FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je čtvrtek 28. 3. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
XP11 plánování letů Jeden příspěvek | Celý strom
XP11 plánování letů   14. 5. 2018 / 23:20
Willhelm   
Pro plánování nejen online letů v XP11 používám SimBrief. Naprosto vyhovující pro B767, Challenger 300 a asi podobné moderní letadla. Fajn je, že to je zatím zdarma a propojení s mým Navigraph účtem. Super je i počasí, u letů dlouhých okolo 2h se mi ještě nestalo, že by nepasovalo počasí a doporučené RWY a SID/STAR. U Long haul letů kolem 12h se se změnou počasí už tak nějak počítat musí, ale aspoň departure vždy vyjde dle plánu.

Pro VFR nebo lety staršími kousky, kde je potřeba VOR/NDB navigace mi stále něco chybí. Zkoušel jsem teď Goodway, Pilot2ATC, Little navmap. Vše má své pro a proti, ale nic z toho mi na 100% nesedlo.

U Goodway se mi líbí integrace do XP, pro lidi s jedním monitorem asi jediná volba - taky asi nejvíce nahrazuje v XP11 chybějící pořádnou mapu. Demo je dost omezené (nejen krátkým časem po který to jede, ale i vypnutými funkcemi), a nějak si z něj neumím představit jak bych si rozuměl s plnou verzí.

Pilot2ATC mě zaujal možností hlasové komunikace ze strany pilota, ale v demu jsem to nějak úplně nerozchodil a nepřipadne mi úplně uživatelsky příjemný, autoři ale varují, že nastavení a přizpůsobení programu zabere delší dobu.

Little nav map mi asi sedí nejvíce, ale trochu mi vadí překombinované rozhraní, ale z hlediska užití je intuitivní a fajn. Nepřišel jsem ještě na rozložení oken tak, abych měl mapu, flight plan, vyhledávání letišť a navigačních bodů, přehledně. Má ale super vertikální mapu, kde třeba pro VFR určí na trase max výšku vzhledem k terénu na trase, pro lety IFR ve větších výškách pak solidně plánuje TOD a sestupovou rovinu.

Ještě existuje nějaký Plan G, ale na jejich sajtě je poslední příspěvek z roku 2014 s tím, že jim někdo odmítl dál poskytovat mapové podklady, ale to v žádném případě neznamená konec jejich služby. Nějak živě mi ale tenhle projekt nepřipadne.

Z online služeb mi ještě přišel celkem fajn SkyVector, ale ten má v licenčním ujednání souhlas tím, že službu nebude uživatel používat k jinému než reálnému létání. Navíc mi to přijde jako dost Americky orientované a chybí mi tam třeba dosahy VOR/VORTAC a odměřování vzdáleností.

Chtěl bych se zeptat jak řešíte VFR (Nebo IFR VOR/NDB) plánování a znát Vaše názory na výše uvedené programy, případně zda jsem neminul nějakou konkurenční perlu.
 

XP11 plánování letů   15. 5. 2018 / 00:11
Fabo™   
Plan G jsem pouzival. Umi si to natahnout body a prostory z FSky, z XPL ale asi ne, bohuzel.
Jinak ne spatnej program, skoda ze to umrelo.

Radio IFR rucne na sektorovych mapach, trasu pak do simbriefu nebo nejak.
 

XP11 plánování letů   15. 5. 2018 / 10:40
happypetr   
XPL to zvládá taky.
 

XP11 plánování letů   15. 5. 2018 / 07:11
OndraT
Prakticky výhradně jen LittleNavMap - nejsem závislej na tom být online a pro mě to má asi všechno, co potřebuju. Umí nejen solidně vygenerovat IFR jak pro low tak high airways, to samý umí s využitím radionavigace, terminal procedures (zobrazuje je rovnou na mapě jako náhled trasy, umí zobrazovat i omezení výška/rychlost apod.), celkem různý a hlavně rychlý mapy, umí to vzduš. prostory v OpenAir formátu, propojení se simem (mj. třeba i zobrazuje a počítá průtok paliva, zbývající palivo apod.), výškový profil trasy letu apod. a celkově práce s ním mi vyhovuje. Super rozhraní, kde si necháš jen to, co opravdu potřebuješ, i když uznávám, že může trvat, než si na to jeden zvykne. V případě online lítání umí zobrazit i ostatní letadla.

Mně v něm akorát vadí to, že při použití nav. dat třetí strany, např. NaviGraph už pak nezobrazuje strukturu letiště (např. data z XPlane) a taky to, že neumí např. ukázat aktuální počasí/předpovědi po trase.

Předtím jsem používal Skyvector a Plan-G, ale obojí mi hravě zastoupí LittleNavMap. Zatim jsem neměl potřebu se poohlížet po jiným nástroji. Zkoušel jsem třeba i P2ATC a od toho si zatim dávám pauzu, protože ten flightplanner je otřesnej a při práci s nim si připadám zpátky v 90. letech min. století , krom toho, že je taky nechutně pomalej.
 

XP11 plánování letů   15. 5. 2018 / 08:25
Willhelm   
Ještě jsem zapomněl na jeden program - ten se kterým jsem v únoru 2017 začínal a původně mi měl sloužit jen jako "lepší mapa" - EFASS. Původní byl fajn, ale pak přestal fungovat. NG verzi zkouším teď ráno. Takhle má vypadat demo - funkce odemknuté a trial na 30 dní - žádné vypínání po 5 minutách. Podle mě bezkonkurenční uživatelské rozhraní. Vše je přehledné intuitivní. Trochu jankovitý plánovač, který jsem třeba nedonutil uznat trasu kterou simbrief vezma jako validní. Na druhou stranu automaticky plánuje IFR trasy které jsou v pořádku, i když ne vždy nejkratší možné.
Hrozně se mi líbí, že to do sebe integruje IVAO WebEye a jsou tam vidět piloti i řídící online + zobrazuje i počasí - velkou oblačnost nebo bouřky.
Mini ikonky a ovládací panely maximalizují použití mapy a jsem s tím spokojen i na mém 4:3 bočním monitoru.
Pro VFR plánování super - přehledné plánování, přidávání bodů do trasy z mapy přes pravé tlačítko, fantasticky jednoduché a rychlé odměřování vdáleností.

Byl jsem z toho tak nadšený, že jsem po třech hodinách používání šel koupit licenci. Ta ale nedorazila a pak jsem na youtube našel varování nějakého němce z podzimu 2017, že tohle je one man projekt a jeho autor se zabil při autonehodě. Tak nevím zda to někdo převzal. Hrůza internetu je, že vaše dílo může žít a fungovat i když vy už nefungujete. Platba byla přes paypal, tak si asi prvně v životě vyzkouším jestli vracení peněz funguje.
 

XP11 plánování letů   15. 5. 2018 / 08:42
biblbrox   
Jak koukám, tak v porovnání s ostatníma jedu dost oldschool

Lítám téměř výhradně VFR, nebo za horšího počasí přes VOR, NDB atd.
GPS a podobný moderní fičury, díky kterým přesně vím kde jsem, nezávisle na tom, jaký jsem poleno, mě nic neříkají.

Takže moje traťová příprava vypadá následovně:
1. naplánování trasy pomocí skyvectoru
2. porovnání oblastí (TMA, CTR) v open flight maps (protože oblasti ve skyvectoru opravdu nejsem schopný jednoduše rozklíčovat)
3. stažení příslušné mapy z univerzity v Texasu viz. http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=496967
4. otevření stažené mapy v malování a zakreslení trasy, hranic příslušných oblastí na mé trase, vstupní body a další důležité poznámky přímo do mapy
5. ostatní údaje na papír (letiště, frekvence, ...)
6. otevření mapy na druhém monitoru a letím

Ještě trochu info, proč používám tyhle starý mapy- krásně se mně v nich orientuje a i přes své stáří mají 98% orientačních bodů stejných s dnešní dobou.

Výsledek je takový, že ač na monitoru, tak mapa působí jako papírová- což ostatně originál je.
No a jelikož lítám hlavně oldtimery (DC-3, DHC-2,3), tak chci respektovat jejich styl

A především- takhle mě to baví nejvíc

 

XP11 plánování letů   15. 5. 2018 / 09:18
Willhelm   
Já tušil, že by to mohlo být zajímavé téma.
Tvůj postup sice trochu vypadá jako hardcore, ale ty texaské mapy jsou fakt luxusní a VFR polítání s tímhle bude opravdu stylové.
Open flight maps podle mě používá i Little Nav Map - jen nad to dodá plánovací a informační funkce.
Oboje je pro mě nové, takže díky za tip. Chystám se s L-410 na VFR tour (původně jsem to plánoval lítat s PC-12, ale já si fakt strašně oblíbil Turbíka i přes jeho nedostatky a nedodělky).
 

XP11 plánování letů   15. 5. 2018 / 09:47
dalat
Ahoj,

pre IFR pouzivam simbrief plus toto:
https://edi-gla.co.uk/login.php?go=/index.php

VFR naplanujem v Plan-G a vyexportujem do xp11. V xp potom otovorim G1000 (pouzivam ho aj pre payware lietadla, nie len default) na druhom monitore a ficim
 

XP11 plánování letů   15. 5. 2018 / 10:26
happypetr   
PlanG jede jako program pořád a mapy do něj si můžeš dodat pomocí stránky
www.mapbox.com
Tam si vytvoříš mapu podle tvých představ a vložíš ji do PlanG. Výsledek mého snažení vypadá asi takto:
65368 B / 750 x 405 / Schránka02.jpg
46544 B / 750 x 405 / Schránka04.jpg
 

XP11 plánování letů   20. 5. 2018 / 01:43
milo   
SimBrief fajn, pouzivam.
Offline dost casto FSC, aj ked to ma databazu z FS, nevadi, mam ju na disku zo STEAM-u.
AIRAC sa da updatnut, je to prehladne, a som na to zvyknuty z FS.
Vidis tam vizulane SID/STAR, a s XPUIPC aj kade letis.
Skusal som PLAN-G, XPFlight planner, ale najviac mi vyhovuje stary FSC...zvyk je stara kosela.
...aj ked to nie je koser , funguje to perfektne....
Esta takto, mam XP10, ale snad to nebude problem aj v XP11.
m.
 

XP11 plánování letů   20. 5. 2018 / 07:03
xWing   
Ja pouzivam Simbrief+Little Navmap.
Tato kombinacia je dokonala.
Obcas Skyvector na nejake kontroly.
FSC som puzival za cias XPL9 a XPL10.
Ale na moj vkus a dnesnu dobu je to obstarozne, ma debilne ovladanie lebo nepozna posuvanie mysou a zavisli je prave iba na databaze z FSky.
Plne mi ho nahradil prave Little Navmap, ktory je sviznejsi, intuitivnejsi, ma podporu FS aj XPL a hlavne zatial zdarma.
 

VWAC
MZAK
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ