FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je úterý 23. 4. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Anténa pro letecké pásmo Jeden příspěvek | Celý strom
Anténa pro letecké pásmo   22. 4. 2005 / 15:50
Karlos (OK-XKG)
Potřeboval bych nějakou slušnou anténu pro poslech leteckého pásma. Na strance ALLAMATU (http://www.allamat.cz/fullband.htm)
nabízí širokopásmovou anténu 25 až 1300MHZ. Zisk 2,15DBi.
Nemáte někdo zkušenosti s tímto typem antény.
 

Re: Anténa pro letecké pásmo   22. 4. 2005 / 16:01
Rychlokvaška
No, nejlepší je asi vzít kus drátu a vyrobit si dipól Ono to zní jako legrace, ale je to tak. Letecké pásmo je hodně úzké, délka vlny pro rozumně velký dipól zcela v pohodě a nic to nestojí. Pokud ale toužíš po něčem profi (myslím tím výrobou, ne nutně parametry), tak nejlíp nějakýho Scanmastera (bílá hůl), nebo Discone.
Mrkni třebas sem: http://www.cbradio.cz/doc/_Other/Anteny/Scanner/ nebo tady: http://www.cbradio.cz/seznam.php3?id=32
 

Re: Re: Anténa pro letecké pásmo (trosku OT)   22. 4. 2005 / 16:04
Tragédie v JRD
na obycejnej dipol jsem asi rok a pul (nez mi rozchodili kabelovku) chytal doma televizi ) docela se to dalo, obcas clovek musel spagatkem zacloumat , premistit ... ale slo to
 

Re: Anténa pro letecké pásmo   22. 4. 2005 / 16:04
Peetrs (Robert)   
Taky jsem to nedavno resil... hledej na seznamu (alespon ja jsem to tam nekde tenkrat nasel) b128 scanmaster. Je to primo pro letecka pasma 108-136 MHz a stoji kolem 2500,-Kc. Ja jsem ji teda zatim nekupoval ale vypada ze svou funkci urcite splni...
img_forumn/r50893_1.jpg (264x400)
 

Re: Re: Anténa pro letecké pásmo   22. 4. 2005 / 16:12
Karlos (OK-XKG)
Tahle stoji necely 2000KC. Jsem z Plzně a použivam antenu pro autoradio o delce asi 90cm. Chytam na ni docela přijatelně ACC Praha. Nevim kolik ma takova antena zisk, ale určitě nic moc.
 

Re: Re: Re: Anténa pro letecké pásmo   22. 4. 2005 / 17:04
MichalT
Co se týká toho zisku mluvíš o anteně pro autoradio, nebo o b128.?No myslím že příjem bude hodně ovlivněný lokalitou. Tu B128 jsem si před týdnem koupil a příjem se rapidně zlepšil.Těžko ale porovnávat, bydlím asi 10 km od LKPR uprostřed panelový zástavby,tak nevím co je odrazem a co přímo.
 

Re: Re: Re: Anténa pro letecké pásmo   22. 4. 2005 / 17:18
PavelS
Fuj, tohle jsem přehlédl

Obecně s autorádiovejma anténama je problém, že maj nějakou podivnou impedanci , hodně jinou než požadovaných 50 ohm ( dáno vstupem scanneru ) a kabelem ( bacha , autorádiový kabely maj jinou impedanci než 75 ohm a to vyší , čili blbý ).

Jinak 90cm je moc. Když se to zkrátí na cca 50-60cm, tak je to zárodek klasickýho GPAčka ( viz můj dlouhý příspěvek ) a jeho výhoda je, že hlavní laloky ( t.j. tam kde je nejlepší příjem ) stoupají ve vertikální rovině pod nějakým malým úhlem . To je optimální, protože tam , kde je letadlo nejdál a nejníže nad horizontem, je nejvyšší "zisk ".

U těchto konstrukcí je ale nejdůležitější mít tam ty protiváhy, t.j. ty ramena dolů , nebo aspoň vodivý vodorovný povrch, který bude spojen se "zemí" kabelu a scanneru, vlastní tyč se připojí bez čehokoliv dalšího na střední vodič kabelu ( samzřejmě konektor je výhodou

Tyto konstrukce nejsou odolné proti blesku a přepětí vůbec, takže je dobré to celé někde vyzkratovat odporem ( 1-100k ). Pokud do toho práskne, je to pochopitelně jedno, ale to řeší pojišťovna " v jednom" . To je mimochodem jediný opravdový problém, který hrozí.

Jo a tyhle vymoženosti je oprvdu dobrý nějak uzemnit ( na zábradlí, apod. ) .
 

Re: Re: Re: Re: Anténa pro letecké pásmo   22. 4. 2005 / 17:40
MichalT
Jsem překvapenej co se dá o jedný anténě napsat. Všechna čest .ty vědomosti jsou z mého hlediska úžasný. Jsem jen laik, který poslouchá trochu toho co se povídá mezi nebem a zemí a při koupi scaneru a antény jsem si raději nechal poradit stejnými odborníky.(DD-AMTEK).
 

Re: Anténa pro letecké pásmo   22. 4. 2005 / 17:01
PavelS
Používám koupenou anténu Model GPA 135-175 , myslím, že je z allamatu v Praze.

Je to GPAčko, čili svislá tyč 1/4 lambda a jako protiváha tři ramena, která jsou skloněna dolů.

Anténa je na 135-175 MHz , čili těsně nad leteckým. Ale pozor, k anténě byl dodán diagram k přeladění , které se realizuje jednoduchou změnou délky všech čtyř prvků. Přeladění na 127,5 MHz ( střed pásma ) je záležitost na půl hodinky včetně výpočtu. Fajnšmekři mohou ještě v Baumaxu nakoupit duralové tyče přesně podle výpočtu a dále kompenzovat do alelujá....

Šířka pásma je 13MHz na 135MHz , což je nejslabší parametr, je dost úzkopásmová,( lze zase experimentovat s průměrem trubek ).

Anténa je 50ohmů , má takový ten konektor , co přenese kilowat a VYŽADUJE 50 OHMů kabel . Tuto skutečnost jsme experimentálně ověřili na dvou instalacích nezávisle a potvrzuji, že je velký a slyšitelný rozdíl , pokud se svod ( cca 15 -20m ) vede 50ohmovým kabelem nebo televizní 75kou.

Cena byla zanedbatelná , asi 600Kč , další dvě stovky jsem po zkušenostech dal za mohutný nezničitelný stožár ( 2m ) ( od nějaké firmy, co dělá satelity ).

Výsledek je absolutní mechanická pevnost ( přežilo všechny vichřice na špičce domu na kopci nad Trojou a excelentní příjem - což je , pravda dáno i místem. Nicméně podobnou mrchu provozuje kolega v dolíku v KV a výsledky jsou rovněž velmi dobré.

O nějakém zisku nemá cenu mluvit, antény tohoto typu jsou z principu všesměrové a mají potlačen příjem ze směru "kolmo seshora" , což nevadí , protože tam jsou letadla zase nejblíže Důležitější je vyladění, což asi nikdo nebude měřit , ale použití správného kabelu a konektorů ( BNC ) se správnou impedancí zajistí, že to nebude úplně rozjeté.

Přeji hezký poslech.

PavelS
 

VWAC
Czech Virtual Air Rescue Service
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ