FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je neděle 28. 4. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
RAT Jeden příspěvek | Celý strom
Re: RAT   6. 12. 2004 / 14:40
A.J.Scandall   
Co se RAT týče, probírali jsme to tady:
http://flightsim.periskop.cz/forum_prispevek.php?id=31731&lan=0&gr=0

A co se týká odkazu na Gimli Glider, mrzí mě to, ale je to další příklad špatné interpretace skutečné události. Toho se bohužel občas dopustí každý, samosebou i já. Problém totiž nebyl v tom, že by pilot neuměl počítat. Co v článku neuvedli, bylo toto:

767 má dvě součtovací jednotky množství paliva. Když se ale neshodnou, neukazují nic, aby posádku nezmátly. Jedna nefungovala. Podle MELu (dokument určující, s čím se ještě letět dá a s čím už ne) se s tím letět mohlo, ale musel být vytažen jistič od té vadné jednotky, čímž se množství paliva opět zobrazilo, jako bezpečnostní opatření se před každým letem musela provést kontrola paliva (dipstick - to se ponoří do nádrže ocejchovaná tyčka). Posádka to letadlo vzala a přeletěla Kanadu ze západu na východ. Tam si posádky letadlo předaly. Přilétnuvší kapitán v rychlosti novému řekl, že tam je závada na palivoměrech a dělá se dipstick. Jenže mezitím přišel mechanik, viděl vyskočený jistič a zatlačil ho. Tím aktivoval i vadnou jednotku a neukazovalo to nic. S tím se ale letět nesmělo. Kapitán si nechal naplnit určité množství paliva - a plniči při plnění udělali onu zmíňenou chybu s jednotkama. Tehdy došlo ke zmatení, protože si nový kapitán myslel, že to tak může letět (přiletělo to a s napsaným MELem to od techniků dostal) a vyrazili. Že tam mají míň paliva, o tom nevěděli a už to za letu neměli možnost zjistit. Jo a pro zajímavost - při inkriminovaném letu měli mezipřistání, kde si nechali znovu udělat dipstick - a znovu se stala tatáž chyba.
Jo, kapitán chybu udělal, špatně si přečetl MEL a neověřil si, že ten jistič NEMÁ být zatlačený, ale jeho chyba v počítání to opravdu nebyla...
 
VWAC
MZAK
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ