FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je úterý 19. 3. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Smartwings 738 vyjetí z rwy na LKPD Jeden příspěvek | Celý strom
Smartwings 738 vyjetí z rwy na LKPD   8. 8. 2018 / 15:00
OndraT
Tak co pánové, kdo z vás to byl tentokrát?

Video nechápu, dosednutí pomalu v půlce rwy, to jako u Smartwings nepoužívají VREF? A i když jsou dlouhý, tak s klidem dosednou v půlce rwy a snažej se to ubrzdit? Go around nic?

Přiznám se, že z pozice Ředitele vesmíru s několika tisíci hodinami strávenými na židli u monitoru v simulátoru už totiž na videu poznám, že je to pilotova chyba .

Když bude mít někdo info ze zákulisí "proč, jak", sem s tím

Foto + video na obvyklém AVheraldu http://avherald.com/h?article=4bbd4422&opt=0
 

Smartwings 738 vyjetí z rwy na LKPD   8. 8. 2018 / 15:32
Willhelm   
Zatím to v zákulisí neoficiálně vypadá, že hlavní příčina byla na straně Stewardů, kteří si neuhlídali tůristi a při přistání tam běželo tolik chytrých mobilů, že to nabouralo systémy chytrého letadla a to zcela nechytře vyhodnocovalo tlaky z pitotek, pilotům se tak ukazovalo, že mají nad prahem dráhy 145 kts zatímco reálně letěli 170 kts. A přitom to Karle furt těm lidem hlásíme: "Vracejte ty hnědé podšálky a během startu a přistání mějte všechnu elektroniku vypnutou a schovanou, aby vás to nemlátilo do hlaviček, pokud bychom se octli v odvodňovacím kanálku nějaké té dráhy, či pojížděčky a taky nám to neinterférovalo s prístrojmi nášho lietadla." ale je to marný, je to marný. Smartwings jako nápravné opatření bude používat od září 2018 stewardy T1000 s brokárnou a hlášení bude změněno na: "Kdo si kurwa tu elektoniku do deseti sekund nevypne a neschová, tomu na místě ustřelím palici!"

Takže já bych Ondro s tím určováním chyby ještě chvilku počkal dokud k tomu příslušný orgán nevydá oficiální zprávu, protože věci někdy nejsou tak, jak se na první pohled logicky zdají být
 

Smartwings 738 vyjetí z rwy na LKPD   8. 8. 2018 / 16:05
Pips   
Já jsem zase slyšel, že to byl prej příliš kluzkej vzduch, co protejkal reverserem
 

Smartwings 738 vyjetí z rwy na LKPD   8. 8. 2018 / 16:08
OndraT


Jo, ten umí bejt taky prevít, v podstatě jde o takovej vodní kámen letectví.
 

Smartwings 738 vyjetí z rwy na LKPD   8. 8. 2018 / 16:22
Pips   
Zaskočí tě to úplně stejně, jako když jsi jako kluk byl zvyklej na kolo s brzdou na torpédo a najednou si půjčíš kolo s přehazovačkou, dojíždíš k dlouhým schodům dolů a chceš u nich zastavit. Také jsem tenkrát trochu přejel. Přejel jsem si jazyk a obě ruce a kdo ví, co ještě.
 

Smartwings 738 vyjetí z rwy na LKPD   8. 8. 2018 / 16:05
OndraT
Je pozdě, svoje certifikované vyjádření jsem pověsil na nástěnku u nás v domě už ráno při odchodu do práce! Navíc já prostě hned všechno poznám z videa. Třeba i hry umim poznat z videa, jestli jsou špatný nebo dobrý.



T-1000 stewardi jsou rozumný krok. Prý ale za nákladovým prostorem bude ještě T-800, kterej co chvíli nakoukne do kabiny letadla, lišácky mrkne a se slovy "ájlbíbek" se zase vrátí do pohotovostního režimu.

No a na zbytek si počkáme, až se třeba něco zjistí, mně to přijde divný od začátku, že by ve Smartwings byli až takový pangejti, že by všechno lítali na ruku a bez jedinýho údaje zadanýho do FMC . Neoficiální zákulisní info je teda masakr, o interferenci GSM s avionikou vlastně nevim vůbec nic.
 

Smartwings 738 vyjetí z rwy na LKPD   8. 8. 2018 / 17:55
Willhelm   
Tak prezidentem vesmíru jsi mě neohromil, ale před funkcí nástěnkáře se musím sklonit. Já to nedotáhl nikdy dál než na topiče. Jen doufám, že už sem nechodí pisálkové a rozbor nehody se v okurkové sezóně někde neobjeví ve stylu: "Podle leteckých odborníků z flightsim.cz..." jako tomu bývalo v minulosti.

K interferencím třeba trochu tady:
https://technet.idnes.cz/hacker-chris-roberts-letadlo-hack-dq6-/tec_technika.aspx?c=A150518_183539_tec_technika_pka

A to od roku 2015 doba a možnosti chytrých telefénů dost pokročily. Jestli se nepletu tak Plejstejšny stále používají pro upgrade firmware 5" diskety což na jednu stranu v dnešní době už beru jako bezpečnostní opatření. Na stranu druhou, dnes má každý druhý telefén 2-4x výkonější HW než mají starší generace Plejstejšnů nebo Bulíků.

Jinak před hodinou se v zákulisí začaly prošetřovat další verze:
- úklidová služba prý příliš vyleštila povrch letadla, tak klouzalo rychleji než mělo.
- podle odborného serveru blondyna.cz je na vině zlomený nehet ve spínači proudu k těm velkým fénům co má letadlo pod křídly, který tak posádka nemohla ve správný okamžik vypnout.
 

Smartwings 738 vyjetí z rwy na LKPD   8. 8. 2018 / 18:40
OndraT
Wilmo ty jsi řízná , den na pytel, ale tohle mě sestřelilo ze židle

Pravda, interferenci s nějakou konzolí jsem asi kdysi zachytil. Teda ne já, tu interferenci naopak zachytávala avionika. Ale už jsem něco slyšel. Teda neslyšel, to slyšela ta avionika, mně z toho akorát začalo pískat v obou uších.

Pokud jde o Plejstejšny a update firmware - kdepak, tam se jede na Winchesterech. "Pro" řada pak umí používat oboustranné(!) 8" diskety. Jako poslední možnost pak lze firmware nahrávat i z audiokazet.

Jinak komunikuju s redakcí iHněď a Stařinky, brzy vyjde analýza založená právě na tom, co se nám tu společnými silami daří zjistit. Ale zlomený nehet je samozřejmě zlo, kde se lámou nehty, tam končí legrace a nastupuje tma, zima a smutno.
 

Smartwings 738 vyjetí z rwy na LKPD   8. 8. 2018 / 23:31
FSPilot   
A co chemtrails? To si nikdo nevšim na tom videu, jak to práší i po dosedu? Jestli to zapoměli zapnuté, tak snížení váhy v důsledku vypouštění dihydro monoxidu v kombinaci s nadbytečným tahem z výpouštěcích trysek.... no to se pak není co divit, že to nejde posadit na začátek a že to nebrzdí.
 

Smartwings 738 vyjetí z rwy na LKPD   10. 8. 2018 / 09:11
kuma   
Správný postřeh!!! Já ale spíš myslím, že to pajloti narychlo drénovai zbytky z nádrží na bauxit, aby se po přistání nemohlo nic prokázat.
 

Smartwings 738 vyjetí z rwy na LKPD   9. 8. 2018 / 07:41
Atarian   
Ano, pricina byla na strane Stewardu, ale nejednalo se o mobily. O tech je znamo ze akorat otviraji reverzy ve vzduchu (coz evidentne neni tento pripad). Zde se jednalo o nevytazene rolety na oknech behem pristani. Alespon vidite co se muze stat pokud neuposlechnete steward(k)y a nevytahnete je na vzlet a pristani. O nestazeni techto rolet na hladine pri dalkovych letech ani nemluve!!!
 

Smartwings 738 vyjetí z rwy na LKPD   9. 8. 2018 / 09:43
Luděk Ch.
Kolegové už vysvětlili vše po odborné stránce Takže jeden veskrze laický pohled, jsem jediný, kdo má pocit, že to letadlo ke konci už téměř nezpomalovalo, jako by brzdili jen tak lehce? Je možné, že by brzdy tak "zvadly"? Na dráze sice místy bylo trochu mokro, ale neřekl bych, že by to mělo vliv. Když si vzpomenu, jak krutě umí brzdit 738 třeba na Skiathosu, tak podle videa se mi to závěrečné zpomalování před vyjetím zdá neadekvátně velmi slabé. Samozřejmě jedna věc je nepovedené podrovnání a "přeplavání" skoro půlky letiště, ale 738 by měl zvládnout zastavit i na 1500m bez problémů. Mi to připadá, jako by měli nastavený před přistáním autobrake tak na "2" a až do konce mysleli, že to bude stačit a nenapadlo je pořádně zašlápnout brzdy
 

Smartwings 738 vyjetí z rwy na LKPD   10. 8. 2018 / 09:14
kuma   
Promiňte, jen z pohledu absolutního laika (prosím, nezaměňujte ani s Lajkou, ani lajkem) - ten tankodrom, který je vidět na tom videu potenciální oběti - to je skutečně letiště? Nepřistáli to někam na panelovou práškařskou dráhu? Nebylo by divu, že to při kličkování mezi dírami a záplatami nejde ubrzdit! Nicméně - jak řekla ta dobrá žena, bylo to (i tak) lepší, než v tom Heraklionu. Paráda! (konec citace)
 

Smartwings 738 vyjetí z rwy na LKPD   10. 8. 2018 / 11:42
OndraT
Nebyl čas ptát se, kde je runway. Rozkaz zněl jasně, přistát je nutno za každou cenu. I za cenu nového terminálu!
 

Smartwings 738 vyjetí z rwy na LKPD   11. 8. 2018 / 16:20
Luděk Ch.
Paní to přistání chválila evidentně trochu předčasně
 

Smartwings 738 vyjetí z rwy na LKPD   21. 8. 2018 / 21:05
Fabo™   
Ja jim to rikam porad, netleskejte jeste, oni si budou myslet, ze uz maj padla... a pak to takhle dopadne.
 

Smartwings 738 vyjetí z rwy na LKPD   22. 8. 2018 / 12:08
MzM   
..to se netleská pilotovi, ale pasažérům, že to přežili...
 

VWAC
FS Medlánky
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ