FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je sobota 27. 4. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Lítání s vrtulníkem (FS9) Jeden příspěvek | Celý strom
Lítání s vrtulníkem (FS9)   30. 5. 2008 / 10:30
MzM   
Kdo jste zkusili, tak určitě uznáte, že lítat s vrtulníkem je sice zábavné, ale chce to trochu praxe. Zejména pro měkké přistání.
Vzhledem k mizerné zpětné vazbě se nepřistává moc dobře a tak se ptám:
Jak dlouho jste trénovali měkké přistání? (Kdo napíše, že mu to šlo hned a vždycky ladně přistane, tak kecá...)
Je nějaká prima finta (kam se dívat, co sledovat), abych skutečně přistál tam, kde chci (třeba se trefit na heliport u bohunické nemocnice v brně nebo se trefit na střechu nějakého věžáku)?
Případně, který vrtulník doporučujete?
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   30. 5. 2008 / 10:41
N.G.
mě to trvalo hrozně dlouho naučit se jen lítat a teď to zkouším s podvěšeným nákladem to je strašné
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   30. 5. 2008 / 10:57
Mike2811
Jak FS9 umí simulovat podvěšený náklad ?? Nebo co na to používáš ?
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   30. 5. 2008 / 12:27
N.G.
fsx
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   30. 5. 2008 / 20:46
Lukas.wz   
Byl by screen..? A používáš k tomu ještě něco..? Ptž pod vrtuli v simech moc vidět není, zrdcátko tam asi taky nebude.. Tže jak..? Track IR by to možná řešil, vyklonit se.. Nebo to lítáš prostě na slepo..?
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   30. 5. 2008 / 11:00
RabbiT_CZ
Pro přistávání s heli je podle mě nejlepší mít TrackIR (Freetrack), protože bez pohodlného rozhlížení není možné z kokpitu přistát. Pak mi to šlo hned mnohem lépe a taky se líp trefuje na to místo kam chceš přistát.
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   30. 5. 2008 / 11:05
Jaakov   
Kecy prdy beďary...
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   30. 5. 2008 / 11:22
Mike2811
Někdo nám tu sleduje přátele
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   30. 5. 2008 / 11:24
OK-PPT (AVP57T)   
To už je zas v televizi?
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   30. 5. 2008 / 11:29
Mike2811
Devátá řada zrovna neběží, ale jinak jo, po zprávách na primě.
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   30. 5. 2008 / 11:33
OK-PPT (AVP57T)   
Já se jenom ptám, protože televizi vůbec nesleduji a Primu už vůbec né. Vůbec mě to nechybí.
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   30. 5. 2008 / 11:03
Geforce
Mno, mi všichni řikali že se mam naučit s def. bellem- ja si nedal poradit a nakonec jsem se naučil na Bell 412 z HC.... je to jenom otazka praxe, prostě litej, zkoušej vis, přistani na mistě apod....stahni si nějaké hřiště z HC ať máš kde trenovat.
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   30. 5. 2008 / 11:04
Jaakov   
A máš pro lítání s vrtulníkem nastavený realism setting na správný hodnoty? Vtip je v tom, že pro co největší přiblížení se realitě se nastavení musí trochu stáhnout.
Bližší info zde:
http://64.34.169.161/cgi-bin/ib3/ikonboard.cgi?s=008bba4ed8923e9126a49b0db7d9e32f;act=ST;f=8;t=1790
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   30. 5. 2008 / 11:14
JM   
Při tom přistávání to chce čumět do dálky, na horizont, prostě nemít oči zapíchnuté do místa kam chceš přistát. Tam mrknout jenom občas aby ses trefil, ale ta "dálka" je důležitější, protože pak máš ponětí o tom jak si vůči zemi a kam a jak rychle se ten vrtulník bude sunout. Když koukáš soustředěně jen do země dolů pod sebe, tak dost často ztratíš ponětí jak přesně si a dojde k rozhoupání vrtulníku.
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   30. 5. 2008 / 11:22
Mike2811
Finta... No. Ovládání samotné u vrtulníku není zase takový problém. To jsem pobral relativně rychle, zvláště po tréninku z FS98. Největší trable alespoň pro mě bylo odhadnout výšku nad terénem, při přistání, těch pár stop se na monitoru, který neumí binokulární zobrazování, nedá odlišit.
Takže - fígl A) zastavit s tím už výše a celou dobu klesat pomalu (docela to zdržuje a občas mezitím spadneš někam jinam než bys chtěl).
fígl B) Docela dlouho jsem létal s pohledem zvenku, mnohem lépe tušíš kde jseš, ale není to moc ARAIG, a potom se toho taky dlouho zbavuješ jako já.
fígl C) správně se má s vrtulníkem přistávat čelem proti větru, mně se pro přistávání z kokpitu osvědčilo přistávat čelem ke stínu, protože jak se k tobě přibližuje, dovedeš odhadnout, jak asi vysoko jsi. V noci potom použíješ samozřejmě reflektor, ale ten se mi moc neosvědčil a v polovině případů v noci sebou docela pěkně říznu. Asi jsem šeroslepý.
fígl D) na většině věžáků budeš mít H, u něj je výhodné fixovat se na zadní hranu a mít v nějaké pozici vzhledem ke kokpitu, přesné místečko ti neporadím, prostě tam jednou přistaň, jak umíš, pak si pohledem zvenčí ověř, jestli sedíš dobře, a ještě párkrát to zkus, tohle prostě chce trénink.

Vhodné stroje: rozhodně neuděláš chybu základním Bellem, R22 mi příjde jako brutálně splašená koza hlavně v FS9, v FSX mi přijde normálnější. Potom je dost oblíbený EC135 od Heiko Richtera, u toho je jediný problém, po světě se potuluje několik variant letové dynamiky, a některým se fakt nechce ztrácet rychlost, což zvhledem k možnosti vytáhnout z toho na plný kotel až 200 KIAS dělá docela dlouhou "brzdnou" dráhu. Dále na simu se dá najít několik velmi kvalitních modelů od Jordana Moora ( http://www.hovercontrol.com ), a potom taky neprohloupíš u modelů od bratrů Nemethových, ti mají payware i freeware, z těch mohu doporučit Aerospatiale AS350, fakt perfektní vrtulník, tomu v rámci obvyklých možností nemám co vytknout. Samozřejmě placené potom mají mnohem propracovanější ovládání, tam jsou Mi-17, Mi-24, Mi-2 a další.
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   30. 5. 2008 / 11:40
Tomas L.
"Prima finta" je si projít zdejší fórum. O létání s vrtulníkem jsou zde toho tuny, včetně odkazů na weby s výukou.
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   30. 5. 2008 / 12:05
MT206

Z mejch zkušeností ti můžu poradit učit se věci postupně, nejdřív někde na velký ploše, do ničeho se nestrefuj, a zkoušej přistávat kamkoliv a zaměř se na co nejhladší přistání. Důležitý taky je, ay pohyby s kolektivem ( kolečkem u joye) byly plynulý, tzn, ne nahoru a dolů atd.. ale rycholst klesání ubírat plynule a až nad zemí aby to bylo co nejmenší a apk už to nezvedat, ayb si to těsně před kontaktem zase nezved metra nad zem a pak to pustil úplně když se lekneš že ti to de moc nahoru. No a nejdůležitější věcí je určitě plynulá FSka, jak se ti to trochu bude cukat, tak na nějaký hladký přistání rovnou zapoeň.
Jo a radšisi zvyš rozlišení textur, třeb na úkor autogenu, jak budeš mít jednolitou texturu, tak v životě nepoznáš jak vysoko seš nad zemí.
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   30. 5. 2008 / 17:21
me2d
Nejjednodussi je to s helihudem - ten ti presne ukaze co vtrulnik prave dela a kam ti utika .
Existuje i stranka v cestine kde je to hezky popsano, ted tu ale zrovna nemam link...
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   30. 5. 2008 / 19:04
tvojplaton   
http://www.rasil.info/as355/hud/hud.htm
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   31. 5. 2008 / 08:28
ciko7
Ahoj, létání s helikopotvorou je opravdu paráda. Jak už tady bylo napsáno, je důležité mít správně nastaven realismus.Jinak ti heliko bude dělat úplně něco jiného,než budeš mít v úmyslu. Přistávat se dá učit kdekoliv, jen si vyber místo a startuj a přistávej. Z počátku si vyber kdekoliv na zemi nějaké místo,kam by jsi chtěl sednout a zkoušej to. Je dobré,aby jsi to místo pořád viděl v pravém dolním okénku tvého stroje,ať nestratíš pojem o místě přistání. A co se týče hladkosti dosedu,klidně si otevři okno s pohledem z venku,potom můžeš sledovat jakou máš polohu vúči zemi. Až to busdeš mít zvládnuto,potom to zkoušej bez toho venkovního pohledu.Také je důležité sledovat okolí pohledem v pravo a v levo, ale to pokud seedáš v nějaké zastavěné oblasti.A hlavně, chce to CIT, žádné trhavé pohyby,hezky pomalu a klidně. Jako s ženou.. tak přeji hezký polítáníčko..
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   31. 5. 2008 / 10:26
ciko7
Ještě jedna poznámka, je důležité vybrat si jeden typ vrtule a sním donekonečna cvičit. Můžeš v klidu vyzkoušet různé typy , ale až si vybereš ten,který Ti nejvíce sedí, tak potom trénuj s ním.Každý vrtulník má svoje vlastnosti a chová se úplně jinak. Dostaneš to do ruky a uvidíš,že to půjde v pohodě.
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   31. 5. 2008 / 10:13
Jurec
cvičit cvičit cvičit, ale teď vážně strašně důležitá je páka plynu. čím delší je a čím je delší její chod tak tím bude ovládání kolektivu u vrtulníku v fs9 preciznější. při pohledu z kabiny se dá přistávat jen velmi težko protože čumíš jen do jednoho bodu. s trackirem to je o 100 procent lepší protože můžes jako v reálu sem tam zkorigovat pohled doleva a doprava a zase na bod vepředu a podle toho zjistíš kam se ti mašina pohybuje a jak rychle oproti vedlejším překážkám. Kloboučkem na joysticku se težko vracíš do středu a místo aby ses soustředil na přistání tak ladíš pohled na střed. ale to je podle toho jak to má každej nastavený.
sem tam pomůže stín. je výbornej kvůli určení malé výšky protože default terén v fsku není nic moc.
a já jsem taky trénoval z pohledu z venku.
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   31. 5. 2008 / 23:44
Lukas.wz   
K těm pohledům.. Mám Saitek a nahore na joy 3 tlačítka plsu klobouček.. Tlačítka jsou souměrně, jak je u Saiteku zvykem, tže já mám na levém pohled do leva, na pravém pohled do prava a na středu srovnání eyepointu.. Na mixéry se to hodí, ale je to fajn i při akrobacii.. Je to rychlejší než kloubouček a hlavně, nemusím se právě soustředit na to rovnání pohledu.. Jinak doporučuju, zrychlit si pohyb rozhlížení kloboučkem, taky to není od věci a dá se to dohledat v hystorii..

A k tomu lítání.. Neměl jsem zkušenost s DODO, ale nejlepší jsou fakt Nemethovic mixéry.. Mička jsme zkoušel, je to paráda ale za penízky.. Dobrá je Huey z hovercontrolu a pak z http://www.flusi.info/ AS-35O a EC-120B.. Obě nezáludný chování ale trošku cviku to ce.. Ale dá se s nima naučit, vypadají moc pěkně a taky hezky lítaj.. Doporučuju..

to Jurec:
Rozhodně si nemyslím že by s lítáním měla co dočinění délka páky plynu ( samozřejmě jsi měl na mysli kolektiv.. ) Už ptž FSka tohle sice umí nasimulovat, ale lítat se to moc nedá pokud si neupravíš joy nebo pokud nemáš pár zápěstí do zásoby.. , tže nepředpokládám že by někdo lítal s otočnou rukojetí na kolektivu aby si nasimuloval přípusť plynu.. Zkoušle jsem to, dá se to ale nefunguje to přesně tak jak má..
Víc než délka kolektivu by se hodilo mít delší páku joye, pro nás tedy cykliky.. Tím by se docílilo větší citlivosti v celkovém ovládání vrtulníku.. Hodilo by se to rozhodně pro 412 od Jordana Moora.. Řešilo se to tu, a myslím že někdo si s Jordanem psal a výsledek toho byl, že Jordan 412 dělal právě pro "dlouhou" cykliku.. Mno a díky tomu vznikla druhá upravená dynamika pro 412, která z tej splašenej bestie dělá o něco klidnější bestii.. Ale jako, lítat se to samozřejmě dá..
Já ovšem preferuju výše zmíněné typy..
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   1. 6. 2008 / 15:40
Jurec
přesně tak
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   2. 6. 2008 / 08:15
MzM   
citlivost se dá jakýmsi způsobem ovlivnit jak ve std nastavení fs9, tak i změnou linearity ve FSUIPC, to by mohlo pomoci, ne?
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   3. 6. 2008 / 18:01
PjSky   
mnoo az do doby nez si budes chtit zkusit nejaky uskok stranou.. tam je lepsi umele nastavit paku joye.. ale to je celkem v pohode, rozeber joy, urizni kus nasady od kostete a hura. tlacitka si hod do krabicky pod ruku.

az pak budes "kvedlat" metr nad zemi malinke kolecka poznas rozdil. vyplati se zjistit co je v joy za potenciometry a koupit stejne hodnoty ale o 2 tridy presnejsi. sice cena prekvapi, ale vysledek je bomba po zakalibrovani...

samozrejme dlouhou paku uzijes i v akrobatech, che! a jak!

uz aby vysel Black Shark, tesim se na deformace, ohyb, tlak, strih, krut, tah, obvodové napětí...
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   3. 6. 2008 / 18:10
Aardvark   
jj na LO: Black Shark taky marně čekám už pár let, ale pozor, 3 roky slibujou, že každou chvíli to už výjde
Podle screenů to vypadá jako solidní žrout pamětí našich mašinek, takže rotorníci začněte šetřit na nové stroje
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   3. 6. 2008 / 22:42
PjSky   
nojo, ale slibuji stejne jako ten projekt a320 organickou simulaci vsech systemu: rotor, turbiny, hydraulika zni to silene a skvele zaroven
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   4. 6. 2008 / 07:41
kuma   
hmmmmmm, to s těma poťákama mne nenapadlo, ale zní to veeelmi slibně dobrej nápad!
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   4. 6. 2008 / 23:23
PjSky   
ty hallovy sondy jsou zajimavejsi

prave sem checkoval jak presne umi byt potenciometry v beznem obchode a nakonec sem si precetl technicky popis CH Products veci a nasel jejich "kvalitni minimum"... zasel sem do elektra a ejhle, meli 2x lepsi skladem.. mno klasika..
 

Lítání s vrtulníkem (FS9)   4. 6. 2008 / 11:08
MzM   
No, kdybych uvažoval o výměně potenciometrů, tak bych tam rovnou dal hallovy sondy, ty nešumí (libovolný potenciometr jo) viz http://www.aholubi.org/clanky/pete_hall_senzor.pdf
 

VWAC
Czech Virtual Air Rescue Service
FS Medlánky
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ