FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je čtvrtek 28. 3. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Pomoc s XP-11 Jeden příspěvek | Celý strom
Pomoc s XP-11   2. 9. 2019 / 08:40
Branislav
Pred rokmi som kupil X-Plane 10 a chvilu som s tym lietal. Teraz ste ma navnadili screenshotami na XP-11. Idem si to kupit, ale viem, ze tak ako pre FSX alebo P3D mam nakupene kopec utilit (ORBX, Pilot SW pre vyskopis a pod.) Viete mi odporucit, co by mala mat clovek aktualne dokupene pre XP-11, aby ten zazitok bol dokonaly. Nemyslim teraz addony typu lietadiel, letisk alebo tu k dispozicii krajiny. Mam skor na mysli vyskopis, pocasie, komunikaciu, AI atd. Pamatam si, ze ked som pred rokmi porovnaval XP-10 a FSX, tak geograficky (aj podla map) bola krajina presnejsia. Napokon, keby som nieco nevedel, tak sa potom ozvem. Dakujem vopred. Brano (brancoj)
 

Pomoc s XP-11   2. 9. 2019 / 13:56
xWing   
Ahoj,
Ja pouzivam v XPL11 nasledovne free veci:
HD Mesh v4
Orto CR a SR urobene cez Ortho4XP
Littlenavmap
X-Ivap

Co je to Pilot SW pre vyskopis ?
Ten Littlenavmap ma v sebe tzv. "Elevation Profil", vid screen.
To si myslel ?
21440 B / 750 x 262 / EP.JPG
 

Pomoc s XP-11   2. 9. 2019 / 17:12
Branislav
Ten vyskopis som myslel realnu vysku a tvary povrchu z druzicovych dat. Cize mlade pohoria su ostre, clenite. Mam pocit, ze zakladne XP 11 to maju asi tak ako FSX alebo P3D. Do FSX a P3D je to na 8 stran DVD, alebo tak nejako. Nejdem hladat tu krabicu, ale let nad Alpami a pod. je skvely zazitok. Ten HD Mesh v4 je velky? Da sa este stiahnut? Vdaka. Brano
 

Pomoc s XP-11   2. 9. 2019 / 18:37
xWing   
X-Plane 11 ma tiez niekolko DVD, kde je cely svet .
Ja mam XPL 11 cez STEAM, takze DVD neriesim.
HD Mesh v4 je tu http://www.alpilotx.net/downloads/x-plane-11-hd-mesh-scenery-v4/
 

Pomoc s XP-11   2. 9. 2019 / 19:04
Branislav
Ja mam tu XP 10 krabicovu, cize viem, ale teraz to idem kupit od Laminaru na priame stiahnutie. Ako sa tam instaluje ten mesh – uz ho stahujem? B
 

Pomoc s XP-11   2. 9. 2019 / 19:20
xWing   
To ja netusim, ako ma LR urobenu distribuciu, ale predpokladam, ze je tam nejaky Installer/Updater, kde si to zvolis.
 

Pomoc s XP-11   2. 9. 2019 / 21:07
milo   
Ahoj, tu najdes aj ako to instalovat.
http://www.alpilotx.net/downloads/x-plane-11-hd-mesh-scenery-v4/

m.
 

Pomoc s XP-11   3. 9. 2019 / 11:45
Branislav
Milo dik pomohlo. Na druhej strane sa potzvrdilo, ze som zabijak diskusie. Neverim, ze s XP-11 maju skusenosti iba dvaja ludia, ktorym samozrejme dakujem a zrejme ich este budem obtazovat, ked nieco nepojde. No neviem, ci chcu vsetci predo mnou zatajit svoje tunovacie skusenosti, alebo co sa deje. Brano
 

Pomoc s XP-11   3. 9. 2019 / 13:06
Willhelm   
Hele Braňo, pokud to vezmu podle sebe - tak přes léto jsem raději trávil čas na kole, než se potit na židli u simulátoru. A vzhledem k tomu, že tady nebyla skoro žádná aktivita - pominu-li vyloženě okurkový topic FS2020, tak na tom byli i ostatní podobně.

Taky jsi mohl více napsat co tě více baví. GA, Mixéry, Bizjety, Airlinery, Fofrtrubky?
Ono tohle vše XP11 zvládá dobře, ale každé vyžaduje něco jiného. Já mám rád od každého trochu, střídám to a všechny doplňky v XP11 aktuálně zapínám a vypínám pomocí placeného xOrganizeru. Mám základní konfigurace - čistý XP11, VFR+HD+UHD mesh, VFR+Ortho CZ/SK, IFR IVAO, IFR WT3 a ty si ještě mohu před každým letem lehce dotunit.

Já zkoušel kdejakou blbůstku, v rámci uživatelů XP11 se tu třeba dost neshodneme na počasí. Osobně používám default s nastavením "online realtime weather", někdo si nemůže vynachválit xEnviro a někdo mu zas nemůže dojít na jméno.

Proti FS ale XP11 v aktuální verzi 11.35 vypadá a lítá dobře už v základu. Jako dlouholetý uživatel FSky jsem byl v mých XP začátcích nervózní z toho, že po instalaci je přece třeba instalovat mesh, vektorové data a ground textury, aby to vypadalo dobře a třeba VFR se dalo lítal dle cest, řek a železničních tratí. Není tomu tak.

Tak když upřesníš co nejraději lítáš, zkusím ti k tomu napsat nějaké osobní zkušenosti. Pokud bych měl psát vše co jsem s XP11 za ty dva roky všechno vyzkoušel a zažil, bude to na útlejší knihu.
 

Pomoc s XP-11   3. 9. 2019 / 14:56
xWing   
Este sme zabudli na Active Sky XP, ale to Brano snad pozna aj z FSX a P3D, ale preventivne pripominam, ze je aj pre XP
BTW...Willehlme, mame tu novu betu ASXP

 

Pomoc s XP-11   3. 9. 2019 / 15:02
Willhelm   
Děkuji již jsem tento měsíc nakoupil, a na AS nezbylo.
 

Pomoc s XP-11   3. 9. 2019 / 17:39
Branislav
Wilhelm ahoj

Na fore som uz asi 15 rokov (ak nie viac – skor 20), len ked som zabudol heslo, alebo som menil PC tak som sa registroval znova. Je pravda, ze sa zapajam do debaty, ked to stoji za to nie do nicneriasacich baobabov – ako sa nam rozvinul teraz. Cely zivot som si nevedel predstavit bez sportu a teraz v 60-tke mi to zivot pripomina. Simulatory su pre mna riesenim ako na kratko vypnut, lebo som univerzitny pedagog, podnikam a mam asi 20 pozicii experta v roznych instituciach (nie som stranik, tak okrem pocitu, ze obcas ludom pomozem, nemam z toho nic). Aktualne otvaram vystavu 40 rokov mojej prace v designe. To k tomu, ze leto je trocha nudne. Pre mna uz 30 rokov nie, lebo podnikanie boli pre mna pracovne vikendy, sviatky a neraz aj dovolenkove obdobie. Nestazujem sa, aj som zarobil, ale zial tvrdou pracou. To si vsak clovek trocha sebecky neuvedomuje a neuvedomil som si ani, ze napriek tomu, ze som niekolko krat proklamoval co lietam, co preferujem, nemusi si to kazdy pamatat. Pisal som ale ze som lietal X-Plane 10 a vsetko od roku 1995 co sa nazyvalo letecky simulator – osobitne intenzivne FS2002 FS2004 FSX a teraz P3D. Cize nejake skusenosti a kopu prachov v HW a addonoch mam. Napriek tomu ma stale nieco (to su tie vase skvele screenshoty) opatovne laka k XP-11 a ked citam ako sa zlepsuje a co vsetko ma pre neho vyjst, tak to vidim ako sancu si opat dobre precistit hlavu od beznych starosti. Ja potrebujem presne len pomenovat co si mam k zakladnej XP-11 dokupit, stiahnut a ako to nainstalovat, aby to vyzeralo co najrealistickejsie a najpresnejsie. Co lietam? V prvom rade si vselico overujem – napriklad pred dovolenkov IFR trasy, aby som mohol byt pred detmi v lietaddle mudry co prave vidia, Ked naahodou robim nejaku ilustraciu k clanku o historii vojny, tak sa snazim to odletiet aby som vstrebal tie pocity. Teda cela 75 rocna navigacna priprava a porovnavacia navigacia ako za WWII. Obcas VFR a nepohrdnem ani vyzvami obletiet svet v takych dvojhodinovych trasach, cize nekonecne dlho. Prave pri porovnavani FSX a XP-10 sa mi zdalo XP (s uz naistalovanym meshom ale nepamatam si ako) presnejsia. Lietadla prisposobujem tomu co prave skumam. Mam pocit, ze priprava letu je pre mna lepsie mentalne cvicenie, ako let sam.
Predpokladam, ze tak ako pribudlo k FSX P3D a od P3D V4 celkom zasadne zmeny, deje sa nieco aj s XP-11. To je moja prosba o kratke zasvetenie a to odporucenie ako si XP-11 vytunovat. Ked mi cokolvek poradis, budem rad. Vopred velke dakujem. Brano
 

Pomoc s XP-11   3. 9. 2019 / 22:43
Willhelm   
Tak Braňo za mě:
Default mesh v XP11 není možná úplně detailní jako HD a UHD z Alpilotx.net, ale na druhou stranu nebudeš mít dráhy našich letišť s terénníma zlomama. (Zvláště divoké v Brně a na Kladně)

Docela zajímavých výsledků co se týče krajiny nad Evropou docílíš s X-Europe2 od simHeaven. Tady se mi líbí hlavně jak to spraví železniční tratě a nádraží proti kostrbatému a úsečkovitému defaultu.

X-Europe2 jde použít i samostatně, nicméně nejlépe asi vypadá s Orthem. Osobně nejsem moc zastánce lítání nad orthem, protože si myslím že nevýhod je více než výhod. Ano vypadá to pěkně, ale dráždí mě přechody dlaždic s různým počasím nebo roční dobou, fixní stíny budov neodpovídající aktuálnímu postavení slunce, fixní stíny mraků a na pomezí ČR/SK je myslím i dost oblastí úplně krytých mrakem, v neposlední řadě tady jsou vodoznaky majitele ortha.

Nicméně pokud budeš chtít používat vše co tvořil mistr Leguan a další tvůrci pro ČR/SK tak ono to prostě do ortha sedí více a Honza to na Orthu dělá a ladí a víme, že jej docela dráždí když tu občas někdo típne jeho výtvor bez ortha. Daň za free nebo placené ortha je dlouhé načítání XP a potřeba velkého úložného prostoru. (Já nakonec XP11 nastěhoval na samostatný rychlý 3TB disk, protože můj výchozí datový 1TB HDD mi začal být po půl roce s XP11 malý)

ČR/SK má spoustu super věcí k VFR i IFR lítání tady na péráku. Věci dělané do XP10 vypadají většinou i v XP11 dobře.

Zajímavým projektem je pak Hungary VFR, u maďarů se dala dohromady slušná komunita tvůrců. Nicméně postahovat to, pročíst se návody atd. zabere docela času a dá to pak dost zabrat HW, ale co máme před sebou dlouhé zimní večery ne?

Pro IFR a dopraváky prostě musíš mít stažený free plugin better pushback. To je něco co by měl LR implementovat po domluvě s tvůrcem přímo do XP.

Další plugin bez kterého už si XP neumím představit je Xchecklist - pro většinu hlavních free i placených letadel existuje většinou i několik checklistů (reálně dlouhé, zkrácené na klíčové věci atd. ).

Pro pohodlí elektronické databáze letiště, vyhledání metaru atd. je super avitab. (který mi teď sice neukazuje frekvence ATC stanovišť a ATIS na letištích, ale to je doufám jen dočasný stav, protože dlouho tohle fungovalo bez problémů)

Za zkoušku stojí určitě plugin 124thATC, zatím pořád asi nejlepší offline ATC co do XP11 je.

Pozor na FlyWithLua, tento plugin dokáže být užitečným pomocníkem, ale taky noční můrou. Jako všude i tady platí, že méně je více.

S přípravou letu jsme na tom podobně, prostě to k tomu patří a je to součást zábavy. Zatím free Simbrief.com na IFR plánování a rovněž free LittleNavMap na VFR/IFR přípravu, plánování a monitorování letu.

Pokud budeš chtít investovat do nějakého placeného addonu, tak rada - projdi si nejprve support fóra a podívej se kolik tam bylo/je problémů a jak tvůrci reagují - jestli stylem "nejsem, neumím" nebo "FY když se ti nelíbí taks to neměl kupovat" nebo "jo mrknu na to" a pak za 2-4 týdny "opraveno/vyřešeno".

Placené addony jsou na extra téma a je to strašně subjektivní člověk od člověka. Hodně lidí co lítá mixéry si například nemůže vynachválit Bell 407 od Dreamfoil, já tomu třeba nepřišel na chuť. Uznávám, že to je pěkné, má to vychytané funkce atd. ale přesto raději lítám Bell 412 od X-Tridentu nebo jeho free "bratrance" Bell 429.

Já dost informací sosal z xpl.cz, nicméně může to být trochu zavádějící, protože XP11 je od XP10 hodně liší a na xpl.cz byla většina věcí popisovaná pro XP10 a občas nemusí platit v XP11, tak je na to třeba pamatovat.
 

Pomoc s XP-11   4. 9. 2019 / 07:42
Branislav
Super. Dakujem pekne. Mozno este jeden addon, ktory som nasiel na webe: Global Earth. Slubuju uzasny zazitok, ci nahodou nemas s tym skusenost. Brano
 

Pomoc s XP-11   4. 9. 2019 / 09:41
OndraT
Nějakou chvilku jsem to testoval a podle mě je to jeden z TOP addonů pro XP pokud jeden nechce lítat s orthem (výkon, místo na disku apod.). Není to perfektní a z povahy věci, jak funguje terén a definice "landclass" v XP (toho, kde bude jaký typ textury a autogenu) to ani být nemůže, muselo by se to distribuovat s nějakým vlastním přechroupaným terénem a overlayi. Ale dojem z XP to vylepší hodně, oproti defaultním texturám. Bohužel ani tady se sem tam nějaké té repetici v texturách nevyhneš (angl. "tiling", neznám český ekvivalent, zkrátka když máš jednu texturu na větší ploše víckrát vedle sebe, tak ať bude textura sebelepší, tak od určitý vzdálenosti bude vidět ten "tiling").

Nicméně pokud si vyloženě neokusuješ nehty ve smyslu "to je tak boží addon, že ho chci hned", tak zkus ještě nějakou dobu vydržet (týden, měsíc, půl roku, to bohužel nikdo neví), MisterX, autor asi nejlepších freeware scenérií, pracuje na globálním autogenu a texturách. Chce to vydat jako payware a bude to víc než slušná konkurence pro Global Earth. Oznámení tu https://www.thresholdx.net/news/sfdgbl , fórum ke čtení tu https://forums.x-plane.org/index.php?/forums/topic/171760-announcing-sfd-global/
 

Pomoc s XP-11   4. 9. 2019 / 18:50
Branislav
Chlapi tak to je skvela pomoc. Teraz sa mi postupne zbieraju informacie, super. Samozrejme nie som maly nedockavy. Viem sa prisposobit a pockat. Stoji to za to. Ved P3D V4 ladime tusim uz 1,5 roka, ked nie dlhsie. Uz ani neviem ako ten cas leti. Mozno jedna otazka. Vo freewarovych addonoch LZIB (Bratislva Stefanik je moznost si staihnut pre X-Plane 11 nieco, co je celkom Bratislave poodbne (vymyslena TWR a pod.) ale v You Tubovych videjkach o X-Plane 11 som videl dokonalu Bratislavu s modelom realnych hal a TWR. Kedze tu byvam, tak by som nepohrdol niecim dokonalejsim. Neviete o tom nic? Brano
 

Pomoc s XP-11   4. 9. 2019 / 18:57
xWing   
To LZIB je predpokladam konverzia z FSX.
 

Pomoc s XP-11   4. 9. 2019 / 20:08
Willhelm   
Jak píše Ondra níže, Global Earth je takové polo řešení mezi Orthem a default XP11 landclass texturami.
Vypadá to dobře, osobní zkušenost moc nemám, protože to uvedení na trh bylo takové nešťastné a teď se čeká s čím vyleze MisterX a ORBX - tito vývojáři totiž oznámili a kutí v podstatě konkurenci pro Global Earth, takže nechci kupovat všechno a vyčkávám jak se to vyprdolí. Jsem spokojen i s default XP11 krajinou.
 

Pomoc s XP-11   4. 9. 2019 / 21:50
Branislav
Este predsa jedna otazka. Ako riesi X-Plane n/m vysku a clenitost krajiny. Pre FSX a P3D mam kupene FS Global Ultimate NG od PILOTS SW, co dava uplne iny zazitok najma nad clenitymi pohoriami. Uz si nepamatam presne, ale V XP-10 som mal pocit, ze to bolo slusne uz v defaulte. Dakujem za info. Brano
 

Pomoc s XP-11   4. 9. 2019 / 22:23
milo   
To presne riesi HD Mesh.
m.
 

Pomoc s XP-11   4. 9. 2019 / 22:27
Willhelm   
Je to velmi slušné i v XP11, HD meshe řekněme zlepší oblast Alp, Pyrenejí atd. I v Beskydech je to znát, ale je to otázka vkusu, každého polétavce. Zkusíš stáhnout jednu dlaždici, proletíš se bez ní a s ní a sám si uděláš názor zda chceš stahovat zbylých pár desítek GB.
 

Pomoc s XP-11   3. 9. 2019 / 21:25
milo   
Ahoj, takze co mam v XP11 ja:
1, HD mesh v.4
2, SkyMaxx
3, Real Wheater connector
4, XP realistic PRO
5, X-life
6, letiska, scenerie, zimne textury, vsetko len free z xplane.org
6, lietadla, TU-154M of Felisa, MD-80 od Rotate, FlyJSim 727, samozrejme 737 od Ziba, L29 od MLADG, daco od Carenada...
7, nejake orto, co som si vyrobil s orto4xp pre SK
...nic ine ma nenapada, ale nie som pri PC, ked nieco viac, neskor doplnim.
Nejako velmi som nic netunil...maximalne nejaky AA v nvidia inspectore
 

VWAC
MZAK
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ