FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je úterý 16. 4. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
MM: Kousek historie Jeden příspěvek | Celý strom
MM: Kousek historie   14. 3. 2017 / 12:37
steffan   
Vážení přátelé létání v jakékoliv formě.

Všímám si, že zde opět trošku zhoustla atmosféra, tak jsem se rozhodl trochu to odlehčit:

O víkendu jsem se pustil do dlouho odkládané inventury sbírky historických počítačů. Při testování jednoho z těch téměř třicet let starých strojů se mé oko zalesklo dojetím. Z kazety se mi podařilo 'naloudit' zřejmě úplně první verzi Flight Simulatoru. Létá pouze nad mořem, ale snaží se chovat jako letadlo . Krása. Rozhodl jsem se s Vámi o tento zážitek podělit a třeba Vás i poňouknout k nějakým příhodám o Vašich prvních setkáních s Flight Simulatorem nebo nějakým jeho klonem. Myslím, že toto fórum potřebuje zase trošku "veselých příhod" místo nekonečných sporů, který simulátor má přesnější počet jehliček na větvičce smrku.
Račte se prosím pokochati autentickým snímkem. Obraz skutečně pochází z přítomného stroje.

Letu zdar!

Vladimír Steffan
39766 B / 750 x 464 / FS_osmibitove.jpg
 

MM: Kousek historie   14. 3. 2017 / 12:40
kmarciniszyn
paráááda...

já jsem začínal s Commodore 64, měl jsem to štěstí, že to bylo s disketovou mechanikou...a myslím, že první letadla (ani se nedá říct sim) byla Ace of Aces, pak možná F-14 Tomcat, F-19, Fighter Bomber...vždycky když to vidím třeba na youtube tak lituju, že už commodora nemám.
 

MM: Kousek historie   14. 3. 2017 / 12:59
PT
Týýýý jo, osmikilo!!!
Letos to bude třicet lety, co nás na tom na kurzu učili programovat 3D grafiku.
Tohle nevyvolalo jen slzu, tady stříkaj emoce Ta akce byla jediný týden v mým životě, kdy jsem vydržel spát dohromady 10 hodin za celých 7 dnů

A jestli se nepletu, nějaký letecký simulátor byla jedna z věcí, kterou nám ukazovali (a kterou my jsme určitě po večerech pařili )

Dík!
 

MM: Kousek historie   14. 3. 2017 / 13:08
milo   
Je to proste krasa....to sme mali na gymnaziu. PASCAL nas na tom ucili.
Ja som mal v tej dobe doma ATARI 800XE, a tiez lutujem, ze som to svojho casu predal. Solo Flight, myslim, ze tak sa volal ten sim, co fungoval na tejto platforme.
A nedosiahnutelny sen bola Amiga 500...a tu som si asi pred dvoma rokmi na ebay nasiel a kupil.
Funguje krasne, aj par originalnych DD 3,5 sa podarilo zohnat....
...vekom zaciname asi byt viac nostalgicky...a nevadi mi to vobec!!!
m.
 

MM: Kousek historie   14. 3. 2017 / 13:21
Milan Smid   
Ony ty prvni "simy" vubec nebyly spatny.

Na ZX Spectrum jsme s bratrem "litali" Tomahawk jako divi (dokonce to melo i kampan) a ja pak presel na Fighter Bomber (dokonce jsem na to napsal navod a poslal do jednech hernich novin, ktere to otiskly a hned na to zkrachovaly... dodneska cekam na honorar ).

Pak prisla Amiga 500 a F19, znovu Fighter Bomber, TFX, EF2000... jeeeeeziiiiiiissss

Pak me vic zacaly bavit holky, takze dalsi sim zastavka byl az FSX, s jehoz kolnem v podobe P3D to tahnu dodnes.

Tvl, to byly casy...
 

MM: Kousek historie   14. 3. 2017 / 13:47
OndraT
Krása, kus historie, svět se mi na chvilku zamlžil a zase jsem byl v pubertě a lámal joystick .

První si pamatuju asi na Atari 800XL F-15 Strike Eagle, protože tehdy mě prakticky nezajímalo nic než vojenský letadla (a to se mě dlouho drželo), vzpomínam na to, jak jsem v nějakém řekněme kreslícím programu na Atari kreslil joystickem F15ku a pak ji na půjčené jednojehličkové tiskárně BT100 tisknul (A5ka se tiskla asi tak půl hodiny a to byly jen obrysy, navíc to pomalu bylo na to vzít si špunty do uší při tom tisku ).

Pak v 18ti Amiga 500 a tam už to jelo - F29 Retaliator, Thunderhawk, Birds of Prey (který mělo na svoji dobu tušim na celou jednu disketu neuvěřitelný 3d renderovaný intro) atd., pak jsem přešel na PC a prakticky si vybavuju asi hlavně F/A-18 Hornet od DGS, simulátor sice ještě pořád nebyl texturovaný, ale měl plno, jak dnes říkáme, autogenu , ale hlavně to byl opravdu sim, aspoň co si pamatuju co do avioniky, jeden zkrátka seděl 15 minut v kokpitu než ho nahodil, zapnul motory, zahřál je a odstartoval .

Pak přišla předlouhá pauza a vrátil jsem se k tomu po téměř 20ti letech. Ale ta historie se nezapomíná, tak díky za připomínku .
 

MM: Kousek historie   14. 3. 2017 / 14:06
kuma   
Ano, děkuji, to je pohlazení v pravý čas!
Mám taky kdesi takový dětský kufřík - a v něm ZXspectrum i s magneťákem a kazetam. Dost možná by už ten kazeťák netočil a kazety bv byly moc zašuměný, ale na nich to tam někde ještě všechno je !!

A taky mezixicht, který jsem tehdy sletoval na tiskárnu a joystick. Jinak se lítalo jen kláveskama... Jo - to byl ten pravý Airbus!

Vysvětlím - právě to "lítání klapičkama" je přesně to, co člověku, zvyklému na normální knipl či berany, ulehčí ovládání třeba takového skutečného A320 - výchylky sidesticku nejsou proporcionální s výchylkami ovládacích ploch, jen se s ním kvrdlá přesně jako se poklepává na ty šipky na ZX.
 

MM: Kousek historie   14. 3. 2017 / 14:15
OndraT
To je stejný, jako obyčejný "digitální" (ve smyslu sepnuto - rozepnuto) joystick, alespoň v době Atari a Amigy dlouho nic jako analogový joystick nebylo .

Jaké bylo moje nadšení pak s oním Hornetem na PC, kde se dalo lítat myší!

Ad A320 - vida, to jsem netušil, že knipl u Airbusů není analogový, zajímavé.
 

MM: Kousek historie   15. 3. 2017 / 12:52
kuma   
Úhel vychýlení sidesticku, pokud si to dobře pamatuju, určuje rychlost změny výchylky kormisla. A dokud držím, tak se to hýbe. Výchylka kormidla tam - a zpět (u kniplu či beranů výchylka a návrat do neutrálu) se musí dělat vychýlením sidesticku nejdřív na jednu stranu - a pak návrat vychýlením na druhou stranu. Možná, že teď je to už jinak, ale před asi 7-8 roky na A320 v CATC to takhle bylo.
 

MM: Kousek historie   15. 3. 2017 / 16:14
OndraT
Trochu jsem se začal ztrácet, protože z tvojí další odpovědi mi vyznělo, že Airbus sidestick není digitální, ale taky analogový a nakonec jsem to víceméně pochopil, jak to ve skutečnosti je, ale musel jsem radši sám hledat, abych si to ujasnil. Prý:

"In roll the sidestick asks a roll rate and in pitch it asks a load factor (like 1.05 times g), rather than a direct deflection of the surfaces".

Jinak to tak mají údajně všechny Áčka od 320 výš. Díky za rozšíření obzoru.
 

MM: Kousek historie   15. 3. 2017 / 23:44
kuma   
No samozřejmě to bylo zjednodušení, sidestick neovládá kormidla, ale dává nějaký impuls do počítače, kam jako by se to letadlo mělo hnout. Teprve počítač vyhodnotí, jak hejbat kormidlama, aby se to skutečně stalo. Ale tohle si asi dokáže málokdo představit, když ten stick drží v ruce, proto ten popis vztahu pohybu sidesticku a kormidel. Když jsem si to představilm jak jsem to popsal, najednou mne to začalo poslouchat. A co ale na tom je nejdůležitější, že to zvnějšku (prakticky) odpovídá létání na počítači "pomocí šipek".
 

MM: Kousek historie   14. 3. 2017 / 14:14
Medcin
Tak první simulátor jsem hrál na ZX81 - rozlišení 80x48, odhadem tak 1fps.
Účelem bylo trefit RWY a přistát, takže spíš než Flight to byl Landing Simulator.
 

MM: Kousek historie   14. 3. 2017 / 14:40
xWing   
Moj prvy pocitac bol PMD85, ale tam si nevzpominam, zeby bolo nieco lietajuce.
Potom klasika Atari 800XL
Solo Flight https://www.youtube.com/watch?v=AApEInh_ryU
F15 Strike Eagle https://www.youtube.com/watch?v=XC0FPKCSWhM
Nejake tie Sci-Fi simulatory boli:
Rescue on Fractalus https://www.youtube.com/watch?v=FbZ-chrOgGg
Mercenary https://www.youtube.com/watch?v=u9nDCg63wNc

 

MM: Kousek historie   14. 3. 2017 / 15:48
Atarian   
Ty jo, Mercenary! Na to jsem si nedavno ani nevim proc vzpomnel... a premyslel jsem jestli to melo nejaky konec. Jestli se to dalo "dohrat".
V te dobe bez Internetu, bez navodu, nez Youtube walkthrough to byla makacka. Pamatuju si, ze jsem to tehdy hral nekolik tydnu... uplne jsem tim byl posedlej. Chodil jsem po planete hodiny a hodiny (mel jsem na to takovou gumicku ktera drzela packu joysticku vychylenou dopredu, aby me z toho nebolela ruka). Spoustu casu se na obrazovce nedelo vubec nic, jen koordinaty po par minutach poskocily o jedno cislo. Trvalo mi peknou radku dni, nez jsem nahodou prisel na to, ze do jednoho z tech dratovanejch objektu se da nastoupit a ono to jezdi/lita . Dostal jsem se na nejakou zakladnu, ktera visela ve vzduchu. Byly tam dvere, ktery te vykoply ven a spadnul jsi zpatky na povrch planety. Dalsi chozeni hodiny a hodiny nez jsem nasel nahradni letajici dopravni prostredek a mohl se na tu zakladnu vratit...

Jo a kdyz uz jsme u toho litani, asi ze vseho nejvic si cennim hry Kennedy Approach. Jednalo se o jednoduchy ATC simulator. Samozrejme ze realnemu rizeni se to neblizilo ani trochu ale stres z toho kdyz mate desitku letadel ve vzduchu, musite udrzovat rozestupy, do toho vam prijde spatny pocasi, nejaky pomaly "November" se vam hrabe na finale a blokuje letiste, ten stres byl opravdovy
 

MM: Kousek historie   15. 3. 2017 / 21:30
SONP   
No počkej, ale tam není FULLER!
 

MM: Kousek historie   16. 3. 2017 / 05:48
Atarian   
To je pravda! Fuller byl v jine letecke hre a sice River Raid. Dalsi klasika
 

MM: Kousek historie   16. 3. 2017 / 06:25
xWing   
Spomenul som si, ze som mal na jeden mesiac pozicany cartrige s Flight Simulator 2
http://www.ebay.com/itm/Flight-Simulator-II-for-Atari-XE-XL-8-bit-Computers-Cartridge-Only-RX8091-/142287990319
Ale prakticky to bolo nehratellne na mojom Atari 800 XL.
Davalo to tak 1 FPS
Nepomohlo ani prepnutie z PAL (1,77 MHz) na NTSC (1,79 MHz)
 

MM: Kousek historie   15. 3. 2017 / 21:28
SONP   
Sharp MZ-800, to je pro mě období 1987-1990, nicméně FlightSimulator jsem neměl, zato jsem měl Flugsimulator a právě jsem si vzpomněl na simulátor větroně také německé provenience, tuším, že obojí bylo v BASICu...

To byly časy
 

MM: Kousek historie   16. 3. 2017 / 09:20
MzM   
Na basicovský Flugsimulator si taky vzpomínám. Podařilo se mi tam dopravní letadlo ve vzduchu pověsit špičkou dolů na reverzech. Držel tam jak přibitý.

Jinak joy (vyrobený - 6 tlačítek, kdo by to nezvládl) a F-15, co se tam honily protivníci a prakticky nikdy se mi nepodařilo přistát.
 

MM: Kousek historie   16. 3. 2017 / 17:15
PT
Technicky vzato, první "letecký simulátor" jsem hrál na HP-75C (http://oldcomputers.net/hp75.html), kdy ho spolužák donesl na průmyslovku - absolutní trhák bylo textové Landing on the Moon

Pecka je, že se mi podařilo najít zdroják pro HP-25 (http://www.hpmuseum.org/software/25moonld.htm)
 

MM: Kousek historie   16. 3. 2017 / 18:06
Pips   
http://oldcomputers.net/ - To je ale krásná stránka! Díky!
 

MM: Kousek historie   16. 3. 2017 / 17:59
Willhelm   
Tak já bych svůj první simulátor nenašel. To byly 80tá léta a já si ze speciálu VTM o skládání Rubikovy kostky vystříhal papírový počítač CGS, programy byly na takových papírových páscích, bylo k tomu potřeba umět slušně matiku nebo alespoň kalkulátor, což v té době nebyla v domácnosti úplná samozřejmost. My ale kalkulačku měli, a vím, že nejvíce mě bavilo (a taky mi nejméně šlo) přistání na měsíci. Další štace s lítáním byl až DOSovský Retaliator na školních 286/386, ale k tomu byli optimálně potřeba dva lidi na ovládání. Dodnes si vzpomínám na tu radost, když se nám po měsíci marných pokusů (k PC jsme se dostali jen 1x týdně na 90 minut), poprvé povedlo sundat kanónem nějakého protivníka.
 

MM: Kousek historie   16. 3. 2017 / 19:20
Stew
No jasně, ten papírák vyšel tenkrát v ábíčku. A na něm asi fakt první sim, co jsme hráli - to přistání na měsíci, jak psal Přemek, ale v papírové verzi, počítané na kalkulačce bokem.

https://www.root.cz/clanky/papirovy-pocitac-cgs/
45872 B / 639 x 453 / cgs_2.jpg
 

MM: Kousek historie   16. 3. 2017 / 23:44
Atarian   
No vidis. Vyprdni se na FSku a tady si stahni a vytiskni svuj prvni pocitac i se simulatorem pristani na mesici:
http://mmm.webz.cz/pocitadla/cgs.zip
 

MM: Kousek historie   17. 3. 2017 / 09:31
kuma   
Ano! I můj první "počítač" byl proužek papíru podle Speciálu VTM (a já ho ještě někde mám, ale jsem teď daleko od domova, tak fotografii nepošlu).

Díky "papírovému" tréningu jsem hned po zakoupení ZX-Spectra (Bože! stálo to tenkrát 5.0000-! To byly šílený peníze!!) napsal a včetně zvukových efektů odladil jednak "přistání na měsíci", jednak taky grafickou hříčku "wurm (Sám sebe nežeru!)". A ono to fungovalo! Okolí mne (alespoň pro jednou) považovalo za počítačového mága...
No a pak i na ten letecký simulátor došlo.
To byly časy...
 

MM: Kousek historie   16. 3. 2017 / 18:57
happypetr   
Můj první stroj, vyměnil jsem ho za (skoro) zlatej řetízek přivezenej z Turecka od kámoše co si ho koupil a nevěděl co s tím má dělat... Vrchol mé tvorby byl, že jsem si (už ani navím - v BASICU??) naprogramoval obrysy auta, které se následně vybarvilo a já s tím ohromoval návštěvy...
35238 B / 750 x 500 / SAM_1355.JPG
 

MM: Kousek historie   16. 3. 2017 / 22:22
Algy   
Hmm, a čím návštěvy ohromuješ dnes?
 

MM: Kousek historie   17. 3. 2017 / 06:24
happypetr   
Dnes návštěvy nepřijímám, pouze o víkendu...
 

MM: Kousek historie   17. 3. 2017 / 08:26
kmarciniszyn
jojojo...to je on...mého srdce šampion. Chjo to byly časy, to byl ještě život kámoš
 

MM: Kousek historie   17. 3. 2017 / 11:45
Aldaran
Mám v kanclu na čestném místě toto... Není návštěva, která by neuronila.
31428 B / 733 x 550 / pmd.jpg
 

MM: Kousek historie   17. 3. 2017 / 11:52
xWing   
No joo, toto bol moj prvy pocitac doma na stole.
A ten super velky zdroj k tomu
 

MM: Kousek historie   17. 3. 2017 / 11:55
OndraT
Hehe, tdy už fakt chybí asi jen IQ-151 (námi přezdívané - obzvláště ve verzi "G" s graf. modulem - "inteligentní kamna") a "kufříkový počítač" PP01 (vždycky, když jsme zkoušeli ho jen tak z legrace přenést, nikdo to nechtěl zkoušet, protože vážil asi tak 10kg a ucho, byť z masivního asi 3cm tlustého PVC, nevypadalo, že by něco vydrželo ... ale nakonec vždycky vydrželo ).
 

MM: Kousek historie   17. 3. 2017 / 13:58
milo   
PP01 bol pecka stroj, si pamatam, ze vdaka tomu, ze mal zdroj zabudovany(ako pises, taky "maly kufrik") sme ho tahali na rozne sustredenia mimo skoly...lahsie sa pranasal celok, ako PMD s mega zdrojom...
A viem, ze sme nakoniec mali v skole aj PP06, a to uz bolo XT-cko...a sme sa stale smiali, ze kde su chybajuce PP02,PP03,PP04,PP05...-
 

MM: Kousek historie   17. 3. 2017 / 14:50
kuma   
Málokdo si dneska uvědomí, jak vůbec tyhle malé "stolní" počítače u nás vznikly.

IQ151 se vyráběl v ZPA Nový Bor, tedy "Závody průmyslové automatizace", kde se údajně vyráběly kompomenty pro automatizaci železničních cest... Počítače IQ151 se tam začaly vyrábět v rámci tehdy oficiální aktivity "1% pro civilní sektor." Z toho názvu je jasné, že 99% výroby bylo pro armádu, ale protože se to nesmělo promáknout moc okatě, každý takový závod vyráběl "něco" pro civil, co se vydávalo veřejně za hlavní činnost. Například kolínská draslovka v rámci "1%" vyráběla hnojiva pro celou republiku. Co bylo těch zbylých 99% je dodnes tajné.

Často takhle dobré duše v tom podniku začaly dělat něco, co původně nebylo v plánu, s čím stát v zásadě nepočítal, že by to někdo potřeboval nebo to bylo užitečné. A tak v ZPA obalili Z-80ku a udělali "něco pro školy" - myslím, že to byl obrovský kus práce a zásluhy, ať ten výsledek měl zdroj velký nebo malý. Kdo to nepamatuje už si nedovede představit, co to je "embargo na kancelářskou techniku" - a že ještě v první polovině 80. let šlo jehličkovou tiskárnu k počítači koupit jen úředně a pro podnik (!) - aby se na tom nedaly nekontrolovaně tisknout samizdaty.

Každá nostalgie má i své stinné stránky...
 

MM: Kousek historie   17. 3. 2017 / 15:22
MzM   
..tuším, že IQ-151 byla obalená intelácká 8080, ne Z80...
 

MM: Kousek historie   20. 3. 2017 / 11:20
kuma   
To je možné, až pravděpodobné, takové detaily samozřejmě nemám zažité...
 

MM: Kousek historie   17. 3. 2017 / 13:58
kuma   
Bomba! To je teda nostalgie!

Už nevím,m co to bylo za socialistický magazín, ale jednou týdne vycházela stránka o programování v jazyku Basic (na PMD85). Podařilo se mi po pacientech, známých, sběrech a koších dát dohromady všech 29 stran - to byla moje první učebnice programování...
 

MM: Kousek historie   17. 3. 2017 / 17:28
xWing   
Ja so pamatam casopis ZENIT Pionierov resp. iba ZENIT a tam uverejnovali prave programy v jazyku BASIC.
Musim sa pochvalit, prispieval som tam pravidelne a uverejninovali nejake programy
Niekde tie casaky este mam odlozene
 

MM: Kousek historie   17. 3. 2017 / 17:38
xWing   
Jo pamatam si dobre
Pred revoluciou mal este pridavok "Pionierov"
42343 B / 391 x 550 / ZENIT.jpg
28522 B / 385 x 550 / ZENIT2.jpg
 

MM: Kousek historie   17. 3. 2017 / 19:40
pepekcepek
Nechci se moc vměšovat do diskuse. Kdysi jsem odebíral Vtm, a zde byly častý články o programování. Program Karel atd.
 

MM: Kousek historie   20. 3. 2017 / 11:22
kuma   
No to samozřejmě ano, ale Karel to už byla vyšší dívčí - příprava na programování v Pascalu...
 

MM: Kousek historie   20. 3. 2017 / 16:35
pepekcepek
Nu nic. Tak jsem zase něco špatně sem vepsal, vložil. Inu, což...
 

MM: Kousek historie   22. 3. 2017 / 10:40
kuma   
Aleprd, špatnýho!

To dotýdoby a atmosférfy přece patří taky! Nemsuíš hned stahovat šroubovák mezhi nohy...
 

MM: Kousek historie   26. 3. 2017 / 19:14
Atarian   
Jóóóó Karel, ten šikula simptáckej nám tady fu(c)kt chybí
 

MM: Kousek historie   19. 3. 2017 / 09:39
jarda z OV
Objevil jsem na aukru taky kousek historie:

http://aukro.cz/ShowItem2.php?item=6753893302
20402 B / 602 x 550 / 6753893302.jpg
 

MM: Kousek historie   19. 3. 2017 / 10:24
Pips   
Kempston JoyBoard?
 

MM: Kousek historie   19. 3. 2017 / 12:57
Stew
Něco podobného jsem měl taky, ke Spectrumu a pak Didaktiku - čtyři mikrospínače našroubované
na desce do kříže, a fire tlačítko na dvojlince do druhé ruky. Kempston de-luxe jak cyp
 

MM: Kousek historie   20. 3. 2017 / 13:31
MzM   
zvonková tlačítka? To nemohlo nápor hráče vydržet, nebo měl spoustu náhradních...
Pamatuju si, že jsem si joy "strouhal" z pertinaxu. Vsadím se, že ještě funguje. Byl nerozbitný.
 

MM: Kousek historie   20. 3. 2017 / 08:38
steffan   
Vážení přátelé historické simulace létání,

Jsem neobyčejně potěšen zájmem, který mnou založené téma, získalo. Je vidět, že je mezi námi hodně pamětníků. Řekněme si popravdě, nebyla to v těch dřevních dobách, větší 'sranda'? Vzpomínám si, jak jsem vždy jednu sobotu v měsíci naložil Atárko do Tráboše, od kamaráda si vypůjčil Junosť (sovětský přenosný TV - pro ty mladší) a vyrazil do Cítova, kde byl jeden z největších Atari-klubů. Jeden čas tam jezdili soudruzi až ze Slovenska. To bylo něco. Samozřejmě, hlavně to bylo jedno veliké pirátské doupě. Občas se tam sešlo i pár eSTéček, to jsme si zaslintali. Grafika jak živá . Zajímavé, že pokaždé jsem tam rozpůjčoval prakticky všechny své kazety s uloupeným softem a nikdy se nestalo, že by se mi nějaká nevrátila.

V příspěvcích se někomu zastesklo po geniálním Solo Flightu od Sida Meiera. Bylť jsem navnazen, tak jsem si ho musel pustit. Není sice z mého 'mateřského' Atari 800XL, ale z Commodora C-64, kde vypadá naprosto stejně. Bohužel, k Atari nemám disketovku a z kazety se to tahá dost dlouho. Dovoluji si přidat obrázky z teto kratochvíle . Mimo jiné, je to jeden z nejstarších C-64, vyrobený ještě v USA.

Nakonec si dovolím jednu škemravou prosbu: Máte-li někdo doma jakýkoliv kousek výpočetní techniky z těchto krásných dob, tj. osmibity nebo šestnáctibity z DOSových pouze do XT, eventuálně historické kapesní počítače nebo díáře jako Psion, Atari Portfolio nebo podobné a nepotřebujete je, mohu je odkoupit za cenu na trhu obvyklou. Dobročinnosti se pochopitelně meze nekladou .

Letu - zvlášť historicky simulovanému - Zdar!

Vladimír Steffan
31641 B / 750 x 422 / 20170319_C64_SoloFlight.jpg
39662 B / 750 x 506 / 20170319_C64_SoloFlight_detail.jpg
 

MM: Kousek historie   20. 3. 2017 / 09:23
JM   
Kdyz to tady vidim, tak ja snad sundam tu Amigu ze skrine a zkusim to zapojit a strcit tam nejakou disketu
 

MM: Kousek historie   20. 3. 2017 / 10:11
milo   
...dokonca sa mozem pochvalit aj takymto kuskom pre Amigu....
25982 B / 733 x 550 / IMG_20170318_181607.jpg
26093 B / 413 x 550 / IMG_20170318_181547.jpg
 

MM: Kousek historie   20. 3. 2017 / 10:06
Zdenda
Jo, tak na tomhletom jsem také začínal. Mě počítače v té době nikterak neoslovili, měl jsem spoustu jiných zájmů, ale můj táta se do toho začal vrtat a tento kousek dostal s joystickemv devadesátých letech od svého kamaráda. Kromě jiného tam měl nějakého Spitfira a F15. Tam mě nejvíc bavilo tankování ve vzduchu - všechno nakonec skončilo ve sběrném dvoře.
 

MM: Kousek historie   20. 3. 2017 / 10:22
happypetr   
Jo sběrný dvůr... Když byla dcera na výšce a byla potřeba každá kačka, tak jsem dělal 4 roky víkendové brigády na sběrném dvoře. Pánové tam byly poklady... To za mnou jezdili sběratelé až ze Slovenska...
 

MM: Kousek historie   20. 3. 2017 / 11:04
Aldaran
Mám.... ale nedám Přistání na měsíci na tomto byl fakt docela nervák.
11635 B / 245 x 550 / psion.jpg
 

MM: Kousek historie   20. 3. 2017 / 11:43
steffan   
Dobré chutnání k obědu, přátelé.

Psion Organizer II - áách, to je krásný kousek hardwaru. Mám obě verze - novější měla čtyř(!)řádkový displej. Minulý týden mi na eBay nějaký bohatý sběratel z imperialistické ciziny vyfoukl rozhraní na RS232 . Tyhle strojky mám moc rád. Není to sice žádný zázrak miniaturizace, ale snad by se s tím daly zatloukat hřebíky . Hodně jsem ho svého času používal, brzy jsem však přešel na Psion Organizer 3 a poté 3a. Ty byly sice technologicky o několik tříd výše, ale byly dost křehké. Když mi Dvojka na stavbě vypadla z kapsy, ani to na ní nebylo vidět. Pro Trojku to byla jízdenka do servisu. Ale abych vyhověl podmínkám fóra: Na Trojku áčko byl i nějaký létající simulátor. Možná bych ho ještě našel . V katalogu pro něj bylo i několik dost sofistikovaných programů pro navigaci jak leteckou, tak lodní. Zajímavá na nich byla, mimo jiné, i cena, která několikanásobně převyšovala průměr, běžný u jiného softwaru.

Děkuji Všem zúčastněným za krásnou diskusi.

Letu Zdar!

Vladimír Steffan
 

MM: Kousek historie   20. 3. 2017 / 11:57
Aldaran
Tak ten mám taky... i nějaký 32k ramdisk.
20198 B / 408 x 550 / psion1.jpg
 

MM: Kousek historie   26. 3. 2017 / 20:59
MiG-21MFN
to 3a jsem kdysi od táty dostal, když si koupil 3mx. chodil jsme tehdy na základku a programoval jsem si v tom taháky na fyziku, protože jsem nebyl schopen zapamatovat si ani základní vzorečky. taky mi někde upadlo a bylo to na servis Snad bych ho někde našel. no a to mx jsem tuhle zahlídnul někde ve sklepě
 

MM: Kousek historie   26. 3. 2017 / 19:28
Atarian   
Pokud nemas disketovku k Atarku, mozna se ti podari jeste sehnat MegaCD interface od Jirky Richtera, a CDcko - tam jsou vsechny hry na Atarko a diky vysoky kvalite audio zaznamu na CD se to nahrava Turbem 22000 Bd (asi 2x rychleji nez z disketovky a cca 10x rychleji nez klasicky Turbo).
 

MM: Kousek historie   30. 3. 2017 / 15:02
MzM   
Jako že kazeta nahraná na CD? to je dobré... To mě nenapadlo.
 

MM: Kousek historie   30. 3. 2017 / 16:17
Atarian   
JJ. Jirka Richter je koumak! A funguje to fakt pekne
https://sites.google.com/site/ataripal/megacd
 

MM: Kousek historie   30. 3. 2017 / 16:29
xWing   
Hehe, kde su tie casy, ked som si dal urobit Turbo 2000 za tazkych 200 Kcs
A bol som stastny, ked sa Rescue on Fractalus miesto 20 minut nahraval iba 5 minut
 

MM: Kousek historie   30. 3. 2017 / 17:17
Atarian   
Aaa, pan je znalec! Doufam ze nemas jako ja nocni mury, ze na tebe vyskoci martanek.

Turbo 2000 byl jako zazrak oproti standardu. A pak se to jeste dalo zvysit pres Super Turbo. Ja jsem to vyhnal tusim az na 3420Bd. Asi by to slo i vic, ale s dobre sestelovanou hlavou na magnetaku. A tak jsem pri kazdym kopirovani jenom zavistive koukal na hodnotu 9600Bd a snil o disketovce..
 

MM: Kousek historie   30. 3. 2017 / 17:50
xWing   
Jo, Martanek bol zlej
Ano, najprv som bol z toho posraty, ale potom som zistil, ze martanci maju nazelenale helmy, tak to potom uz nebolo ono. Ovsem vo vyssich leveloch sa uz fakt nedali rozonat, ci je to pilot alebo martanek
Super Turbo ma nejako obislo, ja som tomu nejako moc nerozumel a zase chceli za to peniaze a to mi rodicia nejako uz nedovolili. Na tu dobu bolo 200 Kcs dost, staci, ze my museli kupit Atarko za 6000 Kcs
 

MM: Kousek historie   30. 3. 2017 / 20:00
Atarian   
No jo, zelenou helmu... Kdyz ja mel ale jenom malou cernobilou televizi. Barevna byla tehdy luxus a tu meli jenom rodice v obyvaku
 

MM: Kousek historie   30. 3. 2017 / 20:21
xWing   
Aha, tak vidis, to ma nenapadlo
Ale je fakt, ze tiez som zacinal na malej CB telke, ale neskor som chodil do toho obyvaku, ked neboli rodicia doma
 

MM: Kousek historie   1. 4. 2017 / 11:28
MzM   
Já jsem měl CPC 464, tam se dalo celkem jednoduše programovými prostředky dosáhnout na přibližně 6000 Bd, ale už to bylo poměrně nespolehlivé. Používal jsem std 4000 Bd.
Ještě jsem zkoušel fyzicky zrychlit kazetovou jednotku.
 

MM: Kousek historie   1. 4. 2017 / 11:30
MzM   
http://i.ebayimg.com/00/s/NjY5WDgyNg==/z/hwAAAOSwd4tT62F7/$_32.JPG
 

MM: Kousek historie   2. 4. 2017 / 16:07
Atarian   
Nadherna masina!
U nas by fyzicky zrychlit kazetu nepomohlo, protoze na vysce tonu zaviselo jestli se jedna o 1 nebo 0. Takze rychlejsi posun pasky by posunul frekvence nahoru a Atarko by si s tim nevedelo rady..
 

MM: Kousek historie   20. 3. 2017 / 13:48
MzM   
A však, jestli po těch osmibitech (aj) moc slintáte, na webu se dá najít spousta simulátorů (méně či více vydařených), včetně hromady sw.
Třeba můj historicky první počítač (Amstrad CPC) jsem tam našel. Amig je tam bambilion, Spectrum taky...

Dokonce emulátory na PMD-85 i IQ-151...

Jako je to simulátor, není to úplně ono, ale to není ani xplane (o simulátoru hezkého povrchu FSX a derivátech ani nemluvím ).
 

MM: Kousek historie   20. 3. 2017 / 14:30
kuma   
IQ151 ani PMD85 se emulovat nedá. To není otázka SW, ale HW !! Ten pocit!!
 

MM: Kousek historie   20. 3. 2017 / 19:05
Jetson
Emulátor člověče, emulátor. A na něm si můžeš spustit simulátor. Ale pořád teď koukám na aukru po Zx Spectrech/Didakticích a Amigách. Sice třeba Amiga mi jede v emulaci Xnásobně rychleji, než ta nejnabušenější opravdová, ale sáhnout se na to nedá. Hned druhá hra, kterou jsem do Spectra nahrál, byla Spitfire 40 (nebo tak nějak).
 

MM: Kousek historie   21. 3. 2017 / 08:37
MzM   
No jo, emulátor. Mě ty termity nikdy moc nešly...
 

MM: Kousek historie   21. 3. 2017 / 08:59
Lob
Tak jsem si i já vzhledem k věku uvědomil, že bych mohl být též pamětníkem, kdybych si něco pamatoval . V roce 1989 jsem si zakoupil Sinclair ZX Spectrum +2, ale vzhledem k pomalosti mgf jsem si pořídil v bazaru za 50,-Kč disketovou mechaniku, tu jsem připojil a to byl panečku fofr. Udělal mně tenkrát obrovskou službu, používal jsem ho hlavně na práci, naučil jsem se na něm základy programování, ale hry jsem také nezanedbával - no nostalgie. Technické informace jsou na této adrese: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sinclair_ZX_Spectrum_%2B2 . Lob
20960 B / 750 x 288 / ZX_Spectrum_Plus2.jpg
 

MM: Kousek historie   21. 3. 2017 / 11:56
Jetson
Jakápak pomalost? To jsem ještě hulil a bylo to přesně na cígo (pokud nebyl tape loading error).
 

MM: Kousek historie   24. 3. 2017 / 07:12
tonde   
Mám ho doma V roce 1989 jsem na něm v Basicu dělal diplomku "Využití malé výpočetní techniky při zefektivňování předletové přípravy na navigační let nad územím ČSSR" Neboli to samo vypočítalo celý navigační štítek a programoval jsem to rok a půl.
Už ale nemám ani jednu kazetu, nepodělil by se, prosím, někdo o Basic a pár her? Děkuji uctivě.
Peace, brothers!
40640 B / 733 x 550 / IMG_0087.JPG
 

MM: Kousek historie   24. 3. 2017 / 10:10
Tragédie v JRD
Dycky, když vidim sharp mz-800, tak se mi vybavi me první setkani s pocitacem v zivote.. psal se rok 1987, chodil jsem do druhé tridy a tak nejak shodou okolnosti jsem se octil v ucebne vypocetni techniky na "dětských kurzech informatiky"...

ale nebylo to zadne hrani .. tehdy do nas opravdu zacali hustit zaklady basicu ... a jen jednou za cas jsme měli "volnou" hodinu, takze jsme všichni parili tomahawk a flappy, jo a taky saboteur 2 .)
 

MM: Kousek historie   24. 3. 2017 / 19:18
Pilatus
Jo, tuhle krásu mám doma taky a nedám na ni dopustit. Nedávno jsem potřeboval něco rychle naprogramovat v BASICu a ještě po těch 30 letech jsem to dokázal. Nevím, jak bych to udělal na PC. A došlo to tak daleko, že do toho znova investuji.

A s těmi simy - taky jsem lítal vrtulník, závody F1 a podobné srandy.
 

Gonzo
Czech Virtual Air Rescue Service
MZAK
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ