FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je čtvrtek 25. 4. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
 Ovladače k PC
 Reálné letectví
 Recenze addonů
 Tutoriály, návody
 X-Plane
 Archiv aktualit
FÓRUM
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
FSX - více konfigurací 09. 07. 2008   Jiří Masník

V případě, že létáte ve FS více hodně rozdílných druhů letadel, není od věci mít pro jednotlivé druhy odlišné nastavení, mezi kterými by šlo jednoduše přepínat. Typickým případem je odlišné nastavení pro vrtulníky a letadla, a to jak co se týče ovládání, tak i např. nastavení grafiky. Tato věc lze relativně jednoduše zařídit, vše je popsáno v následujím článku...

Mnou popisovaný postup platí pro Windows XP, s tím, že FSX je nainstalována v adresáři F:\FSX, uživatelská data si pak FSX ukládá do C:\Documents and Settings\Jirka\Data aplikací\Microsoft\FSX. Pokud máte Visty, nebo jinou jazykovou verzi Windows, tak druhý adresář bude umístěn někde jinde a musíte si logicky odvodit, kde to je. Předpokládá se taky, že nějakou základní konfiguraci FSX již máte a FSX běžně používáte.

Celá věc funguje tak, že si vytvoříte novou ikonu, zástupce, na spouštění FSX s odlišnou konfigurací. Tyto zástupce si vytvoříte třeba na ploše, kde pak budete mít ikony např. FSX-Heli, FSX-VFR, FSX-IFR. Každá z nich pak bude spouštět jakoby jinou verzi FSX. Začneme tedy tím, že vytvoříme zástupce fsx.exe. To snad všichni umí, kdyby někdo ne, tak F:\FSX\fsx.exe, pravým tlačítkem na něm a zvolit kopírovat, v místě kde chci zástupce vytvořít pravé tlačítko a vložit zástupce. Zástupce si přejmenujem např. na FSX-Heli. Nyní je potřeba zástupce upravit, takže na zástupci právé tlačítko a vlastnosti. Tam se změní Cíl z F:\FSX\fsx.exe na F:\FSX\fsx.exe /CFG:fsx-heli.cfg. Fsx-heli.cfg je v tomto případě konfigurační soubor, který se pro toto spuštění FSX bude používat.

Jelikož chceme zachovat současné nastavení i v nově vytvářené FSX, nakopírujeme si stávající konfiguraci na místo té nové. Nakopírujeme tedy soubor fsx.cfg z umístění: C:\Documents and Settings\Jirka\Data aplikací\Microsoft\FSX\fsx.cfg do F:\FSX\fsx-heli.cfg. Nesmíme zapomenout cfg soubor přejmenovat dle toho, co jsme si zvolili v zástupci. Tento krok je teoreticky možné vynechat, FSX pokud nemá konfiguraci, tak si sama vytvoří nějaké defaultní nastavení, ovšem CFG by nám nyní chyběl při následujících úpravách. Pokud si tedy nebudete konfiguraci kopírovat, je potřeba nyní spustit a ukončit FSX, aby si příslušný konfigurační soubor sama vytvořila.

Nyní již máte oddělenou základní konfiguraci FSky, takže např. nastavení grafiky již funguje pro každou "ikonu" zvlášť, ovšem je tu problém a to v tom, že nastavení kláves a tlačítek, prostě celého ovládání je nadále sdíleno. FSX má totiž ovládání uloženo v separátních XML, která se nachází v adresáři C:\Documents and Settings\Jirka\Data aplikací\Microsoft\FSX\Controls. Přejdeme tedy do tohoto adresáře a naduplikujeme v něm Standard.XML, novou kopii nazveme např. Heli.XML. To ovšem nestačí, ještě musíme upravit hlavní CFG soubor, aby toto nové XML s nastavením používal. Takže otevřeme F:\FSX\fsx-heli.cfg, nalezneme sekci [Controls] a upravíme ji následovně:

[CONTROLS]
Controls_Default=Heli
Controls_Current=Heli

Toto je již vše potřebné a nezbývá než vyzkoušet, že konfigurace jsou opravdu oddělené a vše funguje tak jak má. Jde si pak nastavit FSX tak, aby byl výkon pro jednotlivé druhy létání optimální, takže např. pro IFR, kde bývají složitější modely letadel, přístrojů se stáhne nastavení grafiky, hlavně autogenu, který pro tento typ létání není tolik podstatný, naopak u VFR nastavení se navolí hustý autogen a velká kvalita generování krajiny.

Defakto stejná věc jde provozovat i ve FS2004, s tím rozdílem, že tam je nastavení kláves přímo v CFG souboru a není tedy nutné kopírovat ono XML s klávesama. Závěrem bych chtěl poděkovat Víťovi Ženíškovi, který mi kdysi dávno tuhle fintu prozradil.

Počet zobrazení článku: 25773  Kategorie: Tutoriály, návody
Gonzo
VWAC
MZAK
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ