FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je neděle 16. 6. 2024, svátek má Zbyněk Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
autorske prava Jeden příspěvek | Celý strom
autorske prava   8. 1. 2009 / 13:19
majky
zdravim
zaujimalo by ma ako je pravne osetrene, ze niekto uploaduje na web napr. nejaku helikopteru, a *.air subor je z defaultoveho bella 206. alebo staci ked zmenim len jednu lubovolnu hodnotu v nom a mozem si ho privlastnit ako svoj vytvor (myslim ten air subor)?
 

autorske prava   8. 1. 2009 / 13:25
Tragédie v JRD
no, samozrejme ze nemuzes .) ani jedno .. ani druhy
 

autorske prava   8. 1. 2009 / 14:07
Marky Parky   
Jinak pokud chceš použít v modelu něco z deaultu a chceš to udělat legálně, můžeš pomocí aliasů a relativních cest, jen nevím jestli to jde i u .air souboru. Ale u textur, modelů, zvuků, panelů a pod to jde.
 

autorske prava   8. 1. 2009 / 13:25
jožo
Myslím, že to ťažko...
 

autorske prava   8. 1. 2009 / 13:47
majky
ale ono sa to stava...preto sa pytam. myslim ze som sa uz stretol s viacerimi pripadmi, kedy autor kludne aj do readme priznal, ze air fajl je z defultoveho bella (a potom sa stava, ze napr. Blackhawk lieta ako koberec a nevzlietne s 5 ludmi na palube).
 

autorske prava   8. 1. 2009 / 14:27
Viktor17   
To je jako by jsi ukradl auto a vyměnil převodovku. Taky by to auto nebylo Tvoje
 

autorske prava   8. 1. 2009 / 14:33
Toomitsch
Ale kdyby prerazil VIN tak uz by to v podstate jeho bylo
 

autorske prava   8. 1. 2009 / 14:52
David Šollar   
nevim proč by jsi si ho měl přivlastňovat , ale na 95% to nikdo řešit nebude a pokud to nebudeš šířit jako payware tak na tom neni nic , špatného .
 

autorske prava   8. 1. 2009 / 15:22
Kendy   
asi takhle sem to nějak chtěl říc...byl si rychlejší....
 

autorske prava   8. 1. 2009 / 21:45
Tragédie v JRD
takze .. kdyz vemu treba aeroklubovy ai balicek, zabalim ho do svyho archivu a zacnu ho vydavat za sve dilo, tak ani nehnes brvou?
 

autorske prava   8. 1. 2009 / 21:46
Tragédie v JRD
(nebo cokoli jineho od tebe z webu .. dam to na svuj web a budu tvrdit ze jsem to udelal ja)...
 

autorske prava   8. 1. 2009 / 22:02
David Šollar   
jenže zde je psané že si nic přivlastňovat nebudu jedná se pouze o "amaterskou" úpravu nevim proč to hrotíš tragéde je jasné že tam nedám ano tento BGL je můj ... zaprvé se zde hádáme o ho*ně , nikdo z mrkvosoftu nebude hledat že nějaký pepa novák z nějakého československa kde je prezidentem nějaký husák použil jeden bgl z jejich 206 z roku 2004 na kterém už co chtěli vydělaly a už jen jednají o prodeji nějaký společnosti typu game4u a by to pak v tesku nabízela za 159 kč jedinej kdo tu psal o "kradeži" je majky kdy se ptal zda když změní název tak je to jeho ... nevidím jediný důvod si přivlastňovat , ale také tomu bránit a nazívat to krádeži ... a pokud tomu ty chceš řikat krádež ok ... já jsem tedy zloděj přiznávám se ... pošli na mě třeba malýhoměkkýho alias billa a jestli zazvoní u mejch dveří tak přísahám že vezmu moji fsku smažuji vyhodim můj hard z okna a pak poběžím přímo do centra nahej a budu řvát sem děsnej pirát a sem čů*ák že jsem nevěřil že mě najdou
 

autorske prava   8. 1. 2009 / 22:53
Marky Parky   
Myslím, že ti nedochází o čem je tadle debata. Principiálně je tu asi každýmu šumák zda a jakou cestou ty pořizuješ software, který doma máš. Co ovšem vadí jak mě tak tragédovi, je, že když se tu někdo neznalý zeptá jestli něco je legální nebo ne, tak tu místo věcné a pravdivé odpovědi píšeš nesmysly (a tedy vlastně - možná i nevědomky - navádíš další osobu k nelegální činnosti) a když tě někdo opraví, tak se ještě čertíš.
 

autorske prava   8. 1. 2009 / 23:03
David Šollar   
jenže já ho k ničemu nenapádám já napsal že s etického hlediska pokud si to "vezme" a zaplatil za to pak si udělá model a tamto zase dá tudíž nejedná se ožádný byznys o kterém se asi nejvíc v aut. právech píše .. tak na tom nevidim nic špatného ba naopak ... a pokud si to stáhne někdo kdo má fsku o někad staženou tak je to už stejně jedno a každý kdo má fsku legal tak tam to bgl-ko stejně má ... tak nevím o čem se tu vůbec bavíme ... jde spíš o to že podle "předpisů" by se to mělo udělat že uveřejní model a tam jako "tip" že bgl. tam chybí tak at si tam das nejaky svoje ... mě by první napadla 206
 

autorske prava   8. 1. 2009 / 23:10
Tragédie v JRD
porad si nepochopil jednu vec - kdyz si "koupis" hru (nebo jakykoli software) tak si ji NEKUPUJES jako svuj majetek. ty si kupujes POUZE licenci (pravo, opravneni) danou aplikaci nainstalovat a pouzivat. krom milionu dalsich omezeni - nesmis ji ZADNYM zpusobem sirit dal (nezmenenou, natoz zmenenou).

i kdyby to siril zadarmo - to uz v tom nehraje roli.

samozrejme, jinou otazkou je, zda to nekoho bude bolet nebo ne, a bude te honit po soudech a policajtech ...
 

autorske prava   8. 1. 2009 / 23:23
xWing   
Sorry, ze sa do toho idem motat, ale napada ma jedna otazka.
Robim scenerku a evidentne v jednom default bgl od MS musim upravit cast terenu, aby to sedelo s realom. A ked chcem vypustit scenerku von aj s upravenym default bgl od MS, tak mozem alebo nemozem podla zakona to upravene bgl sirit dalej ?
Resp. miesto bgl napisem postup ako si ho moze Bezny Franta User zmenit
 

autorske prava   8. 1. 2009 / 23:25
Tragédie v JRD
pokud bys chtel byt 100% košer ... tak bych rekl, ze neikoli
 

autorske prava   8. 1. 2009 / 23:29
Marky Parky   
Ale popsat postup jak si ho BFU může změnit, případně udělat vlastní utilitku, co ho změní to v ČR můžeš. Zdůrazňuju to v ČR - ne ve všech zemích je na autorské právo nahlíženo stejně a ne všude autorský zákon umožňuje např. modifikaci SW za účelem jejího propojení se jiným softwarem třetí strany. U nás ale tohle jde.
 

autorske prava   8. 1. 2009 / 23:31
Tragédie v JRD
jaj.. tu posledni radku v napisove dotazu jsem tak trosku prehledl... tudiz ma negativni odpoved se vztahovala k te casti, kde se mluvilo o sireni modifkovaneho bgl
 

autorske prava   8. 1. 2009 / 23:39
xWing   
Takze este miesto napisania postupu ako zmenit bgl, by cisto teoreticky stacilo poziadat MS o povolenie sirit zmenene bgl.
 

autorske prava   9. 1. 2009 / 11:03
majky
no dakujem, toto si pekne vystihol o co mi ide v tomto strome. ja si nechcem nic privlastnovat, len chcem dat nieco na web, co uz tam v podstate je ale pre svoje potreby som to trochu upravil. a tento strom som zacinal s tym, ci je to pravne v poriadku. my dvaja sa rozumieme ...
 

autorske prava   9. 1. 2009 / 07:24
David Šollar   
ano , to jsem pochopil že uplně správně a podle všech práv to správně není , jen jsem mu prostě psal že to udělat může že sice nechápu proč si jej chce nějak přivlastňovat , ale že mu právě nikdo za to ruku neukousne že se to děje a že se dějí i všelijaké hořší věci a že na tom nevidím nic špatného , sice to to biokraticky je špatné , ale prakticky ne poněvač kolik lidí už to takhle udělalo stejne už jde jen o to vlastně poslat někomu model s texturamy a pak tam ty let. vlastnosti si můžeš dát z třeba jumba
 

autorske prava   8. 1. 2009 / 21:38
Marky Parky   
Prosím buďtme v těhle diskusích věcní a nevymýšlejme si. Kdybys napsal: "Je to sice porušení autorských práv, ale na 95% si toho nikdo nevšimne a já si myslím, že ti to projde." tak je to aspoň pravdivé tvrzení. Ale odpověď "není na tom nic špatného" prostě pravda není a nebude - bez souhlasu autora je to porušení autorských práv a tím to zůstane, ať si to zdůvodní kdokoliv jakkoliv.
 

autorske prava   8. 1. 2009 / 21:48
David Šollar   
musím s tebou nesouhlasit . pokud jsi legální vlastník FSky tak si s těmi věcmi které jsi si legálně zakoupil tudíž to je tvůj majetek , můžeš třeba topit v kamnech a nějaký autor ti může políbit pr*el pokud teda neni psáno že se to nesmí strkat do kamen poněvadž pokud to dáš do nějakého free addonu pro FSky tak je předpoklad že si jej stáhne opět majitel legální verze a pokud ne ... mno tak už je jedno poněvadž jen to že ji má tu nelegální verzy tak už to je naprosté minimum a jeden bgl soubor s tim nic neuděla toť můj názor ne sice advokatně a právně správný , ale z praktického hlediska objektivní a správný PS: myslím si že i autor sedícé někde v mrkvosoftu nebo i pán malýměkký alias bill nebo nějakké oddělení proti pirátské policie by to takhle mělo brát a bere ( i když vlastně nebere poněvadž to nikoho nezajímá )
 

autorske prava   8. 1. 2009 / 21:52
Tragédie v JRD
dovolim si Te opravit. nemas pravdu. pokud jsi legalni vlastnik FSky, tak se NESTAVA tvym majetkem. ty kupujes pouze prava k jeho uzivani. jedine, ceho se stavas vlastnikem, je CD/DVD, na kterem ta fska je.

a soucasti techto prav, ktera ziskas koupi licence, NENI pravo dal sirit jakoukoli cast fsky (nebo jakehokoli jnebho programu).

cili jsi trosku vedle.
 

autorske prava   8. 1. 2009 / 22:48
Marky Parky   
Chjo, proč maj lidi tak často snahu vehementně prosazovat svoje názory u věcí, kde nezáleží na názoru, ale jde o znalost něčeho konkrétního (v tomhle případě autorského zákona).

Tvůje argumentace mi přijde srovnatelná s asi následující debatou (trochu přitaženo za vlasy, aby to bylo víc vidět): Já bych napsal, že volební právo je u nás od osmnácti let a ty, neznaje volební zákon, jsi na to napsal "můsím s tebou nesouhlasit, u voleb se ukazuje občanka a tu já mam od patnácti let legálně, takže můžu jít volit".


 

autorske prava   8. 1. 2009 / 22:52
Tragédie v JRD
to je obecny problem - naprosto minimalni pravni povedomi vetsiny populace. a pak si nechavaj nabulikovat (a bulikuji ostatnim) nesmysly.
 

autorske prava   8. 1. 2009 / 21:42
Tragédie v JRD
dalsi, kdo si "veme" vsechno, co neni privazane a prikovane?
 

autorske prava   8. 1. 2009 / 23:38
Atarian   
ty ses nekdy fakt neskutecnej pokrytec
 

autorske prava   8. 1. 2009 / 23:41
Tragédie v JRD
ja rad (po)kryvam
 

autorske prava   8. 1. 2009 / 23:45
Atarian   
to ja zas rad odkryvam!
 

autorske prava   9. 1. 2009 / 11:15
majky
dobre naspt k veci
zhrnme to: ak uploadujem vo svojom packu aj air subor z defaultoveho bella ale do readme napisem ze je to povodny air subor z defaultoveho bella (napisem ze autorom je mikrosoft a nic si neprivlastnim)ale upravil som ho trochu pre svoje potreby aby som lepsie vystihol letovu dynamiku svojho balika a ak ten moj balik bude free a nebudem na nom rizovat prachy, tak je to z moralneho a (dajme tomu ze aj z) pravneho hladiska ok. budem moct pokojne zaspat?
 

autorske prava   9. 1. 2009 / 11:57
Marky Parky   
Morální hledisko tu rozebírat nebudu, protože morálka je ze své definice chování v souladu s principy, které uznává většina společnosti - a zrovna rozdílnost principů, které uplatňuje většina společnosti na veřejné úrovni (tzn. jak to definují naše zákony, které jsme si ustanovili skrze naše volené zastupitele) a na neveřejné úrovni (tzn. jak to pak pytlíkujem doma) je spíš téma na diplomku ze sociologie nebo etiky a je to hodně nad rámec znalostí většiny lidí tady na péráku (včetně mé osoby). Takže tuhle část přecházím.

Co se týká právní hlediska, tak tam je ovšem situace a jasná a dovolím si znovu zopakovat, že pokud to výslovně neumožní autor tak to z právního hlediska v pořádku není.

Na závěr bych byl rád abychom si ujasnili jednu věc. Ja si tu nechci hrát na nějakého moralistu a svatouška. Je velmi snadné dohledat (stačí se podívat na scenerky co odemne kde leží na netu), že při své tvorbě jsem několikrát musel porušit autorská práva proto, aby vzniklo dílo, které by mohla komunita používat. Věťšinou jsem tak učinil ve chvíli, kdy a) jiné cesty nebylo a b) jsem si byl vědom minimální společenské nebezpečnosti tohoto chování (tzn. moje akce nepřipravila nějakého autora o zisk, já sám jsem to dělal bez nároků na odměnu atd...). Co je podstatné ovšem je, že (bez ohledu na mé komunitělibé úmysly) jsem porušil autorský zákon a jsem si toho vědom. A důvod proč tady neustále opravuji všechny ty výroky "že je to OK" je v tom, že považuju za správné, aby každý věděl, že to OK NENÍ, a když už se rozhodne porušit platný zákon, aby to dělal s vědomím, že za to může nést následky. Protože co mi přijde úplně nejhorší je, aby tady nějakej klučina udělal dílko, náhodou se toho domákl zhrzený autor, jehož část použil, a rozhodl se že se na tom klučinovi finančně zhojí (i kdyby šlo jen o pár tisíc, což může být pro studenta docela pálka) a ten náš dotyčnej by pak mohl k tomu maximálně říct "oni mi kluci na péráku řekli že můžu". Jenže neznalost zákona neomlouvá.

Tzn. abych se dostal k tvé otázce na závěr - zda budeš moct klidně spát netuším, to záleží prostě jen na tom jestli můžeš klidně spát s vědomím, že se někde na netu veřejně válí kus neoprávněně použitého autorského kousku uvnitř tvého vlastního díla
 

autorske prava   9. 1. 2009 / 13:25
Tragédie v JRD
ty poslouchej, ty asi budes docela pomalejsi co? dvakrat se tu naprosto jasne napsalo, ze nesmis jakymkoli zpusobem sirit dal jakoukolii cast fsky, a ty se zeptas potreti

tak po treti ... z pravniho hlediska to OK neni.
 

Autorská práva   9. 1. 2009 / 12:06
Rozšafín Ctibum   
Po vzoru kumy odvedle poupravuji nadpis do českého jazyka, ať jsme schopni to dohledat
 

Gonzo
Czech Virtual Air Rescue Service
FS Medlánky
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ