FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je neděle 19. 5. 2024, svátek má Ivo Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Kamera na modelu - legislativa ? Jeden příspěvek | Celý strom
Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 13:43
Rozšafín Ctibum   
Mám dotaz,

kamarád mi tvrdí, že vysílání kamerou z modelu letounu je z nějakého důvodu zakázané, tzn. když přidělám kameru na model letadla, natočím si něco a pak to postnu někam na youtube, tak jednám protiprávně ?

Nikde jsem o tom nic nenašel, předpisy prohledávám už hodinu. Je to nějaký blud, nebo je to pravda a někde to fakt "skřípe" ?
 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 13:45
malickej
Prijde mi to jako blbost, ale tady je mozny skoro vsechno
 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 13:46
OK-PPT (AVP57T)   
Tak o tom jsem nic neslyšel. U nás v klubu už mělo několik lidí v éru kameru, nikdy s tím nebyl problém. Popravdě řečeno, není mi jasné, jaký je rozdíl, když budeš točit z velkého éra a modelu.
 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 14:04
Luděk Ch.
Je to skutečně naprostý blud, pokud se obecně budeš pohybovat pouze nad veřejně přístupnými místy a nebudeš snímat jakékoliv soukromé prostory. A při snímání osob musíš dodržet ustanovení občanského zákoníku §12:

§12 (1) Písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se fyzické osoby nebo jejích projevů osobní povahy smějí být pořízeny nebo použity jen s jejím svolením.


§12 (2) Svolení není třeba, použijí-li se písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky nebo obrazové a zvukové záznamy k účelům úředním na základě zákona.


§12 (3) Podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy se mohou bez svolení fyzické osoby pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též pro vědecké a umělecké účely a pro tiskové, filmové, rozhlasové a televizní zpravodajství. Ani takové použití však nesmí být v rozporu s oprávněnými zájmy fyzické osoby.


 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 14:06
kuma   
Skutečně to asi je proti telekomunikačnímu zákonu, ale v takhle malém rozsahu (který je běžný pro malé modely - dosah sotva 150-200m) se to nejspíš neřeší.
Občanské radiostanice nejsou určeny k přenosu obrazu, takže svoboda v jejich používání na přenos obrazu aplikovat nejde.
V zásadě i když z paneláku do paneláku natáhneš drát a připojíš dětský telefon, je to proti zákonu (a taky to nikdo neřeší) - linka vede přes cizí pozemky a k takovému přenosu nemáš licenci. Je to absurdní, ale je to tak.



 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 14:13
OK-PPT (AVP57T)   
Občanské radiostanice nejsou určeny k přenosu obrazu, takže svoboda v jejich používání na přenos obrazu aplikovat nejde.

Tak jsem teďkom nepochopil, jakou souvislost má tohle s tím, že do letadla umístím mobil, foťák, nebo kameru, která mi nebude nic přenášet, ale bude nahrávat na medium umístěné v letadle.
 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 14:14
kuma   
viz MaPa. Problém není to fotografování, ale ten přenos on-line. Na to musí být zvláštrní lajsens
 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 14:15
OK-PPT (AVP57T)   
Jo, tak tohle je možné.
 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 14:13
MaPa   
Nejsem si jistý, ale problém myslím není v umístění jakékoliv kamery na model, ale v umístění kamery s bezdrátovým přenosem obrazu on-line na model. Je totiž někde zakázáno používat k řízení modelu radiové zařízení se zpětnou vazbou a on-line přenos obrazu z modelu je vizuální zpětná vazba, takže pak jde o bezpilotní létající prostředek "strategického" chrakteru. Alespoň tak to bylo někde presentováno.

Podle mě, pokud si tam dáš kameru, která to zaznamená na nějaké médium, které dodatečně vytěžíš, tak tím nic neporušíš. Opačně, kdybys na upoutanný model řízený mechanicky dal kameru s bezdrátovým přenosem, zase bys byl OK.
 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 14:14
kuma   
ano, to taky souhlasí s tím, co si (tak nějak) pamatuju z telekomunikačního zákona..
 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 14:25
Lowmick   
Z toho vyplyva, ze Borek nad tou nudaplazi litat muze, ale kouknout se na to smi az doma, neda se to streamovat rovnou na net...
 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 15:15
Rozšafín Ctibum   
Tak to chapu presne stejne . Takze diky vsem za odpoved, kdyz to tedy shrnu, nahravat zaznam letu a pote jej stahnout do PC, nastrihat, upravit, dat na youtube muzu, ale zaznamenavat na letadle a vysilackou toto posilat nekam do zaznamoveho zarizeni uz nemuzu.
 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 15:16
pilot_master   
a mozem sa spytat o aky model pojde ? a aka kamera ? Aby ti to za letu neupadlo. A aby ten mdoel aj uniesol tu kamerku



Tomáš
 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 15:47
Rozšafín Ctibum   
ja nevim, kamarad se me ptal a ja jsem jen prostrednik. Ale zjistim, klidne i s kontaktem a cislem bot.
 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 17:10
Luděk Ch.
To už snad je věcí uživatele, ne? Různých modelů existuje asi milion a bezdrátových kamerek v poslední době taky snad stovky typů. Takže opravdu nemá smysl zjišťovat, co to je za konkrétní model a konkrétní kameru Mimochodem, takové pokusy jsem sám prováděl a je to naprosto v pohodě. Stačí jen dostatečně velký model a dostatečně malá kamera Ale pod kamerou si nepředstavuj klasickou videokameru na kazety, ale malou krabičku s čočkou a kouskem drátu jako anténou. Dá se to koupit dnes už za pár stovek.
 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 17:17
pilot_master   
jo ako existuju priamo kamery ktore sa daju pripevnit na RCcko ? nejake specialne mam na mysli
 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 17:26
JM   
Existuje třeba tohle - http://www.flycamone.com/
 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 17:57
kuma   
No, zrovna teď prodávaj takovou věc ve stánku v Tescu (nebo Intersparu ? - už nevím) v Karlových Varech. Akorát dosah je malej...
 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 17:57
kuma   
jo jsem zapomněl - včetně toho vrtulníku...
 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 15:19
Luděk Ch.
Je to blbost, můžeš si to posílat on-line na zem a můžeš si to i nahrávat. Navíc se to běžně dělá, používá to spousta firem, včetně české televize. Jediné o co jde, je mít kamerku vysílající v pásmu schváleném pro tyto účely, což by mělo někde v oblasti 2,4GHz být.
 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 17:23
Viktor17   
Pokud se jedná o nelicencované pásmo (2.4GHz a 5Ghz, není s přenosem jakých koliv dat problém. Co se týká záběrů z kamery, natáčet, nebo fotografovat se smí cokoliv, co není proti zákonu. To znamená, nesmí se nerušit soukromý osob. Např. záběr, nebo fotografie osoby v okně domu, která byla pořízena ze soukromého pozemku je protizákoná.
 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 15:17
Luděk Ch.
To by mě docela zajímalo, připadá mi to dost nesmyslné. Nemáš k tomu nějaký odkaz? pokud se to týká vyloženě zpětné vazby, tak by to musel být přenos zpět do RC ovládací soupravy, což v tomto případě není. Jediný možný problém vidím v tom, aby ta bezdrátová kamerka používala nějaké frekvenční pásmo s generálním povolením pro tyto účely.
 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 15:21
Luděk Ch.
Ještě doplním, že pokud se tam píše o zpětné vazbě v souvislosti s RC soupravami, tak se to týká pouze zpětné vazby zpět přímo do RC soupravy a ve stejném pásmu. Je to pouze z jediného důvodu, aby nemohlo letadlo vysílat v modelářském pásmu, protože to je schváleno pouze pro vysílání ze země. Z letadla by se totiž vysílání šířilo mnohem dále a mohlo způsobovat rušení jiných služeb, případně jiných modelářů.
 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 15:40
MaPa   
Která zhovadilá legislativa to omezuje netuším. Rozhodně to nemá nic společnýho s klasickejma radiokomunikacema a povolováním zařízení.

Jak jsem nakoupil, tak prodávám, takže ještě jednou:
Pokud bys snímaný obraz v on-line přenosu používal k řízení (tedy navádění) takto vybaveného modelu, pak to už není model ale bezpilotní prostředek. Takže omezení bych spíš očekával někde z oblasti obrany státu a zpravodajských služeb. Bez nějakého povoleníod bůhvíkoho (zkus se zeptat filmařů, kdo jim to povoluje) to asi může být problém.
 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 17:14
Luděk Ch.
Vím jistě, že filmařům to nikdo speciálně nepovoluje a navíc to provozují běžně i soukromníci a oficiálně to nabízí jako službu pro firmy. Možná by to chtělo zjistit, kde se ten údajný zákaz vyskytuje, protože to nevypadá moc věrohodně. I když vím, že naši zákonodárci dokážou vymyslet spoustu nesmyslů, tak se mi nezdá, že by něco takového v zákonech bylo.
 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 22:35
PjSky   
to je hnus..
chteli sme si postavit model a dam tam stereo kameru a pripojit na nejaky stereo hud komercni system a uzivat si "real letani"

ostatne bylo tu nejake video "how to" od francouzu.. skvela hracka - vsechny palce nahoru

takovehle zakony vas pripravi o chut neco vymyslet, neco podnikat...
 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 22:52
Jaakov   
Ježišmarjá, a proč to řešíte, stejně se vám prd stane i kdyby to bylo milionkrát zakázaný panebože, myslíte že to někoho bude zajímat? To prostě postavte a nikomu to neříkejte, anebo klidně říkejte, protože se stane co? Leda hovno...
 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 22:55
donCarlos
A až budou nějaký videa s nahatejma babama na zahradách, tak víte kde mě hledat
 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 23:00
PjSky   
no oni tam meli i takovou kulisu desky a otocny kloub, polohovacim zarizenim to pak ovladali hlavou tj. meli moznost se rozhlizet po okoli...

dokanle vymakane. no tim polohovacem tam rozhodne vznika zpetna vazba, ne? minimalne funkce na docentrovani je mozna jen pri zpetne vazbe: obe zarizeni si musi otocit signal ze jsou center

tzn narovnam hlavu, zmacknu kalibrace a mechanika v letadelku musi poslat zpet signal ze je prave ted in centre. a tim mame obousmerne vysilani?
 

Kamera na modelu - legislativa ?   20. 5. 2008 / 23:16
PjSky   
http://youtube.com/watch?v=7pquXOBb4K4&feature=related

krasa


a tohle


http://youtube.com/watch?v=QvQDo8e-wWI

kamer jak.. kamer... uplne FSKA real air..

tohle je uz celkem krasny zpusob jak si zalitat. a ta spotreba
navic si lejznu tvrdit ze s modelem to neni zadny joke pristat.. hrubej povrch, ty velky jsou dost krehky a vitr atp.. rozbil sem par levnych pidimodelu.. to je hned.

http://youtube.com/watch?v=tZum9FLpPC4&feature=related

jak to chodi... proste bozi.. a helikopterky jasna spehovacka
 

Kamera na modelu - vo co go / plachtareni taky :)   20. 5. 2008 / 23:24
PjSky   
a tady jeste jedna plachtarska

http://youtube.com/watch?v=e4Jb8Tpq7Eo&feature=related
 

Kamera na modelu - legislativa ?   21. 5. 2008 / 09:31
LadaS
dobré ráno všichni,
k danému tématu si dovolím shrnout obsah příspěvků.
Pokud je mi známo, přenos obrazu online z RC modelu není zakázán (v obecné rovině)a běžně se používá.
Zmínka o přenosu obrazu pomocí RC soupravy není realizovatelná vzhledem k nutné šířce pásma pro přenos obrazu a tím i nutné hodnotě nosné frekvence. RC soupravy pracují v pásmu 35 MHz, což pro zmíněný účel naprosto nedostačující. Pro přenos videa (nebo i fotek) je minimum 2.4 GHz.
Ještě zmínka o přenosu dat z modelu. K tomuto účelu se požívají moduly pracující v pásmu 833MHz, jsou zcela volně k mání a svýmm výkonem vyhovují předpisům. Používají se pro přenos dat hlavně u větroňů na vario.
Teorie, že by se podle reálného videa dal model řídit sice existuje, ale zkuste si to. Chybí zde stereoskopický obraz aby bylo možno odhadnout místo (vzdálenost od RWY), rychlost a další nutné parametry pro bezpečný let a také přistání. Osobně si netroufnu takto navádět 5kg model při 80-100 km/h....
Základní problém v otázce legálnosti bude asi jinde. Existuje generální povolení na pásmo 2.4 GHZ ALE!!! jen do 10mW vyzářeného výkonu. To v praxi znamená za optimálních podmínek 100m vzdálenosti a na přímou viditelnot to nepřesáhne 150m.
Pokud se týká zmíněných miniaturních kamner i s vysílačem za pár korun, existují, pravda. Ale jsou na dvě věci. Cena této kamery je na úkor kvality a nosná frekvence je vysoce nestabilní a vysílač se rozlaďuje (stačí drobná změna teploty atd.)až do ztráty obrazu na přijímači.
Pokud se týká miniaturních kamer samotných, existuje cca 5-7 typů na českém trhu dostupných a pro tento účel použitelných. Rozměrově jsou od 10x10xmm až po 30x30 mm. Podmínkou je plnohodnotný TV obraz (počet řádek), slušná světelnost (pod 1 lux) a zaostřitelný objektiv, nízký šum ... Od těchto parametrů je pak odvozena i cena, od 3 do 8 tisíc

 

Kamera na modelu - legislativa ?   21. 5. 2008 / 22:34
PjSky   
s tim stereem si dovolim nesouhlasit. mistri frantici meli stereokameru. kvalitni se daji za mastny balik poridit snadno. pouzivaji se do dalkove rizenych robotu.
 

VWAC
Czech Virtual Air Rescue Service
MZAK
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ