FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je čtvrtek 6. 6. 2024, svátek má Norbert Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Porovnávání addonů Jeden příspěvek | Celý strom
Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 15:02
Gunterr   
Dobrý den polétavci,

jelikož si s touto myšlenkou pohrávám už hodně dlouho a několikrát to tady bylo naťuknutý (např. příspěvek Jandika http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=297256&lan=0 ), rád bych se vás, potažmo Jirky Masníka, zeptal, zda by nebylo možné vytvořit něco jako malý přehled "dobrých" addonů, v první fázi letadel?

Předesílám, že moje zkušenosti s programováním, tvorbou databází a podobných věcí jsou téměř nulové, a proto se sám neumím pokusit něco podobného vytvořit, ale vím, že je tu spousty chytrých hlav, pro které by to nemusel být problém.


První nástřel je tedy následující:
Člověk hledající dobrý model letadla by místo velmi známého a častého "jaký je nejlepší?" kliknul na odkaz, kde by se mu objevil seznam dostupných letadel do FS:

Airbus
ATR
Boeing
...


Po výběru výrobce by volil typ, případně verzi. Příklad je uvedený na Boeingu 737-600

Airbus
ATR
Boeing
- Boeing 737
- Boeing 737-600


Po kliknutí na verzi by se danému uživateli objevila tabulka (viz obrázek), na kterém by měl stručný popis daného modelu, odkaz na stránky, náhled obrázku, verzi, atd. Samozřejmostí by bylo seřazení dle verze FS, licence, hodnocení atd.

Pod touto tabulkou by mohla být ještě kolonka na doplnění - např. se na trhu objeví nový model (vymyslím si - Wilco B736), tak první uživatel, který by s ním měl zkušenosti a považoval by jej za "nejlepší" by jej "nahrál" do databáze.

Celý přínos tohoto porovnání by bylo v jasné ukázce "dobrých" modelů a částečně by odpadly dotazy tipu "který si pořídit". Každý registrovaný uživatel by měl "možnost" měnit své rozhodnutí při hlasování, a proto pokud by se ve světě FS objevil nový model, na který by daný uživatel přešel, měl by možnost "přenést" svůj hlas modelu novému.

Dále mě napadlo, že by u každého takto hodnoceného modelu mohla být možnost vyjádření uživatelů (takové malé forum), kde by uživatelé sdělovali svá pro a proti).


Co myslíte, je to až moc troufalé?
Gunterr
22538 B / 600 x 213 / FS.JPG
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 15:50
Filip Ivaška
Velmi dobry napad podpisujem sa... Najma to hlasovanie a nejake to mensie forum kde by ludia pisali svoje skusenosti nie je od veci.
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 16:05
donCarlos
Další fórum by nikomu nepomohlo. Když už je někdo kolem flight simulátoru novej a dá to do googlu, tak mu stejně vypadne tahle stránka, s tímhle fórem, on se zeptá tady a my ho místo do háje pošleme na jiný fórum. To nic neřeší.
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 16:44
FSPilot   
Ne fórum, ale např. názory, jak je tomu už u stahovatelných věcí pro FS teď... jinak si myslím, že to je velmi dobrý nápad
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 16:47
jožo
Nie je kvalita addonov len vecou názoru?
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 16:52
Fezoj114
No záleží od uhla pohladu,niektoré veci by vadili asi každému napríklad nemožnosť aktualizovať AIRAC,alebo podobne.
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 17:14
Luděk Ch.
Vidis, treba zrovna me neaktualnost Airacu vubec nevadi, neb zasadne neletam on-line, takze u PMDG jsem to nikdy aktualizovat nepotreboval Takze je to opravdu o uhlu pohledu. Kazdy vyzaduje neco jineho a obkektivni srovnani add-onu proste udelat nejde. Maximalne nejaka tabulka s vsemi moznymi vlastnostmi a u kazde by bylo napr. znamkovanim oznaceno, jestli a jak kvalitne danou vlastnost ten konkretni add-on simuluje.
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 17:25
Koprik
...jenze i pro offline litani potrebujes databazi obsahujici nase letiste - pokud teda nelitas uplne nekde jinde.A co si pamatuju, tak nektere addony byli na ceska letiste velice chuda a ne kazdy si to chce dodelavat samodomo...)
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 16:54
Teflon_490   
Je, ale to by pak nemohly existovat zadny recenze na cokoli.
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 17:06
FSPilot   
Kvalita addonů není jen věcí názoru Spokojenost by byla uveřejněna v %, což si myslím se dá a pak by byly nějaké názory, kde by se poznalo, co to, či ono éro umí, neumí apod.
Např. komentáře typu "Nefunguje Ctrl+E" taky něco vypoví, tedy, že ten addon není jako default, ale už něco malinko víc apod. Nebo třeba chvála na systémy, popř. letovou dynamiku nebo něco, co já vím co, můžou hodně pomoct při rozhodování
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 17:09
Gunterr   
Moje řeč. Proto ty procenta na obrázku - když to bude 50/50, asi se budou ty modely lišit jen v drobnostech, které ta či ona skupina preferuje. Spíše jsem se špatně vyjádřil - ne forum, ale názory jako tady na péráku.
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 16:59
kajbo
bol by som ochotny s tvorbou webu zadarmo. treba mi aj nejake referencie tak stym by som pomohol ak to chces v tekejto forme
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 17:05
Gunterr   
Nerad bych to "tahal" jinam. Považuju pérák za jednu z nej... stránek o sim poletování u nás, a proto bych tímto rád požádal Jirku Masníka, zda by nad tím nezauvažoval. Tvorba další "webovky" je sice možná, ale řekl bych, že by to nic neřešilo. Ale jako podklad např. pro vklad do těchto stránek (opakuju, nemám s tím skoro žádné zkušenosti) by to mohlo sloužit.
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 17:07
FSPilot   
Teoreticky můžete vytvořit novou stránku a Jirka by moh hodit jen někde tlačidlo, kde by to přeplo přímo na tu vaši stránku a nemusel by téměř nic upravovat
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 17:18
kajbo
no myslel som to takto ze bude web a niekde tu na webe dajme tomu by bol nejaky reklamny banner na odkaz na tento web s addonami. Alebo by to bolo zaclenene priamo ako polozka menu
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 17:40
pilot_master   
Vytvaranie noveho webu, ktory by sa venoval recenziam nema zmysel. Skor by trebalo podporit uz existujuce weby (Vrtule, flightsim.sk a pod.) alebo vytvorit nejaku kolonku tu na peraku.
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 18:01
Tragédie v JRD
myslenka pekna... reseni neni tezke, ale ani nejak jednoduche ..

ono to tu uz v jednom (nebo ve dvou) prispevcich zaznelo - vidim ZASADNI problem v urceni kriterii, ktera by rozhodovala o tom, zda je addon kvalitni nebo ne. resp jinak - neni mozne urcit, ktery addon je nejlepsi (stejne jako "ktery mobil je nejlepsi", "ktere auto je nejlepsi" atd atd atd)

nekdo preferuje "realisticnost", nekdo externi model, nekdo treba to, ze to animovany hajzlik, a nekdo preferuje ja nevim co.

takze - jedine reseni, aby to davalo nejaky smysl, musis urcit radu kriterii, kazdy addon ohodnotit podle techto kriterii, a nasledne umoznit uzivateli, aby si nastavil, jaka kriteria jsou pro nej dulezita. a tato kritera pak zohlednit - takze pro kazdeho to bude davat jiny vysledek ..

.. totez s nejakym hlasovanim - sice si kazdy bude moct hlasovat, ale vysledky opet budou velmi subjektivni a jen velmi zhruba orientacni.
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 18:45
pilot_master   
Myslim, že najlepsim kriteriom bude realistickosť addonu najmä z hľadiska systémov. Ak chceme lietat ARAIG. Potom na druhom mieste by som skôr ako externý model posudzoval letovu dynamiku. Na poslednom mieste externý model.
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 18:54
Tragédie v JRD
jo. ty. ale nekdo jiny ma jine priority a chce dobry externi model.
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 18:57
pilot_master   
Jasne to je normalne Každý ma ine priority. Skor by som sa neprikláňal k veci nejakeho bodového hodnotenia addonu. Vybrať najlepsší addon je pravdepodobne nemožné. Keby sa písalo o najhoršom addone bolo by to možno jednoduchšie
Čiže autor by sa mal v budúcnosti zamerať na každú stránku daného modelu.
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 19:04
Filipos
Ale přece vůbec nejde o to říct, který addon je nejlepší, nic jako "jo, PMDG je lepší než Level-D",jde o to, aby měli lidi možnost si o addonech přečíst a podle toho se rozhodnout, který je nejlepší pro ně!
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 19:10
Tragédie v JRD
ja nevim ... v uvodnim zadani hodnoceni receno bylo ....
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 19:21
Filipos
No, to mě osobně na rozdíl od recenzí připadne úplně k ničemu. Hodnocení o addonu nic neřekne, maximálně jeho oblíbenost užovateli, ale dobrá recenze... to je jiný kafe
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 19:33
Tragédie v JRD
cece.. recenze jsou k nicemu, kdyz mas vybirat z vice, jak dvou kousku ...

pred dvema mesicema jsem kupoval auto ... precetl jsem hromadu recenzi, hromadu testu .. a stejne jsem si prd vybral .. vzdycky najdes hromadu pro, hromadu proti .. a jsi tam, kde jsi byl na zacatku
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 19:44
Už přistávám?
To se musis nejakym projet, vsechno neni na Googlu.
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 20:15
Filipos
Tak v tom případě rezignuju, zjevně nemá absolutně cenu se nijak snažit psát jakékoliv recenze, když je to stejně v podstatě k ehm... ničemu
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 20:29
Tragédie v JRD
to jsem ti rict zase nechtel .. ale proste.. kdyz je recenzi hodne (resp. hodne recenzovanych produktu), tak je to taky na pikacu .)
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 18:51
Filipos
Nápad je docela zajímavý, ale také vidím problémy, o kterých mluví Tragéd.

Podle mě by bylo úplně nejlepší, kdyby dobrovolníci, kteří mají na tom kterém addonu nalétaných aspoň pár desítek hodin (ale ne jenom v hladině, myslím hlavně v různých netradičních podmínkách, crosswind, na jeden motor apod.) napsali krátkou recenzi, kde by sepsali pro, proti - v podstatě něco jako je na avsimu, ale česky. Bylo by ideální, kdyby se ten člověk věnoval všem aspektům addonu, systémům, externímu modelu, prostě všemu. Ideálně doplnit obrázky - z těch si člověk udělá lepší předtsavu o vizuální stránce věci než z čehokoli jiného.

Největší problém vidím v tom, tyto dobrovolníky najít, ale věřím, že se tady dost zkušených (!!!) virtuálních pilotů, kteří by byli ochotní a zároveň schopní takový článek sepsat, najít dá. Pokud by se tato myšlenka dočkala pokračování, zcela vážně se hlásím k napsání o Wilco 737.

Abych byl upřímný, nejlepší recenze, co jsem kdy na addon četl, je tady - na péráku z pera AJS. Jeho článek mi o DF 737 řekl fakt vše potřebné
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 19:37
Lukas.wz   
Nápad dobrej a myslím, že i užitečnej..

A jak Tomáš, tak Filip maj podle mě v něčem pravdu.. Mě osobně by se líbílo, kdybych si kliknul na Boeing, tam na 737 a případně i verzi a vyjela by mi stránečka s letadlem..

A na ní nějakej ten screen, jak exteriér, tak panel a VC, případně nějakej propracovanější interiér atd.. Kdyby pár lidí, co maj s éram napsalo nějakou malou recenzi tak by to bylo taky dobré..
No a k tomu hodnocení.. Co udělat třeba třeba cca 1O - 15 položek jako dynamika, vnější model, FMC, VC, systémy atd.. Já nevím, co všechno na dopravácích potřebujete.. No, a u každej tej položky by mohlo být hodnocení od 1 až 5 jako ve škole.. Já, kterej preferuju VC a nic bez něj nelítám bych si prostě vyhledal jen letadla s VC.. Řekněme, že mě nezajímá exteriér ale dynamika ano, tak bych si to někde čísleně naklikal a pak vyhledal.. Třeba bych si dal, že dynamiku chci nejlepší, tže lepší než 2 a model mi stačí na 5.. To by se snad dalo, ne..? Aspoň na to vyhledávání je to schůdný..
A snad máme tolik rozumu, že když něco má fakt mizernej VC tak ho nebudeme známkovat trojkou..
No, a samozřejmě by tam všude mělo být, jestli je to free, nebo pay, jaká verze FS a tyhle normální informace.. A třeba i link, kde to stáhnout..
Co vy na to..?
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 20:13
Filipos
V tom známkování vidím problém v tom, že to není subjektivní. Proto na to podle mě není moc dobré spoléhat - co kdyby se mi líbilo něco, čemu dal někdo jinej třeba trojku?

Já jsem pro recenze
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 20:17
Filipos
Nemusí být ty recenze nijak složitý, prostě se podívám a vidím "jo, tomuhle se líbilo, že to má hezkej VC, hele na screenu je fakt pěknej, tomuhle se zas líbilo, že to má funkční IRS, to PMDG nemá..." atd
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 20:33
Lukas.wz   
Tak si vyber.. Buď recenze, nebo komentáře typu "mě se líbí, že to má hezký VC".. Komentář třeba taky, ale ty známky mi přijdou logičtější a lepší.. Zaprvé se nemusíš probírat množstvím komentářů, které tak jako tak nebudou objektivní a úplně stejně, jako známky a zadruhé, mohlo by fungovat to vyhledávání, jak jsem psal výše..
Ale na mě to stejně nezáleží, jen říkám, že nápad je to dobrej..!
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 20:57
Filipos
Ne, já v tom mám jasno. Myslel jsem krátké a výstižné recenze. Podle mě člověk, co má fakt zájem na tom, aby ten addon který hledá byl akorát pro něj, musí se stejně trochu snažit a něco málo si přečíst. Známky jsou podle mě méně objektivní proto, že člověk neví, co ta tom recenzentovi líbilo či nelíbilo. To, co se recenzentovi nelíbilo, nemusí totiž čtenáři vadit a on sám by třeba dal známku vyšší...Možná máte ale s těmi známkami pravdu. Já osobně bych tam tedy nakonec dal obojí. Ale na mě to koneckonců taky nezáleží, že jo
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 20:57
pilot_master   
Predstav si 20 hlasujucich. 15 z nich ešte len objavuje FSku. Stiahne (kupi) si addon, ktory nema VC ani poriadnu simulaciu systemov ale da znamku 1 lebo lepsi addon este nevidel.
Ti zvyšní ktori sa v simulatoroch už orientuju dajú známku 3-4. Výjde nejaký priemer napríklad 1,5 - 2 pre addon ktorý si to vôbec nezaslúži.
Preto je aspoň malá recenzia, screeny, komentáre potrebná. Toť môj názor
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 21:00
Lukas.wz   
Teda Tome, jsem myslel, že se mě zastaneš..

Ale jo, taky na tom něco je..
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 21:01
pilot_master   
Neber to v zlom Len som argumentoval tvoj názor.
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 21:02
Filipos
Díky náčelníku, že ses mě zastal

Ale vážně, tohle je pravda. Teď mě mrzí, že jsem uznal, že jsou známky možná lepší
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 21:04
Lukas.wz   
Ty si za svým názorem moc nestojíš, co..?

Mě jde spíš o to, že se mrknu na pár čísel a vyřadím si addony, který mě fakt nezajímaj.. Pak samozřejmě přistoupím k recenzím..
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 21:10
Filipos
Ne, samozřejmě stojím. Jen jsem přístupnej i argumentům jiných lidí
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 21:13
Tragédie v JRD
i tak - porad je to takove.. nemeritelne. a dotazy "ktery z tech X je lepsi" to nevyresi .. vzhledem k tomu, ze favoriti jsou v dnesni dobe jasne dani, tak je to uz jen pretahovani o drobnych detailech.

takze nej reseni vidim v definovany sady kriterii a nasledne ohodnoceni daneho addonu v techto kriteriich. rekneme s nejakou popsanou metrikou, aby se eliminoval subjektivni pohled hodnotici komise.

no a nasledne by zajemce o zebricek predvybral sva kriteria tak, jak preferuje a vysledkem by byl zebricek, zohlednujici uzivatelovy preference.
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 21:25
Lukas.wz   
Měřitelný to asi nebude nikdy.. Ale to s tím žebříčkem, to je to, co jsme psal já..
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 20:20
Lukas.wz   
1 a 3 je 4 a aritmetický průměr 2.. Co na tom nechápeš..? Při větším počtu bodování by se výsledek ukázal..
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 20:29
Matesaax
Podobná databáze addonů už existuje,tady je odkaz http://www.flightsimulatorguide.com/reviews/aircraft/index.php
jsou ty vydařené stránky,dost často je využívám.
 1x  

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 20:35
Lukas.wz   
No, dobrý..! Díky..!


Škoda, že to není do Xpl..
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 21:00
Filipos
Já to chápu Jen jsem jaksi nepočítal s větším množstvím hodnotících. Ok, možná jsou známky fakt lepší. Ale stejně bych tam dal obojí, i komentáře.
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 21:01
Lukas.wz   
Já taky obojí.. Ale záleží na tvůrcích..
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 20:28
Tragédie v JRD
chtel jsi rict, ze vidis problem v tom, ze neni objektivni (protoze toznamkovani je prave subjektivni
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 20:52
Filipos
Ježíš...jo, to jsem se nějak spletl
 

Porovnávání addonů   27. 4. 2009 / 21:10
pilot_master   
Treba brať na vedomie že naozaj kvalitých addonov nieje až tak veľa Keby bolo na jeden typ lietadla 5-6 addonov tak by som si robil zápisky a jednotlivé modely vyškrtával.
Keby sa mala robiť recenzia na každý Abacusácky addon tak by kvalita celého systému asi zaostala.
Samozrejme v prípade ak som rozhodnutý pre nejaký typ lietadla.
Príklad 737NG, Ariane alebo PMDG napísať dve recenzie a uživateľ si už vyberie. Či už z HW hľadiska alebo vybavenosti systémov.
 

Gonzo
VWAC
MZAK
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ