FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je čtvrtek 28. 3. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Addony do X-Plane Jeden příspěvek | Celý strom
Addony do X-Plane   10. 9. 2019 / 10:50
dene
Dobrý deň.

Po prestávke vyplnenou automobilovými závodnými simulátormi sa vraciam k lietaniu. Obnovil som staré nastavenia FSX a na novej 4K telke ide pomerne slušne aj bez upgradu počítača. Dokonca FSX ani veľmi nepadá a nemrzne - možno pomohla úplne nová inštalácia simulátora a všetkých addonov. Napriek tomu si uvedomujem, že je najvyšší čas prejsť na X-Plane. Čo to som si prečítal, popozeral videá, ale napriek tomu prosím skúsenejších o odpovede:

1. Má cenu skúšať default ATC, alebo rovno prejsť na payware addon typu Pilot2ATC?

2. Zo začiatku chcem lietať hlavne GA. Ktorý model sa všeobecne považuje za najkvalitnejší a odporúčate ho?

3. Ako je to s upgradom terénu a krajiny? Ísť do ortho? Alebo to skúsiť s Orbx addonmi - pre X-Plane majú pokrytú časť severozápadu USA, čo by z hľadiska regiónu vyhovovalo? Ako riešiť napr. Európu a náš región SK/CZ?

4. Pre reálne počasie plánujem AS XP, odporúčate aj addon pre grafiku počasia - mraky a pod.?

5. Traffic - plánujem kúpiť World Traffic 3. Čítal som ale, že program vyžaduje zložité nastavenia pre každé letisko. Nie je lepšie prípadne počkať na Traffic Global od Just Flight?

Ďakujem za každú radu
 

Addony do X-Plane   10. 9. 2019 / 11:41
OndraT
Ahoj,

za mě:

1) nemá, to už je lepší nějaký free ATC, který taky není dokonalý, ale pořád lepší, než tragický default. Např. EasyATC, 124thATC. Případně pak docela zajímavý AutoATC, o kterým se ale moc nemluví, asi proto, že to běží na Android zařízení a rozpoznávání i syntézu řeči autor řeší tuším přes službu Amazonu

2) default C172 + REP (Reality Expansion Package). Komplet letová charakteristika a zacházení s motorem skoro ako v reálu, nic lepšího není. Záleží samozřejmě na osobním vkusu

3) scenérie se dá docela dobře pořešit zdarma, existuje spousta už hotových ortho ať už od Forkboye pro US (hledej Forkboy ortho), Evropa http://zonephoto.x-plane.fr/Cartes.php atd., je toho opravdu hodně a spousta věcí je k nalezení třeba jen přes komunitu v daný zemi (namátkou třeba francouzská XP komunita XPFR, tvoří fantastický věci), v tomhle dost pomůže Google. Ne-ortho - např. HD mesh od Alpilotx, k tomu autogen of SimHeaven "XEurope".

4) za mě ASXP a nic jinýho už nechci, resp. nic lepšího pro mě v XP není. Vizuály se dají ladit tky prakticky zadarmo, ale je to o tom, že si támhle stáhneš textury mraků, jinde textury/barvy oblohy, pak nějaký LUA skripty co upraví to či ono ... Vyloženě na ladění mraků a vzhledu počasí je asi jen placený UltraWeatherXP, ale taky má svoje mouchy. Já třeba používám placený xVision, je to takový celkový vylepšovách pro vizuální stránku XP a umí trošku poladit i mraky.

5) počkal bych na Just Flight. Zkoušel jsem WorldTraffic (meh, na můj vkus moc nastavování), mám XLife (funguje "skoro samo", ale k dokonalosti má taky hodně daleko), obojí nic moc. Můžeš zkusit free LiveTraffic, který částečně supluje funkci obou předchozích a to, že umí zobrazit v simulátoru letadla s ADS-B
 1x  

Addony do X-Plane   10. 9. 2019 / 13:23
dene
Ďakujem za informácie. Ako vidím, pre X-Plane existuje kopec riešení, ktoré dokážu čiastočne nahradiť nedostatky v defaulte simulátoru. Ešte prosím odpoveď k letiskám obsiahnutých v základe simulátoru - videl som nejakú mapu, kde boli zobrazené jednotlivé letiská a ich spracovanie - 2D, 3D, alebo plánované do budúcnosti. Pochopil som z toho, že X-Plane postupne zahŕňa do svojho základu letiská vytvorené komunitou. Je to naozaj tak? Ďakujem.

 

Addony do X-Plane   10. 9. 2019 / 13:48
biblbrox   
Asi myslíš tohle
https://x-plane.cleverest.eu/

Je to tak, že přes World Editor
https://developer.x-plane.com/tools/worldeditor/
může kdokoliv, kdo je zaregistrovaný zde
https://gateway.x-plane.com/
vytvořit letiště, ovšem bez použití knihven třetích stran.

Potom svůj výtvor pošleš na schválení do Laminaru.

No a pokud všechno projde, tak se objeví v některém dalším updatu x-planu jako defaultní letiště.
 

Addony do X-Plane   10. 9. 2019 / 18:44
dene
Hm, znie to ako veľmi efektívny systém. Zo starého FSX som zvyknutý na to, že všetky scenérky treba pracne inštalovať. Takže, keď si dám napr. LZTT - LZIB, tak budem mať letiská aspoň približne vychádzajúce z reality už v základe simulátora? Dosť dobré.
 

Addony do X-Plane   10. 9. 2019 / 20:49
mirda   
Může se stát dle toho kdo se na to vrhne/vrhnul.
 

Addony do X-Plane   10. 9. 2019 / 16:01
JM   
ad.2) Podle me jeste lepsi volba je SF-260. Mam jak tu C170 + REP, tak SF-260, ktera je delana stejne, ale ta SF-260 mi prijde o fous lepsi a i s tim letadlem jako takovym je vic zabavy jak s Cessnou.
 

Addony do X-Plane   10. 9. 2019 / 18:42
dene
Dík za info, popozerám nejaké videá.
 

Addony do X-Plane   12. 9. 2019 / 12:04
Willhelm   
Za mě:

1. P2A jsem zkoušel a nesedlo mi to vůbec. Můj ATC pro offline IFR lety je 124thATC, ale i default XP11 ATC prošel updatem a není to vůbec taková tragédie jako v době kdy XP11 vyšel. U obou těchto ATC platí, že na některých trasách fungují lépe než na jiných. Nicméně pro GA mi příjde, že solidní ATC není vůbec. Takže pokud čekáš info o větru a provozu kolem letiště, tak toho se nedočkáš.

2. Jednoznačně SF-260 od Javiera Rollona a Simcoders, to je éro s neskutečnou atmosférou. Lítal jsem s tím celou Karibskou VFR tour na IVAO a má to neskutečnou spoustu maličkostí, které člověka nepřestávají udivovat. Líbilo se mi jak jsem na té VFR tour musel počítat i s údržbou, např. olej nevyměníš na jedno kliknutí - chce to reálné časy. Celý ten ekonomický modul který kolem toho je mi přijde hodně vyvážený. Letový model mi jako laikovi přijde taky takový dost "uvěřitelný".

3. Pokud chceš čistě GA tak si připrav rychlý několika TB disk. Můžeš jít do placených scenerek od ORBX, nebo se poohlédnout i po "amatérských" projektech (většinou USA region, protože tam vláda uvolnila Orto zadarmo a s možností použití v podobných projektech), které jsou srovnatelné a někdy kvalitnější než ty od ORBX. CZ/SK region mám ten od neznámého dobrodince co jej uložil na ulozto (bylo potřeba udělat si na něm účet a stahovat to v placené rychlé variantě, protože jinak bych to stahoval ještě dnes a účet za elektriku by asi přesáhl ten poplatek za "rychlé stažení"), je to tvořeno z mapycz a budeš se muset smířit s občas dost do očí bijícím vodoznakem a meshem, který má dost velké zlomy a dokáže ve vyjímečných případech některým aeroklubovým letištím úplně rozdrbat dráhy. V rámci CVARS lítání jsem si udělal takovou tour po všech aeroklubových letištích a pokud si dobře pamatuji narazil jsem na tento problém asi 3x v tom čtvrtém případě jde o Kladno, kde dráha je sice OK, ale stojánka před hangáry je u ortha nepoužitelná, protože to tam tvoří neskutečný krtinec - ale dá se stát na trávě před "rychlým občerstvením" - tak jsem si tam ve WEDu nadefinoval svoje stání.

4. Tady jsem zkoušel kde co (kromě ASXP) a nakonec jsem dal všechno pryč. Posledního půl roku mi přijde default XP počasí více než fajn, zmizely mi brutální střihy větru a tlaku při IFR lítání, problémy s mraky a další nepěkné věci na které XP11 trpěl ještě rok po vydání. ASXP si tady dost kluků pochvaluje, ale zatím mě nic neláká do změny.

5. WT3 používám, sedí mi více než x-life, nebo live traffic (ten v podstatě bere data z flightradar24 a převádí je do simu - ale letadlo se objeví jen pokud má zaplý odpovídač což mi naprosto nevyhovovalo). S x-life je potřeba lítat jen na kompatibilních letištích viz.: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=zwHEuxPiUqXs.kTecn3NB3GZ8 a je pravda, že to je docela user friendly, ale mě to teda dost žralo fps (cca 15-20). WT3 je trošku uživatelsky náročnější - alespoň z počátku. Ale dostal jsem se do toho rychle. Používám databázi reálných letů. Letiště musí mít korektně definované pojížděcí dráhy a stojánky, což je někde dost velký problém. Pokud je letiště XP11 "validní" ve WEDu tak WT3 si velmi rychle vytvoří pojížděcí vektory sám. S modely "BlueBell" to pak vypadá velmi slušně, k dokonalosti chybí už jen taneček pozemních vozidel kolem letadel na stojánkách. Pokud letiště není validní, a chceš z něj mocí mermo lítat, nezbyde než otevřít WED a pojížděčky si naklikat, což není zas tak úplně jednoduché a minimálně první pokusy zaberou dost času. Na Traffic Global se docela těším - resp. na to jak se s tímto problémem popere Just Flight. XP si trochu toho "ruchu okolo" opravdu zaslouží.
 

Addony do X-Plane   12. 9. 2019 / 20:18
dene
Ďakujem za info. X-Plane som kúpil včera, trochu polietal s default Cessnou a teda... prvé dojmy sú viac ako pozitívne. Prehľadné menu s nastaveniami, automaticky fungujúci TrackIr, bezproblémové nastavenie a kalibrácia periférií a slušná úroveň grafiky a detailov aj na priemernej zostave. Hm, asi najdôležitejšie... fyzika letu je pocitovo "silnejšia" ako v FSX. Zdá sa mi, že viac cítim hmotnosť a silu stroja. Takže zatiaľ veľmi dobre a som spokojný.

Default terén a krajina sa mi zdajú byť celkom slušné, polietal som si v okolí LZTT, kde to dobre poznám a bezproblémovo som identifikoval hlavné orientačné body - kopce, rieky, cesty, železnice, polohu miest a dedín atď. Tak som celkom zvedavý, čo to urobí, keď začnem s tuningom.

Ešte otázka k počasiu: do akej miery sú "verné" dáta v real weather nastavení v základe simulátora? Uprednosťňujem práve reálne počasie a ak si simulátor sám sťahuje reálne dáta, tak je ASXP asi dosť zbytočný?
 

Addony do X-Plane   12. 9. 2019 / 21:23
Willhelm   
Moje "místní" letiště je LKMT a většinu testovacích letů já dělal zase tady mezi LKFR-LKMT-LKHN.
U počasí z 85% to odpovídalo vždy tomu co jsem měl aktuálně nad hlavou, někdy bylo oblačnosti trochu více, někdy zase méně. Stoprocentní to není. Ale když mi za okny lilo jak z konve, svištěly blesky a duněly hromy, tak všechny tyhle jevy byly i v simulaci. Jednou pamatuji cestu z hranic DC-3 na LKMT, v reálu byla nízká oblačnost, ale XP pod vrstvu mraků hodil ještě přízemní mlhu, což už bylo trochu moc. Ale nízko nad cestou se letět a doletět dalo. Chápu to protože počasí je komplexní záležitost a on to modeluje jen z hodinu starých hlášení. Jo v případě takových těch rychlých změn, to pochopitelně nesedí nebo tam bývá půl hodinové zpoždění, ale to myslím bude problém všech počasových addonů do XP i P3D - protože předpokládám, že všichni berou info z hodinových hlášení meteo stanic. Za mě spokojenost.

ASXP je stále ve vývoji a jak tu občas někdo z kluků co jej mají utrousí sem tam povzdech, tak já to zatím odkládám dokud to nebude více odladěné. Ono už teď mi to příjde až moc překotné, LR chrlí aktualizace jak na běžícím páse - což je na jednu stranu dobře, na druhou stranu hlavně autoři letadel musí neustále něco měnit a aktualizovat. Viz nedávný entuziasmus nad tím, že část tahu u turbopropu bude stejně jako v reálu generovaná na ústí výfuku, který tu hned někdo ochladil něčím ve smyslu: "a chudáci vývojáři letadel se budou moct zase posrat."

Ale možná by bylo fajn, kdyby nám tu svoje zkušenosti s ASXP za tu dobu co je to venku, přiblížil někdo z kluků co jej používají, aby nám osvěžili povědomí, proč je to dnes, i poté co LR vyřešil většinu největších průserů co počasí v XP mělo, lepší než default XP11 počasí.
 

Addony do X-Plane   13. 9. 2019 / 05:35
biblbrox   
ASXP toho umí docela dost a já jsem s ním hodně spokojený.

Když chceš, tak můžeš využít funkci plánování letu. Normálně odkud, kam + fixy, vory, ndb atd.
Zadáš hladinu letu, ve které chceš letět a třeba i náhradní letiště.
Tohle celý ASXP přechroustá a vypíše ti, jaká je vhodnější hladina letu kvůli větru.
Dále ke každému bodu v plánku máš rozepsaný počasí ve stylu metaru, takže přesně víš, co tě na trase v konkrétní letové hladině čeká.
TAFY jsou jasný.

Další super možností jsou předem nastavený frekvence pro info o počasí.
Tuším že 122.02 (jestli se nepletu) je metar pro cílové letiště.
Dále je frekvence i pro letiště odletu, nebo pro počasí na cestě. Prostě naladíš a posloucháš. Takže třeba i po pěti hodinách letu máš kdykoliv jasnou představu, jak to vypadá na cílovém letišti. Dokonce, i když je to nejmenší letišťátko zapadlý v lesích, který v reálu nikdy nebude mít metar, tak naladíš frekvenci a hned víš jak tam je.

Chce se to podívat na některý recenze (třeba i na youtube) a udělat si představu o všech funkcích. Ale za mě rozhodně doporučuju.
 

Addony do X-Plane   13. 9. 2019 / 10:40
OndraT
Pod toto bych se, s dovolením, podepsal Vnímám to stejně. Na disku mám různý LUA skripty, NOAA, SMP+RWC, xE, ale k ničemu z toho se zatím nehodlám vracet, protože s ASXP celkově je simulátorovej vzduch takovej svěžejší a živější a k tomu nabízí nástroje, o kterých píšeš.

Uvidíme, s čím se vytasí REX (ti vcelku mlčí, podobně jako PMDG, než vydali DC-6 a to bylo všechno, tak snad to není tenhle případ) a HiFi (hm, ti vlastně taky mlčí , ale na jaře potvrdili, že pracujou na vizuálech pro ASXP).
 

Addony do X-Plane   13. 9. 2019 / 10:49
xWing   
Som tiez majitelom ASXP a jedina vec ktora mi tam vadi, ze si neviem nativne "loadnut" SID a hlavne STAR.
Manual pise, ze si to "udelej rucne"
No a klepat nejaky dlhy STAR do planu je fajn zabava.
 

Addony do X-Plane   13. 9. 2019 / 14:29
Vita Zenisek
No tak ASXP pouzivej jen na urceni tech hladin a planuj v Simbriefu.
Ten ti pak vyhodi takovy OFP, ze kdyz ho das letci z aerolinky, tak si ani niceho nevsimne a poleti podle toho
 

Addony do X-Plane   13. 9. 2019 / 16:08
xWing   
Alebo naucit Simbrief popripade LittlenavMap ukladat letovy plan so SID a STAR.
 

Addony do X-Plane   13. 9. 2019 / 16:15
biblbrox   
A to neumí?
 

Addony do X-Plane   13. 9. 2019 / 16:52
xWing   
No zatial sa mi to nepodarilo.
Ak na nieco prides, daj vediet.
 

Addony do X-Plane   13. 9. 2019 / 18:02
biblbrox   
Jo tak s tímhle ti určitě neporadím, protože nemám ani jedno
 

Addony do X-Plane   13. 9. 2019 / 20:38
me2d
Mne Simbrief SID a STAR planuje. Nevim co presne myslis "ukladat" - plan si datluju do FMS rucne, ale zadam tam jenom jmeno SID a STAR, ne? Resp vyberu v DEP/ARR
 

Addony do X-Plane   13. 9. 2019 / 21:56
xWing   
Ked si das vygenerovat plan v Simbrief, tak nizsie sa daju stiahnut rozne formaty planov a medzi nimi aj plan do XPL11.
A aj ked si mal v plane SID a STAR tak v tom stiahnutom plane nebudu.
Takze do ASXP musim jednotlive body SID a STAR klikat manualne.
 

Addony do X-Plane   13. 9. 2019 / 23:16
dene
Ako sa bavíte o dátach k navigácii, v FSX som používal Navigraph, predpokladám, že pre X-Plane to bude rovnaké? Teda nájdem model lietadla v Navigraph aplikácii a do neho stiahnem aktuálne dáta? Fakt mám ten simulátor dva dni aj s cestou, tak si musím všetko utriediť
 

Addony do X-Plane   14. 9. 2019 / 06:59
xWing   
Ano, je to tak.
 

Addony do X-Plane   14. 9. 2019 / 07:01
OndraT
Jo, v podstatě to je jak píšeš, záleží jen na addonu toho letadla, jestli používá nějakž specifický vlastní formát nebo používá nativní data z XP. Např. Zibo jede na datech z XP, IXEG používá nějaký vlastní formát apod., to všechno Navigraph samozřejmě umí rozlišit a udržovat aktuální, ty v simu nic neřešíš.
 

Addony do X-Plane   14. 9. 2019 / 07:17
OndraT
LNM toto umí. Zaškrtni si v menu File "Save waypoints for SID and STAR". LNM pak vyexportuje waypointy i do starého XP FMS 3 a budou vidět i v ASXP.

Nativní FMS11 formát pro XP11 SID i STAR umí (až na restrikce rychlosti/výšky), ale s tím zjevně ASXP nepracuje, prostě i když ta informace v souboru je, tak on si ji neumí vytáhnout (myslím teď jen čistě waypointy v SID/STAR).
 

Addony do X-Plane   14. 9. 2019 / 15:55
xWing   
To som fakt bol doteraz slepy, ze som si to nevsimol ?
Tak to hodne ulahci.
Moc diky.
 

Addony do X-Plane   12. 9. 2019 / 15:08
Milan Lisner   
Ad 3: - za mne je pekne free reseni Evropa + CR napr. takhle:

Ortofoto s terenem ... http://zonephoto.org/Cartes.php
Autogen - X-Europe od SimHeaven ... https://simheaven.com/simdownloads/x-europe2/

K tomu pak extra letiste a pamatky, hrady a zamky tady z Flightsimu
 

Addony do X-Plane   12. 9. 2019 / 15:16
Milan Lisner   
Napriklad porovnani default scenerky a X-Europe + Ortofoto - okoli Salzburgu
36744 B / 750 x 415 / Austria_Salzburg_2_default.jpg
41871 B / 750 x 418 / Austria_Salzburg_2_orto_zl16_autogen_simheaven.jpg
 

Addony do X-Plane   12. 9. 2019 / 15:19
Milan Lisner   
A nebo u nas, kde maly vesnice v defaultu ani nejsou.
Porovnani default scenerky a X-Europe+ortofoto + pamatky od leguana ( zde Zebrak - Tocnik ):
44325 B / 750 x 415 / Zebrak_default.jpg
36120 B / 750 x 419 / Zebrak_orto_zl16_autogen_simheaven.jpg
 

Addony do X-Plane   12. 9. 2019 / 20:27
dene
No, ten rozdiel je markantný, hlavne na druhej fotke. Za dva roky, čo som virtuálne jazdil automobilové preteky som dosť vecí pozabúdal. Tak poprosím o spresnenie: ortofoto stačí samo osebe, alebo je potrebné sťahovať ešte niečo? A ak nechcem orto, tak aká kombinácia "vytunenia" terénu je najlepšia?
 

Addony do X-Plane   12. 9. 2019 / 21:16
Branislav
Ja sa len opytam na otazku, ktora koluje aj po zahranicnych portaloch. Co robit s mierne vyblitou krajinou zakladnej instalaci XP? Vase screenshoty pani su krasne farebne a pestre. U mna je stale opar a nahnedla jesen. Mate tip? Zahranicni lietavci odporucaju vselijako prekonfigurovat vernost farieb obrazovky v zakladnych nastaveniach windowsu. Ja mam vsak monitor vykalibrovany, lebo sa zivim designom a FSX, P3D mi slape uzasne. Nebudem rozhasovat nastavenie monitora. Verim, ze existuje nejaka finta. Brano
 

Addony do X-Plane   12. 9. 2019 / 21:41
Willhelm   
Pozor, je rozdíl, když někdo típne screen nad TE od ORBX a pak to ještě prožene jako Holmes nějakým filtrem v Photoshopu. Někdo používá xVision, nebo Reshade což taky dost ovlivní vzhled. Já jsem na tyhle renderovací injektory háklivý, protože ono to většinou nějaký aspekt zlepší, ale jiný zhorší (např. udělá nápisy v kokpitu kolem ovládacích prvků nečitelné). Mě přijde XP celkem OK, venku většinou je prašno a vyblito. Letos od jara lítám pracovně do Manchesteru, ale Penniny jsem nikdy neviděl tak svěže zelené jako je interpretuje ORBX.

Ostrý kontrast jasné barvy má krajina jen v některých případech před bouřkou.
Mě trochu štve že moje screeny vždy vypadají hůř než jak to vypadá v simulaci. Teď v poslední době to bylo nejpartnější na těch nočních screenech. Úplně tam chybí ta difůzní složka od světel. Možná je to tím, že já típu Shift+Space přímo v XP. Třeba by to bylo lepší nějakým 3rd prográmkem, co to chytá tak jak to renderovací engine posílá na monitor. Nevím, raději to típat takto a pak budou noví uživatelé příjemně překvapeni, že v chodu to vypadá lépe než na screenech, než to ladit Photoshopem a nové uživatele frustrovat tím, že ať dělají co dělají, výsledku jako viděli na obrázku ne a ne dosáhnout...
 

Addony do X-Plane   13. 9. 2019 / 08:24
Milan Lisner   
Screenshoty mozna nekdo jeste dodatecne upravuje. Ty moje byly bez uprav.
I v defaultu si ale muzes zlepsit vzhled krajiny a oblohy ( bez zvysovani kontrastu a jasu na grafice nebo monitoru ).
V menu "Developer" je polozka "Show Sky Colors" a zkus napr. volbu "hialt"
Pak se vsechno tak nejak projasni a vypada to o dost zajimaveji:
34486 B / 750 x 407 / Zebrak_orto_zl16_autogen_simheaven_hialt2.jpg
 

Addony do X-Plane   13. 9. 2019 / 20:32
Branislav
A je to ........ to bola dobra platna rada. Dakujem. este ten problem, ked mi vypisuje po starte XP11, ze mi chybaju textury X-EUROPE lesom a landmarkom hoci mam vsetko stiaahnute. Prikladam ten Log.txt, ci tam nemam nejaky zmatok
 

Addony do X-Plane   14. 9. 2019 / 07:18
OndraT
No jo, ale kam ten log přikládáš? Tady ho nikde bohužel nevidím, tak to bude pomoc těžká
 

Addony do X-Plane   14. 9. 2019 / 23:41
Branislav
Zatial vyriesene. Dakujem pekne. Len neviem preco som doteraz tak bigotne lietal P3D v domneni, ze nic lepsie neexistuje. V podstate po tyzdnovom amaterskom tuneni X-Plane 11 mam bozske zazitky. Pri starte z Piestan prefrcal okolo mna vlak, tak ako to v Piestanoch je. Ako dieta som videl viackrat z vlaku startovat dokonca migy. Asi som oproti vam na zaciatku uprav chlapi, ale uz teraz je to skvele. Polietanie v podvecernom opare – uzas. Brano
 

Addony do X-Plane   15. 9. 2019 / 12:12
dene
Presne, tiež mám z toho rovnaké pocity. Včerajšia podvečerná zlatá hodinka, dal som si LKPR - LZIB s Embraerom 195, priblíženie a pristátie na rnw 31, krásne na ruku ako do perín, podvečerné slnko prebleskovalo cez Karpaty, v diaľke nezreteľný obrys Schneebergu, nad Dunajom jemný opar... no proste nádhera. Teraz až ľutujem, že som si X-Plane nezaobstaral skôr a vrážal peniaze do FSX
 

Addony do X-Plane   13. 9. 2019 / 10:48
OndraT
Jak píše Milan, zkus různé sky colors přímo v simu. Sky colors vlastně řídí nasvícení světa v XP, jednoduše řečeno.

Jinak já třeba používám zmíněný xVision, ono to sahá přímo do interních shaderů XP a upravuje, jakým způsobem se bude vykreslovat např. terén, tedy pokud jd eo stínování a barvy. To je payware a nevýhoda je, že se to nedá ladit za běhu (samozřejmě jak co, ale spousta věcí potřebuje restart, protože třeba změníš nějaký shader a ten si XP neumí přenačíst za běhu z disku apod.).

Pak zmíněný ReShade. To je utilitka, co vlastně do celýho procesu vykreslování sahá až někde hódně na konci těsně před tím, než jde obraz do monitoru, laicky řečeno. Ale i tak stačí na ladění třeba jen kontrastu a barev přímo za letu. Při takovým střídmým použití ani nežere FPS (samozřejmě pokud si s ReShade někdo nainjektuje motion blur, hloubku ostrosti, bloom, gloom a kdoví co ještě, že to pak vypadá spíš jako Crysis 3 , tak tam to pak samozřejmě frejmy žere hodně ).
 

Addony do X-Plane   13. 9. 2019 / 08:15
Milan Lisner   
Kombinace orto+autogen je nejlepsi. Ale muzes si tam dat kazdy i samostatne.
Pro usetreni mista pak staci treba jen ten autogen s default terenem. Pak mas aspon detailnejsi a realnejsi mesta, vesnice,lesy, silnice, koleje, el.vdeni atd. ( podle Openstreet maps )
Autogen X-Europe ma necelych 8GB
Orto CR z toho zone photo ma asi 40GB
 

Addony do X-Plane   13. 9. 2019 / 20:28
dene
Pretože som pohodlný človek, tak som včera kvôli bezproblémovej inštalácii kúpil Global Earth a zmena v textúrach terénu je veľká. Lesy sú hustejšie, terén je "jemnejší" ako v defaulte a mestá a obce majú väčšiu variabilitu objektov. Keď som si zalietal nad freeware L52 od Orbx, tak bolo podľa architektúry poznať, že som v Kalifornii a nie napr. v strednej Európe. Dal som si aj krátky nočný polet nad Bratislavou a teda hm, nočné osvetlenie a kontrast s tmavými plochami je v X-Plane fakt pôsobivý.

 

Addony do X-Plane   15. 9. 2019 / 09:58
JirkaK
Jj Global Earth je bomba addon, vylepšejí je obrovské. Vyházel jsem spoustu ortha, hlavně celou evropu,, neřeším že něco barevně nesedí, že jsou v tom bílé fleky... lítat v evropě nadnevyčištěným ortem je bída a kvalitní payware je jen pro GB, naštěsti už je pro WA a OG, nejpopulárnější místo leteckých simulátorů a také jedno z nejfrekventovanějších míst plné skutečného GA provozu.
 

Addony do X-Plane   15. 9. 2019 / 11:55
oldboy
Dodam k tomu co Jirka zde uvadi, ze vcera a dnes ORBX vydal Enhancement Pack pro TE US WA a opravu cca. 1/3 orto ctvercu TE US OR.
 

Addony do X-Plane   15. 9. 2019 / 12:23
dene
Tiež uvažujem, že kúpim tie americké TE od Orbx. Len ktovie ako sa to bude znášať s Global Earth, snáď nebude problém? Ku GE som si posťahoval mesh na celú Európu od Alpilotx a som hodne spokojný.
 

Addony do X-Plane   15. 9. 2019 / 16:00
JirkaK
Jak by si měly rozumět. GE nahrazuje default textury. Mesh ORBX odkazuje na ortho ne default textury = 0 dopad.

U autogenu záleží, nakolik používají originální X-Plane objekty, počítám že minimálně, takže ve většině případů nemá GE jakákýli dopad.

Default nebo HD mesh, v zásadě v tom není rozdíl, všude to vypadá bídně, GE to trošku zachraňuje, ale je jen tak dobrý jak dobrý je mesh.
 

Addony do X-Plane   12. 9. 2019 / 16:39
Willhelm   
Jo souhlas, toto je solidní kombinace, ale sever Moravy kde lítám kolem "rodné hroudy" je na zonephoto v dost nevalné kvalitě a chybí tam úplně Slovensko, což pro mě byla stopka.

Nicméně tebou uváděnou kombinaci jsem používal asi rok, jen bez ortofota. Stačilo mi to.
X-Europe udělá dost hodně sám o sobě - hlavně co se kolejí a nádraží týče, tam mi ten rozdíl přišel nejmarkantnější.
 

Addony do X-Plane   13. 9. 2019 / 14:35
PT
Trochu off-topic, ale neda mi to
Sever Moravy je vubec specialni. Trba v Sumperku, co si tam udelali novu zpevnenou drahu, sedaji tam zajimave stroje Pravda, ten okruh je krapet vetsi, ale kdo by se tim trapil
Stejne si myslim, ze si Hepik misto pedalu rovnou postavil Airbus
https://goo.gl/maps/SMxu5Maa6WjggCqm6
46785 B / 652 x 550 / LKSU.png
 

Addony do X-Plane   13. 9. 2019 / 16:30
Willhelm   
Nene to vůbec není off-topic Přemku, to je naopak krásná názorná ukázka toho co mi na ortu nejvíce vadí. Nejde jen o ten létající parní stroj - úžasné síly zdroj, ale celá ta Šumperská dlaždice je úplně mimo mísu a razí do očí jak hrom. Mám ze zonefoto kus Francie, kus Španělska a tam je to fakt super. Zkoušel jsem i kolem Prahy, taky bez problémů.
 

Addony do X-Plane   13. 9. 2019 / 16:31
happypetr   
Nepostavil, ale kdo má zájem tak Stano Škop (ve fóru jako Stan) mi tu novou šumperskou dráhu udělal, hojně ji využívám a je perfektní.
 

VWAC
Czech Virtual Air Rescue Service
FS Medlánky
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ