FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je pátek 3. 5. 2024, svátek má Alexej Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Vrtulníky Jeden příspěvek | Celý strom
Vrtulníky   4. 4. 2003 / 16:09
Toomitsch
Zdarec. Chtěl bych se naučit lítat s vrtulníkem, ale ňák mi to furt nejde. Točím se tam jak kača v čepici. Nemohl byste mi někdo ulehčit začátky? Díkes
 

Re: Vrtulníky   4. 4. 2003 / 18:48Balet
Jestli máš otáčeci rukojeť na joyi, tak ji zablokuj (pokud máš možnost), nebo v menu oddefinuj rudder. Pokud máš pedály, tak není co řešit... prostě je odpoj.
 

Re: Re: Vrtulníky   4. 4. 2003 / 19:04
Toomitsch
ale takhle to ve skutečnosti nefunguje, nebo jo?
 

Re: Re: Vrtulníky   4. 4. 2003 / 19:19
JM   
Přesně naopak - bez pedálů, prostě řízení zadní vrtulky se lítat s vrtulníkem nedá! Chce to ovládat všechno naráz, bez toho to nejde, takže například ovládání něčeho na klávesnici nepřipadá v úvahu. Jinak hlavní finta je snížit si trošku nastavení reality simulace - na max. nastavení se to chová nereálně - stačí to ale trošku stáhnout a lítání je v pohodě.
 

Re: Re: Re: Vrtulníky   4. 4. 2003 / 19:29
Toomitsch
No tak já to tak teda zkusím, ale myslel jsem si že tahem ocasní vrtule se ovládá otáčení kolem svislé osy vrtlníku
 

Re: Re: Re: Re: Vrtulníky   4. 4. 2003 / 20:25
Luděk Ch.
Ano, přesně tak to je. Pedály nebo minimálně otočná rukojeť joysticku je na rozdíl od letadel naprostá nutnost. Pro začátek si realističnost můžeš stáhnout, já jsem tak taky začínal. Potom jsem si ji dal naplno a učil jsem se to vlastně úplně znovu, protože viset v klidu na místě je velmi náročné a neustále je potřeba vyrovnávat točivý moment pedály, klopivý a klonivý moment cyklikou (kniplem) a vztlak kolektivem. A to všechno současně. Myslím si, že to je právě velmi realistické. Skutečný vrtulník jsem neřídil, jen jsem seděl vedle pilota a viděl jsem, že s řízením zápasí podobně jako já na simulátoru, samozřejmě díky praxi mu to šlo výrazně lépe Ale i na sobě po několika desítkách hodin ve FS2002 s realističností naplno vidím postupné zlepšování. Když jsem se pokusil poprvé s tímto nastavením letět, tak byl vůbec problém se odlepit od země bez převrácení nebo roztočení. Dopročuji pro začátek defaultní Bell206, vypnutý veškerý vítr, mírně sešlápnout levý pedál a pomalu začít zvedat. Jak se odlepíš od země, tak pohnout s pedály tak, aby jsi se nezačal otáčet, ale velmi jemně!!! a stejně tak cyklilkou se snažit udržet vodorovnou polohu. Pak lehce vpřed a při tom stále pomocí pedálů držet čumák ve směru letu. Je dobré mít v "realism settings" vypnuté "auto rudder" (nezakřížkované), aby ti fungoval na panelu přístroj zatáčkoměr i s kuličkou (teď nevím přesný odborný název), kulička v přístroji ti svojí polohou ukazuje, jestli letíš přesně směrem kam se díváš nebo třeba mírně bokem. Podle poučky "kam kulička, tam nožička" se pomocí pedálů musíš snažit po celou dobu letu držet kuličku co nejklidněji uprostřed. Ale pozor, síla, kterou hlavní rotor má snahu otáčet vrtulníkem a kterou pomocí pedálů musíš vyrovnávat, se mění jednak podle záběru hlavního rotoru, podle dopředné rychlosti, náklonu atd., takže se s pedály pracuje pořád. Např. při nulové dopředné rychlosti po startu se vyšlapuje levý pedál, při zrychlování plynule se plynule přechází na pravý, prostě, aby letěl čumákem přesně rovně a kulička na přístroji byla uprostřed. Takhle napsané to vypadá docela jednoduše, ale jednoduché to vůbec není. I teď mám dost problémů, když chci přistát třeba na nějakém mrakodrapu v New Yorku. A to ještě pořád trénuji v bezvětří, už minimálně půl roku. Tak hodně úspěchů a hlavně trpělivosti. Ze začátku se ti bude zdát, že se to prostě naučit nedá, já jsem to původně taky vzdal, ale nedalo mi to a teď už je to paráda v nějaké zajímavé krajině, kterých je ve FS2002 dost a dost.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Vrtulníky   5. 4. 2003 / 09:50Balet
Mě se vrtulník ovládá mnohem líp v vypnutýma pedálama, protože se mi to pak strašně citlivě točí... Stáhnul jsem si sice Hughes 500, který za silného větru nemohl odstartovat, ale já si nadefinoval ruddery na klávesnici na šipky a je to v pohodě...
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrtulníky   5. 4. 2003 / 10:08
Luděk Ch.
Možná by se ti lépe létalo s defaultním Bell206 nebo se mi zdá velmi podařený co do vzhledu i chování model Mi-9 na tomto serveru. Je z něho cítit, že je těžký a reaguje pomaleji než malé vrtulníky, takže je více času a mohl by být na učení lepší. Mám z internetu natahané hromady vrtulníků, ale použitelné na létání je jich jenom pár z nich. Přesto, že vypadají třeba dobře. Ale jak jsem už psal, po prvním pokusu s realističností naplno jsem opravdu myslel, že to prostě nefunguje a není možné vrtulník udržet v klidu. Po půl roce si to už nemyslím, protože to jde. Jen to chce hodně se soustředit a jakoukoliv změnu pohybu vyrovnat hned při jejím začátku, jak se rozkýve nebo roztočí, tak už je to problém. V tomto mají velkou výhodu piloti reálného vrtulníku, že každý pohyb i cítí, takže se nemusí koncentrovat jen na oči. U FS jiná možnost není, musíš se dívat pořád dopředu na monitor neustále pracovat pedály i cyklikou. Ale to už jsem psal, takže jen trénink a trénink.............
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrtulníky   5. 4. 2003 / 12:38
Latom   
Já lítám s obyč joyem a musím říct, že autorudder jsem nevypínal a přesto se to dá zvládnout. Přechody ze země do visení stoupavým pohybem a zase pomalu zpět se učím taky už docela dlouho, ale dá se to uřídit i bez nohou. V reálu je to jiné. Samozřejmně víc musím pracovat s joyem, ale je dá se to.
Přistávání z horizontálního letu na místo je taky zajímavější. Mám Eurocopter AS332L1 a je poněkud náročnější a z mého pohledu víc realističtější než Mi-9. Ta mi připadá poněkud lehká na ovládání. U AS332L1 jsou znát větší setrvačné síly a z rozhoupání ji uklidnit chce víc času než Mi-9.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrtulníky   5. 4. 2003 / 13:20
Luděk Ch.
A čím ovládáš zadní rotor? Máš otočnou rukojeť joysticku? Takhle to jde taky, je to otázka zvyku. Ale bez plynulého ovládání zadního rotoru nelze při nastavení realističnosti na max. letět rovně, o visení ani nemluvím. Autorudder u vrtulníku nemá přímý vliv na let, pouze, pokud je zapnutý, tak nefunguje kulička ukazující bočení v zatáčkoměru, která docela pomáhá v koordinaci letu. Nejsem si jist, jestli jsem zkoušel zrovna ten Eurocopter, při výběru vrtulníku hodně preferuji i panel a to ne co do výbavy, ale hlavně dobrého výhledu současně vpřed i na zem, je to potřeba při přistávání. Přistání z pohybu vpřed je opravdu zajímavé a je současně jednodušší, než ve vzduchu zastavit a pomalu sednout. A to se právě snažím naučit, aby to trošku vypadalo.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrtulníky   5. 4. 2003 / 16:41Tomáš Luks
Luďku vidím, že vrtulníky máš docela zmáklý, nemáš tip na nějaký dobrý zvuk ? U většiny vrtulníků není slyšet ani start motorů, o zvuku pomalu se roztáčejících rotorových listů ani nemluvě... Nejlépe nějaký tip na super vrtulník se super panelem a zvukem )
Díky Tomáš
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrtulníky   5. 4. 2003 / 18:27
Luděk Ch.
Abych pravdu řekl, tak jsem žádný vrtulník, jaký popisuješ zatím nenašel, vždycky mu něco z toho k dokonalosti chybí. Takže jsem si jsem si namíchal z různých modelů něco přijatelného. Vzhledový model a zvuk mám z nějakého Bell UH-1, panel mám celkově zmenšený z defaultního Bell206, sice nevypadá nic extra, ale je na něm všechno, co potřebuji a hlavně je přes něj dobrý výhled. A ještě z něčeho jiného mám letovou dynamiku. Ale bohužel ti nepovím, odkud jsem to všechno postahoval a co to bylo za soubory, protože to už sám nevím Prostě musíš hledat. Ale jeden perfektní ti přeci jen doporučím, Bell 47: http://www.fsplanet.com/reviews.htm ale je to malý stroj a lítá se s ním dost těžce.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Vrtulníky   5. 4. 2003 / 17:47
O.Zz
Ahoj Luďku.
Ve skutecnosti by jsi s poučkou "kam kulička, tam nožička" moc neuspěl.
Vrtulniky totiž létají s permanentním náklonem, podle toho na kterou stranu se otáčí rotor.
Vrtulnik s pravotočivým rotorem tedy litá s náklonem do prava a kulička je mirne v pravo.
Ten kdo lítá s vrtulníkem s kuličkou uprostřed, ten litá ve "smyku".

Ale MSFS to nepodporuje)
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrtulníky   5. 4. 2003 / 18:30
Luděk Ch.
To je docela možné, netvrdím, že umím lítat s reálným vrtulníkem A jak je ten náklon velký? Mě se nezdálo, že by jsme letěli nějak šikmo. Taky to asi bude hodně závislé na rozložení cestujíccích nebo nákladu.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrtulníky   5. 4. 2003 / 19:25
O.Zz
To zalezi na vrtulniku.
Moc to neni, ale jde to poznat napr. pri pristani.
Jestli mas ICQ tak mi napis cislo dame rec tam...... Zatim se mej pekne a preji ti aby ses nedostal do viroveho prstence )))
Ahoj.

p.s. Piloti si nekdy podlozi jednu stranu sedadla, aby poznali lepe kdy je vrtulnik nakloneny tak jak ma)))
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrtulníky   6. 4. 2003 / 03:55
Dalibor
Jsem sice co se lítání s vrtulníky týče totální amatér, ale můj nejoblíbenější stroj je BK 117 Medicopter, nevím sice, jak realisticky je udělaný, ale lítá se mi s ním absolutně fantasticky, je sice pravda, že jsem silně pod vlivem seriálu Medicopter 117, ale jenom díky němu jsem oběvil kouzlo lítání s horizontální vrtulí a jsem mu absolutně vděčný a věrný, až příští týden skončí tak asi uroním nějakou tu slzu, JAG je sice taky o lítání ale BKáčko je BKáčko, bez diskuse. Jinak jsem už tady někde dřív psal, že se chystám udělat ovládání vrtulníku, takže vítám veškeré poznatky a příspěvky, moje ICQ je 55174393 a otevřenou diskusi vítám, jenom bývám na netu až po půlnoci (jsem sova). Přikládám detail scenerie Je Dukovany na které pracuji, kde figuruje právě BK 117 coby statista. Stejný obrázek se oběví ještě u jednoho mého dnešního příspěvku, ale snad to nikomu vadit nebude. Připadá mi totiž vhodný i sem.
img_forumn/r12595_1.jpg (500x375)
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrtulníky   6. 4. 2003 / 09:32
Luděk Ch.
Dalibore, poradíš mi, kde se dá sehnat BK117 z tvého obrázku? Vypadá hezky a ten seriál taky sleduji, hlavně honičky s vrtulníky mezi horami
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrtulníky   6. 4. 2003 / 11:29
Jirka Kallasch   
no odkaz na 117 bych taky uvítal... )
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vrtulníky   6. 4. 2003 / 09:23
Luděk Ch.
No, mě se při přistání zdálo, že přistáváme na boční stranu místo na lyžiny A takové nepříjemnosti, jako prstenec víru naštěstí FS neumí simulovat. To bych asi daleko nedoletěl. ICQ momentálně nemám.
 

Gonzo
VWAC
MZAK
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ