FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je čtvrtek 28. 3. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Notebook pro prepar3d v4 Jeden příspěvek | Celý strom
Notebook pro prepar3d v4   27. 7. 2017 / 13:27
gigy19
Ahoj,
lítám v simu už cca 7 let, nejdřív jsem zkoušel FSX a potom jsem zjistil, že na to prostě nemám počítač a od té doby jsme lítal furt jen FS9. A přiznám se, že i ta se mi na náročnějších letištích s ifly 737 dokázala dost sekat. No a teď od října nastupuju na VŠ a budu potřebovat ntb. Proto si chci rovnou koupit ntb na kterém bych plynule rozjel prepar3d a když už tak bych samozřejmě kupoval tu nejnovější verzi, takže v4. Chtěl bych na tom lítat PMDG 737, z FS9 očekávám, že i z čistýho preparu budu hotovej. no a k tomu PMDG ještě plánuju kupovat scenerky, koupit active sky a GSX a víc addonů asi nepotřebuju. Nic na hezčí krajinu nechci, lítám stejně téměř jenom IFR s dopraváky. A teď otázka, když si dám na webu preparu požadavky, tak ty doporučené jsou: 8GB grafika, 16GB RAM, čtyř jádro minimálně 3,5 GHz každé jádro. Když si zadám tyhle parametry, notebooky který to splňují stojí minimálně 40 000, spíše více.
Proto bych se chtěl zeptat, zda opravdu musím dodržet tyhle parametry aby to jelo s výše zmíněnými addony plynule ( takový můj sen celých těch 7 let byl, že až si koupím nový stroj, tak už prostě nezažiju 12 FPS na finále ) Pokud můžu na něčem slevit, tak na čem? Případně bych se chtěl zeptat těch co lítají na s obdobnými addony na ntb, jaký mají ntb a jak jim to jede. Původně jsem chtěl dát do ntb 25, max 30k, pokud bych ale zjistil že to jinak nejde, musel bych asi těch 40k dát, snad to není ntb jen na 2 roky a něco to vydrží.
Předem všem děkuju za odpovědi, snad jsem dostatečně vysvětlil o co mi jde.
 

Notebook pro prepar3d v4   27. 7. 2017 / 15:40
JirkaK
40 tisíc za NTB bude poměrně málo. Pokud se bavíme o rozumné mašině pro P3D, zvlášť pro dopraváky typu PMDG s GSX a případně nějakým trafficem. Jsou to ty nejnáročnější věci.

1. Pro tyhle věci jednoznačně potřebuješ dobré CPU a požadavek na 3.5GHz a 4 jádra není od věci pokud chceš aby to aspoň trochu vypadalo. Můžeš ořezávat autogen a scenery komplexity, pak ti bude stačit méně, ale opravdu chceš lítat nad "fotkou" krajiny? Zvlášť při odletu a přiblížení. V letové hladině je to jedno. S dopravákem asi budeš lítat větší letiště, chceš je mít ořezané nebo pořádně "vymazlené", když už chceš GSX, tak asi to druhé… Bohužel takt procesoru, resp výkon jednoho jádra je pro tohle klíčové a rozhodně se nedívej na turbo boost frekvenci, na tu si téměř 100% nešáhneš, P3D bude vytěžovat všechny jádra, tzn, boost bude jen lehce nad base frekvenci. Je třeba si uvědomit že CPU v NTB mají nízké TDP aby se daly chladit, jenže díky tomu mají nízký příkon a i nízký výkon. I5/i7 3.5GHz na NTB není to samé jako i5/i7 v desktopu. Jsou typicky výrazně slabší. Existují výjimky s desktopovými CPU, ale pak těch 40 tisíc vynásob 2-3x aby ses dostal na výkonný NTB, který bude v pohodě…
2. Jaký chceš display? Resp. Jaký monitor k tomu chceš připojovat, pokud nespoléháš na display. Méně jak FHD? FHD? 4k? Pokud si odpustíš věci jako volumetrickou mlhu, stíny, dynamické světla, reflexe (tohle dělá P3D výrazně lepším od FSX), nebude vadit shimmering, nebudou vadit blurry textury… pak bude stačit dedikovaná karta jako 1050 s 2-4GB paměti. Pokud je problém blurry textur, chce to víc paměti a TEXTURE_SIZE_EXP=9 nebo 10, na TSE=9 mohou stačit 4GB na 10 je třeba alespoň 8GB VRAM. Pokud jsou problém stíny či shimmering nebo nepřítomnost volumetriky, pak bude potřeba silnější karta. Cenově ideál asi GTX1070 ale tu v NTB s cenovkou pod, ba i za 40 neseženeš, tedy téměř jistě ne. Opět Mobilní karty jsou o něco slabší než jejich desktopové varianty. Výkon je typicky +- mezi ekvivalentem v desktopu a o řadu nižší karty.

3. 16GB RAM je dnes docela standard. 8GB už mnohým lidem přestává stačit na internet. U mě si P3D alokuje mezi 6-12GB, tzn 8GB bude fakt málo, když připočteš systém, nějaké aplikace na pozadí atp. Navíc pokud nestačí paměť grafiky, může být použitá i RAM (a tím nemyslím vyhrazenou paměť pro integrovanou grafiku) ale obecně shared memory. Můžeš začít s 8GB a pak ji rozšířit když budou problémy (vypni swap a zjistíš to rychle - pomalejší běh, vyšší práce HDD). U rozšíření ale bacha. Pokud v tom NTB bude 2x4GB, tak to můžeš "vyhodit" a koupit 2x8GB. Je dobré si najít model s 1x8GB (ano nebude to mít dual channel, ale říkám, paměť rychle rád přidáš, do té doby s tím vydržíš).

4. Určitě to bude chtít SSD, u levných NTB to není běžné, zvláště pak aby to mělo cca 500GB - systém + aplikace a simulátor s addony, když to nebudeš extra přehánět. Pokud chceš i něco na data, tak pak místo na druhý disk. To opět téměř žádné levné NTB neposkytují a ne u všech najdeš šufle na HDD, který do něj dáš místo obsolete optické mechaniky. Tak jak tak tady počítej s další investicí pokud budeš volit levný NTB
5. NTB je spotřební zboží, nečekej od něj životnost výrazně delší než dva roky, hlavně ta morální životnost pro simulátory bude špatná, protože model za 40k ti prostě nemůže nabídnout zdaleka tolik co desktop za stejnou cenu. Stejně tak nepočítej žádné skvělé provozní hodnoty. Bude to řvát, bude to topit.

6. Počítej s tím že NTB obecně nejsou s oblibou podporovány, lze čekat více problémů než na stolním PC a support se k tomu může tvářit dost nelibě, čímž ale netvrdím že tomu tak skutečně bude.

Nejlepší volba dle mě… koupit si klidně bazarový/repas NTB za pár tisíc, na net a kancelařinu to stačí (samo tobě to stačit nemusí, ale pak ani NTB za 25-30 tisíc co si chtěl dát). A za zbytek rozpočtu postavit nějaký desktop. Z nižší cenové relace i5-6600K nebo klidně i Ryzen 1600X a OC co dá K tomu nějakou GTX1060/RX580 (oboje je dnes ale extrémně drahé kvůli krypto manii, v podstatě nejlepší poměr cena/výkon při pominutí low end karet má v současné chvíli bohužel až GTX1080Ti)
 

Notebook pro prepar3d v4   27. 7. 2017 / 19:23
Tragédie v JRD
Jirik to napsal v mnoha odstavcich, ale ono to jde shrnout do jednoho kratkeho textu.

S rozpoctem, ktery zminujes, na to zapomen. Pocitej s rozpoctem kolem 60- 80 tisic a vice. Na to, aby tomvubec davalo smysl, potrebujes notebook s desktopovym procesorem a desktopovou grafikou. Tech je jako safranu - dela je napr. Eurocom.

Herni notebooky (resp. To, co se jako herni ntb prodava - napr. Od msi) jsou postavene vesmes na HQ rade i7 procesoru (na flightsim malo) a to se bavime omcenove relaci 50tis plus.

V cenove relaci zminovane Tebounse dostanes jen k Uckovym procesorum, a to je... pro sim.. nepouzitelne.

Jinak ty zvasty jirika o tom, ze "ntb nejsou podporovany" a "muzes celat problemy"... jsou blabol.
 

Notebook pro prepar3d v4   27. 7. 2017 / 21:35
JirkaK
Třeba na tomhle to může šlapat slušně: https://www.youtube.com/watch?time_continue=54&v=zMTzAADA0g0

K 30000 je třeba přidat nulu a nedávno jsem tu postoval kousek možná o trošku horší ale s dobrým diskovým úložištěm (3x M.2 2GB SSD + 3x SATA 2GB SSD) stál ale výrazně víc, tuším k půl milionu.
 

Notebook pro prepar3d v4   27. 7. 2017 / 21:46
JirkaK
A tady souboj herních špiček https://www.youtube.com/watch?v=l9CaofVvdog
 

Notebook pro prepar3d v4   27. 7. 2017 / 22:21
xWing   
Ten predator je mi sympatickejsi.
Uz len diky tej plnohodnotnej klavesnici a miesto touchpadu tam moze ist numericka klavesnica
 

Notebook pro prepar3d v4   27. 7. 2017 / 23:21
JirkaK
navíc zaoblený display, byť při 21" to není tak hrozné, ale hlavně pěkná "brašna" akorát problém když s tím chceš letět, jako palubní zavazadlo to neprojde jak rozměry, tak váhou.

Zas ten druhý má 4k displej a dockinu s vodním chlazením.
 

Notebook pro prepar3d v4   28. 7. 2017 / 05:44
xWing   
Ja uz zacinam slepnut, takze FHD mi vyhovuje maximalne
4k je uz moooc.
 

Notebook pro prepar3d v4   28. 7. 2017 / 11:45
Fabo™   
cive, 21".

Ma to vobec este pri tych rozmeroch zmysel? akoze notebook?

Max. tak ked sa niekto presuva medzi dvoma domovmi... silno pochybujem ze je to nieco co sa da dlhodobo nosit do skoly, na prednasky a pod.
 

Notebook pro prepar3d v4   28. 7. 2017 / 14:40
JirkaK
To je otázka, pokud jezdíš autem... na motorce horší... sockou špatný... Nicméně takovéhle stroje reálně nikdo moc přenášet nebude, cenově je to těžce enthusiast záležitost, za tu cenu postavíš 2 high end desktopy a ještě ti zbude na slušný snadno přenositelný a výkonný ultrabook.
 

Notebook pro prepar3d v4   28. 7. 2017 / 07:05
Pips   
Pane jo! Takovejhle křižník si dáš na kolena a máš doživotně plochý nohy
 

Notebook pro prepar3d v4   27. 7. 2017 / 21:42
JirkaK
Jinak ano s laptopy pro P3D beru zpět, nemají s tím problém, oproti hrám a jejich supportu kde je standardní "může to běžet ale nedáme na to krk, tudíž to nemůžem podporovat".

Tady je jedno z relativně recent vyjádření na supportu k otázce zda to může provozovat na NTB.

Prepar3D is definitely trained on laptops, and it runs pretty well on gaming laptops with a discrete video card. On lower settings, it can be used on laptops without a discrete GPU like the surface pro. Desktop pc hardware is going to give you the best bang for your buck and allow for upgrades. Also, many laptops do not support multi monitor configurations. You can still build your content and scenarios to be laptop-friendly, and supplement your larger training systems with laptops, or provide content to your students for use on their own laptops.
 

Notebook pro prepar3d v4   28. 7. 2017 / 11:47
Fabo™   
Z technickycho pohledu neexistuje duvod proc by mel byt nejaky rozdil mezi tim, zda neco pustis na laptopu nebo na desktopu, jestli tam je ekvivalentni HW.
 

Notebook pro prepar3d v4   28. 7. 2017 / 11:58
Luděk Ch.
Jenže on tam až na výjimky není A ty výjimky jsou extrémně drahé, zcela mimo představu tazatele.
 

Notebook pro prepar3d v4   28. 7. 2017 / 23:03
Fabo™   
Ale je. Akorat musis vybrat vhodny par, ne jen mrdnout tam stejne cislo, jedno s M jedno bez.
 

Notebook pro prepar3d v4   29. 7. 2017 / 00:46
JirkaK
Aktuální řada GTX grafik už přívlastek M nemá, karty v noteboocích jsou totožné čipy jako u desktopu, jsou ale konzervativněji taktované, tzn nižší odběr a nižší produkce tepla a nižší výkon. Teď jsou ty karty v notebooku výkonnější rozdíl třeba u GTX1070 je 5-10%.

A pro zajímavost GTX1050Ti v notebooku, který jsem tady linkoval má v herních testech 5-30% vyšší výkon (záleží na titulu a nastaveních) než GTX970M
 

Notebook pro prepar3d v4   28. 7. 2017 / 14:42
JirkaK
právě že to je zcela jiný HW... jak už píše kolega...
 

Notebook pro prepar3d v4   28. 7. 2017 / 23:02
Fabo™   
ekvivalentni. Ne stejny.

A ne, tim nemyslim to samy jen s Mkem
 

Notebook pro prepar3d v4   27. 7. 2017 / 22:01
gigy19
Děkuju moc odpovědi, nějak to promyslím a asi budu muset určitě slevit ze svých nároků. Pokusím se vyzjistit co by mi tak stačilo na to aby se mi to na nízko nastavený všechny ty detaily atd. stačilo tak aby to neklesalo pod 20 FPS. Furt věřím že někdo prepar na ntb lítá a že ne všichni mají takhle šíleně drahý ntb. Ale nechci to řešit tím že si tam dám FSX, abych později nekupoval všechny addony po 2. Až budu mít pořízeno, tak snad vzpomenu a napíšu jak jsem dopadl.
 

Notebook pro prepar3d v4   27. 7. 2017 / 23:53
Algy   
Podle mě provozovat simulátor na jakémkoli NTB je blblost. Není to účelem, obzvlášť v konfiguraci jakou si představuješ. Za NTB vyhodíš ranec a stejně to nebude nikdy dobře fungovat ani vypadat. Hlavně ty pořád kalkuluješ jen s tím výkonem samotného simulátoru, ale je třeba si uvědomit, že o další výkon tě připraví další programy jako Active sky, Temspeak, apod. Nehledě na cenu samotného P3D. Grafické vymoženosti P3D (tedy jeho hlavní přednosti) bys na tom stejně nevyužil, protože bys musel ořezat nastavení. A tím to celé vlastně postrádá smysl.

Když už musíš mít NTB, tak bych koupil něco průměrného a narval tam vytuněný FSX (který už pravděpodobně vlastníš z dřívějška).

A jestli toužíš po P3D, tak bych za poloviční peníze koupil pořádnej desktopovej stroj.
 

Notebook pro prepar3d v4   28. 7. 2017 / 11:49
Fabo™   
Zas az tak spatne to neni, i kdyz bych nedoporucil P3D v4, ale dvojka nebo trojka by na modernim laptopu mela byt OK.
 

Notebook pro prepar3d v4   28. 7. 2017 / 14:56
JirkaK
raději v3 než v2. Má lepší výkon a lepší správu paměti. Osobně už bych na v3 či v2 jednoduše nešáhl. I když mi to nikdy nedocházelo, tak zvlášť s texture size exp jsem pochopil jak předchozí verze, byly blurry.

v4 je náročnější hlavně po grafické části. CPU oblasti je na tom lépe než v3 ale člověk musí dávat bacha při porovnávání výkonu, musí srovnávat jabka s jabkama... Je třeba vypustit fasttrees autogen (který imho vypadá bídně - je řídší), dávat bacha na autogen draw distance. V3 měla 12km "natvrdo" v4 má konfigurovatelný a 12km je druhé nejnižší nastavení (z pěti celkem) a je to výrazný žrout výkonu když se to přežene, společně s komplexností autogenu, možná je to placebo, ale zdá se mi že když ve v4 namísto extereme komplexnosti AGN nastavím jen very high, stále vidím to samé co ve v3 na extreme, navíc ve v4 jde zvlášť určovat densitu stromů a budov (takže můžu oříznout budovy a lesy, které jsou méně náročné nechat na plné hustotě)


Navíc do budoucna je třeba počítat s postupným útlumem vývoje pro 32bit verze.
 

Notebook pro prepar3d v4   28. 7. 2017 / 23:04
Fabo™   
Ano, ale ty ses magor, co si mysli, ze dat 100 tisic za pocitac neni zas az tak moc.
 

Notebook pro prepar3d v4   29. 7. 2017 / 01:44
JirkaK
100 je i na mě moc, pokud nechceš dělat kompromisy, tak s 50-60 máš objektivně to nejlepší co můžeš pořídit pro současné civilní simulátory a určitě nebudu říkat že to je málo, je to dost peněz.

Když jsem začínal s FSX, tak o běželo na 6 let starém notebooku s původní cenou 17 tisíc. A šel jsem podobnými úvahami jako kolega, zda notebook nebo desktop a strop jsem si dal 20 tisíc. Notebook za tu cenu nehrozil. Původní desktop měl mít v sobě jen Pentium a GTX750 a oboje mělo mít pasiv chlazení, někdo mi ale 750 rozmluvil a šla tam 960 a i CPU jsem nakonec bral i5-4590S a po přečtení diskuze tady ji obratem vyměnil za i7-4790k, z původních 18k rozpočtu za celou sestavu včetně monitoru a systému se to vyhouplo na 30k. S přechodem na P3D si to vyžádalo silnější grafiku a 16 tisíc za GTX980 mi přišlo jako raketa, ale chuť byla velká. takže 22,5 za 1080 v release day mi nakonec nepřišlo tak hrozné, byť to bylo na hraně (původně jsem měl strop 20k)

Když nepočítám custom vodní okruh, což je spíše frajeřina než nutnost, tak to v součtu vyšlo sakum prdum na 60k + monitory. Trochu se to zvrho, co se ale zvrhlo víc je SW.

Jen v ORBX scenérkách jsem za 31 tisíc a to jsem drtivou většinu věcí kupoval ve slevách a rozhodně nemám vše. Letadla (main pětka A2A, RealAir Dukové a Legacy, PMDG, nějaké Carenado/Alabeo a pár dalších) cca 20 tisíc, další addony ala Active Sky, GTN, Rex, SPAD... 6 tisíc, pak nějaké scenérky od jiných autorů než ORBX a nějaké drobnosti ani netuším pár tisícovek to bude, PROFI licence P3Dv2, a nějakých 16 měsíčních předplatných developerské v3 a v4, 10 tisíc... hnedle cena SW překonává cenu HW.

A ještě bych měl přidat X-Plane a nějaké ty letadla, SMP a 50 dolarový příspěvek na balík letišť od GPB.. ale to už jsou v celkové sumě jen drobné...

Co tím celým chci říct je že když ujedeš na doplňcích, tak v nich budeš velice snadno za víc než stál ten HW.

A původní koment neměl nic společného s cenovkou, chtěl jsem jen odradit od koupě některé ze starších verzí, protože když se v4 nastaví adekvátně k nastavení v3, tak v4 poběží na stejné mašině určitě lépe. S jídlem roste chuť a když chce člověk užít novinek/vylepšení v4 tak to ohulí a logicky si to vyžádá větší výkon.
 

Notebook pro prepar3d v4   28. 7. 2017 / 00:00
JirkaK
A ad ceny. 40 tisíc je poměrně budget orientované desktop PC pro P3D a rozumné sestavy s monitorem vyjdou na 50-60 tisíc. Min nastavení v P3Dv4 na takových sestavách se měří ve stovkách FPS

Kupovat o něco levnější sestavu nemá moc smysl neb cena leteckých ovladačů (jen hloupé berany a pedály tě vyjdou v low cost varinatě kolem 8 tisíc), základ SW - P3D akademic, PMDG NGX a T7 (bez extenzí), GSX, ASP4 vyjde dohromady na 9 tisíc... když se člověk rozjede se scenérkama tak to naskáče do daleko větších hodnot, hloupé letiště je 800-1000, nějaké GA letadla také běžně kolem litru... když pak ujede na ORBX a začne být jejich sběratel... není problém zahučet jen v SW za 3-5 tisíc dolarů, pak rozdíl 1000 dolarů v ceně PC fakt nehraje roli


Konstruktivněji... koukl jsem na ALZU a s cenovkou 40k jsem našel tohle: https://www.alza.cz/msi-ge62vr-7rf-407cz-apache-pro-d4642737.htm přijde mi to rozumný low cost "herní" notebook. Ale uvítal bych tam větší SSD - 128GB je tak na systém a P3D SSD fakt uvítá.

Pokud si to chceš trošku "potunit", tak se mi zdá vhodnější ořezanější varianta: https://www.alza.cz/msi-ge62-7re-044cz-apache-pro-d4642779.htm za 32k, pokud je jediný rozdíl absence SSD a 8GB paměti, tak .. uvnitř je prej jen jeden 8GB modul, když koupíš druhý 8GB modul, tak by ses mohl vlézt do 2 tisíc (nevím jakou rychlot ty paměti mají) a za 6k seženeš slušný M.2 SSD s kapacitou 500GB

Jen to CPU bude fakt poměrně bídné, ale tady prostě není asi nic moc lepšího na trhu. V P3D to určo nebude boostit na 3.8GHz, spíše to bude rádo za to že to přeleze 3GHz (3-4 jádra v zátěži v podstatě pořád) tady je srovnání výkonu se stolní k variantou https://www.cpubenchmark.net/compare.php?cmp[]=2874&cmp[]=2906 single thread je sice jen o 20% nižší než u stolního bratříka, ale P3D využívá více jader = nižší boost, nižší single thread potažmo multi thread u ntb varianty. Počítám že reálně bude rozdíl i 40%
 

Notebook pro prepar3d v4   28. 7. 2017 / 13:07
LukasVardzak
Asi ti moc nepomůžu, ale také hraju na ntb, ale FSX ne P3D, mám notebook starý asi 3 roky, stál 43K a je to MSi GT70 2PC Dominator. Hra mi kolem těch 30 fps jede, někdy více, někdy méně, Mám ORBX Global, REX, PMDG a jede to pěkně. Samozřejmě P3D V4 je určitě náročnější, ale třeba V3 mi taky jela v pohodě. Jestli nepotřebuješ z toho vyždímat maximum a spokojíš se s horším nastavením, tak by to běžet určitě mohlo. Ale taky jsem zastáncem, že raději suprově vypadající FSX, než okleštěný P3D.
 

Notebook pro prepar3d v4   28. 7. 2017 / 23:34
gigy19
Tak je pravda že FSX už mám, to je to poslední, tak jste mě asi přesvědčili že ten "mezistupeň" ( FSX) nevynechám, a prepar přijde až později, až koupím nový deskop. Hold nějaký addony nakoupím 2x ale to se nedá nic dělat. Každopádně děkuju všem za odpovědi a až budu mít pořízeno a nainstalováno, dám vědět.
 

Notebook pro prepar3d v4   29. 7. 2017 / 01:52
JirkaK
U letišť asi budeš mít za jednu cenu FSX i P3D verzi a GSX taky. V součtu budou asi největší položka. Active Sky má pokud vím cross platform upgrade za cca polovic ceny,akorát za PMDG budeš muset platit znova a to víc než za FSX verzi, ale můžeš účet s FSX verzí zkusit prodat a získat malou náplast.
 

Gonzo
VWAC
Czech Virtual Air Rescue Service
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ