FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je čtvrtek 28. 3. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Notebook pro prepar3d v4 Jeden příspěvek | Celý strom
Notebook pro prepar3d v4   27. 7. 2017 / 15:40
JirkaK
40 tisíc za NTB bude poměrně málo. Pokud se bavíme o rozumné mašině pro P3D, zvlášť pro dopraváky typu PMDG s GSX a případně nějakým trafficem. Jsou to ty nejnáročnější věci.

1. Pro tyhle věci jednoznačně potřebuješ dobré CPU a požadavek na 3.5GHz a 4 jádra není od věci pokud chceš aby to aspoň trochu vypadalo. Můžeš ořezávat autogen a scenery komplexity, pak ti bude stačit méně, ale opravdu chceš lítat nad "fotkou" krajiny? Zvlášť při odletu a přiblížení. V letové hladině je to jedno. S dopravákem asi budeš lítat větší letiště, chceš je mít ořezané nebo pořádně "vymazlené", když už chceš GSX, tak asi to druhé… Bohužel takt procesoru, resp výkon jednoho jádra je pro tohle klíčové a rozhodně se nedívej na turbo boost frekvenci, na tu si téměř 100% nešáhneš, P3D bude vytěžovat všechny jádra, tzn, boost bude jen lehce nad base frekvenci. Je třeba si uvědomit že CPU v NTB mají nízké TDP aby se daly chladit, jenže díky tomu mají nízký příkon a i nízký výkon. I5/i7 3.5GHz na NTB není to samé jako i5/i7 v desktopu. Jsou typicky výrazně slabší. Existují výjimky s desktopovými CPU, ale pak těch 40 tisíc vynásob 2-3x aby ses dostal na výkonný NTB, který bude v pohodě…
2. Jaký chceš display? Resp. Jaký monitor k tomu chceš připojovat, pokud nespoléháš na display. Méně jak FHD? FHD? 4k? Pokud si odpustíš věci jako volumetrickou mlhu, stíny, dynamické světla, reflexe (tohle dělá P3D výrazně lepším od FSX), nebude vadit shimmering, nebudou vadit blurry textury… pak bude stačit dedikovaná karta jako 1050 s 2-4GB paměti. Pokud je problém blurry textur, chce to víc paměti a TEXTURE_SIZE_EXP=9 nebo 10, na TSE=9 mohou stačit 4GB na 10 je třeba alespoň 8GB VRAM. Pokud jsou problém stíny či shimmering nebo nepřítomnost volumetriky, pak bude potřeba silnější karta. Cenově ideál asi GTX1070 ale tu v NTB s cenovkou pod, ba i za 40 neseženeš, tedy téměř jistě ne. Opět Mobilní karty jsou o něco slabší než jejich desktopové varianty. Výkon je typicky +- mezi ekvivalentem v desktopu a o řadu nižší karty.

3. 16GB RAM je dnes docela standard. 8GB už mnohým lidem přestává stačit na internet. U mě si P3D alokuje mezi 6-12GB, tzn 8GB bude fakt málo, když připočteš systém, nějaké aplikace na pozadí atp. Navíc pokud nestačí paměť grafiky, může být použitá i RAM (a tím nemyslím vyhrazenou paměť pro integrovanou grafiku) ale obecně shared memory. Můžeš začít s 8GB a pak ji rozšířit když budou problémy (vypni swap a zjistíš to rychle - pomalejší běh, vyšší práce HDD). U rozšíření ale bacha. Pokud v tom NTB bude 2x4GB, tak to můžeš "vyhodit" a koupit 2x8GB. Je dobré si najít model s 1x8GB (ano nebude to mít dual channel, ale říkám, paměť rychle rád přidáš, do té doby s tím vydržíš).

4. Určitě to bude chtít SSD, u levných NTB to není běžné, zvláště pak aby to mělo cca 500GB - systém + aplikace a simulátor s addony, když to nebudeš extra přehánět. Pokud chceš i něco na data, tak pak místo na druhý disk. To opět téměř žádné levné NTB neposkytují a ne u všech najdeš šufle na HDD, který do něj dáš místo obsolete optické mechaniky. Tak jak tak tady počítej s další investicí pokud budeš volit levný NTB
5. NTB je spotřební zboží, nečekej od něj životnost výrazně delší než dva roky, hlavně ta morální životnost pro simulátory bude špatná, protože model za 40k ti prostě nemůže nabídnout zdaleka tolik co desktop za stejnou cenu. Stejně tak nepočítej žádné skvělé provozní hodnoty. Bude to řvát, bude to topit.

6. Počítej s tím že NTB obecně nejsou s oblibou podporovány, lze čekat více problémů než na stolním PC a support se k tomu může tvářit dost nelibě, čímž ale netvrdím že tomu tak skutečně bude.

Nejlepší volba dle mě… koupit si klidně bazarový/repas NTB za pár tisíc, na net a kancelařinu to stačí (samo tobě to stačit nemusí, ale pak ani NTB za 25-30 tisíc co si chtěl dát). A za zbytek rozpočtu postavit nějaký desktop. Z nižší cenové relace i5-6600K nebo klidně i Ryzen 1600X a OC co dá K tomu nějakou GTX1060/RX580 (oboje je dnes ale extrémně drahé kvůli krypto manii, v podstatě nejlepší poměr cena/výkon při pominutí low end karet má v současné chvíli bohužel až GTX1080Ti)
 
Gonzo
MZAK
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ