FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je neděle 28. 4. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Plachtarska soutez Jeden příspěvek | Celý strom
Plachtarska soutez   30. 6. 2003 / 12:33
JBr   
Kdyz uz jsem udelal novou termiku, zacal jsem zase premyslet o nejake plachtarske soutezi. Shodou okolnosti se mi dneska ozval OK-PKU se stejnym napadem, nicmene obe nase verze se diametralne lisi provedenim.

Na vyber jsou tedy dve varianty provedeni - offline (moje) a online (OK-PKU), kazda ma svoje pro a proti, nicmene si myslim, ze offline varianta je momentalne pristupnejsi pro sirsi pocet lidi.

Offline soutez by probihala na kola, pricemz na odleteni ulohy by mel clovek vzdy stanovenou urcitou dobu, napr. tyden nebo 14 dni, behem kterych by ulohu odletel a odeslal vysledek z loggeru. Vyhoda tohohle postupu je jasna - clovek by nebyl vazany tim, ze by musel letet v urcitou dobu jako pri online, ale mohl by si letet kdykoliv by mu to vyhovovalo behem daneho obdobi. Regulernost by se pak zajistovala pomoci loggeru umoznujiciho jen jeden zaznam a ktery by mel detekci slew modu a pauzy.

Samotne kolo by pak vypadalo tak, ze ja bych vzdy na jeho zacatku predlozil nove vygenerovanou zavodni termiku (tezsi nez standardni termika CR co ted mam, to podotykam ), trasu letu a prihlaseni zavodnici by dostali logger a pripadne dalsi informace. Po odleteni by mi poslali vysledky, ja bych udelal jejich vyhodnoceni a podle oficialnich vzorcu bych spocital vysledky. Samozrejmosti by bylo pouziti jen jednoho oficialniho NEUPRAVOVANEHO modelu na letani.

Nicmene, to nejdulezitejsi co by se melo vyresit - chcete offline nebo online soutez? Nic samozrejme nebrani tomu, aby se offline a online konaly souteze zvlast. Ja i OK-PKU bysme ale radi meli jasno, jestli by vubec byl o neco takoveho zajem, pripadne predbezny pocet zajemcu a zajem o offline/online.

Odpovedi piste sem do fora.
 

Re: Plachtarska soutez   30. 6. 2003 / 12:52
Latom   
Já osobně bych byl pro offline. Modemista. )))

Navíc bych se s tím musel nejdříve naučit, ale to je můj problém. Jinak taková soutěž by se mi líbila i pro motory. Rád si to ale zkusím, i kdybych byl na chvostu. Navrhoval bych na 14 dní, protože je daleko větší šance to odletět. Je léto. A bude tam i varianta, že si to zkusím nejdříve nanečisto a pak ostré kolo a to ti pošlu? )
 

Re: Plachtarska soutez   30. 6. 2003 / 12:58PavelS
No tohodle bych se rád účastnil )

Já jsem samozřejmě zarytý on-line, takže vidina 300km trianglu za plného provozu na VATSIMu mě uchvacuje a pokud se někdy něco takového uskuteční, tak jsem určitě pro a počítejte se mnou.

Ale obavam se, že by to chtělo vyzkoušet nanečisto, takže navrhuji pro začatek off-line. Problém je, že pro 2002 nemám instalovaný žádný smyslupný větroň. Vyrobí se nějaký standard nebo se použije něco co je již teď ke stažení ?
Ptám se kvůli tréninku, protože od slavného on-line aerovleku na SATCO někdy před dvěma lety jsem na větroně v FSce nesáhl...

PavelS
 

Re: Re: Plachtarska soutez   30. 6. 2003 / 13:08
Zdeněk
Rád bych to zkusil a kvůli potížím s on line provozem raději offline. Jaký způsob startu předpokládáš?
 

Re: Re: Plachtarska soutez   30. 6. 2003 / 13:12Radek Domín
Plně souhlasím s PavlemS. Také bych se takové soutěže rád zúčastnil. Stejně tak, jako Pavel fandím spíše online létání. Myslím, že i vyhodnocování a kontrola celkového průběhu soutěže by bylo snazší. Navíc by mohl být okolo otočných bodů docela slušný provoz. Myslím, že jsou virtATC, kterým by skupina 10 větroňů docela zamotala hlavu
Nemyslím si, že je třeba nějak sjednocovat modely. Myslím, že větroňů na stažení je spoustu a ať si každej lítá s čím umí. (Když to nebude motorovej větron)
 

Re: Re: Re: Plachtarska soutez   30. 6. 2003 / 13:48
JBr   
Vzal bych odpovedi poporade:

1) online varianta jak ji predlozil OK-PKU NEPOCITA se siti Vatsim/Ivao, ale jeho serverem FSonline

2) vyhodnocovani by se stejne muselo delat z loggeru, protoze jen tak ziskam prehled o casech, rychlostech, o tom ze vazne statovali/otocili/konicili tam kde meli, etc - je na to i slusny softik na analyzu.

3) sjednoceni modelu - muj nazor je ze rozhodne ANO. Dokazes si predstavit v realu situaci, kdy se na rost postavi 15 Vos a mezi nima poradnej brus, kterej nema jako Vosicky 1:36 ale treba 1:50? Zrovna ted v sobotu jsem byl svedkem, kdy u nas u letiste tocil preletar s Vosou skoro v rozpadu nejaky slaby metrik, aby mohl preskocit diru a zhruba ve stejny vysce se tam okolo prohnal nejaky brus, ktery tak 160km/h presvistel pres letiste a zmizel nam v dalce. To uz je to litani kapanek o necem jinym. Proto bych chtel sjednotit podminky, aby to nebylo o schopnostech letadla, ale pilota. Uvazoval jsem o svoji Vose, abysme se drzeli v tech domacich pomerech. Prozatim je sice jen verze pro FS2000, ale hodne brzo se to doufam zmeni

PS: pripadne mam uz nejakych dva a pul roku udelane pravidla, takze kdo ma zajem, muze dostat k nahlednuti (z 90% vychazi z pravidel plachtarskych soutezi FAI)
 

Re: Re: Re: Re: Plachtarska soutez   30. 6. 2003 / 14:06
Jirka Chvátal (OK-PTH)
Zní to smysluplně. Udělal bych 2 verze. Prozatím offline kvůli větší dostupnosti pro každého a když bude zájem, tak i online - určitě bych se přidal. Jinak bych navrhoval udělat 2 třídy. jednu s vosou a druhou s ASW20b5, což je podle mě ten nejlíp udělanej větroň pro FSku. Můžu poslat.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Plachtarska soutez   30. 6. 2003 / 14:23
JBr   
Pro zacatek bych nebyl takovy optimista, abych delal dve tridy, to se vsechno da zaridit postupne. Abysme nemeli pak ve vysledku dva lidi s Vosou a dva s ASW...
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plachtarska soutez   30. 6. 2003 / 14:56GunHead
Super, kedy sa dá začať, už sa teším, ako ožhavím svoj nový MS SW FF2
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plachtarska soutez   30. 6. 2003 / 14:59
Latom   
Souhlasím s tebou Jirko, jedno éro ať se ukážou piloti. )
To on-line bych navrhoval až v případě, že bude opravdu velký zájem. Kolik lidí se přihlásí na on-line lítání, znají létavci sami. Takhle by odřízli přístup nám, drátově slabším - modemistům.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plachtarska soutez   30. 6. 2003 / 15:26Radek Domín
Nic proti modemistum, ale i ja znam spoustu lidi na modemech, kteri litaji onlina i ja jsem jeden cas lital online na modemu. Navic ATC muze byt zaroven "rozhodci". Na radaru je prehledne videt kdo kde je. Podle me je to prijemnejsi, nez nejaky odecitani z logu. Navic se tam samozrejme zobrazujou rychlosti, vysky a pauza, nebo slew mod jsou tam taky poznat. Nebranil bych se tolik online provozu na sitich IVAO a VATSIM. Pokud bude zajem udelam(nebo poslu link) na jednoduchej a srozumitelnej navod, jak se pripojit.

Radek
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plachtarska soutez   30. 6. 2003 / 16:45
JBr   
Moje puvodni myslenka byla drzet se co nejvic realu a to jak to popisujes se tomu zacina na hony vzdalovat.

Na radaru sice vidis rychlost a polohu, ale co s tim? Budes si to zapisovat? Udaje z logu se ti nactou bez problemu do programu a tam mas prehledne zobrazenou celou vytycenou trasu s otocnymi body, nakreslenou trajektorii tveho letu, trvani jednotlivych ramen, prumerne rychlosti na nich, atp. Nehlede na to, ze snadno poznas, jestli ero proletelo spravne pozorovaci zonou, atp. K tomu vsemu ti to dokaze vykreslit i vyskovy profil letu. Cely rozbor ti nemuze trvat vic jak 2-3 minuty. Navic data z nej jsou potreba na spravne vypocty bodoveho ohodnoceni.

Zkusim si vecer zaletet maly trojuhelnicek a ukazu sem kdyztak screenshoty rozboru, abyste vedeli o co jde.

Debatu online x offline nechavam bez nejakeho vetsiho komentare, protoze minimalne na uvodni pokusy bych to nekomplikoval.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plachtarska soutez   30. 6. 2003 / 18:10PavelS
Jo tady souhlasím plně s JBr = ten VATSIM ( online ) by tam byl jenom proto, abychom se viděli a udělali dusno řídícím a mělo to "správnou soutěživou atmosféru ".
Jinak vyhodnocení musí být na principu - pošle se záznam o letu , ten se vyhodnotí a setaví pořadí ať už v offu nebo v onlinu.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plachtarska soutez   30. 6. 2003 / 22:27
Zdeněk
Podobná "korespondenční soutěž" existuje ve světě reálného plachtění. Něco o tom najdete na adresách:
U nás CPS (Celostátní Plachtařská Soutěž) http://aeroklubuo.macroware.cz/Zpravy.html
a ve světě http://www.onlinecontest.org/ nebo http://rankings.fai.org/gliding/
Pro inspiraci pokud se vše rozběhne je tu zajímavé využití koeficientů pro jednotlivé typy kluzáků, takže spolu můžou relativně rovnoceně soupeřit třeba Orlík s Discusem.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plachtarska soutez   30. 6. 2003 / 15:33
-AG-
Pulka nas sou modemisti, jedinej problem s nima je ten ze se obcas pokazi formace...to je vsechno....jinak neni modem vubec zadnej problem. Me se libi online varianta vic protoze ma vic souteziveho ducha prece jen offline to neni tak napinavy, a nevite jak na tom ste....
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plachtarska soutez   30. 6. 2003 / 15:46PavelS
Jenom obecná poznámka - já lítám on-line jen a výhradně po modemu - dlouhou dobu jen 33.3kB a nemám s tím problém. Takže kromě ceny za připojení nemám výhrady proti modemu a myslím , že ani kolegové si neztěžují, že bych nějak moc pomalu fungoval nebo padal.

Jinak na onlinu by bylo bombastický to lítat v reálným počasí, ale to je zatím utopie ( myslím, jako že na VATSIMu budou stahovaný reálný stoupáky ... ) ))
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plachtarska soutez   1. 7. 2003 / 00:39OK-NPF
Na online by se mi libilo litani podle volavky (nekdo prede mnou vyhlidne stoupak a ja se k nemu pridam) kazdopadne sem jak pro online (pevny pripojeni a ta volavka atd.) tak pro offline (soucitim s modemakama a navic skoro kazdej vecer sem v hospode a musite uznat ze opilej do era nemuzu )
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plachtarska soutez   1. 7. 2003 / 09:56milan
zdravim. PKU> mohol by si mi prosim ta poslat to aswcko?
inak priklanam sa k variante offline. a mohlo by sa urobit aj nejake virtual sustredenie....
 

Re: Plachtarska soutez   1. 7. 2003 / 11:07GunHead
Nejaký tip na dobrý a pokiaľ možno free logger?
 

Re: Re: Plachtarska soutez   1. 7. 2003 / 11:22
JBr   
Po veskerych pokusech rozjet ve FS2002 fltrec.dll jsem se vcera uchylil k SOARrec.dll. Ero musi byt vybavene CAI GPS (www.fszwever.com). Zapnuti GPS = zapnuti loggeru, vypnuti GPS = vypnuti loggeru, vypnuti a zapnuti GPS behem logovaneho letu = prusvih, protoze ti to vymaze log a pise ho znova. Jeste zkusim kontaktovat autora, treba by stvoril neco podobneho, ale nevazaneho na GPS.

Ad fltrec.dll: verze pro FS2000 uklada prazdny soubor a verze pro FS2002 pro zmenu uklada nekompatibilni soubor, takze nejde precist ve vieweru, aspon me to tedy neslo.
 

Re: Re: Re: Plachtarska soutez   1. 7. 2003 / 12:10GunHead
Dik, tiež to večer skúsim.
 

Re: Re: Re: Plachtarska soutez   2. 7. 2003 / 08:01GunHead
Čím generujete termiku, thermiekom?
 

Re: Re: Re: Re: Plachtarska soutez   2. 7. 2003 / 13:18
JBr   
Thermiek, ale neni to 100%, takze jeste pouzivam vlastni program, ktery eliminuje vadny stoupaky.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Plachtarska soutez   2. 7. 2003 / 14:53GunHead
Jo, to sedí, je čo vylepšovať. Ale vďaka bohu aj zaňho.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plachtarska soutez   3. 7. 2003 / 20:11Štěpán Hamerník SHW
Jsem jednoznačně pro online, protože se nic nevyrovná tomu stružit stoupák a dívat se na to jak ostatní padají na pole okolo.
Při každém mém delším přeletu (virtuálním) se mi stalo, že mi chcípli všechny elektřinychtivé přístroje, GPS nevyjímaje. Takže by mne zajímalo jak by bylo vyřešeno toto, při tom záznamu loggeru za pomoci GPS.
VSO-10 -- funguje i v FS 2002 (akorát se musí upravit výrobce...)
L-13 -- funguje taky (-//-)

Všem virtuálním i reálným plachtařům doporučuji
www.fszwever.com
a
www.virtualsoaring.org
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plachtarska soutez   8. 7. 2003 / 14:48
JBr   
VSO-10 funguje, ale jak jsem zjistil, tak ve FS2002 ma neumerne lepsi vykony nez ve FS2000, takze to vypada, ze si FSka nejaky parametry asi bere jinak, musim si pohrat s dynamikou, abych to vylepsil a priblizil realu.
 

Gonzo
Czech Virtual Air Rescue Service
FS Medlánky
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ