FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je pátek 19. 4. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
 Ovladače k PC
 Reálné letectví
 Recenze addonů
 Tutoriály, návody
 X-Plane
 Archiv aktualit
FÓRUM
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Letecké pedály za pár korun 15. 09. 2000   Jiří Masník

Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že lítání v leteckých simulátorech začne být o hodně zajímavější, pokud máte joystick, řízení plynu (nejlépe zvlášť, ale i na joysticku postačí) a pedály (ležící na zemi - ne nějaké kolečko na joysticku). Ono sice jde lítat i na klávesnici nebo s dvouosým joystickem, ale ten pravý požitek to není. Zatímco slušný joystick není takový problém sehnat, tak co se týče leteckých pedálů, tak zde je situace mnohem horší. Buď nejsou vůbec, nebo jsou šíleně drahé. Já osobně to vyřešil tak, že jsem si je postavil doma sám - vyšly mě na pár korun (asi 30) a fungujou skvěle.

Pokud si teda taky chcete postavit vlastní pedály, tak čtěte dál - není to opravdu nic složitého, protože stačí koupit v nějakém elektro-obchodě pouze dva konektory, jeden potenciometr, sehnat kus drátu a pak to spájet dohromady - nic víc. No a samozřejmě ještě postavit si z nějakého kusu dřeva či kovu ty samotné pedály - pro průměrně šikovného a manuálně zručného člověka tedy žádný problém.

A jak že to funguje? Gameport má čtyři analogové (pro 4-osy) a čtyři digitální vstupy (pro tlačítka). Analogový vstup je proveden tak, že mezi +5V a příslušný pin (A0-A3) je připojen 100k potenciometr (viz. schéma zapojení gameportu), tj. zapojení, které potřebujete udělat pro vytvoření pedálů je jen zařazení potenciometru mezi +5V a příslušný pin. Jelikož joystick si zabere gameport jen pro sebe, je nutné si ještě udělat jakousi odbočku (viz. obr.) - tu uděláte tak, že si koupíte dva 15-pinové Canon konektry - jednu samičku a jednoho samečka - otočíte je zádama k sobě a spojíte jednotlivé piny tak, aby si navzájem přesně odpovídaly. Z tohoto mezičlánku, který na jedné straně zapojíte do počítače a na druhou stranu připíchnete joystick vyvedete z +5V a z pinu A2 dráty (u mě to je A2 a asi to tak bude vždycky, že pedály budou na tomto pinu), mezi které dáte samotný potenciometr. Když tohle máte hotovo, tak nezbývá než vyzkoušet, jestli se nový přírůstek snese s vaším starým joystickem a jestli funguje jak má. Předtím si to ale ještě pořádně zkontrolujte, jestli někde není něco špatně spojeno (hlavně pozor na zkratováním +5V). Já osobně mám joystick Logitech WingMan Interceptor a s ním mi pedály fungují skvěle (až teda na to, že se musí při každém restartu znovu kalibrovat - to je ale podle mě chyba softwaru). Problémy by teoreticky mohly být u nějakých hodně složitých joysticků, které používají jakési speciální ovladač, případně těch, které mají 4-osy a u nichž by jsme tu jednu chtěly nahradit. Nejméně problematické zřejmě budou úplně ty nejjednodušší joysticky, které mají to snímání udělané stejně jako jsou udělané ty naše pedály. Pokud by něco nešlo, tak je možné zkusit třeba přepojit drát z A2 třeba na A3 (já když to dělal, tak jsem ho nejdřív dal na A3, to nefungovalo, tak jsem zkusil A2 a ejhle, ono to pracovalo jak mělo).

Pokud tedy vše funguje, tak se pustíme do stavby samotných pedálů. Můj požadavek na ně byl takový, aby byly spřažené, necentrované a s lehkým chodem bez drhnutí. Konstrukci, kterou jsem vymyslel, tohle všechno velice pěkně splňuje. Nejdřív ale trošku obecně - potenciometr, který zřejmě budeme mít, je otočný, tj. je potřeba naše šlapání převést na otáčení nějaké osičky. S tímto otáčením souvisí i volba hodnoty potenciometru - těch 100k totiž u většiny běžných potenciometrů odpovídá otočení o cca. 270 stupňů, což je celkem hodně - proto není od věci použít potenciometr s větším odporem a využívat jen část jeho dráhy. Těch 100k jde ale také používat jen z části - kalibrací jde dosáhnout správných výchylek.

Při samotné stavbě mých pedálů jsem využil toho, že se mi doma ve skříni válela stavebnice Merkur, ze které šly pedálky perfektně a rychle postavit a hlavně šlo zkoušet různé varianty. Ta konstrukce je velice jednoduchá a asi nemá cenu ji tady moc popisovat - vše je vidět na obrázku (viz. obr.). Prostě od jednoho pedálu vede brzdové lanko z kola přes kolečko z drážkou, okolo kterého je jednou omotané k druhému pedálu. Točení toho kolečka je přenášeno pomocí tyčky na ten potenciometr. Hlavní výhodou těchto pedálů je to, že nikde nic nedrhne a mají tedy velice jemný chod (zde spíše vadí nekvalitní potenciometr, který po nějaké době používání občas trošku cukne - jde ho ale nahradit kvalitnějším, případně koupit nový). Co se týče stavby z Merkuru, tak na tom je fajn, že to šlo postavit rychle a jednoduše - nevýhodou je to, že pedály nejsou zrovna moc bytelné a člověk do nich nesmí kopat moc velkou silou - to ale stejně většinou člověk v civilních simulátorech nedělá. Jinak pokud by jste něco takového stavěli, tak není úplně od věci zajít na nějakou leteckou výstavu a tam si prohlídnout pedály u některých UL letadel - některé nápady jdou dobře použít.

Pokud se tedy pustíte do stavby pedálů, tak přeji ať vám pěkně fungují a ať si nezničíte nějakým špatným zapojením počítač (jo, poznámka: neberu na sebe žádnou odpovědnost, pokud by se vám něco takového stalo). Ještě bych rád poděkoval za článek od Michala Brodila, podle kterého jsem moje pedály stavěl a bez něhož by mě něco takového asi vůbec nenapadlo.

Počet zobrazení článku: 37464  Kategorie: Ovladače k PC
VWAC
FS Medlánky
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ