FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je sobota 20. 4. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
nový počítač a ceny HW Jeden příspěvek | Celý strom
nový počítač a ceny HW    18. 3. 2017 / 23:12
miki_pilot
Tak jsem ještě loni zvažoval koupi nového PC na MS FS FSX a tak jsem asi zaváhal
cena pamětí šla vzhůru o 100% a to ostaní je taky špatné..Přemýšlím,jestli to železo snad bude někdy trochu dostupné? Máte hoši nějakou vizi,kdy a jak nakupovat? díky za radu.
 

nový počítač a ceny HW    19. 3. 2017 / 00:20
JirkaK
Cena dolaru vyletěla poměrně vysoko. V době kdy jsem kupoval GTX1080 byl dolar asi 23 korun, dneska je skoro 26. U pamětí pak ještě hraje fakt že jich je teď snad "nedostatek".

A kdy nakupovat "železo"? Když ho potřebuješ. Jsou lidi co věčně čekají na nový produkt, někdo čeká na lepší ceny, jenže ony pořád vychází nový HW, ceny se také pořád mění protože je určuje primárně trh.

Jednu výhodu máš. Pokud chceš high end železo, AMD přišlo s 8 core / 16 vláken CPU v cenové relaci 10-15 tisíc a intelu za 30 tisíc natrhnou v multi thread zadek a v single threadu už se mu přibližují. Pokud chceš univerzální CPU Ryzen 7 1700 za necelých 10k není špatná volba, dá se taktováním dohnat na R7 1800X. Desky ale nejsou tak dobré jak desky s X99, takže pokud chceš více grafik, na AMD je budeš degradovat.

Pokud si vystačíš s single thread výkonem pro simulátory, tak dnes to nejlepší na thru bude i7-7700k. Jako grafiku můžu jednoznačně doporučit čerstvě vyšlou GTX1080Ti stojí to co mě před 10 měsíci stála GTX1080 ale má v průměru o 35% výkonu navíc. Alternativně tu 1080, díky 1080Ti její cena pěkně slezla a kolem 15 tisíc se dá s přehledem koupit. Když chceš trošku ušetřit, tak GTX1070 asi od 11k. Levnější karty bych nekupoval. Grafika jedině nVidia, AMD v téhle výkonové relaci nemá co nabídnout a nejméně do května, či spíše června nebude mít, navíc 1080Ti se nová Vega zřejmě nevytáhne a bude konkurovat jen GTX1080, navíc cena bude asi vyšší neb používá drahé paměti
 

nový počítač a ceny HW    19. 3. 2017 / 11:26
miki_pilot
Děkuji za vyčerpávající odpověď. Ty ceny pamětí se asi jen tak nedostanou zpět na úroveň 3Q 2016.
 

nový počítač a ceny HW    19. 3. 2017 / 12:30
JirkaK
A v jakém horizontu? Chceš rok čekat na něco co nemusí nastat nebo cena bude dvojnásobná protože zase kdesi vyhoří fabrika nebo se někde zvedne cena vstpů, ať už materiálu nebo lidské práce?

Pokud máš potřebu nového počítače tak si ho přece pořídíš a nějaké ceny ti mohou být ukradené protože si stejně nevybereš a musíš brát to co seženeš.

Pokud řešíš ceny a čekání, nový počítač nepotřebuješ, pak nemá smysl řešit ceny.


Prostě jednoduchá vize, na kterou si se ptal. Kupuju tehdy, kdy něco potřebuju a akceptuju ceny. Vidina že za půl roku bude něco levnější, dostupnější nebo něco v tomhle smyslu, tak si nikdy nic nekoupím protože tento přístup jde aplikovat v každém bodě časové osy. Zasahuje do toho nejen vývoj ekonomiky a nové výrobné procesy, ale i aktuální poptávka na trhu a stav dodávek. Problém v jedné z málo fabrik která dokáže vyrábět nějaké čipy typicky znamená že ceny jdou nahoru neb není kde ty čipy brát a to zda přijde povodeň, zemětřesení, požár... to jsou neredikovatelné věci
 

nový počítač a ceny HW    19. 3. 2017 / 14:44
OndraT
Přesně tak, ceny se hýbou a někupovat si něco, protože čekám na lepší cenu, případně se "děsím" toho, že si něco konečně koupím a ono to za týden zlevní (i takový lidi jsem potkal), to je hloupost. Na to je, podle mě, život hodně krátkej .

Připomnělo mi to dávného kolegu v práci v 90. letech, kdy - bez přehánění - přes 2 roky tímhle způsobem "kupoval" první CD-ROM mechaniku. Pořád se mu nezdály ceny, pořád čekal "až to trochu spadne" (nevim, jestli nakonec nečekal tak dlouho, až koupil BR mechaniku ). Ale už jsme si z něj vpráci všichni dělali legraci, jak přišel na směnu, tak se vždycky našel někdo, kdo zahlásil "tak co, Víťo, už máš tu mechaniku?"

A čekat roky na to, abych si mohl koupit nějaké staré železo - vždyť s tím, jak se navyšuje výpočetní výkon, tak rostou i nároky aplikací. Jestli si chce někdo postavit "nové PC" na to, aby na tom pak pouštěl něco staršího, co mu ten stroj vlbec utáhne, je taky imho hloupost.

Obzvláště ve světě simulátorů, kde jsou ty nároky někde úplně jinde, ve srovnání s nároky i nejnovějších her. V simu ze zadýchá i nadupaná herní mašina .
 

nový počítač a ceny HW    19. 3. 2017 / 15:38
Atarian   
Ja bych si dovolil nesouhlasit.

Spousta lidi ma omezeny rozpocet a nemuze proste "akceptovat ceny" konfigurace, kterou potrebuje na plynuly chod urcite aplikace.

Cena kazdeho hardware prochazi urcitym vyvojem. Kdyz je to novinka, cena je vysoka, protoze se ocekava, ze si to koupi jenom nedockavci, kterym nezalezi na cene, ale chteji mit nejnovejsi hardware jako jedni z prvnich.
Po nejakejm case cena pujde dolu. Za jak dlouho zalezi hodne na konkurencnim vyrobku a pak jednoznazne na okamziku, kdy dany vyrobce uvede na trh stejny produkt nove generace.
Dale cena vicemene stagnuje az nakonec muze zase vzrust, jak bude dany produkt nedostupny na trhu (to je videt treba u harddisku).

Takze podle mne je nejrozumnejsi, vybrat si konfiguraci, ktera mi zajisti ze system a aplikace bude slapat tak jak potrebuju. A pokud se nejedna o nejnovejsi hardware (mysleno posledni generace procesoru / grafiky / hdd ) tak nema smysl s nakupem nejak vyrazne vyckavat. Cena muze jit sice jeste dolu ale taky nemusi a jak psal kolega, muze se stat cokoliv (vyhori nekde fabrika nebo v Thajsku se vytopi par fabrik) - to proste neodhadnes. Pokud sis ale vybral ten nejnovejsi hardware, tak se jednoznacne vyplati pockat az dany hardware bude "nahrazen" novou radou a jeho cena zakonite klesne, protoze vyrobce potrebuje aby se prodavala vzdycky ta aktualni verze.

Tolik ohledne otazky "cekani" na vhodny okamzik. Vyber nejlepsi ceny v danem okamziku je zase jina vec. Ale ta se tu resi docela casto..
 

nový počítač a ceny HW    19. 3. 2017 / 15:57
JirkaK
Pokud si nemůžeš dovolit nějaký HW a nesplní požadavky SW, pak máš smůlu a SW nepoběží nebo nepoběží dobře. to je jednoduché.

A ano, novinky stojí víc, nikdo ale nikoho nenutí kupovat novinky, můžeš kupovat i starší HW, pokud splňuje výkonové požadavky, pokud je nesplňuje jsme zase u toho bodu, kdy si pro něco pořizuju nevhodný HW a nepoběží to jak má, či vůbec.


A ano, v předposledním odstavci to píšeš "aplikace bude slapat tak jak potrebuju", to je jediný požadavek který potřebuje splnit každý a samo to "jak potřebuju" se liší pro každého z nás.

Akorát ty náhrady. AMD se v grafikách ani CPU nehnulo 5 let, teď nabízí CPU pro simulátory nevhodné navíc s 5 ciframi na cenovce a grafiky s, dneska, nízkým výkonem. Intel se za X let nikam výrazně nepohl, NV jede cca 1,5-2 roky poměrně slušný pokrok.

Problém čekání je v tom že za dobu čekání se na trhu objeví něco nového a starou, levnější věc si přece nekoupíš protože se vyplatí zase rok počkat až aktuální špička už nebude špička... A to je nekonečný cyklus. Pořád bude něco novějšího a pořád to bude o něco lepší.

Zrovna u CPU pak vůbec není třeba cokoli řešit. Intel KabyLake je pro simulátory nejlepší volba, stejně jako na hry, jelikož poskytuje nejvyšší single thread výkon - i7-7700k - a nemá smysl kupovat Haswell - 4790k ani Skylake 6700k, výkonově jsou na tom hůře a cena je vesměs stejná, navíc Kaby se z těchto generací co se dají stále běžně koupit jde nejlépe nataktovat, rozumný limit je někde na 5GHz, s dobrými kousky to jde o kousek dál.
 

nový počítač a ceny HW    19. 3. 2017 / 22:08
neletec
Dovolím si malinko nesouhlasit. Jakmile k simu přičteš režiji spad.next pro ovládání cca jen desítky saitek zařízení, trackir, gtn 750 někdy x2, počasí tad, tak bohužel 4 jádro již nestačí. Já jsem vymněnil 6700K na 4,6 za 58250K co jede také 4,6, tak to nakonec běhá docela svižněji. Ryzen sleduji a vzhledem kvůli mizernému taktování kolem 4ghz jsem si ho nakonec neporidil - no trochu kecam vuci amd mam asi nejakej predsudek a tohle bylo spis porvrzeni toho Každopádně pro nynější potřeby bych si představoval 6jádro, kdy první jádro běží na 6ghz a vejš a ostatní at jsou klidne na 3(plus-minus)
 

nový počítač a ceny HW    20. 3. 2017 / 00:13
JirkaK
Vzhledem k tomu že v našich končinách tohle rozhodně nepatří mezi běžnou výbavu a jen ty malé přístrojové panely saiteku ve větším počtu znamenají finančně to co zbytek mašiny, tak to asi netřeba řešit. Myslím že jsou pro to elegantnější a levnější řešení.

Tak jak tak zrovna 5820 už je přeci jen postarší kousek a mám za to že 7700k by na tom bylo lépe, IPC má vyšší a takovat se dá kolem 5GHz, dají se dokonce koupit kousky s garantovaným OC 5.1GHz ale intel za to chce nehorázně
 

nový počítač a ceny HW    20. 3. 2017 / 16:17
Tragédie v JRD
No .. tvrdit, že je "5820" postarší kousek ... to chce trošku odvahu. jo, sice release date to má cca 2 roky zpátky... ale to je tak všechno.

reálné rozdíly mezi Haswelly (E), Broadwelly, Sky Laky a Kaby Laky jsou limitně se blížící nule, a brát novější jen kvůli tomu, že "není tak starý" se nevyplatí. a jestli má toho 5820 nataktovanýho na 4,6 ... tak tvrdit, že 7700k ... no, trošku mimo.
 

nový počítač a ceny HW    20. 3. 2017 / 19:38
JirkaK
Tak je to low cost šestijádro na haswellu, umí mapovat jen 64GB RAM. 6800k zvládá už klasických 128GB RAM a má v základu vyšší takty a cena je téměř stejná.

Dnes bych rozhodně volil novější čip, pokud tedy mluvíme o 6 core, 8 core bych raději volil 5960X než 6900X která má sice core frekvenci vyšší ale hůř se taktuje.

7700k na 5-5.1GHz bude mít rozhodně vyšší single thread než 5820 na 4.6, dokonce i kdyby bylo na těch 5.1 tak bude o něco málo horší. Pokud single thread, a ten při simech potřebujeme tak jak tak a i XPL11 víc limituje CPU než grafika, tak je 7700k nejlepší volba, o herním nasazení ani nemluvě, tam ho nepřekonává nic od intelu ani nic od AMD
 

nový počítač a ceny HW    20. 3. 2017 / 20:40
neletec
tak stejne jako ty bys volil 5960x místo 6900x, tak já jsem volil 5820 pred 6800 a to z duvodu prave taktovani jak zminujes 64 vs 128gb ram je mi tak nejak u prdele

jinak kdyz na obsluzny software spojeny se simulatorem (gtn 750x2, pocasi, spad.next, trackir) je rezije 3 jádra, tak si opravdu nemyslím, že na 4 jádru 7700 i na 5ghz bude lepší fps. Na 7600k to mám dokonce vyzkoušené, protože z něj jsem přecházel a rozdíl byl opravdu velmi znatelný. Každý máme prostě své specifické potřeby a ja ti 7700K velmi preji, pro me ma bohuyel malo jader
 

nový počítač a ceny HW    20. 3. 2017 / 22:37
JirkaK
Když bych vybíral více než 4 jádro. Pro simulátory 4 jádro stačí a uvítá více výkonu na jednom jádře - proto ty ryzeny pro flight simming nejsou vhodní kandidáti. Stejně jako kterékoli aktuální 6-8-10 jádro intelu, i7-7700k je jednoznačný král single threadu. Ano oproti 4790k nebo 6700k to není žádná hitparáda, rozdíl je < 5%, kdz6 je to v defaultu, ale právě tyhle KabyLake se dobře taktují a jak jsem tu psal, Intel nabízí i výběrové kusy s garantovaným OC 5-5.1GHz

Ano pokud tam napojíš 10 saitek panýlků možná to problém bude, otázkou je zda tam nepřipojit jeden monitor a mít tam custom panel. Je to 5-10x levnější řešení
 

nový počítač a ceny HW    21. 3. 2017 / 08:58
neletec
no jo, ale kdyz ty saiteky na sobe maji takova pekna tlacitka, kdy si otacenim tech tlacitek nastavujes kurz na HDG, ADF a VOR panelech, taky na ALT panelu si nastavuješ QNH apod.. A to mě strašně baví
 

nový počítač a ceny HW    21. 3. 2017 / 10:28
Zdenda
Já mám pocit, že Jirka má na mysli Instrument panely, ostatní panely mi celkem v pohodě utáhne dvoujádro.
 

nový počítač a ceny HW    21. 3. 2017 / 10:38
neletec
však já myslím instrument panely
 

nový počítač a ceny HW    21. 3. 2017 / 10:48
Zdenda
Opravdu tohle?

https://www.czc.cz/logitech-g-saitek-pro-flight-instrument-panel-letecky-ovladac/203903/produkt?gclid=CLrVpZSo59ICFZYW0woddRoHUQ&dclid=CLWGw5So59ICFcyadwodfPANgQ

Měl jsem za to, že Tebou popisované funkce jsou spíše na těch větších panelech.
 

nový počítač a ceny HW    21. 3. 2017 / 11:05
JirkaK
Tlačítka a točítka mají i ty instrumenty. Jeden panel může mít víc módů které mezi sebou přepínáš případně si nastavuješ věci jako kurz, tlak vzduchu atp. Interakci provádíš skrze toto.

Pokud chceš složit komplet kokpit, tak těhle panýlků potřebuješ 10+, je to "jednoduché" rozchodit - vždy bude záviset na autorovi addonu, jak moc něco obejde - ale dost drahé a neflexibilní. Pro klasické budíky je to slušně použitelné ale glass cockpit na těch panelech prostě neuděláš, proto mi přijde jako rozumnější použít jeden monitor, na něj přetáhnout panel obsahující vše co potřebuješ a ten monitor překrýt "deskou" která tomu přidá plastičnost. Ovladatelnost těch prvků zůstane, neb ten display může být dotekový.

Výhodou toho řešení je, že si člověk může na ten display nasázet co chce a jak chce. Pokud je člověk méně náročný, tak mu stačí nějaký tablet/tablety a aplikace, která mu promítne potřebné přístroje, opět funkčnost zachována dotekem a velká flexibilita.


Tak jak tak, aktuálně více než 4 jádrové procesory v leteckých simulátorech běžně nevyužiješ a namísto dalších jader více využiješ výkonu jednoho jádra a to je místo kde 7700k dominuje celému trhu CPU. Ano majitel Haswell či Skylake nemá důvod cokoli měnit, neb toho výkonu navíc z Kaby si ani nevšimne, ale pro nový počítač nedvidím důvod kupovat něco staršího
 

nový počítač a ceny HW    21. 3. 2017 / 11:19
Zdenda
No já vsadil na G3258. Důvod? - dobré reference a podstatný rozdíl v ceně. V dohledné době to celé začnu dávat dohromady a uvidím. zázraky nečekám, jen doufám, že to bude létatelné.

http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=510291&lan=0
 

nový počítač a ceny HW    21. 3. 2017 / 12:49
JirkaK
Pokud chceš za každou cenu šetřit, pak jistě to CPU v dané cenové kategorii nic nepřekoná, na druhou stranu, téměř každý addon stojí "skoro" to samé co to CPU, odpustit si 6-7 addonů a máš na tu i7 či okta core řízka pokud chceš upřednostnit overall výkon.

Ono je těžké. Nezřídka se bavím s hráči co kupují grafiku kolem 7-8 tisíc a nedají dalších 5 za vyšší model přitom jim to přinese výrazný nárůst výkonu s argumentem že na to nemají, záhy vidíš jak si během jednoho měsíce kupuje dvě čerstvě vydané hry za 60€ každou a tak to dělá s každým větším titulem. Odpustí si tři hry nebo jich dvojnásob koupí o něco později a může si možná i několik let užívat vyššího výkonu a lepšího herního zážitku, ale to mnozí prostě nepoberou, namísto toho nadávají na vývojáře jací jsou to čuníci a jak ten výkon zase podělali a diví se že na doporučované sestavě jim to v max detailech běží jak šnek (doporučované sestavy nejsou pro maximální nastavení hry ale na nějaký zlatý střed, např. Microsoft pro svůj poslední titul FHD a max detaily doporučuje GTX1080Ti, ale ti jako jediní píšou dvojí doporučené požadavky, pro střed a pro max).
 

nový počítač a ceny HW    21. 3. 2017 / 11:21
Zdenda
Nevšiml jsem si, že jsou na Instrument panelech také točící čudlítka, proto jsem napsal tu poznámku.
 

nový počítač a ceny HW    21. 3. 2017 / 07:32
Luděk Ch.
Nesouhlasíš trochu mimo téma Samozřejmě pokud nemáš na něco peníze, tak si to logicky nemůžeš koupit. Ale čekat u počítačových komponentů, že něco zlevní, je sázka do loterie, kterou často prohraješ, protože se ceny můžou vyvýjet přesně naopak, než čekáš a stalo se to mnohokrát. Takže pokud chceš počítač, tak prostě teď koupit to nejlepší, na co máš a hotovo. žádný jiný postup nefunguje. A aby se člověk nezbláznil, tak velmi doporučuji nakoupit a v ten okamžik přestat sledovat ceny. Prostě nakoupil jsem v tu chvíli nejvýhodněji, jak jsem mohl a co následně dělají ceny, mě absolutně už nezajímá. Nakupuju tak všechno, vč. počítačových komponentů a nikdy se mi nestalo, že bych litoval, že jsem něco v danou dobu koupil. Díky tomu, že po nákupu přestávám ceny sledovat, nemůže se mi stát, že bych zjistil, že ceny třeba druhý den spadly na polovinu Prostě cena je pro mě konečná v den nákupu a hotovo. Setkal jsem se už s mnoha lidmi, kteří dokázali kolem nákupu jedné věci řádně otravovat všechny okolo snad i několik let a ve finále to dopadlo tak, že nekoupili vůbec nic, protože mezi tím se ten jejich zvolený výrobek přestal vyrábět a byl nahrazen novým modelem, který je samozřejmě zase dražší a celé dilema a otravování všech okolo začalo nanovo. Speciálně na počítačových diskuzích je to velmi časté V tomto existuje opravdu jediná rada, nakoupit když potřebuju a vybrat to nejlepší, na co mám peníze a tečka, dál se o to nezajímat.
 

nový počítač a ceny HW    21. 3. 2017 / 10:50
JirkaK
tak tak, když ráno vylezu z baráku a bude hodně pršet a hned u baráku mám krám s deštníkama, tak tam půjdu a deštník si koupím, samo, že si prodejce cenu nasadí výše, protože ví že se to teď bude lidem hodit, ale co mám dělat. To že ten deštník koupím až zítra, kdy bude vedro a v kurzu budou ventilátory, tudíž cena deštníků klesne, bude celkem irelevantní protože dnes budu moknout a zítra budu chtít koupit ten větrák.

Pokud mi moknout nebo vedro nevadí, pak deštník ani větrák nepotřebuji a jejich cena je mi ukradená.
 

nový počítač a ceny HW    21. 3. 2017 / 15:22
Atarian   
Ale to je prece nesmysl srovnavat PC HW s destnikama.
- jak rikas, kdyz prsi tak potrebujes destnik. Ale takova situace kdy bys stejne nutne potreboval upgradovat PC nenastane.
- vyrobci destniku neuvadeji na trh kazdych 6 mesicu novy typ destniku s lepsi odolnosti vuci vode a vyssi rychlosti otevirani/zavirani. Proto cenova strategie vyrobcu a prodejcu destniku se od te PC HW zasadne lisi
 

nový počítač a ceny HW    21. 3. 2017 / 16:20
JirkaK
Můj příspěvek ale není o srovnávání deštníku s PC, kdes to vzal. Jde o logiku jakou používám při nakupování.


A potřeba rychle upgradovat či nahradit vznikne kdykoli. Kdykoli cokoli odejde a ty se bez toho neobejdeš, tak jdeš a koupíš si to a běda když je to v čas kdy už v krámě není otevřeno.

V práci tě napadne že tvoje stará grafická karta už je plečka, tak jdeš a po cestě z práce si koupíš novou a druhý den pro jistotu i procesor.

Aneb zase zpět k tomu jak kdo nakupuje...

Mě napadne ta grafika v práci a pokud domů přijdu bez nové grafiky budu se cítit špatně. Samo že takovou věc ne všude mají skladem, takže jdeš tam kde to máš blízko a zároveň to dostaneš hned a to i s vědomím toho že to bude stát víc.

Naposled jsem takhle kupoval SSD, prostě mě v pátek odpo napadlo že si koupím další SSD a o víkendu na to překopíruju/přeinstaluju nějaké věci. Obejdávám v krámě kousek ode mne, za výhodnou cenu, navíc tvrdí že je skladem a bude večer k vyzvednutí. Paráda, odcházím z práce a žádné info o tom že si mám přijít, volám, zjistím že to dnes nebude, s díky jim to SSD posílám do zadele a jdu do jiného krámu, zajíždím si 10km, stojím 20 minut frontu na výdeji, ale voila. SSD mám v ruce, jasně stálo o 500 víc což bylo asi 10% ceny, ale... o víkendu mám své SSD.

O nákupu GTX1080 ani nemluvě. Tři týdny čekám na launch prodeje, nejbližší co jsem chytl byla 300km daleko a o půl čtvrté večer už nestíhám pro ni jet. Platím proto převodem na účet, což znamená že nejen víkend, ale ještě další dva dny budu trpět s tím že tu grafiku ještě nemám.

Prostě když musíš, tak musíš a nějaká cena ti je ukradená.
 

nový počítač a ceny HW    21. 3. 2017 / 18:40
Atarian   
Jo aha. Koukam, ze pan A.H.Maslow by se tady na foru leccemu priucil, kdyby jeste zil
 

nový počítač a ceny HW    21. 3. 2017 / 18:50
neletec
to bude tak sedmý, osmý stupínek
 

nový počítač a ceny HW    21. 3. 2017 / 20:39
Fabo™   
Ja to treba delam tak, ze si reknu, SSD, jo, to by bodlo, ale nedam za to vic nez 5000 za 500GB, a tak si to prsote tak jednou mesicne zkouknu, az se dostanu do bodu, hele, 500GB za 4500, a pak ho tedy koupim.

Ale co ja vim, asi mam proste blbou praci a jsem chudej.
 

nový počítač a ceny HW    21. 3. 2017 / 22:38
Atarian   
A nebo mas jiny priority a nechces vyhazovat penize za neco co pro tebe neni tak dulezity..
To ja jsem si takhle jednou potreboval koupit backory. Ale vubec jsem nevedel kolik by priblizne mela byt nejaka rozumna cena. Tak jsem trochu pogooglil a dostal jsem se na takovy zajimavy stranky: www.backora.cz to bylo. Tam jsem se registroval a mistni mi moc dobre poradili. Ty stranky bohuzel uz nefungujou, tak ted vzdycky kdyz potrebuju novy backory, tak nevim jestli koupit nebo cekat. Proste uz nemam ten prehled...
 

nový počítač a ceny HW    22. 3. 2017 / 07:35
JirkaK
tak samo můžeš na to jít i takhle. Pokud ti ale havarují disky a ty budeš chtít používat počítač tak asi čekat nebudeš. A to je přesně co píšu, buď to potřebuješ a koupíš si to když ta potřeba nastane, nebo to nepotřebuješ a cena ti ve finále může být ukradená. Navíc se můžeš dostat do situace že za 5500 bude třeba disk s vyšší kapacitou a zas budeš chtít čekat na lepší cenovku
 

nový počítač a ceny HW    22. 3. 2017 / 21:47
Fabo™   
Jestli mi havaruje disk, a budu potrebovat nutne obnovit provoz, tak prvni vemu plotnovy disk za tisicovku. Ale jak rikam, asi mam proste spatnou praci.
 

nový počítač a ceny HW    23. 3. 2017 / 09:47
JirkaK
Vůbec nerozumím poznámce o práci, jak souvisí s potřebou?

Pokud můžeš nahradit SSD plotnovým diskem, tak zřejmě ten SSD disk nepotřebuješ a tvé rozhodnutí chápu. Nimcéně, když ti odejde ten plotnový disk a cena plotnových disků bude nepříznivá, tak raději počkáš na lepší ceny nebo si holt tu náhradu půjdeš koupit? Nebo půjdeš a koupíš si, pokud seženeš floopy?
 

nový počítač a ceny HW    23. 3. 2017 / 15:34
Atarian   
Jirko. Jak uz jsem tu zminil, zkus si neco precist o Maslowove hierarchii potreb.
Pak mozna pochopis, jak prace souvisi s potrebou..
Ono kdyz neni co do huby, tak tezko budes resit nejakej harddisk
 

nový počítač a ceny HW    23. 3. 2017 / 15:48
JirkaK
Proč bych si měl něco číst, pokud něco potřebuju tak si to koupím.

Pokud potřeba jídla převýší potřebu HDD, půjdu koupit jídlo a ne HDD. Předpokládám ale že autor tématu existenční problémy neřeší, když zvažuje nákup HW.
 

nový počítač a ceny HW    23. 3. 2017 / 20:35
Fabo™   
Kup si kousek rozumu, docela by se ti to hodilo...

s tou spatnou praci je to tak, ze si na rozdil od tebe nemohu dovolit proste vyndat z suplete sedm tisic kdy me to napadne. Tudiz koupit velke SSDcko jako nahradu za havarovany disk neni reseni. Koupim neco levneho, co pobezi nez dosetrim.

Jak bych ti to asi do sum kde to pochopis i ty...

no, mas treba auto. Nabouras.
Taky asi nevyberes milion z suplete a nepudes koupit hned druhy. A neznamena to hned, ze kdyz ti na tu dobu nez se to vyresi staci neco pucenyho, tak to auto proste nepotrebujes
 

nový počítač a ceny HW    23. 3. 2017 / 21:10
Tragédie v JRD
Jiřík? ten vytáhne z kapsy dvě mega a koupí si bavo vole pyčo

 

nový počítač a ceny HW    23. 3. 2017 / 22:41
JirkaK
za 2M bych bral spíše Toyotu. Land Cruiser je pro mě takové ideální auto
 

nový počítač a ceny HW    23. 3. 2017 / 22:40
JirkaK
Diskuze je celou dobu točí o tom zda čekat na lepší cenu nebo ne, proč pořád do toho taháš to zda na to někdo má nebo nemá. Jasně když mám jednu kapsu děravou a druhou vysypanou, koupím si kulové, ale o tom se tu vůbec nemluví, takže proč to sem taháš?

A ad auto, od toho máš pojištění, dokonce dostaneš to náhradní auto po dobu řešení škody, že...
 

nový počítač a ceny HW    23. 3. 2017 / 23:58
Fabo™   
Ty tady placas od zacatku o tom, ze se to ma delat tak, ze si reknes ze chces SSDcko nebo 1080ku grafiku, tak proste najedes na eshop a koupis to...
 

nový počítač a ceny HW    24. 3. 2017 / 01:50
Raymy
Teda panove, Vam se to tu pekne zvrtlo.

Jak ja Jirku chapu, tak je to mysleno tak ze proste nema cenu resit cenu te ktere soucastky ve smyslu ze to bude za mesic, dva, pulrok levnejsi, protoze to proste levnejsi treba nebude ale naopak to bude drazsi. Takze podle budgetu ktery zrovna mam, tak nakoupim to nejlepsi v tu danou chvilku a necekam jestli to bude levnejsi/drazsi, jednodusse akceptuju aktualni cenu.
 

nový počítač a ceny HW    24. 3. 2017 / 01:51
JirkaK
Přesně tak
 

nový počítač a ceny HW    23. 3. 2017 / 19:09
Stew
Anebo blbě pracuješ
 

nový počítač a ceny HW    23. 3. 2017 / 00:43
miki_pilot
Pánové. děkuji.
Samozdřejmně se debata ubírala docela jiným směrem,než jsem potřeboval, ale 1/5 příspěvků jsou pro mne hodnotné a důležité. Je jasné, že i filozofická rovina, kdy uvažujeme o tom kdy a jak je vhodné něco koupit je důležitá,ale faktem zůstává,že nárůst cen za poslední půlrok v oblasti pamětí je velký. Vím,že snad bude zlom,až nás přestane CNB okrádat a zruší intervence. Ovšem, stane se to? Uvidíme. M
 

nový počítač a ceny HW    23. 3. 2017 / 09:36
JirkaK
Ty intervence byly i před rokem, reálně na to vliv nemají. CZK je ekonomicky vázaná na EUR, komponenty ale typicky výrobci prodávají v USD a EUR šlo vůči USD dolů, tudíž se s tím svezla i CZK.

Před rokem a čtvrt jsem kupoval dnes již výběhové DDR3 paměti a ty samé dnes koupím o 800 dražeji. Což je o nějakých 25% více než tehdy, koruna vůči USD od té doby klesla jen o cca 10%. Tzn rozdíl 15% + fakt že by mělo logicky přijít snížení cen zastarávajících pamětí se nekoná a to mimo jiné z důvodu že se zvýšila poptávka po pamětech a také to že výrobci se snaží ždímat peníze produkcí výhodnějších produktů, v tomto případě LPDDR notebookových pamětí.

Jediná možnost je sledovat velké analýzy trhu a predikce pro HW například DRAMeXchange a doufat že se trh zachová neočekávaně nebo někde nedojde k nějaké nepřijemné události, požár, živel..

Aktuálně je třeba predikován růst cen NAND Flash pamětí, takže to bude citelné v cenách SSD disků, které už i tak rostou a rozhodně nepůjdou dolů ještě dlouhou dobu.
 

nový počítač a ceny HW    23. 3. 2017 / 14:49
Tragédie v JRD
Pobavil jsi

CZK je sice vázaná spíše na EUR, ale pokud skokově oslabí proti EURu, tak oslabí i vůči USD.

V den, kdy intervence ČNB začly, se kurz USD/CZK skokově zhoršil z 19 na cca 20 kaček. a od roku 2013 (kdy k intervencím došlo), se kurz USD/CZK propadl z tehdejších 19 (rejsp. 20) kč na dnešních 25 - 26 Kč. Takže - na čem se to prosím ta CZK svezla?
 

nový počítač a ceny HW    23. 3. 2017 / 15:46
JirkaK
Loni byl dolar touhle dobou za 23, teď cca 26.

Intervence tu byly podstatně dříve než před rokem jak píšeš a jsou tady pořád - kurz vuči EUR se v tomhle období de facto nemění a drží se celou dobu kolem +-28 korun. Oproti stavu z loňska šel ale nahoru dolar o cca 3Kč což je nějakých 13%
 

nový počítač a ceny HW    23. 3. 2017 / 14:52
Tragédie v JRD
V čem že tě ta ČNB okrádá? Sice kurz je opticky o cca 1kč / EUR horší, než bez intervencí ... ale ... jinak v realitě? dopad na ceny - nějak jsem si v podstatě ničeho nevšiml. všechno stojí víceméně stejně.

jediné , co viditelně podražilo, tak přímé nákupy ze zahraničí, ale u (byť zahraničního) zboží, koupeného v Čechách vesměs došlo k tomu, že si spíš firmy šáhly do marží, než aby nějak dramaticky zdražovaly...

A pozitvní vliv na vývoz to nezpochybnitelně mělo .. čili .. ono to zas tak od věci nebylo .)
 

nový počítač a ceny HW    23. 3. 2017 / 15:49
miki_pilot
Nejsem ekonom,ale stačí si jen studovat nezávislé názory :

ČNB - stát ve státě, aneb loupež zvaná inflace : http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/sloupky/cnb-stat-ve-state-aneb-loupez-zvana-inflace/
 

nový počítač a ceny HW    23. 3. 2017 / 16:15
Tragédie v JRD
no .. zrovna "parlamentnimalistama" bych tak uplne neargumentoval ..

to zrovna není nezavisle medium .. anebo ono se blesk/aha/super povazuje za "nezavisle medium"? parlamenti listy jsou politicky bulvar, který dava prostor kdejakejm pošukům ...

Jedinou kvalifikací je "nadáváte na současný stav? otiskneme vám cokoli, at to obsahuje cokoli"
 

nový počítač a ceny HW    23. 3. 2017 / 17:29
neletec
komponenty ze kterych jsem si stavel pocitat jsem si dal do seznamu komponent na CZC a cena tehoto baliku se stale zvysovala a zvysuje. Ted je tam jenom problem ze ssd samsung 950 nahradilo ssd 960, ale ten narust tam za posledni rok byl a je
 

nový počítač a ceny HW    23. 3. 2017 / 23:00
pawlick
Tak si za ty prachy udělej piloťák a máš klid. Letadlo letí furt stejně, bez ohledu na hardware A budeš furt na čerstvým vzduchu, nebude se ti nic sekat a FPS je neomezené
 

nový počítač a ceny HW    23. 3. 2017 / 23:04
Pips   
Sám sebou bude sekat, hned jak ho přeškolíš na bábu s dědkem!
 

nový počítač a ceny HW    23. 3. 2017 / 23:16
pawlick
Nemusíš ho hned strašit, jen ať vidí zatím ty klady a pozitiva
 

nový počítač a ceny HW    24. 3. 2017 / 06:23
Atarian   
No ale aby jsme se od vykotlancu, co si na netu honej ego tim, ze maj na to kupovat si nejnovejsi hardware hned jak vyjde bez ohledu na cenu, dostali zpatky k vyvoji cen a jak nakupovat v ten spravny okamzik:

Muzes si prostudovat tady ty odkazy a myslim ze ti to pomuze vybrat ten spravny okamzik ke koupi a neco usetrit:

Vseobecny vyvoj cen komponent v case: https://pcpartpicker.com/trends/

Nejvetri propady cen konkretnich komponent: https://pcpartpicker.com/products/pricedrop/

A tady trochu k tomu, proc tak najednou vzrostly ceny tech zminovanych pameti: http://www.pcgamer.com/heres-why-ddr4-ram-prices-have-spiked/
 

nový počítač a ceny HW    24. 3. 2017 / 09:54
JirkaK
Grafy ukazující ceny v čase ti neřeknou kolik to bude stát zítra nebo za rok. Grafy drží historii cen ale nedají ti žádné predikce ve smyslu..

- kolik firem/fabrik vyrábí paměťové čipy
- jaké jsou výhledy pro vstupní náklady - polovodičové materiály, ceny energií, cena práce
- jaké inovace fabriky provádějí ve výrobních procesech
- na jaké produkty se ty fabriky zaměřují, budou zaměřovat
- jaká bude poptávka po konkrétním produktu, v případě pamětí, tedy jaká například bude prodejnost počítačů a jaké typy pamětí budou používat

určitě se najdou další faktory zasahující do cen, třeba ve formě živelných katastrof, politické situace, stavu světové ekonomiky i místních ekonomik, stejně jako se dají jednotlivé body více rozpadnout. Ne nadarmo tady existují analytické firmy, které takové, většinou velice přesné, predikce dokáží připravit. Takže pokud tě zajímá jak se budou vyvíjet ceny, tak je lepší koukat se dopředu než na historii. Samo nějaké trendy tam jde vysledovat, ale za čísly musíš vidět i okolnosti.
 

nový počítač a ceny HW    24. 3. 2017 / 10:16
Tragédie v JRD
Ale jo, jasne ze daji .. Trend vývoje ceny ti rekne docela hodne. Krom toho, na zaklade trendu muzes předpovídat i budouci stav.

Ono totiž ty trendy ti spoustu z tech věci, které zminujes jako "ovlivnovatele" ceny zohlednuji - zejména takove věci, jako politicka situace, mistni a svetova ekonomika, poptávka a nabídka, se v trendech projevi celkem citelne

Takze ano, za cisly musíš videt i okolnosti.
 

nový počítač a ceny HW    25. 3. 2017 / 14:36
korejs17
Dobrý den všem,chtěl bych se zeptat.Na začátku diskuze byl JirkouK zmíněn procesor AMD Ryzen7.Zvažuji koupi nového železa,protože má sestava-Asus P5Q Deluxe,Intel core 2 quad Q6600 oc 3GHz,8GB DDR2 mi připadá už dost stará(i když létat se na tom ještě dá).Grafiku jsem kupoval novou již před vánoci minulý rok-XFX Radeon RX 480 8GB,tu bych chtěl zanechat.Zvažuji,jestli jít do Ryzenu R5 1600X 3,6/4,0GHz cena by měla být okolo 8000,- nebo zda zůstat u intelu a v tom případě pořídit I7700K za necelých 10000,-.
Moje otázka zní: Myslíte,že pro můj FSX Steam ,bude rozhodně lepší I7700K než Ryzen 1600X?
Bude tam velký rozdíl v plynulosti běhu simulátoru?Nemá někdo zkušenost s testováním simulátoru na již vydaném Ryzenu R7?Popřípadě,jestli někdo nenarazil na nějaké video z tohoto testu?
 

nový počítač a ceny HW    25. 3. 2017 / 14:50
JirkaK
Pokud bude R5 1600X za 8k tak je docela drahý a raději bych už volil R7 1700. nebo bych šel do toho nižšího 6 jádra, takt doženeš přes OC a všechny pak jdou taktovat na cca stejnou frekvenci (záleží jen na kvalitě samotného čipu).

Z testů jde vidět že taktování "top" modelů je téměř nemožné a je tak lepší koupit pomalejší kus a ten taktovat. 8 jádro je dnes na trhu pod 10 tisíc, nepřijde mi tedy dobré kupovat 6 jádro za 8.

Tak jak tak, ryzeny mají o trošku horší single thread než intel, takže zvlášť pro to FSX je 7700k daleko lepší volba než JAKÝKOLI Ryzen. Pro obecné použití už je to sporné, pokud děláš s videem a obecně multi thread aplikacemi, tak Ryzen bude lepší volba. Pokud je to počítač primárně pro sim a nějaké věci jako komprimace videa děláš jednou za uherák, tak 7700k nemá konkurenci. A tipnul bych si že i v aplikačním výkonu už u těch 6core Ryzenů nebude takový náskok proti Intelu, pokud vůbec bude.

Toto jsou čisté čísla a testy. Nikde nemá Ryzen lepší single thread a to je to klíčové co tě bude brzdit za předpokladu že na RX480 nepřipojíš 3x4k TV.

Chodím ale na diskuze kde lidi R7 zkoušeli v simech a žádná hitparáda to není, prostě to odpovídá tomu single thread výkonu. Nejsem si jistý jak případný přechod na XPL11 nebo potenciální P3Dv4, v prvním případě víme co čekat, v druhém je to zatím ve hvězdách. XPL více využívá jader a při maximálním nastavení renderingu je moje 4790k@4.6GHz největší brzda - CPU time převyšuje o dost GPU time a například jen s "hloupým" HDMeshem a default letadlem se dostávám pod 30FPS, kdežto bez HDMeshe si občas šáhnu i na 60.

Long story short:

Pokud je to počítač jen na FSX a občasně něco jiného, i7-7700k je bezkonkurenční. Pokud je to počítač na kterém budeš hodně pracovat s videem, fotkama, budeš pořád něco komprimovat a rozbalovat Ryzen R7 NE R5 - bude lepší volba a ve FSX bude mít stále ucházející výkon - bude to raketa proti tomu co máš teď. Akorát zvaž raději R7 1700, což je cenově na stejno s tou i7.
Samozřejmě počítám že jak AMD tak Intel budeš taktovat na jejich maxima. U AMD je to 4.1 - 4.2GHz u toho Kaby je to 5-5.1GHz.
 

nový počítač a ceny HW    25. 3. 2017 / 16:17
neletec
Tohle si přečíst Stach, tak mu praskne žilka
 

nový počítač a ceny HW    25. 3. 2017 / 17:15
Stew
To jo, ten 'expert' by si to docela zasloužil
 

nový počítač a ceny HW    25. 3. 2017 / 21:10
mirda   
to je ten zaAMDbijec...??
 

nový počítač a ceny HW    25. 3. 2017 / 20:21
miki_pilot
Fajn zajímavé porovnání. děkuji
 

nový počítač a ceny HW    25. 3. 2017 / 20:50
korejs17
Děkuji za odpověd,ještě bych měl dotaz (možná už se to tu někdy řešilo), jak je to z využitím jader procesoru v případě FSX?Mám FSX steam edition,Fs Global ultimate NG,VFR Czech Republic,iFly 737NG,REX a dalších pár addonů.Monitor používám 27 pro FSX létání a menší 22 pro instruments panels +skyvector.com atd.Chápu dobře že single thread,je výkon jednoho jádra a čím je vyšší tím lépe pro FSX?FSX neumí využít více jader?Když pustím simulátor se vším všudy,CPUID HWMonitor ukazuje že všechna čtyři jádra jsou u mého stávajícího intelu Q6600 vytížena,konkrétně,první a druhé jádro přibližně tak na 70-100% a třetí-čtvrté většinou na maximálních 100%.Tak jak to tedy je s využitím CPU pro FSX?
 

nový počítač a ceny HW    25. 3. 2017 / 21:04
JirkaK
single thread - jedno jádro.. ano pro FSX, P3D i XPL je single thread dost zásadní.

FSX umí využít více jader, ale pro finální rendering může použít jen jedno jádro, další tak pomáhají načítání textur atp.

FSX i P3D nevyužívá efektivně multithreadingu, proto je dobré ho vypnout, ne v biosu ale konkfigurací affinity mask, z i7 se tak udělá de facto i5, systému ale thready stále zůstanou k dispozici pokud bude chtít.

FSX Steam edice automaticky konfiguruje affinity mask na 4core i7 tak že první nechává zcela nevyužité a na zbylých nepoužívá thread jádra - ty virtualní.

V případě P3D nezřídka disablování thread jader člověk získá vyšší výkon i více paměti, je tam velký overhead, na druhou stranu se může stát že člověk narazí na více blurry textur.

Kde hyperthreading zásadně pomáhá je načítání letu, sviští to o dost rychleji. XPL pak využívá všeho.

Tvé CPU je strašně pomalé, takže ty vytížení mohou sedět, u mě je jedno jádro na 100% a zbylé cca na 40% průměr.

Tady máš ukázané jádra v P3D: https://www.youtube.com/watch?v=m2rNHJ7Xz08 první část, používá vše, druhá, jen fyzická jádra. Výkon je lepší v druhém případě.

Tady je další P3D: https://www.youtube.com/watch?v=094T3f_vJxg

A tady FSX: https://www.youtube.com/watch?v=CujqkHMjz8Y tady je to bez thread jader, video je o rozdílu min a max autogen a FPS


 

nový počítač a ceny HW    25. 3. 2017 / 21:12
JirkaK
tady máš nějaké srovnání i z pár her https://www.youtube.com/watch?v=X1Hf88mThhc
 

nový počítač a ceny HW    25. 3. 2017 / 21:42
oldboy
Tak toto me presvedcilo, ze to ma smysl vypinat HT. Zejmena pak v leteckych simulatorech.
Dik za info Jiri.

S pozdravem Karel
 

nový počítač a ceny HW    25. 3. 2017 / 21:47
JirkaK
Tak nejjistější je si to vždy ověřit na svém systému a zařídit se podle toho. U aždého to může být trošku jinak

https://www.youtube.com/watch?v=3W5CeDlRMaQ

Tady na 8core 5960X po vypnutí hyperthreadingu získal třetinu FPS navíc (používá nějakou Sony 30Hz 4k televizi a VSync, proto nejde přes 30FPS, asi by to ještě vystoupalo) a 450MB VAS limitu... 8c/16t prostě není pro P3D a FSX to nejlepší
 

nový počítač a ceny HW    25. 3. 2017 / 22:03
korejs17
No Jirko,je vidět že se v tom krapet vyznáte,Vás bych potřeboval mít doma na tunig pc a fsx.Již tak šest let se pokouším z fsky vyždímat to nejlepší,furt se pokouším něco ladit(podle různých návodů,podotýkám jsem v tomhle laik) a ne a ne být zcela spokojen.Moje staré pc,na to prostě nestačí.Rozhodnu se tedy pro 7700K,doufám že to dohromady s RX480 8GB a 16GB DDR4 pofrčí minimálně jako v tom třetím videjku FSX ,jinak už mě picne....Je škoda že to prostě v FSX 60FPS z virtual kokpitu určitě nepoběží,no uvidíme co to dá Ted ani s iFly b737NG na virtual cocpit nelétám jen 2D na 25-30FPS,problém jsou velká letiště a oblačnost.Je na tom P3D s grafikou a FPS lépe?Ještě dotaz,píšete ,že FSX Steam edice automaticky konfiguruje affinity mask.Chtěl jsem provést tweak .cfg souboru ve steam edition a právě tato položka + bufferpools a myslím i jiné tam prostě chybí,je to tedy normální?
 

nový počítač a ceny HW    25. 3. 2017 / 23:11
JirkaK
Steam Edice už je celkem poladěná, takže v ideálním případě do toho člověk vůbec nešahá. A buffer pools? To někdo dneska dělá i u boxované? Lidi bohužel mají ve zvyku se řídit několik let starými návody, které s novým HW jsou spíše kontraproduktivní. U FSX dnes výkon sedí téměř výhradně na CPU a i lowend grafika současné generace má tolik výkonu že ji bude brzdit i nejvýkonnější CPU.

7700k + RX480 je v poho kombinace na FSX, s P3D už bych se obával o výkon grafiky, je to sotva na úrovni GTX980 kterou jsem měnil za GTX1080 a žádná hitparáda v oblačnosti to není, na druhou stranu P3D je vizuálně jinde, kreslí volumetrické efekty, reálné stíny či dynamické reflexe. Podobně na tom bude i XPL11, který teď přidal i SSAO - ambientní okluzi, sice si toho člověk až tak nevšimne, když to nehledá, alenapomáhá to věrohodnějšímu zobrazení.

Problém FSX a potažmo P3D je v tom že jejich engine vznikl před více jak 10 lety, tehdy vícejádrové CPU byly záležitostí která teprve přicházela a nikdo si na jádra nehrál, predikovalo se že porostou frekvence, dnes frekvence stagnují a roste počet jader. Ale není to jen o enginu. X-Plane je čerstvý a také to není žádná sláva. Jednoduše je ten simulátor dost náročná záležitost a hlavně tady žádný sim nepoužívá nových grafických api, které by mu pomohly využít lépe více jader. Do jisté míry jde více jader možné těžit v DX11 i OpenGL, ale v DX12 nebo třeba Vulcanu se dá více jader využít dramaticky lépe. Ale je to nové. DX12 navíc limituje použitím Windows 10 a ani v herním průmyslu se do toho vývojáři tolik neženou, o multiplatformním Vulcanu ani nemluvě.

Bohužel nemám zatím moc informací o těch Ryzenech a X-Plane 11, zda umí využít lépe více jader, nicméně JonFly, což je asi největší stramer letecké simulace, lítá s X-Plane 11 teďka objednával právě i7-7700k a GTX1080Ti. U grafiky ten upgrade chápu - má 980Ti, ale u CPU nikoli, doteď používá i7-6700k, 7700k mu přidá možná 5% když ji nataktuje na 5+ GHz
 

nový počítač a ceny HW    25. 3. 2017 / 23:51
korejs17
Dobře,takže ve Steam edici nic neměnit.Zase jsem o něco chytřejší.O P3D neuvažuji,zůstanu dál u FSX.Po upgradu pc na i 7700K,bych čekal že to pošlape zhruba takhle https://www.youtube.com/watch?v=cIfJlGrOIUs (jak to může někomu takhle jít,nechápu,to je paráda)
Je to reálné?
 

nový počítač a ceny HW    25. 3. 2017 / 23:55
korejs17
Jinak stokrát díky za vyčerpávající ,užitečné informace.
 

nový počítač a ceny HW    26. 3. 2017 / 00:17
JirkaK
záleží jaký má nastavený autogen a některé další věci. Navíc není známé rozlišení ani reálné FPS. Nezřídka se podobné videa dělaly tak že natáčíš s nějakým zpomalením - v simu si můžeš nastavit rychlost simulace . a pak se to při editaci videa srovná na správnou rychlost. Vůbec bych se tomu nedivil.

Pokud se to vymaxuje a zvolí správná lokace tak i na tom 7700k to bude vypadat podobně: https://www.youtube.com/watch?v=OUxjBd4xz58

V tomto je fakt lepší P3D, některé věci přesunul z CPU na GPU, o vizuální podobně ani nemluvě.
 

nový počítač a ceny HW    26. 3. 2017 / 00:53
korejs17
no to video teda nic moc,jestli to má jít po upgradu takhle ,tak to nemusím nic kupovat.takhle podobně mi to šlape na tom starým Q6600.To fakt FSX ze sebe nedostane víc?Ten odlet i přílet,to je sekaná jako mám ted.
 

nový počítač a ceny HW    26. 3. 2017 / 01:48
JirkaK
Opravdu ti to šlape takhle se stejným nastavením, na stejných letištích? NoCal je asi nejnáročnější místo ve FSX i v defaultu. Počítám že máš takové ty základní věci jako ORBX Global, Vectors, openLC, nějaký Mesh nebo nejlépe ORBX region...

Namaxuj si scenery complexity, autogen density,, samo namaxuj scenery - a ručně pak ještě uprav LOD na 6.5 (standardně FSX umí jen 4.5 max) vezmi si nějaký sofistikovanější jet nebo něco náročnějšího, dej si nějaké nenáročné počasí a začni let na rw 06/07 na KLAX a leť na Ontario (KONT) do max 5000ft, je to kousek... a řekni avg FPS

https://www.youtube.com/watch?v=i4z17lQs8GY - tady je to ještě bez openLC nebo regionu, mesh je trošku postarší FS Global 2010


Zase tady vidíš ukázku v podstatě stable 60FPS
https://www.youtube.com/watch?v=zaomGmlFGko
 

nový počítač a ceny HW    26. 3. 2017 / 12:36
korejs17
No asi jsem to trochu přeháněl,létám spíš po čr a k sousedům přes hranice.Používám FSX steam,(Pilots) FS Global Ultimate Next Generation,REX,UTX,GEX,VFR Czech Republic,VFR Germany jih a východ,iFly 737NG a pár vrtuláků.Při letu mám většinou spuštěn ještě FlightSim Commander.Nebudu lhát,velkým letištím jako je EDDF,EDDM atd.se raději vyhýbám
Vyzkoušel jsem tedy KLAX-KONT a je to teda dost náročný na FPS a to nemám pro tuto oblast žádnou extra scenerii,ale letět se to dá.Grafické detaily mám v FSX nastaveny dá se říct na plno,autogen:very dense.
Zde je pár obrázků z testovacího letu.HW:Asus P5Q Deluxe,Intel Q6600 oc 3GHz,Radeon RX 480,8GB DDR2,SSD disk.
25483 B / 750 x 400 / 20170326101452_1.jpg
42804 B / 750 x 400 / 20170326101820_1.jpg
16388 B / 750 x 400 / 20170326105738_1.jpg
29844 B / 750 x 400 / 20170326111331_1.jpg
25529 B / 750 x 400 / 20170326111423_1.jpg
86583 B / 750 x 400 / 20170326111529_1.jpg
67252 B / 750 x 400 / 20170326111549_1.jpg
52141 B / 750 x 400 / 20170326111618_1.jpg
92661 B / 750 x 400 / 20170326111701_1.jpg
38378 B / 750 x 400 / 20170326111946_1.jpg
35391 B / 750 x 400 / 20170326113221_1.jpg
34353 B / 750 x 400 / 20170326113259_1.jpg
46467 B / 750 x 400 / 20170326113335_1.jpg
33793 B / 750 x 400 / 20170326113355_1.jpg
 

nový počítač a ceny HW    26. 3. 2017 / 12:46
JirkaK
A když přidáš scenérku tak to jde do háje. Zvlášť ORBX NoCal se všemi enhanced letišti, když na každém rohu máš, když ne mezinárnodní, tak regionální letiště, o menších GA ani nemluvě. Kolem LAX s tím regionem chvílemi bývám rád za nějakých 18 FPS. Dá se to zlepšit tím že ubereš objekty z těch enhanced letišť, ale to zas budou vypadat hrozně
 

nový počítač a ceny HW    26. 3. 2017 / 12:48
korejs17
Omlouvám se ty obrázky nestojí za nic (malé rozlišení).
KLAX runway 3d-12FPS,2d-17FPS
Při letu 3d-11FPS,2d-20FPS,venkovní pohled 25-30FPS, pohled na křídlo 22FPS
Přiblížení na KONT 2d-18FPS,3d-12FPS
Landing 2d i 3d cocpit okolo 10-14 FPS
 

nový počítač a ceny HW    26. 3. 2017 / 13:08
korejs17
Takže pokud se FSX nahustí scenerkama,tak teda nepomůže ani kaby lake 7700K ,aby se to dostalo okolo 30FPS,při vzletu a přistání?To mě teda moc netěší,dát do pc tolik peněz a přistávat okolo 20FPS.Je v tomto směru lepší X-Plane,nebo P3D,že bych zvážil přechod na jeden z těchto jmenovaných?
 

nový počítač a ceny HW    26. 3. 2017 / 13:32
korejs17
Jirko koukal jsem na you tube,na tvoje videa třeba toto https://www.youtube.com/watch?v=9FtT6vU5R7Y a musím říci,že to není v P3D vůbec špatný...
 

nový počítač a ceny HW    26. 3. 2017 / 14:09
JirkaK
Velkou část toho videa brzdí grafika. Používám 4xSGSSAA (Na AMD to nehledej, je to unsupported feature na NV kartách) a to ve spojení s mraky znamená klidně 70% výkonu dolů.

Ale, jsou tam místa kde i grafika čeká na CPU, tedy v části s GTX1080 Stačí sledovat kde GPU load klesne z 99%, těch situací je tam několik a to je téměř nejhorší počasí co té kartě člověk může naložit.

Hlavně pro to video... KSQL od ORBX pro P3D mělo nějaké drobné bugy, například flashing textura weatheringu dráhy, což mohlo pozitivně ovlivnit výkon.

Další fakt je že NoCal ORBX regoin, a hlavně Bay Area ve které letím je extrémně náročná a v konfigurátoru mám vypnuté všechny Mariny, jejich zapnutí by snížilo FPS na polovinu.

Dané video mělo být srovnání grafických karet na stejném systému, takže záměrně je použito nenáročné Carenado letadlo. Vzít si A2A, půjde to o 2-3 FPS dolů, vzít si RealAir letadlo, půjde to 5-10 FPS dolů.
 

nový počítač a ceny HW    26. 3. 2017 / 19:39
korejs17
Děkuji Ti za čas strávený komunikací semnou a za trpělivost.Nemám se s kým o těchto problémech poradit.Ted vím zase o něco víc.Když bych to shrnul do jednoho,znamená to,že i když koupím 7700K,nemohu od těchto leteckých simulátorů čekat absolutní grafickou plynulost?Bude se to prostě nepatrně sekat at si koupím cokoliv?
 

nový počítač a ceny HW    26. 3. 2017 / 19:51
JirkaK
Ano, v závislosti na tom jak tomu simu naložíš.

http://www.realne-simulatory.cz/data/file/domaci_simulator.pdf

Tohle je článek pro lidi co se v Simulation Reality (zážitkové simulace, aktuálně mají snad i na cosi certifikovaný statický B737) ptají jak začít se simulátorem doma.

Citace:

"Současná verze v3 nabízí nejlepší volbu pro plynulý běh simulátoru dle nejvyšší frekvence vašeho procesoru a proto nemá smysl u nového PC kupovat jiný procesor nežli Intel i7-7700K, v prodeji od ledna 2017"

FSX pro jistotu zcela ignorují, ale o P3D tam samozřejmě zmínka je, pokud dobře pamatuji tak na něm měli postavenou jak B737 tak i Cessnu/Pipera.
 

nový počítač a ceny HW    26. 3. 2017 / 20:48
korejs17
Tak to mě teda docela štve.Pomátla mě některá videa z youtube s úžasnou grafikou a říkám si,takhle to chci mít.Jenže jak jsi psal před tím,některá ta videa mohou být speciálně natočená a následně upravená, oblbujou nás-šmejdi
Proč nemůžou ty simulátory,nějak optimalizovat pro novej hw?Jsou sim opravdu tak náročné?
Hraju na svým starým pc občas i Project Cars 40-60FPS v hd kvalitě,nebo Battlefield1 také 40-60FPS v multiplayeru kolem 40. Proč to v tomto případě jde,samozřejmě vím,že s novým hw se z toho dá vyždímat ještě mnohem víc.
Jinak tu grafárnu RX 480 jsem koupil před vánoci,kdy myslím stála podobně jako 1060GTX.
RX 480 s 8GB paměti přirovnávali minimálně k 1060GTX ne li k 1070GTX .
Jedu na Radeonech už řádku let,tak jsem u nich zůstal.Poslední byl MSI Cyclone R4890 1GB.Musím říct,že když jsem tu novou RX 480-ku vrazil do mého starého pc,kde mám jen PCI-express 2.0(karta podporuje 3.0) tak se začali dít věci.Všechny starší hry na full,novější jako Project Cars,Battlefield1 na medium a stali se hratelnými-velká radost.A to si myslím že na té staré desce Asus P5Q Deluxe RX480 nejede ani na plnej výkon.Tak se těším až koupím novou desku a procesor
No a jestli to nebude pořádně lítat,tak už snad jen udělat si piloták,jak už někdo psal, tam nikoho FPS trápit nebude
 

nový počítač a ceny HW    26. 3. 2017 / 21:27
JirkaK
Optimalizovat pro nový HW to mohou za předpokladu že použiješ nové enginy, které jsou ještě v plenkách, zrušíš veškerou návaznost na to co bylo a postavíš to od nuly znovu.

Výhoda:
moderní engine, vysoký výkon

Nevýhoda:
úzký trh nezaplatí i roky vývoje, lidi co mají tisíce dolarů v addonech, tisíce dolarů v HW který plně funguje se současným SW nepřejdou. Komerční aplikace - certifikované simy, nepřejdou

A simulátor bez addonů nepřežije... Tzn. musíš jednat s vývojáři aby začali pro tvou platformu vyvíjet. Pokud to ale pro ně bude složité, nebudou moct použít své vlastní dlouho let vyvíjené nástroje, tak se do toho nepohrnou a budeš je muset motivovat - platit jim aby se obtěžovali pro tvůj sim něco udělat. Pokud máš pár, možná desítek, milonů dolarů a můžeš se do toho vesele pustit, zvláště si spočítej návratnost takového projektu.


Nesrovnávej letecký sim s typickou hrou. Textury jen hlavního hrdiny mohou mít i několik GB, kolik GB by asi zabral celý svět v detailech v jakých jsou hry - nereálné. Už Ortho je velké množství dat, třeba dříve mnou zmíněný JonFly má asi X-Plane asi na 16TB a to toho zas tolik nemá!

Hry typicky bývají dost omezené objekty. Ukaž mi hru která na scéně zobrazuje 50 tisíc stromů a dalších 10 tisíc budov, ideálně se všemi SSAO, PCSS/HFTS stíny, reálnými reflexemi, volumetrikou s desítkami zdrojů světel...

Máš opravdu dědečka CPU které už brzdí kde co, ale tvá grafika je taky slabá, ber to že to je dnes na hranici low endu, v celosvětovém měřítku je mainstream 1070 a 1080. Dnešní hry na plné detaily FHD rozlišení a 60FPS běžně uvádějí jako minimum GTX1080 a Microsoft u poslední vydané hry - Halo Wars II dokonce na plné detaily ve FHD doporučil novou GTX1080Ti. Jinými slovy tvé nové CPU ve hrách bude hodně bržděné tvou grafikou. V simulátorech to bude obráceně.

Ano RX480 když byla na cestě tak ji AMD fanboyz hypovali až k výkonu GTX980Ti, nakonec to v mnoha herních titulech nedalo ani GTX970 a ve zbytku se držela pod GTX980, tedy na výkonu nové GTX1060. GTX1070 je výkonem nad 980Ti a s trochou štěstí ji od AMD překoná až Vega, která ve výpočtech které AMD umí lépe o pár procent překonává GTX1080. Herní výkon bych tipoval spíše pod ni a cenově to bude mít AMD kvůli HBM2 pamětem hodně těžké.

A piloťák. Co má co dělat s HW a simulátory? Když máš piloťák tak nemůžeš mít kvalitní železo na sim? To se tady jen někteří snaží plácat po ramenu jací jsou pašáci, ale variantu že má někdo oboje, což je poměrně normální, jaksi nepřipouští, hlavně že mají "papíry".

Btw. piloťák není problem, problém je pak živit/pronajímat letadlo, i když nějakou postarší, nepříliš vybavenou C172 seženeš za cenu trošku lepšího nového auta, tak už jen palivo do ní není úplně nejlevnější, navíc ji musíš pojistit, někde ji ustájit, starat se o ni. Když ale budeš chtít vystřídat vícero letadel, tak nevím nevím. A už vůbec nechápu ten argument pro virtuální letce v tubách. Ale "pašáci" jsou tak omezení svým názorem že za roh už nevidí

 

nový počítač a ceny HW    26. 3. 2017 / 22:09
korejs17
S pilotákem a FPS jsem to myslel jen tak ze srandy Samozřejmě spousta rekreačních pilotů určitě provozuje doma i leteckou simulaci.
Sám mám z našeho západočeského pohraničního městečka ,kamaráda,který to dotáhl až na skutečného pilota boeingu 737 a pamatuji jak létal ještě na FSX 2004.
Dnes už ho bohužel moc nevidím,přijede z Prahy jen zřídka,občas ho vyšlou pilotovat i do Kanady,třeba i na půl roku atd.
Naposledy říkal,ohledně simu,že toho lítání má dost v práciVím kolik ho to vše stálo času a peněz a samozřejmě mám zjištěno,že náklady na koupě a provoz jen malé staré cessny jsou někde jinde než i7700K a supermoderní 1080TI .
Já se bohužel musím držet trochu s cenou hw při zemi,protože mám i jiné koníčky(dům,zahrada,trochu sportu do toho) a vše něco stojí a hlavně sim létání je nádherné,ale i strašnej žrout času
Takže musí být nějaká vyváženost mezi tím vším.Každopádně jsi mě přesvědčil a jdu do i7700K


 

nový počítač a ceny HW    27. 3. 2017 / 07:54
JirkaK
ještě k tomu CPU, tady mš srovnání s Ryzeny 7, tedy osmijádry, oboje taktováno do mrtě.

http://pctuning.tyden.cz/hardware/procesory-pameti/45853-amd-ryzen-7-1700-proti-core-i7-7700k-s-takty-nadoraz
 

nový počítač a ceny HW    27. 3. 2017 / 15:37
korejs17
ahoj,zajímavej článek.je to teda tak,že i7700k je lepší volbou pro jednovláknový výkon a tedy pro simulátor to je výhodnější.V závěru píší,že Ryzen 7 1700 je univerzálnější volbou a že celkově na i7700k tolik neztrácí.
Ale pokud moje pc bude sloužit spíše pro letecký simulátor a pár her (video nijak často nezpracovávám),bude lepší volba i7700k.Z počátku jsem chtěl počkat na vydání AMD Ryzen 5 1600X,šestijádro které by prý mělo jít taktovat taky na 4GHz za cenu +- 8000,-.Pochopil jsem ale,že pro létání je 5Ghz zásadnějších.
Trochu mě straší s tím to:"Otázkou také může být budoucí možnost upgradů."v tom by měl mít Ryzen
větší podporu,protože zřejmě intel platforma 1151 za rok končí.
Vzhledem k tomu,že jsem za celou dobu vlastnictví mé staré desky Asus P5Q Deluxe ani neupdatnul bios,tak mě to asi ani nijak netrápí
Doufám,že za rok nezačnou všechen software a hry,natož letecké simulátory vydávat s podporou
pro vícejádrové procesory
Jinak,ještě bych poprosil o radu jaká deska by slušela i7700k+paměti.Musí to být nutně ASUS MAXIMUS IX HERO za 7500,-z toho testu, nebo by stačilo třeba toto https://www.alza.cz/asus-strix-z270f-gaming-d4652677.htm?catid=18860809 nebo tahle https://www.alza.cz/asus-prime-z270-k-d4652670.htm?catid=18860809 na té jsou ale 2 PCI sloty,které jsou asi dneska trochu zbytčné,ne?
Nepočítám se zapojením dvou grafických karet,zvukovku Creative SOUND BLASTER AUDIGY FX bych zanechal (PCIe 1x).Předem díky.
 

nový počítač a ceny HW    27. 3. 2017 / 21:13
JirkaK
Přesně to celou dobu tady píšu.

i7-7700k nejvyšší single thread na thru
Ryzen R7 1700 nejvýhodnější multithread na trhu.

Pro hry/sim je lepší single thread = intel.

Ad gigaherce... není to důležité protože 1Hz Intelu není to samé co 1Hz AMD. klíčový je výsledný výkon jednoho jádra, frekvence je jen prostředek jak ho dosáhnout. Předchozí generace AMD měly o cca 40-50% nižší single thread na 1Hz oproti Intelu. Ryzeny mají výkonu na Hz možná o chlup víc, ale nedosáhnou takového taktu jako 7700k

Nevím jak často měníš CPU, na Ryzen ani 7700k pravděpodobně několik let nešáhneš, pak stejně tu desku vyhodíš protože tu budou nové, lepší. Osobně mám 4790k dva roky a 7700k sice může mít víc výkonu ale za upgrade mi to nestojí, takže pokud nenastane revoluce ve výkonu jednoho jádra, nebo v simulátorech - třeba X-Plane jednou přejde na Vulcan, tak vícejádro netřeba. Na hry to taky stačí, protože mám slabou grafiku

Na desky se mě neptej, nesleduju je, až budu donucený, kouknu na ceny, na to co potřebuju a co ty desky nabízí. Ad počet slotů. Víc slotů určitě nepřekáží ale pokud nejsou a rozhodneš se je využít, máš problém. Dvě grafiky nejsou až tak neobvyklé, stejně tak dnes člověk na PCI dává kdejaké zařízení, takže nějaký slot navíc není od věci. Ta deska určitě není šlápnutí vedle.

A paměti... DDR4 2400 je takový normál, bych řekl, deska zvládne i rychlejší, záleží na tobě. Někde jsem viděl testy že něco přes 3GHz na pamětech už se začíná ztrácet - 3GHz fajn, výrazně přes 3 už není zisk.

 

nový počítač a ceny HW    31. 3. 2017 / 10:25
korejs17
Ahoj,tak jsem včera objednal i7700k,asus strix z270h gaming, 16gb ddr4 a win 10.V pondělí to budu mít doma a mohu kompletovat☺
Měl bych dotaz, mám dva ssd,na jednom systém a na druhém fsx Steam,fs global ultimate 80GB,VFR Czech republic a další addony.
Musím všechno komplet přeinstalovat, když přecházím z win 7 na win 10?
Jedná se mi o ssd s fskou a s addony (přeinstalace je masakr na celý den).Disk se systémem,bych chtěl zformátovat a nově nainstalovat win10.
Předem díky za rady...
 

nový počítač a ceny HW    31. 3. 2017 / 11:15
JirkaK
W7 můžeš upgradovat na W10, ale vzhledem k obměně komplet HW bych šel cestou nové instalace W10. Při updatu nemusíš přeinstalovávat nic, vše zůstane.

Když uděláš reinstal systému. Nainstaluješ steam klienta a dáš instalovat FSX a vybereš cestu ke steam knihovně na druhém disku, to tam najde FSX a v zásadě bude hotovo, to platí i obecně o steam hrách.

Pozor, přijdeš o konfiguráky, takže scenérky budou default, knihovny které některé addony načítají při startu FSX se nebudou načítat atp. Nedá se tedy říct že to půjde tak čistě, záleží na konkrétním addonu. VFR CZ je v poho, Neznám ten global ultimate, pokud je stejně jako předchozí verze, také nemusíš přeinstalovávat a ostatní addony, jak jsem psal záleží co dělá. Obecně scenérky většinou nic nevyžadují, spíše letadla a nějaké specifické věci, konektory, ale například ORBX scenérky mají vlastní DLL knihovny, některé letadla mají vlastní DLL... Všechny relevantní konfigy proto zachovej a po nahození FSX ve steamu je nakopíruj do příslušných složek. Některé addony stejně budou chtít přeinstalovat. Pokud se pamatuju tak tenhle "nepřežil" jen PMDG boeing, který si při instalaci píše do registrů a bez toho pak nefunguje a Flight1 GTN. Zbytek se uchodil. To platí jak pro FSX tak i P3D.
 

nový počítač a ceny HW    31. 3. 2017 / 12:09
korejs17
Ten global mi dela největší starost http://www.highinthesky.cz/scenerie/fs-global-next-generation/,je to devět oboustranných DVD(instalace s aktualizací trvala 4-5 hodin).Je instalován jako VFR CZ mimo složku FSX Steam,na disku pro simulátor. Malé scenerky,addony a letadla klidně nainstaluji znovu.Je lepší tyto menší věci, před samotným formátem systémového disku odinstalovat z FSKy?
Jinak ze Steam hrama nemám zkušenosti,FSX je moje první Steam hra(simulátor).Jak jsi psal, neměl by být problém.
Ten systémový disk bych chtěl určitě zformátovat a provést novou instalaci win10.
 

nový počítač a ceny HW    31. 3. 2017 / 12:11
korejs17
http://www.highinthesky.cz/scenerie/fs-global-next-generation/
 

nový počítač a ceny HW    31. 3. 2017 / 14:15
JirkaK
Já vím co ten mesh je, ale neměl jsem a nemám ho, předchozí verze se daly zachovat, stačí jen přidat zpátky do knihovny
 

nový počítač a ceny HW    31. 3. 2017 / 14:22
korejs17
Ok.A ty menší doplňky fsx (iFly b-737ng,dalších pár letadel atd.)je lepší odinstalovat, před format c: ?Mohl bych si to už pomalu připravovat.
 

nový počítač a ceny HW    31. 3. 2017 / 15:12
JirkaK
Není pro to žádný důvod, stejně tak není důvod pro formátování disku. Když nainstaluješ nový systém na disk kde už systém je, tak to všechno zazálohuje do složky Windows.old, nesystémových složek si to pak vůbec nevšímá a nechává je ležet. I když tady budou někteří jedinci oponovat, pro "čistou" instalaci windows nemusíš disk formátovat. Výhoda. staré věci ti zůstanou "zálohované", pro mě je třeba fajn postupně ty věci odmazávat s tím, když to dostanu do nového systému - pěkná evidence že jsem nainstaloval vše co jsem chtěl. Případné dokumenty atp pak přesunu do vhodných složek v novém systému
 

nový počítač a ceny HW    31. 3. 2017 / 15:43
korejs17
No jo, jenže když to tak vezmeš, že se tu bavíš s ittatarem ,tak asi bude lepší když ten win nainstaluju
na čistý disk,ne? Bojím se abych v PC neměl pak bordel a nebyly nějaké problémy.
Nesnáším, když pak při startu FSX to hlásí nějaké chyby a že něco chybí apod.
Tak právě se zajímám o to,jak to (FSX) nejlépe a nejjednodušeji připravit na upgrade hw a přechod na win10.
Odpověď pro mě: "všechno smazat a znova"
No stejně mě čeká o víkendu format : záhonů na zahradě , takže mám ještě na tohle čas do příštího týdne
 

nový počítač a ceny HW    31. 3. 2017 / 17:02
JirkaK
Dělej co uznáš za vhodné, já ti přikazovat co máš a co nemáš nebudu, pouze jsem tě upozornil na to že jsou nějaké možnosti, výběr je na tobě.

A za mě s novým počítačem instaluji nový systém a to je také naposled co to na tom počítači udělám. Na to se můžu připravit jedině psychicky, že to chvíli potrvá.

Instalace FSX a všech ostatních her co mám instalované ze steamu u mě znamená pár kliků a minutové zachroustání Steam klienta. Pro FSX pak jen nakopíruju původní konfiguráky, spustit instalace SimConnectu (pokud pro něj máš využití) a hotovo. Manuálně bylo potřeba instalovat jen PMDG, protože k chodu potřebuje záznamy v registrech které se tam dostanou instalací a bylo potřeba nainstalovat ASN nebo SPAD protože je to samostatně běžící aplikace. Dnes bych to měl jednodchší, PMDG bych neinstaloval

 

nový počítač a ceny HW    31. 3. 2017 / 17:47
korejs17
Nějak se s tím pak poperu.Vidim to tak, že složim nové PC, zformatuji disk kde je win 7 a nainstaluju
nové desítky. Nejdříve však z druhého disku ze simulátoru odinstaluju přidaná letadla a scenerky, kromě toho VFR CZ a Globálu.
No a po nové instalaci win10,to tam všechno lupnu zpět.Tim nic asi nezkazim.
Nelitas s boeingem?Nebo používáš něco lepšího než od PMDG?
Já s PMDG nemám zkušenosti,vlastním jen iFly boeing 737NG.Myslel jsem si že PMDG je celkově propracovanější, než od iFly.
Nemohl jsem se tenkrát dočkat vydání b737NG ať už od jednoho nebo druhého.Od iFly vyšel myslím o trochu dřív
a tak jsem po něm hned skočil a PMDG jsem ještě nevyzkoušel.
 

nový počítač a ceny HW    31. 3. 2017 / 23:06
JirkaK
Nic neodinstalovávej, je to zbytečný čas.

Nelítám žádnou tubu, zjistil jsem že mě to nebaví, je to spousta času strávená koukáním na čísilka na virtuálním displayi, není to koukáni na scenérku a blbnutí..

právě že je propracovaný, mě stačí fuknčnost defaultní 737 a let podle GPS, chtěl bych ale od toho stejný audiovizuální požitek jako z toho PMDG, jaké zklamání bylo když jsem to koupil nainstaloval a zjistil že tam nikde nevidím |GPS se zadanou trasou z flight planeru. Pro FSX jsem PMDG prodal, pro P3D jsem ve slabé chvilce koupil zase, ael klidně licenci 737-800 od PMDG pro P3D rád přenechám

Tak jak tak, jakýkoli let co přesáhne 20-30 minut je pro mě dneska nuda, v tubě vzlítnutí a klesání v součtu zabere víc času.
 

nový počítač a ceny HW    1. 4. 2017 / 17:19
korejs17
No každého holt baví něco jiného.Já lítám v FSX jak s vrtuláky tak s b737-800 a obojí mě moc baví.
Ty máš, zřejmě co jsem koukal,spousty scenerek USA od ORBX,pak se nedivím že Tě baví víc létání
níže nad zemí a pozorování krásných scenerek.Já bohužel na mém starém pc ,si ani moc netroufám,
nechat se naloadovat někde na území USA,kde je hodně letišť a provozu.A to nemám pro tuto oblast
žádné scenerky jen FSX global.Lítam občas Karibik Princes Juliana,tuhle scenerku mám,Saint Berthelemy atd.,
tam mi to ještě stíhá.Snad se to příští týden změní
No a nejvíc lítám s obojím nad VFR CZ a Německem,Alpy a ostatní země Evropy.Ale opět se dosud vyhýbám
letištím Londýn, Frankfurt, Paříž atd. Na LKPR z toho ještě vymáčknu kolem 20FPS
Jak jsi psal 20-30 min,jinak to je nuda.To myslíš vzlet-pristani a pak znovu a znovu ne?Není to moc času.
To mě trvá někdy pomalu až hodinu než naplánuju let,palivo atd.a než nakrmím CDU a vzlétnu s 737-800.
A to se pak cejtim hrozně důležitě když provedeme s copilotem checklisty (FS2Crew) a pojíždíme na dráhu.
Když nemám čas nebo náladu tomu věnovat tolik času,tak popadnou vrtulové éro a zalétám si jen tak pro radost.
Chtěl bych časem lépe nastudovat frazeologii a všechny ty postupy a vyzkoušet Vatsim.
Chtěl bych se zeptat jak jsi spokojen s Trackir, to musí být bomba ne?To je asi jiné rozhlížení, než v mém případě
pohybem kloboučku na Saitek kniplu.O tom Tracku jsem taky přemýšlel,je to ale zase o penězích.
 

nový počítač a ceny HW    2. 4. 2017 / 03:42
JirkaK
Tak Flight Sim je o penězích vždy a jak bylo třeba v tom článku co jsem ti tu postoval, kde se psalo o X-Plane a jeho lepším letovém modelu... Oceníš to až budeš mít opravdu kvalitní letecké ovladače, které ale stojí 6 ciferné částky. Pak zjistíš že rozumný herní počítač s cenovkou 50 tisíc může být poměrně zanebatelnou částkou s ohledem na vše ostatní. I když část zdejší populace si myslí že letecká simulace může být levná.

TrackIR je fajn, ale chtělo by to větší monitor. Bohužel na to nemám tolik místa, mám to moc blízko sobě a ani "malá" 40" TV nevypadala dobře, kdybych dokázal tu televizi posunout ještě o metr od sebe, tak by to bylo fajn a používám nějako 50" 4k telku. Pro malý monitor blízko očí je ten pohyb hlavou dost výrazný ale dá se. Pro vojenské simulátory kde hraješ online ti běžně lidi řeknou že pokud nepoužíváš TrackIR, tak jeho uživatelé tě zadupou do země protože mají zásadní výhodu. Pro mě je to ale bohužel taky heblo na hlavě, což mi přestává vyhovovat. Budu muset kouknout na eye tracking

Opět ten článek a doporučení velké TV, prostě je to něco jiného než koukat na malý monitor.
 

nový počítač a ceny HW    2. 4. 2017 / 11:47
korejs17
To víš, že bych bral třeba nějaký pěkný berany od Elite (jsou to hrozný palby co za to chtěj), ovšem ten rozdíl v ovládání, třeba od Saiteku musí být značný.Mam Saitek Flight yoke system a pedály, zadarmo to taky není a kvalita podle mě nic moc.Pedaly jsem musel po dvou letech rozebrat a vyvrtat tam dirku pro závěs pružiny, který se ulomil, protože je to samej plast.Nyni mě trápila pravá páka plynového kvadrantu,kde jsem měl přiřazeny klapky (nedržela nastavená poloha,přeskakovalo to z jedné polohy na druhou), vyřešeno tím že jsem na tuto páku přiřadil speed brake,kde tento problém tolik nevadí a flaps mám uprostřed.Dále HAT ovladač pro polohování obrazu, při pohledu na levou stranu jde lehce a pro jiné směry jakoby trošku přecvakne.Dávam to za vinu opotřebení, protože s 737-800, lítám převážně 2d kokpit a tudíž je pohled vlevo nejvíc používán.
Co se týká TrackIR,tak já používám zatím jen 27" monitor pro létání a 22"pro instrument panely, takže pro mě zbytečnost,jak píšeš chce to větší obrazovku.Ten klip na hlavě je taky asi na obtíž.Ten eye tracking bude možná zajímavější.
 

nový počítač a ceny HW    2. 4. 2017 / 19:03
JirkaK
Hodně lidí si chválí Yoko Yoke, stojí to asi 800€ bez dopravy, dělají to španělé. Z low cost zařízení to patří k tomu nejlepšímu, hlavně to nemá žádný rozdíl odporu na středu.

Saitek po 2 letech vyhodíš a koupíš nový, opravovat to dle mě nemá smysl, je to největší spotřebák
 

nový počítač a ceny HW    2. 4. 2017 / 20:16
korejs17
Vypadá dobře,to aby člověk ale vydělával jen na virtuální létáníA nebo Sportka,zrovna teď koukám, že někdo vytáhl v jednom tahu 30 a v druhým 50 mega.
Ještě možnost,vyrobit to sám.Mam strašně šikovného tchána, všeuměla, zručného i v obrábění a navíc je to elektrikář (slaboproud), který má tolik svých domácích patentů, že si myslím kdyby chtěl tak to vyrobí.
Co na tom může být?Jen to možná donutit komunikovat s PC.
Podle mého jsou tyto věci příšerně předražené a výrobní hodnota je úplně někde jinde.
Prostě "chceš-nechceš" nebo "máš na to-nemáš na to"
 

nový počítač a ceny HW    2. 4. 2017 / 20:27
JirkaK
Cokoli vyrobit = je snazší si to koupit hotové. To je můj přístup a mnoha dalších, stojí to čas a čas jsou peníze.

Znám i řemeslníky... třeba elektrikáře, který mi v klidu řekne, "při rekonstrukci bytu jsem si elektriku nedělal, kdo by se s tím s**l..."


No "chceš-nechceš" to není, cena hraje roli. Například NVIDIA investovala několik miliard dolarů do vývoje aktuálních čipů Pascal, ten vývoj se prostě musí zaplati a přiměřeně tomu chceš vydělat.

Pokud si někdo myslí jak by to šlo dělat lépe, určitě snadno najde investora protože to musí být obchodní trhák.

 

nový počítač a ceny HW    2. 4. 2017 / 21:15
korejs17
Můj tchán je už v důchodu, peníze mu neutečou, takže by se s tím s.át klidně mohl.
Pokud jsi měl Saitek někdy otevřený, jistě mi dáš za pravdu, že v tom nic moc není a že na sériovou výrobu a montáž někde u Číňanů to zrovna moc levný není,kord když to mám jak říkáš za dva roky vyhodit.
No a ten Yoke od Španělů jistě nebude složitější,pouze kvalitnější​ materiál, celkový chod atd. vždyť ani nemá tolik čudlíků
 

nový počítač a ceny HW    5. 4. 2017 / 21:02
korejs17
ahoj tak nové pc je složeno,na disk se simulátorem jsem nesahal,jen jsem instaloval nový windows10 na čistý disk.Maximální spokojenost s i7700k -lítá to už od zapnutí pc (windows se nahodí tak do 10 s).
FSX steam jsem rozběhl, do Scenery Library jsem přidal Fs Global Ultimate a vše bylo ok. Po pokusu o přidání VFR CZECH ,klasicky Add Area... ,vybral jsem umístění VFR CZECH se to do Scenery area načetlo,ale po potvrzení "OK" to hodí tuto chybu - SCENERY.CFG file error.local scenery directory ( /VFR CZECH/SCENERY) in scenery Area.134 not found. Scenerka nefunguje.Neví někdo co s tím?
 

nový počítač a ceny HW    5. 4. 2017 / 22:37
JirkaK
nevybírej scenery, jen vfr czech, tedy o úroveň výš
 

nový počítač a ceny HW    5. 4. 2017 / 23:00
korejs17
já vybírám jen VFR CZECH,dám ok,otevře se scenery,Texture,tam známou fintou musím místo ok ,kliknout na prázdné místo u těch dvou složek. VFR se přidá do Scenery Library,pak dám ok a je to tam zas.Zkoušel jsem tu scenerku ve Scenery Library odebrat a znovu přidat,několikrát,furt ta chyba
 

nový počítač a ceny HW    6. 4. 2017 / 00:25
JirkaK
pak zřejmě bude problém v obsahu té složky
 

nový počítač a ceny HW    6. 4. 2017 / 08:42
korejs17
Už včera jsem provedl zdlouhavou reinstalaci VFR Czech (mám verzi s SD kartou),po předchozích selháních se zprovozněním scenerky.Vše znovu dokola,scenerku se mi podaří přidat do FSX,je ve Scenery library aktivní, ovšem nefunguje a hlásí to tu chybí s tím, že to číslo v chybovém hlášení (area 133) se po každém opuštění Scenery library,kliknutím na OK zvyšuje 133,134.....Tak fakt jsem bezradný.
 

nový počítač a ceny HW    6. 4. 2017 / 09:41
JirkaK
přidej to do konfigu ručně do cfg, ale zdá se že to děláš správně jenže co tam skutečně vyvádíš netušíme, stejně tak zda tam skutečně není něco poškozeného
 

nový počítač a ceny HW    6. 4. 2017 / 16:03
korejs17
Ahoj,tak ještě furt jsem na to nepřišel. Už je to Area.148 not found.Přitom ve scenery cfg to končí Area.120.Já se v tomhle opravdu nevyznám. Jirka psal "přidej to do konfigu ručně do cfg" mohl bys mi to prosím víc přiblížit,nerozumím Ti ? Tady je pár screenshotů, na prvním je vidět konec scenery.cfg , na druhém ta chyba.Na třetím je otevřená složka VFR Czech a na čtvrtém je vidět kde je složka VFR Czech nainstalována.Nad ní je pak simManager,tam jsem registrován a přes který jsem VFR reinstaloval,protože jsem si myslel,že tím ten problém vyřeším.Při reinstalaci jsem i zadával znovu licenční kod,takže tam by snad neměl být žádný problém.
12534 B / 750 x 369 / EasyCapture2.bmp
37842 B / 733 x 550 / EasyCapture4.bmp
36531 B / 750 x 547 / EasyCapture5.bmp
22952 B / 733 x 550 / EasyCapture7.bmp
 

nový počítač a ceny HW    6. 4. 2017 / 16:58
JirkaK
mám takový pocit že FSX nemusí mít práva k čtení na tu složku v rootu, můžeš to překopírovat do Addon Scenery ve složce FSX nebo...


vypni FSX....

ručně - otevři scenery.cfg, vezmi poslední blok [Area.xxx]
zkopíruj na konec, navyš číslo o 1, změn title třeba na VFRCZECH a

[Area.121]
LOCAL=D:\VFRCZECH
enabled=true
required=false

tim se odkážeš na absolutní místo na disku, pokud ani to nebude ok, tak ověř práva na složku a nech to číst všem (včetně všeho vevnitř).

 

nový počítač a ceny HW    6. 4. 2017 / 18:03
korejs17
Tak taky nic Snad ještě prosím, jak ověřím práva na složku,ten poslední způsob? Než smažu celé Déčko a budu zase dva dny instalovat
13271 B / 750 x 389 / EasyCapture1.bmp
 

nový počítač a ceny HW    6. 4. 2017 / 18:28
korejs17
RE: "mám takový pocit že FSX nemusí mít práva k čtení na tu složku v rootu"
Měl jsem to před upgradem pc takhle přesně vše na tom d: disku nainstalovaný nic jsem s tím nedělal a fungovalo to.Po upgradu jsem ze steamu rozjel FSX , tam jsem přidal to VFR do scenery library a najednou ta chyba.Tak jsem to VFR-ko reinstaloval přes ten simManager a výsledek stejný.
 

nový počítač a ceny HW    6. 4. 2017 / 18:53
JirkaK
To že to dřív fungovalo neznamená že to musí fungovat teď, pokud vím tak si změnil OS, tzn. změnilo se v podstatě vše, mimo jiné i užitvatelé a uživatelská oprávnění k file systému, zvlášť pokud tu složku vytvořil dříve nějaký "administrátorský účet".

SimManager je typ aplikace který reálně nedělá vůbec nic co bys nebyl schopný udělat sám ručně.

scenérku máš do scenery.cfg přidanou korektně, buď je problém s těmi právy - a tady použij google, používat funkce operačního systému tě učit nebudu - nebo s obsahem složky o které tvrdíš že je scenérka.

Myslím že si nevyčerpal všechny možnosti co jsem ti dal a už chceš všechno mazat a instalovat znova, což je mimochodem naprostý nesmysl.

Takže ještě jednou a pořádně:

- Už jsi vyzkoušel tu složku hodit do složky FSX a vyzkoušet to přidat odtud?

- Už si vyzkoušel to VFR na disku zahodit a stáhnout, rozbalit či jak se to šíří, znova?

- Už si ověřil že tam máš skutečně správný obsah a strukturu, tím myslím že je tam co má být a že soubory opravdu obsahují přesně to co mají, ideálně srovnáním s originálem?



 

nový počítač a ceny HW    6. 4. 2017 / 19:12
korejs17
Jirko,jsi borec,díky za trpělivost,jen jsem to z d: vyjmul a vložil do FSX.Dík,taková blbost a záležitost na pár sekund.To by mě nenapadlo,že to může mít takový vliv.Ještě jednou dík,jdu se hned prolítnout
 

nový počítač a ceny HW    6. 4. 2017 / 20:46
JirkaK
teď jsem to vyzkoušel a zdá se že FSX má problém se čtením scenérek mimo svou složku.... zajímavé, mám za to že mi to dříve šlo
 

nový počítač a ceny HW    6. 4. 2017 / 21:16
korejs17
Mě to taky šlo to VFR CZ.Ten FS Global Ultimate co používám je taky na disku se simulátorem,ale mimo FSX a ten v pohodě funguje. Jinak musím říct,že novej hardware funguje nad má očekávání,to je jiný polítáníčko Byl to dobrej kauf,ještě jsem ten procesor ani nezkoušel taktovat,ale už ted je to mazec.Teploty cpu ted jsou v zátěži okolo 60-70 °C a max jsem zatím podle CPUID HWMonitor naměřil 84 °C. Mám chlazení jen Cooler Master Hyper TX3 Evo,nevím jestli se do taktování i7 mám s tímto vůbec pouštět.
 

nový počítač a ceny HW    6. 4. 2017 / 22:40
JirkaK
Ad teploty, řeším jen teploty jader, ne celého CPU které je nižší, nebo často zobrazováno jako průměrná teplota jader. CPU se usměrní/vypne v případě kdy jádra půjdou nad limit, ten je u Haswelu 100°. Při přetaktu na 4.6 a levném vzduchovém chladiči jsem měl jádra i na hranici 90°. Po nasazení vodníka jsou typicky pod 80°.

Tady hodně závisí na kvalitě a nanesení pasty mezi jádra a pouzdro CPU. Do Sandy Bridge se to letovalo a odvádělo to krásně teplo, proto taky Sandy skvěle nataktuješ. Potom už tam začli dávat pastu a není to ono, Haswely na to trpí asi nejvíce, ale i u novějších záleží hodně na konkrétním kusu.

Vždy se dá na CPU udělat delid, ale sám bych se do toho nepouštěl a i tak bych ztratil záruku. Delid = sundat kovový kryt CPU jader z desky CPU, vše důkladně očistit od pasty a siliconu co drží ten kryt, aplikovat novou pastu a opět siliconem přilepit.. Kdo si lajzne zajet skalpelem pod kovovou krytkou CPU za 10 tisíc

Výsledek delidu pak většinou znamená že teplota jader klesne až o několik stupínků.

 

nový počítač a ceny HW    6. 4. 2017 / 23:04
korejs17
jo,jo o tom delidu jsem četl ,taky už vidím jak to cpu louskám kleštěma na vlašáky Viděl jsem ,že na to je takovej otvírák,ale ani sním bych si na to netroufnul,brrrrr,stačilo mi ted to cpu vkládat do nové desky a pěkně zatlačit na páčku Je škoda že to přestali letovat.Myslím ,že AMD Ryzen je sletovanej.
 

nový počítač a ceny HW    6. 4. 2017 / 23:42
JirkaK
jsou lidi co ten delid prostě chtějí, reálně ale jen uvidíš o pár stupňů nižší teplotu na jádrech a v diskuzích od "odborníků" uvidíš že šílí z teplot nad 70° i když vydrží kilo.
 

nový počítač a ceny HW    7. 4. 2017 / 20:28
korejs17
Ahoj,měl bych dotaz ohledně ssd disku.Nějak ted zjištuji,že mi dochází místo na disku se simulátorem,160GB je málo.Zbývá mi jen 4GB volného prostoru,ale mám již vše co jsem zatím chtěl nainstalováno.Je to problém tak málo volného místa, z hlediska nějaké degradace toho ssd?Je to jen disk se simulátorem bez win,tak tam asi nedochází k nějakému dalšímu zápisu,ne?Dále bych chtěl vědět zda při koupi nového prostornějšího se dá ten původní disk nakopírovat na nový větší.Aby pak nebyl problém,který jsme posledně řešili.No a poslední věc,co když bych přesunul složku s FS Global Ultimate 80GB,kterou mám mimo FSX složku (a funguje)na klasický plotnový disk který mám(kvůli ušetření místa),ovlivní to běh simulátoru (FPS) ?
 

nový počítač a ceny HW    7. 4. 2017 / 21:02
JirkaK
Obecně je dobré mít alespoň 10% volného místa, případně, ať tě to tolik netíží tak udělat overpartition, necháš na disku těch 10-20% nealokovaného prostoru který disk v případě potřeby použije jako replace za špatné buňky.

Teorie SSD říká že časem data buňky "zapomenou" a proto snad některé disky interně šoupou čas od času data aby "obnovily" buňky. Z tohoto pohledu by více místa nebyolo od věci.

Nicméně pokud už nic přidávat nechceš, tak to tak nech, pro dobro v duši můžeš část dat překopírovat na jiný disk a udělat na ty data symbolický link.

Jaký problém jsi naposled řešil? Instalovat nový systém s novým diskem nebudeš že Jinak ano, bude stačit obsah překopírovat.

Běh FSX umístění na plotnu nijak neovlivní, pokud to není prehistorický disk, ale ten by neměl takovou kapacitu FSX při letu čte typicky do 10MB/s, to ti dá i USB klíčenka nebo podřadnější paměťová karta. Co to ovlivní je ale build scenery indexů (děje se standardně jen jednou po přidání) a následné načítání letu. FSX si ze záhadného důvodu ošahává všechny soubory co má ve scenérkách i když je nevyužije.
 

nový počítač a ceny HW    7. 4. 2017 / 21:23
korejs17
To místo na disku mě teď ubylo,po přidání My TrafficX,ten jsem koukal ve složce FSX schramstnul po instalaci asi 8GB.A ty teď chybí.Co když ho odinstaluju a šoupnu to na ssd se systémem(kde mám místa dost), normálně do program files.Fungovat to bude ne?Mohl bych na SIM disku něco uvolnit.
 

nový počítač a ceny HW    7. 4. 2017 / 21:54
korejs17
Píšeš, že FSX čte při letu jen 10 MB/s.Znamená to tedy že je ssd disk pro ten simulátor až zbytečnost a stačil by plotnový, že FPS to neovlivní? Možná by se to asi jen pomaleji načítalo při spuštění,nebo?
 

nový počítač a ceny HW    8. 4. 2017 / 01:06
JirkaK
ne při spuštění, nýbrž při každém startu letu, hlavně tom prvním po startu počítače.

Měl jsem FSX na plotnách. Od kliknutí na "start flight" po načtení letadla na letišti uplynulo cca 6 minut. Na SSD to trvalo 1 minutu 20 sekund.

Takže ano "asi se to jen bude pomaleji načítat" a proto to všichni cpou na SSD atřeba LM u Prepar3D v systémových požadavcích na HDD uvádí: Solid State Drive (SSD) is strongly recommended

Pro běžné použití dnes nevidím důvod mít v počítači plotnové disky, ano když budeš mít x-plane a několik TB ortha, tak připustím že má plotnový disk k simulátoru smysl

 

nový počítač a ceny HW    7. 4. 2017 / 22:02
korejs17
No, sorry, už jsi mi na to vlastně odpověděl
 

nový počítač a ceny HW    8. 4. 2017 / 01:30
Tragédie v JRD
Jo .. a proto, že to má 10mb/s , tak microsoft doporučuje běh FSXka z SSD v Raidu ...

Kde na ty moudra chodíš? koukám, že pojmy jako přístupová doba ti moc neříkají ..
 

nový počítač a ceny HW    8. 4. 2017 / 02:45
JirkaK
Microsoft doporučuje mít Prepar3D na SSD v raidu? To vážně netuším

Mít FSX na mechanickém disku opravdu není problém, pokud překousneš úvodní dobu nahrávání letu, výkon to nijak neovlivní. A to nahrávání je právě o přístupové době kde se to SSD projeví.
 

nový počítač a ceny HW    10. 4. 2017 / 21:53
Fabo™   
Budu ti vysvetlovat co je to seek time a proc je u hromady malych souboru dulezity?
Nebudu ti vysvetlovat co je to seek time a proc je u hromady malych souboru dulezity. Nema to cenu.
 

nový počítač a ceny HW    6. 4. 2017 / 08:36
Tragédie v JRD
mrkni do fsx.cfg (je to texták), kam ukazuje Area.134 - jestli je tam cesta v pořádku. kdyz tak ji muzes i manualne opravit.

jinak, taky zkus checknout práva - jestli jsi prevzal disk z jineho pocitace, muzou tam trosku haprovat.
 

nový počítač a ceny HW    6. 4. 2017 / 09:38
JirkaK
ve fsx.cfg fakt takový záznam nenajdeš, když už tak scenery.cfg
 

nový počítač a ceny HW    6. 4. 2017 / 10:24
Tragédie v JRD
mas samozrejme pravdu .. scenery.cfg
 

nový počítač a ceny HW    1. 4. 2017 / 21:04
Tragédie v JRD
Delas dobre. Pokud na tom mas win 7 a jdes delat upgrade na w10, je cista instalace (formatovat to nejak specialne nemusis, format za tebe zvladne instalak windows 10) jedina pouzitelna cesta.

Na upgrady windows 7 primou cestou, cili pres "upgrade systemu" .. radeji zapomen.
 

nový počítač a ceny HW    28. 3. 2017 / 12:18
pawlick
Přesně tak, plachtařský papíry tě vyjdou dle šikovnosti na 20 - 30000,- a pak už lítáš za pár korun, užiješ si spoustu srandy, budeš ve skvělé partě, pořád na čerstvém vzduchu a holky se na tebe budou lepit Když se stavíš u nás na LKZB, tak tě svezu zadarmo jak v motoráku, a bude - li počasí, tak i ve větráku a uvidíš, že je to skvělý No, zadarmo to vlastně nebude, bude to za jedno pivo
 

nový počítač a ceny HW    28. 3. 2017 / 13:51
Balooo   
No.... zase upřímně, někteří kolegové na letišti propijou víc peněz, než prolétají, tak aby tu nebyl někdo nepříjemně překvapen a uveden v omyl!
 

nový počítač a ceny HW    28. 3. 2017 / 14:10
pawlick
KOlego kolego, to je od tebe moc hezké, že provozuješ veřejnou sebekritiku, ale nepatří to spíš na hlavní fórum, než sem??
 

nový počítač a ceny HW    28. 3. 2017 / 14:36
Balooo   
Pravdu máš, nicméně chtěl jsem pomoci alespoň radou.
 

nový počítač a ceny HW    28. 3. 2017 / 14:44
pawlick
Soudruhu, soudruhu, víš, jak ty tvé rady končí.... Půlvýkrut z lavičko v nožovém letu s vypuštěním vodní záteže na dlažbu....
 

nový počítač a ceny HW    28. 3. 2017 / 14:40
Pips   
Tak to se asi někdy ve Zbra domluvíme
 

nový počítač a ceny HW    28. 3. 2017 / 14:43
pawlick
Ty taky svezeš nějakého simptáka?
 

nový počítač a ceny HW    28. 3. 2017 / 14:46
Pips   
Jasně, klidně tě zase svezu
 

nový počítač a ceny HW    28. 3. 2017 / 16:00
pawlick
A já tebe také
 

nový počítač a ceny HW    28. 3. 2017 / 19:24
Balooo   
Povozíš mě na ocásku? Jako posledně a mnohokráte předtím?
 

nový počítač a ceny HW    29. 3. 2017 / 11:58
pawlick
Že váháš kolego, bylo to moc pěkné. Na prahu dráhy 37
 

nový počítač a ceny HW    30. 3. 2017 / 23:38
Atarian   
Chlapci, chlapci. Prestante se vozit jeden druhymu na ocasech, a bezte si prdnout na Backoru.
Clovek vam to tam zvelebuje a vy se tu dokazete akorat voignorovavat... FUJ!
 

nový počítač a ceny HW    31. 3. 2017 / 18:14
pawlick
Já Balloooooaa strašně rád ignoruju. Hlavně na prahu RW 39
 

nový počítač a ceny HW    1. 4. 2017 / 00:08
Fabo™   
to tam mas i=i+2 nebo co? Za chvili ti kurz drahy pretece rozmer promenne
 

nový počítač a ceny HW    2. 4. 2017 / 15:30
Atarian   
Znalec neustale meni uhel, aby stimuloval otvor z ruznych stran. Nekecej jim do toho. Chlapci vedi jak nejlepe ignorovat...
 

nový počítač a ceny HW    28. 3. 2017 / 17:58
korejs17
Díky za nabídku,zrovna jsem byl před čtrnácti dny na školení Praha-Průhonice,to už je kousek.Tak třeba někdy,jestli to myslíš vážně To pivko dostaneš samo až po letu,nebo Tě nahoře nezastaví?
 

nový počítač a ceny HW    2. 4. 2017 / 19:21
pawlick
Pivko jedině před letem. Střízlivej bych do toho přece nevlez! Příští týden tam budu skoro celý, tak se kdyžtak ozvi
 

nový počítač a ceny HW    2. 4. 2017 / 19:42
korejs17
Mockrát díky,bylo by to super.Bohužel mám teď nasmlouváno spousty práce, takže se nikam nehnu.Ale když někdy najdu čas,ozval bych se.Jestli teda není nabídka časově omezená Vzal bych sebou přítelkyni (ta by ovšem do toho nesedla, bojí se) ,no a asi bychom tam někde zůstali na penzionu.Mam to trochu od západních hranic z ruky.
No a když dáme před letem,tak ať se můžem po letu dorazit
 

nový počítač a ceny HW    2. 4. 2017 / 21:37
Pips   
Občas bejvá volno na přespání i na letišti, ale na přítelkyni by to mohly být třeba příliš aeroklubový podmínky, takže kousíček od letiště je Hotel Hubert, tam se s nocí chyba určitě neudělá

http://www.hotel-hubert.cz/info/

Když se s Pawlickem domluvíte na období mimo velký závody, asi by neměl být problém tam sehnat místo

 

nový počítač a ceny HW    2. 4. 2017 / 21:56
korejs17
Jeeé moc dík, pěknej hotýlek.Rád se tam k vám někdy podívám
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   5. 4. 2017 / 14:11
miki_pilot
Tak bych to shrnul : Musíme si koupit prostě Intel Kaby Lake i7 -7700 K k tomu grafickou kartu nVidia 1070, dále minimálně 16GB DDR4, Dva SSD 270GB, jeden na OS a druhý na FSX, a další 1TB na ostatní smetí..
No a zbytek je bedna a další serepetičky....
Čili si připravíme bratru 40 tisíc a může se lítat!!!! Juchů!!
Ale má to jeden háček!! Když před 11 lety vnikl FSX tak vlastně na to nebylo železo, na kterým by to slušně šlapalo. Řekl jsem si tehdy no jo, počkám 3 roky a to by nebylo,aby se něco za slušnou cenu nepořídilo!! Ale prdlačka a Prdlačka!!
Chceš-li si kámo chceš dobře zalítat i po jedenácti letech "prudkého" rozvoje hardware, musíš vysolit 40 klacků!!
Copak to nejde v levnější ale schůdné variantě???
MK
42929 B / 701 x 550 / sestava PC 04-2017.jpg
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   5. 4. 2017 / 15:16
Zdenda
Koukni sem:
http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=510291&lan=0

Včera jsem to poskládal, dnes instaluji FSX a budu zkoušet. A jestli to nepošlape, tak to letí skrz okno z druhého patra a budu létat s papírovými vlaštovkami
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   5. 4. 2017 / 15:27
Instructor
... fórum zaujímajú Tvoje dojmy, hodnotenia, spokojnosť s prestavbou.
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   5. 4. 2017 / 15:42
Zdenda
Teprve instalím
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   5. 4. 2017 / 19:00
miki_pilot
No je jasné, že to bude fungovat. Je jen otázkou na jaký detaily a jak bude funkce dobrá i s addony...
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   5. 4. 2017 / 19:55
JirkaK
paměti jsou zbytečně pomalé a chybí tomu rozumné chlazení, procesor chce pořádně nataktovat, nějaký AoI vodník by bodl, bude to znát
A 275GB HDD na simulátor je dost málo, ne? Jsou lidi co mají několik 6TB disků se scenérkama
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   5. 4. 2017 / 21:21
Zdenda
Musíš číst, je to tam takhle:
Crucial MX300 275GB M.2 2280SS (systém)
Crucial MX300 525GB (FSX)

Jsou tam ještě dva HDD disky po 1T.

Chlazení? No uvidíme.
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   5. 4. 2017 / 22:39
JirkaK
chladič tam není žádný a boxem to fakt neuchladíš, zvlášť při přetaktu když případně šáhneš na napětí
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   6. 4. 2017 / 05:29
Zdenda
Ale no tak Jirko, čti pořádně:
NOCTUA NH-U12S
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   6. 4. 2017 / 09:18
JirkaK
a kde to mám číst? ani tu zmínku o 500G SSD disku nějak na tom obrázku na který stále reaguji není zmínka

Navíc kupovat dnes na CPU které budeš chtít taktovat na doraz něco vzduchového mi přijde jako ztráta potenciálu toho CPU. AIO vodníky nestojí o moc víc než pořádné vzduchové chladiče ale výkonem ani hlučností se nemohou těm vodníkům rovnat.
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   6. 4. 2017 / 09:50
Zdenda
Tak to si asi nerozumíme, předpokládal jsem Tvoje reakce na můj příspěvek, tak se mi to alespoň v této sekvoji jeví:
http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=510972&lan=0
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   6. 4. 2017 / 11:55
JirkaK
moje reakce jsou k původnímu příspěvku od miki_pilot, tvou sestavu nijak nehodnotím
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   6. 4. 2017 / 12:12
Zdenda
OK
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   6. 4. 2017 / 10:23
Tragédie v JRD
Bludy.

vhodne navrzenou ventilaci, dobrou škatulí, dobrým chladičem, dobrou krabicí dosáhneš téhož. tahat do toho vodníka za každou cenu ... tak jako na efekt dobrý, ale jinak kravina.
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   6. 4. 2017 / 12:11
JirkaK
Samo klidně popírej to co ti odhalí každý test procesorových chladičů. Kvalitní AiO voda má lepší provozní vlastnosti než kvalitní vzduch, jak v teplotě chlazené komponenty, tak v hlučnosti. Ono je to i prostá fyzika. Voda umí teplo vést lépe než vzduch, proto třeba v ústředním topení cirkuluje horká voda a nikoli horký vzduch.

Další nepopiratelná výhoda vodního chlazení spočívá v tom, že dokážeš teplo odvádět tam kde potřebuješ a kde se bude dobře uvolňovat, tzn nejspíše na zadní či horní stěnu skříně odkud přes radiátor teplo odvádíš mimo skříň. To se vzduchovým chlazením neuděláš, teplo se vyzařuješ přes věž chladiče uvnitř skříně a teprve pak jej ženeš ven. Vnitřní teplota s vodníkem bude výrazně nižší než teplota se vzduchovým chlazením, což má zase vliv na chlazení dalších komponent.

U grafických karet je pak vodní chlazení ještě výraznější přínos protože grafiky dnes běžně dynamicky mění své takty dle teploty a vliv teploty na takt často dost výrazný.. příklad má grafika bez OC na vzduchu dala max 1798MHz, na vodě 1896Mhz a to při cca o 30°C nižší teplotě jádra.
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   6. 4. 2017 / 15:00
Stew
To jako že jsi tím zvedl výkon o 5%? Třeba místo osmdesáti 84FPS? To za toho vodníka stojí?
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   6. 4. 2017 / 17:28
JirkaK
Myslíš tu grafiku?

- bavil jsem se o defaultním boostu

- 1796Mhz při 87°C nedrželo tak dobře jako 1896Mhz, 50-55°C s vodou, opět podotýkám, defaultní frekvence, žádné OC.

- při OC vytáhnu stabilně lepší frekvence při stejných teplotách, což uvítá zvláště napájecí kaskáda. Navíc blower při 87°C točí cca 3500 otáček a fakt to jde slyšet. Větráky při plné zátěži karty i cpu točí do 800 otáček - v noci se zavřenými okny slyšíš proud vzduchu, zapni si muziku/telku, s někým se bav a projev počítače přehlušíš.

A to je přesně to kvůli čemu jsem osobně pořizoval custom vodníka - tichý chod, dobré provozní vlastnosti.

A 80FPS, kdes to vzal, jsem rád za 30 v těžkých podmínkách a maximum mám 60 díky vsync, víc FPS nepotřebuji sani ve hrách, tam ale obvykle není problém dosáhnout minimálních FPS = 60, tzn. minima, maxima i průměr je 60FPS. V simulátorech to brzdí CPU
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   5. 4. 2017 / 22:14
FSPilot   
P3D potřebuje 20 GB. Když tam dáš pár letišť, které budeš používat často a nějaké to éro, tak se přes 50 GB dostaneš jen těžko. Pokud seš ale někdo, kdo musí mít všechny addony, co kdy vyšly, i když je použiješ jen možná jednou, tak se pak nedivím těm 6 TB. Takoví většinou brečí, že se jim to pomalu načítá, padá a OOM je denní chléb. 275 GB HDD jen pro sim je v současné době naprosto dostačující.

Pokud se jedná o X-Plane... tam to zabere víc, ale IMHO si nemyslím, že chceš VFR půlku světa, takže nějakých 150, možná 200 GB by mohlo stačit se vším všudy.

Osobně lítám na simu asi jen 3 letadla. K čemu je mít plný hangár, když nezvládnu pořádně lítat ani s jedním?
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   5. 4. 2017 / 22:44
JirkaK
Mluvil jsem o XPL a samo kvalitním orthu ZL17 tile má tak 8GB, ale kvalita žádná sláva ZL18 je jiné kafe, ZL19 už moc smysl nemá. Tile ZL18 má několik desítek GB. takže jen čechy by měly odhaduju 300GB, když k tomu uděláš i noční textury, jsou to další gigáče

U P3D jsem se osobně vešel asi na 350GB a rozhodně jsem toho moc neměl, kdo třeba používal starý ultimate mesh a měl celosvětové pokrytí, tak jen tohle bylo asi 150GB, freemeshX má přes 50GB, prbx globální produkty a regiony mají ke 100GB, to nepočítám letiště a jiné scenérky.

Letadla jsou z pohledu diskové kapacity nezajímavá, max několik GB pokud máš k letadlu hodně liverek
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   6. 4. 2017 / 08:37
Tragédie v JRD
350 gb ve scenerkach (a modelech)?

to vysvetluje, proc tady furt prudíš, jak i 7700k je na fsx slabý
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   6. 4. 2017 / 09:38
JirkaK
Jak souvisí CPU s velikostí dat na disku?

FreeMeshX byl za 50GB
ORBX má 170GB a to aktuálně nemám 20GB vectory a evropské open LC na 20GB, nemám nahozenou austrálii, evropské a australské letiště. Vůbec nemám koupené zatraceně velké množství letišť, nemám německý region, nemám USA openLC (jen aljašku s kanadou)
OZx AU mělo asi 4GB, aktuálně nemám, zbytek OZx má ale 3GB
FlightSImNorway má skoro 6GB
Ledadla mají cca 20GB, ono se to nezdá, ale jde to rychle když jsou další liverky
REX za 20G
Další letiště a menší scenérky budou v součtu dvojciferné číslo.

350GB to možná nebylo ale přes 300GB toho bylo určo. Rozhodně to není nějak závratné číslo addonů, řekl bych taková normální výbava u těch co chtějí aby sim i troku vypadal. Hlavně vůbec se to nenačítá a nezobrazje najednou, takže je irelevantní kolik addonů máš, důležité je kolik je jich aktuálně používaných a v tom nás strašně limituje 32bitová architektura, v 64bitu tomu budou lidi dávat víc.

A v XPL mám addon scenery jen 170GB z čehož 135GB je jen 33 ortho čtverců buď v ZL16 a ZL17, tedy dost chabé kvality, ZL18 nemám kam dávat a další disk kvůli tomu kupovat nechci.






 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   6. 4. 2017 / 10:22
Tragédie v JRD
No ... souvisí ...

... hodně místa zabraného scenerie FSXky -> hodně scenerek v FSX -> větší nároky na výkon -> pocit slabeho procesoru.

Mno .. ono to není tak jednozacne (resp. jednoduche), ze se vubec nenacita... ono cim vic scenerek a objektu ve scenerkach, tak i kdyz nejsou nactene, tak fska musi prubezne pri letu pro kazde BGLko overovat, jestli uz nenastal cas se jim zacit zabyvat a nacitat / zobrazovat - takze sice scenerka nactena neni, ale data o ní ano, a to overovani tam probiha. sice to není narocne, ale urcity vypocetni cas to zabere.


 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   6. 4. 2017 / 12:31
JirkaK
Můžeš mít stovky scenérek v simulátoru a nemusí to mít žádný vliv neb právě žádná není využitá.

Naopak můžeš mít v simulátoru třeba jen 2-3 scenérky a ty mohou být využity najednou, pokud jsou blízkou u sebe a dopad může být zásadní.

A ano, simulátor potřebuje vědět o všech dostupných scenérkách, od toho je scenery index který se vytváří vždy při změně/přídání scenérie. Zpracování většího indexu samo nějaký čas zabere ale tohle je s ohledem na zbytek bezvýznamná režie, která navíc může být alokována na jádro kde neběží rendering.

U ORBX fandů/sběratelů jsou instalace v řádu stovek GB zcela normální. Ale on to nemusí být aní ORBX, i jiní developeři, kteří dělají komplexnější letiště nebo si více vyhrají s texturami mají scenérky i na několik GB. O orthu ani nemluvě.
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   6. 4. 2017 / 22:56
Atarian   
Ja jsem nedavno zjistil, ze uz mam na disku cca 1.8TB v Pecku.
Vysvetluje to taky, proc tady furt prudim?
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   13. 4. 2017 / 23:33
JirkaK
Zrovna jsem s nějakými lidmi řešil problém si diskovým prostorem a ORTHO.

Takový nmormální letec po evropě... ortho ZL16 a ZL17 v poměru cca 1:1... 2,46TB

Když chce někdo podobný rozsah v ZL17-ZL18, o ZL19 ani nemluvě, tak .. no dnes se normálně prodávají max 8TB disky, ne? S jedním by si nevystačil
57385 B / 675 x 550 / 2.5tb.jpg
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   14. 4. 2017 / 01:01
Stew
Dobře ti tak Takový skoro normální IFR letec (nejen) po Evropě si někdy vystačí i s 50GB ve vektorech pro CELÝ svět, (plus ňáký ty detail free letišťata) a s pár addonama těch aluminiovejch fénů (třeba od LevelDsim nebo old PMDG) nebo free vrtuláků dle libosti.
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   14. 4. 2017 / 01:47
JirkaK
je spousta lidí co si vystačí s defaultem že.. to byla jen reakce na to že se tu někdo divil nad 350GB, což není u ORBX fandy nic závratného a u fandy ortha v XPL zase nejsou nic neobvyklého ty terabajty
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   14. 4. 2017 / 15:36
oldboy
Ja mam na X-Plane 10 orto 17/16 (vetsinou ZL=17) cca. 1.6 TB a na Prepar 3D cca. 650GB.
Jen tak pro doplneni Jiriho.
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   5. 4. 2017 / 15:18
Instructor
Otvor si: www.aerosoft.com - ešte jedenkrát sa vyspíme a je to tu !!!

======copy=================================

€69.99 *
Price incl. 19% VAT plus shipping costs
This product will be released on 6 April 2017

======copy=================================

Ja som sa rozhodol ísť touto cestou. Demo verzia ukazovala pomerne dobre zobrazenú krajinu v okolí medzinárodného letiska Tahoma/Seatle.

Znalci XPL9 a XPL10 mi prisľúbili pomoc. Predpokladám, že v prípade korektnej spolupráce - veľmi rýchlo si osvojíme aj tento simulátor. Mená ako: Vit Ženíšek, OldBoy a Peter Dúbravčík sú zárukou - korektnej spolupráce. Predpokladám, že cez špeciálny podadresár, ktorý je/bude súčasťou XPL11 - sa budú dať vložiť letiská z FSX. Čiže strata na addonoch nebude tak bolestivá.

Pozrel som si Tvoj profil. Na začiatok by som si zaobstaral monitor veľkosti aspoň 32" monitor. Myslím, že Tvoj PC si poradí s novým XPL11.

Z rôznych odborných diskusií vidíme, že zatiaľ sa nenašiel HW, ktorý by excelentne zvládal FSX. Chyba nebude asi v HW.

Aj ja tvrdím, že lietanie je drahá záležitosť. Aj to "virtuálne lietanie" je drahé !!! Ale tretej cesty niet.
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   5. 4. 2017 / 16:09
Vita Zenisek
Do XPL nelze vkládat letiště z FSX/FS9.

Jde dělat konverze, ale výsledek bývá rozpačitý a většinou je potřeba upravit výsledek manuálně.

V.
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   5. 4. 2017 / 16:38
JirkaK
Proč 70€ + předpokládám doprava za XPL když na steamu je za 55€, i od LR to vyjde levnějš než u Aerosoftu.

Instalace z netu je +- stejně rychlá jako z placek, které navíc budou vždy obsahovat jen tu stejnou verzi, kdežto z elektronické distribuce vždy budeš tahat nejnovější verzi. Tahání se stejně nevyhneš hned s prvním updatem

Navíc pokud dokážeš na steamu nakoupit z indie nebo ruska, budeš mít nový X Plane za necelých 500 korun a ne za 2 tisíce v těhle zemích totiž X-Plane nestojí ani 19 US dolarů.
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   5. 4. 2017 / 16:45
JirkaK
ceny X-Plane 11 na Stemu v jednotlivých regionech: https://steamdb.info/app/269950/ ceny jsou v rozmezí 18.17 - 59.99 USD, aktuálně ho vlastní necelých 6000 lidí (X-Plane 10 se za celou dobu prodalo kolem 80 tisíc kopií) a aktuální rekord je 640 hrajících v jeden čas, průměrně přes 300. X-Plane 11 skutečně vlastníci používají oproti XPL10, kde all time peak bylo něco jako 460 hráčů ale při 12x více prodaných kopiích a průměry byly kolem 200
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   5. 4. 2017 / 16:49
Instructor
... vďaka za dobrý nápad.

Aby bol zachovaný "Kolobeh peňazí v prírode" - cenový rozdiel odnesiem do najbližšej hospody ... ! ...
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   5. 4. 2017 / 18:55
Pips   
No jo, ale to požiješ nezdravé alkoholické nápoje a nebudeš mít tu hezkou krabičku, na kterou se dokáže krásně prášit! Ale dělej jak myslíš!
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   5. 4. 2017 / 19:17
Instructor
... nezabúdaj, že nápoje podávané v malých dávkach sú liekom !!!
 

nový počítač a ceny HW - rozuzlení a rozhřešení....je to k pláči   5. 4. 2017 / 22:09
Pips   
Na to zapomenout nejde. A vidím, že jsi skutečně pevně rozhodnutý
 

nový počítač a ceny HW    26. 3. 2017 / 14:01
JirkaK
Neboj X-Plane na tom není lépe.
XPL10 byla totální tragédie, XPL11 je lepší, alle raději jsem zavrhl jakékoli pokusy o w2xp autogen a nepoužívám ani HD či UHD mesh, maximálně Ortho s overlayem defaultního autogenu a scenérky letišť. Většinou mi to běží na 30+ FPS s max. objekty, bez reflexí a statických letadel (navyšují nezdravě CPU time), nicméně třeba včera jsem letěl San Diego - Palm Springs a Palm Springs scenérka je sice pěkná, ale zřejmě dost zmršená a snadno jsem šel na hranici 20 FPS.

V P3D na stejné cestě mívám obrácený problém, let u San Diega je utopie protože těch objektů je tam hodně, ono vlastě od Mexických hranic k tomu Los Angeles je to permanentně hustě zabydlená oblast, tedy na délku, resp výšku nějakých 100 nm, kdežto Palm Springs je de facto resort uprostřed pouště, kde to sviští v pohodě

Takže jde hlavně o lokalitu a také autora scenérky, případně její nastavení, například ten ORBX má ke scenérkám typicky konfigurátor, který ti umožní zapnout/vypnout některé featury. Osobně samozřejmě předpokládám že co jde, to zapneš, nekupujem si to proto abychom se pak šidili, že A ano akceptujeme že to někde díky CPU limitu běží klidně 20 FPS, není to dobré ale když na trhu není nic silnějšího tak si nepomůžeš.


Ad přechod.
Pokud nechceš vyhodit stovky dolarů co máš v addonech tak zvolíš P3D. Vše tam funguje, pro většinu věcí ani netřeba koupit extra P3D licenci, jen aktualizovanou verzi. Některé addony mají v P3D více featur než na FSX. Hlavně P3D se stále vyvíjí, vychází nové verze, má i podporu ze strany NVIDIA (bohužel s AMD polárkou si to s leteckými simy moc nevyhrál, GTX1060 by byla lepší volba ve stejném segmentu).

X-Plane je trošku jiný simulátor. Nová 11 hodně věcí, které byly kritizované v XPL 10 odstranila a stává se z něj použitelný simulátor i pro ne geeky. Nicméně pořád některé problémy, a ty přímo nesouvisí ani tak s XPL jako tím kolem...

První věc, pro lidi (nejen) přecházející z FSX/P3D je, že téměř všed je ruční práce. V roce 2017 si lidi nechtějí stahovat, rozbalovat a ručně přetahovat obsah zipů, nebo k rozchození jedné věci stahuje 5 dalších.

Například kvalitní GA letadlo aby tam člověk pohledal. Carenado/Alabeo je sázka na jistotu, vypadá to jak v P3D/FSX, ale zrovna tyhle letadla v P3D vnímám jako průměrná, tedy neurazí, nenadchnou, v XPL je to bohužel téměř to nejlepší. Letadlům A2A se dotahuje jen česká AFL C172, ale vzhledem k tragickému supportu co poskytují a kam od verze 1.6 to letadlo směrují, vřele doporučím nekupovat, default C172 v XPL11 je tak vymazlená že AFL je ztráta peněz navíc za featury které člověk často ani nechce. Pak se najdou nějaké další kousky, které vesměs stavím do kategorie dobré, ne však výborné. Bohužel spousta placených letadel v XPL dosahuje tak kvality freeware a to nejen z vizuální ale často i funkční stránky. Například můj oblíbený Turbine Duke v provedení od RWDesign nepřinutím lítat podle čísel, neuvařím ho (aby jo, když nejde otevřít nasávání vzduchu k ochlazení), RealAir v P3D lítá přesně podle čísel a dá se snadno rozbít. když ho člověk operuje mimo limity.

Scenérky jsou pak taky kapitola sama o sobě. Default v XPL11 je ucházející oproti XPL10, ale není to ono pokud si zvykneš na to co vídáš v P3D, komplexnější náhrady neexistují. Můžeš snadnou udělat ortho, ale problém trošku jsou autogen overlaye. Z defaultu tam budeš mít na mnoha místech konflikty nebo bude trpět na nedostatečně jemných vektorech, s w2xp zase narazíš na ten výkon. Scenérky klíčových letišť jsou ale v poho, hlavně produkce MisterX je bravůrní a nezadá si s placenými kusy napříč platformami

Takže změnu z FSX rozhodně můžu doporučit, a to kam přejít je otázka co vyhledáváš a jaké máš potřeby a který ti je umí lépe naplnit. Při výběru XPL musíš počítat s "vyhozenou" pěticifernou částkou (počítám že ty addony tě nestály méně, sám jsem v nich za několik tisíc USD). U XPL že je to dost o DIY.

Je třeba připomenout, že... P3D letos dostane v4 která bude 64bit. Letos snad už konečně vyjde i Dovetail Flight Simulátor, jehož vývoj se prodloužil a loňský podzim byl přesunut na letošek s neupřesněným termínem dokončení. DTG FS bude vycházet podobně jako P3D z MSFS, bude 64bit... víc se zatím neví, za nějaký "proof of concept" se dá považovat Dovetail Games Fligth School, který vyšel loni, ale neschledal se s velkým úspěchem - je to dost omezené a ze začátku to autoři přehnali s haze, že to bylo i docela nekoukatelné.
 

Czech Virtual Air Rescue Service
FS Medlánky
MZAK
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ