FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je středa 1. 5. 2024, Svátek práce Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Využití mapových dat pro scenerie MSFS Jeden příspěvek | Celý strom
Využití mapových dat pro scenerie MSFS   30. 10. 2004 / 11:57
Rychlokvaška
Vážení virtuální pajloti,

k napsání tohoto příspěvku mě vedl nedávno uveřejněný a naštěstí smazaný příspěvek o programu, který slouží k neautorizovaným úpravám autorského díla. Rád bych v této souvislosti nastínil dvě důležité informace, které si zaslouží i podrobnější povídání, ale o tom až později.

1.) Každá mapa, orthofoto a jiné podklady pro tvorbu scenerií stojí spousty času a úsilí mnoha lidi pracujících v tomto oboru. Protože jsou tito lidé součástí komerčních firem, jejich práce a nástroje které k ní používají stojí peníze a ne malé peníze. Firmy produkující orthofoto investují ročně desítky miliónů korun do jejich pořízení a zpracování. Další firmy vyrábějící mapová data vynakládají milióny korun každý rok na to, aby byla komplexní a aktuální. Software jakéhokoliv druhu umožňující zneužití této práce i když k bohulibým účelům (jak v jakém případě ovšem) jsou především nástroje na zneužití dat, porušování copyrightu a krádež. Proto na Periskopu nemají místo.

2.) Druhý aspekt je možná mnohem důležitější - v tuto dobu probíhají intenzivní jednání na využití dat různého druhu pro prostředí MSFS. Protože je to otázka citlivá s ohledem na možné zneužití obrovského množství informací, jakékoli zvěřejňování podobných nástrojů celé debaty významně komplikuje a ani bych se nedivil, kdyby bylo brzo po všem. Zkuste prosím brát ohled na to, že existují lidé, kteří se vám snaží v blízké budoucnosti nabídnout něco, co bude mít jednak legální rámec a druhak bude založeno na skutečné spolupráci globáně pro celou ČR.

Detaily uvedu jindy, celé téma si zaslouží náležitou diskusi nejprve s lidmi, kteří se podílejí na tom aby ti neaktivní měli kde létat a zaslouží se být nedílnou součástí projektu.
 

Re: Využití mapových dat pro scenerie MSFS - reakce autora smazaného příspěvku   30. 10. 2004 / 12:31
ungos   
Nesdílím názor, že mnou vytvořený program znamená porušení autorských práv. Vzhledem ke způsobu registrace na webu Geodisu nejsou specifikovány žádné podmínky užití zveřejněného díla. Můj program pouze nahrazoval ruční práci, kterou s vynaložením většího či menšího úsilí mohl každý provést i ručně. Pokud bych takto strikně hodnotil i jiné postupy, stejnou krádeží bych musel nazvat i vytváření VFR ČR podle podkladových map z Geobáze. Postup je samozřejmě na tomto webu uveden a nikdo s tím žádný problém nemá. Jednání o využití dat sice někdo může vést, internetová komunita však v principu řeší problémy za pochodu a na komerční zájmy nemůže brát ohled. V tom je její síla. Pokud je ovšem tento web s nějakými firemními zájmy spojen, bylo by férové to tady uvést. Osobně si myslím, že znehodnocení free ortofota provedl Geodis spíše z důvodu omezení kapacity stahování ze servru než z důvodu autorskoprávní ochrany. Dále si myslím, že stát vlastní spoustu užitečných údajů v této oblasti a úředníci je často odmítají vydat podle zák. 106. Tak jsem sám dopadl před léty při žádosti o ortofoto Prahy, kdy si mne různí úředníci doztracena přehazovali jako horký brambor (povedlo se jim to - vzdal jsem to). O to více si cením američanů, kteří si dovedou vydobýt zveřejnění údajů pořízených za státní peníze (USGS, SRTM...), z čehož následně můžeme profitovat i my.
 

Re: Re: Využití mapových dat pro scenerie MSFS - reakce autora smazaného příspěvku   30. 10. 2004 / 13:01
SWT
To jsem fakt zvědavej, jak na to Phantom bude reagovat jakožto člověk z mapovýho bussinesu .
Phantome, nemyslím to nijak zle - však se známe, ne ... prostě mě zajímá tvůj názor.. IMHO má podle mě autor programu pravdu v tom, že ta orto je tam prezentovaná jako free a nejsou kladeny žádné podmínky či omezení jak to použít (zákaz úprav či použití automatizovaných prostředků atd. - dokonce jsem tam nikde nezaregistroval ani zákaz prodeje čehokoliv založeného na této ortofoto ... možná jsem blbě hledal)). To, že napsal soft, kterej harvestuje z tohoto FREE zdroje atd. ulehčuje získání dat je IMHO irelevantní ve vztahu k legálnosti použití..

Tož to byla první část ... kdyžtak odpovídej bez ohledu na další části please ...

Jiná věc je otázka politická. Věřím, že jako člověk z branže víš velmi dobře, jak se na to firmy dívají bez ohledu na právní aspekty. Taky rád slyším, že využíváš svých znalostí a kontaktů ve prospěch virtuálního lítání, a doufám, že se zadaří alespoň něco získat. Všichni si musíme uvědomit, že použití dat ve formě free addonů ve FS či jinde - byť by se omezilo že smí být použita pouze pro tyto účely, znamená možnost jejich zneužití přenesením těchto dat do jiných systémů než je FlightSimulator. Představuje to ohrožení firem, které vynaložily nemalé prostředky pro akumulaci těchto dat a jejich následnou transformaci do ortofotomap a jiných podob. Mimochodem, viděli jste na stránkách Geodisu ty 3D modely měst? Ta třetí generace je úžasná - to by bylo FS ... ale dost si nedovedu představit co znamená takový data pořídit, to musí bej něco strašnýho, zaměřovat geometrický charakteristiky jednotlivejch baráků.
Co jsem tím však chtěl říct - pokud takové jednání o uvolnění dat pro FS či jiné simy probíhá, měli bychom se všichni snažit táhnout za jeden provaz. Jakkoliv můžeme s Phantomem mít mezi sebou nějaké výhrady, musím ho podpořit v tom smyslu, že mu věřím v tom, že pokud řekne "nedělejte teď tyhle věci , jedná se o tom, neprospělo by to jednání" tak je to pravda.
Na druhou stranu, pokud jednání nedopadnou dobře, jsem pro jakékoliv legální vytěžení všech zdrojů co se nám namanou - což si myslím že ten soft žádný legální záležitosti neporušuje.
 

Re: Re: Re: Využití mapových dat pro scenerie MSFS - reakce autora smazaného příspěvku   30. 10. 2004 / 19:45
Rychlokvaška
První část viz odpověď autorovi programu.

Druhá část - právě proto jaké existují možnosti za vědomí toho co všechno existuje, přijde mi hodně hloupé zavírat si dveře ke spolupráci bastlením něčeho, "půjčováním" si cizí práce, balancováním na hraně autorského zákona a hlavně zcela nesystémově. Možnost je mít komplexní addon(y), s možností pravidelné aktualizace, který jde verikálně všemi možnými "moduly" MSFS. Počínaje podrobným reliéfem, přes podrobné LandClassy méně užívaných území, orthofota pro důležité oblasti, až po automatizované generování autogenu nebo přímo tvorbu samostatných objektů. A tohle mi přijde natolik důležitý, že mě podobný aktivity prostě jedním slovem serou.
 

Re: Re: Re: Re: Využití mapových dat pro scenerie MSFS - reakce autora smazaného příspěvku   30. 10. 2004 / 19:59
SWT
Jen poznámka o lidské psychologii - vzhledem k tomu, že lidi netušili, že by se něco takovýho mohlo realizovat, tak si holt snažej pomoct jinak, že ...
 

Re: Re: Re: Re: Re: Využití mapových dat pro scenerie MSFS - reakce autora smazaného příspěvku   30. 10. 2004 / 20:23
Rychlokvaška
No jo, podobných případů najdu jistě spoustu, takže jsem velmi rád že existuje jakési uvědomění ;o) Ale hlavně pssst !
 

Re: Re: Využití mapových dat pro scenerie MSFS - reakce autora smazaného příspěvku   30. 10. 2004 / 19:39
Rychlokvaška
Že ten názor nesdílíš je sice tvoje právo, ale je to špatně. Nejde o způsob registrace ani o nic jiného co by na tom webu mělo být. Je tam prostě značka copyrightu a to znamená, že je to autorské dílo ke kterému má autor všechna práva. Mezi ty základní patří například to, že publikované dílo nebude žádným způsobem modifikováno a to je to co Tvůj program umožňuje. Notabene ze způsobu "znehodnocení" daného díla je myslím každému dostatečně jasné (asi ne úplně všem), že si autor nepřeje aby bylo používáno neznehodnocené.

Samozřejmě, vytvoření takového programu a jeho publikování není porušování ničeho. Ale myslím že všichni dobře víme jak to chodí v případě různých P2P klientů a z Tvého příspěvku je myslím záměr také poměrně dobře zřejmý. Periskop nechce být s těmito aktivitami spojován a proto je příspěvek v koši.

Co mě ale vyloženě dojímá je druhá část Tvého příspěvku. Na komerční zájmy nemusíš brát ohled a Periskop není žádný komerční projekt. Ale na autorský zákon musíš brát ohled. A pokud chceš taky něco víc než obkreslovat Geobázi, taky bys mohl pochopit jak se jeho porušování projeví na případném jednání o legálním využití dat.

Pokud jde o využití státních dat, je to debata na velmi dlouhý čas. To co jsi po úřednících požadoval není informace, ale věc. To je stejné jakobys přišel, že chceš židli primátora (nemyšleno obrazně), protože je to obecní majetek za státní peníze. Takhle to pochopitelně nefunguje. A dokud stát nebude mít vybavení a know-how na to, co dělají komerční firmy, nedočkáš se toho co je možné v USA - že by tohle všechno bylo zadarmo. Takových případů přibývá, ale podobně dogmatický přístup většimu uvolnění v budoucnu rozhodně nepřispěje.

Mimochodem, říká se "there's not such a thing like a free dinner". Ať dělá někdo cokoliv zadarmo s navýsost bohulibými účely, stojí ho to čas. A čas jsou peníze. A spousta lidí se časem přesvědčilo o tom, že dělat něco ve volném čase a zadarmo není něco co by mohl dělat pořád, zvlášť proto, že se vždycky najde spousta lidí, kteří tuhle free bohulibou činnost začínají kontinuálně vyžadovat.. Nemluvě o tom, že to že to dělá free, znamená občas že něco "drobně zneužije". Myslím že tudy cesta nevede, aspoň ne napořád.
 

Gonzo
VWAC
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ