FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je pondělí 20. 5. 2024, svátek má Zbýšek Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
X-plane Jeden příspěvek | Celý strom
X-plane   19. 4. 2006 / 20:14
MiG-21MFN
Přeji hezký večer. chtěl bych se zeptat, jestli máte někdo tenhle simulátor a jakej je v porovnání s Fskou? jestli má cenu si ho kupovat
 

Re: X-plane   19. 4. 2006 / 20:23
Gustav ( BHA576 )   
Odpověď za " mou hlavu" zní nekupovat. Je v porovnání s FSkou trochu chudší. Addonů je také poskromnu a hlavně. Raději je nyní třeba " hamounit penízky" na nový FS - X který je asi vážně " maso ". Bohužel bude chtít " nadupanější computer "
 

Re: Re: X-plane   19. 4. 2006 / 20:29
MiG-21MFN
co sem tak vyrozuměl (moje angličtina není moc dobrá) tak to bude chtít 2GB RAM ne?
 

Re: Re: Re: X-plane   19. 4. 2006 / 20:33
Gustav ( BHA576 )   
No ono je to hlavně pro ty nový Windows,slibují,že bude běhat i pod XP,ale jeho kvality se prý ukáží až při použití s Win Visio
 

Re: Re: Re: Re: X-plane   19. 4. 2006 / 20:35
MiG-21MFN
ach jo to se prohnu. ještě visty do toho.
jaká je optimální konfigurace prosim tě?
 

Re: Re: Re: Re: Re: X-plane   19. 4. 2006 / 20:38
Už přistál   
Voila http://www.x-plane.com/sysreq.html
Optimální konfigurace: to nejlepší, co dovolí keše.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: X-plane   19. 4. 2006 / 20:42
MiG-21MFN
no to bude další problém. sice sem nedávno modernizovala na x-plane to je uplně super, jenomže mám strach z toho FS-X. to se obávám mašinka neutáhne
 

Re: Re: X-plane   19. 4. 2006 / 20:42
MadBird
no, prohlasit o X-Plane ze je oproti MSFS "chudsi" bych si ja rozhodne nedovolil... Ale asi to vse zalezi na uhlu pohledu a na tom co ktery uzivatel od daneho simulatoru ocekava. Je spousta aspektu ve kterych MSFS nesaha a asi ani nikdy sahat nebude X-planum ani po celofan na krabici
 

Re: Re: Re: X-plane   19. 4. 2006 / 20:46
MiG-21MFN
povídej, přeháněj, nadsazuj a vymejšlej si
 

Re: Re: Re: Re: X-plane   19. 4. 2006 / 20:55
MadBird
no absolutne propastny a rekl bych zasadni problem je v tom jak se X-Plane a FSka stavi k letovemu modelu daneho eroplanu.

MSFS pouziva tzv. tabulkovou metodu - kde pro kazdou situaci nachazejici se v bezne letove obalce letadla je ve zvlastni tabulce uvedeno jak se ma letadlo chovat a engine si to v tabulce vyhleda a uzivateli odprezentuje. Coz je relativne "laciny" zbusob jak vytvorit letovy model bohuzel ma spoustu nedostatku a absolutne nepostikuje situace mimo beznou letovou obalku - popripade obecne nevystihuje chovani letadla ve vsech moznych situacich a konfiguracich.

X-Plane misto toho pouziva vypocet letoveho modelu v realnem case kdy rozlozi 3D model letounu na dany pocet casti a pro kazdou z casti at je to trup kridlo vrtule atd. pocita v danem okamziku obtekani vzduchu a dle toho pak engine usuzuje jak by se dany airofoil pri pusobeni danych sil a takovem obtekani choval. No a to pak odprezentuje uzivateli.

Vyse uvedene srovnani je velmi zjednodusene a urcite je tu spousta vzdelanejsich lidi kteri to vysvetli vice do podrobna, ale ja casto pouzivam srovnani takove, ze MSFS je simulator proceduralni kde se hodne velky duraz klade ne grafiku a postupy - simulace jednotlivych vnitrnich systemu atd. Na rozdil od toho pak X-Planes jsou simulaterem letoveho modelu kde je duraz kladen na co nejvyssi realitu a flexibilitu letovych modelu a je mozne jej vyuzit i jako platformu kde si muzes postavit vlastni letadlo a pak si rovnou vyzkouset jak nejpravdepodobneji bytvuj vytvor v realnem zivote letal....
 

Re: Re: Re: Re: Re: X-plane   19. 4. 2006 / 21:19
MiG-21MFN
no a o to mi spíš jde. o tu realitu. no ještě si to nechám projít hlavou, ale zatim jsem na 70% rozhodnutej to koupit.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: X-plane   19. 4. 2006 / 23:24
j.s.
Nejdřív si sosni demo a uvidíš. FS i X-Plane mají svoje přednosti i nedostatky.

FS je typický komerční produkt snažící se pokrýt poptávku v co možná nejširším směru od nadšených laiků po skalní fandy a letecké profesionály. Díky dlouholeté tradici, otevřené architektuře a neskutečné podpoře nezávislých i komerčních vývojářů a z toho plynoucí neuvěřitelné množství addonů se z FS stal, obecně vzato, pravděpodobně nejlepší "civilní" simulátor, přestože například letový model stojí za starou bačkoru.
FS je jako Windows, jen v oblasti leteckých simulátorů. Přestože uživatelé nad některými nedostatky přetrvávajícími z předchozích verzí skřípou zuby, díky podpoře třetích stran a ohromnému rozšíření je to svým způsobem nejlepší operační systém na PC pro běžného uživatele.

X-Plane vzniknul původně jako učební pomůcka na jedné americké univerzitě. Několik let ho autor, Austin Meyers, vyvíjel prakticky sám s obdivuhodnými výsledky. Soustředil se na simulaci letového modelu a v tomto směru se s X-Plane nemůže žádný simulátor srovnávat. Jenže každý ráj má svého hada, praví jedna moudrost.

Přestože v X-Plane je možné, stejně jako ve FS, jen vzít letadlo, zvolit letiště a létat, není to jeho hlavní devizou. Snad i proto, že člověk rychle zjistí, že většina letadel má jenom hlavní 2D panel a žádné textury pro boční pohledy, natož virtuální kokpit. Přestože nová verze podporuje už i VC. I externí modely jsou relativně chudé, žádná průhledná skla a vymodelovaný interiér.
Dokonce i toho realistického letového modelu si člověk s obyčejným joystickem tolik neužije, protože nejlepší volbou je FF joy.
X-Plane nabízí věci ve FS nevídané. Např. detailní nastavování počasí (včetně stahování toho reálného), lze si zvolit dokonce i směr a výšku vln na moři, aby se letadlová loď houpala jako ve skutečnosti, rozdílné vlastnosti runwaye, když je suchá, mokrá nebo namrzlá, funkční brzdící lana i katapult na letadlové lodi nebo funkční vlekání větroně, fungující údajně též v multiplayeru - jeden pilot v motoráku, druhý ve větroni(nezkoušel jsem to).
Těch věcí je spousta, ale hlavní devizou X-Plane je editor letadel a profilů. V X-Plane se totiž letadlo modeluje téměř stejně jako v reálu. Pracuje se s reálnými profily křídel a listů vrtulí, s reálnými rozměry. Za letu je X-Plane schopno zobrazit aktuální údaje řady důležitých hodnot a ještě více hodnot umí zaznamenat do logu. Znalý konstruktér pak z těchto údajů může vyčíst namáhání různých částí letadla a podle výsledků upravit svůj projekt.

Jestli jsem FS přirovnal k Windows, X-Plane je takový Linux mezi simulátory. Možná Linux před několika lety, ať mě zdejší linuxáci nekamenují
Autor X-Plane je zřejmě více zvyklý na prostředí "Maců", a proto uživatelské prostředí působí na uživatele zvyklého na Win poněkud podivně. Celý produkt je velmi "osobitý". Některé vlastnosti vzbuzují úžas (např. kvalitní a rychlý grafický engine), jiné nechápavé vrtění hlavou (např. nekompletní kokpity). Stejně jako Linux, i X-Plane má řadu vynikajících vlastností, které předčí konkurenci. Je ale určen spíše znalým uživatelům, kteří dokáží naplno využít jeho schopností. Laika může odradit třeba už jen nezvyklé uživatelské prostředí.

Závěr tedy zní, pro budoucí letecké inženýry je X-Plane takřka povinnost, pro většinu ostatních bude zřejmě spíše zklamáním.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: X-plane   22. 4. 2008 / 14:26
MzM   
Jak je to s možností ovládání x-plane přes mnoho čudlíků viz (http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=207721&lan=0)?
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: X-plane   22. 4. 2008 / 16:05
Vita Zenisek
Zalezi na tom co je vystupem tech tvych cudliku. X-Plane ma pomerne hodne rozdsahle API, ktere umoznuje nastavovat kdeco. Takze pokud bys byl schopen propojit vystup z tvych cudliku s plug-inem do X-Plane ktery si sam napises, tak ti to fungovat bude.
Vita
 

Re: Re: Re: Re: Re: X-plane   19. 4. 2006 / 21:27
Gustav ( BHA576 )   
Pravděpodobně,co se týká toho letového modelu,tak to máš asi pravdu,mně osobně na X plane vadilo až nesmyslně osvětlované rwy ( lépe řečeno až nepřirozeně přesvětlené rwy ),ale zase myslím,že to je právě X-plane,který ti rozsvítí pouze tu dráhu,která je momentálně v užívání. A to myslím FSka neumí.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: X-plane   19. 4. 2006 / 22:57
OK-Milda (BHA410)   
Umí, ale ne každá scenérie to podporuje. Dělal to třeba původní LKPR a dělá to myslím LKKO. Jediný co je podmínkou, mít naladěnu příslušnou frekvenci na VOR (resp. ILS).
 

Czech Virtual Air Rescue Service
FS Medlánky
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ