FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je pondělí 29. 4. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Predikce pohybu letadel pro ATC Jeden příspěvek | Celý strom
Predikce pohybu letadel pro ATC   6. 6. 2007 / 09:09
Ondra O.K.
Zdravim, rad bych se zeptal mistnich zkusenych ATC, jak funguje predikce trajektorie letadel a automaticke upozorneni na kolizni kurzy letu. Nejlepe nejaky strucny popis, co je k tomu potreba, jestli je to bezne vybaveni atd. Zajima me jen real, ne virtualni site.

Protoze predpokladam ze detailni popis by asi presahoval moznosti diskuze, ocenim i nejaky zdroj informaci na netu, rad si neco prectu. Dekuji za relevantni odpovedi.
 

Re: Predikce pohybu letadel pro ATC   6. 6. 2007 / 09:41
Marky Parky   
Rozdělil bych odpověd na dvě části, pže to jsou různé věci
a) Predikce trajektorie, která se používá pro výpočty a odeslání koordinačních zpráv. V systému je uložena trať letadla odvozená z letového plánu. V Praze sice systém (EC2000) umí vypočítat časy na jednotlivých bodech (počítá s předpokladem, že letadlo bude držet aktuální GroundSpeed), nicméně pro odeslání zpráv se této funkce nepoužívá, a místo toho se počítá přímá trať z aktuální pozice letadla na výstupní bod, s tím že pokud letadlo dělá nějaký vertikální pohyb, tak je násobená nějakým koeficientem, který byl určen experimentálně. Tenhle výpočet se na výstupním bodě v drtivé většině případů neliší o více jak 5 minut. Navíc tím, že se s odesláním zprávy čeká až 10 minut před hranice, se přesnost zvyšuje.

b) Na ACC Praha se používají dva systémy predikce konfliktů. Oba ovšem nepracují s trajektorií letu, vždy berou v úvahu jen aktuální směr letu a rychlost letadla v daném okamžiku. Jsou to STCA (Short Term Colision Alert) a SeparationTool. STCA navíc ještě bere v potaz rychlost stoupání/klesání letadla.
STCA je nastaven tak, že automaticky červeně rozstvítí speedvektory na obou letadlech, u kterých hrozí, že v příštích dvou minutách dojde ke snížení minima rozstupu a vydá akustické upozornění. Dvě minuty jsou pekelně málo, to už se stačí říct tak akorád "immidietly descend", aby se tam rozstup dal udělat, takže tenhle systém opravdu slouží jen jako záloha proti nejhoršímu.
SeparationTool oproti tomu nefunguje automaticky, ale řídící si ho může zapnout na libovolnou dvojici letadel. Tool mu ukáže, kde budou letadla nejblíže k sobě, pokud budou pokračovat současným kurzem a rychlostí. U letů v hladině je to poměrně přesný nástroj se kterým lze precizně vektorovat velmi blízko k minimu rozstupu, u stoupání a klesání, či pokud máme klikaté tratě a nemůžeme vektorovat, slouží spíš k získání přehledu o tom, kde se bude konflikt odehrávat, když si člověk uvědomí jak se trať letadla či rychlost bude měnit vzhledem k predikovanému současnému kruzu, tak i k tomu odhadnout zdali se bude konflikt zhoršovat nebo zlepšovat.
 

Gonzo
VWAC
FS Medlánky
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ