FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je úterý 14. 5. 2024, svátek má Bonifác Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Prosím o reakci k těmto příspěvkům Jeden příspěvek | Celý strom
Prosím o reakci k těmto příspěvkům   12. 11. 2006 / 09:52
LS
Ahoj, mohli by jste se vujádřit k těmto příspěvkům na IVAO-CZ foru? Doufám, že nám pomůžete se zlepšováním služeb v LKAA FIRu. Klidně můžete přispívat a diskutovat zde, ale pouze k věci a žádné urážky...Každý má právo na názor...

http://ivaocz.virtualskies.net/forum/viewtopic.php?t=234
http://ivaocz.virtualskies.net/forum/viewtopic.php?p=1425#1425

Díky
 

Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům   12. 11. 2006 / 13:35
Gustav ( BHA576 )   
Tak už jsem zareagoval
 

Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům   12. 11. 2006 / 13:43
pseudoMates
A už se ti dostalo i odpovědi..
 

Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům   12. 11. 2006 / 13:55
Ados (ADD039)   
A další reakce
 

Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům   12. 11. 2006 / 20:28
Hoaker
Ja si na ten tvuj pozadavek dovolim zareagovat tady a to sice jednou jedinou poznamkou.

Pro virtualni letani je absolutne nejdulezitejsi jedna jedina vec a to sice, aby na jedne i druhe strane bylo dostatek "zivych dusi" a nejlepe pak stale vice. Pro cleny CZ Staffu by, podle meho nazoru, melo byt nejdulezitejsi predevsim to, aby se tato situace dale zlepsovala. Pochopitelne zachovani nezbytne urovne je neoddiskutovatelne, nicmene v prubehu tech nekolika let na IVAO mam stale tentyz pocit... a to sice, ze se na vyse uvedenou vec dost zapomina.
 

Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům   12. 11. 2006 / 21:51
LS
Oni lidi rostou stale a jsme za to vdecni. Na IVAO se zaziva velky boom a je potreba jak pises udrzet nejakou kvalitu, takze budeme radi za kazdou pomoc, jak toho docilit nejlepe i se zachovanim rostouciho poctu clenu, pripadne jeste vyssim
 

Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům   12. 11. 2006 / 22:38
Fabo™   
Po tej reportazi v telke sa budu registracie iste len tak hrnut )
 

Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům   12. 11. 2006 / 23:22
Hoaker
A dle ceho prosimte Lukasi soudis, ze pocet lidi roste? Mozna tak celkove na IVAO nebo mozna pocet registraci na CZ sekci, ale prumerny pocet lidi v prostoru CR na IVAO rozhodne (dle meho nazoru teda) neroste nebo nijak vyznamne. Rozhodne ale nejde v pripade CR o zadny boom... o vyznamu tohohle slova mame asi kazdej trochu jine predstavy .

A nametu na to, jak pritahnout lidi je spousta, ale zasadni veci asi je, dodat lidem informace v co nejprehlednejsi podobe a to pouze ty informace, ktere opravdu pro svoji cinnost v ramci IVAO potrebujou. Je potreba stale myslet na to, ze pro obrovsky pocet lidi, je litani na IVAO predevsim zabava a nehodlaji se procitat dlouhymi ucebnicemi nebo manualy. Dodavani informaci stylem "kucharka - jak na to" je pro takove lidi naprosto idealni. Pak lze pochopitelne trvat na dodrzovani toho, co je v takovej jednoduche kucharce napsano. Idealnim prikladem je napriklad to, jak tady kolegove dokazali naprosto dokonale zpropagovat Tu-154, kdy jsem naprosto presvedcen, ze diky te kucharce a pohodlnemu pristupu k celemu baliku letadla+dalsich pridavku nikdo nemusel ztracet dlouhe hodiny procitanim for a odhalovanim problemu a vyhledavanim spravnych postupu. TO je IMHO cesta...
 

Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům   13. 11. 2006 / 00:55
pseudoMates
To máš IMHO pravdu, ale mám pocit, že se tu bavíte o pilotech. Problém je ale i v ATC.
Nápad je to sice skvělý, udělat takovou "kuchařku" i pro ATC, leč provést to, není podle mě úplně snadné, nehledě na fakt, že co se týče řízení, je to všechno o improvizaci. Člověk, který takový "ukázkový" film shlédne, by měl akorát tak získat jemnou představu o tom, co ho čeká, co se bude po něm vyžadovat, ale u řízení je potřeba řešit situace individuálně. A ATC musí být připraven opravdu na všechno. Ale to ho nikdo nenaučí.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům   13. 11. 2006 / 01:00
Fabo™   
Souhlas. Naprosto...
 

Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům   13. 11. 2006 / 06:00
LS
Jak uz tu psal Mates, je to vsechno o improvizaci a naucit se da tak TWR, mozna trochu GND, ale tam je to hodne o kombinacnim nesmyslu...
Je spousta lidi, kteri mi pisou, jak by to melo byt a at jim to vysvetlim, ze se to chteji naucit, to je sice hezke, ale ja jim reknu, ze se to naucit neda, protoze kdyz by treba to jedno letadlo priletelo o 20sekund drive uz by to bylo uplne jinak. Clovek musi improvizovat a mit prehled a naucit se to moc neda.
Muzeme mozna nanejvys zpracovat manual v podobe, ze jim vysvetlime jak je mozne udelat rozstup - horizontalne, vertikalne atd., ale treba jak spravne delat sekvence to manual zpracovat neda, protoze existuje spousta kombinaci a trvalo by strasne dlouho nez bychom je vubec vymysleli. Ale pokud je zajem, sepiseme nejaky manual s ruznymi situacemi na radaru a jak resit konflikty...Dame na to rec ve staffu a uvidime...
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům   13. 11. 2006 / 13:23
Hoaker
No ja myslim, ze je dobre zacit manualkem pro GND a TWR. To se IMHO napsat da... daji se tam napsat jednoznacne priklady komunikace stylem "co delat kdyz", dale se urcite dako vytvorit priklady rizeni pohybu letadel po plose atd... Jsou veci, ve kterych zacinajici ATC jednoznacne chybuji a to jsou - pridelovani odpovidace - frazeologie (tady je prave nutne to zjednodusit, aby se neucili zbytecnosti). Nakonec by bylo urcite vhodne napsat do tech manualku nejake tipy a triky ve smyslu, jak si usporadat na monitoru jednotlive informace, jak spravne a vcas predavat letadla atd... Podle mne lze "kucharka" timto zpusobem napsat naprosto v pohode. Sice to chce hodne prace, ale kdyz uz jsi se zeptal, tak tohle je IMHO ta zasadni cesta.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům   13. 11. 2006 / 15:25
MadBird
Naskýtá se otázka, kde je ta hranice, za kterou ve frazeologii jsou již jen samé zbytečnosti... ?

A není to flame, je to jen taková hlasítá úvaha...
 

Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   13. 11. 2006 / 16:55
SONP   
Na toto bych navázal. Kde je hranice?

Jsem zástáncem liberálního přístupu k frazeologii a předpisům obecně (míněno při onlinu samozřejmě), což je možná dáno tím, že na IVAU se pohybuji od r. 2002, kdy šlo doopravdy o to, si "tak nějak" zařídit a zalétat, aniž bych se předtím prokousal nějakými stránkami odborného textu. Tenkrát byla v podstatě zásada "neškodit". To značí, že jsem se s klidným svědomím mohl připojit, napsat "no charts o/b" a letělo se. Odlet radar departure, přilet radar vectoring a o ILS frekvenci sis mohl říct radiem. Což ale nikomu nebránilo letět se SIDem, STARem, nebo úplnou procedurou ILS pokud chtěl. I já jsem takto posléze létat začal.

Dnes jsme samozřejmě úplně někde jinde, a pokud bych s tímto dříve zcela běžným přístupem letěl na fly-in, asi bych si to pěkně slíznul nejen při letu samotném ale i tady na foru.

Obdobně ležérně se i řídilo. Nedostatky pilotů se tolerovaly bez mrknutí oka, požadavek na zalétnutí ILS procedury byl zcela vyjímečný.

V poslední době mám ale pocit, především pokud jde o požadavky na ATC, ale někdy i o piloty, že se nám z IVAA stává jakási přípravka pro řízení v reálu se vším všudy, a trochu stranou doopravdy jde to, že pořád jde přeci jenom o hobby! A pokud jde o frazeo, pak se mu dokonce zdá, že jdeme ne cestou "As real as it gets", nýbrž cestou " More real than it gets" - stačí si poslechnout frekvence v reálu. A obávám se, že tenhle přístup může mít za následek to, že řada lidí se bude vůbec bát začít lítat online.

Takže co já jakožto liberální pilot očekávám od ATC

povinně (když se to nestane, budu spravedlivě naštván):
1. že jim bude rozumět, nebudou koktat, brumlat a dělat "eeeeee" za každým druhým slovem
2. že (neletím li příletovku) mě nenavektorují tak, že LOC musím honit až po GS - tj. za FAF
3. že mě nezapomenou předat na věž
4. že mi nepovolí přistání, když už na dráze někdo je
atd.

bonusově (když se to podaří, budu mít z letu dobrý pocit):
1. že budou používat reálnou frazeo, a to asi v té míře jako v reálu
2. že vektorování bude trvat co nejkratší dobu
3. že, budu-li mít o to zájem, mi umožní zaletět SID, STAR, ILS a budou vědět o co jde.
atd.

a srdečně jedno je mi (a jako pilot to možná ani nezaregistruji)
1. jestli porušili zimní MRVA
2. frazeo neodpovídá přesně předpisu (repeat vs. say again, dávejte vs. vysílejte atd.)
3. nemají nastudovanou do detailu textovou část AIPu.
atd.

Myslím, že obdobný seznam by mohl platit i pro piloty, tzn. něco musí umět všichni bezpodmínečně,ale jsou věci, které vědět nemusí, ale pokud je vědí, dispečerovo srdce zaplesá.


Tak to tedy vidím já:
1. Požadavkem dohledu nad méně zkušenými ATC se kvalita služeb nepochybně zlepší.
2. Neustálým prohlubováním vědomostních požadavků na ATC se rapidně sníží počet těch, kteří to jsou ochotni dělat ve svém volném čase!.

A proto prosím staff, aby byl na ATC přísný, ale jen v mezích normy, aby se nelekli a neutekli. Totéž platí v omezené míře i pro piloty, u nichž je znalost základních procedur někdy opravdu žalostná, na rozdíl od ATC.

To jsem se ale rozepsal..
Letu ZDAR!


 

Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   13. 11. 2006 / 17:05
Hoaker
Pod to se jednoznacne podepisu! Hezky jsi to napsal.
 

Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   13. 11. 2006 / 19:31
Willhelm   
Krásně napsáno, plně souhlasím. Nedávno jsem byl lítat na LKMT, fotky pro ilustraci a zájemce zde:

http://willgallery.czweb.org/index.php?folder=/2006-09-25-LKMT/

Byl to pro mě zážitek, obzvláště když nás řídící na přistání poslal na 04, mezitím co druhé éro 5 vteřin po nás povolil na 22. Čekal jsem řvaní, poukazování na chybu atd., jak je tomu často na IVAO sletech a po nich. Nic. Piloti obou letadel se v klidu zeptali jestli to řídící myslí vážně, pak ten náš otočil éro do levého okruhu rwy22 a v klidu se ohlásil v třetí zatáčce. Řídící jej povolil na finále s tím, že se na něm má zahlásit. Přistáli jsme, opustili RWY - vše bez hlášení - tady jsme čekal, že pilot pomaže hned na věž a bude mít pojeb za nedodržení pokynů - zase nic. Všechno v pohodě. Pochopil jsem, že to v tom reálu zase tak horké nebude a že asi ani nebude mezinárodní letiště jako mezinárodní letiště, myslím že v Praze by tohle asi neklaplo.

Mrzí mě, že nepamatuji dřevní začátky online létání v ČR a tuhle nadšenou náladu co Vojto popisuješ. Je to jako u nás v práci, čím více se firma profesionalizuje, tím větší jsou nároky na zaměstnance a jaksi se ztrácí to amatéristické nadšení. To kvůli kterému jsem tady kdysi začínal pracovat. Ještě se tu u nás najde pár nadšenců, kteří potáhnou za práci když je třeba a obětují kus volného času (Tímto si uvědomuji, že dnešní IVAO in TV Event asi už nestihnu - píšu z práce.), ale takových lidí je moc málo. Nejlepší kamarádi co jsem tady měl už pracují jinde. Stali se obětí "profesionalizace" a nebylo to tím, že by byli špatní pracovníci - právě naopak. Neunesli ale nápor všech nových požadavků, co všechno musí umět, splňovat, jak se chovat, mluvit, co si oblíkat - i pokusy o to nařídit co si myslet a jak trávit volný čas tady byly. (Naštěstí jen byly.)

Přiznám se, že já jsem velký trémista - žádný macho co si myslí, že nad něj není. Na IVAO jsem začínal v nedělní rána, když nikdo nebyl online - abych neobtěžoval druhé - ty co to umí. Dodnes mám tento termín z celého týdne nejraději. Později jsem měl obrovské štěstí na tolerantní lidičky, kteří mi lecos osvětlili. Vzpomínám, jak jsem startoval z Prahy a nemaje charty bloudil po pojížděčkách - tehdy mě myslím Adam Jandora navigoval přes text - teď vpravo - teď vlevo. O něco později jsem na nějakém úterním eventu úspěšně odstartoval z Prahy a po předání Markymu na CTR kdy mu neseděla moje výška mi v klidu vysvětlil jak je to s nastavováním QNH po průletu převodní hladinou - já to do té doby prostě nepoužíval. Pak si mě vzal do parády Serž - požádal jsem jej o to, no a ten mě dovedl až k úspěšné zkoušce na FC - Serž byl pro mě doslova studnicí informací a na tohle období rád vzpomínám. I dnes se mám stále co učit a to mě právě na tomhle baví. Přesto mám strach lítat na velkých Eventech, abych nebyl za blba a druhý den mě nevláčeli po péráku.

V každé zemi se ale asi odbornost řídících i pilotů bere jinak, letos jsem při IFR tour narazil na týpka co měl odlítané přes 3500h - druhá pilotní hodnost - ta se dostane za 10 odlítaných hodin. Trochu jsme se miškovali na trase, zkoušel jsem ho kontaktovat po chatu a taky mu o sobě dával vědět na UNICOMu... nic žádná odezva... Pak jsme klesali a na cílovém letišti se připojil řídící... no a onen týpek se po dvou hodinách letu raději odpojil. Druhý den startuji další leg a koukám, že to letí znovu - a zase tak když na trase nejsou žádní řídící... Pochopil jsem, že on prostě o řídící a komunikaci s ostatními nemá zájem a i tak existuje, baví ho to a dokázal nalítat přes 3500h. Ten samý den, jsem se letěl s člověkem co byl o pilotní hodnost výše než já SC - nalítáno 180h. - O komunikaci na Unicomu nejevil zájem, na pojížděčce mě předjel jako by neměl A320 ale F1. Jen aby byl první v luftě... No a když jsme pak dolítali pod řídícím, tropil kousky, že jsem se nestačil divit... a řídící asi taky. Nevadilo mi, že než zareagoval na řídícího, třikrát si to nechal zopakovat a pak mu stejně trvalo půl minuty než provedl. Nalítnout radiál na VOR taky nezvládl, nakonec ho řídící horko těžko dovektoroval na přistání... Vadilo mi, že v tu chvíli jsem měl pocit, že zvládám lítat líp než on a tím pádem, že on má SC neprávem - popřípadě na něj v divizi nejsou kladeny takové požadavky jako na mě.

Jsem v 99% případů tolerantní člověk, nováčkovské neznalosti umím tolerovat a když můžu a vím, tak poradím, stejně jako kdysi radili druzí mě. Zároveň mám dost velké obavy z vlastních chyb a jejich netolerance druhými. Zdá se mi to, nebo ta nevraživost není jen na IVAO, periskopu, v ulicích a hospodách. Je prostě všude. Odkud se bere, proč se neumíme semknout, jít kupředu jako celek, pomáhat slabším a zároveň vyzdvihovat ty šikovné a silné co něco umí za vzor? Při virtuálním lítání, v práci, v každodenním životě?
 

Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   14. 11. 2006 / 03:21
Atarian   
Krasne napsano a podepisuju se pod dvojitou veverku...

A co se te nadsene nalady tyce, krasne se tim padem zacinalo jak s litanim (jak tu popisujes svoje zacatky), tak i s rizenim. Vzpominam na ty casy, kdy jsem jeste chodil do skoly a misto prednasek jsem si sel sednout do pocitacovy ucebny k ProControlleru. Vysedaval jsem pres den na LKPR spolu s panem directorem FIRu, ktery tehdy jeste mohl ridit primo ze sve "prace" (tedy pokud zrovna neprobihala inventura moviteho firemniho majetku, vid Karliku?) ... byl minimalni provoz a ja se ucil ridit na tom, ze jsem si dotahl jedine letadlo ktere tam zrovna priletelo od hranic az na stojanku.

Obecne myslim, ze problem s dnesnim IVAO je, jak oddelit lidi kteri se nechteji naucit ani ty zaklady ale presto maji tolik drzosti a hrnou se na virtualni vezku a neberou ohled na ostatni, od tech ridicich, kteri dokazou spravne odhadnout vlastni schopnosti a podle toho se rizeni venujou. V tech letech ktere jsem popisoval vyse nebyly zadne FRA, staff nemusel podnikat zadne drasticke kroky a vsechno tak nejak fungovalo. Nevim proc to ted nejde.
Dejme tomu ze je nova doba pro IVAO a ze se s tim tedy neco delat musi. Muj nazor ale je, ze stavajici system je plne dostatecny, pro to aby bylo IVAO i nadale hobby pro nadsence, kteri se po praci nebo skole chteji odreagovat u sveho konicka. Ocekavani, ktera Vojta popisoval ze ma od ridicich, tomu odpovidaji. A ridici ocekavaji od pilotu mozna jeste mene... je to vsechno jenom o lidech a je jenom na nas abychom si udelali poradek ve svych radach.
Pokud jsem ale zaspal dobu a IVAO se ma stat virtualni pobockou RLP, pak je samozrejme zapotrebi zvysovat naroky na ridici a potazmo i na piloty (protoze az budou vsichni C1 profici na stanoviste "vez", pak prece nebudou mit zajem se zahazovat s nejakejma pilotnima nulama ktery ani nevedi jak vyplnit fligh-plan).
Takze vzkaz pro staff:
Pokud vam jde o profesionalizaci IVAO, pak jiste zvysujte naroky. Ubyde ridicich (ti horsi nebo ti co na to nemaji tolik casu, bud neprojdou sitem nebo se neodvazi ridit), ale ti co zustanou budou dokonali... nasledne ubyde i pilotu (ti horsi nebo ti co na to nemaji tolik casu budou na frekvenci nebo ve foru zesmesneni nebo se do FIRu vubec neodvazi), ale budou taky dokonali.
Pokud vam jde o to, aby to byla i nadale zabava pro co nejsirsi vrstvu lidi, naucte se jednat s lidmi. S temi slusnymi a ohleduplnymi nebudete mit zadnou velkou praci a oni naopak sami budou za vami chodit pro radu. A na to, abyste zpacifikovali ty co se nic nechteji ucit a delaji jenom bordel, mate jiz ted dostatek nastroju (FRA, reporty, banny, atd.). Zprisnovani pozadavnku na zkousky ridicich neni podle me spravna cesta kterou se ubirat, presto ze to zakonite povede ke zkvalitneni sluzeb poskytovanych ridicim s danou hodnosti...
VK
 

Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   14. 11. 2006 / 20:47
pseudoMates
Odepíšu ti za sebe a svou vlastní osobu.
Na jednu stranu chápu všechny argumenty, co zde píšete, i VV i ty. Vím, co tím chcete říct. A jak říkám, docela chápu proč. Tenhle obor není pro většinu lidí zároveň koníčkem i prací. Přesto ale zastávám názor, že (a teď budu mluvit o ATC) se člověk musí svému koníčku i hlouběji věnovat, pokud chce v něm být dobrej a mít i dobrej pocit z toho, že svým jednáním nikoho neomezuju v jeho zábavě.
A teď bych rád zmínil jednu podstatnou věc. Včerejšek. V tom spěchu jsem zapomněl poděkovat Tomášovi Svobodovi, díky němuž vůbec tenhle mega flyin vlastně vzniknul.
Můžu ti říct dva poznatky ze včerejška. Kdyby to všechno bylo, jak tu píšete, silně pochybuju o tom, že by někdo jiný, kromě instruktorů naší divize, ten provoz ukočíroval , zejména pak na APP a E_CTR. Tohle nemá být nějaké chlubení, nebo povyšování.. ani omylem.. ale myslím si, že opravdu toho provozu bylo takový kvantum, že tenhle flyin, by za podmínek udržení "neprofesionalizace", ani nemohl vzniknout, resp. by nemohl být uřízen. Budu mluvit za sebe a řeknu, že jsem po 120minutách nepřetržitýho mluvení, měl toho plný kecky a byl jsem krátce před složením se.
A druhá věc. Jak jsem již psal, toho provozu bylo včera enormní množství. Ale během tohoto eventu, jsem si vzpomněl na to, co tu někteří z vás psali o tom, že jsme moc přísní. Já bych vás, za ten radar pánové, v tom největším bordelu, klidně pustil, abyste zjistili, jaký je to řídit, když piloti nejsou schopni držet nařízenou výšku, nejsou schopni letět na VOR, nejsou schopni letět po příletové trati (kterou chvíli před tím na oblasti POTVRDÍ = čili se počítá s tím, že jí zaletí), na mojí odpověď "stand by", se stejně co chvíli ptají (stand by je od toho, aby pilot věděl, že ATC o něm ví a až to bude možné, bude se mu i věnovat, do té doby má na práci důležitější věci, které je potřeba okamžitě řešit, a to pilot, ze své pozice, nemůže posoudit!) atd. To se na mě nezlobte, ale to řízení je pak o h****.
Jak zde správně píšete, virtuální lítání je zábava. S tím souhlasim, sice jen částečně, ale souhlasim. Ale jestli si někdo myslí, že ATC je tam od toho, aby ty mašiny posrážel, hlavně, že je sranda, nebo naopak se je snažil neposrážet, ale nemohl se spolehnout na nic, co mu piloti potvrdí, protože je přece omluvitelné, že ten neumí tohle, ten tamto apod., tak je něco špatně. Já pořád říkám. Dokud je éro na zemi, dá se vyřešit spousta problémů. Včetně chybějících pojezdových map apod. To letadlo se dá kdykoliv zastavit. Jakmile letí, zastavit se nedá a musí se řešit všechno mnohem rychleji. A jestli si někdo myslí, resp. jestli si většina zde myslí, že ATC je tam jen proto, aby chyby pilotů toleroval v maximální možné míře, tak v tom případě to asi fakt zabalim.. Nehodlám se koukat na to, jak někdo kazí zábavu mě. Nemyslím si, že bych trval na prkotinách. Stejnou tabulku, jako udělal VV, se pokusím udělat taky.
Co vyžaduju jako základ (a jsem naštvaný, když to nefunguje):
1) pokud něco pilot POTVRDÍ instrukci a neprovede ji (SID/STAR, výška, rychlost, kurz, případně další povolení)
2) pokud slyší na frekvenci fofr, nebude rušit vysílání dlouhým "vykecáváním", případně neskutečně dlouhými prodlevami mezi přijetím a zopakováním instrukce
3) pokud má na palubě TCAS, ví a v případě potřeby hu umí použít
4) pokud letí jako anglicky mluvící, očekávám, že mi bude rozumět všechno, co mu řeknu, když neumí anglicky, tak ať raději mluví česky/slovensky
5) neschopnost letět jako IFR na radionavigační zařízení
6) neschopnost zachytit paprsek ILS

Co beru jako něco, s čím se dá řídit bez psychické újmy na zdraví:
1) použití nesprávné frazeologie
2) špatně vyplněný FPL
3) sám od sebe nahlásí předem, že něco není schopen zalítnout (nevím, jestli by některým se snížilo ego, kdyby nahlásili, unable to fly Bodal1S, ale pořád lepší to říct předem, než pak na Kenoku točit přímo na Rasim, případně netočit na Rasiom vůbec apod.-neschopnost něco zalítnout pro mě neznamená, že ten pilot nic neumí.. mě to usnadní práci a on pak neslyší zprdunk na frekvenci)
4) nad převodní hladinou mi potvrdí výšku v tisících stopách

Doufám, že jsem se vyjádřil srozumitelně. Znovu říkám, nejsem zastáncem názoru, že ATC i pilotům bude procházet všechno. Nadšenci-ano, ale už jsem několikrát říkal, moje zábava končí tam, kde začíná zábava někomu jinýmu. Takže jestli je tu většinový názor ten, že hrubé chyby se budou - a měly by se - pilotům tolerovat, pak pro mě nemá cenu pokračovat dál v řízení, protože to tam jako ATC nemusím být.
Každopádně si myslím, že "profesionalizace" je na místě, pokud se provede šetrně a s citem. Bohužel razantní kroky byly provedeny po velmi negativních zkušenostech s jedním členem. Více bych prosil sledovat forum CZ divize, kde za chvíli napíše Lukáš ofiko stanovisko CZ staff. Tohle je opět jen čistě moje osobní reakce.
 

Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 02:55
adagio   
Mateji, reaguju teda sem, protože jsi mě k tomu na divizním tak nějak vyzval , taky proto, že je příslušné ATC forum uzamčeno.
Já to tu samozřejmě všechno četl a byl jsem docela překvapen, že se tu rozběhla paralelní diskuze (s divizním forem) a to v podobném duchu. Některé zde uvedené argumenty jsou téměř identické s tím, co jsem napsal já na divizi, zbytek mi mluví "z duše". Nejvíc mě potěšil výraz "virtuální pobočka ŘLP", či jak to bylo. Přesně o něj jsem se snažil, ale nedokázal to tak jednoduše pojmenovat
K věci: Já myslím, že nikdo z virtuálů nepochybuje o tvých schopnostech. Stejně tak se asi nikdo ani nesnaží na tebe nebo staff útočit. Naopak. Psal jsem, že si vašich kvalit a přístupu k divizi moc vážím. Mám pocit, že by jsme Vám za to množství práce s tutoriály, s divizí, eventama, nováčkama apod. skoro měli už začít platit, protože to kvantum času, které tomu dáváte je už asi nad rámec koníčku.
Ale... To že odbavíš "200" letadel, o tom nepochybuju. Že by se z toho jiný, běžný C1, třeba podělal, o tom taky ne. Ale ruku na srdce. Kolikrát se tu takový "šrumec-event" děje a co ho vlastně vyvolalo? Jsem si jist, že víc než o létání tu šlo o nějaký exhibicionismus, slyšet-vidět se v televizi Důkazem je i množství příspěvků typu "kdy už to bude, kdy to poběží" apod... Proto možná to "národní obrození". Já jsem se tohohle eventu nezúčastnil. Jednak asi proto, že média jsou moje profese a už jsem tak nějak otupělej, protože beru jako samozřejmost, že když si tu dneska "uprdnu", tak ten prd zejtra poběží v nějakým rádiu nebo TV , ale hlavně jsem se neúčastnil z praktických důvodů. Z letu při 3-5 FPS nemám žádný požitek... Množství příspěvků s podobnou zkušeností a počet výpadků svědčí o tom, že dosavadní konfigurace a kapacity PC prostě na takové IVAO smrště nejsou zatím připravené. Proto si myslím, že tak velké množství letadel je zatím spíš na obtíž a jedná se o extrém, podle kterýho se nedá soudit to, co tu řešíme.
Všechno podstatný jsem už jinak napsal na divizi. Takže už jen pro pobavení přidám taky "moje poprvé", který je i k tématu: To jsem letěl s defaultním Learjetem ve FS2002, bez jakýchkoli map z Prahy do Vídně. Komunikovalo se tehdá pouze textem. Já se za boha nedokázal usadit do ILSu, byl jsem nervozní jako prase. Všichni okolo mě hrozně podporovali a radili, co mám kde zmáčknout. Když jsem to nedokázal ani na potřetí, tak už jsem zoufale psal, že to otočím a vrátím se zpět do Prahy, která nebyla pokrytá a tam "doma" už to nějak posadím. Všichni se na mě sesypali, že né, že to nesmím vzdát Úplně jsem tenkrát zastavil provoz v celým Rakousku, všichni jen odezírali z textu, jak to dopadne a hrozně mě povzbuzovali. Na otázky řídícího typu "do you have rwy in sight" jsem odpovídal "I hope so" apod... Nakonec jsem teda aspoň vizuálně dosedl a všichni byli spokojený a blahopřáli mi. Po tomhle úžasným zážitku jsem si tenkrát slíbil, že virtuálnímu létání obětuju následující roky svýho života... Co tím chci říct? Že se i dneska může komukoli na radaru objevit podobný pako a že je potřeba takovýho člověka podržet a né odradit a to v jakékoli fázi jeho "kariéry". Takže kritiky řídícím za "navádění, které je neekonomické pro letecké společností z hlediska spotřeby paliva" mně už příjdou trochu pro IVAO absurdní. Stejně tak výtka pilotovi, že když už používá anglické frazeo, tak by se taky měl umět anglicky domluvit… Pokud vím, anglické frazeo se učíme proto, abychom mohli létat i do ciziny. Pak je pohodlnější používat stejné fráze v angličtině i v ČR, než si to matlat s češtinou. Ale státnici z angličtiny kvůli tomu snad ještě dělat nemusíme, ne? Zkus si pokecat s nějakým Italem nebo Brazilcem
Chápu, že je to hodně těžké přijít z "práce řídícího", kde Vás asi honěj a ládujou kdejakou poučkou a odstrašujou cizíma chybama nebo tím, že venku stojí zástup jiných, kteří by taky chtěli dělat vaši práci... a přijít na IVAO a cíleně snížit své vědomosti, tolerovat chyby a ještě si nemoct vyzkoušet vychytávky, které jste se právě naučili, protože virtuální pilot je hloupej kokos, případně Vám to „kolega ATC na jiné pozici“ blbě rozehrál Vím, že to teď záměrně přeháním a že to tak není. To co popisuješ za chyby nejsou fakt žádný špeky a dokonce na mě ten tvůj výčet znalostí dělá dojem, že toho vlastně zase až tak moc nechcete. Proto bych nechal zkoušky tak jak jsou a pokročilé nadstavby a samostudia ponechal na jednotlivci.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 03:46
Rozšafín Ctibum   
Oki, sice nejsem Mates, ale jeste pred tim, nez konecne na chvilku zalehnu, napisu par radek.

Taky vzpominam na svuj prvni let rizeny "online hlasem". Byl jsem posr.. az za usima, kazdou frazi nez jsem rekl, jsem trikrat overil z papiru pred sebou, kdyz na frekvenci zaznela moje volacka, trhl jsem sebou a rozklepal se. A zkusenost ? podobna jako Tvoje, vsichni mi vychazeli maximalne vstric, motal jsem se po FIRu (coz jsem v te dobe jeste nevedel, protoze jsem netusil, co je to FIR) z Prahy do Brna a trasl se "strachy". ATC (tusim Marky Parky za mlada) do me lil hromadu informaci a ja sotva stihal, ale byl jsem vdecny za kazde slovicko pochvaly, za kazdou opravu ci novou informaci.

A dnes ? Nemyslim si, ze by se v tomto ohledu neco zmenilo, snazim se k pilotum, kteri jsou na IVAO poprve ci jsou to novacci, pristupovat uplne stejne. Probereme letovy plan, zakladni frazeo, zaletime odtud tam a opravime si chyby. Ze neplacam do vetru tu snad potvrdi par lidi, co je ted u me ve vycviku. Nemam pocit, ze by vladla nejak nerpatelska atmosfera, naopak, vstricnosti jen oplyvame sami si navzajem a je pohoda.

A ani vlastne nevim, na co jsi narazel. Protoze Mates ma obrovskou pravdu v jedne veci. Pro nas to neni hra. A my, jakozto ATC, byt virtualni, mame ty tecky na radaru stejne v podvedomi spjaty s mnoha lidmi na palube letounu, s kamarady kteri je ridi a ktere nechceme dostat do maleru. A je to stres, ac jen virtualni, preci jen to stres je. A proto se nedivim, ze kdyz se trochu zahlti ATC provozem, nema rozhodne naladu nekomu vysvetlovat, jak se ladi VOR a kudy po STAR a SID. Bylo tu mnohokrat receno, a i jinde, ze kdyz nevim, reknu to a vyresi se to jinak. Sam jsem v pondeli hlasil neschopnost STAR, protoze mi nefunguje AIRAC, a vse bylo bez problemu a to mohu tvrdit, ze jsem se tam dostal ve "spicce".

Ten Matejuv "pojeb" dost koresponduje s rozmrzelosti, ktera nastava po takto zpackanem veceru. V nedeli jsou treninkove nedele. Stale se tu stezuje, ze nejsme k dispozici. Ale kdyz jsme, tak stejne nikdo neprijde. Az na par jedincu, ktere timto chvalim. Smutne na tom je, ze hlavne Ti, kteri by trenink potrebovali, jej povazuji pro sebe za zbytecne mrhani casem a hlavne "to nejak zvladnu" a nebo "vsechno zna vsude byl". Realita je krapet jina. Neni nas na IVAO zase tolik a tak po par mesicich za radarem vytipujes strasne snadno "zname firmy", a tak nejak tusis, ze bude pruser. Bohuzel, na 99 procent opravdu bude.

Anglictina ? Ano, ale...pokud pilot mluvi anglicky, pocitam s tim, ze mi rozumi. Perfektne. Ne jen ze tusi. Nestandardni a malo pouzivane fraze pro jistotu rikam pomaleji, napodruhe jeste pomaleji, a napoptreti cesky. Nejprve bez kravalu, az pote s drobnymi vycitkami. Ale opet - pro hustem provozu na to neni cas. Dost na to, ze si musis pamatovat, kdo leti cesky a kdo anglicky, ceska fraze, byt delsi a krokolomejsi nez anglicky povel, je porad jeste kratsi nez marne snahy o vysvetlovani.

A co se tyce zavedeni FRAs a podobnych omezeni, vez, ze za to opravdu muze jeden jediny clovek a pokud ten dostane alespon kapku rozumu, nic podobneho se podle meho nezavede. Ale to ukaze az cas.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 03:54
pseudoMates
Na 1000% souhlas.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 12:36
Hoaker
Opet bych to rad vypichnul, protoze je to IMHO ten zasadni problem cele tehle diskuse... Napsal jsi, ze pro vas to neni hra. To je cely ten problem a podle mne obrovska chyba. Jde o to, ze virtualni letani na IVAO je, pres veskere "as real as gets" predevsim hra a predevsim zabava. Pokud tohle zacne nekomu unikat, je to spatne a mel by s tim neco udelat. Vsude v okolnich zemich to lidi na IVAO chapou, takze verim, ze to pochopi i u nas.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 13:34
Tragédie v JRD
litani v FSce je "hra" v tom kontextu, ve kterem to myslis, bych rekl pouze pokud letas offline. ale letani na IVAO je uz podstatne vice nez hra. je to hra na realitu. tudiz se tam as real...... dodrzuje a vyzaduje podstatne vic. ja na tom nevidim nic spatneho, naopak - povazuji to za automatickou samozrejmost.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 14:17
Hoaker
Ne, je to hra i pri letani online. Porad je to jenom hra, sice velmi realisticka, velmi interaktivni, ale porad hra, nic vic, nic mene. Pokud z toho chce nekdo delat vycvikove stredisko, tak to neni dobre a takovej clovek na to brzo dojede tim, ze z toho bude velmi otravenej.

IMHO delat z IVAO vysvikove stredisko je asi stejnej nesmysl, jako kdyby nekdo to same zkousel delat z TRAINZ nebo z MSTS, pripadne by pri Counter Striku tvrdil, ze to neni hra, ale vycvik zasahovych jednotek.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 14:33
OK-Milda (BHA410)   
Jenže jakožto kolektivní hra (pokud tedy přijmu tvůj termín) musí mít svá pravidla, což má. A vzhledem k tomu, že ta pravidla jsou do značné míry převzata z reálu, tak je to prostě reálu podobný. To znamená, že k tomu, abych si tu hru "zahrál" se musím něčemu (a ne málo) naučit.
Ale to vše neznamená, že z toho nechce nikdo dělat výcvikové středisko. Když bych já teď rovnejma nohama začal hrát Counter Strike na síti, tak mě taky asi brzo budou mít všichni "rádi", až se tam budu motat jak nudle v bandě.
Tady si pořád někteří stěžují, že je na IVAO jen buzerace kvůli každý hovadině, ale zamyslel se někdo z těch "buzerovaných", jestli vůbec hledá tu zábavu, kterou IVAO poskytuje? Jako každá organizace má svá právidla, a já, pokud chci být jejím členem je musím respektovat. A to že je budu respektovat mi na tom, že mě to baví nic neubere, naopak mne IVAO přimělo k tomu se samovzdělávat zas o něco víc, než k čemu mě přiměla samotná FSka. A musím říct, že mě to baví i pro ten pocit, že zas vím o malinko víc a že jsem zase o krůček blíž tomu fantastickýmu světu letectví.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 15:23
Hoaker
No tak to pozor. Pravidla ma o tom neni pochyb, ovsem to, ze nekdo neumi zaletnou SID nebo STAR neni proti temto pravidlum. A o tom to prave je. Jde o to, ze CZ Staff se snazi zdvihat latku stale vys, cimz uz z toho nedela hru, ale neco jineho.

Nikdo z tech udajnych "pripadu", ktere se tady naznacuji, pokud vim, pravidla IVAO neporusuje. Tam se jedna pouze o veci typu *nepripojovat se na RWY* a podobne. Dale tvoji otazku o tom, zda nekdo hleda zabavu, kterou IVAO poskytuje, tak to absolutne nechapu... zavani mi to tak trochu xenofobii ve smylu - hele hochu, nejsi dost dobrej pro to, aby sis mohl hrat s velkejma klukama na pisecku. Naprosto bezpochyby jednoho kazdeho clena IVAO bavi na IVAO letat, kdyz se tam asi prihlasi... pokud by ho to nebavilo, tak tam snad neni, ne? Nebo mas jako pocit, ze tam nekdo chodi jenom proto, aby vam, "profesionalnim" ATC kazil "pracovni odpoledne"? Tohle je totiz z toho tveho prispevku citit.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 15:38
OK-Milda (BHA410)   
Ad 1) Zalétnutí tratí do pravidel IVAO tedy rozhodně patří; co jiného asi je let za IFR, pro který je IVAO určeno zejména, že? Tím nechci schazovat VFR provoz. který je zaplať pánbůh v rozkvětu.
Ad 2) Tady jsi mě špatně pochopil. Nejde o žádnou xenofóbii, ale o to, co od IVAO (a od sítí podobného druhu) dotyčný očekává. A to že se tam přihlásí nemusí ještě nutně znamenat, že si plně uvědumuje smysl takové organizace.
Absolutně nemám nic proti začátečníkům, ba dokonce jsem rád, že lidiček přibývá, ale je tak špatné po nich chtít trochu snahy o sebezdokonalení se?
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 16:10
Michael   
Ono jde asi i o to, že STAR potvrdí, ale neletí pak podle něj.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 14:34
skyfly
Vzdy ked si precitam prispevok od Teba tak mam radost, ze usetrim cas a nemusim formulovat a pisat na forum svoj vlastny, nakolko ten Tvoj s mojim nazorom je takmer vzdy totozny.Takze diky Hoakere za usetrene minuty v minulosti i buducnosti
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 16:08
Kitty Hawk
Jak se tak pročítám vašimi příspěvky, dost dobře rozumím pocitům většiny z vás. A dá se říct, že s nimi z velké části souhlasím. Problém bych viděl v tom, že jsou zde zastoupeny 2 skupiny lidí, obě mluví o tom samém, ale každá má trochu jiný přístup - viz létání na IVAO je hra nebo není - z čehož pak pramení některá nedorozumění.

Nikomu nevnucuju svůj názor, ale možná bychom se shodli na tom, že FS je sice hra ale předvším simulace. Už to slovo "simulace" znamená "napodobování chování nějaké reálné fyzikální soustavy, kterou nechceme nebo nemůžeme použít". No a někteří se v tom napodobování chtějí maximálně přiblížit realitě, zatímco jiní si chtějí pouze zalétat jen tak pro zábavu.

Jenže jak už zde bylo řečeno, moje zábava končí tam, kde začíná zábava někoho jiného. To platí pro obě strany!!! A obě strany by se měly zkusit se navzájem pochopit a vyjít si vstříc. To znamená, že jako nováček nepolezu hned do plného provozu, ale napřed si to budu zkoušet někde offline, případně v hodinách, kdy nebudu kazit zábavu jiným, tj. třeba v ranních nebo pozdních nočních hodinách, kdy je v českém FIRu prázdno. Případně využiju tréninkové neděle nebo se domluvím s někým z instruktorů či zkušenějších na jiném termínu, abych se mohl něco naučit. Ti, kteří se ve své simulaci chtějí maximálně přiblížit realitě, by zase měli být shovívavější k ostatním a brát v úvahu drobnější výpadky ostatních. Neříkám přehlížet, ale přistupovat k nim pozitivně, s radou, být trpělivější. Je jasné, že když má ATC na frekvenci 20-30 letadel, tak už to vyžaduje určitý systém a pravidla, a tam se pak blížíme k té simulaci reality. Když do toho vleze nějaký začátečník nebo pilot, který si chce létat jen pro zábavu, tak se opravdu nedohodnou, a OBĚ strany si tím kazí zábavu.

A o to tu podle mého názoru jde. Nezapomínejme, že jde v první řadě o zábavu, protože ten volný čas, který u FS strávíme, je především zábava, ať už očekáváme cokoliv. A každý má trochu jinou představu o tom, jak se chce bavit, nicméně je potřeba se přitom respektovat navzájem!

Doufám, že se v hojném počtu uvidíme na pražském simbíru, kde si to můžeme vyjasnit osobně )
 

Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 04:07
pseudoMates
Ach jo, proč mám pocit, že si ten můj odstavec o tom, že jsme tenhle evemt zvládli odřídit, pochopil jako samochválu..
Kéž bych ho tak mohl smazat.
Ale k jedný věci, ačkoliv Borek to napsal úplně přesně, se přece jen vyjádřim. Já ti povím, proč se takový eventy, jako byl ten TV nedělají.
Nemáme letiště kapacitně připravený na to, aby dokázalo hravě, nikoliv horko těžko, takové množství letadel. Nemáme na to dost vycvičených ATC. A hlavně.. Já osobně jsem čekal, že se dostaví ti, co se ohlásili Lukášovi, těch bylo cca 20 a plus tak 5 lidí navíc, jsem počítal. To, že se kde kdo, přiletí "pochlubit", jsem fakt nečekal. A bylo to znát.
Měl jsem možnost jednou řídit na eventu na KJFK na pozici directora. Přiletělo kvantum pilotů, řekl bych, že i víc, než v pondělí do LKPR. Když pominu fakt, že tam to bylo jednodušší v tom, že jsem dával paralelní přiblížení, čili jsem si jednou tak rychle uvolňoval prostor, z těch asi 70 příletů, se mi stalo snad 3 krát, že pilot nevěděl, co má dělat, nebo neuposlechnul instrukci, přestože jí správně opakoval. V pondělí, se mi toto dělo téměř neustále. Jak jsem už psal. Nemůžu se zbavit dojmu, že severní Atlantik je takové síto na piloty a jen tak někdo, kdo poprvý uvidí Jumbo a hned s ním "letí", se přes vodu radši nehrne. A tenhle velkej rozdíl, jsem pocítil v pondělí.
Tvoje vzpomínka na začátky je hezká, ale nezapomínej na jednu věc. Hustota provozu na síti, rok od roku stoupe. A věř mi, že kdyby si letěl na nějaké rušné letiště dnes, taky by z tebe ATC nebyl nadšený, kdybys nebyl schopen nalítnout ILS atd. atd.
Stejně jako virtuální piloti, se chtějí dostat z bodu A do bodu B rychle, s co možná nejmenším zdržením, virtuální řídící se je snaží nesrazit a zároveň příliš neomezovat, pokud to není vyloženě nunté.
Mno, snad si mě pochopil. Jinak všechno ostatní naprosto přesně popsal Borek.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 12:32
Hoaker
Ja bych k tomu pridal jednu, mozna kacirskou poznamku. Podle mne by realni ATC nemeli delat ATC na IVAO. Je to pak totiz, jak vidno z vyse uvedenych prispevku obou stran, problem pro obe strany. Realne ATC to na IVAO stve, protoze se to nedela tak, jak je uci v praci, a na druhe strane - lidi, kteri se chteji na IVAO predevsim bavit zase otravuje, ze po nich lide ze staffu chteji "nesmyslne moc pozadavku".
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 12:37
Rozšafín Ctibum   
Mno a kdo z reálných ATC řídí na IVAO ? Marky Parky a Lukáš Spanilý, více jich nemáme.... a vzhledem k pracovní vytíženosti obou jsou nyní oba spíše návštěvníky (i když velmi vítanými) na IVAO. Nikdo jiný tu, myslím, reálný ATCO není (teda zatím, doufám )
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 12:40
Hoaker
No ne, tak tys o tom mluvil... ja o tom nemam prehled. Pouze jsem vyjadril svuj nazor na tuto (evidentne teda hypotetickou) situaci.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 12:38
pseudoMates
Michale,
tímto názorem, podle mě, popíráš myšlenku, že IVAO je otevřeno všem, ale budiž.
Na druhou stranu jsem ve svém příspěvku ze včera popsal, co mě dokáže naštvat, když pilot neumí. Jestli ti přijde neschopnost někoho nalítnout ILS, neschopnost na NAV radiu naladit VOR a letět na něj, když už není schopnej toto zadat do FMC a další chyby, které ATC otravují život, v pořádku, bude asi fakt lepší, aby se lidi z reálnýho lítání/řízení na síti neobjevovali.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 12:46
Hoaker
No tohle jsem sice nenapsal, ale budiz. Jde mi o jedinou vec a to sice, ze by se nic nemelo prehanet... jsou urcite nejake zaklady, bez kterych to nejde, ale ja tvrdim, ze u nas se to s tim "as real as gets" prehani a jsem toho castym svedkem. Nakonec osobne jsem se nekolikrat dostal do konfliktu s "mistrama", kteri se predhaneli v tom, jak mne pouci, jakej jsem debil, ze jsem si spatne vyplnil "neplatnou" cestu do FP, mez dvema sousedicimi VOR. Takze opravdu vim o cem mluvim a rikam, ze daleko dulezitejsi je, zamerit se na zvladani dulezitych veci a neresit ty, ktere se vyplati resit opravdu jenom v realu.

A opravdu si nemyslim, ze je v poradku, ze pilot na IVAO neumi zaletnout ILS apod... ale pokud dokaze alespon drzet vysku a kurz a komunikovat s ATC, tak bych ho "chladne" toleroval. Koneckoncu, ATC si muze vyzkouset, jake to je navigovat letadlo, kde se oba piloti otravili spatnou svickovou a letadlo ridi blondata letuska )))
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 12:53
pseudoMates
Poslední dobou je těch blonďatejch letušek ale čím dál víc.. To už pak člověka ni řídit nebaví.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 13:02
Hoaker
No ja myslim, ze to hodne prehanis. Krome toho je to do jiste miry zpusobeno i tim, ze hodne pilotu (vcetne mne) odchazi litat do zahranici, kde se jim leta daleko lepe.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 13:06
pseudoMates
Nezdá se mi, že bych přeháněl.. Pondělní večer byl na APP důkazem.
Já taky chodim lítat do zahraničí, protože tam mě většinou řídí lidi, co vědí vo co go. To se u nás, kromě eventů, moc nestává.
 

Xx Re: Zabava   15. 11. 2006 / 13:57
Jennik   
Napada me takova paralela s upravenou definici demokracie:
Svoboda jednoho cloveka konci tam, kde zacina svoboda druheho. A podobne je to se zabavou na siti. Jakmile svym neuvazenym chovanim zacnu ztrpcovat zivot nekomu dalsimu, konci zabava a zacina pekna otrava.

A jake z toho plyne pouceni? Ze to plati na obe strany. Kdyz nas pioty budou virtualni ridici jebat za kazdou prkotinu a budeme se navzajem "udavat" jako odstrasujici pripady na forech, prestane nas to bavit a nebudou mit koho ridit. Kdyz my pioti budeme nase mile ridici prudit nedostatkem znalosti a slusneho chovani, bude to zas naopak a my se nebudeme mit pred kym pri online letani "naparovat" se svoji nejnovesi masinou a bude to prakticky totez jako let offline.

Osobne jsem se stavem letani v nasich koncinach pomerne spokojen, neprijde mi, ze by me nekdo zvlast prudil (snad jen ono pravidelne Czech Whiskey - dotycny jedinec vi o cem je rec, a je to samozrejme prkotina Ono, popravde, je mi samotnemu dost hloupe, kdyz vlastni neschopnosti a neochotou se neco malo naucit kazim dalsim zabavu, ktera spociva PRAVE V TOM "As real etc..."

Diky nasim ridicim me ani nebavi litat online v dobe, kdy nikdo neni na frekvenci. Ale pravidla se take trosku vyhybam velkym eventum a to prave z duvodu rizika padu a nizkeho FPS (u vrtulniku je to docela vazna vec) a taky proto, ze se prozatim necitim byti dostatecne "profi" abych se cpal do nejvetsiho provozu a zbytecne si delal trapasy. A na tom podle me neni nic divneho.

Zabava a uroven znalosti a zkusenosti jde preci v ruku v ruce. Podivejte se na jakoukoli online hru, napada me naprikald WoW, ktery prilezitostne hraju: kdyz budu trubec, ignorovat pravidla hrani ve skupine v tzv. instanci, kdyz budu mit maly level zkusenosti a spatne zbrane, kdyz nebudu znat prostredi a nebudu se umet domluvit obecne znamymi zkratkami v chatu - nikdo me ze zcela pochopitelnych duvodu nebude chtit do party a neprijde mi na tom nic divneho. Taky mi neprijde divne, kdyz se se sovji slabouckou postavou nacpu do nejake casti sveta vhodne pro High - Level hrace, ze me temer okamzite zabije neblizsi potvora.

"Vzdyt je to jen hra" - no prave! Je to hrani si na opravdove letani se vsim vsudy a vetsina z nas oceni, bude-li se co nejblize blizit realu. A jestli se maji ATC zdokonalovat? Samozrejme! A stejne tak i piloti
 

Re: Xx Re: Zabava   15. 11. 2006 / 14:02
MaPa   
Mě tady nalevo, úplně nalevo jak je menu, začíná chybět záložka MAGAZÍN
Některý články by bylo dobrý takhle umísťovat mimo fórum.
 

Re: Re: Xx Re: Zabava   15. 11. 2006 / 14:05
OK-Milda (BHA410)   
Je tam sekce články
 

Re: Re: Re: Xx Re: Zabava   15. 11. 2006 / 14:15
MaPa   
... článek může bejt o čemkoliv, ale já myslel skutečný články do magazínu
 

Re: Re: Re: Re: Xx Re: Zabava   16. 11. 2006 / 14:27
Už přistál   
Myslíš dámský magazín?
 

Re: Xx Re: Zabava   15. 11. 2006 / 18:44
pseudoMates
Díky, naprostej souhlas.
Já po nikom nechci, aby se po nocích drtil předpisy (ať už ATC, nebo piloti). Pro mě je u pilotů podstatný, když mi něco potvrdí, že to i udělá. Jak to udělá, mě nezajímá. Mě zajímá výsledek.
Stejně jako po ATC vyžaduju, aby letadla nesráželi a svým jednáním neznemožňovali poskytovat kvalitní servis ať už v rámci svého pole působnosti, nebo někomu jinému na sousedním stanovišti.
Je to o vzájemné souhře a vycházení si vstříc. Dokážou mě naštvat lidi, co prostě svoje schopnosti nejsou schopni reálně odhadnout, přesto s minimem znalostí se objevují v momentech, kdy je to nejmíň vhodné. Když mám na frekvenci čas, rád cokoliv co vím, vysvětlím začínajícímu pilotovi. Ale přesně, jak tu psal tušim Kitty hawk, nebo kdo, když je na frekvenci cvrkot, nemám na nějaký vysvětlování absolutně čas.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 14:13
Hoaker
V pondeli jsem tady nebyl, ale mohu to posuzovat podle toho, co vidim pri beznem letani a neni to zase tak hrozne. Pravda, obcas se najde perla, ale to je jak na strane pilotu, tak na strane ATC... a dulezita je prave ta vstricnost a tolerance... oboustranna.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 15:06
Michael   
Jak to, že lépe?
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 19:28
LS
Jenom mala drobnost k tomuto, vice bude v tom prohalsenim, ktere snad uz dneska dodelam

My nutime piloty se ucit predpisy, litat presne podle realu?
Pokud ano, tak v tom pripade muzeme servat kazdeho pilota, kdo stoupe jinak nez ma, prilis velke raty stoupani, nedodrzovani speed limitu a dalsich blbosti. Ale nam staci zakladni veci, ktere ocekavame od pilota a to jsou
1) kdyz mluvim anglicky, budu rozumnet frazi, kterou mne dal ATC - da se prominout i normalnich dnu, kdy neni prilis provozu, ale kdyz se takto sejdou v online den, kdy je provz daleko hustci tri piloti, kteri vam 5* zopakuji say again, tak to uz clovek tezko prejde...A tedy proc litam anglicky, kdyz si nejsem poradne jisty, ze to umim, alepspon v online dny to omezim
2)
a) dodrzovat presne pokyny ATCho - tzn. dostanu BODAL1S priletova a pokud ji potvrdim, tak ji taky poletim a ne, ze si vyberu neco v FMC a to poletim - trat byva casto odlisna, zvladste v PRaze, kde jsou zmeny hodne caste a na dotaz ATC potvrdte BODAL1S to jeste potvrdim
b) pocatecni stoupani je 5000ft, ale nekteri samozrejme stoupou dale - to se da jeste prominout, ale pokud dostanu stoupat treba jenom FL200, znamena to, ze stoupam pouze tam a ne vyse, prece jenom to z nejakeho duvodu ten ATC vydal...
c) dostanu od ATCho zkratku na nejaky bod - jako pilot ji mohu odmitnout, ale pokud ji potvrdim, tak to neznamena, ze si poletim jak chci, ale poletim na ten bod a ne ze na pripadny dotaz ATC opet potvrdim, ze letim na ten bod (kdyz to neni pravda), pripadne mu "suse" oznamim, ze pokracuji po trati - KDYZ NECO POTVRDIM, TAK TO TAKY LETIM - POKUD NEROZUMIM CO TIM CHTEL RICI, TAK NEPOTVRZUJI A OVERIM SI TO!!!
d) umet zaletet jakkykoliv hold - neocekavame od pilotu, ze budou znat, pripadne umet najit publikovane vyckavaci obrazce, ale ocekavame, ze pokud dostanu hold na tom bode, tak to potvrdim a pokud nevim, tak si klidne i nejaky hold vymyslim, ale dulezite je, abyste tam zacali holdovat...Pokud jsem zbehly a rozumim holdum, tak se klidne ATC zeptam, jak se tam ma vyckavat. Ale nezlobte se na mne, ale kdyz z 10 pilotu 5oznami, ze nevi jak holdovat a ze zadaji vektorovani, kolik si myslite, ze ATC toho zvladne? Je sice dobre, ze se bavite vy, ale ATC urcite ne!!!!
3) umet zaletet zakladni ILS priblizeni - vsak se nekdy podivejte na radar, kdyz je treba draha 13 v pouzivani, kolik lidi potvrdi VOR/DME priblizeni a kolik jich ho skutecne leti...Na radaru to je hezky videt....Sprdneme snad kazdeho, kdo to nezaleti spravne? Ja myslim, ze NE
4) zkuste monitorovat frekvenci a neprervavat se na TS - je sice pravda, ze je tu urcite zpozdeni, ale i tak se to da eliminovat tim, ze pokud mluvi ATC k letadlu, tak letadlo bude odpovidat a ne ze do toho skocim ja...
5) vedet alespon zakladni info: altitude x FL, ale taky na tom nelpime nerveme na kazdeho pilota, kdo nam potvrdi klesani do FL14000ft, ale rozumne mu to vysvetlime

To by snad bylo vse k obecnym pozadavkum. Zda se vam to prilis? Zda se vam to hodne priblizeni realite? Toto je pouze k pilotum, k ATC se vyjadrim v tom prohlaseni...
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 19:37
LS
ad FP...ano byl jsi pranyrovan za spatne vyplneny FP, ale bylo to mysleno v dobrem, protoze se snazime naucit piloty spravne planovat - jak mame poznat (neni to tvuj pripad), kdyz si pilot vyplni jen RAK XYZ ABC DEF, kde za XYZ, ABC, DEF jsou doplneny nejake VORy v Evrope, kudy vlastne poleti? To same bylo u tebe, mel jsi pouze VOZ OKF, ano mel jsi pravdu, ze cesta z VOZ vede primo na OKF, ale to nic snad nemeni na veci, tam dolnit i tu cestu, at to k necemu vypada, ale tve tvrzeni, ze nekomu ukazujes jak vypada virtualni letani a ze nemas cas zaobirat se blbostma, tak to se na mne nezlob, ale to nikde neobstoji, da se to pochopit u zacatecniku, ale u lidi co letaji na IVAO dele???? Zacatecnikum take radime, jak spravne vyplnit letovou cestu a taky byl napsan tuytorial, jak spravne pracovat s routefionderem, kde najit cestu je otazkou nekolika kliknuti a na trase LKPR-LOVV si muze pilot i ten FP zapamatovat...Zda se vam to prehaneni a buzerace pilotu?
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 19:43
Serž   
je krasne ze slovo "buzerace" nejvic uzivaji ti co prd vi o cem mluvi
az budete za zapomenutou hnusnou hlinikovou lzicku delat kliky ve vode tak dlouho dokud to te vody nespadnete tak muzete, ale ani to neni buzerace
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 20:35
adagio   
Lukáši, dobrý, vše pěkný, ale mám takový pocit, že si vždycky z těch názorů berete jen to, co se Vám hodí a na co máte argument, tak aby Vaše reakce působila dojmem "pravdu máme my". Navíc neustále posouváte původní otázku a problemtiku k nějakým demonstracím neschopných, proti kterým tu nikdo nic nenamítá a nebyly prvotním impulsem k výše popsaným názorům. Téma bylo: zpřísnění zkoušek = zvýšení nároků na virtuály - pro některé lidi absurdními požadavky, které jsou v rozporu s obecnými požadavky sítě IVAO a z morálního hlediska pro mnohé i s filozofií létání online. Opravdu se tu neřeší konkrétní situace a znalosti. Jsem si jist, že kdo se chtít učit z principu nebude, tak se ho zkoušky nikdy týkat nebudou a bude si dál létat svých 3500h někde na Unicomu (jak tu někdo napsal) a S3 řídící se zabydlej někde na Maledivách nebo v Lybii, kde nejsou žádná omezení ani divize a budou tam tak pány celého FIRu bez "drábů" za zády. Celou dobu se tu spíš snažím upozornit na to, aby aktuální zpřísnění C1 zkoušky po čase nevedlo k dalším vaším profi-upgradeům v podobě zavedení praktických zkoušek i pro hodnosti S3 / kapitán apod., protože se snažím oprostit od své pozice "páprdy" a dívám se na to pohledem začínajících kolegů.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 20:39
LS
Adame, jistě máš pravdu, ale toto byla reakce na Michala, který tvrdil, že jsme profíci a klademe a buzerejeme piloty za maličkosti...Ohledně ATC atd. bude na fóru vyjádření a následné opětovné odemknutí diskuze...
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 20:56
adagio   
ok
to tvý prohlášení... Ty než ho napíšeš, tak bude dávno po "válce" a všichni kolem mrtví
Snad jsem těch smajlíků udělal dost


 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   15. 11. 2006 / 22:06
LS
jasne, ale ja ti to reknu takto, je to velmi citliva vec a ja bych nerad nekoho urazil, vcera jsem psal pres hodinu a uz jsem mel tri stranky, ale nakonec jsem je smazal, protoze mi to prislo mleti okolo a stejne by to nikdo necetl, tak se treba jednou dockate (((

Vubec mne netesi nastala situace a rad bych ji nejak rozumne vyresil
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 10:35
Hoaker
Ne, nebylo to mysleno v dobrem Tohle na mne opravdu nehraj. Dobre si tu situaci pamatuju a dobre vim, jake vyrazivo bylo pouzito a taky vim, jak trapne to bylo reseno, kdyz se dva ATC (z toho jeden ridici a druhy OBS) predhaneli v tom, kdo mi tam napise spravnejsi FP, pricemz ani jeden to neprepsal dobre a za debila jsem byl nakonec oznacen ja... Ale tak to je jenom takova perlicka...

A abych dodal k tomu tvemu vysvetleni Lukasi... NE! tohle je presne to lpeni na picovinach, ktere dokaze jednoho otravit. Je mi zcela jedno, jak to vypada, protoze to IMHO neni chyba a kazdy ridici vi, ze z VOZ do OKF lze letet pouze po jedne jedne cestem, takze je IMHO naprosto jedno, zda se do FP napise VOZ OKF nebo VOZ cesta OKF. Zejmena kdyz kvuli tomu nekdo nekoho jebe. Sam jsi ve vyse uvedenem prispevku napsal, co ti vadi, kdyz piloti delaji za zakladni chyby a delat by je nemeli, ale tohle je presne priklad pojebu, ze kteryho ja osobne chytam psotnik a taky jsem na zaklade tohoto excesu nejakou dobu letat jenom mimo CR, abych se trochu uklidnil. A verim, ze se mi nikdo z pilotu nemuze divit. Tohle byl presny priklad toho, co mi vsechno vadi na CZ Staff a jeho "zrani" predpisu az na kost.

A jeste poznamecka nakonec... tobe by melo byt jedno, jestli jsem zacatecnik nebo jestli letam na IVAO pet let... to je presne to staveni se do role mentora a vystavovani mne do role zaka o ktere pisu v jinem prispevku. A to je to, co mne neskutecne toci. Mne je jedno, jestli to "k necemu vypada", ja se chci po praci odreagovat. A rozhodne v mem pripade nemuzes ani naznacit, ze bych snad svym letanim kazil zabavu ATC!
Abych to rekl uplne polopate - Ja nechci aby mi nekdo neco radil. Nemam na to naladu. Je to pochopitelne? Proste si chci jenom zaletat, tecka.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 10:54
OK-Milda (BHA410)   
Drobná poznámka: zápis VOZ OKF a VOZ W32 OKF je podle mě setsakramneský rozdíl. Dle prvního zápisu bych usoudil, že to chceš letět přímo bod bod a to jak uznáš je zcela mimo trasu W32
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 11:05
Hoaker
delas si prdel? Jakej je v tom podle tebe rozdil? Vzdyt jinudy ani letet nemuzes!!!
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 11:16
Rozšafín Ctibum   
si delas prdel ty ne ? Pominu-li ze VOZ W32 OKF je absolutni blabol, protoze OKF na W32 nelezi, tak nechapu, proc tohle resis. VOR to VOR letovy plan je stale jeste povolena procedura a ac to nevidime radi, s primhourenim oka se to letat da.

Jo a mimochodem, jak jsi tady psal neco o hre, odreagovani se po praci a tak podobne. Myslel jsem si, ze "kdo si hraje - nezlobi" . Ale vysvetli mi potom, kdyz jsi delal tusim SC zkousku, a kdyz si ji plne po pravu neudelal, proc jsi se tak silene certil ? Ty detinske chyby, co jsi predvadel, by u mne znamenali degradaci zpět na C, a ne jen neudelat exam, priteli... . Je to jen hra ne ?
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 11:25
Hoaker
Doufam, ze te to uspokojilo. Kvuli takovym debilum jako jsi ty, radsi litam mimo CR. Za takovyhle srandicky jsem ochotnej dat nekomu i pres hubu, takze vaz slova priteli... ale je to jen hra...
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 11:26
OK-Milda (BHA410)   
To s tím W32 jsem tam vsunul až já a bez mapy jsem to jen tak střelil od boku - mělo tam být obecně trať
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 11:31
Hoaker
Ale i tak si doufam, ze jenom prdel.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 11:32
OK-Milda (BHA410)   
Ale i tak si doufám, že nevím, co tím chtěl básník říci
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 11:34
Hoaker
Tak si otevri mapu a podivej se... jde o to, ze mezi VOZ a OKF je trat... soucasti teto trate je Tabem. trat mezi VOZ a OKF je naprosta primka... jeden kurz... jestlize teda letis VOZ DCT OKF nebo VOZ trat OKF, letis porad po tom samem. Uz je to jasne? A za tohle jsem ja dostal pojeb... Je to jasne?
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 11:35
Petr Slavíček   
OKL ne OKF (abys mi rozuměl...)
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 11:39
OK-Milda (BHA410)   
OKF existuje
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 11:42
Petr Slavíček   
jj Jakobych nic neřek. Myslím, že příště nebudu dělat arbitra.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 11:50
OK-Milda (BHA410)   
Problém je v tom, že tenhle úsek se prostě v ČR systémem VOR VOR letět nedá
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 11:52
Hoaker
Proc? Proc se neda letet?
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 12:02
OK-Milda (BHA410)   
Protože taková jsou prostě pravidla. Osobně nevím, jak velkej "pojeb" si za to dostal, ale co sleduju tvé reakce, nabývám dojmu, že jsi byl vlastně normálně upozorněn na chybu, jenom to tvé "ego" tak trochu nerozdejchalo
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 12:07
Hoaker
Pravidla? Bozinku... mne zajima PROC?!?!? Proc to nelze ve virtualnim letani takto zaletet? Jde jenom o FP. To letadlo polet stejne... takze od tebe ocekavam nejakou odpoved ve stylu, proc to tak je...
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 12:17
Tragédie v JRD
mozna prave proto, ze ivao je hra na realitu? takze v ramci moznosti se na realitu hraje? vcetne takove "byrokracie" jako vyplnovani letoveho planu a podobne?
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 12:24
OK-Milda (BHA410)   
Dík, já už neměl sílu
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   17. 11. 2006 / 01:05
Atarian   
Sorry ale tohle je prave ten okamzik, kdy byste tu silu meli najit, pokud se snazite obhajovat svuj nazor.
Nesouhlasim se zpusobem, jakym Hoaker prezentuje svoje nazory. Nadavky a vyhrozovani davanim do drzky sem nepatri a prijde mi primitivni, ale alespon uhodil hrebicek na hlavicku a zminil jeden z prikladu zbytecne buzerace.
Mozna mate pravdu ze v realu to takto ve FP vyplnit nelze. Vsadim se ale o co chcete, ze kdyz OKF naladite v FSce nekde dostatecne vysoko nad VOZ, tak to OKF budete schopni zaletet primo.
To je vyhoda virtualu, ze kdyz nekdo takhle (mozna blbe) vyplni FP, tak se podle toho stejne da letet a nikomu tim neublizi.
Chapu, ze nekdo se snazi o co nejvernejsi simulaci realu. Nic proti tomu. Ale prave proto ze to je porad jenom simulace a pro vetsinu lidi hobby, tak je to vzdycky jenom na ATC jak se k tomu postavi. Pak se automaticky vytvori dve skupiny pilotu. Jedna skupina si rekne, ten ATC je magor, buzeruje na takovejch kravinach... a az ho priste uvidi on-line, tak nikam nepoleti nebo pujde do zahranici (aby neschytal nejakou podobnou buzeraci). Druha skupina pilotu si mozna rekne.. ten ATC je borec. Snazi se to mit co mozna nejrealictejsi a to se mi na tom libi... to je poletanicko. Ta prvni skupina pilotu by v realu nemela co pohledavat. Ale pokud je IVAO jeste porad jen pro zabavu a nejedna se o jiz zminovanou virtualni pobocku RLP, tak nevidim proc by se meli tito piloti zatracovat.
A ted se dostavame k ATC.
Uplne nejvetsi zvrhlost mi prijde, kdyz se na IVAO foru ATC narizuje, ze tyto informace jsou povini kontrolovat ve FP a nutit piloty k pripadnym opravam.
Ze sve pozice byvaleho ATC mohu rict, ze nemam cas sledovat vsechny aktualni zmeny co se deji v LKAA (a ze jich RLP vymysli dost a dost) abych to promitnul do sveho rizeni. Zrovna tak nemam cas pres den studovat vsechny fora kde je jaka zminka o necem novem abych si mohl vecer na par hodin "bezchybne" zaridit. A kdyz si vzpomenu na dobu kdy jsem ridil... byl jsem strasne rad kdyz mi do FIRu nebo z FIRu letelo nejake letadlo. Byl bych sam proti sobe a proti myslence celeho IVAO kdybych takoveho ojedineleho pilota ani nepustil do vzduchu a buzeroval ho jeste na zemi, ze s takovym FP opravdu ale opravdu nemuze u nas letet... (nehlede na to ze stejne porad nevim proc by nemohl).
Abych to zkratil, nejsem zadny odbornik na ATC, je to muj konicek a vim, ze tomu moc nerozumim. Proto nepolezu na eventy a fly-iny abych nekomu nekazil zabavu. Ale vim ze existuje spousta me podobnych lidi, kteri si chteji zaletat taky jen jako hobby a taky tomu moc nerozumi. A ja kdyz budu ridit, tak se jim to budu snazit umoznit a zjednodusit. Kdyz budu vedet, tak poradim, ale v zadnem pripade je nebudu buzerovat aby si vyplnili FP podle nejnovejsi nalady realneho RLP, aby meli aktualni scenerii a nerolovali mi po trave, aby pouzivali frazeo podle nejnovejsi nalady realneho RLP, aby vzdy na zemi meli squawk stand-by, aby pouzivali odletovky/priletovky podle nejnovejsi nalady realneho RLP, a spostu dalsich veci...
Nesnazim se tim nekomu kazit zabavu z letani ale podle meho nazoru tim vychazim pilotum vstric.
Asi si tim co jsem napsal, nastvu spoustu lidi z obou znepratelenych taboru, ale neslo to jinak...
VK
 

Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   17. 11. 2006 / 09:43
Lowmick   
To uz mi nejak nejde do hlavy, pise se tu, jak se staff prisny, jak si zasedava na piloty, jak se pravidla IVAO divne menej, je zajimavy ze to takhle driv nebylo, a proc? Protoze driv bral kazdy IVAO jako simulaci realu, tzn. realne postupy, mapy, predpisy atd., ted kdyz uz ma CZ Divize IVAO takovy mnozstvi lidi, tak kazdy ma svuj nazor, nekomu se nelibi podminky u zkousek, nekomu zase se se to litani bere realne atd., fakt to vubec nechapu, vzdyt o to simulovani realu preci jde!!! Kdyz si chcete proste jen zahrat s jinymi kamarady nebo nelitat podle predpisu tak si jdete na normalni Microsoftacky multiplayer nebo hrajte s konkretnim clovekem PC to PC. To ze si nekdo chce jen tak vecer po praci/skole oddychnout u compu chapu, vzdyt ja taky, ale bud jdu na IVAO a litam podle pravidel, nebo se na to vyseru a jdu na offline a blbnu, co je na tom tezkyho k pochopeni? To tak proste berte... Nechapu tyhle reakce lidi (ted nemyslim konkretne tebe Atariane) co se jim najednou nelibi na IVAO litani po takovy dobe, kdyz to tak dlouho fungovalo v pohode, kazdej to proste bral as real as it gets.
 

Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   17. 11. 2006 / 10:03
Petr Slavíček   
Ale rozhodně by tomu neměla chybět tolerance k různým řekněme stupňům reálnosti.
Právě se snažím vytvořit jakási pravidla soužití mezi maximálními realisty a těmi co chtějí jenom lítat. Bohužel tady obě strany směšují různé věci, jedn mluví o nepatrném nedostatku ve FP a jiný na to odpoví piloti nejsou schopni letět to co potvrdí a podobně o koze a o voze.
Všichni se tu shodli, že je nějaké minimum schopnstí a znalostí bez kterého to nejde, to nikdo nerozporuje. Pokud někdo splňuje toto zatím poněkud imaginární minimum, neměl by mít problém na IVAO létát. Já osobně dokážu pochopit, že někomu pro přiblížení k realitě stačí letový plán VOR - VOR a umět letět HDG který dostane a přistát v ILS. K tomu živí lidé okolo (piloti i ATC) a je spokojenej, možná nemá ani na víc čas a takhle ho to baví. Myslím, že pokud si napíše do poznámky beginner/no SID STAR tak nikomu neškodí. ATC mu dá rovnou vektory, nebude poněm chtít non-standard DME holding a pokud ho bude chtít zdržet tak klidně mimo frazeologii řekně "tady toč kolečka, protože je tu velkej provoz a ja se ti ozvu". Rozhodně to naruší realitu méně než, když na něj bude chrlit přesnou frazeo a onen nešťastník mu pak klidně ve zmatku potvrdí i vraždu vlastní babičky...
Ten kdo chce mít letový plán podle reálu, jde na routefinder, vyplní všechny tratě a ještě si u ATC ověří jestli to má správně. Poletí poslední publikovaný STAR, protože ho to tak baví, že si kupuje na navigrafu aktuální AIRACy a vdycky ocení pokud mu řídící dá letět nějakou specialitku.
ALE oba dva mohou létat na stejné síti, na stejném místě, ve stejnou dobu a nijak sse navzájem nerušit. Chce to jen respekt jeden k druhému, IVAO nepatří žádnému z těchto táborů a čím dřív si to obě strany uvědomí, tím dřív se snad vrátí ta přátelská atmosféra ktero ujsem měl na síti tak rád.
 

Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   17. 11. 2006 / 11:17
Atarian   
No konecne to nekdo pochopil a napsal to tak, jak se to me nepodarilo
Dik Petre!
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 11:54
Petr Slavíček   
To je možná pravda, že v reálu to nejde (i když nedávno tady Marky psal o nějakých možnostech pod určitou výškou - ale to mevim přesně). Ale nevidím důvod proč za to někoho "jebat ve virtuálu. To mi přijde skutečně jako naprostá zbytečnost. V tomto případě to vyjde pro ATC úplně nastejno a nemůžwe mu to způsobit žádné potíže. Takže pokud si tím ATC jenom honí triko, tak je to od něj IMHO pěkná hovadina.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 11:56
Hoaker
Heureka... konecne to nekdo chape
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 11:31
OK-Milda (BHA410)   
Aha. Tak když nemůžu tak nemůžu, to si ovšem nepokecáme
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 11:08
Tragédie v JRD
no mildo .. sice s tim co tu predvadi michal hrusska dost nesouhlasim, jsem spis zastance "prisnejsi linie", ale ma pravdu, predsedo ... po fyzicke strance je VOZ DCT OKF uplne identicke jako VOZ W32 OKF.... ehm...
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 11:38
OK-Milda (BHA410)   
Ani omylem. OKF leží mimo W32 (což jsem před tím spletl), ale u jižních hranic na M725 a L858
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 12:14
Tragédie v JRD
no .. ja moc neresil ten designator, ale v pripade zmineneho plati spise VOZ UL858 OKF je fyzicky VOZ OKF
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 12:25
OK-Milda (BHA410)   
Fyzicka ano, to je jasný. To beru.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 12:34
Tragédie v JRD
na druhou stranu, pravidla jsou jasne dana .. a VOZ OKF v tom letovym planu neni uplne idealni.... a pokud s temito pravidly nekdo nesouhlasi, tak ma naprosto demokraticke pravo letat nekde jinde. ostatne toho prava hoaker take vyuziva - lita nekde kde to ridicim nevadi. ma na to pravo .. ale nechapu proc tu z toho vznikl takovy thread jsou to jenom dokola, demagogicky, omilane jeden dva argumenty a ne vecna diskuse.

 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 12:50
OK-Milda (BHA410)   
ano, nechal jsem se unést.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 11:09
Petr Slavíček   
Je tady řeč asi o OKL (nikoliv OKF, které neznám) a OKL DCT VOZ a OKL W32 VOZ je naprosto totéž.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 11:36
OK-Milda (BHA410)   
OKF Dešná na jih od Bodalu u hrani
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: VOZ - OKF   16. 11. 2006 / 11:40
Hoaker
Ano prosim, slo o to, ze ja tam mel ve FP

VOZ OKF

a byl jsem opraven na VOZ L858 OKF

coz je IMHO fakticky to same, protoze od VOZ je to k OKF kurz 140 DCT i presto, ze je cestou jeden bod a to sice TABEM.

Toto jsem udaval jako priklad puntickarstvi a jako priklad toho, za co jsem dostal pojeb.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: VOZ - OKF   17. 11. 2006 / 01:26
Atarian   
No vidis.. blbe vyplnis FP a co z toho najednou vznikne...
-pojed na frekveci
-pojeb na foru
-pojeb ze OKF neexistuje
-pojeb ze to ma byt OKL
-pojeb ze zadny W32 nespojuje OKF a VOZ
-pojeb ze to neni zadna buzerace kdyz nedelas kliky za zapomenutou hlinikovou lzicku (to je muj favorit)
-a ja nevim jakej jeste pojeb....

Delam si srandu... vim ze to vsechno nebylo vytykano tobe, ale chci tim rict, ze tohle je proste typicky pro tohle forum.
Resi se tu jeden problem ale okamzite se najde X chytraku kteri nemaji co rict k tematu a nedokazou pochopit co se ten dotycny snazi rict, tak aspon hledaji co kde kdy rekl blbe a co oni vedi lip.
LIDI!!! Prosim vas!!!! Zkuste byt trochu tolerantnejsi vuci druhym. Usetrite spostu nervu jak sobe tak ostatnim... Prosim....
....
hmm...
Tak nic...
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: VOZ - OKF   17. 11. 2006 / 01:39
pseudoMates
Co kdyby sis ten strom přečetl nejdřív celej a pak začal teprve něco psát o tom, že sem píšou lidi, co nemájí k tématu co říct..
Jinak-pokud pilot vyplní špatně FPL, tak:
-pojeb na frekvenci - nedostává (ATC se snaží vždycky v prvé řadě pomoct)
-pojeb na fóru (Hoaker o tom začal psát první)
-pojeb, ze OKF neexistuje
.
.
.
.
.
Tolerance, nemůže bejt bezmezná, si myslím.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: VOZ - OKF   17. 11. 2006 / 02:12
Atarian   
JJ.
To byla takova humorna nadsazka... vim ze to nebylo k tematu ale chtel jsem se pokusit to trochu omezit.
Vim ze to byla blbost
Tak sorry
 

Re: Re: Re: VOZ - OKF   17. 11. 2006 / 09:36
Lowmick   
Pojeb? Ja nevim jak vy, ale pojeb si predstavuju jako normalni servani urciteho jedince okorenene ruznymi peprnymi slovy, to co bylo tady bych spis nazval normalni vysvetleni. To samy co se delo pri ty uprave FPL, ja jsem tam nebyl, tak nevim, ale podle na to jak znam nase cleny staffu, me "pojeb" prijde jako hoooodne prehnane...
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 10:26
Hoaker
Ne, nemluvil jsem pouze o pilotech, ale obecne o pristupu k realnym predpisum na IVAO.

Mam pocit, ze se to snazis brat prilis vyhrocene. Neni nutne se bavit o tom, ze kdyz neumim anglicky, nemuzu litat do zahranici atd... to jsou pochopitelne zaklady, ktere se daji predpokladat, pokud nekdo neni asocial. Nicmene jsou situace, kdyz TS server nestiha a ja jako pilot s perfektni anglictinou slysim kazde treti slovo... ergo snazim se zjistit, co mi to ten ATC vlastne rika... to jenom tak jako priklad, ale rozumim co jsi chtel rict a s tim nepolemizuju... kdo neni schopen komunikace (nemluvim o 100% frazeologii), nema na IVAO co delat.

ad 2 a) To je naprosta klasika toho co mi vadi. Snazite se tak kopirovat real, ze je to prakticky neresitelne. Zmeny jsou tak caste, ze se v nich orientuje jenom par lidi ze staffu. Ja (a myslim, ze mluvim i dost jinych) nechci zmenu SID a STAR kazdy mesic. Proste o to nestojim a nezajima mne to. Nemam cas sledovat, kdy se ktera priletovka zmenila a jestli mam ve vsech letadlech se kteryma litam uplne posledni a nejaktualnejsi data, stejne tak, jestli mam uplne ty posledni charty. Ja si u letani chci odpocinout po praci a nehodlam pokracovat v papirovani. Znova dodam priklad ze zahranici... letam i na velka letiste typu Rim, Pariz apod... ano i tam se delaji zmeny... ale pouze jednou za pomerne dlouhou dobu a tyto zmeny jsou dopredu velmi dlouho oznameny... a i potom ATC toleruji, pokud nekdo leti napriklad stary SID nebo STAR a nikdo to neresi.

ad 2 b, c) Souhlasim, tohle by mel zvladnout kazdy.
ad 2 d) Tady tomu napul rozumim a napul vubec ne... A dovolim si k tomu otazku. Co te na tom rizeni Lukasi (a nejen tebe) vlastne bavi? Ja z tehle tve poznamky mam pocit, ze jsi desnej puntickar, kterej ma problem s improvizaci a kdyz ti nekdo rozhazi "kosticky", jsi z toho spatnej (bez urazky a s nadsazkou). Ja mam taky neco odrizeno (ackoliv jsem v tomto ohledu nemel nikdy velke ambice) a musim rict, ze mne bavil jakykoliv kontakt s "zivym" letadlem a rozhodne pro mne bylo daleko zabavnejsi, kdyz jsem mohl letadlo vektorovat, nez kdyz jsem mu dal BODAL1S a nazdar babi. Ano uznavam, ze pri obrovskem provozu jde o neco jineho, ale to je drobek vyjimecna situace, ktera IMHO nastava nekolikrat do roka. Vzdyt prece lze takovyho nezbednyho pilota odeslat nejakym "bezpecnym" vektorem do mist, kde by neprekazel a ze bude dlouho cekat? No to je jeho smula... kdyz neni schopen udelat HOLD

ad 3) ano souhlasim, zakladni priblizovaci procedury by mel zvladnout kazdy
ad 4) tady si myslim, ze je to casto oboustranny problem, ale je pravda, ze vice ohleduplnosti od pilotu, zejmena vuci sobe navzajem by neskodilo, takze souhlasim
ad 5) tohle je naprosty zaklad, ktery by mel znat taky kazdy... minimalne by to mel umet pouzivat, kdyz uz nevi proc to tak je.

Obecne vzato s tebou souhlasim, az na bod 2, nicmene z vlastni zkusenosti ti mohu rict, ze se casto najdou "egoisti", kteri se nedokazou udrzet na uzde a davaji pilotum sezrat daleko vetsi malickosti, nez to, o cem tady pises. V pripade zajmu mohu dokladovat. Mam z toho pak casto, jako pilot, takovy zvlastni pocit, ze se musime az bat, abychom ty "mistry" na radaru nahodou necim nenastvali a osobne mne to v pripade nekterych ATC az trochu stresuje, abych jim nedal zaminku k tomu, nechat se zjebat treba za spatnou trasu ve FP apod. Mam proste pocit, ze mnoho ATC (prakticky jsem se s tim setkal pouze u nas) se stavi do role mentoru a piloty stavi do role zaku... neslysel jsem napriklad, ze by pilot jebal na frekvenci, nebo jinak, ATC za nejake chyby (a ze k nim taky dochazi u nekterych novacku) nebo rozhodne nepomerne mene casto a za nepomerne vetsi boty.

Nejde mi o vytvareni nejake revnivosti, jde mi predevsim o narovnani, z meho pohledu, ne uplne stastne situace na CZ IVAO.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 11:24
OK-Milda (BHA410)   
Ad 2a) Tak zase já s tím problém nemám, jelikož pravidelně koukám na divizní web, kde jsou změny uváděny a fakt mi to tolik času nebere - beru to jako běžnou součást předletovky (a i ta mě na tom všem baví).

V poslední době se na IVAO skutečně malinko vyhrotili nálady. Já s tím osobní zkušenost nemám, ale ve vzduchu to je cítit. Nebyl bych tak silný ve výrazech mentor-žák, ale je pravdou, že občas to může některý nováček takto cítit, ačkoli to tak není. A mnohdy si za to můžou i "ti žáci sami" tím, že sami mají pocit "mistrů" které nikdo na chybu upozorňovat přece nebude. Trochu přeháním, ale přiznejme si - není někdy menší pojeb tou nejrychlejší výukovou metodou?

 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 11:30
Eurostar   
Tak si tady tak čtu ten váš thread, a musím s tebou v té pečlivosti souhlasit. Já sám jsem před každým letem trošku nervózní protože to beru tak jako skutečný let, když třeba něco nezaletim tak jak mám tak je mi za to celkem trapně. Letový plán mi trvá vyplnit někdy i hodinu než najdu optimální trasu podle enroute map, ale ta radost z kvalitně provedeného letu je pak o to větší. Myslim že tenhle opatrnější přístup by většině lidí neškodil, a zkvalitnilo by to lety na IVAO.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 11:30
Hoaker
No vidis, ja na divizni web nekoukam, protoze je podle mne neskutecne zprasenej a nikdo tam nic nenaajde, ale tak to je nakonec muj problem. Jde o princip. Jestli to bavi tebe, ok, ja ti to neberu. Mne to nebavi... a verim, ze jenom proto nemam mensi pravo na letani na IVAO, nez ty.

A nejde o zadne pocity a uz vubec ne o pocity nejakeho novacka. Ja se alespon za novacka nepovazuju a v pozici "zaka" si pritom pripadam na CZ IVAO naprosto neustale.

A na tu tvoji posledni vetu... ehm, no ja v realu ucim. Ucim objektivne vzato dobre, protoze nas studenti anonymne hodnoti a zadnej pojeb nikdy nebyl, neni a nebude dobrou vyukovou metodou. To imho souvisi s tim, co rikam uz velmi dlouho a to sice, ze clenove CZ Staff jsou zcela nepochybne odbornici v oboru, ale jinak jsou naprosto nekompetentni a nezkuseni z hlediska manazerskych a ridicich funkci a zhlediska schopnosti ucit ostatni, coz je IMHO zhruba stejne dulezite, jako by odbornik v oboru. Opet bez urazky.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 11:59
OK-Milda (BHA410)   
Cituji:
"Jde o princip. Jestli to bavi tebe, ok, ja ti to neberu. Mne to nebavi... a verim, ze jenom proto nemam mensi pravo na letani na IVAO, nez ty."
Nevím jak právo, ale divím se, že když tě to nebaví, tak na IVAO chodíš. Sice tě trochu beru za slovo, ale jseš přesvědčen, že smysl IVAO je tím stejným smyslem, který od něj očekáváš? Mám z toho malinko pocit, že bys rád, aby IVAO přijmulo tvá pravidla a ne naopak. IVAO tu je, má svá pravidla a svůj systém, který tebe očividně nebaví - tak proč (omlouvám se za následně tvrdá slova) tam doprdele lezeš?
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 12:06
Hoaker
Ano, klasika... mozna by neskodila trocha empatie. To, ze mne nebavi "zrat" predpisy jako tebe, jsem hned oznacen za "nevhodneho" pro IVAO. To je nesmirne usmevne... a opet plne xenofobie. Mohu te ujistit, ze mne IVAO velmi bavi... nakonec, kdyz se podivas na to, kolik mam odletano, zjistis, ze bych se tolik hodin asi nenudil. Faktem ale je, ze drtiva vetsina z toho je odletana mimo CR, protoze, jak uz jsem nekolikrat rekl, IVAO v CR a mimo CR je sakra rozdil.

K te tvoji posledni vete. IVAO ma sva pravidla a svuj system a ten mne bavi. Bohuzel IVAO v CR se od techto obecnych mezinarodnich pravidel a smyslu IVAO cim dal tim vice vzdaluje.

A mohu te ujistit... po teto diskusi... neboj, ale na CR nebe IVAO uz doprdele opravdu nepolezu. A verim, ze nebudu sam.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 12:22
OK-Milda (BHA410)   
Je vidět, že si nerozumíme. Já tě vůbec nechci od někud vyhánět, nebo označovat za nevhodného, já jen prostě nedokážu pochopit, proč létáš na IVAO, které se ve své podstatě snaží co nejvíce přiblížit reálnému létání, když si nehodláš, jelikož tě to prostě nebaví, osvojovat základní pravidla IFR létání. A to, že na chyby tvé i druhých jinde ve světě dlabou, ještě neznamená nutně, že je to dobře. Ostatně je to pak vidět na tom, když se někde v zahraničí (osobní zkušenost např. s Francií a Itálií) sejde vícero letadelm jak to, dle tebe pohodáři, za radarem silně nezvládaj. Já tedy osobně vždy budu volit raději kvalitní řízení i s "rizikem", že budu upozorněn na chybu, než někde kroužit do zblbnutí jen proto, že si to ATC blbě rozvrhnul a dá mi clear to land v 5000ft 2 majle od prahu dráhy
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 12:29
Hoaker
Ne, ty nechapes mne. Mne nevadi pouzivani obecnych IFR pravidel... tak jak se toho drzi vsude jinde. Mne vadi, ze se na CZ IVAO dodrzuji detailni postupy z realu, ktere jsou urcene prave jenom pro real, protoze tam je naprosto jina situace, nez ve virtualu. To mi vadi, stejne jako caste a z meho pohledu zbytecne zmeny v pravidlech, postupech, mapach atd. a naslednej pojeb za nedodrzovani techto detailnich postupu (viz stupidita s VOZ-OKF). Kazdy hleda na IVAO neco jineho a stejne tak, jako ty nechapes, proc mne bavi na IVAO to, co mne bavi, tak ja nechapu, proc tebe bavi to, co bavi tebe... Ja te alespon kvuli tomu nejebu.

A jenom na zaver... Ja se snazim chyby pokud mozno nedelat a zasadni rozdil je v tom, ze spoustu veci ja (a spousta dalsich lidi) nepovazujeme za chyby, kdezto ty (a spousta dalsich ano). TO je zakladni kamen urazu.

Nakonec je videt, ze opravdu litas Francii a Italii Doporucuju nekdy online day do Rima... a uvidis, jak se da zvladat spicka v pohode a s maximalni toleranci a usmevem. Ale to je proste marny vysvetlovat... porad si melete svou. Ja to vzdavam... klidne si tady z toho udelejte vycvikovy stredisko, mne je to putna.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 12:41
OK-Milda (BHA410)   
Řím jsem právě zažil - děkuji, mám představu
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 11:43
SONP   
Jetě jedna poznámka:

Ta liberálnost o které jsem mluvil na začátku, vyžaduje notnou dávku sebekontroly od účastníků. Tím chci říct, že pokud jsem začátečník (pilot nebo ATC), , necpu se na eventy, které nebudu schopen vzhledem ke svým schopnostem zaletět.

Nechci, aby to vypadalo, že začátečníci mají právo dělat problémy ostatním pilotům i ATC při hustém provozu.

Já se domnívám, že by měla platit úměra, čím menší provoz, tím větší tolerance, protože je taky víc času na vysvětlování. Dále považuji za samozřejmé, že když něco zvořu, taky se za to příslušnému ATC omluvím. Nikdo nejsme neomylný, a já to dělám vždycky.

Chtěl bych zkrátka, aby se mohli začátečníci (ATC i piloti) připojit např. v jiné dny večer, než je online-day, případně o víkend přes den, a to bez rizika, že něco nezvládnou, a dostanou vynadáno.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 11:45
Hoaker
Bezpochyby mas pravdu. Naprosto souhlasim.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 12:36
pseudoMates
Tak to asi lítáš na jiné síti, která se za IVAO vydává, protože už jsem to tu zde zmínil. Když je na frekvenci čas, neznám ATC, který by začínajícímu pilotovi pomoci. Zdůrazňuju - KDYŽ JE ČAS. Na to ale spousta nováčku s*re a připojí se, kdy se to hodí jim a je jim jedno, že zdržujou ostatní. Proto se pak někdo nemůže divit, že ho ATC sjede pěkně na vostro přímo na frekvenci.
Co se týče ATC, je to nemlich to samý. Mám pocit, že někteří jedinci si o sobě myslí, že ačkoliv umějí kulový, můžou, kam se jim zlíbí.. Vysvětli mi, prosím tě, jednu věc. Když tito jedinci nejeví známky snahy o učení se, nejeví snahu o sebezdokonalování, nemají na řízení buňky - proč mají tito jedinci i ambice na vyšší ratimgy..? Oprav mě, jestli se pletu.. není vyšší rating právě o studiu...? Myslíš si, že kdybys třeba ty, chtěl dělat děkana fakulty, máš pocit, že by ses na to nemusel připravovat..? Já osobně ten pocit nemám. Proto mě neskutečně s*re, že tito lidi, bez naprostýho zájmu o cokoliv, kteří si k tomu chodí jen odpočinout, mají ambice na vyšší ratingy, ale přitom pro to nejsou schopni a ochotni cokoliv udělat. Nehodlám tu aplikovat (co se týče ATC) získávání ratingů "za zásluhy a odřízený čas". Takhle to funguje asi v několika divizích v Evropě, ale dokud já budu AOC, tak to u nás zavedeno nebude.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 12:39
Hoaker
Ne, k tomu opravdu neni co dodat. Naproste nepochopeni je skoro klasickym znakem CZ Staff. Nepochopeni a nasrani a napadani tech, kdo si dovoli pozvednout hlas... proc ja se vubec snazim.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 12:41
Tragédie v JRD
ne, k tomu neni co dodat. kdyz ti dojdou argumenty, tak napadas Ty ostatni ...
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 12:43
Hoaker
Od cloveka, kterej tady na foru ma na kazdyho jenom sarkasticky poznamky kvuli kazdy picovine, to opravdu je prihodny komentar... danke.

Je az neuveritelny, jak se lidi v CZ Staff navzajem sobe podobaji. Vrana k vrane...
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 12:45
pseudoMates
Hoakere, nechtěl jsem to sem psát, ale seš opravdu psychicky narušený jedinec. Tobě prostě došly argumenty, a tak kopeš nožičkama, jako vzteklej malej parchant.. Napsal jsem ve velice slušným tónu odpověď na tvoje přiblbý argumenty a ty prostě odmítáš diskuzi, protože na ní nemáš.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 12:51
Hoaker
Ja jsem tady milej hochu predlozil argumentu nekolik stranek!!! Jestli jsi slepej, je mi to lito. Nehodlam se tady tocit na pitomym prikladu, kterej jsem napsal jako priklad "zrani predpisu". Jestli mas neco konkretniho k tomu, co jsem napsal, tak muzes byt konkretni...
 

18x: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 12:55
pseudoMates
http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=136556&lan=0&gr=0
tady jsem snad psal jasně.. jestli něčemu nerozumíš, zkus se nadzvednout, asi si sedíš na vedení.
 

Re: 18x: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 13:00
Hoaker
Aha... Marne jsem tam hledal nejaky argumenty... dobry. Halt proste nejsem pro IVAO dost dobrej. Beru... mejte se.
 

Re: Re: 18x: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 13:26
Kitty Hawk
O něco výše v tomto threadu jsem psal:
Je jasné, že když má ATC na frekvenci 20-30 letadel, tak už to vyžaduje určitý systém a pravidla, a tam se pak blížíme k té simulaci reality. Když do toho vleze nějaký začátečník nebo pilot, který si chce létat jen pro zábavu, tak se opravdu nedohodnou, a OBĚ strany si tím kazí zábavu.

Já tomu naprosto rozumím, když si chce někdo létat jen pro zábavu. Taky někdy přijdu z práce a jsem unavenej tak, že potřebuju spíš relaxovat než se stresovat. Pokud tě tedy stresuje to, že tě ATC zprdne za špatně vyplněný letový plán nebo za to, že neznáš aktuální SID/STAR proceduru, tak přece můžeš letět jinde.

Koukni se na IVAE a když uvidíš - aha, zrovna řídí ten a ten řídící, pro kterého je IVAO simulací maximální reality, ale ty si chceš jen tak zalítat pro radost a odpočinout si, tak se připoj někam, kde nikdo neřídí, anebo někam do zahraničí, kde už máš zkušenost, že řídící nejsou tak nároční. A je to. Nemusíš tak mít zkažený požitek z létání a zároveň nebudeš kazit požitek ze simulace jiným, kteří se chtějí maximálně přiblížit realitě. Vždyť je to prosté a jde to i bez silných slov.
 

Re: Re: Re: 18x: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 13:48
Hoaker
Ale vzdyt jo Ja to taky tak delam. Ale ja tuhle diskusi nezacal. Lukas chtel znat nazory lidi, kteri na IVAO letaji a protoze ja uz tam letam opravdu dlouho a pamatuju jeste trosicku jine IVAO, tak jsem k tomu pouze napsal svuj nazor.

Jeste bych k tomu rad rekl, ze svym zpusobem obdivuju nekoho, ze se chce IVAO venovat vice ve volnem case a pripravovat akce pro druhe, nicmene mne trochu mrzi a trochu i stve, ze jejich vlastni prace je do jiste miry znehodnocena tim, ze nedokazou ten obsah dat do spravneho obalu, abych napsal jako prirovnani. Dalsi vec je, ze mam z CZ staffu dost casto pocit, ze jsou do sve prace ohromne zapaleni, ale jsou presvedceni, ze jenom oni vedi, jak by to nejlepe melo fungovat a kdyz nekdo vyjadri nejaky odlisny nazor na vec, je okamzite nepritel statu anebo se prislusny clen Staffu rovnou urazi a rekne, ze to teda nemusi delat. Sorry, ale takhle by to proste fungovat nemelo.
 

Re: Re: Re: Re: 18x: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 14:00
Tragédie v JRD
k tomu prvnimu odstavci .. ano, ja znam taky jine ivao z dob kdy jsem zacinal litat.. bylo to ivao kdy uroven pilotu v cesku nebyla nijak valna, uroven ridicich byla jeste horsi. absence jakehokoli systematickeho treninku a vycvyku. pocet lidi se zkusenostmi z realu mezi ATC nulovy az zadny.

nevim jak ty. ale ja navrat tohoto obdobi nechci.
 

Re: Re: Re: Re: 18x: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 14:03
Tragédie v JRD
a k druhemu odstavci .. puvodne jsem nechtel reagovat. ty jsi tu zadny nazor na fungovani divize nevyjadril. jedine co tu vyjadres, je opovrzeni nad tim, ze v ceske divizi se prosazuje letani podle nejakych pravidel a predpisu, ktere ale nejsou proti celkovemu duchu IVAO.
 

Re: Re: Re: Re: Re: 18x: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 14:10
Hoaker
Ja porad rikam, ze mas problem se ctenim. Napsal jsem tady nazoru nekolik stranek. Pokud to neberes jako nazor, je to tvuj problem. Smutne pak je, ze se nesnazis ani minimalne o pochopeni toho, co jsem tady napsal. To, ze to nekolik dalsich lidi chape, je pro mne dukazem, ze to neni jenom muj ojedineli nazory pomylence.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: 18x: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 14:17
Tragédie v JRD
prosim, ukaz mi tu tech nekolik stranek nazoru. opravdu nazoru. a ne porad do kolecka omilaneho stezovani ze te nekdo kritizoval za chybejici trat v letovem planu.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 18x: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 14:25
Hoaker
http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=135552&lan=0
http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=135587&lan=0
http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=135626&lan=0
http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=136281&lan=0
http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=136247&lan=0
tohle jsem sice nepsal primo ja, ale na 100% se s tim ztotoznuji a hned jsem to pod to napsal.
http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=135667&lan=0

Je to malo? Naspal jsem nekolik navrhu. Zkus o tom alespon chvilicku premyslet.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 18x: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 14:34
Tragédie v JRD
Ok .. uznavam .. v tom co jsi poslal se vyskytly asi tak dva nazory ... jeden o tom ze trenink ano, a ze je treba zvysovat pocet lidi ... to jsou ty prvi dva odkazy.

ale zbytek uz se mota porad kolem te jedne veci, ktera ti zjevne hodne vadi, a to ze se po lidech na ivao vyzaduji urcite znalosti ... to je v zasade ten zbytek tech odkazu.

takze to mame dva nazory a 6 prispevku ..

jenze v tomhle threadu je od Tebe pres 30 prispevku .. kdyz si je prectu tak co v nich je? neustale omilani toho, ze se to dela spatne, osocovani a kopani do tobe nepohodlnych clenu staffu kdyz ti dosly argumenty. odpovedi na cizi argumenty ve forme dalsiho kopani a osocovani misto rakce na argument...
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 18x: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 14:41
Hoaker
Mno ja jsem tady udal jeden jediny priklad... a nebyl jsem to ja, kdo to zacal rozpatlavat. Jestli je tu 30 prispevku ode mne, je jich tady zhruba stejny poce od tebe, od Borka a dalsich... na stejne tema. Ja se o tom priklad bavit nechtel, ale kdyz se to zacalo rozpatlavat, nenecham ze sebe delat vola. Precti si, co tady napsal Lukas a pak si to srovnej s vasima reakcema...


A jen tak mimochodem napsal jsem dva nazory, vetsina lidi nenapsala ani to. Za ty tvoje kecy bys zaslouzil akorat tak par facek a ne byt clenem CZ Staffu IVAO ty chytraku. Priste se na nejaky nazory vykaslu a uplacejte si to, jako vzdy, sami a hlavne pro sebe.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 18x: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 14:48
Tragédie v JRD
ano .. jsou tu me a dalsich ... protoze ty tvy hlasky co tu mas si tu odpoved zaslouzi. a jak ze strany moji, borka, lukase a dalsich, je tu snaha diskutovat. bohuzel tobe v okamziku kdy dojdou argumenty (a to je vetsinou hned), tak zacnes nadavat ostatnim. ukazal jsi to opet nyni.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 18x: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 14:52
Hoaker
Zkrat to... rekni ze strany Staffu

Jinak mam pocit, ze opravdu neumis cist... vypsal jsem ti tady tunu argumentu,... vypsal jsem i navrhy... ty jsi smetl ze stolu a stale se venujes tomu jednomu prikladu, ktery jste spolecne tak krasne rozmatlali a veskera debata se v tom ztratila... Jak priznacne... Proc jsi neodpovedel na ty veci, ktere jsem psal? Nebo, ze by jsi to byl ty, komu nejde az tak o argumentaci? No neprekvapilo by mne to... takoveho te tady vsichni na foru zname.
 

Re: Re: 18x: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 16:39
pseudoMates
Tímhle řádkem si mi (a nejen asi mě) dokázal, že máš v hlavě místo mozku hnůj. Na moje otázky nejsi schopen podat odpovědi, tak je jednodušší napsat, že nejsi dost dobrej pro IVAO = říká se tomu uraženost..
 

Re: Re: Re: 18x: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 17:17
Hoaker
Milej Mateji. Ja jsem tady vysypal myslim celkem dost argumentu a navrhu. To, co jsi sem napsal ty podle mne argumenty nejsou. Nevim, co bych ti k tomu mel vic napsat.
 

Re: Re: Re: Re: 18x: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 17:30
pseudoMates
Jestli to podle tebe nejsou argumenty, pak neumíš asi vést dialog. Jestliže chci něco brát jen jako oddechovku (mluvím o ATC na IVAO), pak předpokládám, že takový člověk nemá žádné ambice. Pokud ano, musí být schopen své schopnosti prokázat na zkouškách. Já nikomu zadarmo zkoušku nedám, když mě nepřesvědčí, že na to má. S S3 může ještě pořád řídit regionální APP a TWR v LKPR. To jsou podle mě dobré argumenty.
 

Re: Re: Re: Re: Re: 18x: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 17:33
Hoaker
Nevim o tom, ze by lidi, kteri si sem chodi odpocinou, meli ambice na vyssi rating. To co rikas, jsou samozrejme veci o kterych se neni potreba bavit a ani tady proti tomu, co pises, nikdo neargumentoval.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: 18x: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 20:24
pseudoMates
Jenže právě díky tomu, vznikla tahle opatření, protože někteří jedinci, kteří umí prd, mají "ambice".. Právě proto se začalo spekulovat o zpřísnění podmínek obecně..
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 12:55
Tragédie v JRD
argumentu je tu plna stranka, ale neni to nic jineho nez jeden nebo dva dokola omilane argumenty. zbytek jsou jenom nadavky a urazena jesitnost.

jinak, mimochodem, pokud stale nechapes o cem je ivao, tak doporucuju si precist ivao rules and regulations, vsechny tri odstavce v mission statement - myslim ze tam najdes odpovedi na vetsinu tvych vytek, a pokud jses soudny, tak tyto tri odstavce prebiji i tech neco malo argumentu, co jsi tu prezentoval.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 13:02
Hoaker
Nadavky? Urazena jesitnost? Ty mas nejakej problem se ctenim nebo jsi tak vztahovacnej? Mno ja vim, ze jsi... to byla jenom recnicka otazka.

A jak uz jsem psal... Ukazal jsi mi, ze nejsem pro IVAO dost dobrej a ze nejsem hoden. Takze si to tady ty a ostatni Staff uzijte. A sorry, ze jsem otravoval.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 12:51
Tragédie v JRD
a muzes mi to rict jak to souvisi s tim co jsem psal?
opet, trvam na tom ze Ti dosly argumenty, a tak se snazis kopat do jinych.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 12:57
LS
Dobre, CZ staff je nahouby, v tom pripade navrhnu hromadne slozeni funkce celeho staffu, protoze my jsme amateri a vubec tomu nerozumime a radi vam predame cele to rizeni, at vidite, jak je to jednoduche udrzet poradek Ale v tom pripade, aspon za moji osobu prestavam na IVAO v CR ridit, protoze bude jen otazkou casu, kdy si tu vsichni zacnou delat co chteji a na to opravdu nemam streva - uz ted to u nekterych vypada, ze je jenom buzerujeme, oni vsechno delaji dobre, vsichni jsou otloukanci a staff jim jenom ublizuje...
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 13:06
Hoaker
Pouze jsi potvrdil moje slova. Tohle proste neni vhodna reakce na kritiku, jakkoliv neprijemnou a treba i z tveho pohledu neopravnenou. Promin.

Je irelevantni, jak moc jste dobri v predpisech, je taky dulezity byt dobrej politik a to mi proste u vas chybi. Nedelej, ze te to prekvapuje... tenhle nazor rikam uz hodne dlouho a zatim jsem nemel duvod ho zmenit.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   17. 11. 2006 / 02:00
Atarian   
Tak tohle uz ja fakt moc!
Na S3 se tusim dela teoreticka, na C1 teoreticka i prakticka zkouska.
Pokud nekdo nema zajem se ucit, sebevzdelavat a nema na to bunky, neprojde sitem.
Jestli te sere ze maji lidi nejake ambice, tak to budes mit jeste hodne tezkej zivot chlapce.
Kazdej ma pravo na to mit ambice. A od toho jsou tu ty zkousky aby neprosel, kdyz na to nema nebo pro to nic nedela.
Zrovna tak pokud nekdo umi kulovy, od toho tu jsou FRA aby nemohl jit na urcita mista.
A snazil jsem se tento thread cist peclive, ale nevsiml jsem si ze by tu nekdo volal po zavedeni ratingu za zasluhy a odrizeny cas.
Neprehanis to trochu?
VK
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   17. 11. 2006 / 02:10
pseudoMates
Zklidni hormon, hochu.
Zopakuju to tedy ještě jednou a tak, abys i ty to pochopil..
Mě neštve, že lidi mají ambice, mě štve, že máme mezi sebou lidi, kteří mají ambice, ale ratingy by nejradši dostali zadarmo, protože nejsou schopni, nebo ochotni pro udělání praktické zkoušky cokoliv udělat.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   17. 11. 2006 / 10:07
Petr Slavíček   
Myslím, že to nikdo nerozporuje a není na tom nic k naštvání. Člověk který má ambice a nic nedělá, prostě tu zkoušku neudělá a je to. Jeho ambice mohou být schlazeny i několikerým opakováním zkoušky, pokud to nepochopí hned. A bez ratingu se na některé pozice prostě nedostane - a má po kariéře...
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   17. 11. 2006 / 12:24
Marky Parky   
Jj, jenže tohle trošku naráží na nedostatečné "odstupňování". Protože tu v historii už několikrát nastala situace, že se objeví někdo, kdo složí zkoušku na C1, protože je to zkouška ze schopností věžních, ale následně už nezvládá pražský APP, natož ACC. Jenže kvůli ratingům jak jsou nastaveny tam má přístup... a tenhle fakt je vlastně jádro pudla celého toho problému, protože:

a) když nastavíme rating tak, že na daném stanovišti bude moct řídit jen ten, kdo už udělal příslušnou zkoušku, tak jednak lidi nebudou mít kde trénovat a jednak bude v ČR pořád prázdno.
b) když je rating necháme tak jak je (tj C1), tak máme legislativní díru, díky které může LKPR APP a ACC řídit kdykoliv člověk, který nemá potřebné dovednosti/zkušenosti. A v takový okamžik všechno závisí na sebereflexi dotyčného. No a ve chvíli kdy tahle sebereflexe nepracuje, začnou takovéhle hádky. To kde se takovýgle problém z roviny věcných faktů posune do roviny kydání hnoje už je jen otázka toho komu jak vydrží nervy.

Já za sebe bych strašně rád našel nějaké lepší kompromisní řešení, neb si vzpomínám na svoje začátky. Ale bohužel nikdo zatím (včetně mě) v těch hádkách nedokázal lepší řešení než stávající stav najít...
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   17. 11. 2006 / 12:35
tonde   
Marky, on totiž celý tento thread je o sebereflexi, resp. o nesebereflexi některých zúčastněných.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 12:32
OK-Milda (BHA410)   
Ano, to jsou má slova, která jsem tu chtěl také napsat (i napsal, ale asi jsem to omylem umázl) Sebekontrola a znalost svých možností je to, co se v letectví všeobecně nosí (a ne jen tak jako módní dolněk). A ještě dodám: stane se, že někdy přecením své síly nebo prostě nezvládnu v danou chvíli to co se pomě žádá, ale pak je důležitý nedělat jakoby nic a nesnažit se tvářit jak mistr světa. Umět přiznat chybu a to zejména před druhými patří k velikosti osobnosti.

A pak, přes síť hlava utrhnout ani nejde
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 12:36
Petlok
Proto ji taky ještě mám !
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 13:02
LS
ad 2a)
ano, jsou tu dost casto zmeny, ale taky po nikom nechceme aby presne lital podle map, ale pokud ATC da BODAL2T a ja mam pouze BODAL1T, tak to neznamena, ze potvrdim BODAL2T a poletim BODAL1T, ale oznamim mu, ze 2T nemam a ze zadam 1T nebo vektory, ale pokud ji potvrdim, tak ATC pocita s tim, ze ji poleti...To je velky rozdil...Pokud rekne, ze ji nema, tak ho vektorujeme...
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 13:09
Hoaker
To beru, to je rozumny, jenomze nemas pravdu, ze po nikom nechcete, aby lital presne podle map Lukasi Jisty Borek a jisty Traged tady ve vedlejsi vetvi teto diskuse predvedli, ze pro lidi, kteri nechteji hltat veskere novinky, maji jenom slova pohrdani a posmech. To mne mrzi, vadi mi to a odrazuje do letani v CR.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 13:15
Tragédie v JRD
muzes mi ukazat kde jsem to prevedl? asi fakt neumim cist....
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 14:33
Rozšafín Ctibum   
Super, tak mi prosim ukaz, kde jsem neco takoveho rekl. A precti si jeste jednou - a poradne, co jsem Ti psal po soukromych zpravach. Ale opravdu poradne prosim.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 14:39
Už přistál   
Tolik pozadavky jednotlivych clenu staffu.

A ted pozadavky pravidel IVAO:

6.1.1 - Pilots must at least be able to take off with an aircraft and land it again on an airport.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 14:42
Tragédie v JRD
Hmm.. a co tyto body?

6.1.2 - You also must be able to comply with simple ATC instructions like "turn left heading 220" or "descent and maintain FL 110" to participate in the simulation

6.3.2 - Before every flight a flightplan must be filed through IvAp/Squawkbox, and write your pilot rating in the Remark field. (to je ten specialni pripad, kdy se michalovi nechtelo vyplnovat flightplan)

6.3.8 - Under normal situations Pilots must follow and readback ATC instructions.

 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 14:45
Už přistál   
Jiste, mas pravdu, chtel jsem, aby se nekdo do tech pravidel podival. Ale SID ani STAR tam neni.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 15:08
Tragédie v JRD
ano . ten pozadavek tam neni. ale jak uz tu lukas (a mam pocit i dalsi) psali, nikdo to po pilotech nechce.

lukas a spol kritizovali ty jedince, kteri kdyz dostanou sid/star, ktery dostanou, tak ho potvrdi a pak leti vselijak - nejsou schopni rict, ze ho nemaji/neznaji

kdyby po te, co dany sid/star dostanou, normalne rekli ze ho nedaji, protoze nemaji uplne aktualni mapu, nebo to neumi .. tak pokud to podminky jenom trosku budou umoznovat, tak ho ATC dovede treba vektorama
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 14:50
Hoaker
To je neuveritelny, jak to dokazes prekroutit. Mne se nechce vyplnovat FP? Jak jsi na to jako prisel?!?!

Krome toho, tyto body z hlediska pozadavku na piloty, jsou nahony vzdaleny tomu, cim se tady nekteri z vas ohaneji (viz poznamky na mne, at si prectu pozadavky na IVAO a jestli je IVAO vubec pro me apod.). Toto jsou skutecne pozadavky IVAO... tedy zakladni veci, schopnosti letet, pristat, drzet vysku a kurz. Kdyby jsi se namahal a cetl pozorne, co jsem psal, vedel bys, ze to jsou veci, ktere ja osobne povazuju za naprosto samozrejme a dokonce i jeste neco navic.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 18:59
SONP   
Přátelé,

začíná to tady být jako v parlamentu nebo schůzi zahrádkárského sdružení, což znamená, že se vzdalujeme věcné diskuzi. Přestaňte s osobními narážkami, stesky po starých časech, vyhrožováním, že ten a ten už na IVAO nepáchne, nebo že ten a ten už řídit nebude, protože to stojí za houby.

Ještě pár poznámek z mé strany:

To co jsem napsal dříve je sice v určitém směru kritika staffu, ale chtěl bych zdůraznit že já, a mělo by to platit pro všechny, bychom měli být vdečni co pro nás staff dělá, protože ti lidé to dělají zadarmo a nikdo nemůže tvrdit, že by vše dělali je ve vlastním zájmu.

Držme se věcné roviny, nenapadejme se, nepoužívejme hrubá slova a osobní útoky.!!!

Máme zjevně každý na věc jiný názor, to je zcela normální, a tak se snažme SLUŠNÝMI metodami ostatní přesvědčit o své pravdě.

Já tu vidím dva hlavní proudy. Liberální a konzervativní. Co to vzít demokraticky a udělat nějaké IVAO referendum, ze kterého by měly vzejít naše lokální zásady pro létání na síti. Ty samozřejmě musejí vycházet z Mission statement, někde tyto zásady z MS zpřísníme, někde se nechají volnější.

Osobně si myslím, že by měly být pravidla dvojí, jedny které by platily v době eventů, a druhé ve zvývající době. Např. když je event, očekává se od pilotů, že FP bude odpovídat reálným předpisům ala Matěj a Lukáš, no a jindy jenom obecným "liberálnějším" zasadám, které tu presentuje např. Hoaker.

Totiž nelze připustit, aby při fly-inech byl čurbes, stejně jako aby při naprosto řídkém provozu platila pravidla stejná.

-vv-
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   16. 11. 2006 / 19:35
Kitty Hawk
Určitě souhlas.

Jen bych mimo eventy ještě vyhradil každý týden nějaký den dva (např. online úterý + výuková neděle), kdy by se aplikovala pravidla se snahou max. přiblížení se realitě, aby ti, kteří mají zájem a chuť, se mohli něco naučit.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   17. 11. 2006 / 01:57
Rozšafín Ctibum   
ono to není tak jednoduché ,dvojí pravidla mimo jiné znamenají :

- dvojí přístup k téže věci, tudíž není zde možnost nápravy

- dvojí skupina lidí. My přeci nechceme, aby na Eventy lítala určitá "elita" pilotů a zbytek paběrkoval někde mimo úterky při náhodných cestách prázdným FIRem. Proč jsou ais tréninkové neděle ? No abychom mohli monitorovat dění na síti, vychytat chybičky a "poklábosit" o možnostech, procedurách a naučit. Proč bych seděl každý den 3 hodiny na IVAO a čučel do radaru ? Protože za ty 3 hodiny se vždycky někdo připojí a vznese otázku, pobavíme se o nějaké situaci, rozebereme možná řešení...

Myslíte, že by nás nebavilo, sednout si jen tak každé úterý za radar a uřídit si "kvalitně zaplněný" FIR ?

Ale vždyť to přeci nejde, to by to brzy přestalo bavit jak vás, tak nás a mohli bychom to zabalit...
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   17. 11. 2006 / 14:02
Kitty Hawk
Já to chápu, ale v tom případě by možná stálo za to udělat celodivizní anketu, aby se získal nějaký průřez názory co největšího počtu členů.
Pokud by z výsledků dejme tomu vyplynulo, že např. 60% chce létat jen pro zábavu a nemá zájem se učit nebo si nepřeje, aby je ATC opravoval, tak by možná takové rozdělení večerů bylo možným řešením, aby se těmto lidem vyšlo vstříc, a zároveň se umožnilo kvalitní létání/řízení těm, kteří chtějí ARAIG.

Další věc, co mě napadá, je ta, že by se mohl zvolit různý přístup k pilotům/ATC podle hodností. Tzn. ty, kteří dosáhli FC resp. C1 a vyšší, bych považoval za ty, kteří se chtějí něco naučit. Pokud má člověk např. hodnost SC, tak to neznamená, že je mazák, a může si dovolit špatně vylňovat FP apod. - naopak by měl jít vzorovým příkladem a měl by přijmout každou radu/opravu od ATC pozitivně. Takže důsledně opravovat.
No a ty ostatní, kteří mají nalétáno/odřízeno třeba 300 hodin a jsou pořád C nebo S, bych považoval za ty, kteří si chcou lítat pro zábavu a nechtějí být opravováni (pokud ano, tak si o to mohou samozřejmě kdykoli říct), a k nim bych byl benevolentnější - v případech, kdy to jde, a nejedná se o Event nebo není na frekvenci cvrkot...
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   17. 11. 2006 / 14:14
Tragédie v JRD
pokud se nemylim, tak podobna anketa byla relativne nedavno a jeji vysledky byly normalne zverejneny. netykala se primo daneho problemu, ale neco co s tematem souviselo, v ni tusim bylo.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   17. 11. 2006 / 14:37
tonde   
Ježišku na křižku, jakou anketu chceš dělat? Anketu ať si každý udělá sám v hlavě, sednu ke kompu, zapnu IVAC, podívám se kde je jakej řídící, v Praze je vůl, kterýho nemůžu ani cejtit, v Brně nikdo není, v tramtárii je slušnej ATC, kterej mně nedrbe, anglicky umí stejně blbě jako já a vždycky se domluvíme, tak naplánuju let do tramtárie a letím. Jaký ankety a nesmyslný thready pořád? Třetí den se to už nedá číst, jsou daný pravidla, tak je třeba je dodržovat, ti, kdo je dělali asi vědí proč to tak je, obětují tomu hafo času. Pokud zásadně s pravidly nesouhlasím, tak tam nelezu a hotovo. Neumím lítat IFR - neseru se do Prahy, neznám příletovky a odletovky jako ATC, nesednu si na APP ale na TWR, co je těžkýho na tom pochopit? A pokud mi všichni lezou na nervy, koupím si server, vyvinu soft a založím svoji síť, kde budu šéf a pravidla si určím já a tečka. Místo třídenního zvracení nesmyslů určitými jedinci mohli ty hodiny strávené čtením a psaním hovadin věnovat studiu a pak drbat řídícího, že to dělá blbě a umlátit ho vědomostma. Fakt tuhle debatu už nechápu....
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   17. 11. 2006 / 14:46
SONP   
Tonde, já s Tebou v tomhle nesouhlasím. Pravidla právě moc jasně daný nejsou, vyjma těch oficiálních IVAO pravidel, který jsou starý a tudíž velmi liberální.

Já, Atarian a Willhelm chystáme něco jako "Etický kodex", který by stanovil základní pravidla pro chování na síti pro ATC i piloty. A protože něco takového nemůžeme rozhodnout ani my tři, ani staff, musí o tomto být hlasováno v širším foru.

Pak ti, kterým tato všeobecně přijatá pravidla nevyhovují, budou muset sklapnout paty, a buď se jim podřídit, a nebo zmizet v propadlišti dějin.

-vv-
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   17. 11. 2006 / 14:50
tonde   
Dvojitá Veverko, prdím už na tuto debatu. Mně jsou pravidla naprosto jasná. Držím Vám palec a tebe osobně čekám 8.12. ve Wingsech u baru
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   17. 11. 2006 / 14:52
Kitty Hawk
Jasně, podobný přístup, o kterém mluvíš, jsem navrhoval už výše.
Prostě kdo chce lítat/řídit pro zábavu a nebýt buzerován, tak ať se připojm tam, kde ho nebuzerujou a mají ho "rádi"

S tou anketou jsem to myslel jen tak, že by to mohlo posloužit staffu k tomu, aby viděli, jaké procento lidí u nás chce lítat pro zábavu a jaké procento má snahu se učit a podřídit pravidlům... Jestli se z toho vyvodí nějaké závěry nebo ne, to je samozřejmě plně na uvážení staffu.
Byl to jen nápad a pokud si ve Staffu myslí, že to je blbost, tak já se kvůli tomu zlobit nebudu A rozhodně nikomu nebudu do ničeho nutit nebo říkat, co má dělat
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   17. 11. 2006 / 15:13
Michael   
Možná jsem výjimka, ale mám pořád jen C, protože se zatím nechci učit VFR frazeo. Ale v žádném případě nespadám do kategorie odpůrců aktuálních chartů. Podle hodností bych to nedělil
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   18. 11. 2006 / 00:43
Teflon_490   
Tady s tim naprosto souhlasim, stejne u mne.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci k těmto příspěvkům - (More real than it gets??)   17. 11. 2006 / 02:41
Petlok
Dvojí pravidla ? To by asi nebyl zrovna šťastný nápad. Snad jen různá míra tolerance podle hustoty provozu (a tedy i času na vysvětlování a upřesňování) - ale to už tu přece je ...
 

Re: Prosím o reakci ... ombudsman   15. 11. 2006 / 14:17
MaPa   
Navrhuju, abych byl jmenován prvním FlightSimáckým ombudsmanem.
Svojí funkci budu plnit nezištně, s rozvahou mě vlastní, a ve prospěch dobrovolných přispěvatzelů mému úřadu. Číslo účtu budu poskytovat dárcům soukromou zprávou.
 

Re: Re: Prosím o reakci ... ombudsman   15. 11. 2006 / 14:35
OK-Milda (BHA410)   
Nevím, jestli jakožto ortodoxní offlinista jseš ten pravej - ale dost možná, že ano - neznám nikoho, kdo by se na tu funkci hodil tady na Péráku líp
 

Re: Re: Re: Prosím o reakci ... ombudsman   16. 11. 2006 / 11:22
MaPa   
Thread se stále nabobtnává, ale další voliče sem neoslovil. Asi nebudu ombudsmanem
 

Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci ... ombudsman   16. 11. 2006 / 12:35
Petlok
A povedzte, prosim, čo vy si predstavujete pod takým pojmom "FlightSimácký ombudsman"?
 

Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci ... ombudsman   16. 11. 2006 / 12:47
MaPa   
Vidím pán velkomožný, že stě z toho volaaký zmetěný
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci ... ombudsman   16. 11. 2006 / 16:22
OscarK
Vážení i méně vážení přispěvatelé!

Připojuji tuto poznámku za momentálně poslední příspěvek, protože patří k celému vláknu.

Je mi šestapadesát a s reálným létáním mám společného velice málo. Na různých sítích jsem nalétal okolo 1000 h. Přesto se nepovažuji za mistra světa a přilehlých distriktů a když na přidělenou odletovou ohlásím "negative, unable to fly", nijak mne to neponižuje a ATC je taky radši, když ví, co ode mne může nebo nemůže čekat. Když už mi ATC vynadá, nejdřív se dívám na sebe, protože v drtivé většině případů to nedělá bezdůvodně.

Jak je zřejmé, zastávám se všech těch, na které tady dštíte oheň a síru. ATC na IVAO nenadávají, pokud to opravdu není nutné. Například na TV eventu jsem od LKPR_GND dostal povolení k pojíždění via R, L, P. Když jsem "vesele" P minul, byl jsem decentně upozorněn, že jsem dostal povolení na P, za čímž okamžitě následovalo "pokračujte via L a G". Je fakt, že už to bylo v poněkud pozdějších hodinách, takže jsem zase tak moc nezamíchal kartami, jinak bych asi oprávněně dostal co proto. Když jsem s něčím potřeboval pomoci, vždy se mi jí dostalo. Ovšem zase nejsem takový magor, který přestože slyší, jak jedno "...break break ..." stíhá druhé, vnucuje na frekvenci taky sebe. Možná i to je jeden z důvodů, proč jsem se nikdy nesetkal se žádným sekýrováním ze strany ATC.

Co se týče předletové přípravy - nikdy jsem ji nevynechával a nepovažoval jsem ji za zbytečnou. Nečinilo mi žádný problém "nacpat" trasu do FSNavigatoru a srovnat si mapy popořadě tak, jak je budu během letu potřebovat. Naopak: když jsem letěl WT2003, tak mne docela bavilo upravovat si některé etapy tak, aby je zvládl i Baron tím, že jsem do nich vkládal letiště pro dotankování.

Tak jsem se nějak rozkecal, i když jsem toho ještě dost vyházel. Prosím všechny za prominutí.

Oscar
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci ... ombudsman   17. 11. 2006 / 01:06
Teflon_490   
S tim pojizdenim v dobe TV eventu, ja sem neco podobnyho provedl na severu, dostal sem pojizdeni via G, a mel sem cekat pred J, nicmene se vjel az na J. Proste sem pres TS neslysel to hold short of J, ale sem J povazoval za dalsi taxiway po ktere mohu pokracovat. Stane se, uznam chybu a priste uz si budu davat vetsi pozor. A o tom to na Ivao je, ucit se nove veci tim, ze delam chyby.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci ... ombudsman   17. 11. 2006 / 01:58
Rozšafín Ctibum   
Hihi, a Followmák tam jezdil sem tam sem tam... .

O.T. - ovšem za největšího experta považuji jednu zahraniční návštěvu, které jsem se asi tak zalíbil, že v momentě, kdy jsem ho dovedl na stojánku, vypnul "Follow me" nápis a odjel, pilot odcouval od gejtu a hurá za mnou .
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci ... ombudsman   17. 11. 2006 / 11:08
Serž   
co sme zkouseli tak FM napis nesviti

a pro takove navstevy by asi bylo dobre pripsat "DON'T" nad ten zbytek
 

Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci ... ombudsman   16. 11. 2006 / 16:15
Stew
Hey ombudsmane, nepřipadne ti veselé, že se tady hádají staří klacci jak malí Jarini? Mě to teda přijde směšné, asi jsem divnej, viď ombudsmane ... ?!? )
 

Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci ... ombudsman   16. 11. 2006 / 16:51
MaPa   
Co je to bejt divnej?
Nejdřív definuj někoho z nás jako normálního. Pak když se podíváš okolo sebe a zjistíš, že nás je N, tak jen jeden bude ten normální a ostatních N-1 bude nejspíš divnejch
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosím o reakci ... ombudsman   16. 11. 2006 / 17:01
Stew
Kua ombudsmane - máš recht, já osobně mám největší radost z toho, že su děcko. A moc se mi líbí, když to tak kolem sebe pozoruju, že f tom nejsu sám ... Chtěl bych mít jejich neskutečné problémy ... ))
 

Maly dukaz toho, proc jsou u nas zavedeny FRA...   17. 11. 2006 / 14:21
LS
Tento tyden (schvalne nerikam den) byl na LKAA_CTR prihlasen ATC zacatecnik, v dobre provozu mel na spojeni 6, slovy sest letadel a presto nestihal tyto letadla odbavovat, kdyz si vezmete, ze polovina z toho byli preletari, tak prave proto jsou zavedeny FRAs. Mel jsme rozhovor s pilotem, ktery k nam leta (byl u toho i Filip Dvorak) a rikal nam, ze na nejasnost v povoleni mu ATC odpovedel: "I do not know".
Rekl nam, ze kvalita sluzeb v LKAA je na velmi dobre urovni a ze proto nam pise, abychom vedeli a pokusili se to vyresit...

Doufam, ze tento prispevek nerozpouta dalsi zhavou diskuzi...
 

Re: Maly dukaz toho, proc jsou u nas zavedeny FRA...   17. 11. 2006 / 23:59
Teflon_490   
Mel sem tu "cest" byt zrovna v tuto dobu timto "expertem" rizen.
 

Re: Re: Maly dukaz toho, proc jsou u nas zavedeny FRA...   18. 11. 2006 / 12:10
Mako
no to robí vizitku ) asi ako ja na začiatku pilotovania, ale u atc som išiel postupne lebo ma to zmysel a všetkych rád privítam teraz na LZIB_TWR !

martin )
 

Czech Virtual Air Rescue Service
MZAK
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ