FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je čtvrtek 28. 3. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
rozdělení cockpitu v FSX Jeden příspěvek | Celý strom
rozdělení cockpitu v FSX   19. 4. 2017 / 12:47
vtdudek
Dobrý den,
mám ještě jednu otázku, jak rozdělit na dva monitory cockpit letadla tak, aby jeden zobrazoval výhled z letadla a druhý palubní přístroje?, musím mít dvě karty? Mám kartu nVidia 960GTX.
Děkuji
Vojta
 

rozdělení cockpitu v FSX   19. 4. 2017 / 13:54
JirkaK
Záleží jaký kokpit.

Buď je 2D nebo 3D.

2D kokpit jde "odpojit" pomocí "undock window" v menu po stisku pravého tlačítka, případně před tím ještě "unlock" a takové okno jde přesunout na druhý monitor. Přesně si to nepamatuji. Bohužel FSX si to nastavení do příště nezapamatuje a člověk to musí dělat opakovaně pokaždé. Navíc to často obsahuje věci navíc, jako třeba rám oken apod. Navíc jsou tam problémy že často ten panel "zmizí" a přetažením jiného 2D panelu se teprve znovu objeví. Tohle se neděje v P3D, který bych doporučil více než obstarožní FSX. Ale to je na jinou diskuzi.

3D kokpit nelze tímto způsobem přesunout. Nutno také podotknout že současná produkce letadel typicky 2D panel vůbec neobsahuje a soustředí se právě na ten 3D. Pak je třeba použít nějaký program (je jich více) ve kterém si člověk udělá 2D kokpit sám, to se používá hojně když si doma lidi staví home cockpity.
 

Rozdělení cockpitu v FSX   19. 4. 2017 / 15:21
Algy   
Máš v zásadě dvě možnosti:

A) klávesou "ú" si otevřeš další okno, které jde roztáhnout dle potřeby a přetáhnout na druhý monitor. V něm si pomocí pravého myšítka můžeš navolit pohled jaký potřebuješ (třeba i další 3D cockpit, pohled zvenk apod.). Takových oken si můžeš otevřít kolik chceš, zavřít se dají vedlejší klávesou ")"

B) V Ovládacím panelu NVIDIA jdi na "Nastavení 3D" a podsložka "Konfigurovat Surround, PhysX"
když zaškrtneš "Rozšířit monitory o Surround" stane z tvých monitorů jeden velký. Samozřejmě je potřeba vše nakonfigurovat a je nutné, aby oba monitory měly stejné rozlišení)

Pozor, volba A je náročná na virtuální pamět a pokud otevřeš více oken, simulátor ti do půl hodiny spadne (alespoň u mě to tak je).
 1x  

Rozdělení cockpitu v FSX   19. 4. 2017 / 18:38
JirkaK
A je zbytečně náročné
B je naprosto něco jiného navíc to chce monitory se stejným rozlišením pokud se nepletu, alespoň výškou a v tu chvíli je to jeden monitor nejen pro FSX ale i pro systém, P3D se například nechá roztáhnout na dva monitory a nepotřebuješ k tomu surround.

Počítám že chce dosáhnout něčeho co je na obrázku níže

na to stačí undock 2D panelu a šoupnout ho na jiný monitor. Problém je že pokud půjde do nějakého novějšího addon letadla, tak nebude mít 2D panel
49540 B / 750 x 500 / cockpit.jpg
 

Rozdělení cockpitu v FSX   19. 4. 2017 / 19:02
ulitej
No zase takové zajímavé téma , jak se stavíte například k tomuto SW.
SIM INNOVATIONS - AIR MANAGER FSX P3D X-PLANE 9 & 10
Pokud si přesunu palubku na druhý monitor tak jak se moc změní hodnocení ve vašich očích oproti poskládané palubky z těch dostupných přístrojů.
Já osobně stále nevím zdali do toho SW jít.
 

Rozdělení cockpitu v FSX   19. 4. 2017 / 19:22
JirkaK
O tom jsem výše psal, programů, ve kterých si člověk udělá vlastní 2D panel je více, nepoužívám žádný takže nemůžu doporučit který bude nejvhodnější, nejlepší.

A přesun 2D panelu je možný u letadel které ten 2D panel mají. Z addon letadel, které jsem koupil 2D panel obsahuje jen PMDG Boeing, žádné jiné 2D panel od autorů udělaný nemá, tudíž tak jak tak bude člověk nucený k použití takového programu. Pokud člověku budou stačit default letadla nebo nějaké postarší tvorby, kde byl ještě 2D kokpit běžně zpracován autory, tak dle mě nemá cenu se takovým programem ani zabývat, neb celkový výsledek srazí kvalita samotného letadla.

Případně existují různé aplikace pro tablety, které nabízí něco podobného. Nicméně v našich končinách jsou více rozšířené androidy a většina toho lepšího je jen pro Apple. Případně programy které běží na jiném počítači, viděl jsem že dost lidí na to používá Surface tablety od MS, kde běží Win 10
 

Rozdělení cockpitu v FSX   19. 4. 2017 / 20:42
ulitej
Dík , no prostě osobně se mi tablet nelíbí s ohledem velikost , stále mám v hlavě i za cenu druhého PC něco většího, jen jsem nenašel nikoho, kdo to doma provozuje . To vše je s ohledem na běžnou Cesínku nebo něco takového malého.

 

Rozdělení cockpitu v FSX   19. 4. 2017 / 21:05
JirkaK
https://www.youtube.com/watch?v=L0jbJfN7SGw

Tenhle pán to například provozuje iPand a Saitek FIP a má i stránky kde to snad nějak rozebírá a snad i idpoví na dotazy.

Výhoda je... není to závislé na typu letadla, není to závislé na simulátoru, lítá P3D i X-Plane

Ještě by to chtělo ten kokpit doladit beranama. Ani jeden yoke nemá servo motory, pohyb jedněmi nemá vliv na druhé, tohle by si synchronizované berany zasloužilo...
 

Rozdělení cockpitu v FSX   19. 4. 2017 / 19:18
vtdudek
Díky za rady a to na té fotce je přesně to co bych chtěl.
všem díky Vojta
 

Rozdělení cockpitu v FSX   19. 4. 2017 / 19:23
JirkaK
akorát ten hlavní monitor by měl být pohled před letadlo, ale nenašel jsem takovu fotku v krátké době.

Až budu u počítače se simem, tak udělám fotku/video na co kliknout
 

Rozdělení cockpitu v FSX   19. 4. 2017 / 20:55
vtdudek
Děkuji za snahu mi pomoci, jak Vám, tak i všem ostatním.
Vojta
 

Rozdělení cockpitu v FSX   19. 4. 2017 / 21:05
JirkaK
https://youtu.be/QsRU2cBy8aw
nejde natáčet dva monitory, ale na závěr to okno s 2D panelem posouvám na druhý monitor, kde si ho můžu přizpůsobit jak potřebuji
 

Rozdělení cockpitu v FSX   24. 4. 2017 / 15:29
Jirasek
Já jsem to udělal takto: Pmyš na monitoru mimo okno- Ovládací panel NVidia/ Nastavení 3D/ Konfigurovat Surround a zde je to trochu motanice srovnat monitory podle čísla, trochu je možno se řídit myší aby neběhala v protisměru nebo nahoru a dolu. Následně ů-srovnat okno podle potřeby, Shift+2=radio, Shft+3, 4, 5-co potřebuješ, Uložit. Shifty se musí někdy dělat opakovaně, po uzavření FSX-SE se vše nastavuje znova. Nemám stejné monitory, jak je vidět na přiloženém obr. podložil jsem jeden odbornou literaturou. Snad je snímek zde čitelný.
45120 B / 735 x 550 / P42400011.jpeg
 

Rozdělení cockpitu v FSX   25. 4. 2017 / 02:51
Instructor
ALZA.cz má v dnešnej ponuke niekoľko vhodných "4k" monitorov s uhlopriečkou nad 40". Mňa zaujala táto ponuka:

43" BenQ ST430K
Velkoformátový displej LED, 1200:1, 380cd/m2, 8ms GTG, 4K Ultra HD 3840x2160 , 3x HDMI, MHL, 4x USB, D-sub, LAN, IR, X-Sign, VESA 200x300, repro 2x 8W

Predpokladám, že tadiaľto vedie cesta modernizácie domáceho zariadenia, s perspektívou na niekoľko rokov dopredu. K tomu si dovolím niekoľko poznámok:

1/ Na pracovnom stole mám iba jeden funkčný prístroj. Obávam sa, prekrytie ľavého a pravého okrajového rámika dvoch monitorov trvale vytvára veľmi rušivý element.

2/ Odpadá problematické SW-rozdelenie/zlúčenie dvoch rôznych monitorov.

3/ Vstavané reproduktory určite lepšie vyžarujú smerový dojem akustického signálu.

4/ 4K Ultra HD 3840x2160 rozlíšenie zabezpečí ostré, presné a dokonale čitateľné zobrazenie prístrojov.

5/ Nie je problém, spraviť si kvalitnú fotografiu z cockpitu "svojho" lietadla a následne vytvoriť si kvalitné 2D-zobrazenie "svojho" lietadla. V podstate je to najlepšie a najlacnejšie riešenie na prípravu traťových letov - v kľude svojho domova.

Bohužiaľ cena takéhoto zariadenia je pomerne vysoká. Na tomto fóre bolo už niekoľkokrát konštatované, že lietanie je drahá záležitosť. V plnej miere to platí aj pre virtuálne lietanie.

... ale pre dokonalú simuláciu letu je potrebné mať dokonalé zobrazenie cockpitu, kvalitné zobrazenie krajiny a celkovo dokonalé zobrazenie na veľkoformátovom monitore.
 

Rozdělení cockpitu v FSX   25. 4. 2017 / 14:34
JirkaK
Ten monitor opravdu nepatří k nejlevnějším, na druhou stranu.. tuhle uhlopříčku už chce mít od stolu kousek dál a nedá se předpokládat že to někdo bude používat k běžné práci na počítači a pro ten účel bude mít ještě monitor "standardnějších rozměrů" takže mi přijde možnost buď pořídit vyšší uhlopříčku za stejnou cenu nebo stejnou uhlopříčku za nižší cenu tím, že člověk koupí jen 4k TV. Za cenu kolem 12 tisíc si může člověk dokonce vybrat.
 

Rozdělení cockpitu v FSX   25. 4. 2017 / 15:07
Instructor
Súhlasím. Ja toto vlákno - teda autorov príspevkov - považujem za skupinu majúcu mierne nadštandardné požiadavky na domáce vybavenie. Preto som vyberal z nadštandardnej ponuky dodávateľov.

Pre univerzálne použitie "PC pre celú rodinu" sa mi javí ako najvhodnejšie použiť monitor s uhlopriečkou 32". Je to vynikajúci kompromis pre bežné kancelárske práce + fotografia + grafika a na príležitostné polietanie s Flight simulátormi.

V dnešnej ponuke je to napríklad monitor:

32" Samsung S32D850 Na sklade > 5 ks
LED monitor MVA, 3000: 1, 300 cd/m2, 5 ms GTG, WQHD 2560 x 1440, 16: 9, DVI, HDMI, DisplayPort, pivot, USB 3.0 Hub, VESA, 100 x 100 matný. €478,90

Pre fajnšmekrov FS odporúčam použiť monitory - s uhlopriečkou nad 40".
 

Rozdělení cockpitu v FSX   28. 4. 2017 / 02:59
JirkaK
Jj, no nedalo mi to a teď jsem si pohrával s výkonem ve 4k (pomocí DSR) a zdá se že je vše v nejlepším pořádku. Tam kde to nebrzdí CPU, mám klidně i přes 50FPS a to i s overcastem pře SkyMaxx. O víkendu vyzkouším jestli dokážu koukat na 40" TV z metru a když se vše potvrdí jako OK, tak namísto toho 29" ultrawide tam bude stát 4k TV.

https://www.youtube.com/watch?v=wiNpyWjVG6w tady je něco v pohybu (aktuálně to ještě počítá vyšší kvality videa, tak vydržet ideálně až tam bude dopočítané i 4k)
 

Rozdělení cockpitu v FSX   29. 4. 2017 / 01:41
JirkaK
Proof of concept splnil očekávání - 40" TV nedělá problémy. Sice jsem si hrál dvě hodiny kombinacemi všech možných režimů zobrazení a procesingu obrazu, než jsem z toho dostal smysluplné zobrazení, ale je to fakt super. Dokonce i na nějaké to čtení na webu to nedělá problém, jde ale vidět že FHD je na tak velký panel a vzdálenost málo, a hlavně zobrazení instrumentů není ideální, to ale vyřeší 4k. Takže 4k televize objednána.
28857 B / 733 x 550 / tv.jpg
 

Rozdělení cockpitu v FSX   29. 4. 2017 / 07:10
ulitej
Než se zeptám v dalším kole - co jsou ty 3 ledky (v šikmé posici) nad tím AP
 

Rozdělení cockpitu v FSX   29. 4. 2017 / 07:53
JirkaK
USB hub s mechanickým vypínačem portů a dioda indikuje že je port aktivní
 

Rozdělení cockpitu v FSX   29. 4. 2017 / 10:27
ulitej
Takže teď vím co tam svítí za ty tři ledky , čekal jsem , že popíšeš jak ti podařilo odzkoušet "pohled z letadla" na 4k (vycházel jsem z toho videa co jsi uváděl kousek nahoře).
Zobrazení celého 2D panelu na těch 4K si myslím ,že pro ty co chtějí spíše cvakat čudlíky moc neřeší , ale byl by to určitě kvalitativní krok v zobrazení (jen v současné době ta investice). No musíme asi ještě chvíli počkat.
Takže pokud bys provedl ještě v budoucnu test pohledu z kabiny a zhodnotil to tak bys možná i mě pomohl v rozhodování jak dál v zobrazení i v mé stavbě ( asi ještě dlouhé) hračkoidu pro FSX.
34096 B / 750 x 422 / DSC02766.JPG
 

Rozdělení cockpitu v FSX   29. 4. 2017 / 10:43
happypetr   
No Láďo, ta se nezdáš! Super!
 

Rozdělení cockpitu v FSX   29. 4. 2017 / 11:32
ulitej
Ahoj Petře přeji vše nej k 333 tobě a ostatním , nebo to již bylo? pokud ano tak se zpožděním.
 

Rozdělení cockpitu v FSX   29. 4. 2017 / 11:17
JirkaK
Mám tam FHD telku a primárně jsem chtěl zjistit zda dokážu u toho sedět tak blízko.

Kvalitativně je problém . Umí to sice zobrazit 1px na 1 fyzický bod ale pak je obraz uřízlý - panel TV nemá plných 1920x1080 a okraje jsou ořízlé asi o 20px, což je normální už z dřívějška kdy se očekávaly různé artefakty na okrajích obrazu a obrazovky proto záměrně kousek "ořízly". Což ale znamená že k zobrazení celého obraz už je nutné obraz natahovat a dopad tohoto zmenšení je rozeznatelný, když víš jak to vypadá bez toho. Pokud navíc obraz není výrazně vyhlazený, tedy že v XP nezapnu 8xSSAA tak na té velké obrazovce s malým počtem pixelů jsou patrné "hřebeny". Někdy jde poměrně dobře rozeznávat jednotlivé pixely.


Část toho řeši buď vzdálenost ze které to člověk sleduje - tu já nemůžu zvýšit, nebo vyšší rozlišení, které má fyzicky podstatně menší pixely, což zvýšit dokážu. Proto 4k

Nevím ale co myslíš odzkoušením pohledu z letadla ve 4k. Psal jsem že jsem zkoušel výkon v 4k, ten můžu vyzkoušet na jakémkoli FHD monitoru zapnutím DSR a to jsem také udělal a Xp to tahal se ctí, na limit grafiky jsem nenarazil, brzdilo mě CPU - téměř jako vždy. Na tu telku nemám možnost nastavit DSR, ale to je jedno, na kvalitě obrazu by to nic nezměnilo, DSR factor 4 na FHD monitoru sice vše renderuje v 4k, tedy potřebuješ výkon pro 4k, ale zobrazje pořád FHD, s trochou zjednodušení je jedno zda si v X-Plane nastavíš 4xSSAA nebo použiješ DSR rozlišení s fakorem 4. SuperSampling AA stejně jako DSR také "jen" generuje scénu v x násobku rozlišení a pak ji zmenšuje.

Pro tu 4k TV se naskýtají dvě možnosti použití.

1. promítat do ni 4k obraz který si žádá výkon

2. promítat do ní FHD obraz a spolehnout se na schopnosti TV s upscalingem (to koneck konců není nic neobvyklého když sleduješ TV programy které nejsou UHD ale jen SD nebo HD ).


První řešení budu určo používat pro X-Plane, a zobrazení plochy, druhé řešení bude téměř s jistotou použité pro hry, pokud nepůjde o nějaký starší titul. V poslední době nejvíce hraná Division běži v ultra nastavení poměrně špatně - cca 45 FPS max, na 60FPS musím jít nastaveními mezi low a medium. Nicméně dnes jsem byl zvyklý tu hru hrát ve výrazně lepším nastavení než je ultra (ultra nemá žádné pokročilejší metody stínování)


K tomu molochu z fotky.. soudím že s prostorem není problém, vzhledem k cenám bych pak neuvažoval o něčem menším než je 55"
 

Rozdělení cockpitu v FSX   29. 4. 2017 / 11:31
ulitej
Dík za podrobný popis , prosto je bohužel omezený takže připadá právě jen asi v budoucnu ta větší TV , souběžně si hraji s moduly pro defaultní Cesnu a teď mi dává zabrat panel AP. Jinak ještě dík za link k P3D a Arduinu , tam mám velký nutkání přejít ze zobrazení hodnot z LED sedmisegmentovek právě na nějaký TFT displej aby nebyl problém s alfanumerickým segmentem .
 

Rozdělení cockpitu v FSX   29. 4. 2017 / 11:49
JirkaK
Není zač, zítra si jdu vyzvednout tu 4k telku, tak pak ten rozdíl nějak popíšu.
 

Rozdělení cockpitu v FSX   30. 4. 2017 / 11:22
JirkaK
Takže první poznatky s 40" 4k TV.

Desktop. Podstatně ostřejší než to bylo na FHD TV, samo k monitoru to má daleko, ale není to tak hrozné.

X-Plane.
Předpokládaně to běží i bez AA a vypadá jako FHD s AA. Trošku mě zlobí pohyb kamery myší. Zdá se že to je ve všech letadlech, možná nějaký bug. Dle situace jsem schopný šáhnout si i na 60FPS . omezeno VSync,

P3D.
Vypnul jsem SGSSAA. Bez problémů to zvádá 4k i s 4xMSAA. I s oblačností dle vytížení CPU dám i 60FPS.

Hry.
Tituly mi dávaly zabrat i ve FHD, takže tady volím jen FHD rozlišení a nepouštím se do 4k. Nicméně zobrazení FHD obrazu je na té 4k lepší než FHD na FHD TV.

Celkově... spokojenost.


Srovnání s 22" monitorem a co se nám na to 4k vejde
26595 B / 733 x 550 / 4k1.jpg
20576 B / 733 x 550 / 4k2.jpg
 

Rozdělení cockpitu v FSX   30. 4. 2017 / 12:49
ulitej
To je již ta co jsi objednával tento týden?
 

Rozdělení cockpitu v FSX   30. 4. 2017 / 13:15
JirkaK
jj, cílový stav
 

Rozdělení cockpitu v FSX   30. 4. 2017 / 13:18
ulitej
Takže by se dalo říci , že 80mm přístroj je již pomalu v měřítku 1:1 , pěkný dárek k čarodějnicím.
 

Rozdělení cockpitu v FSX   30. 4. 2017 / 17:18
JirkaK
Ad X-Plane a pohyb kamery s myší na 4k je "normální", tedy bug. Řešení je použít window mód nebo někdo tvrdil že pomohlo custom rozlišení. To první mi funguje, to druhé nezabralo.

http://forums.x-plane.org/index.php?/forums/topic/116884-mouse-drag-not-working-in-full-screen-mode4k-monitor/

A dohledat se to dá už od prvních beta verzí
 

Rozdělení cockpitu v FSX   30. 4. 2017 / 11:29
Instructor
Viem si živo predstaviť kombináciu nejakej vhodne stvárnenej reálnej palubnej dosky a za ňou umiestniť napríklad 50" monitor. Šírka 50" monitora zn.: NEC PD E505 je 112,6 cm a cena (podľa dnešnej ponuky) činí 738 Euro.

Dve sedačky umiestnené vedľa seba zabezpečia pohodlnú prácu a plynulé nadviazanie na pohľad na krajinu, ktorý bude zobrazený na monitore.

Na Internete sa mi podarilo stiahnúť lietadlo typu Piper PA-28, reg. N5199H. Lietadlo má dobré letové vlastnosti, pekne drží stredovú čiaru pri vzlete a možno s ním pristáť spôsobom "šepot květin".

Pražské letisko sa mi na mojom monitore zobrazilo takto:

57006 B / 750 x 469 / Piper 28 pristáva na LKPR-30.jpg
 

Rozdělení cockpitu v FSX   28. 4. 2017 / 22:36
milo   
Je nejako mozne, aby si FSX pamatalo ako monitory rozdelim?
Napr. pouzijem 4 monitory. 1 na palubnu dosku, a 3 na krajinu(pohlad dopredu a dva periferne umiestnene monitory po stranach).
Ako to robia v home cockpitoch s projekciou, snad to stale po spusteni nenastavuju...
m.
 

Rozdělení cockpitu v FSX   29. 4. 2017 / 00:37
JirkaK
Hypoteticky, nějaké nespolehlivé externí prográmky - nikdy jsem to nerozchodil.

P3D si ale pamatuje vše naprosto parádně. Tzn. doporučuji upgrade
 

Rozdělení cockpitu v FSX   29. 4. 2017 / 07:15
ulitej
Pro mě dosti zásadní dotaz - provozuje tady někdo s P3D a nějaký modul s Arduinem ( né HAPPY pedály)
 

Rozdělení cockpitu v FSX   29. 4. 2017 / 09:13
kmarciniszyn
jo, mám happyho pedaly v P3D...bez potizi
 

Rozdělení cockpitu v FSX   29. 4. 2017 / 09:42
ulitej
Dík za odpověď v závorce bylo (né Happy pedály) ty dle informací jedou trochu jinak než klasické arduino , i když mají arduino v sobě - zápasím tady s panely pro FSX vcelku makají , ale informace k P3D zatím nemám.....
 

Rozdělení cockpitu v FSX   29. 4. 2017 / 10:35
JirkaK
Jak ty panely s tím FSX komunikují? Pokud přes SimConnect tak není co řešit, k P3D je dodávaný sim connect minimálně ze SP2 a Acceleration, plus vlastní verze sim connectu.

Na trubce najdeš spoustu matroše, stačí hledat Arduino a P3D

např: https://www.youtube.com/watch?v=0ZGsVqkuqw0
 

Rozdělení cockpitu v FSX   29. 4. 2017 / 10:42
ulitej
Pře ten program Links2FS , bohužel tel jsem se naučil nějak implementovat do programu v arduinu , prostě mé znalosti v programování nejsou na moc velké úrovni spíše žádné ale jde to troch okoukat
 

Rozdělení cockpitu v FSX   29. 4. 2017 / 18:32
Fabo™   
Link2fs jede po SimConnectu, tedy by to v zasade melo byt OK (pokud to nedela samo nejakou prasarnu typu natvrdo nastavene komunikace na FSX.exe a konkretni verze)

Lze pomerne levne a jednoduse odzkouset - zaplatit si na mesic vyvojarskou licenci.
 

Rozdělení cockpitu v FSX   29. 4. 2017 / 20:10
LAKY911
Link2FS funguje, já osobně jsem nainstaloval všehny simmconnecty, keré jsem ve složce P3D našel, byly tam tuším 3 verze.
 

Rozdělení cockpitu v FSX   29. 4. 2017 / 11:55
milo   
Vdaka za info.
m.
 

Czech Virtual Air Rescue Service
FS Medlánky
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ