetsina lidi ale uziva www.navigraph.com - data od NavTechu. O neco levnejsi a univerzalnejsi. Instalace dat je u obou zpusobu na par kliknuti.


Jinac Gustav byl starsi pan, ktery umel krasne jednoduse popsat zakladni ovladani addonu letadel, zejmena heavies. Bohuzel, casem ho pracovni situace pripravila o cas venovat se tomuto hobby, a jedine co dnes mame je moznost ho cas od casu potkat v Praze a pozdravit se mu...
 1x  

Re: PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 23:19
84pietro
Ok, chapu... Takze to je rovnou instalacni soubor predpokladam... A nejaky konvektor do letadla samotneho (FMC) neni treba?
 

Re: PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 23:25
Fabo™   
Ne, v obou pripadech mas budto manager, kde si vyberes ktery format chces, a on ti ho korektne nahraje tam kde je potreba, nebo u navigraphu instalator, ktery si stahnes dle addonu, a taky ti to nahraje kam je potreba.
 

Re: PMDG - Letové plány   1. 10. 2014 / 08:55
leonell
Taky můžeš při plánování trasy (onen rfinder) vybrat v kolonce Database onen cyklus 1108 a ono to vygeneruje letový plán platný pro vybraný AIRAC.
 

Re: PMDG - Letové plány   1. 10. 2014 / 12:15
84pietro
Jo, to vím, každopádně ačkoliv jsem to udělal, tak (viz. příklad na obr. výše) LZIB - LKPR jsem měl v Airacu 1108 a stejně mě to nějak neposlouchalo... Každopádně momentálně už mám aktuální Airac1410 a včera večer jsem uskutečnil trasu EDDF - EDDM a vše mi šlo zadávat do FMC v pohodě. Jdu pokračovat ve studiu, určitě se zase brzy brzičko ozvu s prosbou o nějakou pomoc. Už teď mě napadají další a další otázky, ale jdu také zaměstnávat svoje mozkové buňky, než se zase na vás obrátím...
 

Re: PMDG - Letové plány   1. 10. 2014 / 12:52
leonell
Ještě mně napadlo. KOukni na tohle, je to úplně jiné letadlo ale stejné principy.
http://oko.clever.cz/~leos/B767-LKPR-LIRF.pdf
 

Re: PMDG - Letové plány   1. 10. 2014 / 13:10
84pietro
Mrknu, zběžně to vypadá dobře, alespoň mam po chvílích na noční co číst, dík... Kde seženu SID a STAR mapy letišť po celém světě? Je něco takového? Zatím se teprve učím a moc se v těch mapách nevyznám... Radionavigace jako taková mě pořádně teprve čeká... Ale při plánování do FMC mám problém se SID a STAR, jelikož netuším, když nemám mapy odletových a příletových tras, co mám na danou rwy a následnou trať zadat do FMC. Včera jsem zkusil to naprogramování z EDDF do EDDM, díky vaší pomoci jsem dokázal letadlo, resp. Route dostat do letadla... A když jsem zadal nějakou odletovou trať, na navigačním displeji jsem měl vykreslenou tu SID, pak přerušená (vedla samozřejmě na druhou stranu) a moje trasa byla vykreslena až od prvního bodu. Celkově dokážu letět s letadlem jen v takovém stavu, že mám zaplého A/P, konkrétně jen SPD,HDG,ALT resp. V/S při stoupání či klesání. To si ovšem myslím, že v té chvíli asi neletím dle FMC... LNAV A VNAV a celkově let kompletně dle FMC se teprve musím naučit...
 

Re: PMDG - Letové plány   1. 10. 2014 / 13:53
Algy   
Mapy se dají sehnat např pomocí google - zadáš např. "charts EDDF"
mapy CZ letišt najdeš zde v sekci AD2 http://lis.rlp.cz/ais_data/www_main_control/frm_cz_aip.htm
Mapy různých letišt šly sehnat zde, ale odkaz mi nyní nefunguje: http://charts.aero/

Sidy a stary pro danou RWY se ti ve FMC vyfiltrují, když napřed zvolíš příslušnou RWY.
To že jsi měl trasu vykreslenou od prvního bodu je správně, trať se ti spojí, pokud k ní vybereš správnou SID/STAR (což jsi neudělal, protože nemáš mapu. Dá se postupovat i intuitivně:
pokud letíš např. z LKPR, RWY 24 a prvním bodem tvé trati je DOBEN, tak ve FMC vybereš RWY odletu, tím ti tam zbydou je SIDy pro danou RWY a z nich vybereš tu, která začíná DOB...

Podle LNAV a VNAV poletíš, až budeš mít všechny body tratě korektně spojené. Zadanou trať si můžeš projít v sekci LEGS + tlačítko NEXT PAGE a tam ti nikde nesmí svítit ROUTE DISCONTINUITY.

Také můžeš odletět ručně, tj. bez zadání SIDu a LNAV můžeš zaarmovat, až když proletíš prvním bodem trati např. tím DOBENem.
 

Re: PMDG - Letové plány   1. 10. 2014 / 14:31
84pietro
Rozumím tomu, co píšeš, dnes už bohužel ne, ale zítra dopoledne budu zkoušet...
 

Re: PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 23:25
84pietro
Nemuzu si pomoct, ale v tuto chvili cekam uz 16 minut na to zkalibrovani IRS. A porad nic, a to to mam nastavene na 10 min. Schvalne klidne tu pulhodinu pockam, protoze me zajima, zda delam neco spatne...a kdyz, tak co. Knofliky IRS na NAV, pote zadani v FMC POS INIT, cinkne to a rozsviti se MSG a napise to Enter IRS Position. Nemam ještě neco zmáčknout, či udělat, co mi nedochází?
 

Re: PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 23:26
Fabo™   
A sviti ti to nahore dobre? Udelej obrazek a soupni ho sem...
 

Re: PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 23:31
84pietro
35837 B / 600 x 450 / Bez názvu01.jpg
35535 B / 600 x 450 / Bez názvu02.jpg
 

Re: PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 23:36
Fabo™   
Nezadals korektne inicializacni pozici, FMC se ti to snazi rict. Musis nakrmit prazdne ctverecky na POS INIT a execnout to.
 

Re: PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 23:41
84pietro
Promiň, možná jsem vůl, ale nevím, jaké čtverečky myslíš... Na Pod Init nemam vyplnenou jen stojánku...
 

Re: PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 23:46
84pietro
Jo, už, zmáčkl jsem tu souradnici na RSK 4R a jakoby se propsala, a ted pod ni mám malým písmem Set IRS POS... Exec nesvítí. Ale naběhl mi umělý horizont a nav.
 

Re: PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 23:56
Fabo™   
Tak ted to mas uz sesouhlaseny.

Abych to ozrejmil. IRS potrebuje nejaky cas k tomu nez nabehne. Behem toho si umi priblizne zjistit zemepisnou sirku, ale aby si ji to urcilo presne, a aby znalo delku, potrebuje tenhle vstup od tebe. Bez toho proste netusi kde na te mape je.

Jestli EXEC sviti, se muze lisit typ od typu, nebo mam spatnou pamet. V bojasu jsem nebyl par mesicu, 747 par let.
 

Re: PMDG - Letové plány   1. 10. 2014 / 00:03
84pietro
V pohodě, musel jsem vyplnit route, aktivovat a Exec se rozsvitil, odentroval jsem to a trasa konecne nabehla... Zase o krok dal... Prozatim dekuji, ackoliv určitě budu mit další otazky postupem času... Snad Tě to neobtěžuje či někoho jiného... Jdu pokračovat... Obávám se, že se dnes, nebo spis zitra jen tak do hajan nedostanu.
 

Re: PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 09:40
Stew
Předtím, než se začneš hrabat v FMC, zalignuj si všechny tři INSy přepnutím z OFF do NAV. V FMC je před tím potřeba zadat INIT pozici. Pak počkáš, než se INS zkalibruje (podle toho, jakou dobu máš nastavenu v realism settings). Potom automaticky naskočí primar display a můžeš loadnout company route s tím, že se ti hned zobrazí na PFD. Pak si podle poslechu ATISu nebo dotazem ATC zjisti, která dráha je v užívání a podle toho vyber SID a doplň si ho do loadnutého plánu v FMC (Dep/Arr).
 

Re: PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 10:22
84pietro
Myslis tim INSy ty tri knobles IRS? Takze je mam nechat na NAV a neprepinat hned z NAV do ALIGN? A nasledne v INIT urcit pozici? Tu jsem take delal snad spravne. Vyplnil jsem letiste, vypsaly se mi GPS souradnice, pak jsem vyplnil stojanku, opet se vyplnila souradnice, pak jsem zkopiroval tu pod tim, kde bych se mel nachazet a hodil jsem to na IRS position ( vpravo dole). Kalibraci mam nastavenou na 10 min.
 

Re: PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 10:33
Stew
Jojo, z off přepnout do NAV a potom hned zadat INIT POS, souřadnice můžeš zkopírovat přímo na té stránce vpravo nahoře z té GPS pozice.
http://support.precisionmanuals.com/kb/a38/how-do-i-align-the-irs.aspx
 

Re: PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 15:45
84pietro
A do Align je prepnu az po kompletnim nastaveni letounu, kdy budu mit oba hlavni displeje pripravene?
Jinak moc dekuji kazdemu za pomoc, a verim, ze vsechny me zacatecnicke problemy diky vam vyresim..
 

Re: PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 17:11
Stew
Při čisté inicializaci poloha ALIGN není potřeba, prostě z NAV na OFF a zpět na NAV a poté zadat aktuální GPS pozici.
 

Re: PMDG - Letové plány   2. 10. 2014 / 09:02
84pietro
Chtěl jsem se zeptat na malý nedostatek. Když si v rfinderu vygeneruju let, proženu ho utilitkou rfindpln, je vše ok. FSX trať se shoduje s tou v FMC, jediný problém je, že ve flight planneru je u odletového letiště pouze letiště, nikoliv místo, kde se letadlo bude nacházet (např. EDDF - unknown). Když se podívám na trasu, je dle Waypointů stejná. Když spustím let a načte se to, mám letadlo naprosto různě po letišti, třeba i na střechách budov, resp. v nich. Takže logicky, když se vrátím o krok zpět, mám nahraný plán v planneru, tak akorát u letiště zadám stojánku. Jenže tím se jakoby vymaže původní trasa a nezbývá mi, než vygenerovat novou (pouze v FSX planneru). A tím to samozřejmě najde trasu jinou, kterou pak pracně upravuju do původního stavu, akorát se mi stalo, že jsem na mapě nenašel nějaký bod, který to předtím ukazovalo. A to jsem si tu původní mapu trasy fotil, stejně jsem jeden bod nenašel... Je nějaký fígl na toto? Pokud mi rozumíte? Možná jsem to napsal dost kostrbatě...
 

Re: PMDG - Letové plány   2. 10. 2014 / 09:31
Algy   
Udělej to takhle: v FSX nahraj vygenerovaný letový plán. Plánovací okno zavři "OK" a FSX se tě zeptá, zda chceš přesunout tvé letadlo na letiště odletu. Dej že "Ano." FSX se vrátí do svého hlavního menu, kde rozklikneš "CURRENT LOCATION" (jako když letíš bez plánu) a dole v okénku filters rozklikneš jídelníček "Choose runway/starting position:" vybereš si co potřebuješ a potvrdíš "OK."
Tímhle postupem ti zůstane FPL nahraný a zároveň odstartuješ z pozice kterou sis vybral.
 

Re: PMDG - Letové plány   2. 10. 2014 / 09:37
Stew
Jiná varianta:
V úvodním menu FS (ne ve flightplanneru) si vyber letiště a stojánku a načti se s letadlem na letiště. Potom z horní lišty (Alt) ve flightplaneru nahrej (load flightplan) ten letový plán uložený z routefinderu. Akorát se tě to bude ptát, jestli chceš změnit výchozí pozici, tam klepni na NE. Letadlo zůstane tam, kde ho máš.
 

Re: PMDG - Letové plány   2. 10. 2014 / 10:03
84pietro
Super, díky...Jdu na to, tak doufám, že se konečně dostanu minimálně do bodu vzletu, abych měl všechno v naprostým pořádku, především tu trasu...
 

Re: PMDG - Letové plány   3. 10. 2014 / 10:35
84pietro
Zdravím všechny, opět hledám pomoc zde, protože zatím jste mi se vším pomohli, za což vám patří velké dík... Zkouším naplánovat trasu LKPR - EDDM. První problém spočívá v tom, že mi pořád nefunguje zadat do FMC hotový letový plán z rfinderu, resp. rfindpln. normální se v pořádku vytvoří a mohu ho načíst (nachází se v C:/User/.../Documents/Flight Simulator X Files) Když dojdu k zadávání RTE - Route, napíši LKPREDDM001 a chci to zadat do Co Route, sice se tam propíše, ale napíše mi to NOT IN DATA BASE. Sice mě baví více zadávat to ručně (to normálně funguje), což i budu nadále praktikovat, tak bych to přesto rád uměl i tímto lehčím způsobem. Druhý problém, který nastal, že poté, co mi ATC řeklo, že budu startovat z RWY 31, tak to chci zadat do RTE, a taktéž mi to píše NOT IN DATA BASE (viz. obr.). Přitom včerejší zkušební let z LZIB do LKPR, tak mi to rwy 4 na LZIB v klidu zadalo. To samé se mi někdy stane, při zadávání stojánky. Když třeba stojím na G2, zadám G2, popř. G02, popř. G002, a pořád to píše NOT IN DATA BASE. Nevíte kde mám či dělám chybu?
33222 B / 600 x 449 / Bez názvu13.jpg
 

Re: PMDG - Letové plány   3. 10. 2014 / 10:43
pseudoMates
Jestli máš novější AIRAC (např. zcela aktuální), tak dráha 31 už v něm není (bavíme-li se o LKPR). Ta byla (tuším) loni přečíslována a je z ní dráha 12/30.
Otázka je, jestli FMC si sahá do tebou uvedené cesty pro let. plány, nebo má add on své vlastní umístění let. plánů (nevim, já osobně každý let datluju ručně trať).
 

Re: PMDG - Letové plány   3. 10. 2014 / 10:49
84pietro
Mám aktuální Airac1410. Děkuju za vysvětlení, tak ale mapy jsem našel, kde je právě 31...
 

Re: PMDG - Letové plány   3. 10. 2014 / 10:53
pseudoMates
no v LZIB je dráha 31/13 (pokud vím) pořád.. ale v LKPR byla právě (snad loni) přečíslována na 12/30 a tudíž jí ani nejnovější AIRACy nemají v databázi..
 

Re: PMDG - Letové plány   3. 10. 2014 / 11:07
84pietro
Rozumím, teď jsem koukal na místo 31 by měla být právě ta 30ka. A když Tě mám na drátě, tak říkajíc, můžu se zeptat, zda-li je normální, že mi to do Mnichova vygenerovalo takovýto bodový chaos před EDDM? (viz. obr.)
38523 B / 600 x 419 / Bez názvu.jpg
 

Re: PMDG - Letové plány   3. 10. 2014 / 11:33
pseudoMates
To ti vygenerovalo co..? rfinder..? nebo nějakej placenej program..? Případně něco jinýho..?
A jinak ne, takhle by to generovat nemělo.. Na druhou stranu, v (nejen) Německu jsou na velkých letištích využívány tzv. Transitions, což nejsou klasické příletovky (musíš si řádně prostudovat aktuální mapy, abys věděl, "vo co go").
 

Re: PMDG - Letové plány   3. 10. 2014 / 12:10
84pietro
To je trasa vygenerovaná v rfinderu prohnaná utilitkou rfindpln
 

Re: PMDG - Letové plány   3. 10. 2014 / 12:15
pseudoMates
rfinder, obzvláště u Německa, "rád" posílá přílety na nesmyslné vstupní body do TMA.
Zkus to obejít tím, že v rfinderu do pole "destination" napiš jméno bodu, který svou polohou logicky vyhovuje vzhledem ke směru příletu a do pole "country code" napiš první dvě písmena icao kódu daného FIRu (v případě německa tam bude ED)
Pak odškrtni "Use STAR" (aby to pole bylo NEzaškrtnuté), všechna ostatní pole vyplň a zaškrtej jak jsi zvyklý a dej tu trasu vyhledat znovu..
Pokud ani to nepomůže, tak už nevim..:/
 

Re: PMDG - Letové plány   3. 10. 2014 / 13:13
84pietro
Navigaci teprve začínám studovat, takže se v tom zatím tolik neorientuju... Zkoušel jsem to, ale nic jsem nenašel, jelikož asi přesně nevím, jak do zadat, mohl bys mi třeba prosím Tě udělat screen? Abych věděl, jak a co přesně máš na mysli? Airac1410 - LKPR/EDDM FL200. Byl bys hodnej...
 

Re: PMDG - Letové plány   3. 10. 2014 / 13:49
mirda   
A vyprdni se na celý let. plány v FSX. Akorát se tim zdržuješ. V FSX se jde optat na RW odletu a příletu i bez podanýho letovýho plánu.Jestli si dobře pamatuju. Takže se po cestě nemusíš trápit s řídícím kterej to co chvíli opakuje, že si mimo kurz a ještě v blbý vejšce.Tudíž mu v tom teda děláš pěknej bordel!!! A taky si dráhy můžeš zjistit z ATISu. Anebo pokud to tak nutně potřebuješ mít tam jak smysluplnej letovej plán plus k tomu smysluplný ATC je řešením asi toto...
https://www.youtube.com/watch?v=vqDimcMAff8
 

Re: PMDG - Letové plány   3. 10. 2014 / 15:02
84pietro
Mimochodem, mohli byste mi někdo reálně napsat, jaké parametry by měl mít PC, na kterém bych chtěl provozovat v takové kvalitě, jako na výše uvedeném YT videu? Pro někoho možná hloupá otázka, pro mě naprosto zásadní, když by nový PC nevyšel na 40K. A samozřejmě, jaké má autor videa addony, aby vše vypadalo tak reálně?
 

Re: PMDG - Letové plány   3. 10. 2014 / 15:07
Stew
Vždyť to tam má všechno napsané, klikni na "Zobrazit více"
 

Re: PMDG - Letové plány   3. 10. 2014 / 16:00
84pietro
LoL...Dik
 

Re: PMDG - Letové plány   3. 10. 2014 / 19:13
mirda   
Anebo si třeba můžeš počíst tady. Aby se ti jaksi spojili jisté souvislosti.

http://jetlinesystems.com/performance.php
 

Re: PMDG - Letové plány   6. 10. 2014 / 07:53
pseudoMates
Sorry, o víkendu sem nechodim..
Stačí ti, co odpověděl mirda, nebo se tím mám ještě nějak zabývat..?
 

Re: PMDG - Letové plány   6. 10. 2014 / 18:58
84pietro
Jasný, nic se neděje... Zatím studuju a studuju. Kde by se dalo zeptat na rwy, na kterou budu chtít přistávat, ještě než vůbec odletím?
 

Re: PMDG - Letové plány   6. 10. 2014 / 20:19
Algy   
Nikde. RWY na kterou budeš přistávat ti nahlásí řídící při klesání/přiblížení. Pro vzlet to vědět nepotřebuješ a v klidu si to ve FMC nastavíš za letu, společně se STAR.
 

Re: PMDG - Letové plány   6. 10. 2014 / 21:02
vladac
Nebo si naladíš ATIS dotyčného letiště, většinou tam říkají dráhy v používání.
 

Re: PMDG - Letové plány   6. 10. 2014 / 22:07
leonell
Pro offline létání si prostě zjisti vítr v dané lokaci a pamatuj, že se přistává v drtivé většině případů proti větru. Jakožto začátečník si neber reálné počasí, nastav si bezvětří a prostě přistávej na dráhu, kterou si vybereš ty, typicky to bude pro začátek některá s ILS.
U XPL je možnost nechat se vyhodit s připraveným letadlem 10nm ve výšce před dráhu, takže si to pauzneš, donastavíš frekvence a vyzkoušíš si to přiblížení. Když máš takhle natrénováno přistání, třebas až do vypnutí letadla, tak pak už je radost si to užít celé i s několikahodinovým letem. Předpokládám že FSX nějak umí taky.to nahození před dráhu taky, já si to už nepamatuji.

 

Re: PMDG - Letové plány   6. 10. 2014 / 22:54
84pietro
Přistání je přesně to, co se teprve učím. Resp. přistát samozřejmě umím, ale učím se navigaci. Zatím neumím nastavit letadlo, pravděpodobně COM panel na ILS...
 

Re: PMDG - Letové plány   6. 10. 2014 / 23:49
Algy   
Zkus si přečíst tenhle článek od Iva. Sic není o 747, ale postupy jsou podobné a princip pochopíš.
http://www.flightsim.cz/article.php?id=58
 

Re: PMDG - Letové plány   7. 10. 2014 / 07:48
pseudoMates
Bacha, některý letadla ladí ILS přes FMC, nikoliv na radio panelu.. B767 určitě a mám dojem, že i Jumbo to má stejně..
 

Re: PMDG - Letové plány   3. 10. 2014 / 13:40
mirda   
Ale kdepak. ATC FSX mu bude tvrdošíjně opakovat RW31 neb tam tu databázi nikdo nemění, ale v AIRACu je 12/30 už dávno. Už si ani nevzpomenu v kterým AIRACu jsem naposledy viděl LKPR 13/31.Proto mu to nechtělo zkousnout neb tu 31 přeci napsal on sám.
 

Re: PMDG - Letové plány   6. 10. 2014 / 07:52
pseudoMates
Jo no.. offline nelíétám od roku 2004, takže takovýhle pikošky jdou mimo mě..
 

Re: PMDG - Letové plány   8. 10. 2014 / 14:56
mirda   
Naprosto v poho já z toho taky krapet vypadl takže jsem zazdil (Kendy mi ujasnil) že virtuální řídící ti řekne RW přesně podle toho jak korektně je napsanej AFCAD k danýmu letišti a ne dle "nějaký" celkový databázi.
 

Re: PMDG - Letové plány   3. 10. 2014 / 17:14
84pietro
Neměla by nějaká letecká dušička ponětí, proč při mém dnešním letu LKPR-EDDM jsem poprvé dokázal dle map nastavit SID, trasa už dávsls hlavu a patu a kousek před EDDM mi FSX spadla, že program přestal přepracovat. Tak jsem to skusil ještě jednou, a udělalo mi to opět už při vytlačování. A napotřetí při uvádění letadla do provozu a po čtvrté hned po načtení. Samozřejmě, že mezi tém byly restarty, vypnutí... Nikdy předtím se mi to nestalo. Včera jsem normálně doletěl z LZIB do LKPR. Nevěděl by někdo, co bych s tím mohl mít. Nejsem bůhví jakej PC znalec, spíše uživatel, ale tuto nevím, co s tím.
 

Re: PMDG - Letové plány   3. 10. 2014 / 20:28
mirda   
Příčin může být několik. Každopádně nikdo tady z nás(pardon jestli je to jinak) nemáme křišťálovou kouli a krom tebe tady nikdo z nás (opět pardon jestli to tak není) do tvýho PC nevidíme.
Co se týká "Pádu FSX" je to tady a nejen tady řešeno asi tak 1500x takže co se nejdřív porozhlídnout sám??
 

Re: PMDG - Letové plány   3. 10. 2014 / 20:51
84pietro
Jasný...
 

Re: PMDG - Letové plány   3. 10. 2014 / 21:18
Algy   
Padání FSX není nic neobvyklého. Obzvlášť, pokud v něm máš hodně různých addonů. Horší je zjistit, co to způsobuje. Nejčastěji to dělá AI provoz, nebo nějaká chyba ve scenérce. Někdy si stačí jen vzpomenout, co jsi tam dával naposledy a zkusit to zase odinstalovat. Nepoužíváš nějakou free scenérii EDDF?
 

Re: PMDG - Letové plány   4. 10. 2014 / 12:16
84pietro
Scenérie nemám žádné. Preinstaloval jsem PMDG a pak už mi to nespadlo, tak snad to byl jen nějaký chvilkový problém.
 

PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 06:16
Athare
Ahojte,
mám otázku... Doufám, že tady ještě nebyla a pokud ano, tak se omlouvám. Chci se zeptat, jaký AIRAC Cycle (databáze) je v PMDG 737 800/900 NGX. Abych při plánování trasy měl jasno. Díky!
 

PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 07:53
Cesmina
Takovej, kterej si tam z navigraphu načteš, jakej je tam původně při dodání addonu , to skutečně nevím, ale dá se to vyčíst z FMC v létadle
 

PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 08:07
84pietro
Kdyz uz jste zabrousili na tema Airac, muzu se zeptat na postup, jak Airac zmenim na co nejnovejsi? V mem pripade na PMDG 747?
 

PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 08:38
Lejzy
Koupit na Navigraphu cyklus (prodavaji i jednotlive), stahnout instalacni balicek pro tve letadlo a nainstalovat ho.
 

PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 18:58
mirda   
Napiš si na Youtube " How to update Airac PMDG B747" a uvidíš.
 

PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 22:11
84pietro
A když si koupím za těch 6 éček ten jednorázový, momentálně Airac1410, tak nějak z té AJ nemůžu vyčíst, zda se jedná o Airac, který bude fungovat jen měsíc, nebo zda si ho prostě jednorázově koupím a budu ho mít jak dlouho budu chtít, resp. do další aktualizace?
 

PMDG - Letové plány   1. 10. 2014 / 08:32
Lejzy
To jsou jen datove, vesmes textove, soubor6. Budou fungovat navzdy. Muzes koupit i jednorazovy a pak za pul roku dalsi.
 

PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 09:19
Fabo™   
Pri koupi tam je nejak 1107, proste z leta 2011.
 

PMDG - Letové plány   30. 9. 2014 / 20:35
Athare
Díky!
 

Czech Virtual Air Rescue Service
MZAK
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ