FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je středa 8. 5. 2024, Den osvobození Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Možná se blíská na lepší časy Jeden příspěvek | Celý strom
Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 11:11
Kachna   
http://www.novinky.cz/ekonomika/168489-poslanci-nasli-fintu-jak-nenapadne-vyvlastnit-pozemky-pod-letisti.html
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 11:32
Venousek
Tak nevím, ač letecký nadšenec, tak mě rozhodně vyvlastňování nepřijde jako lepší časy...
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 11:33
N.G.
pockej oni ti daj
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 11:43
AndreW   
http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=299661&lan=0
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 11:44
FSPilot   
No, kdyby se to prosadilo, mohlo by to být dobré pro aerokluby Ale ještě najít prostředky na to jednorázové odškodnění... aby to nebyly částky v miliónech, které stejně žádný aeroklub nemá šanci sehnat
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 11:50
Tragédie v JRD
pokud to myslis vazne, tak jsi s prominutim vul.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 11:52
FSPilot   
Asi jo, ale z toho, co jsem pochopil by už nemohli dělat vlastníci pozemků problémy letištím a nezavíraly se letiště jako např. Holešov apod.
Chápu na tom něco špatně?
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 12:00
N.G.
právě že špatně tamj není o tom ani slovo platí to pro všechny letiště i budoucí i soukromé plochy.takže když se to vezme ab absurdum tak tvůj soused ti může zabrat zahradu protoze tam bude mít soukromou plochu a má známého na ucl
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 12:08
FSPilot   
No jasně, není to možná úplně domyšlené, ale pro současné letiště by to mohlo znamenat klid... Ale to je tak se vším... když toto nebude, tak za chvíli nebude stejně jaké letiště zachraňovat, protože tkaovým zrušením zkončí všechny menší letiště v republice a budeme mít jen "Internešnl érports s betonovou dráhou"
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 12:10
Tragédie v JRD
do prdele, jakej klid? pokud mas letiste, ktery nemas na vlastnim pozemku, a prekazis tam majiteli, tak proc by kurnik sopa nejaky zakon mel resit, ze tam to letiste bude naveky i proti vuli majitele?

pokud ho tam proste majitel nechce, tak nevidim JEDINY oduvodnitelny duvod, proc by tam to letiste melo byt navzdory. proste zanikne.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 12:14
FSPilot   
Nojo, ty máš prachy na to koupit si několik arů... Drtivá většina letišť nestojí na svém vlastním pozemku, protože to prostě nejde... nehledě na to, že po pádu režimu si to rozkradla halda podnikavců a vesele s tím obchodovali a aerokluby s tím houby zmohly... si představ, že bydlíš v baráku, ten zkoupí od města nějaký machr s prachama a bude tam chtít obchodní středisko, tak všechny včetně tebe vyhodí na ulici, protože tam překážíte... vůebc by ses nebránil, rychle se zbalil, prohlásil "ano pane" a utíkal na Hlavní nádraží? Asi těžko
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 12:18
Tragédie v JRD
no .. a to je ten kamen urazu - ze majitel letiste (co je to vubec "majitel" letiste .. jeho provozovatel?) neni majitelem. je jen najemnikem. a od toho je smluvni vztah s majitelem pozemku, aby tam existovali spolecne. a pokud majitel pozemku nechce, tak smlouvu vypovi. a konec. co je na tom? vzdyt je to normalni trzni prostredi.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 12:20
FSPilot   
Myslím, že tyhle silácké řeči bys nějak zapoměl, kdyby tě vyhodili na ulici
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 12:23
Tragédie v JRD
no - co. bud je ten byt muj a jen tak vyhodit me nemuze. a nebo tam jsem v najmu, tak po skonceni vypovedni lhuty najemni smlouvy si pronajmu byt jinde. co je na tom tak extremniho?

tim jsi mimochodem nakousl jiny problem. ktery zazivaji majitele domu dnes a denne. a to jsou najemnici s dekretem s regulovanym najemnym. ale to uz je jine tema. ty totiz nevykpones. proste proto, ze nemas jak. a jeste musis tolerovat, ze ti v centru prahy plati za 4+1 byt 5tisic korun.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 12:38
Mike2811
Když mají důchod 8000, tak je i to moc, ale to je taky na jiné téma.
Každopádně nesrovnávejte to s byty, tam se to řídí občanským zákoníkem a pokud je to smlouva na bytový prostor na dobu neurčitou, tak tě, pokud jsi neporušil pravidla smlouvy nebo ti nenabídnou adekvátní náhradu, nemůžou vyhodit, prostě protože bydlet je potřeba. Druhá věc je, že se nájemník dá vyštípat vysokým nájemným. V souvislosti s tím by mě zajímalo, co znamená to vyčerpání možností dohody s majitelem pozemku. Pokud provozovatel navrhne 1 Kč za rok a majitel mu to následně stopro odmítne, doufám, že se tím ty možnosti vyrovnání nevyčerpaly. Jak jsem to ale četl, tak se to týká existujícího letiště, které už někde je, takže by se to nedalo použít pro budoucí letiště ani třeba pro rwy 24L, protože tam není provozovatel, ještě provozovatelem a není tak o čem jednat...
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 20:40
crazy
Když máš důchod 8.000, tak nebudeš bydlet v 4+1 v centru Prahy... Jinak revize soukromého vlastnictví pro jakýkoliv zájem je riskantní.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 19:33
Luděk Ch.
Tebe by zase presly ty socanske reci, kdybys zdedil barak, kde bys mel v najmu bandu "neprizpusobivych", nemohl se jich zbavit a jen koukal, jak ti to devastuji. Mel by ses smirit, ze soukrome vlastnictvi ma prednost temer pred cimkoliv. S prominutim "pitome" aeroklubove letiste neni verejny zajem a neni duvod, proc by majitel nemohl disponovat s vlastnim pozemkem jen proto, ze na nem poskakuji blanici a zlini. Podivej se na to i z druhe strany.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 19:53
Kessidy
Myslim že náhrada jiným srovnatelným pozemkem by mohla něco řešit. Myslím, že málokdo z majitelů pozemků tam je déle než ta letiště. Muj názor je že by stát měl majitelům nabídnout jiné pozemky a dotčené pozemky a dotčené pozemky pod letišti provozovatelům pronajmout nebo odprodat. Jestli to je nebo neni veřejný zájem? No když budu mít pozemek pod silnicí 3. třídy po které jezdí pár obyvatel Dolní Lhoty a rozhodnu se ji zrušit, taky z toho nebudou zrovna nadšení, že? a když jde o mne osobně-jsem rád že u nás ta síť malých letišť je. Ačkoliv náš aeroklub letiště vlastní, občas je dobré když mám s letadlem kde přistát. Krom toho-zachování letišť může být svým způsobem i podporou leteckého průmyslu (a všeho co se na něj váže)... A a ť je trh jakkoliv mocný, tak letecký průmysl se bez podpory neobejde.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 20:37
FSPilot   
Ale to ti nikdo z těch "majitelů" nevezme, ikdyby to mělo větší cenu... zkoušeli to v LKPR, zkoušeli to i na tom nejmenovaném letišti, kdy nabízeli pozemek za skoro dvojnásobnou cenu toho, co ten dotyčný vlastnil, ale odmítnul to, protože mu šlo jen o likvidaci letiště a co nejvíc si namastit kapsu, protože věděl, že ta část pozemku je pro letiště důležitá...
Všechno, co v tom je je prostě jenom chamtivost a vychcanost a myslete si, co chcete, tak to prostě je...
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 20:42
Kessidy
pak bych postupoval stejně jako když jde o jiné dopravní stavby.... Vždyť to letiště neni jen záležitostí místního aeroklubu ale záležitostí všech, kdo občas chtějí NĚKAM letět (a ač si o některých aeroklubech myslim svoje, aspoň ta letiště udržují v použitelném stavu).Vim o čem píšeš, taky jsem slyšel o takových úžasných činech jako oplocení vlastního kousku pozemku...na dráze...
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 20:52
FSPilot   
Konečně to někdo pochopil... a o tom celou dobu píšu, jenže ODSáci s jejich posvátným vlastnictvím nikdy něco takového nepříjmou... Kup si uprostřed ruzyně 0,5m čtverečního a postav tam betonový sloup do nebe.. zrušíš provoz, ale "nikdo ti nesmí nic říct, protože jsi majitel a vlastník a můžeš si dělat co chceš" (obrazně řečeno)
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:31
Tragédie v JRD
prsomin Te, tohle mi nedelej. jak proboha zivyho vlastnictvi souvisi s ODS? proboha ziveyho, ty jsi snad spadl z mesice nebo ja nevim co. vlastnictvi je zaklad. a to, ze se tu tohle jedno ze zakladnich lidskych prav 40 let poslapavalo prece neznamena, ze je to neco "burzoazniho" a ja nevim co.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:45
Fezoj114
Keby Ti niekto postavil na príjazdovú cestu do domu betonový blok len preto že cesta prechádza jeho pozemkom čo má možno 5x10 metrov,tak by si hovoril inak. Pri troche šťastia,pozemky spod komunikácie,alebo letiska,od majtelov skúpi vychcaný podnikatel čo sa na tom chce len nabaliť,väčšinou je to tak. V SR nastalo niečo podobné pri stavbe závodu KIA.
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 01:12
FSPilot   
Bez buržoasní výchovy můžu přihodit obrázek z vlastní zkušenosti s téměř stejným problémem

Tady máš Tragéde to vlastnické právo, kdy si "může dělat vlastník co chce" a v tom to případě znemožnit průjez po komunikaci, protože půda pod touto komunikací patří mu a znemožnt tak přístup do veškerých objektů, kde ta komunikace vede
21970 B / 600 x 453 / 1.JPG
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 01:19
Tragédie v JRD
krom toho, ze tam zadnou komunikaci nevidim - jenom jakousi louku, tak nechapu co je na tom spatne ? a ií kdyby - je to jeho louka a pokud nechce, aby mu tam nekdo lezl, at uz pesky nebo jinak, tak proc by si tam nemohl strcit zavoru a kasirovat za vstup poplatek?

kdyz des do kina, tak taky platis vstupny.
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 10:21
Marky Parky   
Tady je potřeba z právního hlediska rozlišovat dvě věci:

a) Je tam komunikace (kterou teda já teda nevidím - nicméně to neznamená, že tam není, může být zaoraná - to by se člověk musel podívat do katastru nemovitostí). Pokud tam opravdu je, tak se na ni vztahuje sousedské právo. To znamená, že majitel komunikace musí umožnit její bezplatné použití jako komunikace pro přístup k dalšímu pozemku.

b) Není tam komunikace ale jenom louka. Potom si tam majitel může strčit závoru a kasírovat si co chce.
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 10:40
orlík
Jo,jo vlastnická práva k pozemkům a jejich používání, toť problém. Zejména u komunikací. Kdysi jsem bydlel v Praze. K našemu domu vedly dvě cesty. Jedna poměrně komplikovaná vilovou čtvrtí. Druhá relativně přímá, okolo parku a velký firmy. Cesta byla na obecním pozemku. V našem právu existuje tzv. institut vydržení. Tj. pokud pozemek někdo používá určenou dobu (u cesty je to tuším 10 let) a k určitému účelu (konkrétně cesta) má na něj právo jej užívat dále. Neznám to přesně, ale jde přesně o tyto situace - někam odjakživa vede cesta, byť přes cizí pozemek, ale jinak to nejde.
No a onu firmu i s přilehlými, do té doby obecními, pozemky koupila jistá nadnárodní společnost a první co bylo, instalovala na cestu závory a postavila k ní černý šerify s tím, že je to soukromý pozemek. A tak nyní 300 obyvatel bytového komplexu jezdí vilovou čtvrtí a obtěžuje svými auty spoluobčany. A při vší úctě k soukromému vlastnictví je toto přesně případ, kdy peníze a moc vítězí nad zdravým rozumem. Ta cesta je onomu majiteli úplně k ničemu, neboť za 6 let na ní nic nepostavil, k ničemu ji nepoužil, jen jí prostě zavřel.
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 11:15
Marky Parky   
Držba je o něčem jiném - držba defakto znamená "nepřetržitě po určitou dobu užívám pozemek jako by byl můj vlastní, v dobré víře, že je/bude můj vlastní a skutečný majitel věci tuto nepoužívá." To ovšem není příklad tvé cesty - ta byla v majetku obce, která ji používala a následně se stala majetkem firmy, která ji také používá. Takže to, že jsi po ní dříve mohl jezdit neznamená, že jsi ji držel a tím pádem nemůžeš aplikovat institut vydržení.

Stejně tak nelze na tvůj případ aplikovat právo sousedské, protože k domu existuje jiná přístupová cesta. Na pozemek firmy tedy není nezbytné vstupovat pro přístup k vlastnímu a tedy nevzniká nutnost, která by tě opravňovala tohoto práva použít.

Takže pokud si to ta firma koupila a teď tam má černé šerify, je to v pořádku.
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 11:31
Marky Parky   
Jinak když už jsi to zmínil, vydržení je institutem, který by bylo vhodné použít tam, kde aeroklub používá pozemky, o které majitel už těch 10 let nejeví zájem, nehlásí se k nim, defakto jen "leží ladem". Docela dobře si dovedu takové situace představit. Nicméně to se netýká situace, kdy majitel pronajímal pozemek Aeroklubu a teď chce pozemek využívat jinak, nebo se s aeroklubem nedohodl na výši nájmu.
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 12:14
SONP   
Marky, mýlíš se. Věcné břemeno lze vydržet stejně jako právo vlastnické. Jezdím-li přes něčí pozemek dostatečně dlouho v domnění, že tak mohu konat oprávněně, věcné břemeno vznikne ze zákona.

Jinak nic takového, jako "právo sousedské" u nás neexistuje. Pouze soud může k pozemku zřídit věcné břemeno, pokud na tomto pozemku stojí stavbam k níž nemá její vlastník přístup.
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 12:34
Marky Parky   
Aha, tak dík za opravu, myslel jsem, že se týká jen vlastnického práva.

"Právem sousedským" tu myslím (a mám za to, že se ten termín tak obecně používá) souhrn ustanovení občanského zákoníku, která upravují možnost vstoupit na cizí pozemek za účelem nezbytně nutným pro údržbu či obhospodařování, a to u naś existuje.

Nicméně máš pravdu, neuvědomli jsem si, že se nevztahuje na pravidelné užívání, jako bylo v tom zmíněném příklad u s tou cestou.
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 15:48
Koprik
....takze krome toho, ze se tady dozvim logicky spuostu veci z letectvi,IT, aerodynamiky a fyziky, vyznamne se u me zacina jen tak mimochodem zlepsovat i pravni povedomi, o cestine a anglictine nemluve. Tak snad uz jen chybi, aby si tady KUMA otevrel doktorskou poradnu, nekdo dalsi se postaral o recepty na nedeli a na zaver se nekdo ujal rubriky Mila SALLY, aneb jak presvedcit zenu, ze vynaseni kose pocka.....pac me ceka obtizne priblizeni a je to tady kompletni hnizdo vedomosti potrebne pro vzdelani kazdeho moderniho muze....)))
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 16:25
kuma   
... se omlouvám, že já jedinej to zatím sabotuju, protože i ta bramboračřka už tady kdesi byla
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 11:17
SONP   
To je přesně to, co se vám tady snažím vysvětlit. 50 let laxního přístupu k otázkám spojeným s pozemky, které se použily k nějakému účelu - silnice, kulturak, aeroklub, školka, bytový dům, cokoliv, napáchalo poměrně velkou paseku. Dovršeno to bylo tím, že tyto využité pozemky se po revoluci buď zbrkle restituovaly nebo privatizovaly bez ohledu na způsob využití. A teď se z toho hledají cesty ven.
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 09:53
Fezoj114
Ja si myslím že kým sa osobne nestretnú s takým exotom čo chce silou mocou len znepríjemňovať ľudom život,kôli pár metrom zeme,tak stále budú hatlať o vlastníckych právach.
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 00:06
Buenos Aires   
Asi měl bolševickou výchovu, nebo tam, kde žije se takové názory stále ještě nosí. Rozhodně o podstatě té idiotské zhovadilosti ( mluvím o původní informaci, zodpovědné za tento debilní strom ) vůbec nic neví. A jak by taky mohl...
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 20:25
Cirrus/Pindra
řekni mi, kdo se legálně dostal k pozemkum pod letištěm, hm? Nikdo, všichni jen přes rozkradený obecní pozemkový fondy, aby to prodali jako parcely... takže to, že ho tam nějakej vychc*nej podnikatel nechce, je sice hezký a krásně se o tom plácá, ale nebejt totálně zbabranejch privatizačních praktik v 90.létech, tak je tu klid, pozemky pod letišti by patřili obcím či aeroklubum a tenhle zákon by nebyl potřeba... a dalo by se lítat zvesela všude.

Jinak ale tenhle zákon bude potřebovat hodně hodně moc úprav, aby se dal nějak smysluplně využít.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 20:30
MiG-21MFN
já tomu trochu nerozumím, ale pokud by ti pozemky patřily obcím, tak jim nic nebrání v tom, to někomu střelit ne?
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 20:35
Cirrus/Pindra
No, ono pak obce často aeroklubum vyjdou vstříc a odprodaj to právě jim. Třeba jako součást rekreačního rozvoje obce apod.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 20:37
MiG-21MFN
no já si myslimn, že aerokluby na to nebudou mít peníze. když je nemaj teď, tak je určitě neměly ani tehdá
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 20:39
FSPilot   
Jde o to, že obce si můžou dovolit (a s majetkem se to tak občas dělá), že se to v rámci nějaké dohody prodá za symbolickou cenu, což je krajně výhodné pro organizaci a ta zato něco může dlouhodobě poskytnout obci (např. již zmíněnou rekreaci a rozvoj různorodé činnosti - drakiády, pořádání různých akcí, apod.)
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 20:41
MiG-21MFN
jo a nebo to obec střelí za slušný prachy a muže se to investovat do rozvoje obce, oprav atd.. budou mít klid, nebudou je rušit žádný letadla a pro většinu obyvatel to bude mnohem lepší,.. to je těžký
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 20:51
Cirrus/Pindra
Je to těžký.. a proto je lepší, když je co nejvíce členů i místními občany.

Myslim, že u nás na Kladně normální lidi letiště chtěj, přes jaro i léto tam jezdí okukovat éra spousta rodin i párů.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 21:02
Koprik
Honzo, schvalne, myslis si ze driv si Aerokluby SVAZARMU museli pozemky, na kterem meli letiste kupovat?????Chapu ze jsi to nezail pro svem mladi, ale zkuste si kluci precist neco o tom, jak to driv fungovalo.Jsem rad, ze uz to je pryc, i kdyz ne vse funguje idealne.Jenze uvedomte si, ze problemy delaji lidi, kteri tady s nami ziji....
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 21:03
Cirrus/Pindra
No ono taky spousta těch letiště (ne-li drtivá většina) byla zřizována na záložních vojenských pásech, že... a to jsou "vojenský objekty" zřizovaný za 1. republiky.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 21:16
Koprik
A ted si predstav, ze na jednom takovem krasnem zaloznim letisti v nadhernem prostredi, LKMH jsem v letech 1997 - 2001 lital.Letiste - 2500m betonu patrilo armade, pozemek soukromemu majiteli.Bez jeho souhlasu to letiste armada dal pronajimala jinemu soukromemu majiteli (provozovateli letiste), ktery tam umozmnil za urcitych podminek pusobeni aeroklubu a ULLa.Schvalne,myslis, ze mela armada zajem to nejak vyresit a narovnat?Hresila na to, ze 2500m betonu se proste jen tak zrusit neda....Dovolim si tvrdit ze podobne to je dosud na sposute mist republiky proste proto ze se za zajem statu mezi 1945 - 1989 dalo prohlasit a udelat cokoliv.Mymu pradedovi, hrdinovi z legii, komunisti sebrali po valce pole.Nicmene nejak zapomneli zrusit vsechny vlastnicke papiry a tata mel o hodne pozdeji velke potize s mistnimi soudruhy, kteri ho povazovali malem za kulaka a byl hodne rad, kdyz nakonec dostal papir, ze nam zadne pole uz davno nepatri. A diky tomu, ze se toho tata radeji dobrovolne zrekl (aby nemel jako nestranik potize), o rodinny majetek tata nemohl pozadat a radeji se na to vykaslal.Takze mit po ruce FS Pilota, tak ac si ho vazim jako tvurce, tak potom co tady dneska predvedl bych mu s chuti jednu trisknul!Me se po drivejsi dobe rozhodne nestyska!
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 21:53
Cirrus/Pindra
šmarjá, kdo tu pořád mele o starý době? Moje rodina si za komoušů taky užila svoje, pradědeček z máminy strany byl statkář a měl to hodně těžký. Nikdo z nás si tady návrat starejch dob nepřeje, já rozhodně ne, a pochybuju, že FSpilot jo. Tohle téma jen dloublo do citlivý oblasti, kdy se tu po převratu rozkrádalo, co se dalo a svině, který se všemožnejma praktikama dostali k vlstnictví těchto pozemků, kde letiště bejvali už třeba od 20. let minulýho století, se najednou snaží rozprodat něco, co má i jinou než materiální hodnotu.

A Tragéd si tu může řikat co chce o běžnym tržnim prostředí, ale když jsou ty pozemky nabytý podvodama apod. tak to běžný tržní prostředí neni a na některý hajzli bych ho klidně i použil. Soukromý vlstnictví by mělo být nedotknutelný, pokud to nebude zloděj či spekulant, bránící pokračování nějakého nutného projektu.

Co se týče LKMH, neznám pozadí (to ty jsi jako ten soukormý vlastník?), takže to moc komentovat nemůžu. Každopádně si dovedu představit, co tam onen vlastních asi chtěl vybudovat.

A mlácenim FSpilota by ses do starých dob vracel i ty
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:05
Koprik
Ne nejsem vlastník v LKMH - jen jsem chtěl na mě známém příkladu ilustrovat, že stát si připadal - možná ještě připadá nedotknutelný.Podvodníky nehájím, bohužel spousta lidí si nechce přiznat, že ti podvodníci jsou obecně jedni z nás, nepřinesl nám je kapitalismus, oni tady s námi žili, žijí a ještě asi budou.A jako problém vidím, že se na spoustě podvodů podíleli lidi, kteří by naopak právní stát měli pomáhat vytvářet - myslím přislušníky justice.A jsme tam, kde jsme byli, protože to jsou povetšinou stejní lidi, kteří škodili i dřív a žádné skrupule nemají....nechci všem křivdit, ale málo jich není.FS Pilot časem snad dostane rozum - nejvíc by mu prospělo, kdyby někdy skočil do prndolína s batohem buchet na cestu a vyrazl na zkušenou pár set kilometrů od rodný hroudy, protože pak by získal trochu nadhled a zkušenosti.Doufám, že se Ivoš nena**re a doděla tu LKMT)))
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 07:59
FSPilot   
Don't worry, dělám na ní denně

A od rodné hroudy jsem byl už hodněkrát a chtěl bych zase, ale letos mi to asi nevýjde... prý ekonomická krize či co, takže v té naší "ďuře" musím zůstat, což mě zrovna netěší, ikdyž je tu pěkně

 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 18:25
Cirrus/Pindra
Cože, u vás je pěkně? Co jsem naposled nad vámi byl, tak to je samý kouřící komín .. a to jsem býval z Kladna na ledacos zvyklý
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 22:40
FSPilot   
Nojooo... vy středočeši máte tenhle kousek republiky za ukrajinu - doly, všude jenom uhlí a ocelárny atd. Ale to zabírá jenom malinké procento plochy...

Tohle je z dneška... Hyundai v Nošovicích, nějaké ty kopečky (Beskydy), a zase kopečky

Vidíš někde komíny?
Mimoch. Třinec patří mezi jedno z nejzelenějších a nejpěknějších měst, co v Republice se srovnatelnou velikostí a počtem obyvatel znám (a to jsem docela cestoval) - a jen tak na okraj, v loni vyhrálo naše město statut nejbezpečnějšího města v republice (Praha nebyla do porovnávání vůbec zahrnuta - ani se nedivím, nechtěli si udělat ostudu )
31688 B / 600 x 453 / 100_5421.JPG
21822 B / 600 x 453 / 100_5422.JPG
36723 B / 600 x 453 / 100_5436.JPG
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 22:46
Tragédie v JRD
jo. a kousek vedle je havirov, kde kdyz jsem byl, tak jsem z toho malem dostal sok. to opravdu nebylo pekne misto.

jedna vlastovka jaro nedela
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 22:54
FSPilot   
No tak to sis nevybral zrovna zářný případ Já osobně považuju Havířov za jedno z nejhnusnějších míst v tomhle koutě republiky a tam to taky nemám rád
Třeba Frýdek-Místek, Dobrá, Frýdlant nad Ostavicí, Rožnov pod Radhoštěm, Příbor, Nový Jičín... to jsou všechno hooodně pěkná města a do kteréhokoliv z nich velmi rád jezdím, protože je tam příjemně
 

Možná se blíská na lepší časy   14. 5. 2009 / 10:37
Cirrus/Pindra
Ale tak to jó, Beskydy su pekné, i lyžovat se tam dá (i když to stojí pěkně za hovno ), ale ta Ova... ts ts... nemít tam i ten druhej typ kopců, tak město o ničem
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 12:03
Tragédie v JRD
mein got, prosim rekni ze si delas legraci.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 13:06
Lowmick   
No ono na tom neco bude, pak je i varianta, ze cast pozemku na kterem je letiste ma nejaky vlastnik, co to pronajima aeroklubu. Kdyz se ale ten vlastnik rozhodne to prodat, da "cislo 1" aeroklubu (proc ne, byl to doted "staly zakaznik"), ale objevi se nejaky jiny soukromnik ktery cenu pozemku prebyje, tak ma aeroklub po prdeli a muzou to tam zavrit...

jasny, majitel si s tim muze delat absolutne co chce, to je bez debat. Ale celkove to je svinstvo. Ted se tedy nebavim o moznostech, ale o moralni strance.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 14:06
Petlok
Ale to snad ne ... Jaké svinstvo vidíš v tom, že si se svým majetkem mohu dělat co chci ?
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 14:34
Lowmick   
Kurna, Fčelko, vzdyt to tam pisu - je jasny ze si na svym piskovisti muzes stavit jakykoliv babovicky, treba kozy si tam muzes uplacat. Ale v okamziku kdy se na tom piskovisti lita, a ty si tam ty kozy chces udelat, tak je to podle me bleee.

Ted mluvim jenom v souvislosti s rusenim letist. Kdyz ti tam nerostou treba pampelisky a proto se rozhodnes postavit tam Tesco tak nou problem.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 11:58
N.G.
tak to jsi fakt vymyslel prdelí co takhle vlastnické právo bejt na straně majitelů půdy tak mluvíš jinak
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 12:10
FSPilot   
Mě se jedná jen o ty, co zkoupí půdu pod nohama aeroklubáků a chcou tam stavět domky nebo nákupní střediska a likvidujou jedno letiště za druhým... o to mi šlo. Neříkám, že to tak musí být vždycky a platit to všude, ale hold na úředníky z ÚCL a jejich dobré svědomí se asi těžko spolehnout...
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 12:11
Tragédie v JRD
no a? proste bezny najemni vztah. letiste (potazmo aeroklub) je v tomto pripade jen neco jako najemnik pozemku. a pokud se majitel rozhodne na tom neco zmenit, tak nesmi existovat nic, co by mu v tom branilo.

reseni je jednoduche - postav si letiste na vlastnim pozemku a nikdo te nevyhodi.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 12:15
FSPilot   
http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=299715&lan=0

Žiješ asi v jiné cenové skupině Řekni mi, který aeroklub ti sežene tolik peněz na pozemek?
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 12:20
Tragédie v JRD
a on je nekde dany narok, ze aeroklub musi existovat? aeroklubaci me sezerou zaziva, ale pokud nemam prachy, a nemam kde eixstovat, tak proste zaniknu. tak jako bankrotuji jine firmy, tak proste skonci aeroklub. nebo se prestehuje.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 12:22
FSPilot   
Nejlépe do Prahy, že?

Zrušíme školy, zrušíme mateřské školy, zrušíme veškeré zájmové neziskové organizace a postavíme nákupní střediska, kancly pro managery... to bude fajn
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 12:24
Tragédie v JRD
vzhledme k tomu, ze skolky apod stoji na pozemku mesta, tak nechapu co to sem tahas.

navic slucujes sluzby, ktere provozuje stat na svem, s komercni aktivitou, ktere by jsi zakonne chtel umoznit, aby existovala navzdory majiteli.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 12:34
FSPilot   
Kde jsi přišel na to, že zájmová činnost je státní služba? Dobře, neříkám, školy nebo školky (ale i u těch se dá ten pozemek koupit, když víš kam strčit obálku s kapříkama), ale zájmová činnost, jako jsou spolky např. modelářů nebo co já vím, co všechno existuje az kroužky se samy uživit nezvládnou a dostávají dotace od obcí, aby vůbec mohly existovat a vzdělávat nebo rozvíjet dovednosti lidí (ať už dětí nebo dospělých) a mezi takové organizace patří i aeroklubové letiště, protože sportovní činnost to je a jsou tam mladí i starší a tráví tak svůj volný čas... Zrušme to všechno... nevykazuje to zisk, nic to nevyrábí, tak k čemu to je, co?
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 12:39
Tragédie v JRD
prosim te - co to sem tahas? tak at dostavaj dostace - coz o to, to je docela (nekdy) chvalyhodna cinnost. ale rozdl (a to zasadni) je v tom, ze NEOMEZUJI NICI VLASTNICKA PRAVA. pokud maji nekde nejakou garaz, nebo klubovnu nebo ja nevim co, tak tam jsou, maji smlouvu, a plati za to, ze tam jsou. a kdyz je tam majitel nechce, tak se proste prestehujou.

no, a i kdyz aeroklub patri mezi ne .. tak proc se nechova uplne stejne? klidne at ma dotace - porad lepsi, nez kdyz ty penize prozere statni urednik - ale at proboha zivyho neexistuje na zaklade vyvlastneni nejakyho pozemku. nevsiml jsem si, ze kdyz nekde maji garaz nejaky modelari na lepeni letadylek, ze by ji majiteli vyvlastnili.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 12:49
FSPilot   
Zažil jsem to už několikrát A rozdíl je taky v tom, že takový modelář, nebo někdo kdo hraje na hudební nástroj se klidně může přesunout o pár baráků vedle do jiné malé místnosti, ale letiště nepostavíš jen tak někde a proces stavby a schválení letiště je někde úplně jinde a přemístění aeroklubu je docela náročná záležitost, ale nedovedu si představit to, kam to s takovým myšlením spěje, že se zruší drtivá většina malých letišť v ČR, aby se mohly stavět "domečky", kam se ti aeroklubáci přemístí? Ty si snad myslíš, že někdo bude jezdit 100km někam, kde chce strávit např. jedno odpoledne? Tenhle přístup prostě zlikviduje malé české letectví a ten zákon je nástroj k tomu, aby se to nestalo! Ano, všechno se dá zneužít... to je druhá stránka věci, ale letiště si prostě nepostavíš jen tak "za barákem". To ti úřad neschválí, tudíž to aplikování na nová letiště by šlo asi velmi velmi z tuha
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 12:54
Tragédie v JRD
hele, nic ve zlym, ale snazis se nam tu vsugerovat, ze pokud se ten zakon neprijme, tak tu zustane ostrava, brno a praha.

ja se ptam - uz dvacet let tu mame trzni hospodarstvi, dvacet let muzou ti majitele pozemku ta letiste vyobcovat (resp. tvou optikou videni muze uz 20 let nekdo ty pozemky pod nima ukrast) . ale - krom par pripadu - spousta letist tu stale je a vice ci mene funguji. nekdy treba s obtizemi (i treba kvuli vlastnimu pristupu), nekdy bez obtizi. tak kurna - proc by to mel byt konec ceskyho letectvi?
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 13:06
FSPilot   
Ono to spíš vypadá jako móda současnosti (zrušit letiště a postavit baráky, popř. rozprodat pozemky)... a těch letišť, které nemají problémy je spousta? Jmenuj... na severovýchodní moravě bys to spočítal na prstech jedné ruky... LKFR funguje spíš zázrakem a je jen otázka času, kdy se to tam zase zesype, LKHO už zrušili, LKPO jde postupně taky do kytek, jak se odtamtud sáčkuje armáda, pak LKSU, ten má taky potíže, LKHN (tam nevím jak jsou na tom, možná nemají problémy), LKKR, taky žádná sláva a spousta stížností a LKZA, letiště ve značně zchátralém stavu a stížností má taky kopu (nevím jak je to s pozemkama).. Takže za severovýchodní moravu jsou to možná 2, max. 3 letiště, které z dlouhodobějšího hlediska můžou možná přežít...
A to je fajn jezdit za volnou činností 100-150km, ne? To pak spěje tam, jak všichni pomalu přicházejí.. ve školách roste násilí, protože děcka nemají co dělat, tak sedí doma u PC a nebo chodí po hospodách a diskotékách a pak se divíme, že se po půlnoci op ulicích potulujou namleté děcka se žvárem v hubě a vyskakujou na ostatní (zkus se podívat na případy v Praze... tam toho máte víc než dost a za to může ten tvůj úžasný systém)
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 18:48
Venousek
Takže hájíš právo na volnou činnost (zájmovou) za každou cenu? Tak mi, ale popravdě, ne jako letecký nadšenec, odpověz na následující otázku: Řekněme, že vlastníš nějaká pole. Provozovatel zájmové činnosti, třeba golfu, si prolobbuje, že na výstavbu golfových hřišť je možné vyvlastňovat pozemky. A do oka mu padnou zrovna ty tvoje. Jak se zachováš?
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 20:33
FSPilot   
Já beru záchranu současných letišť, které na těch pozemcích fungují už hodně let, ale to je jedno... to takoví jako vy nikdy nepochopí...prodat vlastní matky, děcka, hlavně, jak mám v kapse, to je to nejdůležitější...

Já beru, že je blbé vzít někomu něco, co mu patří, ale nikdo z vás to asi nečet, resp. moje názory nečet, protože já neustále mluvím o záchraně současných letišť, které jsou na tom relativně dobře, ale právě kvůli tomu, že pozemky někdo odkoupil, nebo zdědil a chce na tom vydělat, tak ty letiště likviduje... to je jak házet hrach na zeď... O to mi celou dobu jde.. já nechci stavět nové letiště, já chci zachovat ty, které už existují a kvůli těmhle pozemkovým nesrovnalostem mají silné existenční potíže...
Zajímavé, že celé roky, nebo spíš desetiletí to všechno fungovalo a bylo to v pohodě, ale teď to najednou nejde...
Končím na toto téma... rozvášnil jsem se dost
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 20:39
MiG-21MFN
hele jen ještě otázka, jak teda chceš zachránit letiště, když ty pozemky nepatří provozovateli, což je většinou ak?
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 20:44
FSPilot   
No tenhle zákon (jako průkopnický začátek) by tomu moh výrazně pomoct...
A s těma kecama o svatém právu vlastnictví běžte někam...

vzkaz od OKPPT:

Jak je možné, že tady máme letiště které vznikly ve 30-40 letech a dneska mají majetkové spory? V té době tu nebyli komunisti

Na tohle vy majetkoví odborníci odpovíte jak? Že to někdo od aeroklubu koupil? Ne, znárodnilo se to a pak rozkradlo, nijak jinak... Ještě pořád je to právo vlastnictví v takových případech tak svaté? Ani bych neřek... to je jako "když okradete zloděje o jeho lup(svůj odcizený majetek), je to krádež"?
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 20:46
MiG-21MFN
a jako komu se to znárodnilo? někomu asi jo.. tak se to pravděpodobně vrátilo původním majitelům.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 20:50
FSPilot   
Kde žiješ...
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 20:53
MiG-21MFN
no mě přijde, že trpíš nějakým stihomamem hele máš nějaký konkrétní příklady, že se to rozkradlo? a hlavně důkazy. ne typu no on mi řikal..
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 21:00
FSPilot   
Tak třeba LKFR... určitě jsi slyšel o tom, jak 5 let stáli... Nějaký pitomec tam postavil tuším pár tyčí doprostřed dráhy, protože mu patřil pás cca 1m široký přes dráhu. A to byl jenom naschvál...
Letiště vzniklo v 50. letech a má cca 100 členů a asi 15 letadel (vlastní aeroklub)... takže nic malého
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 21:45
Štěpán Obrovský
Co jsem o tom četl, tak LKFR stálo kvůli tomu, že aeroklub podcenil situaci a odmítl pozemky, který jim město nabízelo. Tyhle pozemky koupili ultralightisti a postavili si tam vlastní dráhu, která ULL letadýlkům stačila, avšak pro velký letadla už byla krátká a protože mezi aeroklubem a ultralightisty nepanovali zrovna přátelské vztahy, tak si začali dělat naschvály, že stavěli barikády přes dráhu a dělali brázdy na svých pozemcích, aby druhé skupině co nejvíc zamezili možnost lítat.

Takže už si tady prosim tě nech ty kecy o tom, jak zločinečtí modrobolševici z Prahy rozkrádají celou tuhle zemi a vraždí svoje matky kvůli zisku a svému americkému snu, aby si potom za ty peníze mohli užívat chlastu a děvek. Bych se nedivil, kdybyste chytali v Ostravě tak o 30 let zpožděnej televizní a rádiový signál, protože si jinak nedokážu představit, kde na tyhle slovní obraty chodíš.

Jestli si do tebe můžu rejpnout, tak proč ty si jdeš za svým "americkým snem" stát se dopravním pilotem a vydělávat ty nehorázně velký částky? Nebylo by lepší, kdyby jsi šel učit na základku, abys zamezil, jak ty říkáš, degeneraci mládeže a pomohl tím společnosti? Vlohy na to určitě máš.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:03
Lowmick   
Jo takhle se vydelava na ten chlast a devky...proc ja blbec doted shanel brigady...
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:08
MiG-21MFN
co to meleš? největší pasák v pardubickým kraji seš
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:11
Koprik
...dost Štěpájne, spadl jsem ze židle)).Jináč všem, kteří minulou doby nezažili doporučuji sledovat každý den na ČT 24 večer před 1900LT pořad "Stalo se před 25 lety"!To jsou kapky hoši, tu dobu jsem zažil a když to vidím, jak nám všem bolševici vyplachovali palice, tak mi to připadá neskutečný.Jo a kdo se zajíma o CAUSA FRÝDLANT, tak nakopněte www.aeroweb.cz, uvařte si velký kafe a vyčleňte si moře času. Je to fakt výživný čtení.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:12
FSPilot   
Asi jsi nečet o LKHO http://www.aeroklubholesov.cz/SPZ.htm
No to je fuk, jsem pro vás komunista a vyvlasňovač nebo takového něco... morálka je v dnešní "skvělé" společnosti někde hodně daleko, hlavně že předpisy a práva jsou v pořádku, to je důležité
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:16
OK-MSS
Nejsi tu v tom sám, naprosto s tebou souhlasím. Tržní hospodářství je to nejlepší co člověk vymyslel ... hahaha
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:19
FSPilot   
Já neříkám, že ne, v obchodní sféře třeba jo, proč ne, ale proboha, proč se s tím s**ou všude a likvidují všechno, na co příjdou, aby měli co do kapsy?
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:29
OK-MSS
Protože se vytratila víra, víra v cokoli vyššího. Zústala jen víra v peníze, urvat co se dá za kařdou cenu, útočí to na nás ze všech stran, reklama, sdělovací prostředky filmy, televize. Svět si našel nové náboženství a tím jsou ničím nepodložené papíry, kterým říkáme peníze. Stavéme supermarkety, kam už ani nikdo nechodí - Liberec Plaza, přímo v centru města obsazeno obchody tak z 30 procent a další se staví, ale to je na dlouhou diskuzi a sem to opravdu nepatří.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:28
Tragédie v JRD
muzes mi proboha vysvetlit, co je moralniho na tom, ze za nekym prijdes a reknes mu "tuto vam zabavujeme pole, aby si tam nekdo mohl delat neco jinyho"?

a prosim bez blbejch kecu o tom, ze tam to letiste je dvacet let, a ze tam proste ma byt a ja nevim co.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:32
FSPilot   
Doporučuju zajímavou diskuzi http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=165514&lan=0&style=2 Podivné, že tehdy jsi byl o něco mírnější...
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 00:28
Premek
Kamarade, je videt, ze mas v hlave slamu a velkou hubu - o Olomouci nevis lautr nic - bohuzel, tam to zavinil absolutne amatersky priustup ze strany letiste - mimochodem, kraj se zajimal o nedaleke letiste v souvislosti s obchodnim vyuzitim, protoze s lidma na letisti v Olomouci nebyla rec... Co Ti k tomu dodat.
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 00:36
Premek
Tady sice vim zrovna tak malo jako Ty, ale - vsiml sis, co je v tom clanku napsano? "avšak pozemky byly vždy státu-tehdy ještě Českoslovenké socialistické republiky" - vsiml sis sluvka socialisticke? A napdlo si precist neco o historii letiste? Postavilo se v roce 1950 - takze, ci ve skutecnosti byli pred rokem padesat, na to se nam bude dnes tezko prichazet, ze? Napadlo Te nekdy, ze existovalo neco pred socialistickou republikou? Co je podle Tebe moralka, ta co se praktikovala pred dvaceti a vice lety? Pokud ano, je to smutne, moc smutne... A jen abych Ti usetril Tve klepani do pocitace - ano, v necem se shodneme - ta moralka dnes opravdu nestoji za nic, ale pokud ji chce kazat nekdo, kdo obhajuje vyvlastnovani, pak je to k placi...
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 01:18
FSPilot   
Co takové Medlánky? Frýdlant byl špatný příklad... ale Medlánky byly založeny roku 1924 a podivné, že mají majetkové vztahy taky, že?
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 01:35
Tragédie v JRD
Joj, chlapce, nejak na ty priklady nemas stesti... ty medlanky taky nejsou zrovna dobry pripad pro tvou argumentaci.

"medlanky" sice vznikly v roce 1924 .. resp. ten rok se za pocatek povazuje - ten rok tam byla jakasi letecka soutez a na tomto miste dal letali. ale uz tehdy to rozhodne s temi pozemnky nebylo ruzove, protoze uz o par let pozdeji tam maji zakazno letat.

duvod? protesty mistnich zemedelcu. a nemyslim, ze by zemedelci protestovali, kdyz by si tam letal nekdo po vlastnim pozemku. takze , ono to ani v pripade medlanek s temi pozemky nebude tak ruzove, jak se tu snazis malovat.

jen strucna historie co se delo potom ... 1934 - letiste (aeroklub) se stehuje do cebina, 1939 (1940?) - vznika tu zakladna luftwaffe, 1945 - zakladnu luftwaffe od rumunske armady prebira zase aeroklub, 1948 ... a pak uz to zname.
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 07:53
orlík
Už je to hodně rozsáhlá diskuse. Nicméně si dovolím ještě jeden příspěvek. Ten návrh je samozřejmě absurdní a plně komunistický, bez ohledu v jaké straně jsou jeho navrhovatelé. Nicméně si myslím, že původní myšlenka byla dobrá a patrně přece jen šlo o "záchranu" aeroklubových letišť o jejichž pozemky usilují různí developeři. Ovšem, jak všichni víme, cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly.
Přesto, rozumím tomu, co cítí FSpilot. Když člověk chodí do aeroklubu, lítá, pracuje na "společném" majetku, vzniká v něm pocit sounáležitosti a má z toho i dobrý pocit, časem začne tento majetek považovat za "svůj" resp. cítí k němu podobný vztah jako kdysi sedlák ke svému gruntu. Bohužel tržní - současná realita bývá krutá. Nezbývá nežli se s tím smířit a respektovat to, jinak zboříme základy svobodné společnosti, kterou již jsme. Ke kauze Holešov bych snad jen dodal, že aeroklub sice přišel o letiště, nicméně dostal poměrně solidní peníze, za něž si jistě může pořídit letiště opravdu vlastní.
No a k těm letištím předválečným - ono to bude znít asi absurdně, ale po tom co jsem viděl hodně propagandistických filmů - doporučuji "Filmový týdeník" i "Hledání ztraceného času" - běží pravidelně v televizi, leccos jsem pochopil, resp. uvědomil si. Třeba to, že ona pro nás dnes nepochopitelná budovatelská atmosféra padesátých let docela kontinuelně navazovala na dobu předchozí - léta čtyřicátá a především třicátá. Zrovna nedávno dávali film o oslavách 1. máje v Baťově Zlíně. I sám Baťa hovořil. A hovořil tak, že kdyby člověk neznal jeho podobu a kdyby se do jeho projevu přidalo několik vět o lásce k Sovětskému svazu, mohlo se to směle vydávat za oslavu v 50. letech. Tento Baťa byl nejen velkopodnikatel, ale i mecenáš. A letectví podporoval, třeba tím, že aeroklubům přispěl peněžně. Hodně tehdejších letišť vzniklo tak, že stát dal pozemek. Ovšem to bylo podobné, jako se Svazarmem - šlo především o Masarykovu leteckou ligu - což nebylo nic jiného, než příprava pilotů pro armádu. Prostě byla jiná doba, lidé byly výrazně chudší a proto asi byly ochotni se více sdružovat a pracovat "na společném" a koneckonců i vlastnit leccos společně. Dnes má hodně lidí hodně peněz a tak je ochota k tvorbě společného majetku malá. Koneckonců proč chodit lítat do aeroklubu, dělit se o éro, když si můžu koupit vlastní. V předválečných aeroklubech byl k dispozici kolikrát jen jeden vlastnoručně postavený kluzák pro desítky lidí.
Doba holt pokročila a změnili se podmínky. Ale respekt k soukromému vlastnictví by se měl znova obnovit. A zabránit vzniku tak šílených zákonů, které umožňují legálně někomu bránit ve výkonu jeho základních lidských svobod a práv.
Nepovedlo se to v případě zákona o myslivosti, a je zde další pokus. Takhle opravdu za chvíli může vzniknout zákon, který někomu umožní "ve veřejném zájmu" zabrat třeba cizí zahradu.
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 08:12
SONP   
Jen malá poznámka. To přece není spor "hodný vlastník" vs. "zlý okupátor". Dívejte se na to, jako na spor dvou vlastníků - aeroklub je obvykle vlastníkem staveb = hangárů, čerpacích stanic, drah (podle některých názorů i travnatá dráha, vzhledem k jejímu zpevnění je stavba). A současný vlastník staveb nemůže za to, že stavby vznikly v době, kdy se na pozemková práva příliš nehledělo.

Jde tedy o to, najít správný kompromis, jak vyřešit existující stávající stav. Předložený návrh bohužel budí dojem možnosti použít zřízení věcného břemene i na stavby nové, zřízené nyní bez souhlasu vlastníka pozemku. Musí tedy dojít k řešení, při nemž budou obě vlastnická práva dotčena stejně, a žádné z nich by nemělo být zvýhodněno. O věci by určitě neměl rozhodovat ÚCL, ale soud, a také náhrada by neměla být jednorázová, ale pravidelná ve výši obvyklého nájemného. Ale nelze dát jednoznačně přednost vlastníkovi pozemku nad vlastníkem stavby, jak tu presentuje většina, ani naopak, jak presentují navrhovatelé zákona.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:32
honza marek   
Jak to tady tak čtu, tak se ani nedivim, že aerokuby mizej. Kdysi jen na Vysočině bylo víc aeroklubů než na celym Slovensku, se podivejte kolik jich je teďkon. Všude se to buď rozprodalo, nebo na danym letišti převládl motorovej provoz nad plachtařskym.

Holt dneska už asi nikdo nestojí o aeroklubovou atmosféru. Každej asi sní o tom navlíknout si uniformu, nechat si natankovat do nějaký Cessny palivo aby si náhodou neumazal frčky a jde si lítat a hraje si na velikýho pána pilota. No jo no.

Jinak mě se ten zákon zdá OK, když to nebude nějak hodně do extrémů.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:34
FSPilot   
Na Cessny mi nešahej, ty lítají v aeroklubech víc než Zlíny!!!
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:39
honza marek   
Dobře no, to je jedno jaký letadlo.
Spíš sem chtěl říct to, že když nějakej takovej pilot co si hraje na velikýho pilota z veliký renomovaný letcký školy a zajímáho jen aby si zalítal, že když mu zrušej letiště, tak to s nim ani nehne. To samý nějaký hovada překupnický.
Pro aeroklubáka to bude ohomná rána, on se podílel na opravách, strávil na letišti furu dní, i když se nelítalo. Někteří pamětníci se podíleli i na stavbě budov, hangárů. A když se maj pak koukat jak se jim práce za 40 let bortí pod rukama jen kvuli nenažranosti nějakejch lidí, no nevim no. Docela s tebou souhlasim co si psal. Je to sice možná protizákonný, ale je to tak.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:34
MiG-21MFN
a kde byly ty aerokluby prosim tě?
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:35
honza marek   
Bylo tomu tak, nevim kde byly, ale bylo to tak
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:37
MiG-21MFN
no to je zajmavý, že sem o tom v životě neslyšel. kromě letiště na kameni, který se přestěhovalo do jihlavy fakt netušim tvoje argumentace je slabá pane
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:39
FSPilot   
Neznamená, že to, co jsi neviděl nemohlo existovat Tvoje argumentace jsou stejně slabé pane
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:40
MiG-21MFN
to je pravda ale myslím si, že to by se minimálně u nás v aeroklubu vědělo, že bylo na vysočině milion a půl letišť
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:42
honza marek   
Cože ? Jakej milion a půl ?
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:45
MiG-21MFN
to je jen nadsázka hele jako v aeroklubu o tom nikdo nic neví, ani ty staří harcovníci. tak já nevim teda
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:46
honza marek   
chytrému napověz, hloupého kopni
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:48
FSPilot   
Týjo, ty jsi v aeroklubu teď?
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:40
honza marek   
Si moc mladej. Neřikám že já ne, se zeptej někoho. Fakt to tak bylo. Na Vysočině bylo v dobách SVAZARMU tolik letišt jako na Slovensku.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:42
Tragédie v JRD
no joo .. v dobach svazarmu . . to byly casy. to prisel funkcionar k ukradenymu poli a udelal tam letiste. to se to zakladalo.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:54
kuma   
To je blábol...

Viděls někdy AIPovoui mapu třeba z roku 1974 (tvrdá normalizace - už si nepamatuju číslo, ale v českym AIPu je to teď LK-AD--1.3.3. - AD-1, ve slovenskym jsem už ekvivalentní mapu nenašel). Na Slovensku bylo letišť sice míň (je i dnes), ale jsou a byly. A na Vysočině - dvě? tři? Co to je Vysočina? Pupek světa jen proto, že odtamtud bleje svý rozumy ta kreatura Zeman?
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 08:24
MiG-21MFN
já si taky myslim, že je to blbost. to bych v aeroklubu slyšel určitě. je tu brod, jihlava, chotěboř a přibyslav. nic jinýho tu neni a podle mě ani nebylo
 

Možná se blýská na lepší časy   13. 5. 2009 / 08:37
kuma   
No bať.
A na Slovači když pominu "velká" a vojenská (Ivánka, Kuchyňa, Žilina, Trenčín, Piešťany, Malacky, Sliač, Poprad, Košice) byly nepochybně: Senica, Senec, Trnava, Nitra, Prievidza, Martin, Nové Zámky, Lučenec, Spišská Nová Ves a Kamenica nad Cirochou (tu mám nejradši). Jestli už byly i dnešní Ražany nevím, to mi nic neříká, snad bratia Slováci pomohou a opraví mne
 

Možná se blýská na lepší časy   13. 5. 2009 / 09:51
Fezoj114
Ešte máme Partizánske a Sládkovičovo a v Trnave sú letiská dve,Boleráz a Kopánka
 

Možná se blýská na lepší časy   13. 5. 2009 / 10:54
jožo
Martin BYL a JE. A dúfam, že aj zostane.
 

Možná se blýská na lepší časy   13. 5. 2009 / 12:17
kuma   
Dík za doplnění, já jen co jsem rychle vyštrachal v paměti a najakýsi obskurní mapce...
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 10:45
Koprik
Me pripada, ze na tak maly strafek sveta,jako je Vysocina jsou 4 letiste az moc velky prepich..., takze vubec nechapu, proc to nekdo resi.Dokud jsem lital, tak jsem to mel na letiste kazdy vikend 100km tam a pak zpatky a nepripadalo mi to vubec daleko.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:15
honza marek   
My máme 50 členů, 11 letadel a taky to jde krááásně
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:26
Tragédie v JRD
fspilot zije v naprosto jine realite. je bud neuveritelne blbej, nebo neuveritelne naivni, a nebo proste zavidi nos mezi ocima kazdymu, kdo ma trosku vic penez, nez houmlesak ze svinova. jinak si nedovwedu vysvetlit, ze veskerou argumentaci postavil na tom, ze tam to letiste uz dvacet let je, tak by melo byt nedotknutelne, padni komu padni, pod zaminkou "zachrany".

musim rict, ze jsem konsternovan... ne, primo zdesen a vydesen, jak se nekteri mistni stavi k soukromemu vlastnictvi. a nechapu to. nemam slov.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:38
FSPilot   
S nedotknutelností jsi přišel jen ty. Já to ani v jednom příspěvku nezmínil. Neustále opakuju, že se mi jedná o to, aby ty letiště nepadly jen tak z bůhdarma protože někdo chce vydělat (jak to z části dopadlo v LKOL a jak to dopadlo v LKHO), kde stejně za chvíli nebude nic, než zarůstající pole nebo rezavějící plechové kadibudky!!!
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:41
Tragédie v JRD
jak "z buhdarma"? proc by nekdo nemel chtit vydelat, pokud ma pozemek, na kterem muze vydelat? to mu chces zakazovat nakladat se svym majetkem, tak jak chce? i kdyby na tom chtel vydelat nevim kolik?

proste nechapu, jak muzes jenom obhajovat existenci letiste, kdyz provozovatel nema ani ten kus pitomy zeme, na kterym by pristaval? a ty kecy o tom , ze vsichni k tem pozemkum prisli nelegalne a ja nevim co, si nech prosim te na doma. chci racionalni argument, ne kecy vychazejici z tve zavisti.

je to uplne stejny, jako kdyby jsi vymyslel zakon, ze kazdy, kdo bude mit taxikarskou licenci a nebude mit auto, tak muze nekomu to auto proste zabavit s tim, ze ted je taxikar a bude taxikarit.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:49
honza marek   
Bohužel si příklad dnešního smýšlení všech. Hamty hamty, to je hlavní. JE to bohužel tak no. Ale zkus se vžít do kůže těch lidí na letišti. Asi si nikdy v nějakym dobrym AK nebyl takže to nepochopíš...
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:51
Tragédie v JRD
a kurna - tady nejsme v aeroklubu na nejaky planete "ideal" .. tady jsme v realnem svete. idealem si veceri nekoupim. idealy rodinu nenakrmim. idealy mi nezajisti barak nad hlavou. idealy jsou fajn, ale nemaji nic spolecneho s realitou.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:56
FSPilot   
Ty nákupníku...

Řekni mi, k čemu jsou managerům ČEZu stamiliónové odměny? Vždyť kdyby s tím teď práskli, tak už do konce života nemusí hnout ani malíčkem jak se budou mít, ale jim je to pořád málo a tak zvyšují ceny a berou ještě víc... neříkám, že srovnávat ceny s ostatníma je špatné, ale k čemu jim jsou takové prachy? To do konce života nemají šanci utratit...
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:00
Tragédie v JRD
takze je to jasny. byl jsem doted ochotny verit, ze ti jde o idealy a ja nevim co. ale ne - timhle jsi ukazal , ze jedine co v tobe zveda takovou vlnu nenavisti, je uplne obycejna uboha zavist, ze nekdo ma vic, nez ty. a udelat jim neco "naschval" - znarodnit, ztizit pozici a ja nevim co.

pak neni o cem diskutovat.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:05
Mike2811
Nooo, fakticky je zatím ČEZ znárodněný, vzhledem k čemuž ty odměny nechápu ani já...
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:07
Tragédie v JRD
ale jo. mozna jsou odmeny az moc velke, ale abych rekl pravdu - do ty doby, dokud b ude cez generovat takovy zisk, jaky generuje, a profitujou z toho vsichni, neb ty penize se pote objevi ve statnim rozpoctu a lataji se tim diry v nem (treba aby se socanci mohli flakat doma ...), tak je mi to celkem ukradene.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:09
OK-MSS
A kdy znárodnili ČEZ? To jsem asi byl zrovna nemocnej a chyběl jsem, že jsem si toho nevšiml.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:15
Mike2811
Znárodněný v tom smyslu, že je faktickým vlastníkem stát - má většinu akcií, pokud se nepletu...
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:19
OK-MSS
Tak to se nepleteš
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:22
Tragédie v JRD
jenze cez nikdo neznarodnil. stat je vlastnikem "od pocatku". takze ano, je to firma vlastnena statem, ale nikoli znarodnena
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:26
Mike2811
Jasně nebylo to úplně výstižné slovo, nějak jsem nad tím nepřemýšlel. Nicméně - elektrárenská spoečnost, na jejímž základě byl postaven dnešní ČEZ, byla určitě i před válkou, takže možná znárodněn byl nebo je opravdu od začátku státní... :-/
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:30
OK-MSS
Jeden dotaz - kdyby byl ČEZ soukromý, tak by ti ty megalomanské odměny nevadily?
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:43
Mike2811
Vadily, ale závisí pouze na majiteli, jak velké odměny dostanou její zaměstnanci.
Taky proto a ještě z mnoha jiných důvodů nesouhlasím, aby ČEZ přešel do soukomých rukou...
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:08
FSPilot   


Promiň, ale z tohodle výroku jsem šel k zemi
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:02
Mike2811
Peníze generují svobodu a především moc, to ti ještě nikdo neřekl ?
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:52
Karel
Manažeři ČEZu nedostávají jedinou odměnu kromě mzdy. Ty stamilióny, které tě tolik iritují pocházejí z jednoduchého vzorce:
[Aktuální cena akcií na určené burze cenných papírů (actual price) - cena akcií fixovaná k datu (strike price)] * počet akcií smluvně přidělených k datu fixace

Cena akcie určuje tržní hodnotu dané firmy na kapitálovém trhu. Jestliže tržní hodnota stoupá, co to znamená? Je to dobře či špatně? Nastuduj si dále, co je to akcie a k čemu je dobrá. Snad pochopíš...

A pokud se ti to zdá tak krásné a výhodné, řekni svému zaměstnavateli, že nechceš už dále pouze mzdu. Že bys raději pouze 20tinu mzdy a zbytek že budeš chtít v závislosti na vývoji ceny nějaké komodity, která určuje tržní hodnotu firmy, která ji vyrábí/zpracovává a prodává. Třeba kávové boby... To jen tak pro začátek.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:00
honza marek   
Ale tady nikdo nemluví o ideálech. Já jsem to jen konstatoval. A pochybuju že ty lidi s těma pozemkama je maj extra legálně. Takže na hrubý pytel hrubá záplata Letiště jsou lepší než nějaký pole nebo hnusný krabice Lidl atd.

Jinak já mám bohudík to štěstí, že ve skoro takovym AK jak píšeš jsem
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:04
Tragédie v JRD
to co pises (o nelegalite nabyti, jen tak na zaklade tvyho dojmu) bych kdyz uz byl ochoten pochopit od nekoho, kdo uz v zivote neco zazil. a ne od nekoho, komu jeste tece mliko po brade a nema ani dostudovano.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:06
OK-MSS
A proč by někdo komu teče mlíko po bradě a nemá dostudováno, nemohl nabýt dojmu. To jako nemá právo říct svůj názor?
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:08
Tragédie v JRD
ale muze. ale zni to celkem komicky.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:10
MiG-21MFN
on je takovej typickej aeroklubák, díky kterejm sou ak teď v takový prdeli, v jaký jsou
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:13
honza marek   
No sorry, ale kdyby to byla pravda tak by byla Chotěboř taky v prdeli, místo kde působim. Ale Chotěboř je po Jihlavě druhý letiště na Vysočině dle provozu.
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 08:38
MiG-21MFN
tak buď máte obrovský štěstí a nebo o tom vubec nic nevíš. jihlava je pěkně ve sračkách, naštěstí se to teď obrátilo a začíná se taky něco dělat
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:10
honza marek   
Ne, to je jen ta realita o který si předtim mluvil.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:12
OK-MSS
No já jen že máš v profilu věk 30, tak mi to od tebe taky zní komicky ....
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:12
FSPilot   
100b
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:24
Tragédie v JRD
kdybys radsi misto bodovani odpovedel na tohle, http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=299954&lan=0 bylo by to mnohem prinosnejsi. jak se to slucuje s tvou "proletistni" zapalenosti ...
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:22
Karel
Cituji: "...A pochybuju že ty lidi s těma pozemkama je maj extra legálně. Takže na hrubý pytel hrubá záplata..." (a raději tam ani nedávám toho smajla, kterého jsi tam vlepil nevím proč).

Milý honzo marku. Jsi neuvěřitelné lidské HOVADO a ignorant nehrubšího zrna. Směle jsi překonal vola FSPilota. Ať se budeš snažit jakkoliv, pro své vyřčené a výše citované omluvu nehledej, jako já ji nebudu hledat pro tebe.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:30
honza marek   
ještě něco ?

i když z mojí strany vlastně ještě. sem by se hodilo: "Potrefená husa se ozvala" že by ?
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:32
Tragédie v JRD
to ze ty mas leda hovno neznamena, ze hovno musi mit vsichni kolem tebe.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:35
honza marek   
Pravda, až budu velkej, budu taky tunelovat
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:43
Tragédie v JRD
grebenicek starsi, gottwald a jejich parta se musi tetelit blahem, ze jim tu rostou takovi oddani soudruzi-juniori. a ze se opravdu letos urodilo.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:46
FSPilot   

Ty imperialistická... Připomínáš mi jistou postavičku z Pelíšků... schválně, jestli uhodneš
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:47
honza marek   
............ Pane, vy jste vdova
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:50
OK-MSS
Víš mě fascinuje, jak ty hned někoho, kdo má jiný názor než ty zaškatulkuješ a to ještě do té nejhorší sorty lidí. Nikoho osobně neznáš, mevíš co v životě dokázal, jestli je lenoch nebo pracant, ale máš o něm jasno, že je závistivec a búh ví co ještě. Svým způsobem mi je tě tak trochu líto.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:57
Tragédie v JRD
i kdyby nekdo postavil perpetum mobile, ale nasledne tu vyvlastneni obhajoval argumenty typu "stejne si to nakradl", tak je pro me sráč toho nejhlubsiho kalibru, ktery si zaslouzi jedine - okamzitou deportaci do severni koreje (na kubu, do venezuely - dle libosti), aby si na vlastni kuzi vyzkousel to, o cem tu teoretizuje.
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 00:01
OK-MSS
Ale proč nevyvlastnit, když se prokáže, že skutečně nakradl.
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 00:03
Tragédie v JRD
a proc by jsi mjel vyvlastnovat neco, co nakradl? proc by neco, co nekdo ukradl, melo pripadnout statu, kdyz se to proste vrati puvodnimu majiteli?

ta unava je znat...
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 00:06
OK-MSS
není to únava, co když to ukradl státu (tedy i tobě), ne vše bylo před rokem 48 soukromé
 

Nehádejte se prosím vás, a pojďte chlastat!   12. 5. 2009 / 23:58
SONP   
Tak se mi zdá, že je čas na simbeer, kde všichni (Zlin vs. Cessna, Boeing vs. Airbus, Levice vs. Pravice, Praha vs. Ostrava, Tragéd vs. všichni ostatní, atd.) dostanou šanci dát si vzájemně přes hubu, ale nakonec si nedají a svorně se splu ožerou.

Karle, navrhni termín.
 

Nehádejte se prosím vás, a pojďte chlastat!   13. 5. 2009 / 00:03
Mike2811
Konečně rozumné slovo, soudruhu...
Osobně si rezervuji téma 9/11 konspirace/nekonspirace...
 

Nehádejte se prosím vás, a pojďte chlastat!   13. 5. 2009 / 00:11
Lukas.wz   
Jsem si říkal, že tohle vlákno nechám být, ale tohle je pane moc dobrej nápad..!
 

Nehádejte se prosím vás, a pojďte chlastat!   13. 5. 2009 / 00:16
Tragédie v JRD
pokud do ty hospody dorazi i nekdo z tech trech kretenu, co si to tu spletlo s rokem 1948, a mate nekdo lepsi telefon nez model "cihla z roku 1998", tak aby vam ho neznarodnili. stejne jste ho nekde ukradli.
 

Nehádejte se prosím vás, a pojďte chlastat!   13. 5. 2009 / 00:22
OK-MSS
ty si fakt nedáš pokoj, ale budiž ti to přáno, dekretem tě ze znárodňování vyškrtnem, můžeš si ten svůj mobil nechat
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:36
FSPilot   
toto ti vzkazuje OKPPT:

"a to že hovno nemáš, neznamená, že musíš ojebávat ty ostatní, kteří kvůli tobě mají hovno"
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 08:49
MiG-21MFN
proč kvůli němu? to je jejich boj, že žijou pořád za socializmu a čekaj, kde jim co spadne. kdyby se snažili, tak taky maj..
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 11:33
Luděk Ch.
Letiste jsou lepsi, nez pole nebo Lidl? Sorry, vetsi blabol napsat nemohls. Mas klapky na ocich a vidis to jen ze sveho pohledu. Nejaky aeroklub je vetsine lidi u pr..., ale zajima je, kde co a za kolik koupi k jidlu. Ano, pro velmi malou skupinu nadsencu vcetne mne, je samozrejme letiste zajimavejsi, ale ne pro tu obrovskou vetsinu ostatnich obcanu. Takze to proste neni zadny verejny zajem a je neobhajitelne kvuli tomu omeznvat prava vlastnika.
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 11:20
Luděk Ch.
Pral bych ti, abys nekdy zdedil potencionalne lukrativni pozemek, se kterym nebudes moci libovolne nakladat, protoze na nem ze zakona neco vazne. A nebude to aeroklub, ktery bys jako nadsenec treba toleroval, ale napr. nejaka skladka Pak te ty nazory o omezeni vlastnickych prav rychle prejdou A ze je v aeroklubu zabava a dobra atmosfera, to snad znamena, ze clenove jsou neco vic, nez majitel pozemku?
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:52
FSPilot   
http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=299871&lan=0 Co víc chceš? Když se dotyčnému nabízí výměnou pozemek za podstatně vyšší cenu nebo větší??? Co chceš víc? O takových případech mluvím! Tady nejde o to, že by chtěl vydělat... jde jenom o to uškodit druhému (asi z té tvojí závisti)
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:52
kuma   
... a který letiště jako? - nikdo tu ještě nezmínil Točnou - klasika - aeroklub na pozemcích obce, kde pochopitelně vidina peněz na městě převáží nad zájmem omezené skupinky lidí o létání (navíc hluk...). Tak spekulujou, komu by prodali pozemky pod letištěm, aby na nich vystavěl nějakou "smysluplnou" krabici.

Až sem O.K. - může se zdát, že spekulace je hnusná (ale furt - vlastník si na svym může dělat co chce - třeba vykopat jámu hlubokou 10 km av ní spálit tunu starýho papíru, když ho to bude bavit!).

No a pak se objeví kupec, kterej (zjednodušeně) přeplatí trhovce - a dá základ projektu letiště, který bude mít šanci přežít.

A co udělaj aeroklubáci? Vyhlásej mu veřejnou válku.

To jako fakt myslíš, že by ten zájem těch zaprděnejch aeroklubů, který si mnohdy neviděj na špičku vlastního nosu, měl bejt hájenej za cenu prolomení základních práv na soukromé vlastnictví ??

To nevnímáš, jak obrovskou morální škodu by to nadělalo ve společnosti? - právě to co se povedlo komunistum za 40 let v našich hlavách - jsou meze, přes který se jít nevyplácí - krom soukromýho vlastnictví třeba eutanazie. Prostě jak to porušíš jednou nebo u někoho, tak je ti to u dalších 10 jiných fuk. Skoro jsme se to odnaučili, za těch 20 let - a ejhle - bude to tu zas.

Z mýho pohledu je to prostě absolutně nepřípustný.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:03
OK-MSS
Doufám, že jsi to myslel s nadsázkou. Hodně z vás tu zak vehementně obhajuje práva, ale podle práva si nemůže vlastník pozemnku vykopat díru 10 km hlubokou a v ní spálit tunu papíru. Jsou tady i jiné zákony, které platí.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:13
Mike2811
Ehm, něco podobného už tu bylo jako návrh, možná se to nakonec i přikleplo, to nevím. Pamatuju se na návrh zákona (shodou okolností taky z dílny ODS), který navrhoval něco v tom smyslu, že majoritní vlastník akcií by směl, skupovat od minoritních akcionářů akcie v případě, že se nedohodnou, za současnou tržní cenu. Pro někoho, kdo si chtěl akcie nechat, aby z nich mohl dostávat dividendy a měl tak přilepšení třeba na důchod, hodně nepříjemná situace...

P.S: Moc jsem nepochopil tu zmínku o eutanasii, tam jde o něco naprosto opačného ne ? Právo jednotlivce říct si, že chce skončit s životem a dostat v tom případě logistickou podporu zdravotnického personálu.
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 00:02
kuma   
Nejde o to. Jde o mez, přes kterou nejde překročit, protože se obrazně prostrhne hráz a pak už ten proud rukama neudržíš.

Naše společnost s morálkou a etikou pod psa není zralá k reálým úvahám o eutanasii (je příliš velké riziko zneužití) - a naše společnowst po 42-leté rudé masáži není schopna udržet právo na soukromé vlastnictví - není proto zralá k tomu, aby se "v některých zájmu vhodných případěch" - prolamovaly hráze.

Jo a jak cituješ to právo velkovlastníka skupovat akcie minoritních akcionářů - to je stejnej princip, jako ten novej letištní zákon. Z pohledu práva na své vlastnictví je to úplně stejný (dle mne nepřípustný) průlom.
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 11:13
Luděk Ch.
Kristova noho, proc by novy vlastnik pozemku nemel mit pravo na nem vydelat jen proto, ze na nem pusobi zrovna nejaky aeroklub, po kterem jemu ani naproste vetsine ostatnich lidi vubec nic neni? Proc by letiste melo mit prednost treba pred bytovymi domy? Naopak, vic bytu snizi jejich ceny pro vsechny obcany. Proc by hrstka leteckych nadsencu mela mit jakekoliv pravo tomu bratnit? Nechapu. Pokud aeroklub chce existovat, at si pozemek koupi.
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 11:18
Koprik
Ludku klid, nekteri si proste porad mysli, ze litani musi mit automaticky prednost pred vsim ostatnim, protoze jim bud chybi zkusenosti, nadhled, nebo zavazky a povinnosti.A k tomu by jeste chteli, aby jim to vsichni ostatni zaplatili.Az trochu dospeji, zacnou premyslet, treba se i ozeni, tak nam daji za pravdu, ze se na to nemuzou divat tak, jak se ted na to divaji. Ve sve dusevni omezenosti je nenapadne, co kdyby nekdo vyhlasil akci treba 1000 fotbalovych hrist republice, pac fotbalisti hraji hrozne a na kazdym volnym placku by automaticky muselo se statnim pozehnanim vyrust fotbalove hriste......(nebo cokoliv jinyho)
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 11:33
Marky Parky   
Připomíná mi to jedno klasické moudro:

"Kdo nebyl komunistou v sedmnácti, nemá srdce. Kdo je komunistou po třicítce, nemá mozek."
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 20:43
Venousek
Myslel jsem si, že nebudeš umět odpovědět. K tomu, co jsi napsal. Představ si, že na něčím pozemku je něco, co se nazývá letiště - pár plechových budek, dvě tři letadla a zhruba deset lidí, které to baví. Dobře, jenže majitel toho pozemku na něm chce postavit třeba truhlářskou dílnu, která dá práci dvaceti lidem. Takže, je majitel pozemku nelida, když chce zrušit letiště?
Promiň, ale jestli ti nevadí vyvlastňování, tak by jsi asi měl uvažovat o emigraci - na Kubu nebo do Severní Koreje, demokracii (nejen svobodu slova, ale i svobodu nakládat svobodně se svým majetkem) si nezasloužíš. Pokud vlastním majetek, a někdo mně o něj chce připravit, nazývám to krádeží. Ta se tady vlastně tímto chce legalizovat... Nepřijde ti to divné?
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 20:48
MiG-21MFN
jemu to divné nepřijde, protože je to levičák jako kráva. já bych mu přál, aby mu něco vzali. to by vřískal nejvíc. ale takhle je to dobrý
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 20:50
FSPilot   
Co ti mám na takové žvásty říct? http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=299878&lan=0

Plně bych s tebou souhlasil v případě, kdyby někdo koupil pozemek (pole), na něm vybudoval letiště a pak se rozhodl, že tam chce něco jiného a zrušil by ho. Tam se není o čem bavit, ale jestli někdo vybuduje letiště (od OKPPT mám info, že konkrétně Brno Medlánky byly postaveny v roce 1924), pak se tomu letišti pozemek vezme "ve jménu státu" a po rozpadu režimu ten pozemek někdo rozkrade a jediným jeho cílem je zlikvidovat letitě (ikdyž mu nabízejí pozemky větší, dražší, lepší, co se lokality týče apod.), tak to sory, ale to je zhovadilost nejvyššího charakteru a na takové pseudomajitele, resp. jednoduché zloděje, kteří svůj lup hodlají výhodně prodat a namlít si kapsu, bych šel s bičem... z toho je mi fakt zle
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 21:03
Venousek
Myslím, že kdybychom tady uspořádali anketu, čí argumenty jsou žvásty, tak bys dost těžce prohrál.
Po rozpadu režimu se (čistě teoreticky) pozemky vracely těm, komu je komunisti ukradli. A ty tady nesji od toho, aby jsi majitele pozemků soudil. A pokud už je někdo majitelem pozemku, nikdo nemá právo mu ho vzít.
Uvědomuješ si vůbec, že ty tady odsuzuješ jedny za nějaké vymyšlené "krádeže" pozemků po revoluci, a na druhou stranu prosazuješ to samé?
Prostě letiště, která nemají vyřešené vztahy s majiteli pozemku, nebo nejsou samy majiteli pozemku, budou mít problém. Pro někoho výhoda (majitelé pozemků), pro někoho nevýhoda (ti, co na těchto pozemcích provozují svou činnost bez patřičného vyrovnání vlastnických vztahů).
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:12
OK-MSS
O tom jak se po rozpadu režimu vraceli pozemky původním majitelům bych mohl dlouze vyprávět .... Ti samí, kteří znárodňovali je pak zase vraceli (členové KSČ převlečení) takže svinstvo na deátou ...
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 22:14
FSPilot   
Ale vůbec ne, já mám spoustu blbých keců a všichni všechno poctivě vrátili původním majitelům a ještě se jim omluvili... co by to přeci bylo za morálku?
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 13:07
orlík
Asi takhle ti odpovím: 20 let tu opravdu likvidace malých letišť probíhá. Někde s úspěchem, někde s menším. Samozřejmě, že si za to můžou z velké části i členové aeroklubů. Holt si málokdo připouští, že letectví opravdu není lidová zábava pro všechny. Normální by tedy bylo, aby se členové aeroklubu složili, každej dal na prkno, třeba 250.000,- a za to se pak pořídilo letiště. Ale ruku na srdce, je toto reálné? Kolik lidí by pak zbylo? Resp. ten, kdo má takové možnosti, nelétá v aeroklubu nýbrž soukromě.
Osobně mám z tohoto silně rozporuplné pocity. Naprosto respektuju vlastnická práva. Chápu, že si svojí zábavu musí každý platit sám. Ale nějak divně se cítím, pokud toto všechno přijmu a platím a současně vidím, jak po novém krásném hřišti s vytápěným trávníkem a umělým osvětlením pobíhají fotbalisti.A to hřiště zaplatilo město na svých pozemcích.
A likvidace amatérského letectví probíhá, bohužel, už dlouho na řekněme celosvětové úrovni. Likviduje ho především "velké letectví" a čím dál extrémnější požadavky na "bezpečnost" a samozřejmě, někdy bezděky a nevědomky i státní správa svými výplody.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 13:12
Tragédie v JRD
hm.. proste prirozena konsolidace? nedoveud odahnout, kolik clenu a letadel ma kazdy jediny aeroklub, ale kdyz nekdy vidim ty "statistiky" stylu ze maji ctyri letadla v letatelnym stavu, tak proste - na jedno letiste mi to prijde tak trosku malo

nebylo by to i pro ty aerokluby lepsi, kdyby se jich vic sloucilo na jednom letisti , i kdyz by nekdo musel dojizdet? ve vysledku ty aerokluby budou i ekonomicky silnejsi, muzou mit vice penez na udrzbu a rozvoj letiste apod?
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 13:14
Koprik
..viz bod 4.
http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=299744&lan=0
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 13:13
kuma   
Já likvidaci letectví nevidím. Nevíš, co bylo před 25 lety, nevíš o čem píšeš. V poslední době je u nás grandiózní rozvoj letectví - a nečekej, že jde o aktivitu, kterou by měl podporovat stát jako za totáče - jde o volnočasovou aktivitu - sport malého procenta obyvatelstva - tak jako v celém zbylém (civilizovaném) světě. Takto jsme stále (znovu) letecká velmoc. Spočítej všechna letiště a registrované plochy SLZ - a polož to třeba na Rakousko...
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 13:24
orlík
Ale jo vím moc dobře o čem píšu, jen jsem to napsal asi blbě v internetový zkratce. Jasně, LAA patří dík za ohromný rozvoj - v týhle kategorii je to pravda. Ale myslel jsem to spíš všeobecně, různý nařízení - např. "S" odpovídače apod. prodražují lítání, takže uvedu-li zase příklad, jsou problémy s čím vlekat, jsou problémy na čem lítat akrobacii, pomalu, ale jistě jsou problémy s prostory pro lítání. Za chvíli bude ČR jedno velký TMA. Ale hlavně mám spíš pocit, že nejsou moc lidi. Nebýt ulralightů, tak lítaj v podstatě jen žáci, co chtěj do Boeingu a pak lidi nad 40. Ale to je na jinou diskusi, věřím, že bychom se v mnoha věcech shodli.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 13:30
Tragédie v JRD
opet - z me strany trosku kacirsky prispevek.

ty narky, ze neni na cem litat apod - tady bych ale vinu nehazel na nikoho jineho, nez JEN A JEN na aerokluby. na aerokluby, ktere zaspaly dobu, nabizely svym clenum letani sice za pekne penize (doslova za par supu), ale bez jakehokoli vyhledu do budoucna - ze ta letadla jednou dolitaji, a ze si budou muset koupit nove. svou vlastni vinou to podcenily, s tim, ze ono se to pak nejak vyresi. a pokud to tak je, a aerokluby zijou jen ze sve podstaty, tak je to o duvod vic, proc me zanik par aeroklubu moc netankuje.

mozna se mylim... ale mozna ani ne.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 13:39
orlík
To není kacířský příspěvek, to je pravda. Ale jak jsem již říkal, je to pro hodně členů těžko přijatelné, lítání je jen pro někoho. Ovšem chápu, že když někdo lítá celý život za brigádnické hodiny, těžko se vyrovná s tím, že už to tak nebude. Tomu úplně rozumím.
Ovšem, to že nejsou letadla jsem nemyslel jen, že nejsou v hangárech. Ona v podstatě nejsou ani výraběna (opět samozřejmě nadsázka). Víš jaký akrobatický letadlo mají v Karlových Varech (akro škola)? Belancu. Hornoplošník, tak trochu jako Piper. A to proto, že nic jinýho se na "levnou" akrobacii v podstatě nevyrábí. Ale to už je fakt ot. To já jen k tomu, že letectví pro zábavu skomírá celosvětově. K tomuto tématu doporučuji přečíst výtečnou knihu p. Dostála? "S Cessnou světem" Píše tam přesně kolik bylo registrováno GA letadel v USA v roce 1970 a kolik v roce 1998. Byl to pro mě neuvěřitelný úbytek, a v to zemi létání zasvěcené.


 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 18:29
MiG-21MFN
no když jsme letos měli školení, padla věta, která by se měla do kamene tesat.. lítání neni pro chudý.. pokud jsou peníze, jde i letiště. viz zbrasla. v dnešní době to už prostě neni jako před 20ti lety a to si soudruzi v ak neuvědomují. proto si za to mužou sami svým přístupem, že holt jim rušej letiště. dobře to vidím u nás na lkji, kde situace neni nejrůžovější, ale zdá se, že už většina prozřela a začínají se podnikat revoluční kroky.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 13:36
kuma   
Asi shodli, doufám.
Ale s tím umíráním normálního sportovního letectví to fakt nevidím tak tragicky. Zrovna máme v našem zaprděnym aeroklubu 4 novýb žáky na blaníka - šikovný a čilý - a jen proto, že se zařídilo, aby púrostě byl vlekař a byl instruktor. Stačí občas málo - a odpovídače to se stolu neshoděj
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 13:41
orlík
Tak to je fajn, to víš, člověk má tendenci měřit svět pohledem "od svýho stolu". A tady to teď (posledních pár let) není nijak optimistický.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 12:47
Mike2811
Zase na druhou stranu já si koupím pozemek (je jedno z jakého důvodu, jestli si tam chci postavit jezero, nebo to rozprodat jako stavební parcely), dám za něj několik mega (až desítek) a pak mi tam někdo proti mé vůli vrzne věcné břemeno, čímž se z toho stane nula - nemám pozemek, nemám prachy a při logice českého práva ještě budu za odměnu platit dań z nemovitosti několik desítek tisíc ročně. Ta jednorázová odměna bude ve srovnání s cenou pozemku velmi pravděpodobně velmi směšná, jinak by totiž ten zákon neměl stejně žádný smysl...
Sice fandím neziskovým organizacím a jako fanda letectví taky aeroklubům, ale nemůžeš zachovávat neziskovou organizaci tím, že jí prostě zrušíš na úkor někoho třetího náklady.
 

Možná se blíská na lepší časy - zachovejte klid   12. 5. 2009 / 12:57
orlík
Jenže věcný břemeno nemůžu nikomu nikde zřídit proti jeho vůli. Zřizuje se na základě smlouvy o věcném břemeni - samozřejmě s majitelem pozemku a za nějakých podmínek. Tou podmínkou může být pochopitelně i hmotná úhrada. Zprávy z novinek je potřeba brát vždy s rezervou. A o tom, že by snad někdy existovala možnost vyvlastnit pozemek pro účely amatérského létání, o tom pochybuji. To spíš vyvlastní zahradu pro stavbu "národního fotbalového stadionu". Zatím to bývá spíše obráceně - likvidují se letiště "ve veřejném zájmu" = stavba montoven, které se po pár letech stejně zavírají, a nebo nějakým postupem využívajícím díru v zákonech, či i jiné způsoby, "bohatý investor" likviduje letiště, aby pozemky rozprodal.

Nicméně mě mírně překvapují reakce některých lidí. Když zde byla zmínka o vyvlastnění, resp. vykoupení pozemků pro Ruzyňské letiště, 99% lidí na tom nevidělo nic zlého. Přitom jde v podstatě o totéž.
 

Možná se blíská na lepší časy - zachovejte klid   12. 5. 2009 / 13:05
Koprik
Ja patril k tomu 1nomu procentu, me se to taky nelibilo, ale posilam ti pochvalu za prima postreh
 

Možná se blíská na lepší časy - zachovejte klid   12. 5. 2009 / 13:07
Tragédie v JRD
jde i nejde. u ruzyne se da alespon trosku vysledovat nejaky verejny zajem. u aeroklubu nikoli.

i kdyz to (i pro me sameho) zni desive, tak po tom, co v posledni dobe predvadi zeleni, pseudozeleni a ruzne podobne organizace vselijakych psychopatu, tak si (s velkym sebezaprenim) dovedu predstavit vyvlastnovani v konkretnich pripadech staveb typu dalnice, zeleznice, silnice apod.
 

Možná se blíská na lepší časy - zachovejte klid   12. 5. 2009 / 13:15
orlík
Je to věc názoru. Kdy začíná zájem veřejnosti? Je v zájmu veřejnosti (kolika občanů) přepravovat se letecky z Prahy někam? Nebo je v zájmu veřejnosti (kolika amatérských pilotů) mít letiště třeba v Chrudimi? Nebo je víc veřejným zájmem možnost existence firmy na leteckou přepravu, která zaměstnává pár tisíc lidí? A nebo je důležitějším veřejným zájmem mít síť veřejných aeroklubových letišť, která umožňuje létat po celé naší republice a provozovat své hobby pár tisícům lidí?
Existují země, kde mají jen ty velký letiště, resp. kombinované s vojenskými. Amatérské civilní letctví tam neexistuje.
Je to těžký, rozhodně si myslím, že nelze všechno měřit penězma, a jsou vážně i jiný hodnoty. Za velkou hodnotu považuju možnost lítat v aeroklubu a to i pro 15ti letý kluky a holky, což však bez určitý podpory nejde. Na 2. stranu nutno uznat, že oni o to dnes nemají zájem. Což je další důkaz "likvidace" letectví. Ale jak jsem již napsal, vyvlastňování (osobně považuju za extrasvinstvo) bych se nebál, to se nestane.
 

Možná se blíská na lepší časy - zachovejte klid   12. 5. 2009 / 13:23
Mike2811
Tak si přečti ten odstavec, který je citací z návrhu zákona. Tady se nedebatuje o současném stavu, ale o možném budoucím.
Nevím jeslti lze srovnávat zábavu pro 50 - 100 - 200 lidí a největší letecko dopravní uzel, který za rok převeze jakoby celou republiku, podílí se na mezinárodní dopravě mnoha věcí a kterému velmi pomůže nová dráha i z hlediska bezpečnosti provozu, jediné co mě na možném vyvlastnění štve je fakt, že by se to dělo dost možná pro soukromou firmu - vyvlastnění by mělo být podle mého pouze ve prospěch státu jako nového majitele. Jestli je to stejné, neřekl bych. Navíc věcné břemeno je situace, kdy ti pozemek zůstane, ale má nějakou vadu, v praxi se obvykle stává skoro neprodejným a pokud ano, tak za zlomkovou cenu - pozemek, na kterém už je letiště, má hodnotu jedině pro provozovatele toho letiště, nikdo jiný ho ani nemůže nějakým jiným způsobem využít. Naproti tomu při vyvlastnění dostaneš alespoň tabulkovou cenu, přičemž předtím obvykle se dá se státem dohodnout upní smlouva s výrazně vyšší hodnotou, i když obvykle stále trochu pod tržní hodnotou. Druhá možnost je, že dostaneš náhradou nějaký podobný pozemek, podobné kvality a velikosti jinde, takže můžeš kutit své plány o pár kilometrů dále. Není to úplně nejlepší, ale stále si myslím, že je to nesrovnatelné...
 

Možná se blíská na lepší časy - zachovejte klid   12. 5. 2009 / 13:29
orlík
Samozřejmě mé srovnání "dopravního uzlu" a "zábavy pro 50 lidí" je nadsázkou. Nicméně návrh zákona jsem nečetl. A útržkům z novinek bych až tolik pozornosti nevěnoval. Jak jsem říkal, věcné břemeno se zřizuje smlouvou. Schválí-li snad parlament zákon, který přikazuje zřízení věcného břemene bez souhlasu majitele pozemku, soudím (nejsa právník), že je to na stížnost ústavnímu soudu a taky soudím, že by to prezident respektující vlastnická práva nepodepsal. Příznivců letectví není v parlamentu zdaleka tolik, jako lidových myslivců.
Jinak je příznačné, že navrhovatel této části (údajně dle novinek) je poslancem za KSČM.
 

Možná se blíská na lepší časy - zachovejte klid   12. 5. 2009 / 13:33
Tragédie v JRD
jak uz jsem psal kumovi, tak navrhovatele jsou (bohuzel, ponekud nepochopitelne) z ods. spravodaj a navrhovatele nejsou tataz vec.
 

Možná se blíská na lepší časy - zachovejte klid   12. 5. 2009 / 13:42
orlík
Nojo, že by potvrzení toho "že jsou to stejně všichni komunisti, akorát v různejch stranách"?!
 

Možná se blíská na lepší časy - zachovejte klid   12. 5. 2009 / 13:47
jožo
No, nechcem sa zastávať komunistov všeobecne a už vôbec nie tých čo prevrátili kabáty, ale za komunistov sme lietali zadarmo a ešte nás do toho naháňali. A nebolo to tak, že lietať mohol len ten, čo na to má.
 

Možná se blíská na lepší časy - zachovejte klid   12. 5. 2009 / 14:02
orlík
Sorry. Ale to je zde nejkurioznější příspěvek. A nedá mi to na něj nereagovat. Ano létali jsme. Mladí, bez problémů, pokud byli zdraví a politicky v pořádku. A pak již jen za brigádnické hodiny, kde se třeba natíral hangár, a nebo plela příjezdová cesta, furt dokola, jen aby se ty hodiny nadělaly. Lítání nám platil stát. Ten si totiž tímto způsobem udržoval "kanonenfutter" pro případnou válku na niž se pořád připravoval. Každej aeroklubák byl tenkrát především a jen a pouze záloha pro armádu. To byl ten pravý důvod. Až nyní se to vrátilo do normálních poměrů. A jak zde již psal kolega Koprik i jiní, lítání není pro švorcáky. Ostatně je to přece normální, že dělám jen to, na co mám. Výhodou dnešní doby bezesporu je, že proto abych si zalítal, nepotřebuju vstupovat do žádný organizace, ale můžu velmi levně létat třeba na rogale, nebo paraglidu, případně třeba jen zajít na letiště a dohodnout si "svezení" na motoráku. A ani na to nepotřebuju nakonec žádný papíry (znám člověka, kterej nemá nohu a prostě lítá pravidelně ve dvojím). Takový věci dřív nebyly možný.
 

Možná se blíská na lepší časy - zachovejte klid   12. 5. 2009 / 14:30
jožo
Tak aby som nebol špatne pochopený: Ja sa momentálne nevyjadrujem k znárodňovaniu ani k rušeniu letísk. Spomínam iba na mladé časy a na to, že na rozdiel od dneška sme boli na letisku skvelá partia, lietali sme pre radosť a nie ako dnes, že sa ľudia medzi sebou na letisku iba hryzú. A iba tak mimochodom: Mńa nikto nenútil ísť do armády za pilota, tam išli iba tí, ktorí ako vojenskí piloti lietať chceli, tak sa tam prihlásili. A čo sa týka komunistov.: Nie všetci (radoví) komunisti boli hajzli, ani neboli hajzli len preto, že boli komunisti. Hajzli (s prepáčením za výraz) boli preto, že sa bud takí narodili, alebo ich tak niekto vychoval, to neviem, ale hajzlov je dosť aj takých, ktorí nikdy komunistami neboli a napriek tomu inakší výraz by som pre nich ťažko hľadal. Ale to už je o inom.
 

Možná se blíská na lepší časy - zachovejte klid   12. 5. 2009 / 14:46
orlík
No jo, když jsme byli mladí, všechno měli před sebou a společně tlačili Blaníka, tak to bylo fajn i v tom Svazarmu. Ovšem pokud někdo z nás zatoužil po motorovým lítání, měl smůlu.
A nedělej si iluze, i když tě nikdo do armády nenutil, záloha jsi byl. Kdyby něco, jako svazarmovci bysme patrně proti imperialistům letěli coby návnady. Až po mnoha letech jsem pochopil, proč mi dalo tolik problémů vyběhat si "medical", když jsem měl půl dioptrie. Na toho Blaníka to nevadilo, ale v MIGu už to byl problém.
A jinak s těma hajzlama máš pravdu, ti byli, jsou a budou všade. I tenkrát jich bylo na letištích mraky.
 

Možná se blíská na lepší časy - zachovejte klid   12. 5. 2009 / 15:03
Koprik
...pripadne jeste prijede nepozvan na kafe namestek ministar vnitra, aby ti jemne promluvil do dues))Jo, tomu se rika pokrok, driv by te nalozili rovnou do antonu a hned odvezli do kachlikarny,abys vychladl.
 

Možná se blíská na lepší časy - zachovejte klid   12. 5. 2009 / 15:30
Mike2811
Neříkám, že je to dobře, netvrdím, že jsem z toho nadšený.
Na jedné straně jsou tu práva a zájmy jednotlivce jednotlivce a na druhé straně zájmy a potřeby celku. Bohužel někteří vidí jenom svůj píseček, a proto zde takový zákon vůbec je.
Když si chceš koupit pro sebe novou leteckou bundu a tvůj potomek potřebuje novou učebnici, ale ty máš jenom na jedno, tak taky koupíš tu učebnici (tedy doufám ), protože přemýšlíš nejen za sebe, ale i za celou rodinu. Když je potřeba postavit silnici, aby se mohlo x lidí dostat rychleji a bezpečněji z bodu A do bodu B a jeden človíček prudí, protože si představoval, jak stát hezky oškube a nevyšlo mu to, tak je to v podstatě ta samá situace, jenom v jiném měřítku.
Jenom bych byl opatrný na to, co zařadit do veřejného zájmu a co už nikoliv, protože takové označení je velmi ošemetné...
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 12:57
FSPilot   
Já neříkám, že je dobře někomu zabránit naložit se svým majetkem, já říkám, že není dobře, když do dlouhodobě fungujícího systému někdo zasáhne a zruší ho, jen aby měl profit... to je při nejmenším podlost... Když ti lidi ví, že tam je letiště, tak proč kupujou ten pozemek? Aby je zrušili, což je už jasný cíl! A nebo pokud někdo ten pozemek vlastní delší dobu, než je tam letiště a ono se tam postaví, tak s tím musel souhlasit a letiště je dlouhodobá záležitost, tak nechápu, jak si někdo může myslet "jo, povolím si na pozemku postavit letiště a za 3 roky ho zruším"... tam je logika kde?
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 13:08
Mike2811
Většina logiky bude schovaná v tom, že Aerokluby vznikaly za socialismu, ale po revoluci se v rámci restitucí většina pozemků vrátila majitelům - tedy i ty kde dříve bylo pole a teď tam bylo letiště.
Faktem je, že na věcném břemeni se s vlastníkem pozemku mohla ta letiště dohodnout už skoro 20 let, takže chyba nemůže být jen na straně majitelů.
Pokud to někdo později takhle koupil, tak asi máš pravdu, chce s tím dělat něco pro sebe, v čemž by mu ale nikdo neměl bránit - to je vlastnické právo, nic víc nic míň. Zapomeň na to, že se vše dělá pro veřejné blaho (kromě toho pár desitek hlučících nadšenců není pro zbytek obyvatel tak úplně veřejný zájem), je tu 20 let kapitalismus a pokud to někdo celou dobu ignoroval a neřešil to, tak by si měl rvát vlasy a ne kopat okolo sebe, jací jsou všichni svi...
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 13:12
Koprik
Ivosi, jsi naivni....za socialismu nikdo vlastnicke pravo neresil, pokud dobre vim, tak treba armada pouzivala spoustu letist, kde nebyla vlastnicka prava vubec resena - pokud slo o "statni zajem", tak se s tebou nikdo nebavil, pripadne se to znarodnilo a basta.Takze pokud se nekdo dobral treba v restituci sveho majetku (pres odpor ceskeho soudnictvi, byrokracie a vsudepritomne zavisti) tak je na nej potreba takto hledet a je to jen na nem, jestli tam letiste chtit bude nebo nebude.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 13:02
Koprik
Sorry Ivosi, puvodne jsem do toho vubec nechtel vstupovat, ale neudrzel jsem se. Chapu Tvoje nadseni pro litani, nakonec i ja jsem byvaly letec, snad i budouci a letecky nadsenec. Bohuzel mam pocit, ze pro stromy nejsi schopen videt les.
Takze jen 2 poznamky:
1) Prudky povalecny rozvoj aeroklubu a jejich vsestranna podpora statem prostrednictcvim SVAZARMu!Je treba vysvetlovat, ze SVAZARMu v te dobe velel general a aerokluby byli pripravkou pro armadni letce, kteri meli branit republiku pred zradnymi imperialisty?To nebyla zadna mirumilovna organizace urcena k ukojeni touhy letat siroke verejnosti.
2) Litani neni pro svorcaky (prvni veta kterou jsem slysel na letisti kdyz jsem tam prisel) a bylo drahe i driv, jenze se to kompenzovalo nejak jinak....treba tim, ze po cistkach v roce 1970 mohli motorove v aeroklubech litat jen velice dukladne proverene kadry a ostatni odchod na parek.....Dneska ma sanci kazdy, kdo je aspon trochu zdravy, ale musi si na to vydelat. Me tom pripada ferove.Dokazes si predstavit, ze by nejaka ulicni (skolni) duvernice u vas rozhodla, ze jsi neduveryhodna osoba a ze bys nemel mit na letiste pristup?
3)Vlastnicke pravo je nedotknutelne, bohuzel KSC u nas naprosto znicila toto povedomi a podporovala vlastnosti jako je zavist a podobne.
4) Spousta aeroklubu hraje uz 20 let mrtveho brouka - ono to nejak dopadne.... a jen maloktery udelal neco proto, aby se bud s vlastniky pozemku slusne domluvil, nebo si nasel jiny.Zkus se podivat treba na zapad od nas - snad nikde na svete neexistuje, ze kazdy aeroklub, zpravidla s minimalnim provozem o vikendu a jen par letadly ma vlastni letiste.A proc?Protoze vlastnit letiste je k**va draha zabava!Vetsinou je na kazedem malem letisti v cizine minimalne nekolik aeroklubu a vsichni spolu v klidu spolupracuji, funguji a hlavne litaji...Bohuzel u nas je to zatim nemyslitelne,kazdy si hraje na svem pisecku, a navzajem se dohaduji aeroklubaci s parasutisty a do toho jeste ultralajtisti....Pripada mi normalni, ze cast letist casem zmizi a aerokluby se sestehuji jen na nektera vetsi letiste a bude to fungovat treba jako v Benesove.Pripadne se Letnany domluvi s vojaky a budou v klidu litat ze Kbel, kde je stejne mrtvo.Bohuzel jsme Cesi a jeste chvili potrva, nez lidi zacnou myslet hlavou!HOWGH!
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 19:45
Luděk Ch.
Koupis si auto, na ktere nemas penize??? Nekoupis, maximalne si ho pronajmes na leasing. Rekni jediny duvod, proc by zrovna aeroklub mel mit jakekoliv pravo disponovat pozemkem, na ktery nema penize. Takze si ho muze pronajmout, ale samozrejme se smluvnim omezenim bez zaruky vecneho trvani. Tak to proste ma byt.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:01
Tragédie v JRD
Jen tak mimochodem, doslo ti taky, ze tenhle zakon mimojine znamena, ze zadne nove male letiste u nas uz nevznikne? Zkus premyslet se mnou .. normalni komercni subjekt se do stavby malyho letiste rozhodne nepohrne, takze ty muzeme vynechat.

Ale - takovy aeroklub s pokrokovym vedenim by se za normalnich okolnosti s nejakym normalnim majitelem pozemku dohodl na nejakem normalnim pronajmu pozemku pro hangar a pro drahu. proc ne. dejou se i vetsi "zazraky". ale tohle tenhle zakon defakto blokuje - zadny normalni majitel pozemku do niceho takovyho nepujde, protoze nebude riskovat, ze za ctyri roky se na clensky schuzi dostane do vedeni nejaky debil, se kterym se nedohodne a nasledne o ten pozemek proste prijde.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:24
FSPilot   
A všechny zákony jsou tak, jak jednou vyšly a už se nikdy neměnily, žejo?
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:26
Tragédie v JRD
tak takhle.. opet mi potvrzujes teorii ze tu jde jen o zavist a snahu nekomu zkomplikovat zivot (jsi bohatej, tak budes trpet). takze udelat zakon, vyvlastnit, nasledne zakon zmeni/zrusit, ze uz se zase vyvlastnovat nebude.

smutne, kam jsi dospel.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:28
OK-MSS
Mě by zajímalo, jak jsi přišel na to, že někomu závidí. Já to teda ani mezi řádky nečtu. Ale třeba jsem blbej.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:55
FSPilot   
To je v poho Už se na něm podepisuje únava
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:58
OK-MSS
Ale mě štve všeobecně netolerance nás všech k názoru toho druhého. Navzájem se neposloucháme, jen napadáme. Ale to je problém celé naší "civilizované demokratické" společnosti.
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 01:21
FSPilot   
To máš pravdu
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 10:41
Koprik
Nema pravdu!Spolecnost tvori lidi, to jsme my vsichni tady a okolo, my mame problem s uznavanim nazoru oponenta.Driv se diskutovat nemohlo, ted jsou vsichni jako utrzeni ze retezu, ale za to nemuze polistopadovy vyvoj. Taky to, ze spousta lidi je omamena reklamou, penezi atd....ne kazdy docista zblbnul, zalezi jen na kazdem z nas Ivosi. Bohuzel ono je pro spoustu lidi predevsim tech, co jsou lehce ovlivnitelni NOVOu, reklamou.....schovavat svoje hrichy a mindraky (ted mluvim obecne) za "polistopadovy vyvoj", politiky atd...Kazdy jsme sami sobe odpovedni za to, co v zivote udelame.To, ze je nekdo lump neznamena, ze jsme vsichni takovi a ze ho musime vsichni tupe nasledovat.
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 18:09
OK-MSS
Ale to v podstatě potvrzuje moje slova - akorát jsi to lépe popsal než já.
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 22:43
FSPilot   
Jinak řečeno můžem si za to sami a to psal OK-MSS...
a s tím tupým následováním, holt do je móda. Hajzlíci měli v naší společnosti vždycky navrh a protlačili se výš
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 22:47
Tragédie v JRD
podle tebe je hajzlik kazdej, kdo nedrzi hubu a krok, ale dokaze si jit za svym, vyuzivat zakona ve svuj prospech apod...
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 22:56
FSPilot   
Opratrně se slovíčkem "využít"... je totiž rozdíl využít něčeho a nebo zneužít něčeho ve svůj prospěch Pro mě je hajzlík ten, kdo zneužívá mezery v zákoně k osobnímu prospěchu, bez ohledu na následky pro ostatní, ale to pro tebe nic neznamená, pro tebe je to prostě "dobrá věc, když si každý dělá, co se mu zachce"
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 23:14
Tragédie v JRD
mezery v zakone taky vyuzivam (i kdyz k banalitam),ale za hajzlika se nepovazuju

a pozor - s delanim "co se mi zachce" to nema nic spolecneho.
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 23:26
Marky Parky   
Ostatně řekl bych, že mezer v zákonech využívá i FS Pilot jak divý. Přepokládám, že např. kvůli daním všechny lety létá jako výcvikové, že? Nebo poctivě rozlišuje kdy se učí, a kdy jen vozí kamarády, a s kamarády létá dráž?
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 23:58
FSPilot   
Všechny lety jako výcvikové normálně rozhodně nelítám Jak to mám zařízeno je v celku jedno, ale můžu vás ujistit, že jako výcvikové lety to nelítám

A jak to tak vidím, tak tahle společnost je asi hodně zkažená, když se dívá na člověka, který se snaží být poctivý, jako na debila... joo, jsem debil, bohužel, byl jsem vychovám jinak, než někteří tady...
 

Možná se blíská na lepší časy   14. 5. 2009 / 00:22
Tragédie v JRD
hele, a nebyl jsi to ty, kdo tu vcera kazdyho, kdo ma pozemek, obvinoval z kradene a podvodu? to ti zkazene neprijde?
 

Možná se blíská na lepší časy   14. 5. 2009 / 06:49
Luděk Ch.
Opravdu mas pocit, zes byl dobre vychovan, kdyz mas snahu krast majetek vlastnikum a pridelovat je nejakemu spolku nadsencu? Mne se to jako dobra vychova nezda. K dobre vychove naopak patri ucta k majetku jinych, at je to treba televize, pocitac, auto nebo pozemek. Jenze takova vychova te jaksi minula. Rozdelil bys mezi zajmovy spolek, se kterym nemas nic spolecneho, veci, ktere mas doma? Tezko. Ale cizi pozemek klidne, ze? Proc delas rozdily?
 

Možná se blíská na lepší časy   14. 5. 2009 / 09:47
FSPilot   
Je vidět, že ani jeden z vás absolutně nepochopil, o čem jsem tu celou dobu mluvil a překrucujete to ve smyslu, že příjde někdo a řekne "chci letiště" a v tu ránu podle (údajného, vámi smyšleného) názoru bych obětoval cokoliv a za každou cenu bych mu poskytl jakýkoliv pozemek...
No marné, jak to někomu nemůže dojít, tak prostě nedojde...s tím se nedá nic dělat

Ani jeden z vás nemá ani potuchy, jak vznikaly ty letiště a oba čerpáte jen "z googlu" a co se kde píše (neříkám, že já ne), nicméně včera jsem se bavil s jedním z lidí, kteří zakládali několik letišť a rozhodně to nebylo "svazarm řek, že bude letiště a lidem se oznámilo, že přišli o pozemky a bylo letiště", resp. ne ve všech případech, jak si myslíte vy
 

Možná se blíská na lepší časy   14. 5. 2009 / 09:57
OK-MSS
Myslím, že to řekl Seneca - používej více uši než pusu - nebo něco v tom smyslu. Většina z nás a tím myslím i sebe, v první chvíli vidí rudě. Chce to se jen zamyslet přečíst, pozeptat a ne hned poslat dotyčného do řiti jako to někteří udělali s tebou. Tím je ale nechci nijak morálně ponížit nebo naznačit, že si jich nevážím. Jen nemám rád, když by měl někdo za svůj názor být vyobcován ze společnosti - viz můj dlouhý a možná i trochu nesourodý příspěvek (mimo jiné je v něm plno pravopisných chyb).
 

Možná se blíská na lepší časy   14. 5. 2009 / 10:50
Luděk Ch.
Co s tim ma spolecneho zakladani letist? At je zakladal kdokoliv, kdekoliv a kdykoliv, tak smerodatne je pouze to, ze ten pozemek nekdo konkretni vlastni. A je uplne jedno, jak k nemu prisel (pokud to bylo legalne) a ten zakon s tvoji podporou by mu mel upirat nebo omezovat moznosti nakladani s nim. Spolek leteckych nadsencu neni pro obcany CR o nic prospesnejsi, nez bytove domy (spis naopak), takze nevidim duvod, proc by AK mel mit prednost.
 

Možná se blíská na lepší časy   14. 5. 2009 / 11:02
orlík
Skoro bych tuto diskusi ukončil. Poslanci naštěstí návrh právě ze zde probíraných důvodů neschválili, snad i díky jeho zveřejnění.
Ovšem ještě jednu poznámku, aniž bych se chtěl nedejbože zastávat nějakých vyvlastňování: s pozemkama je to u nás hodně komplikovaný. Něco má konkrétního vlastníka, ale mraky právě takových pozemků o nichž je řeč patří pozemkovému fondu, ev. obci. A právě prostřednictvím zejména pozemkového fondu se k nim dostávají různí pochybní podnikatelé a investiční společnosti (opět se nikterak nechci navážet do slušných podnikatelů) a to je patrně to co zde někteří vyjádřili pojmem "rozkradený majetek". Neboť samozřejmě, koupí-li např. bývalý ministr "bezcenné" pozemky na nichž se za dva roky začněe stavět dálnice, nelze ho jistě považovat ani za člověka šikovného, schopného natož slušného. Byť se jistě žádnému zákonu nezprotivil.
 

Možná se blíská na lepší časy   14. 5. 2009 / 11:25
Koprik
To mas pravdu, nicmene bez "spoluprace" penez lacnych uredniku na prislusnych uradech by to nemohlo fungovat k vsestranne spokojenosti...viz.. nedavny pripad v Karlovych Varech na magistrate.Pokud proste u nas budou lidi schopni prodat vlastni babicku, tak je jen malo moznosti, jak tomu uplne zamezit.Ani kontrola nemuze byt nikdy stoprocentni, dokazovani je slozite a navic zijeme ve zbabele dobe, kdy te za to, ze blbce nazves blbcem zenou rovnou k soudu.
 

Možná se blíská na lepší časy   14. 5. 2009 / 12:37
orlík
Tak o tom žádná, ke všemu ochotné spolupracovníky to vždycky vyžaduje. A snad takovým případům, aby pozemek pod fungujícím letištěm náhle získal vykuk ze správné strany se správnými kamarády a následně ho prodal "ve veřejném zájmu" na stavbu skladové zóny (minimálně za stonásobek, než co ho minulý týden stál), tak snad na to původně návrh zákona myslel. Nicméně, jak už jsem včera psal "cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly" a tak buďme rádi, že to neprošlo.
 

Možná se blíská na lepší časy   14. 5. 2009 / 06:37
Luděk Ch.
To uz je dan za svobodu. V demokracii to nemuze fungovat jinak, nez ze vsechno co neni zakonem zakazano, je povoleno. Jinak osobne bych klidne mohl povazovat za hajzlika kazdeho, kdo lita, protoze zrovna ja nemuzu. Je to tak? Jinak ja nevlastnim zadne lukrativni pozemky, jsem obycejny zamestnanec, presto je mi ze tvych, Honzy Marka a OK-MSS nazoru na soukrome vlastnictvi a snahy uprednostnovat zakonem ty, co vlastni h*vn*, na zvraceni.
 

Možná se blíská na lepší časy   14. 5. 2009 / 08:01
OK-MSS
Takže pozor !!!!! Já jsem tady nikdy soukromé vlastnictví nezpochybňoval a nikdy nespochybňuji. Sám taky něco vlastním a není to jen h**no. Nevíte nikdo jestli jsem jen zaměstnanec nebo mám firmu nebo kradu nebo jsem povaleč. Jen jsem se snažil naznačit, že posílat někoho do Koreje, na Kubu nebo mu jen za jeho názor na nějaky pochybný připravovaný zákon vynadat a sepsout ho, je úplně stejné jako to před 89 rokem dělali naši báječní soudruzi. Nechci to už zažít ani z jedné ani z druhé strany aby někdo byl za svůj byť pro tebe nepochopitelný názor posílán do vyhnanství. Tady je jasně vidět jak si nerozumíme. Tyhle krátké a útržkovité věty jasně dokazují, že se takhle složitá otázka na fóru o leteckém simulátoru probírat nedá.
Ono mít majetek a balík peněz je také velká zodpovědnost. Nejen k sobě, ale i k těm druhým. Není opravdu každému zhůry dáno, aby se dopracoval do vední nějaké firmy nebo si sám něco založil. Ale to neznamená, že je příživník nebo závistivec. Každý máme na tomto světě "přidělenou" nějakou úlohu. A všichni bychom měli mít pocit sounáležitosti. Ani ten co vlastní velký majetek, případně firmu se bez zaměstnanců neobejde. To ale neznamená, že je smí považovat za flákače a příživníky všeobecně. Tak jako by zaměstanec neměl smýšlet o svém zaměstnavateli, že je jen vydřiduch.
Spíš v dnešní společnosti chybí nějaká morální autorita. Nevít přesně kdo to tady napsal na příkladu Bati. Ono ale ve skutečnsti opravdu vše naznačuje, že jedině ten kdo má peníze, ten je úspěšný - reklama, sdělovací prostředky. Krajina zastavěná billboardy, ohyzdnýma krabicema super a hypermarketů - tohle opravdu nemá nic společného s tím, že se lidé chtějí jen najíst, jak tady prohlásil Kuma. Která s těchto velkých nadnárodních firem, má svého jediného majitele jako byl třeba Baťa nebo firma Kolben a Daněk. Z těhle společností nám žádné morální poselství ani prospěch opravdu nepřijde. Nesmíme se proto divit, že je tady mezi spoustou lidí dziluze z tohoto systému. Alespoň podle mého názoru to má s demokracií málo společnédo a nepleťme si pojem sociální společnost s pojmem socialismus, který do nás vtloukali komunisti. Jsem ve svých 50 letech tak stále idealista i když někdy znechucený. Ale neberme si ideály, ideály o lepší společnosti. O morální společnosti. Bez ideálu bez nějakého cíle by život ztratil smysl. Smozřejmě každý máme jiný ideál nebo cíl, kterého chceme dosáhnout. Jsou tady samozřejmě zákony, které jsou špatné, tvořili je nakonec jen lidé. Dají se samozřejmě zákony obejít a je to jen na morálce. Ale každý má hranici toho co je morální posunuto někde jinde. Je to věčné dilema co je lidstvo lidstvem. Co je zlo a co dobro. Nikdy to neskonční. Byť už třeba nebude existovat takzvaná civilizace. K životu v podtatě potřebujeme jenom jídlo, vodu, vzduch, střechu nad hlavou a někoho, ským se můžem o to podělit a to je rodina a pár přátel. To ostatní jen jen navíc. Ale i tak díky za to. Toť vše. Howgh
 

Možná se blíská na lepší časy   14. 5. 2009 / 09:56
FSPilot   
K té morálce uvedu příklad, jak úžasná společnost jsme a jak je to strašně demokratické, že každý se snaží najít mezeru v zákonech a "ojebat" ostatní ve vlastní prospěch...
Byl jsem v anglii chvíli, ale za tu dobu jsem pochopil od všech známých, co jsem si tam našel, že ikdyž je to demokratická společnost, tak tam rozhodně neplatí to Luďkovo "co není zákonem zakázáno, to je povoleno", ale lidé jsou tam tak vychovaní, že je ani nenapadne dělat takové prasárny, jaké se dějou u nás, ikdyž by to nebylo třeba protizákonné, ale z morálního hlediska by se takhle nesnížili.. kdežto naši "pseudodemokraté" jakmile můžou a najdou jakokoliv mezírku, tak ji musí zneužít, protože přiživit se na něčem, co mi zákon výslovně nezakazuje je přece "dobrá věc"...

Z toho je mi na zvracení taky pane Ch.
 

Možná se blíská na lepší časy   14. 5. 2009 / 10:17
parostroj
Možná to bude tím ,že tam neměli komunisty ve vedení.Komunistická idea vybuzuje ty nejnižší lidské pudy.
 

Možná se blíská na lepší časy   14. 5. 2009 / 10:32
Koprik
Ivosi,ty jsi ale prvotridni demagog. Kdo to je, ten "pseudodemokrat"??Ty, ja , Ludek?Myslis tim prazaky, brnaky, chachary, nebo ruzne naplaveniny????Ci je to chyba, ze spousta lidi ma potize s moralkou?Kdyz ti napisu, ze vic nez 40let devastace spolecnosti pokusy komunistu se na lidech podepsalo hloubeji, nez si kdo dokaze predstavit, stojim si zatim. Na druhou stranu, kazde rano se sam sobe muzu podivat do oci, pac jsem nedelal lumparny ani za komousu, ani ted. Takze si dovolim tvrdit, ze vsechno je nakonec v lidech.
A k te Anglii.Mam s tim zkusenosti a to co rikas, to plati...Ale ona je i Anglie jina, nez tu kterou znas knizek.Je to Anglie plna pristehovalcu, narodnostnich mensin, ktere jsou uz spis vetsinami a tam tato pravidla rozhodne neplati....nedelej si iluze.A taky to chvili trvalo, nez se tam k tomu gentlemanstvi aspon nekteri v Anglii dopracovali.Predtim ovsem nasilim kolonizovali podstatnou cast sveta a tam se lidskymi pravy a pravidly rozhodne nezdrzovali.
 

Možná se blíská na lepší časy   14. 5. 2009 / 11:00
FSPilot   
Tak třeba uvedu příklad, který se stal a děje se u nás pořád... Napadnu někoho s úmyslem ho zranit (do hlavy mi nikdo nevidí, takže mi to steně nikdo nedokáže), budu umět nějaký bojový sport.... Dotyčný bude o polovinu menší, než já a aby se ubránil, tak si vezme nějakou řekněme dřevěnou tyč, dostanu po palici, zpřeláme mi ruce. Já, jakožto ten, co ho napadl ho zažaluju za ublížení na zdraví a borec půjde sedět za to, že se bránil... to je fajn. Pokud nebude nikde okolo žádný svěděk, tak nemá šanci prokázat, že jsem ho napadnul jako první... Takhle se dá třeba zneužít mezera v zákoně, který v takových případech (pokud si vzpomínám dobře) uvažuje s přiměřenou obranou, resp. bránící se nesmí použít např. nástroj, pokud ho napadne někdo holýma rukama... pohoda, ten kdo umí bojový sport může holýma rukama v pohodě i zabít, ale to nikdo neřeší...
Nebo jiný případ (nevím jak to dopadlo, ale to nechápu do dneška), kdy někoho chtěli zabít, hodili ho do kufru a těžce raněného ho vyhodili někde v lese a pak, když dotyčný přežil se s ním soudili, že jim "zašpinil auto"...
A takových případů je veeeeliká spousta, nejenom u napadení, ale i jiných.
Tohle je demokratické?
to Parostroj: kdo si myslíš, že nejvíc dneska dělá těch podvodů, kráděží a obchází zákony, kde se dá? Lidé, kteří si ten komunismus ani moc nepamatují, protože byli ještě děcka, nebo ti, kteří v té době ještě vůbec nebyli (samozřejmě, vyjímky se najdou) a pak jak je moh ovlivnit? To se na režim budem vymlouvat pořád? Vždyť už je 20 let pryč, takže ty mladé to neovlivnilo, to ti, kteří je vychovali, takže se na něj neustále nebudem vymlouvat na věky věků, ne?
A jestli to nikomu nevadí, tak na nejvrchnějších pozicích vlády sedí velká spousta bývalých stranníků atd. ale to už nikoho nezajímá, žejo...
 

Možná se blíská na lepší časy   14. 5. 2009 / 11:35
Tragédie v JRD
mas v tom trosku gulas, chlapce. ale k tomu druhemu pripadu - nejspis mas na mysli pripad toho srazenyho kluka - nikdo nikoho nechtel zabit. slo o dopravni nehodu, kterou zavinil ten klucina , co prezil. ridic auta byl nasledne stihan (a pokud si pamatuju, I odsouzen ) za neposkytnuti pomoci. a majitel auta pote po vinikovi nehody chtel uhradu vznikle skody.

a ten prvni priklad - vidis to pril4s zjedodusene , pripada mi, ze jsi tezce zmanipulovan tim, co vidis v televizi.
 

Možná se blíská na lepší časy   14. 5. 2009 / 12:24
parostroj
A co rodiče,prarodiče aj.příbuzní a známí kteří si vté době užívali stranických prebend,myslíš si že snad své potomky neovlivní?Na dekomunizaci společnosti bude potřeba ještě několik desetiletí.
 

Možná se blíská na lepší časy   14. 5. 2009 / 14:36
Marky Parky   
Ono je potřeba si uvědomit co z čeho vychází.

a) ty podvody, krádeže a obcházení zákonů, na které teď nadáváš jsou nyní vychází z toho, že současný právní řád, ač se jim snaží zamezit, je prostě děravý

b) správná cesta (IMHO) pro co nejednodušší zamezení je v maximálním respektu práv jednotlivce a maximálním zjednodušení zákonů (aby jednotlivci svým právům rozuměli a dovedli se účině bránit)

c) přesně tyhle typ zákona, který upřednostní zájem jedné skupiny obyvatel nad jinou pouze na základě úřednického rozhodnutí, jsou cestou do pekel, protože přesně tyhle díry vytváří. A čím víc bude takových zákonů, tím víc podvodů a zneužití a ne naopak.

A souhrnnem bych řekl, že já osobně mám z tvé argumentace přesně opačný pocit - že tvé nazory jsou ovlivněny právě tím, že je komunismus 20 let pryč a ty jsi ho nezažil. Že jsi celou dobu vyrůstal v jakés takés občanské společnosti, kde tvou popisované jevy jsou vnímány jako negativní a současně jsou zveřejňovány. A právě díky tomu, že jsi nezažil "neobčanskou" společnost, propagandu a cenzuru na každém kroku, omezování snad všech lidských práv atd..., si neuvědomuješ, že právě většina věcí které zmiňuješ (spekulace s pozemky a pod..) vychází z toho, že téměř nekontrolovatelný úředník má příliš moci ve svém razítku. A že čím víc téhle moci mu dáš (např. tím, že bude rozhodovat kde vznikne věcné břemeno letiště), tím bude hůř. A né líp.

Takže já neříkám, že tebou popisované problémy neexistují - existují. Ale současně říkám:
a) buďme rádi, že o nich můžeme veřejně mluvit a hádat se
b) buďme rádi, že si můžeme o svých věcech rozhodovat sami a že to za nás nedělá bez našeho přičinění nějaký úředník
c) buďme rádi, že pokud někdo omezí naše práva, že existují instituce, u kterých se (byť někdy stále obtížně) lze bránit
d) a v neposlední řadě, pokud nám vadí cokoliv, co se dneska děje, tak na to hlavně mysleme až (na celostátní úrovni) půjdeme za pár týdnů/měsíců k volbám, nebo (na místní úrovni) až budeme příště hlasovat v radě aeroklubu, sdružení vlastníků, v komunálních volbách

Prostě občanskou společnost je potřeba budovat odspodu a od sebe v první řadě uvědomělým domáháním se práv svých za současného respektování práv ostaních. A ne hospodskými kecy o "zlých podvodnících" a přijímání absudrních zákonů výše uvedeného typu.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:57
FSPilot   
Co to prosímtě plácáš?

To, že se zákony mění nebo ruší je ukázka závisti? Tak to asi ta tvoje ODS závidí chudým, když zavedla tolik zákonů, které se v zápětí budou rušit (poplatky u lékaře atd. - nevím teď přesně co všechno, ale bylo toho víc)
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 23:59
Tragédie v JRD
jenze ty zakony nerusi ods. ale strana, ktera k znarodnovani (a rozdavani tem "chudejm" z toho, co sama nakradla) nema zrovna dvakrat daleko.

a jak by jsi si to teda predstavil? nejdrive tedy majitele vyvlastnime, pak zmenime zakon .. a co uz s tema vyvlastnenyma pozemkama? to jim jako milostive vratime, nebo .. co?
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 00:13
kuma   
Akorát dokazuješ, jak povrchně se na věci díváš - ovlivněn (možná si to nepřiznáš) titulky bulváru a zprávami z Novy. Co vůvbec víš o regulačních poplatcích? proč byly zavedeny, jaké je jejich místo v úhradách zdravotní péče? Zda skutečně splnily očekávání - snízžit počet pacientů, kteří chodí k lékaři prostě aby někam zašli - a jaká je finanční bilance. Kolik dáváš holičce diškreci, když ti odrbe hlavu - nebo servírce, když ti v hospodě dá flákotu?
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 00:30
FSPilot   
Ale tady teď nejde o to, jestli ty poplatky byly k něčemu a jak splnily účel. Mě šlo o to, že Tragéd tvrdí (ikdyž nepřímo), že se zákon vydá a už se nemůže změnit
A přitom to u nás funguje neustále tak, že někdo vydá zákon, pak se změní vláda, taho zase zruší, pak se vrátí ta předchozí, zase udělá nějaký návrh, odejte, příjde druhá, zas to zruší a pořád dokola a nebo pokud ten zákon tyhle přestřelky přežije, tak každá vláda na něj vymyslí několik novelizací a úprav... tak nevím, proč zrovna tenhle zákon (kdyby prošel) nemohl být změněn, jako snad všechny ostatní?
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 00:33
Tragédie v JRD
pockej ... ty se mi snad zdas. a porad jsi mi neodpovedel.

ty by jsi nejdriv vyvlastnil pozemky letist a pak by jsi zmenil zakon... nebo jak si to jako predstavujes? co by se po ty zmene zakona stalo s tema vyvlastnenyma pozemkama?
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 01:04
FSPilot   
Běž už spát Nějak ti to leze na mozek a únava ti asi taky zrovna neprospívá

Odpověď (aby se ti líp spalo): Vzhledem k tomu, že by se to vztahovalo na ÚCL, který by rozhodoval, které letiště jo a které ne, tak bych předpokládal, že to nebude jen tak, jak to tu píšeš, ale vzhledem k tomu, že je tu spousta takových jako ty, tudíž okamžitě zneužít všechno dostupné pro vlastní prospěch, tak by to chtělo ten zákon pořádně promyslet a pomoct některým (důležitějším) letištím přežít majetkoprávní vztahy, pokud by byly ochotné na to přistoupit se stanovením nějaké náhrady tomu vlastníkovi (např. jiný pozemek ve stejné ceně - to už se tady děje a zas tak nefunkční to není; viz. stavba dálnice). A pokud by se objevily problémy, což se dá čekat (jsme v česku), tak samozřejmě by bylo třeba ten zákon upravit tak, aby byl co nejméně zneužitelný, ale dalo by se očekávat, že po chvíli by byl už nepoužitelný, resp. dalo by to předělat jako "ochtrana rozvoje velkých letišť" (Praha, Brno, Ostrava)...
Nejsem právník, tak co bych ti měl psát... ale když už jinak neusneš, tak aspoň takhle bych to viděl (idealisticky)
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 01:16
Tragédie v JRD
no, idealista. je to videt. celkem uplne mimo realitu.
 

Možná se blýská na lepší časy   12. 5. 2009 / 11:47
kutak
jéé a já čekal odkaz na tohle http://fotbal.sport.cz/fotbal/reprezentace/149930-fotbalovou-reprezentaci-povede-straka.html
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 12:20
Atarian   
co to je "blíská"?
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 12:23
FSPilot   
To je spojení dvou slov... "blízko" a "blýská" a znamená to, že se někde nedaleko blýská
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 13:09
kuma   
Jsem překvapen krátkozrakostí některých koelgů zde...

1) jde o těžký průlom do vlastnických práv - hrubé porušení pravidel civilizovaného světa -20 let zpátky v naší historii. Nepřekvapuje, že takové snadné vyvlastnění předkládá poslanec na KSČM - kdysi to fakt bylo běžné. Já už znova nechci!

2) je to celé účelová fligna - asi kvůli druhé dráze na Ruzyni (!!) - pokud nebudou vyřešeny majetkové poměry a prostor pro stavbu, je letiště (ať s dráhou nebo bez) špatně prodejné. Při takovémhle zákoně - Fíha, to by se to prodávalo!

3) takováhle kurvárna zdvihne vlnu nevole proti leteckému sportu - vrátí se to odjinud. To není podpora letectví - to je past na mamuita!!!


Bože, rozume, kam ses ztratil ???
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 13:15
Tragédie v JRD
kumo, dovolim si te opravit.

ten komunista je jen zpravodaj (byt s tim asi souhlasi . ale navrhuje to skupina poslancu ods (!!!) a to me irituje dvojnasob. tohle je imho jednoznacne vysledek klasickeho lobbingu. nekdo z okruhu aeroklubu poradne zalobboval (cili pouzil "zbrane", ktere tu mistni fanaticky zastance tohoto zakona jinak odmita).
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 13:21
FSPilot   
Tak vidíš, jaká ta tvoje ODS je... pro prachy všechno Jak říkám, stačí vědět, kam strčit obálečku s kapříkama a můžeš mít cokoliv

Btw. když je to teda taková prasárna, tak oka, ale na všechny stejným metrem, tudíž i na LKPR. Máte tam novodomečkáře, kteří pozemky nedají, tak s další dráhou máte prostě smůlu.
A když se další letadla nevejdou, tak to může lítat do Ostravy nebo do Brna a do Prahy dojedou vlaky, ne? Když nemají pozemky, tak ať to neberou těm lidem, když to nechtějí, když jsou majitelé... sám jsi to tak Tragéde řek. Jsou majitelé, mají vlastnické právo a tím pádem Letiště Ruzyně nemá žádné právo nutit je, aby prodali a máte po dráze
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 13:25
Tragédie v JRD
ach jo. ja nepsal, ze to navrhuje ods. ale skupina poslancu z ods (on je v tom trosku rozdil ... mozna ty ho nevidis, jak uz se tesis, az napochodujete majiteli vaseho pozemku do baraku a vyhodite ho)...

ale jinak me zarazi tvuj postoj - normalne "obalcicky" povazujes za spatne a nemoralni. ale kdyz jde o neco, co se ti libi, tak je to vlastne v poradku, je jedno jak se k tomu dojde, ale hlavne ze zakon vznikne?
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 13:32
FSPilot   
Ne, spíš se vysmívám vám, že řvete v podstatě úplně stejně jako já tady Na LKPR nemůže být dráha, tak se chodí, podplácí lidi, vyhrožuje, dokonce zákony na to vydávají, aby to bylo, protože to prostě MUSÍ, protože PRAHA!
Tam se musí pomoct všemi možnými i nemožnými prostředky...

Když se nesmí podle tebe sáhnout na vlastnictví majitele nějakého pozemku (souhlasím, ikdyž v některých případech je to nemorální, jak ti majitelé k pozemkům přišli a co tím chtějí dokázat), tak máte v LKPR prostě smůlu, další dráhu mít nebudete, protože ti majitelé pozemků to prostě neprodají a podle toho, co sám tvrdíš tam ta dráha nikdy být ani nemůže (pokud ty lidi nějak "nepřesvědčíte")
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 13:34
kuma   
Ale prd, Praha. Nech regionální komplexy ležet. Tohle jsou miliardy, které nesmrdí - a bylo by to stejné, kdyby se jednalo o tak velkou částku v Ostravě, na Kladně, nebo třeba v Krpoli.
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 13:40
FSPilot   
Tady nejde o regionální komplexy, vždyť to vidíš, že pokud se jedná o jejich věc, tak řvou jak malí, ale když to udělá někdo jiný, tak je za debila No prostě je vidět ten stejný metr všude...

Jinak zase hodím blábol do placu:
Jde o miliardy, fajn, hodně peněz, budem řvát. Když jde o vzdělání, resp. trávení volného času, na tom se nedá vydělat, proč bychom se snažili... nevadí, že nám degraduje mládež, hlavně, že vyděláme (což se projede na soudech, nápravných zařízeních atd.)... To nikdo nevidí, to je všem jedno. důležité je mít "tlustou peněženku".... Všichni za americkým vzorem. "Neznám víc než svůj barák a dvě ulice vedle, ale jsem happy, protože můžu chlastat jak duha, protože hodně vydělávám" Super život!
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 15:33
kuma   
To ale není americký vzor....

Nijak se amíků nezastávám, jsou vlastně tak nějak jak umytý Rusové, ale zas jim nemusíme na hlavu házet všechno - ono to zjednodušení by nás mohlo svést na stejnou cestu, jako jsou právě ti "vyvlastňovatelé".

Tržní kapitalismus si vymyslela Evropa - a rovnítko mezi lobismus a korupci položili v Itálii už taky dávno a dávno.. I Maffia byla do USA importována ze starého dobrého "kontinentu"
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 18:43
SONP   
Ono v té absurdní a špatné konstrukci, kde stavba není součástí pozenku, kterou opravdu zavedli komunisti, nezbývá nic jiného než k přístupu a využívání stavby zřizovat věcná břemena za přiměřenou náhradu.

Tohle není žádná novinka, to je v občanském zakoníku již několik desetiletí. Nový zákoník už by tenhle nesmysl měl odstranit, nicméně ty současné stavy zůstanou, a je třeba je nějak vyřešit.

A buď na tom bude bit vlastník stavby nebo pozemku. A vyberte si. Máme dát přednost vlastníkovi pozemku a stavbu na cizím pozemku zbourat? Nebo omezit vlastnické právo vlastnika pozemku a zajistit vlastníkovi stavby využívání věci v jeho vlastnictví? Kdo je v právu?
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 13:32
kuma   
ad TVJZD - ano, to máš pravdu. Přestože jsem náturou spíš (holandsko-švédský ) socialista, měl jsem rudo před očima, když jsem to četl...
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 13:34
Tragédie v JRD
ja kdyz to cetl rano a porad tam pindal ten magor z kscm, tak jsem to taky hned hodil na kscm. pak jsem si to pro jistotu precetl jeste jednou, protoze jsem neveril co ctu. a pak uz jsem zaregistroval i ods... no comment radeji.
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 14:18
skyfly
keď už tu tak politikarčime, tak pridám aj ja svoju trošku do mlyna ako reakciu na tvoje
" jsem neveril co ctu "

Pokial ide o diskutované téma, myslím, že netreba nič dodávať¨, je to jasné jak facka a súhlasím plne s názormi jak tvojimi tak Kumy.

Za seba napíšem iba tolko, že ja som sa prestal definitivne a navždy čudovať čomukolvek od doby čo začali politici v tomto štáte úplne oficiálne raziť politiku s heslom " máme síce platné zákony, ale správna cesta je naučiť sa hladať v zákonoch medzery a za každú cenu zákony obchádzať . "
A uvidíte, že s týmto postojom uspejú a vyhrajú budúce volby
(Predpokladám,,že je jasné, že narážam na ČSSD resp.Ratha a jeho šialené a trapné klučkovanie jak hradiť poplatky za pacientov)

Takže mňa tu už nič neprekvapí a aspoň som ušetrený situácie "že neverím co čítam"
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 13:41
MaPa   
Kdyby jen ODS:
Koukni se pořádně do sněmovního tisku:
http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?o=5&ct=590&ct1=2
Kdybys četl můj příspěvek v paralelním threadu:
http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=299739&lan=0
tak bys zjistil, že tu největší hovadinu předložil právě Hojda:
http://www.psp.cz/sqw/detail.sqw?id=366
což je Komunista jak vyšitej.

Pak existuje obdoba od Laudáta, Dundáčkové, Šeicha a Lhoty, což už do oblasti ODS spadá.
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 14:01
Mike2811
Paene bože
Ty šílené odstavce vymysleli na hospodářském výboru - zápis tady: http://www.psp.cz/sqw/text/text2.sqw?idd=54411 bod číslo 6, není to tam konkrétně rozepsané, ale nakonec to odsouhlasili všichni přítomní, dost možná ani velká část nevěděla s čím souhlasí. Novináři to taky objevili až po měsíci. Komunista byl zpravodaj, to jest osoba, která za zákon v průběhu schvalování administrativně zodpovídá, rozhodně to není člověk, který zákon předložil (je to vládní návrh) a jestli právě on navrhl ten odstavec 5, se nedozvíme protože o tom zápis taktně mlčí - co je podstatné, nakonec stejně souhlasili všichni...

http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=299739&lan=0 - ten příspěvek mluví o něčem jiném, jiné důsledky téhož návrhu, jakou to má souvislost s možným břemenováním soukromých pozemků ?
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 14:11
MaPa   
Ale houby. Hojda je v tom až po uši. Tohle předložil písemně sám sněmovně 27.4.:


Poslanec Pavel Hojda
K zákonu č. 49/1997 Sb.
1. V čl. I se za bod 9 vkládají nové body, které znějí:

V § 36 odst. 1 zní:
“(1) Leteckou stavbou je
a) stavba letiště,
b) stavba dráhy ke vzletům a přistávání letadel bez zřetele na její stavebně technické provedení,
c) stavba drah a ploch určených k pohybům letadel souvisejícím s jejich vzlety
a přistáváním bez zřetele na její stavebně technické provedení,
d) stavba v prostoru letiště a
e) stavba sloužící k zajištění letového provozu mimo prostor letiště.”

1.2. V § 36 se za odstavec 4 vkládají nové odstavce 5 a 6, které (včetně poznámky pod čarou č. 4a) znějí:
“(5) Jestliže byla zřízena letecká stavba na cizím pozemku a vlastníku této stavby se prokazatelně nepodařilo dosáhnout majetkoprávního vypořádání s vlastníkem pozemku, je příslušný speciální stavební úřad oprávněn na návrh vlastníka stavby zřídit věcné břemeno, které je nezbytné pro výkon vlastnického práva ke stavbě.
(6) Součástí rozhodnutí podle odstavce 5 je stanovení výše jednorázové náhrady podle zvláštního právního předpisu4a).
________________________________
4a) Zákon č. 184/2006 Sb., o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění).”.
Dosavadní poznámky pod čarou č. 4a) až 4d) se označují jako poznámky pod čarou č. 4b) až 4e) včetně odkazu na tyto poznámky pod čarou.


a tady se k tomu jednoznačně přiznává:
http://www.psp.cz/eknih/2006ps/stenprot/056schuz/s056136.htm#r7
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 14:21
Mike2811
Souhlas, i když ne úplný, toto je zápis ze sněmovny, kde vystupuje jako zpravodaj hospodářského výboru a prezentuje ten zákon a jeho pozměňovací návrhy. Nedovedu posoudit, jestli mluví za sebe, tedy za poslance Hojdu, nebo zda prezentuje názor hospodářského výboru, kde dospěli k těmto pozměňovacím návrhům. Chtělo by to takový zápis ze schůze hospodářského výboru, což bohužel nikde nemůžu najít...
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 14:28
MaPa   
hele, já tuhle novelu sleduju jak ostříž. To, co Hojda dostal z HV tak presentoval o pár řádků výš. HV totiž tyhle pozměňováky vyřadil. proto byly načteny dodatečně až v průběhu druhého čtení těmi, co je nadále tlačí.

Když se koukneš na celý ten text, tak až po bod A pana poslance Vlčka to je to, co odešlo z HV a Hojda presentoval jako zpravodaj. Další body až myslím po E jsiou dodatečné pozměňováky z druhého čtení. Ale pozměňovací návrh pod bodem B (mají uvedeno v textu malé b) je jen holá Hojdovina.
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 14:35
Mike2811
Teď jsem se ztratil, který dokument myslíš (raději pošli odkaz, už v tom mám čurbes) Co jsem dohledával, paragraf 36, odstavec 5 a 6 byl přijat na schůzi HV, bližší zápis z ní zatím nemám. Schůze z 27. dubna byla až poté co to celé bylo odsouhlaseno, nebo myslíš něco jiného ?
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 14:38
MaPa   
Koukám, že základ tam už strašil z HV:

11. V § 36 se za odstavec 4 vkládají nové odstavce 5 a 6, které (včetně poznámky pod čarou č. 4a) znějí:

“(5) Jestliže byla zřízena letecká stavba na cizím pozemku a vlastníku této stavby se prokazatelně nepodařilo dosáhnout majetkoprávního vypořádání s vlastníkem pozemku, je příslušný speciální stavební úřad oprávněn na návrh vlastníka stavby zřídit věcné břemeno, které je nezbytné pro výkon vlastnického práva ke stavbě.
(6) Součástí rozhodnutí podle odstavce 6 je stanovení výše jednorázové náhrady podle zvláštního právního předpisu x).
________
4a) Zákon č. 184/2006 Sb., o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění).”.
Dosavadní poznámky pod čarou č. 4a až 4d se označují jako poznámky pod čarou č. 4b až 4e včetně odkazu na tyto poznámky pod čarou.
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 14:21
Tragédie v JRD
hmm... je videt ze novinky jsou opravdu duveryhodne. diky za detektivni praci
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 14:23
MaPa   
Ale abych byl objektivní, tak tohle je ten konkurenční návrh z dílny poslanců ODS:

Poslanci František Laudát, Eva Dundáčková, David Šeich, Zdeněk Lhota
K zákonu č. 49/1997 Sb.
1. V čl. I se za bod 2 vkládají nové body, které znějí:

V § 2 odst. 7 nově zní:
“(7) Letištěm je vymezená a vhodným způsobem upravená plocha, trvale určená ke vzletům a přistávání letadel a k pohybům letadel s tím souvisejícím včetně souboru leteckých staveb a zařízení letiště.”.

2. V čl. I se za bod 9 vkládají nové body, které znějí:
2.1. V § 31 se za dosavadní odstavec 2 vkládají nové odstavce 3 a 4, které (včetně poznámky pod čarou č. 1n) znějí:
“(3) O stanovení hranic vymezujících letiště a o jejich změně rozhoduje Úřad na základě žádosti provozovatele letiště po posouzení technických a provozních podmínek stanovených pro daný druh letiště dle leteckých předpisů (§ 102).
(4) Na návrh provozovatele letiště doložený rozhodnutím Úřadu dle odst. 3 zapíše místně příslušní katastrální úřad u pozemků na nichž se nachází letiště (dále jen “letištní pozemek”) do katastru nemovitostí způsob užití ostatní dopravní plocha1n).
_______________
1n) Zákon č. 344/1992 Sb., o katastru nemovitostí České republiky (katastrální zákon), ve znění pozdějších předpisů.
Vyhláška č. 26/2007 Sb., katastrální vyhláška.”.

V § 36 se za dosavadní odstavec 4 vkládají nové odstavce 5 a 6, které znějí:
“(5) Je li letištní pozemek ve vlastnictví jiné osoby než provozovatele letiště
a provozovateli letiště se prokazatelně nepodařilo dosáhnout majetkoprávního vypořádání s vlastníkem příslušného letištního pozemku, je příslušný speciální stavební úřad oprávněn na návrh provozovatele letiště zřídit věcné břemeno, které je nezbytné pro provozování letiště.
(6) Součástí rozhodnutí podle odst. 5 je stanovení výše jednorázové náhrady podle zvláštního právního předpisu4a).
__________________________
4a) Zákon č. 184/2006 Sb., o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění), ve znění pozdějších předpisů.”.
Dosavadní poznámky pod čarou č. 4a) až 4d) se označují jako poznámky pod čarou č. 4b) až 4e) včetně odkazu na tyto poznámky pod čarou.

2.3.V § 37 odst. 1 nově zní:
“(1) Kolem letišť a leteckých staveb se zřizují ochranná pásma. Ochranná pásma leteckých staveb vznikají dnem nabytí právní moci územního rozhodnutí o umístění letecké stavby. Ke zřízení ochranného pásma letecké stavby a letiště je nutný souhlas Úřadu, který v souladu s leteckými předpisy (§ 102) stanoví parametry tohoto ochranného pásma.”.
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 14:27
Tragédie v JRD
ach jo
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 14:31
MaPa   
Hlavně že mi nikdo nepodal pozměňovací návrh typu:
V § 2 odst. 2 se věta druhá zrušuje.


 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 14:30
Mike2811
V rámci našich dvou odstavců je to samé, svět se bortí, ODS se dala dohromady z KSČM...
Můžeš sem hodit odkaz, odkud to bereš ? Jak tak koukám v hledání na psp jsi velmi zběhlý, nemohl by ses prosím kouknout po tom doslovném zápisu ze schůze hospodářského výboru č. 40 z 8. dubna ? Pokud tedy existuje...
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 14:35
MaPa   
Základ je přehled o vývoji sněmovního tisku:
http://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=5&t=590

V něm je poté uvedeno to, co HV poslal po Hojdovi do druhého čtení jako tisk 590/1:
http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?o=5&ct=590&ct1=1
no a ve druhém čtení se to případně nabalí na individuální pozměňováky a celé to vyjde jako nový tik (590/2):
http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?o=5&ct=590&ct1=2
kde je začátek shodný s textem od HV (když jej poslanci schválí a pošlou do 3. čtení jako v tomto případě) a pak následují další návrhy označené písmeny abecedy v pořadí, jak je načetli předkladatelé.
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 14:43
Mike2811
Houby... Už vím, kde je chyba

“(5) Jestliže byla zřízena letecká stavba na cizím pozemku a vlastníku této stavby se prokazatelně nepodařilo dosáhnout majetkoprávního vypořádání s vlastníkem pozemku, je příslušný speciální stavební úřad oprávněn na návrh vlastníka stavby zřídit věcné břemeno, které je nezbytné pro výkon vlastnického práva ke stavbě.
(6) Součástí rozhodnutí podle odstavce 6 je stanovení výše jednorázové náhrady podle zvláštního právního předpisu4a).
________________
4a) Zákon č. 184/2006 Sb., o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění).”.

“(5) Jestliže byla zřízena letecká stavba na cizím pozemku a vlastníku této stavby se prokazatelně nepodařilo dosáhnout majetkoprávního vypořádání s vlastníkem pozemku, je příslušný speciální stavební úřad oprávněn na návrh vlastníka stavby zřídit věcné břemeno, které je nezbytné pro výkon vlastnického práva ke stavbě.
(6) Součástí rozhodnutí podle odstavce 5 je stanovení výše jednorázové náhrady podle zvláštního právního předpisu4a).
________________________________
4a) Zákon č. 184/2006 Sb., o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění).”.


4a) Zákon č. 184/2006 Sb., o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění).”.


Hledej jeden rozdíl
To první je Hojdovina(590/2 b), to druhé bylo přijato už na HV(590/1), kde se tam dostal šotek, číslovka 6 místo 5, která tam měla být...
Takže - Hojda mohl být autorem pozměňováku na sněmovním výboru(ovšem taky nemusel), ale ve sněmovně jen opravoval chybu v překlepu. Proto jsem Ti nerozuměl...
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 14:59
MaPa   
A sakra. V každém případě to doplnil o vlastní část spočívající v definici letiště jako kterémkoliv palouku schopném pro přistání a vzlet letadla. Kde k tomu přišel ...???
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 15:20
Mike2811
Sice se v tom nevyznám, ale k tomu aby to bylo považováno jako letecká stavba, tak tam ještě musí být to letadlo, minimálně alespoň do budoucna plánované - takže si nemyslím, že letiště je každý palouk.
Původně tím asi chtěl říct, že letištní stavbou může být i tráva na které je RWY, ale jak to lze správně vyložit z hlediska právního, to ti nepovím...
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 15:40
Tragédie v JRD
ja to chapu teda tak, ze se to tyka stavajicich, ale i potencialne novych letist... ale az pote, co vzniknou. v tom smyslu, ze pokud nove letiste vznikne na pronajatem pozemku a nasledne se s majitelem po X letech nedohodnou, tak to vyvlastni .. ehm, dobre, zridi vecne bremeno.

coz zrejme vylucuje jakoukoli souvislost s vyvlastnovanim ohledne nove drahy na ruzyni apod.l

 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 15:43
Tragédie v JRD
ale houby. to je nesmysl, co se tu do toho snazis vmotat .) nove letiste ti na pozemku nikdo proti tve vuli nepostavi. cili kus louky, ktery vlastnis, ti podle tohohle zakona nikdo nevyvlastni (ani s odvolanim na budouci letiste).
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   13. 5. 2009 / 10:07
AndreW   
Sice tenhle můj příspěvek zapadne v tomto baobabu, ale přečetl jsem si připomínky Tragéda a má ve všem pravdu (předseda). Resp. sdílím s ním svůj názor, protože to, co navrhli zcela jasně odporuje zdravému rozumu (a dost možná i nějakým jiným zákonům, listinám práv a svobod, ústavě, atd...).
 

Možná se blýská na lepší časy - tak to ani jáhodou !!   12. 5. 2009 / 13:32
orlík
Ano přesně to si myslím, že jde o Ruzyni.
 

Možná se blíská na lepší časy   12. 5. 2009 / 13:27
MzM   
"blýskat" je vyjmenované slovo, dokonce. Ostudy..
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 13:34
Flogger   
No to si děláte... kdo to má číst?
Tak já si taky napíšu jeden příspěvek o ničem, tádydádydáááá
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 13:55
kluk ušatá
Ale to mám přece říct já!
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 15:42
Koprik
...jiz Jara Cimrman kdysi varoval Vladimira Iljice!Staci jiskra, a bude z toho plamen!Soudruh KACHNA nenapadne lidu nadhodil navnadu a predevsim FS Pilot vzplal neutuchajicim plamenem!
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 15:50
Kachna   
Už je tomu tak, ale takovej strom sem nečekal
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 15:52
Koprik
Myslim, ze jsi zralej na zapis do perakovy knihy rekordu))
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 15:56
Kachna   
No ale kde jsou ty časy, kdy se do velikosti stromu dostávali Přítelkyně, mouchy a podobný pí*oviny. Jo, měli by jsme se nad sebou zamyslet.
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 16:03
Tragédie v JRD
ono uprimne receno, se neni z ceho radovat. ono co se delo v tomto vlakne, je spis smutne a k zamysleni, kam tahle republika speje, kdyz tu mame takovy mnozstvi lidi, kterym vlastnictvi pripada jako neco, co se ma apriori potirat, omezovat a zabavovat.

doufejme, ze az dospeji a sami budou vlastnit vic, nez penal s pastelkama, tak se jim to v hlave srovna.
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 16:11
Koprik
Tak tak, lip se to napsat nedalo.Nenavist zivena zavisti je fakt mor, to se teda komunistum neco podarilo tady zasit......je treba pockat, az budou mit zucastneni proletari co ztratit a pak zacnou pouzivat makovici nejen na to, aby jim neprselo do krku)
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 16:16
Luděk Ch.
Cele ty nazory FSpilota a spol. vychazi z toho, ze berou automaticky vlastnika takoveho pozemku za anonymniho clena nejakeho tajemneho mafianskeho spolku, ktery je proti "normalnim" lidem. Nedochazi jim, ze i ti vlastnici jsou jen uplne normalni lide jako oni, kteri jen meli vice stesti nebo schopnosti a maji proto vetsi majetek. A kdyz maji treba 100x vetsi majetek, nez FSpilot, meli by proto mit mensi pravo s nim disponovat? Proc?
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 15:19
Cesmina
Nějak mi uniká souvislost se simulovaným létáním
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 15:45
Marky Parky   
No je potřeba to preventivně prodisuktovat a ukázat na možná nebezpečí, protože potenciálně by si za pár let se stejnou logikou někdo mohl říct, že by bylo dobré přijmout zákon o tom, že počítače, ke kterým lze připojit joystick, by měly automaticky mít věcné břemeno "nejbližší klub simulovaných létavců vám může kdykoliv vlézt do bytu a létat na vašem kompu".


 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 16:16
Hermann   
ale toto tak nejak jiz existuje .. tam kde pravidelne zapojujes joystick, se ti muze snadno stat ze prijdes k vecnemu bremenu, nazyvaje se svazkem manzelskym ..
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 18:52
OK-MSS
Chtěl bych udělat takovou malou moralizační tečku za touto hloupu diskuzí. Když naše mládež složí něco takového, taky bychom se my starší (a asi všichni) měli nad sebou zamyslet co jsme vlastně udělali špatně. http://www.youtube.com/watch?v=3DfUmpg8mWk
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 19:30
Lowmick   
Nevim, podle hlasu te nepoznam, ale zase tak spatny to neni.
 

Možná se blíská na lepší časy   13. 5. 2009 / 20:04
Running_Man
Původně jsem do tohoto vlákna nechtěl zasahovat, ale nedá mi to - poslední neděli odpoledne, když jsem jel na kole spottovat za plot LKPR, jsem se zastavil v Památníku Lidice, páč jsem tam delší dobu nezavítal. Na tom místě jsem si opět spoustu věcí uvědomil, připoměl, no v neděli mě to tam nějak prostě docela dost vzalo.
No a hned v pondělí ráno tady na peráku šok v podobě názorů některých, podotýkám MLADÝCH lidí...fakt hustý, škoda že tu není k dispozici ten smajlík blití, jako na jiných serverech...

Takže zcela jasně - pánové Kuma, Koprik, TVJZD - naprostej souhlas a díky za formulace, který bych asi takhle dobre nenapsal

ps i když některých zdejších názorů smutné, některé "argumenty" mě docela rozesmály
 

Možná se blíská na lepší časy   14. 5. 2009 / 12:56
Už přistávám?
Kachno, tys měl pravdu, blíská se na lepší časy.
 

Možná se blíská a dokonce i hrom bije   14. 5. 2009 / 14:30
MaPa   
Ono včera přímo zahřmělo:
http://www.psp.cz/eknih/2006ps/stenprot/056schuz/s056197.htm#r1

Takže to vypadá, že jde o to, zda se podaří zachovat současné možnosti integrovaného záchranného systému, nebo zda zvítězí vlastnické právo.
Jenže návrh textu je oproti tomu dost benevolentní, takže by se za něj dalo chovat kde co. Díky tomuhle se v ČR asi opět odloží implementace poslední Směrnice.
 

Možná se blíská a dokonce i hrom byje   14. 5. 2009 / 19:46
kuma   
... no já v tom vidím pouze legislativní a komnpetenční impotenci naší poslanecké reprezentace (včetně sboru poradců a právníků....) Pokud chtělui chléb, mouku a obilí, proč v tom zákoně je dost napitomo Čechyn, Morava a Slezsko? A proč, u všech všudy, ti matláci takovouhle věc cpou do třetího čtení - kdy se předpokládá, že se vším už všichni víceméně souhlasí a dolaďují se detaily - vznést kontroverzní návrh v této fázi je kudla do zad předchozím jednáním.

Eště, že nesu v tej politike, mně by tam z toho ozaisto jeblo!
 

Gonzo
VWAC
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ