FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je čtvrtek 28. 3. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Registr panelaku v CR Jeden příspěvek | Celý strom
Registr panelaku v CR   10. 1. 2017 / 14:35
Milan Smid   
Ve zkratce... snazim se zjistit, jak se dostat k nejake verejne databazi (registru / GIS datum) obsahujici info o panelacich v CR.

Duvod?

Samozrejme zase o neco vernejsi autogen pod nasimi kridly (delam to pro FSX / P3D, ale data by se dala vyuzit i pro X Plane).

Co jsem doposud zjistil?

- Cesky statisticky urad v ramci scitani shromazdil i informace o druhu domu (bytovy, pocet bytu, pocet pater, material zdi - ano, tady se uvadi panely)
https://www.czso.cz/csu/rso/registr_scitacich_obvodu
Vtip je v tom, ze se da vyhledavat podle c.p. budov a tak, ale prurezovy dotaz do jejich databaze na vsechny budovy, ktere splnuji kriterium "panelove zdi" neni mozny.

- V podstate to stejne plati i pro Cesky urad zememericsky a katastralni, ktery ma ve sve databazi RUIAN podobna data (obe databaze jsou asi provazane).
http://www.cuzk.cz/ruian/RUIAN.aspx
Na jejich mapovem serveru to ale vypada, ze by se k necemu mohlo dat dostat - viz dole "Budovy"
http://services.cuzk.cz/


Nemate s temito daty nekdo zkusenosti?
Napada nekoho, jak se posunout dal?

Diky za tipy.

Milan
 1x  

Registr panelaku v CR   10. 1. 2017 / 15:04
ondras   
Tak paneláky nevím ale komíny, ty bys našel tady: http://koda.kominari.cz/?action=pregion&stat=CZE&pg=OLK

Jsou tam i stáhnutelné databáze pro gps včetně typu, počtu ochozů a výšky. Tak to snad k něčemu bude.
 

Registr panelaku v CR   11. 1. 2017 / 11:13
PT
Data jsi našel moc pěkný.

Škoda jen, že to INSPIRE obsahuje jen využití budovy, takže se dá rozlišit jen individualní nebo kolektivní dům a CUZK sice nabízí dávkový dálkový přístup a ten je nekřesťansky drahý...

 

Registr panelaku v CR   11. 1. 2017 / 14:15
Milan Smid   
Dospel jsem k tomu, ze k naproste dokonalosti by stacilo provazat RUIAN a verejna geospatial data od CUZK... ale to je sci-fi.

Spis to vidim preci jenom na ten INSPIRE - informace o tom, kolik bytu dany barak obsahuje uz se da nejak pouzit, i kdyz to nebude 100% presne (napr. cinzaky jsou taky multi bytove jednotky a nejsou to panelaky, a nebo jsem narazil na panelaky, u kterych INSPIRE uvadi Number of Dwellings = 0).

Pokusim se to nejak davkove dostat do QGis (stahovat 6000+ xml souboru se mi fakt nechce), otestuju a uvidim.

Tolik update.
Stay tuned...
 

Registr panelaku v CR   12. 1. 2017 / 11:50
PT
>>Dospel jsem k tomu, ze k naproste dokonalosti by stacilo provazat RUIAN a verejna geospatial data od >>CUZK... ale to je sci-fi.
Nevim presne, co myslis verejnymi CUZK daty - mas na mysli data z katastru nemovitosti?


>>Pokusim se to nejak davkove dostat do QGis (stahovat 6000+ xml souboru se mi fakt nechce), >>otestuju a uvidim.
Melo by to jit pres ten WMS prikaz:
- http://services.cuzk.cz/wms/inspire-bu-wms.asp?service=WMS&request=getcapabilities
- http://www.qgistutorials.com/en/docs/working_with_wms.html
Ale on by se snad i dal napsat nejaky script, ktery by to stahl...
 

Registr panelaku v CR   12. 1. 2017 / 12:03
Milan Smid   
Diky za tip, Premku.

Ad verejna CUZK data:

Ano, myslel jsem katastr - konkretne footprinty budov, ktere lze stahnout ve vektorove forme.

Pri testovani jsem ale zjistil, ze to, co je ted v OSM na openstreetmap se v podstate s temi daty z katastru shoduje. To je docela pecka. To jinymi slovy totiz znamena, ze do workflow generovani autogenu vstupuji vsechny domy, ktere jsou v katastru zaneseny.

Pochopitelne ne vsechny se pro FSX / P3D autogen vygeneruji kvuli komplexnosti nekterych polygonu. X Plane ma ale jinou technologii generovani autogenu, takze pokud se na to kolegove z X Plane vrhnou, muzou mit v simu v zasade vernou kopii katastru (nicmene i pro FSX / P3D se jedna o 4+ mil budov).

Ad WMS
Uz jsem to do QGis dostal pres WFS, takze ve volnych chvilich budu tvorit a testovat.
 

Registr panelaku v CR   12. 1. 2017 / 13:10
PT
Ty footprinty jsou myslim i v tom INSPIREu, ale ber me s rezervou. Jen vim, ze jsem tam narazil na 2D geometrii - a pokud se nepletu, bylo to prave u tech budov.

Jeste me napadlo - myslim, ze i z tech INSPIRE dat by se dalo vyhodnotit, jestli je to panelak nebo cinzak - pokud dva baraky sousedi, je to na 99% cinzak, pokud ne, je to na 95% panelak (procenta taham samozrejme z klobouku )

co se tyka prevodu pudorysu do autogenu - to je beh na dlouhou trat - sami jsme to kdysi zkouseli a odesli od toho. Jedina trosku schudna cesta je nahradit pudorys "proste nejakym domem"
 

Registr panelaku v CR   12. 1. 2017 / 13:42
JM   
Hele u nas na sidlisti je plno baraku, co pravdepodobne budou v datech separe (maji oddelene vchody, jina cisla,...), sousedi jeden s druhym, tvori jeden velky blok... a jsou to panelaky

Jinak s myslenkou pasovat baracky na pudorysy z OSM jsem si taky pohraval, chtel jsem mit nejakou databazi pudorysu baraku co jsou v R2 a pak z nich vybrat ten, ktery by mel nejvetsi shodu. Akorat to narazelo na to jak to nejak matematicky , pripadne jinak uchopit, aby to bylo dostatecne rychly a jedna mala vesnice netrvala hodinu. A aby to samozrejme nejak vypadalo...
 

Registr panelaku v CR   12. 1. 2017 / 13:55
Milan Smid   
Pudorysy v INSPIRE jsou, to je pravda. Ja uz mam ale workflow nastaveny na shp export z OSM, s dost intenzivnim pre-processing, takze to tak necham.

S tim napadem, jak poznat panelak bych rekl, ze pravdu ma Jirka - nektere panelaky jsou fyzicky jedna budova, ale vchody jsou v katastru zaneseny separe. Zkusim to teda tak, ze test panelak / nepanelak provedu na pudorysech, ale po diffuse.

Rozpoznat cinzak od panelaku pujde dost tezko, protoze maji oba dost podobny pudorys. Vyzkousim za panelaky povazovat ty budovy / vchody, ktere maji vice nez 6 bytovych jednotek.

By voko jsem si tak prochazel Kromeriz, kde to znam a vetsinou to sedelo.

Osazeni budu delat v podstate tak, jak nastinoval Jirka - knihovnu panelaku mam (snad daji Cesmina a Happy souhlas k tomu ji pouzit v tomto "dile") a budu pocitat napr. 90% shodu pudorysu s footprintem panelaku z knihovny.

Az neco bude, hodim sem screen.
 

Registr panelaku v CR   12. 1. 2017 / 14:01
happypetr   
SOUHLAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 

Registr panelaku v CR   12. 1. 2017 / 14:41
kmarciniszyn
zní to špicově
 

Registr panelaku v CR   14. 1. 2017 / 17:15
leonell
Zkus si radši nejdřív vygenerovat výsledek bez ohledu na to jak to sedí, protože co si pamatuji, tak když Petr Bednář dělal test (v XPL) tak tam byl kritický počet objektů. Bylo to nějak tak, že když se vygenerovalo nějaké město, řekněme tisíc samostatných baráčků, tak se to nehlo. Když se totéž udělalo jako jeden superčlenitý objekt, tak v pohodě. Možná že když je to jako autogen tak to funguje jinak, stejně tak se to může chovat jinak v FSX, ale než bych se pouštěl do větších akcí tak bych zkusil Kroměříž bez ohledu na typy baráků, zda to je berné. Nebo si to možná pamatuji blbě a jen plácám
 

Registr panelaku v CR   14. 1. 2017 / 21:48
Milan Smid   
Tohle jsem, Leosi, zjistil uz u tech solaru - od urciteho mnozstvi umistenych objektu (az tak od radu tisic) se na vykonnosti zacina vic projevovat fakt, ze objekty jsou umistene kazdy zvlast, nez jejich komplexita (kdyz objektum jeste pridam nejaky LOD, tak vykonnost se propadne o dalsi patro dolu, zajimave). Priklad - kdyz jsem kazdy solar umistil extra, melo to velmi vysoky dopad na vykonnost. Kdyz jsem do modelu spojil ctyri solary, tak uz je to OK (potvrzuje i Happy v roli beta testera, za coz mu patri velky dik ).

Ad autogen - to je uplne jina kapitola. Autogen je velmi jednoducha geometrie ozasena navic jinym zpusobem, nez konkretni objekty. Takze graficky engine zvlada vykreslovat tisice a tisice domecku a stromu bez ztraty kyticky.

Ad panelaky - presne touhle cestou pujdu. Panelaky jsou navic v podstate otexturovana krychle a na rozdil od solaru jich v jednom meste (vyjma metropoli) nebudou na jednom fleku tisice, takze by to melo byt OK. Uvidime.

Zatim detekce funguje relativne OK, az na historickou zastavu mest, kde mi ten algoritmus hlasi panelaky taky Snad to po otestovani pudorysu detekovanych budov bude vypadat lip.
 

Registr panelaku v CR   11. 1. 2017 / 11:39
AndreW   
Prosímtě nespletl sis ten název databáze Českého zeměměřičského ústavu? Nemá to spíš být RUINA?

Sorry, to se prostě nedalo
 

Registr panelaku v CR   13. 1. 2017 / 09:42
kuma   
...teprve teď jsem si všiml - dobře!
 

Czech Virtual Air Rescue Service
FS Medlánky
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ