FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je čtvrtek 9. 5. 2024, svátek má Ctibor Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
IVAO CZ - další směřování české divize, volby... Jeden příspěvek | Celý strom
IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 11:58
Marky Parky   
V poslední debatě o "offline" dnech už jsem ani nereagoval, protože mě to vysiluje a nebaví. Je na čase zjistit co si opravdu přejí členové divize a ne nej nejhlasitější křiklouni a podle toho se zařídít.

http://ivaocz.virtualskies.net/
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 12:13
Kubikula   
V poslední době je to v kurzu odstupovat a předávat si vládu. Ale proč ne, většinový názor rozhodne. Myslím si, že je to nejspravedlnější řešení.
Mám jednu otázku: v případě, že celý systém IVAO čr převezme někdo, kdo bude chtít udělat zásadní změny, bude to nějak ovlivňovat chod celosvětové sítě?
Uvedu příklad. Je možné, aby si každá země vytvořila jiný zkouškový systém a své vlastní označení různých hodností?
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 12:35
Marky Parky   
Ne, to možné není. Koncepce hodností a jejich minimální level je celosvětová. Ale každá divize si ji může např. zvednout čí mírně (v intencích zachování principů a minimálních požadavků) modifikovat.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 12:24
B3d4   
Koncepce současného STAFFu má můj hlas ...
(Osobně si myslím, že to bude jediná vážnější kandidatura... )
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 12:34
Mike2811
Taky si říkám. Můj hlas je jasný současná platforma je správná a i když mě mrzí, že je málo ATC, tak níž to podle mého nejde...
Budou vůbec volby, když nikdo nesebere odvahu a neregistruje se ?

Já bych stejně počkal, zaprvé volby v létě nepřitáhnou všechny zainteresované, byť je to kompenzováno celým měsícem na poslání hlasu, a taky by mě zajímalo jak dopadne reforma výcvikového systému z HQ, protože ta může ovlivnit celkový chod divize stejně výrazně, jako případné nové vedení. Netušíš, Marky, kdy a jak by se to mělo změnit ?
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 12:45
Marky Parky   
a) Pokud nikdo nebude kandidovat proti, tak bude místo voleb pouze hlasování na téma, zda stávající směřování vyhovuje.

b) Měsíc je dost, nicméně reforma výcvikového systému vypadá na hodně dlouho. Termíny netuším, ani přesný způsob realizace, stále se o něm debatuje, ale nejpravděpodobnější směřování je v tuto chvíli následující:

Jednotlivé hodnosti budou mít význam "dotyčný teoreticky i prakticky prokázal, že je schopný řízení na TWR/APP/ACC/UAC". To bude vyjadřovat znalost obecných postupů.

Dále budou zavedeny frčky vyjadřující výcvik na konkrétním stanovišti. Ty se budou přidělovat na divizní úrovni buďo na základě přeškolení nebo na základě menších přezkoušení.

Systém FRA pak bude upraven tak, aby se rozhodovalo nikoliv podle hodností, ale podle zmiňovnaých frček, případně kombinace hodnosti a frčky.

Ale jak říkám, datum realizace ještě jasný není..
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 12:29
Helicopter pilot
Je to opravdu smutné, k čemu byl ninější IVAO CZ staff, který dle mého názoru pracuje KVALITNĚ, dotlačen.
Proto věnuji svůj hlas současnému vedení IVAO CZ!
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 12:58
Jakub Koutný TVS461
Achjooo už je to tu fakt podobné jak v politice mezi Topolánkem a Paroubkem... Bože nechte toho a raději létejte! Nechápu proč každý může řešit takové píčoviny... Promiňte mi ten výraz...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 13:03
B3d4   
Protože si to určitá skupina lidí přeje, to je systém demokracie víš ? Kdyby se MArky držel u "koryta" a nesvolal volby, tak by se tomu neříkalo demokracie ale diktatura ... Osobně si vážím odvahy Staffu svolat volby, když nebude žádný protikandidát, tak je vidět, že ti co nejvíce křičí jsou srabové a sami jsou schopní prdlajs udělat
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 13:13
Jakub Koutný TVS461
No já to chápu ,ale nechápu co vadí těm křiklounům natom jak to dosavadně chodí ??? Akce jsou pokrytí taky... Pamatuju ,že před rokem a půl bylo CTR v ćr vzácnost vidět... teďkom je tam skoro pořád.... Jsem zvědavý jak ti co dělají momentálně bordel tak jak dělali akce onia jak by to fungovalo a na jaké by to bylo úrovni....
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 13:14
B3d4   
Vzhledem k tomu, že nikdo z nich se nechce do staffu cpát, dokonce ani nesplňují požadavky, tak si myslím, že bude jen referendum o systému, a jak je znám v ČR má referendum jen hlas poradní
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 13:15
B3d4   
známo *
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 13:19
Jakub Koutný TVS461
Tak pak v tom případě nechápu co se jim nelíbí... Když ještě k tomu nesplňují ani požadavky na staff tak o co jim jde? Nejlepší léta IVAA byly od roku 2005 do 2007 teďkom to dotyční jedinci kurvní a mění ve svůj prospěch...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 13:24
Tragédie v JRD
co se jim nelibi? nelibi se jim, ze na to, aby mohli ridit provoz, se musi vzdelavat a delat testy. nelibi se jim, ze se musi vzdelavat hodne. nelibi se jim, ze tam nepanuje anarchie, kde by si kazdy mohl delat, co chtel. vadi jim, ze je to organizovana zalezitost s radem a pravidly.

je to proste rozpor mezi dvema odlisnymi filosofiemi.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 14:51
Jakub Koutný TVS461
Pokud vím tak testy se na řídící dělaly odjakživa. Pokud vím tak se pouze změnilo že nižšší skupiny Student 1 a 2 musí být pod dohledem někoho ze staffu.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 14:52
Marky Parky   
Prosím nekázat bludy.

S1 nebo S2 musí být pod dohledem C1 nebo vyšší, nemusí to nutně být člen staffu.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 20:47
Jakub Koutný TVS461
Pardón šéfe
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 13:01
Tragédie v JRD
Timto gratuluju dvema nejmenovanym ****** k tomu, ze se jim povedlo dosahnout toho, co chteli. Bouraji to, co kvalitne funguje na dost vysoke urovni. Vivat litinova widle, vivat bíma a pár dalších.

I kdyz s timto krokem nesouhlasim (nemyslim, ze je nutne kvuli dvema ***** se pousteti do takovych akci), tak ma vedeni ceskeho ivaa mou podporu. Bohuzel jen moralni, neb hlasovani se nemohu zucastnit.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 13:03
B3d4   
Tak buď Manažer Kampaně
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 13:09
Tragédie v JRD
vole, neblbni... to by to projeli na cele care ...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 13:18
Hermann   
Tak bud manazerem jejich kampane
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 16:00
Mike2811
Hele, ale ty jsi snad jednou v únoru letěl nebo ne ? Nebo že by to bylo před rokem... :-/
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 13:05
statikbeno
Sorry, že do toho hovorím. Nie som členom CZ-IVAO (ani IVAO vôbec - zatiaľ som nejako nenašiel odvahu ), ale ešte by sa do pravidiel mohlo (podľa nôjho názoru) pridať, že "Staff je volený na dobu určitú a to ... a potom budú ďalšie voľby." A dalo by sa hodnotiť, že to a to vedenie dosiahlo za volebné obdobie...

Ale možno to je utópia?
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 13:10
B3d4   
Kravina Když se něco někomu nelíbí ať si nechá svolat volby, když vše funguje tak jak má, tak ať je to klidně funkce doživotní
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 13:18
Cirrus/Pindra
Popravdě tento krok mi připadá trošku jako na truc.

Já jsem si nevšiml, že by se tu kritizovalo samotné vedení, jakože nic nedělá, nepřipravuje eventy, není schopno zorganizovat trénink či zkoušky. Pokud by to tak bylo, pak by to asi změnu vedení chtělo, ale k tomu nedochází.

Takže spíše než vyvolávat volbu do vedení české divize ivaa, kterou stejně vyhraje současné vedení, protože má zkušenosti, vidí do systému (já osobně si nedokážu absolutně vůbec představit, co taková činnost obnáší) a prostě něco už delší dobu dělá, bych spíše než tyto truc akce doporučoval zamyslet se, proč se nějaká ta kritika na hlavy vedení snesla...?

Takže když už chcete činit něco směrem ke změně, tak spíše bych uvítal nějakou debatu/anketu/dotazník na téma, co by jste chtěli v CZ divizi IVAO změnit.

Mě třeba na vedené divize nevadí nic.

ALE! dovolím si šťouchnout do minule rozebíraného tématu "nejsou řídící či piloti".

Já osobně létám tam, kde je pokrytí. Tzn. pustim IVAE, vidim, že svítí LKPR_APP a třeba LHBP_TWR a GND, takže si začnu připravovat let, což nějakou chvíli zabere aby člověk mohl podat slušný výkon za kniplem a nebyl označován za kuňku, kterej neví co a kam má letět (jeden z výrazů vyskytujících se v minulé debatě). Pak pustim sim, hned se připojim, aby bylo vidět, že bude prováděn let a ATC zůstal. začnu připravovat letoun - to opět něco času zabere, létáme s komplexními VÍCEPILOTNÍMI stroji tudíž to neni vždy uplná prdel. No a pak chci zažádat o clearance a zjistim, že už v čechách nikdo neřídí.

Nebo příkladem bude můj včerejší let. EDDH-LKPR. Velkej průser byl jejich věžník, strašný co tam předváděl. Spálil jsem 1t paliva jen pojížděním. V Čechách byl CTR a LKPR_TWR, než jsem doletěl do FIRu tak CTR se pár minut před mým příletem odpojil. Dobrý, na příletové trati se připojil APP a když mě na LOC předával TWR, tak TWR se odpojil.

Normálně bych řekl, ok, to se stát může, každej tam nemůže bejt furt. Kluci vím, kdo to byl a noc předtím mi poskytli výborný služby při letu do Mnichova, jen ale nechápu, když se tu stěžuje, že piloti nejsou, když je vidět provoz směřující na vaše pozice, že se odpojíte. Ale nebylo by to poprvé, je to docela běžný jev, proto se v tomto ohledu stavím za piloty a hlavně za sebe proklamuji - budu lítat, pokud bude pokryto.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 14:37
kutak
ahoj, já jsem byl na LKPR_TWR... Borek na oblasti zmizel před tebou, protože mu prý spadnul net.. posléze se připojil někdo jiný na LKPR_APP, u kterého jsem čekal až napíše, že je online, protože jsem musel taky už odejít.. pokud bych tam zbyl jen já, tak bych tam zůstal abys měl aspon věžku. Ještě jsem na tebe čekal do poslední chvíle, ale jak jsem viděl, že jako jedinej provoz na LKPR letíš z toho severu plnou příletovku, bylo by to na dalších 10minut a odpojil jsem se... jestli jsem tě naštval, tak promiň.. ja za sobotu jsem tam byl 7 hodin plus včera asi 3hodiny.. měl jsem toho sezení u PC už fakt dost a musel jsem odejít (btw: odpojil jsem dřív a to v momentě, jak jsem viděl že točíš z PR308 na ETATU) .. pokud bych na tebe čekal, tak za dalších 15min tam byl další přílet a nikdy bych se od toho neodtrhnul
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 18:41
Cirrus/Pindra
Ne! Nenaštval, to určitě, proboha jen prostě škoda... škoda pro mě.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 19:09
kutak
měl si tam APP, který měl určo málo práce a taky si rád zařídil horší situace jsou například, když vidíš, že je někde nějáký slet, tak si tam naplánuješ taky let, aby si se dostal přímo do toho největšího chumraje a mezi tim se odpoji řídící a jsi na UNICOMu.. to se mi stalo několikrát a neni to moc přijemny se podle TCASu seřazovat mezi 5 letadel třeba.. ale holt ATC jsou taky jen lidi,, Piloti si délku letu (sezeni u PC) naplánují, u ATC je to prostě horší a někomu se prostě musí odpojit před nosem.. nedá se nic dělat..
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 20:54
= M@trix! =   
ale jak jsem viděl, že jako jedinej provoz na LKPR letíš z toho severu plnou příletovku, bylo by to na dalších 10minut a odpojil jsem se... j

a to když si seděl u radaru několik hodin, by tě těch 10min zabilo, když vidíš, že ti letí mašina? "výmluvy" na to, že tam byl APP (který navíc očividně neřídil) mi příjdou scestné ... jelikož se mi tohle taky párkrát stalo (nevím kdo zrovna řídil), tak za sebe můžu říct, že mi to dost vadí ...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 21:05
kutak
šefe super takhle nadávat, fakt dík

kdybych tam byl dalších 10 minut, tak by přesně to samé mohl říct další pilot.. a řídit 2 přílety za 20mit zbytečně ve dvou lidech je vážně nuda po tom počtu hodinách co sem za předešlý 2 dny u toho naseděl.. teď tě vážně nechápu
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 21:27
Tragédie v JRD
ale jo, on ma pravdu. ja chtel napsat uz driv to samy, ale nakonec jsem se nat o vybodl.

ono to ivao je i o pristupu k veci. a zrovna vypnuti se tesne pred necim priletem zrovna moc "pozitivni" neni. jasne, nikdo te k tomu nutit nemuze, je to dobrovolna aktivita, ale....
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 21:35
kutak
pánové todle je fakt nehorázný... člověk může vyhovět desítkácm lidem a počkat na ně, aby nešli na UNICOM.. a pak se najdou lidi, kterým se prostě musí odejít před nosem a hned je z toho problém, navíc když měl stále pokrytí od APP až po stojánku... pokud bych tam zbyl jen já jako věžka, tak bych tam zůstal, jak sem už napsal... todle vážně mužou napsat jen lidi co neřídí
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 21:37
Koprik
..lidem se prostě nezavděčíš, vždycky se najde někdo, komu se to líbit nebude.To je jak ta pohádka o tom převozníkovi....
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 21:58
= M@trix! =   
kde nějak nadávám, co je na tom nehorázného říct svůj názor ... nikde jsem nikoho nejmenoval a pouze jsem napsal, že mě potkalo něco podobného a nestalo se to jednou.

navíc z diskuze mi vyplývá, že APP sice byl online ale neřídil, čili žádné jiné aktivní pokrytí nebylo - takže si tak trochu protiřečíš ...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 14:38
Marky Parky   
Já už se na tohle téma nechci opakovat, nicméně opravdu to není na truc. Je to prostě o tom, že my si nechceme "jen hrát". A protože se tu hodně nahlas ozývají lidé co si chtějí "jen hrát", tak si chceme být jistí, že má naše práce smysl.



 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 14:57
Viktor17   
V posledních měsících, jsem zde jen jako "pozorovatel" a nechci zasahovat příspěvkem do běhu fóra. Ale teď bych rád reagovat.
Osobně proti vedení IVAO nic nemám. Stále dokola je tady boj ATC vs. "piloti". Staf chce kvalitu, piloti pokrytí a provoz. Jak jsi napsal, že si nechcete jen "hrát" a chcete dát své práci smysl. Ale jak chceš dát smysl práci, když to děláš jen pro pár "vyvolených"? Ani v reálu se pilot neposadí do kokpitu a nevzlétne... Proč si postupně z "hráču" nevychováte piloty? Spoustu lidí se bojí! Ano bojí se toho, kdyby vlezli online, že se jejich jméno druhý den "propere" tady a nebo dostanou vynadáno už když jsou online. Nehodlám nijak zasahovat do běhu IVAO. Jen mě napadlo, proč neuděláte např. 1x měsíčně akci jen pro "hráče", kterým budete vysvětlovat postup jak to všechno mají dělat... Věřím tomu, že i z "hráču" by se časem stali piloti. Nikdo se nestane pilotem jen po přečtení nějakého "návodu" na stránkách.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 15:07
Marky Parky   
Tohle není "staff" versus "piloti" a není to o tom, že by tu byli (volně parafrázuji) "chudáčci, kterým nikdo nic nevysvětlí a oni si pak musí jenom hrát".

Tohle je o tom, že tu je skupina lidí, která nemá zájem se vzdělávat a "herní pravidla" požaduje protože nechce výš. Z čeho si to odvozuju?

Z toho, kolik lidí nás kontaktuje kvůli ATC nebo pilotnímu výcviku. A z toho, že ony "akce pro začátečníky" pořádáme (sice ne každý mesíc, ale jednou za čtvrt roku minimálně - jen letos na jaře byly tři) a ejhle - mezi hráči o ně není zájem....
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 15:09
Viktor17   
Tak to se omlouvám...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 16:14
litinoveweedle (CSA381)
Ahoj Marky,

a ptali jste se nekdy proc o vzdelavani neni zajem? Nebo co by slo udelat aby o nej byl vetsi zajem? Krome nastavovani stale prisnejsich pravidel?

Ja vas pohled osobne chapu, ale vy musite myslet za ostatni, ne se snazit prinutit ostatni myslet jako vy.

S pozdravem
L.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 16:18
Mike2811
Kdy bylo nějaké zpřísňování pravidel ? Mohl bys uvést nějaký konkrétní příklad ?
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 16:28
litinoveweedle (CSA381)
Viz odpoved Borkovi.

L.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 16:30
Marky Parky   
"ptali jste se nekdy proc o vzdelavani neni zajem? Nebo co by slo udelat aby o nej byl vetsi zajem?"
Ptali mockrát. Je to pro nás trochu nová situace, v historii tu vždy býval přetlak, bylo víc zájemnců o vzdělávání než kapacit ve staffu. Zatím na tuto otázku neznám odpověď...

"Krome nastavovani stale prisnejsich pravidel?"

Ehmm, to jsi se asi spletl, určitě jsi chtěl jsi napsat "kromě nastavování stále benevolentnějších pravidel"? Předpokládám, že se totiž bavíme o vývoji za poslední řekněme rok.....

"Ja vas pohled osobne chapu, ale vy musite myslet za ostatni, ne se snazit prinutit ostatni myslet jako vy."

V první řadě nic nemusíme. Pro některé je to těžké pochopit, ale je to tak. Je to holt volnočasová aktivita.

V druhé řadě pak než vůbec přijde debata zda a jak moc měnit je potřeba zjistit zda lidé vůbec změnu chtějí - což právě děláme vyhlášením onech voleb, nebo "hlasování o důvěře".

A teprve ve třetí řadě, na základě těchto informací, se můžeme bavit o tom jak změnu provést a jestli se v ní dál budeme nebo nebudeme angažovat.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 16:46
litinoveweedle (CSA381)
Ahoj.

A hledate tu odpoved? Opravdu? Proc se tedy neptate ostatnich - treba tady na foru? Proc misto toho vyhledavate konfrontacni reseni stylem. Umime to delat jen tak jak to delame, jinak to delat nechceme a bud nas podporte nebo si heldejte jine vedeni. To je to hledani odpovedi jako odpoved na pokud mozno konstruktivni diskuzi?

Pravidla nepravidla, uz jsem psal nekolikrat, ze to neni jen o nich. Proc se mi nelibi je v odpovedi Borkovi - strucne: 2 pozice na dva ridici.

Zvednout si sebevedomi tim, ze se nechate zvolit, kdyz fakticky nemate protikandidaty? To je ale opravdu hodnoverne hlasovani o duvere.

Vim ze nemusite delat to co delate. Take delam dobrovolnou praci jako nadsenec. Nicmene jsme zjistil, ze bez toho, ze bude nase sdruzeni mit +- spokojene cleny ani ja nebudu moci delat neco, co me bavi a naplnuje. A bez toho co dnes delam si uz neumim svuj zivot predstavit. Vy bez sve divize ano?

Mozna byste se mohli zamyslet i nad tim, zda to co delate delate jen pro sebe nebo i pro ostatni. A pokud i pro ostatni, pak kde jsou nastaveny ony hranice. Pripadne se zamyslet jake to bude ridit divizi, ve ktere bude ve finalnim stavu aktivi 1 ridici a 10 aktivnich pilotu. Bude to stale vase volnocasova aktivita, ktera vas bude naplnovat? Nebo zacnete uvazovat kde se stala chyba? Ta kvuli ktere prestali ostatni ridit a letat?

S pozdravem
L.

 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 17:10
Marky Parky   
"Umime to delat jen tak jak to delame, jinak to delat nechceme a bud nas podporte nebo si heldejte jine vedeni."

Myslím, že jsi pořád ještě nepochopil o co tady jde. Nikdo netvrdí, že to umíme jen tak jak to děláme, a že to jinak dělat nechceme. Já jsem zcela otevřený debatě na téma "jak lépe učit simulaci/jak lépe motivovat lidi k simulaci, atd.....". Nicméně pointa je že to musí zůstat simulací. Existuje nějaká spodní hranice dovedností a znalostí, pod kterou nepůjdem, protože pak už půjde o úplně jinou věc - o hru. A to dělat nebudem.

"Mozna byste se mohli zamyslet i nad tim, zda to co delate delate jen pro sebe nebo i pro ostatni. A pokud i pro ostatni, pak kde jsou nastaveny ony hranice. Pripadne se zamyslet jake to bude ridit divizi, ve ktere bude ve finalnim stavu aktivi 1 ridici a 10 aktivnich pilotu. Bude to stale vase volnocasova aktivita, ktera vas bude naplnovat? Nebo zacnete uvazovat kde se stala chyba? Ta kvuli ktere prestali ostatni ridit a letat?"

To je přesně ono - nad tím se zamýšlíme a proto jsme také vyhlásili ony volby. Protože chceme vědět zda to děláme pro ostatní. Zatím si myslím že ano, kdybych si to nemyslel, tak bych to nedělal. A pevně věřím tomu, že většina lidí má stejný názor jako já - a jestli pár lidí odejde a ve výsledku tu bude desítka schopných řídících a pár desítek šikovných pilotů, kteří jednou do týdne pokryjí základní stanoviště, jednou do měsíce udělají větší akci s plným porkytím a pak se sem tam někdo z nich připojí když bude mít náladu, budu mnohem štastnější, než když tu bych měl řídit divizi, kde bude každý den celý FIR obsazen lidmi co neumí udělat rozstup. Abych byl přesnější - tu druhou variantu prostě odmítám a řídit nebudu.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 09:10
Hermann   
Nejsou protikandidati? Proc tedy nejsou? A proc to hlasovani ma byt nehodnoverne, kdyz nikdo dobrovolne nechce kandidovat?
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 16:13
litinoveweedle (CSA381)
Dobry napad, tohle jsou veci, ktere by mohli privest k letni a rizeni spoustu dalsich, ze ktercyh by se dali casem - s nejakou prvadepodobnosti uspechu - ziskat kvalitni ATC a piloti.

To s cim polemizuji je idea staffu zhruba zhustena do pravidla: nastavenim prisnych pravidel a podminek, pripadne strasenim a propiranim prohresku verejne dosahneme zvysovanim kvality - lide se budou chtit vzdelavat.

Ze takto uvazuje pouze zlomek populace, bohuzel nevidi.

Doporucuji take staffu k precteni clanek 4.4.6 IVAO™ Rules and Regulations:

Members are expected to behave in a friendly and respectful manner. Please be patient with new pilots and controllers.

Otazka zni, jak tento bod slucuje s tim, co tady na forech obcas zazni? A jaka je oficialni reakce staffu?

S pozdravem
L.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 16:15
Rozšafín Ctibum   
1) Nemohu si pomoci, ale pravidla a podminky jsou nastaveny nejjednodusseji za celou dobu, co česká divize vůbec existuje

2) Veřejné propírání chyb, říkejme tomu opět veřejné lynčování, je dávno zakázáno a je tvrdě trestáno.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 16:27
litinoveweedle (CSA381)
1. Pravidla jsou nastavena tak - alespon podle vyjadreni z jednoho minulych threadu - ze ridit LKAA_CTR a LKPR_APP mohou slovy dva lide z ceske divize. Tedy neodpovidaji aktualnimu personalnimu stavu ceske divize. Timhle tempem se muze stat, ze zanedlouho budeme mit 5 pozic na jednoho aktivniho ridiciho. Bude vam to stale pripadat jako nejjednoduseji nastavena pravidla?

Jedna vec je jak chcete aby to byla, druha vec je realita. Upnout se k cili a jit k nemu bez ohledu na to jaka ta realita je vetsinou moc nefunguje....


2. No ne ze bych chtel bych vztahovacny, ale jak bys hodnotil prispevky Trageda a FSPilota k vcerejsimu letani? Jako komentar? No to pak ale komentovat muze kazdy vid?

S pozdravem
L.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 16:42
Mike2811
1. Je ironií, ale je to právě důsledek benevolentnějších pravidel, kdy se vlastně vytvořil nový rating - oblastní věžka. Díky tomu na C1 dosahuje mnohem více ATC, kteří mají nějaké ověřené schopnosti a další mezistupeň ve výchově tak, aby je to nepotopilo. Ovšem díky tomu se pro lidi, kteří už stejně dané schopnosti mají posunul rating vzhůru a tak jsou dalo by se říci o jednu třídu pod svými znalostmi. Protože se to předpokládá jen jako administrativní záležitost, tak bylo vytvořeno přechodné období, kdy si každý může ten mezistupeň doplnit. Pokud se nepletu, tak toto mezidobí stále platí, takže na ty pozice dosáhne "skoro" každý. Mimochodem - těch řídících je 4 nebo 5, nikoliv 2, takže bych byl rád, abys poskytoval ověřené informace. Díky...

M.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 16:54
Marky Parky   
1. Tohle je těžké nepochopení problematiky

Pravidla jsou momentálně nastavena tak, že (na základě gentleman agreementu, že nepůjdou tam, kde nejsou zaškoleni) LKPR_APP může řídít slovy patnáct lidí z české divize a LKAA_CTR sedm lidí.

V zimě došlo k degradaci "hodnoty" jednotlivých ratingu u nás proto, aby bylo možné tento gentleman agreement odstranit a nahradit ho formální hodnotou. Následně bylo stanoveno poměrně dlouhé období (do 1.7.), kdy těchto patnáct lidí mělo absolovat zkoušku C2 tak, aby bylo možné gentleman agreement odstranit a nahradit ho skutečným ratingem. K téhle změně nakonec nedošlo, protože se nikdo z nich na ony zkoušky nepřihlásil. A teď si to rozebereme, co to vlastně znamená:

a) Nedochází tu k žádnému zhoršování, jak se snažíš předhodit. Pouze k zformalizování stávajícího přechodného stavu "na dobré slovo", který vzniknul snížením požadavků na nižších pozicích (který tak okázale v celé své debatě ignoruješ).

b) To, že těch 15 lidí stále řídí aniž by se dokopali k (vzhledem k jejich schopnostem) jednoduché zkoušce ze základních APP postupů vypovídá o tom, že prostě nemají motivaci - proč by si tu zkoušku dělali, když ji mít nemusí. Původně jsem měl v úmyslu to opravdu 1.7. zaříznout, způsobit onen "blackout" o kterém mluvíš (btw ti lidé by i tak byli 4 na LKPR_APP a 3 na LKAA_CTR a ne jen dva, jak se nám snažíš namluvit) a tím ty lidi domluvit. Ale nakonec jsem se rozhodl s tímto krokem počkat až do konce "voleb" - jednak možná někteří opravdu přes školu neměli čas a zkoušky si přes prázdniny dodělají a druhak - třeba se nakonec ukáže, že to tak nikdo nechce a že si všichni chtějí hrát...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 16:58
Viktor17   
Myslíš, že mají motivaci v tom, že si udělají zkoušky pro 20 aktivních pilotů? Já bych řešení hledal jinde.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 17:03
litinoveweedle (CSA381)
Bohuzel mezitim odtud zmizel Borkuv prispevek na ktery jsem reagoval...

Ahoj, vychazel jsem z odpovedi na prispevky v tomto threadu - netusil jsem ze se situace zmenila. V tom prispevkus se pise o 5 z cehoz byli toho casu dva aktivni.
pokud doslo od te doby ke zmene pak jsem ji nezaznamenal. Urcite ne na IVAO Eye screenu.

Pro ilustraci:
http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=306552&lan=0

http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=306649&lan=0

http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=306655&lan=0

http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=306667&lan=0


BTW: Kolik z tech 4 a 3 se pripojilo v minulem mesici? To je to cislo, ktere je dulezite. Pripadne jaky je pocet jejich online hodin. Ne to kolik ma ceska divize C1 a vyssich na dane pozice papirove.

S pozdravem L.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 18:59
kutak
já jsem upozorňoval na skutenčnosti, který by mohly nastat, a na věci, který by se mohly upravit reprezentujíc názor více lidí, který by se neozvali. jsem dost upřímnej, takže když mě něco štve, tak to dam najevo.. ale rozhodně nebyl účel tady svrhnout vedení, jen udělat nějákou diskusi o tom, co by se mohlo trochu upravit a vylepšit ke vší spokojenosti... tady litinovévidle (CSA381) to výrazně rozšířil a převed pomalu na válku, který má stejně jedinýho vítěze
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 22:18
litinoveweedle (CSA381)
Ja valku nechtel, ja chtel diskuzi. Jenze nez jsem zacal kricet tady tak mi vsichni vcetne stafu rikali neco v tom smyslo ze bud po jejich nebo nijak. Ted to konecne vypada, ze nejaka diskuze bude, bohuzel pro zmenu je situace zase poznamenana "volbami".
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 17:09
litinoveweedle (CSA381)
Jinymi slovy jsi to o cem jsem psal jako o blackoutu odlozil kvuli volbam...

Takze to mam chapat tak, ze protoze kricim tak se nestalo neco co bylo naplanovane a ceho jsem se bal a kvuli cemu kricim. A vinis me z tezkeho nepochopeni problematiky? Asi jsem se nekde ztratil, jen nemuzu prijit na to kde.

Navic jsou stale uvedene papirove pocty lidi schopnych ridit na dane pozici. Prosim operujme s cisly skutecneho odrizeneho casu - aktivity na siti v nejakem minulem obdobi. To kolik lidi papirove danou pozici umi obslouzit je zcela irelevantni.

S pozdravem L.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 17:13
Marky Parky   
Blackout jsem neodložil kvůli volbám, ale kvůli tomu, že považuju za zbytečné komplikovat lidem život, pokud snad máš pravdu a "půjdu od válu"...


Ta čísla co jsem dal nejsou papírová, to jsou skuteční lidé, kteří jsou aktivní a tráví svůj čas na síti (kolik hodin týdně, to už fakt nepátrám).

Jenom pro porovnání - papírově je tu těch řídícíh 34.

 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...Anketa ?   13. 7. 2009 / 19:46
adagio   
Nechcete teda radši udělat nějakou anketu, proč kdo vlastně na IVAO chodí?

Pak budete i lépe vědět, s jakými čísly a typy lidí operujete a lépe posoudíte vhodnost a účinnost svého nebo oficiálního IVAO "programu".

Např.
- věk a) 0 - 18 b) 19 - 25 c) 26 - 40 d) 41+
- zkušenost z reálu ano / ne
- zkoušky mě baví - lákají / nebaví - nelákají
...důvod proč baví: a) jsem student a tak se furt něco učím b) chci si něco dokázat - být lepší než ostatní c) chci si ověřit své znalosti
...důvod proč nebaví - d) jsem zaměstnanej chlap, co nemá na samo-studia čas e) jsem stresař - nemám rád zkoušky f) nepotřebuju si nic dokazovat

- Chci, aby IVAO bylo co nejblíž realitě / nechci - kdybych chtěl létat jako v reálu, půjdu létat do reálu a né na IVAO
- Létám pro pocit, že jsem "pan pilot" ano / ne
- Myslím si, že umím a znám víc, než čemu odpovídá moje hodnost ano / ne
- Chci se nejprve učit na malém stroji, abych teprve potom mohl usednout do velkého dopraváku ano / ne
- Radši se učím z vlastních chyb a rad ostatních, než z chladné teorie
- Létám především v LKAA / ve světě
- Když plánuji let, přizpůsobím trasu podle obsazených stanovišť - destinací
- Letám svoje trasy nebo Tour, na ATC pokrytí mi nezáleží.
- Létám raději sám nebo s jinými piloty na Unicomu, přítomnost ATC mi spíš vadí
- Když letím, plně se tomu věnuji / dělám při tom něco jiného
- Létám, abych měl co nejvíce hodin a frček ano / ne
- Změna IVAO hodností mně vadí, protože mně degraduje na nižší označení
- Změna mi nevadí, naopak mě motivuje k dalším zkouškám

a bla bla bla 200 dalších možných otázek. To jsem teď jen něco naplácal.

 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...Anketa ?   13. 7. 2009 / 19:52
Tragédie v JRD
nechci mluvit za markyho, on k tomu stejne rekne asi sve, ale z toho, jakt o psal, a jak tu vystupuje, bych rekl, ze forma uz v tuto chvili nehraje roli. marky tu (uz driv) celkem jednoznacne dal najevo, ze z nastavenych kriterii a pozadavku nehodla slevovat. cili nemyslim, ze markyho "pera" muzeme ocekavat nejake zmeny v kriteriich (bez ohledu na to, jestli budou nejake dotazniky, referenda, volby, nebo se bude nekdo zamyslet a psat alternativni zpusoby fungovani divize).

imho bude vysledkem cehokoli (dotazni, volby atd) jedna nebo druha vec - bude bude pokracovat marky parky se svou vizi (a tim i nastoupeny kurs), a nebo marky (a asi i nejenom on) proste skonci na ivao a prenecha to nekomu, jehoz "vize" fungovani bude pro vetsinu atraktivnejsi. a "vyhodou" reseni, ktere zvolil marky je i to, ze pokud k tomu nedejboze dojde, tak bude "vyresen" i otazka nastupnictvi.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...Anketa ?   13. 7. 2009 / 20:25
adagio   
No výsledek ankety - "profil průměrného IVAO-CZ člena" - mohl posloužit více lidem, než jen Markymu.
1) Marky bude když tak aspoň vědět, proč odstupuje a kde udělal chybu / příp. naopak
2) Protistrana bude vědět, že má dostatečnou podporu a né, že jsou v tom sami
3) Všichni členové IVAO-CZ si uvědomí potřeby, hodnoty a cíle u převažující většiny, odpadnou tak diskuze na toto téma nebo volání po změně. Kdo to bude cítit jinak, musí se prostě přizpůsobit.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...Anketa ?   13. 7. 2009 / 20:29
Tragédie v JRD
1) to se dozvi i ted, kde udelal chybu... vycte si ji z "volebniho programu" eventualniho viteze

2) totez, co v bodu (1)

3) to nastane jak v pripade ankety, tak toho, ceho jsme svedky

ja bych rekl ze obe dve reseni jsou ve zminenych ohledech prakticky rovnocenne.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...Anketa ?   13. 7. 2009 / 20:46
= M@trix! =   
v tomhle bych si dovolil oponovat
ty "jakoby volby" jsou od začátku založený tak, že je výsledek jasný dopředu - i když je jakoby možnost svobodné volby, je v podstatě stejně volba jen jedna - protože odstoupení staffu znamená konec divize - není alternativa, nejsou lidi, co by na to měli zkušenosti a vědomosti ... a i kdyby byl někdo takový, tak tomu nedokáže za necelý měsíc nebo kdy jsou ty volby dát jakoukoliv formu ... kdyby byl termín třeba řekněme do konce roku - to by bylo možná jiné, ale tohle ...

naopak ta anketa kdyby byla dobře postavená a klidně může mít třeba 100 otázek, by myslím dala jasné odpovědi na jasné otázky a podle nich by se stávající staff mohl nějak zařídit ...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...Anketa ?   13. 7. 2009 / 20:55
Tragédie v JRD
nemyslim. i kdyby nebyla jina moznost, tak vysledky budou o necem vypovidat. ano, je v postate jen tato varianta, ale ted jde jeste o to, kolik "hlasu" marky dostane... pokud dostane jeden, dva hlasy (lidi budou hlasovat takrikajic "nohama"), tak to o necem svedci. a je to jasny signal. pokud dostane hlasu podstatne vic, tak je to take jasny signal.

alenechme toho.. ja s timto resenim taky nesouhlasim... ale uz tu jednou toto je, tak s tim nic nenadelame.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...Anketa ?   13. 7. 2009 / 21:06
= M@trix! =   
no ale jelikož stejně nikdo žádnou protikandidaturu nepodá. většina lidí než by položila divizi, radši bude dál brblat,ale hlasovat bude pro stávající staff a ten tak obdrží jakoby drtivou podporu ... tohle my teda vypovídající moc nepříjde a nazývat to volbama mi příjde poměrně směšné ..
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...Anketa ?   13. 7. 2009 / 21:28
Tragédie v JRD
ach jo, tak jeste jednou. ty jsi me vubec nepochopil. i kdyz tam bude jen stavajici "sestava", tak lidi porad mohou vyslovit svou vuli. a to "nohama" - cili tim, ze nebudou hlasovat.

PS: jo, volby neni uplne presny nazev .. spis by se tomu dalo rict referendum .. alejak se tomu rika, je prece jedno.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...Anketa ?   13. 7. 2009 / 21:46
= M@trix! =   
jo ahá ... sem si musel poposednout ... už i to došlo ..
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...Anketa ?   13. 7. 2009 / 21:06
Rozšafín Ctibum   
Nemas pravdu. Pokud by volby dopadly ve prospech jineho kandidata, rozhodne nehodlame nikoho nechat plavat. Samozrejme pocitame s jakousi lhutou pro ziskani dostatecneho mnozstvi informaci, znalosti ohledne webu a vseho, co obnasi rizeni divize.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...Anketa ?   13. 7. 2009 / 21:10
= M@trix! =   
tomi je jasné, že staff neodstoupí na hodinu a dělejte si s tím co chcete páni vítězové ... myslel jsem to spíš tak, že i kdyby někdo měl nějaký nápad a chtěl ho uvést v život, tak ho musí nějak "synchronizovat" s pozadím fungování ivaa, které je ter je normálnému smrtelníkovi skryto.a které za ten měsíc rozhodně nemůže poznat v plné šíři ani s vaší pomocí ...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...Anketa ?   13. 7. 2009 / 20:55
adagio   
asi jo, jen s tím rozdílem, že anketa je čistě inspirační a může dopomoci kandidátovi ušít program na míru a né se jen naslepo trefovat s tím, že vyhraje ten, co je nejblíž

Ale hlavně si myslím, že nikdo kandidovat nepůjde, vše zůstane jak je, jen budou mít pak všichni blbej pocit a vlastně žádný hmatatelný výsledek.

Podobné přestřelky se tu opakují ve spirále pořád dokola, naposled to bylo třídění na FFF apod. od Davida D

http://ivaocz.virtualskies.net/forum/viewtopic.php?t=259

dále např.:
http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=136028&lan=0
http://ivaocz.virtualskies.net/forum/viewtopic.php?t=234

Takže volání po změnách jsou, jde jen o to, zda to jsou volání pár nepřizpůsobivých nebo většiny, která je ale líná cokoli změnit a přiložit ruku k dílu
A to by měla zodpovědět anketa.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...Anketa ?   13. 7. 2009 / 21:39
Marky Parky   
O pouhé anketě jsem taky přemýšlel - a naknec ji za staff zavrhl. Proč? Protože pouhá anketa má následující dva možné výsledky:

a) Zjistí, že většina lidí má zájem o stávající směrování. Pak není rozdílu mezi anketou a volbami.

b) Zjistí, že většina lidí nemá zájem o stávající směrování a chce mít z IVAO lepší multiplayer. Pak toho prostě nechám a další členové staffu pravděpodobně taky. A zde je výrazný rozdíl mezi anketou a volbami. Anketa nezajišťuje nástupnictví a defakto při takovém výsledku bude následovat konec divize nebo sestavování nového staffu horkou jehlou s nulovým mandátem nebo nějakou novou formu voleb nového staffu. Zatímco volby rovnou zajišťijí jak kontinuitu, tak mandát a na všechno dávají víc času. A do třetice všeho dobrého volby vnáší do problému mnohem víc zodpovědnosti než jen anketa. Nutnost případného protikandidáta jít s "kůží na trh" a být ochotný převzít odpovědnost za divizi je IMHO vítaným stabilizujícím prvkem - v anketě by se někteří mohli "bát" hlasovat proti stávajícímu staffu, ve strachu o rozpad divize. Zatímco když se objeví alternativa (pokud se teda objeví), lidé se třeba nebudou bát vyjádřit svůj názor.

Nicméně když už jsi nakousl čistě inspirační anketu, která by mohla někomu pomoci ušít program na míru, tak ať si kdokoliv takový "průzkum trhu" klidně udělá. Já mu s radostí zaškrtnu své preference.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...Anketa ?   13. 7. 2009 / 21:57
Viktor17   
A budou moct hlasovat i nečlenové (potencionální členové) IVAO? Pokud ne, tak se stejně nedovíš nic nového...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...Anketa ?   13. 7. 2009 / 22:02
= M@trix! =   
zajímavá poznámka ... myslím že potencionální zájemci o členství by měli mít nějakou možnost se vyjádřit
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...Anketa ?   13. 7. 2009 / 22:03
B3d4   
Jo, a někdo si najme 100 potenciálních členů (jak se to dokáže jestli jo nebo ne) a navíc udělat si černou duši na netu není tk těžké, že Jaakove?
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...Anketa ?   13. 7. 2009 / 22:04
Tragédie v JRD
takze kdyz si zalozim tricet virtualnich identit, ktere budu vydavat za zajemce oi letani na ivao, tak mi z nebrani nic v ohlaseni vlastni kandidatury ...?
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...Anketa ?   13. 7. 2009 / 22:03
Tragédie v JRD
Hlasovací právo bude mít každý člen české divize IVAO, který byl aktivním členem v sezóně 2008/2009, přesněji v období od 1.9.2008 do 30.6.2009.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...Anketa ?   13. 7. 2009 / 22:06
Viktor17   
Já číst umím... To byla poznámka (lehká ironie).
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...Anketa ?   14. 7. 2009 / 21:11
SONP   
Jakožto jeden z autorů malé IVAO rebelie z roku 2006 (viz http://ivaocz.virtualskies.net/forum/viewtopic.php?t=253 ) myslím, že "volby" situaci prospějí, minimálně pro posílení legitimity současného IVAO-CZ vedení, o němž se domnívám, že vede naši divizi správným, kompromisním směrem , který zaručuje, že je tu IVAO stenou měrou pro všechny.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...Anketa ?   15. 7. 2009 / 09:13
Karel
Sorry, ale toto není jasné. Není z toho zřejmé, zda dotyčný musel být aktivní po celou dobu včetně 1.9.2008 a 30.6.2009 nebo zda dotyčný musel být aktivní kdykoliv (byť i jeden jediný den) v období od 1.9.2008 a 30.6.2009. Prosím o přesnější specifikaci na stránkách IVAO.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...Anketa ?   13. 7. 2009 / 22:19
litinoveweedle (CSA381)
|Dobry napad, jen se obavam, ze v soucasne zbytecne konfrontacni situaci neprojde :/o
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 22:38
Aldaran
Filipe, jistě znáš úroveň oněch 15ti lidí. Jestli to řídí na čestné slovo a dělají to dobře, tak jim to prostě odfjfkni. Od toho je tu staf a Ty si bereš na triko jestli jsi přiklepl C2. Dokonce to může jit tak daleko, že o tom ani nebude vědět, že má C2, prostě ho budeš pár dní poslouchat a pak mu to prostě dáš. V opačném případě mu budeš radit a upozorňovat na chyby... až jednoho dne...

Chápeš jak to myslím? Rozhodně tím nechci směřovat k anarchii, ale podporovat ty gentleman agreements, ve smyslu... ano, můžeš řídit na pozici, na kterou nemáš papíry, ale snaž se, dělej to dobře, počítej s tím, že Tě budeme sledovat a budeme Ti nápomocni s radou, na druhou stranu můžeš počítat s tím, že jakmile usoudíme, že jsi dosáhl patřičné zručnosti, dostaneš to oficiálně.

Ve finále se koza nažere (bude relativně velká obsazenost a řídící kteří na dané pozice nebudou mít papíry se budou patřičně snažit nedělat boty a učit se) a vlk zůstane celej. (celkem bezbolestně, někdo dříve, někdo později dostane takový rating, na který v danou chvíli má.

Je to tak trochu řidičák naruby. Uč se jezdit autem, poradíme Ti, když Tě někde chytíme za volantem na silnici, přimhouříme oko.... a až usoudíme, že ses to naučil, dostaneš ofiko řidičák. Jediné negativum je, že Vám (stafu) to přidělá práci, budete muset tak trochu šmírovat a sledovat jak si vedou, opravovat chyby a držet tento systém v určitých mantinelech.

Ano máš pravdu, do jisté míry to může krátkodobě snížit úroveň, ale je na Vašem úsudku, koho do tohoto gentlemans agreemens projektu připustíte, za jakých podmínek a koho ne. V tomto ohledu Vám věřím a vůbec mi nevadí, že to bude jen na Vaší libovůli.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 22:59
Marky Parky   
Kdyby to bylo takhle jednoduché... Bohužel - nebo ne, vlastně bohudík - nad každou zkouškou bdí krom examinátora ještě validátor z HQ, který ověřuje, jestli dotyční zkoušku absolvovali, jestli bylo dost provozu atd. z logů.

Nicméně i kdyby toho validátora nebylo, tohle je mi proti srsti. Jednou tu existuje nějaký formální systém jak postupovat a pokud se z něj z jakéhokoliv důvodu vybočí (a někdy je to nutné), tak správný postup je co nejrychleji vše vrátit do formálních kolejí. A ne vymýšlet kličky, které formalitu vrátí naoko někde a rozbijí ji jinde.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 23:14
Rozšafín Ctibum   
hele, toto vsechno vypisujes v telefonu? Respekt
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 23:24
Marky Parky   
Ne, z notebooku...

(aby se ostatní nedivili téhle konverzaci, v půl sedmé mi selhal flash biosu a motherboard se odporoučel do blaženého nevědomí)...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 23:42
Tragédie v JRD
to je ten novy quattro procik? .)
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 23:10
ZDESVA
přesně pod tohle se podepisuji a nevyjádřil bych to lépe a sám za sebe musím říct, že si přeji aby Marky zůstal hodně dlouho tam kde je a to na pozici direktora divize sice se mně taky nelíbí, že rating se neustále zvyšuje ale s tímhle člověkem se vždycky dohodnete výborně učí na trénincích (tedy alespon jeho styl mně vyhovuje) a i přes jeho znalosti stále zůstává ,,člověkem,, a to není málo a každý to neumí ..
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 23:33
pseudoMates
Kdyby se rozdávali ratingy na základě pozorování, tak C1 (ve smyslu původní C1ky, ne té nynější, modifikované) nikdy nemáš..
To jen tak, na okraj..
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 08:54
ZDESVA
A kdyby jsi ty zůstal ve staffu tak už řídíš jenom Ty a protože ti to zřejmě došlo tak jsi konečně odešel to jen tak naokraj ))
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 10:01
pseudoMates
Ale omyl.. Odesel jsem proto, ze uz jsem nemel nervy se neustale dohadovat se zytracenymi pripady, jako jsi byl napriklad ty, kteri nikdy ridit neumeli, neumeji a umet nebudou i kdyby je skolilo dvacet Filipu Dvoraku.. To jen tak, za okraj..
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 11:10
ZDESVA
Mno já myslím že jsi udělal jen dobře připadáš mi jako ta neurotická učitelka ze seriálu ,, My všichni školou povinní,, cha cha
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   15. 7. 2009 / 18:45
pseudoMates
chjo.. to je těžký.. Ty prostě toho nevíš tolik, že ani sám nevíš, kolik toho vlastně nevíš.. O tom celá ta parodie na řízení v tvým podání vlastně je..
Mimochodem, nejsem žena..
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   15. 7. 2009 / 22:50
Teflon_490   
Zena sice nejsi, zato mas ale asi dvojnika. Vis jiste, ze ten neni zena?
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   15. 7. 2009 / 23:23
pseudoMates
Seš nějaká chytrá... holčičko..
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   15. 7. 2009 / 23:25
Teflon_490   
...mne mohlo napadnout ze to smazes
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   15. 7. 2009 / 23:27
ZDESVA
ale no tak vem si pilulku a dej mi černej puntík ))
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   16. 7. 2009 / 00:04
pseudoMates
Jakej černej puntík..? Co to zase meleš..? Černej puntík se dával na prvním stupni základky. Ty patříš do jeslí.. A to ti ještě fandim..
A jinak.. tady je krásně vidět to, co jsem psal o příspěvek výš..
Nemáš mi co vytknout, co se týče řízení a tak tady ze mě děláš neurotika, čili odbíháš od tématu a to jest - tvá neschopnost řešit konflikty (mluvím o konfliktech při řízení), tvoje mizerná angličtina a tvoje přebujelá sebedůvěra ve vlastní schopnosti, podložená pochybným faktem hodnosti C1, kterou sis doslova vyžebral pod podmínkou, že budeš řídit pod dozorem.
Mimochodem, přijď se někdy podívat k nám do práce.. jeden náš kolega je klasickej příklad neurotika.. nosí u sebe občas sekerku, po chodbě jdouc si "prozpěvuje písně", povětšinou se slovy jako "krev", "smrt" a pak "chrrrrrr" v metalových rytmech, spí s pistolí pod polštářem... to je neurotik..
A ještě něco. Byli tu jiní, kteří mě dokázali nadzvednout ze židle (s některýma z nich jsem si to vyříkal a máme mezi sebou korektní vztahy). Ale ty a tvoje lži, žebrání a hlavně neschopnost sebereflexe, jsou mi k smíchu.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   16. 7. 2009 / 00:32
ZDESVA
Nebo že by si byl jako náš pan prezident? Ale ne neříkejte mě všichni že je to bílé vždyť já přece vím že je to černé ... ale neee ale neee tak to není ..

Jestli já patřím do jeslí tak ty ses tedy ještě nenarodil cucáčku a jinak ti nemám co vytknout? nejsi zas taková hvězda jak si o sobě myslíš nebo už jsi zapoměl jak jsem letěl z Berlína do Tater a ty jsi mne začal vesele klesat do fl 150 a přidělovat příletovku do Prahy? Ty kterej každýho buzeroval že nečte plánky a neopravuje chybné letové hladiny?

A jen tak naokraj by mne docela zajímalo kolik lidí za Tvého působení jako AOC (zaplatpánbůh ty doby jsou pryč) jsi vychoval co by řídící - já si myslím že tak 90% jsi jich akorát nasral a odradil, koneckonců neni to tak dlouho co jsi se odporoučel takže je docela dobře možný že současný stav je výsledek Tvé práce.

PS: stejně si myslím že Gabriela Vránová je určitě nějaká Tvoje příbuzná ))
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   16. 7. 2009 / 08:40
pseudoMates
Jak říkám.. i s těma jeslema jsem ti fandil..
"Nebo že by jsi byl.."
"Ale ne , neříkejte mi všichni , že je to bílé , že je to černé.."
"Jestli já patřím do jeslí , tak ty ses ještě nenarodil.."
"nebo už jsi zapomněl , jak jsem..."
"Ty , kterej každýho buzeroval , že nečte plánky.."
"..docela zajímalo , kolik lidí.."
"já si myslím , že tak 90%.."
"není to tak dlouho , co jsi se odporoučel , takže je docela možný , že současný stav.."

A jinak k těm lžím, co tu píšeš..:
Podílel jsem se na výcviku následujících lidí.. krom tebe s vysokou úspěšností..:
Tomáš Svoboda, Tomáš Demel, Michal Pospíchal, Borek Stěhule, Ludevít Mihálka, Ladislav Dolák, Petr Lachman, Lukáš Řasa, Michal Novák, Peter Kožár, Zdeněk Svatoš, Vojtěch Míra, Filip Hladík, Jan Florian, Marek Janovjak (SK), Patrik Korfant (SK), Kristína Melicharová (SK).
Z lidí, co už nemají účet na síti to jsou: Lukáš Kaňa, Saša Prošková, Pavlína Pecoldová. (a to si ještě nejsem jistej, že jsem vyjmenoval všechny..)
75% z těch, které jsem vyjmenoval a mají na síti účet, má C1+ rating, včetně tebe.. Ale jen ty sis ho vyžebral. Všichni ostatní si ho tvrdě vydřeli a zasloužili si ho. Narozdíl od tebe. A hlavně.. nikdo z nich, krom tebe, neměl pocit, že jsem si na ně zasedl, byť dostávali stejnou sodu, jako každej jinej. Rád bych si však přečetl seznam těch, které jsem ze sítě odradil spolu s výčtem jejich ratingů. Když tu meleš hovna, tak aspoň ať to má hlavu a patu a zakládá se to na nějakém pevném základu.
K těm chybám. Nejsem neomylný, ale vzhledem k tomu, že nemáš o řízení ani páru mi můžeš vyčítat jen takový koniny, jaký jsi tu napsal. Protože nedokážeš posoudit, kde všude dělám chyby a že jich dělám dost. Tím pádem si o sobě ani nemyslim, že jsem hvězda, ale co se týče celkového pohledu na řízení, hraješ v porovnání se mnou tak asi okresní přebor.
Ačkoliv jsem se ti jistě omluvil i do frekvence za ten omyl, že jsem tě nechal klesat, ačkoliv jsi do Prahy neletěl, tak se omlouvám i zde. Předpokládám, že jsi mě upozornil na můj omyl na frekvenci hned a tak nevím, co se tu řeší. Ale ok.. OMLOUVÁM SE. Nemám problém si přiznat chybu.
Na rozdíl od tebe ale nesbližuju mašiny a nepředávám éra do konfliktu. Za celou dobu, co řídím na síti jsem, si vědom jednoho sblížení, které jsem si způsobil sám.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   16. 7. 2009 / 08:47
pseudoMates
A ještě něco..
Nejsem si vědom toho, že bys kdy pro divizi něco záslužnýho udělal.
V porovnání s Markym, Krechim, Priskáčem, Křížem apod., jsem veeeeelmi malá rybka, ale na rozdíl od tebe visí na divizním webu a fóru několik mých materiálů určených pro výcvik ATC, snažím se updatovat a dávat k dispozici aktualizované SID/STAR pro LevelD a spoluzaložil jsem VA se záměrem zvýšit provoz nad územím ČR. Díky lemplům, jako jsi ty už skoro neřídím a téměř nelétám.. Ovšem byly doby, kdy jsem síti, ať už jako staff, pilot či ATC obětoval desítky hodin týdně.
Můžu se zeptat, čím jsi do chodu divize přispěl ty..?
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   16. 7. 2009 / 22:54
ZDESVA
No já bych o tom nemluvil Ty jsi mne k tomu přímo vyzval abych k Tvému řízení něco vytknul jinak to samozřejmě narozdíl od tebe nemám ve zvyku. Ostatně byls to vždycky ty kterej z takovéhle ,,koniny,, dělal největší vyrvál a tím ses postavil do role frajera kterej je neomylnej a je pak trapný když se ta ,,konina,, stane tobě i když konina jak u koho že ano..

Lemplům nadávej nějakej tvejm kámošúm co jsou na to od tebe zvyklí a z toho infantilního příspěvku který píšeš je zřejmě jakej jsi arogantní asociálek.

Takže jak říkáš my lemplové ti vlastně škodíme a bráníme ti v létání a řízení takže pan odborník se nemůže dostatečně ukojit ve svém volném čase z toho soudím že tedy těch lemplů je tady většina jinak by jsi toho přeci kvůli jednotlivcům nenechal ostatně je pravda že sis tady postěžoval a žvástal něco o ,,vymazleném večírku ,, a jak všichni všechno dělali blbě a že už náš FIR nikdy apod. takže ty kluci co mají nalétáno pár hodin a náhodou se ti tam ,,pletli,, si to přečetli a možná už poletěj jen offline - hezkej stimul pro nastupující členskou základnu.

S tím žebráním toho už konečně nechej asi je to nějakej váš rodinnej sport či tak něco zkouška byla řádně vykonána a zvalidována HQ, je pravda, že po zkoušce Marky nebyl rozhodnutej zda ano či ne tak jsme se dohodli že ano s tím že povedeme treninkové akce na simulátoru což jsme také činili a vždy jsme se korektně dohodli a myslím že máme korektní vztah dodnes. Jednou sice došlo k nedorozumění ve kterém si jako ostatně vždy figuroval zase jen ty.

Máš pravdu neudělal jsem pro divizi žádnou záslužnou činnost ve smyslu webových mateiálů a podobně snad jen když se mě někdo během letu na něco zeptá nebo některý z řídících má nějakou otázku tak se mu snažím normálně odpovědět co vím co nevím tak řeknu že prostě nevím což nepovažuju za nějakou záslužnou činnost.Ostatně nejsem ve staffu a ani nemám na to tam být jednak z časových důvodů a jednak nejsem žádnej odborník ale ty jsi tam byl a jak jsi mi jednou řekl ,,já jsem si tu pozici ,,vybojoval,, Jen prostě řídím protože mne to baví a není na FIRU tma , nevadí mi že to některejm začátečníkům musím říct 3x mám třeba někdy jen 5-10 letadel ve FIRU kluci jsou rádi že nelítají na UNIKOMU protože borec už další vymazlenej večírek nechce a nevím o tom že by si na mne někdo v poslední době stěžoval za to vím a viděl jsem to online (bude to znít jako výkřik do tmy protože nebudu jmenovat ale věř mi,že ty mi nestojíš za to abych tady lhal) že jakmile začneš řídit tak se pomalu pozhasínají věže i APP ze slovy v comboxu na chatu je už je tady zase ten .. ne nebudu to dopisovat.

Jsem přesvědčen o tom , že musíš mít nějakej zelenej mozek v rodině jinak to není možný aby se z lidské bytosti mohla stát taková kreatura jako jsi ty.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   16. 7. 2009 / 23:15
pseudoMates
No jestli v naší rodině je zelenej mozek, tak v tý vaši asi evoluce nepřesáhla úroveň dělnické třídy, neb tvůj pravopis je opravdu k zblití..
Lempl jsi pro mě byl vždy a nic se na tom nezmění a tento "titul" použiju na tvoji adresu kdykoliv se mi zachce. Ostatně, s urážením jsi začal ty, s tím svým "cucáčkem".. Inu.. to je tak, když má někdo ještě kromě smrti taky něco dalšího na jazyku.
Těch lemplů není většina, je jich menšina, ale za to ty jim vévodíš v celé své parádě.
S žebráním nemám důvod toho nechat. Tu zkoušku sis prostě vyžebral. Bezpáteřní lemplové tomu říkají dohoda.. Já tomu říkám žebrání. Protože do té doby se nikdy (a to bych rád zdůraznil)nestalo, aby někdo dostal zkoušku pod podmínkou, že na vyšší pozici bude řídit pouze mimo úterky a až po absolvování výcviku na IVATu, na což jsi velmi zvysoka sral. Praxe, než přišel jakýsi Z. Svatoš byla taková, že jakmile adept udělal C1, měl k dispozici vyšší pozice a trénink byl dobrovolný. V podstatě kvůli tobě a několika dalším se postupně dozrálo až do tohoto stavu, kdy po zisku C1 musí adept absolvovat trénink na další pozici.
Jestli poskytuješ "rady" dalším ATC, tak to teda potěš.. Nedivím se, že úroveň dovedností ATC klesá, pokud jim radší zrovna ty.
A znova opakuju. Buďto buď konkrétní tak, jak jsem ti to napsal v předchozím příspěvku, nebo si laskavě polib prdel.
Nehledě na fakt, že pozhasínání pozic pode mnou jsem zažil jednou, nedávno, v podání T. Kuteniče. S tím jsme si spor ale vyříkali a nemám pocit, že by se příště zase odpojil, jen co se já připojim. Takže ještě jednou, abys to pochopil i ty. Buď předlož důkazy, nebo drž pysk. Obviňovat stylem JPP umí kdejakej kreten, viz ty a tvoje výlevy tady.

 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   17. 7. 2009 / 01:17
ZDESVA
No tak nevím jestli je cucáček zhruba na stejné urovni jako lempl ale budiž klesnu tedy na tvou úroveň projevu - políbit prdel bych ti klidně mohl neboť je zřejmě čistá protože hovna lezou s tvojí podělaný hulvátský držky takovejch jako si ty naseru za tejden kýbl a je jen škoda že ti někdo v mládí nedal facku přes celou hubu a ještě by ti zbylo na prdel.


ted k věci s kolegou z Bratislavy jsme se dohodnuli na separačním headingu z důvodu, že pilot odmítl jinou vhodnou letovou hladinu a kolega s tímto řešením souhlasil.

a ted tedy poslechnu Bořka a ukončím tuhle debatu a klidně si zas něco napiš protože narcistickej idiot Tvého kalibru přece musí mít poslední slovo

HOAK
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   17. 7. 2009 / 02:51
Rozšafín Ctibum   
Ještě jednou mi řekneš Bořek a zapíšu Tě do denníku !
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   17. 7. 2009 / 08:09
pseudoMates

Narcisa máme taky jednoho v práci, a to je úplně o něčem jiným, než co si ty myslíš, že je narcis..
Políbit prdel bys mi tedy nemohl. Psal jsem, že sám sobě máš políbit prdel. Pokud jsi homosexuálně zaměřenej a potřebuješ někomu líbat prdel bez toho, aby ti to sám nabídl, tak jsi asi na špatným fóru.
Kdo říkal, že jsi mě nasral..? Takovej nýmand a LEMPL mě nasrat nemůže.
Kolega z LZBB to podal jinak, včetně screenshotu. Nehledě na fakt, že pilot mohl odmítnout vyšší hladinu, protože byl moc těžkej, ale nižší hladinu odmítat, pokud vím, nemůže... Ale to je to, že tebe to prostě nenapadne.. Tobě ty mašiny letí přes půl FIRu, ale konflikt řešíš dvě minuty před hranicema a na upozornění vedlejšího ATC.. Inu.. jen tak dál.. Pozvedni ještě o trochu výš úroveň řídících v CZ divizi..
"S pozdravem nepište mi, pokud nepište vůbec.."
Narcis Mates..
hoWk - lemple..
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   17. 7. 2009 / 08:26
Zaremba   
Pánové!
Záměrně nepíši gentlemani. Co kdybyste se přestali vzájemně napadat a vyřešili to přes SZ, či po ICQ, Skypu,...
Tohle jen odradí lidi, co mají o IVAO zájem. A především pokud vidí se takto chovat šéfa divize.
Buď se sejděte a dejte si do držky a nebo lepší, skočte na pivo vytvořte si hladinku a domluvte se. Jste přece chlapi.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   17. 7. 2009 / 09:10
Marky Parky   
Hééééj, co do toho taháš šéfa divize? Mě laskavě vynechte....
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   17. 7. 2009 / 09:12
B3d4   
Asi si se řádně nedistancoval, jestli mi rozumíš
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   17. 7. 2009 / 10:48
Zaremba   
Promiň, to bylo nedorozumění.
Já jsem myslel, že tomu šéfuje Pseudopilot
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   17. 7. 2009 / 11:29
Flogger   
nestraš
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   16. 7. 2009 / 23:26
pseudoMates
A teď mi ještě došla jedna taková srandovní věc..
K těm koninám, resp. k tý blbosti, co jsi mi tu vytknul, stran toho klesání..
Uvědomuješ ty si vůbec, že pojeb jsi dostával (podle tebe) za blbosti proto, že jsi tím ovlivňoval provoz okolních ATC..? Když jsi něco podělal na TWR, tak to za tebe pak musel APP/ACC řešit, místo toho, aby se soustředil na svůj provoz.. Když jsi podělal před pár dny na ACC, musel to za tebe řešit LZBB..
Zatímco pokyn ke klesání, způsobené nepřečtením si letového plánu, nikoho z okolních ATC neomezilo, max. ses ozval, že klesat nechceš, protože letíš do PPD. Jenže to byl čistě jen můj průser a nikdo z okolních ATC to nemusel řešit..
Dovede tohle tvoje prázdná hlava pobrat a pochopit..? Vnímáš ten rozdíl vůbec..?
Nejspíš ne..
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   17. 7. 2009 / 00:22
Rozšafín Ctibum   
Co kdyby :

1) ten moudřejší z vás ustoupil a přestali jste to řešit ?

2) jste si navzájem zaslali ICQ čísla a řešili to soukromě?

3) se někde sešli a rozbili si držky?

Všechno lepší, než to tady číst.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   17. 7. 2009 / 01:14
tonde   
4) se nekde sesli a ozrali si drzky?

Na tuto moznost jsi Borku nejakym nedopatrenim pozapomnel....
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   17. 7. 2009 / 08:27
Zaremba   
Předběhli jste mě kluci.
Moc hezky jste to napsali.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   16. 7. 2009 / 10:17
Flogger   
smysl tohoto příspěvku? Gratuluji opět k exemplární ukázce...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 19:18
Tragédie v JRD
k bodu 2) ... no, jo. bylo to treba lyncovani. ono, pokud by jsi tu nevystupoval tak aktivne ve veci "snizovani pozadavku na ridici/piloty" apod., tak by si toho nikdo nevsiml. pokud tu ale tepes system, chces navrhovat vlastni systemy omezeni a fungovani divize - navic dost nevybirave, tak se nediv.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 22:24
litinoveweedle (CSA381)
Jenze kritizovat system je neco uplne jineho nez kritizovat, pomlouvat, nadavat konkretnim lidem. Takze pokud mi na staffu neco vadi pak snad jedine to, ze je to tu dlouhodobe tolerovano. A ted vubec nemyslim tuhletu konkretni zalezitost.

Tedy pokud pise staff ze se to nedal, pak ma jit prikladem a ne zamourit oko, kdyz se to zrovna "hodi do kramu".

S pozdravem L.

 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 22:25
litinoveweedle (CSA381)
BTW: Proc myslis, ze se k tomu co jsem napsal nikdo ze staffu nevyjadril? Ze by to snad necetli? A nebo je proste snazsi nebo prihodnejsi to minout, nebo jen zlehcit?
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 23:01
Marky Parky   
Tak já za sebe se vyjadřuju tak, že už jsem příliš otrávený z problematiky samotné, než abych se chtěl babrat s nějakými osobními útoky a tak jsem to prostě ignoroval....
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 01:30
litinoveweedle (CSA381)
V tom pripade ale pravdepodobne neplnis povinosti staffu. Divil bych se kdyby staff nemel sam dodrzovat pravidla IVAO a na jejich dodrzovani dohlizet. Dokonce si myslim, ze by mel svym chovanim jit ostatnim clenum prikladem. Ale ono se nekdy hodi nebyt tak uplne nestrany a obcas neco ignorovat nebo byt unaven a prehlednout... Misto reseni problemu tak tolerujete osobni utoky.

Chapu ze me nemusite milovat, ale meli bychom umet diskutovat o problemu ve vsi slusnosti jako dospeli lide. Misto toho to tu vypada jako na konskem trhu. A i za to nesete svym jednanim nebo naopak nekonanim zodpovednost.

Jen me napada, pokud bych si chtel dodelat minimalni hodnost pro volby, jak by asi byla takovou zkouska nestrana. Ja vim, zcela jiste byste se ohaneli pravidly a dozorem HQ atd. Ale v realu by to vypadalo velmi podobne jako tohle ignorovani ze? Proste neco se ignoruje lepe, neco hure...

Tohle me opravdu mrzi mnohem vic nez nejaka neshoda nad faktickym problemem.

Velmi bych proto uvital kdyby staff pro zacatek stanovil jasna pravidla, ze zadny clen ceske IVAO divize nema bez svoleni ostatnich pravo verejne hodnotit online vykon jinych - at jiz pozitivne nebo negativne. Kdyz to tady nefunguje na stejnem prirozenem principu kolegiality jako treba na pprune.org nebo airliners.net, pak je asi potreba pravidla nastavit jinak. O strachu z propirani spinaveho pradla (jako duvodu proc se lide boji letat online) se na tomto foru pise mnohem casteji nez o nejake zmene pravidel obsazovani pozic.

A jsme u toho, opakovani je matkou moudrosti, pro nektere prispevatele do tohoto fora nutnou. NEJDE JEN O PRAVIDLA. Jde o budouci smerovani ceske divize ve smyslu naboru, vychovy, motivace a vzdelavani stavajicich a zejmena novych clenu.

Clenove staffu by se k temto tematum meli postavit celem, ne se nechat demostrativne znovuinstalovat do svych pozic zpusobem, ktery pripomina doby minule. Neni tezke z vasich pozic vyvolat konfrontacni tazeni, nebo se nechat ujistit o spravnosti vasich rozhodnuti.

Mnohem tezsi je na vasich pozicich zjistit co si opravdu mysli lide, kteri nemaji takovou hrosi kuzi jako ja a neboji se jit proti proudu.

Mam jednu otazku. Na webu divize jste vice mene jako odpoved na diskuzi, kterou jsem ja vyvolal zde na foru uverejnili text sveho prohlaseni. Dovolite mi na nej reagovat a muj uhel pohledu - v cca stejnem rozsahu na webu zverejnite? Povazoval bych to za objektivni pristup. Predem diky za odpoved.

S pozdravem
L.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 07:50
Helicopter pilot
Dovolím si ti ukázat pár možností kterých by jsi mohl využít, ač jsem do tedle diskuze už nechtěl přispívat.

Takže jako v každé demokratické společnosti i ty maš MOŽNOST volby, jednou z těchto voleb je NAPŘÍKLAD: když se ti někde nelíbí tak tam nechoď, budeš klidnější TY i ostatní...

Uvědom si, že to co vyhovuje tobě, nemusí vyhovovat ostatním a tímto se dostáváme k MOŽNÉ volbě dvě: Podřiď se současným pravidlům a přijmi system takový jaký je.

Existuje i další MOŽNOST a to ta že: IVAO je rozsáhlá síť a když se ti nelíbí lítání u nás, tak tu prostě nelítej a jdi lítat jinam.

Existuji samozřejmě i jiné MOŽNÉ volby, například ta volba, kde bys ses stal členem staffu. Tady musím za SEBE ale říct že s přístupem kterým vládneš a z MÉho pohledu,
bych nechtěl aby staff měl názory jako ty.

Já osobně, STAFF IVAO CZ tak jak je a tak jak pracuje považuji za SCHOPNÝ.

Dále systému jak je nastaven, jsem se podřídil a nemám s ním povětšinou problém.

A samozřejmě DĚKUJI vedení IVAO CZ za úsilí a za čas, z osobního volna, který je nutno investovat a už investovali.

Prosím neber můj příspěvek jako urážku nebo zámink k hádce, mou snahou bylo POUZE ti ukázat jiné MOŽNOSTI které máš.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 08:11
kuma   
+1 - thumb up!
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 08:16
Mike2811
+1
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 08:32
Viktor17   
A má možnost volby každý? Nemá
Kolik aktivních pilotů létá teď a kolik jich létalo např před 2 roky?
Každý soudný manager který dostane do "propadu" (firmu, společnost) odstoupí ze své pozice, nebo je odvolán.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 08:45
litinoveweedle (CSA381)
Pripadne si alespon zamysli nebo si vyslechne nazory ostatnich - aby zjistil co se deje a mohl na danou situaci spravne reagovat. O tohle se resne snazim. Jak je videt marne.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 08:47
Mike2811
Postavím otázku takto, měl by Mercedes přestat vyrábět pořádná kvalitní auta jenom proto, že jich prodá málo a přesunout se na výrobu něčeho jako je Renault Logan ? Ano, oboje jezdí, ale je to o něčem jiném...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 08:52
Marky Parky   
Díky, tohle je docela pěkné přirovnání.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 08:53
Viktor17   
I Mercedes změnil typ aut a už dávno není Mercedes pouze luxusní drahé auto (SLK) a přizpůsobuje se trhu (Smart, A)...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 09:02
Mike2811
Pokud se chceš bavit o autech, tak věz, že velikost není pro kvalitu určující a Smart i A-klasse, toho umí mnohem víc, než o čem se kdy Loganovi bude zdát. Nakonec, taky si za to nechají oba zaplatit...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 08:51
Marky Parky   
Však jo, o tom to celé je, já tu celou dobu tvrdím, že nemám patent na rozum a že nemám problém s tím jít "od válu", když se přihlásí a komunitu přesvědčí někdo schopnější.....

.... a když povede divizi k simulaci, tak mu i rád pomůžu svým knowhow. A když ji povede ke hře, tak prostě odkráčím do propadliště dějin s hlavou vztyčenou.....

... ale ať tak nebo tak, musí předtím proběhnout dva kroky:

a) měl by někdo toho manažera odvolat - a z toho důvodu jsme právě vyhlásili ony volby, protože já osobně jsem přesvědčen, že je lepší stávající stav než nějaká úlitba kvantitě na úkor kvality (možná je to tím, že pamatuju doby, kdy se kvůli obsazení celé LKPR museli sejít všichni řídící co v ČR existovali a chrochtali blahem když méli za celý večer 20 pohybů).

b) pokud to dopadne pro toho manažera blbě a někdo ho odvolá, tak by měl mít někoho na jeho místo, jinak mu ten podnik taky třeba zavřou....
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 09:08
Viktor17   
Filipe, já osobně si myslím, že volby jsou absolutně zbytečný. Proč by jsi měl odcházet z postu, o kterém toho evidentně víš nejvíc. Připadá mě to jako "útěk z boje". Proč nehledat řešení?? Je jasné, že tady jsou dva tábory, které jdou proti sobě. Rozhodně si namyslím, že zrovna Ty by jsi byl ten typ člověka, který by se nechal strhnout na jednu či druhou stranu. Je tady prostor pro diskuzi (i když někdo to chále jinak a za každou cenu chte útočit).
Co se týká té Tvé "volby". Promiň, ale trochu mě to připomíná volby severní Koree. K volbě mohou jen aktivní členové. To znamená, že žádný jiný názor se nedozvíš.
Ono i "hráč" může mít dobrý nápad. Tak proč ho nevyslechnout.

Dám Ti příklad:
Mám kamaráda, který má v offline nalétáno přes 2tisíce hodin. Není to žádný puberťák, ale kluk v našich letech. Už kolikrát mě říkal, že by chtěl jít na IVAO. Fakte by se chtěl i učit. Má ale dva problémy. 1. Jeho angličtina je velice velice špatná. 2. Bojí se ATC
Jo je řešení. Učit se létat zatím v ČR a mluvit česky a postupně se učit frázeo, a po několika hodinách, nebo dnech by se naučil všechno.
Ale ukaž mi jediného ATC, který by se mu věnoval...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 09:22
Mike2811
FSpilot, Borek...

Jinak k těm aktivním členům, co s tím furt máte ? Je snad logické, že se k tomu mají vyjadřovat ti, kteří s tím opravdu mají co dočinění. Tobě by se líbilo, kdybych o tvých penězích rozhodoval i já ?
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 09:31
Viktor17   
Tady se pořád pletou dvě věci dohromady. Tady přece nikdo nechce defenestraci stávajícího stafu!!! Já tvrdím, že nějaká volba je absolutně zbytečná. "Nehledal bych vedení, ale směr", kterým jít. A k tomu přeci se můžou vyjádřit i budoucí členové. Nebo tady snad nikoho nezajímá názor všech? Vždyť i "blbec" může omylem vyplodit dobrou myšlenku...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 09:53
Mike2811
Zajímá mě názor všech, kteří s tím mají co dočinění. Opravdu mě nezajímá názor někoho, kdo se k nám možná přidá, ale možná taky ne a možná dokonce vůbec neexistuje.

A je to tu zase. Vedení dělá věci nějakým způsobem a věří tomu, pokud to není to, co chce členská základna, budiž, vedení s tím souhlasí, ale nehodlá se na tom organizačně podílet a to je věc, na kterou mají právo. Takže pokud to myslíte vážně a za předpokladu, že je vůbec dostatečně silný názor pro podporu takovéto politiky, musíte sehnat někoho, kdo ji bude reprezentovat a převádět v praxi...
Jedno bychom si měli ujasnit, myšlenka, kterou jste vyplodili není nová, probírala se už dávno a došlo se k pár ústupkům, ovšem pochybuji, že je prostor ještě pro další. Popravdě nevím, co si od toho slibujete, přečti si Rules & Regulations oddíl pro ATC, tam je celkem jasně napsáno, co je pro řídícího potřeba, současný staff jen toto převádí v praxi.

Amen...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 09:58
Viktor17   
Aha. Takže Tebe nezajímá názor nikoho jiného? Tebe zajímá jen názor členů? To mě připomíná dobu před rokem 1989.
Tak Ty chceš slyšet jen chválu. Vše ostatní je nežádoucí...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 10:05
B3d4   
Dobře, taks každym "potenciálním zájemcem" se sepíše smlouva, ve které bduou sankce, když ten dotyčný nevstoupí do CZ-IVAO a nebude aktivním členem, dejme tomu, rok? Třeba peněžní, kdo si bude jistý, ať to podepíše a volí i s následky a s možností exekuce (Je to jen dramatickej přehnanej příklad, simtě ) . Nechci volby někoho, kdo si založí na peráku 30 účtů a potom dá hlas sobě a triumfálně zvedne ruce do vzduchu ... rozumíš mi? Prostě ať volí lidé, kteří jsou stoprocentně doložitelní a ať je nějaká pojstka, že by do IVAO nevstoupili...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 10:13
Viktor17   
Už po několikáté píšu, že bych žádnou volbu nedělal. Ale snažil bych se hledat řešení... A názor na řešení může snad říct každý, ne?! Nebo snad dobrý názor může mít jen aktivní člen?
Myslíš, že nikoho nezajímá proč se nikdo nehlásí ke zkouškám, nebo proč nepřibývají nový členové...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 10:19
Flogger   
Nejlepší názory v této diskuzi mají ti, co online létají sporadicky nebo vůbec.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 10:34
Mike2811
Ty jsi člen předpokládám, máš jiný názor a já tě poslouchám. V čem je problém ? Ale nevidím jediný důvod, proč bych měl za mě rozhodovat někdo, kdo k nám nepatří a kdo dost možná ani neví, co se ve skutečnosti v divizi děje. Už mi fakt leze na nervy, jak tu pár konkrétních lidí nadává a řve, že je jiní konkrétní lidé uráží, šikanují atd... Vzniká tu potom představa, že takhle funguje celá divize nebo celé IVAO. Blbost. Nebudu tvrdit, že je všechno růžové, ale "problém" není tak velký, jak ho někteří dělají a už vůbec to není běžná praxe, ale občasný spíše okrajový jev. A tak je to i s tím, co se tu řeší teď, málo z těch lidí, které znám zaujala myšlenka na další okleštění pravidel a snižování nároků na cíle, které jsou samou podstatou IVAO a jsou přímo v základních pravidlech. Když už se tu někteří těmito pravidly tak ohánějí, měli by si je přečíst celé. IVAO není síť, která by měla za úkol uspokojit všechny nebo nabrat co nejvíce členů, se 150.000 členy světově je to už docela dost i tak. Má za úkol přibližovat v co největší míře lidem realitu létání tak, jak se děje v reálném prostředí. Kdo toto nepochopil, tak evidentně lhal, protože při registraci souhlasil s pravidly, která tento koníček obnáší...

Já nechci slyšet chválu, ani nevím proč bych měl, nejsem staffák a ani nemyslím, že bych měl, protože nemám dostatečné znalosti a zkušenosti.

P.S: Nauč se dějiny, jestli Ti toto připomíná situaci před rokem 89, tak moc koukáš na zprávy, ale vůbec do učebnic historie...

 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 12:25
Hermann   
Mno .. na valnou hromadu se taky nezvou budouci akcionari ..
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 10:51
Marky Parky   
Sorry, ale já opravdu hledat řešení v dalším snižování nechci. Prostě by mě to pak nebavilo - už teď je to na hranici. A proč volby? Protože chci vědět, jestli ty hlasy co se tu ozývají tak nahlas a mluví "za lid" mají opravdu v lidu oporu - a jestli za nimi stojí stovka lidí, deset lidí nebo jestli jsou to výkřiky do tmy.

A přirovnání k severní koreji? To si snad děláš srandu. Použiju úplně jiné přirovnání. Představ si, že máte skautský oddíl, je vás 10 a teď hlasujete o tom kdo bude vedoucí. Jak by se ti líbilo, kdyby se hlasovacího práva dožadoval Franta z vedlejšího baráku, který s váma nikdy na žádné schůzce, výpravě ani táboře nebyl?

A k poslednímu dotazu - už to zkusil? Vzal si třeba tutorial let co je na divizním webu, dal si do FPL poznámku že je to jeho první den online a zkusil si ho odlétnout v nějaký klidný den, kdy je online jeden, dva řídící na cestě? Pochybuju, že by nastal nějaký problém, vždyť takhle začínalo strašně moc lidí....
... a pokud mu tohle přesto přijde přílišná překážka, ať se staví na nějakém výcvikovém dni pro nováčky, čas od času se dělají a info bývá týden až dva dopředu na webu...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 16:19
litinoveweedle (CSA381)
Marky nezlob se, chapu ze je pro tebe velmi snadne vsechny nase argumenty chodit na jednu hromadu, oznacit ji jako "snizeni naroku na cleny ceske divize" a pak si nechat od ostatnich schvalit ze to nikdo nechce.

Psal jsem to jiz 10x napisu to znovu: Nejde jen o upravu pravidel. Problem je daleko slozitejsi a jako takovy se musi resit. Pravidla musi odpovidat moznostem divize (personalniho obsazeni, poctu clenu/poctu stanovist, urovni vycviku, motivacnim programum atd.) Jednim slovem musi byt vyvazena a realna.

Bohuzel misto diskuze o takovemto komplexnim reseni demagogicky jakykoliv argument shazujes. Misto abys uvazoval kdyz uz ne o nem, tak alespon o tom proc nekteri lide maji (a nejsem to jen ja) jiny nazor.

A k tomu, ze se lide neozvou, nebo se neozyvaji v takovem poctu? Vis kolik lidi z tech aktivnich odeslo, protoze jim nevyhovoval stav/atmosfera/vycvik/motivace... ceske divize? Zkouseli jste nekdy zjistit kolik lidi zanechalo vycviku virtualni kariery a pripadne z jakych duvodu? A snazili jste se takovy trend zvratit, nebo jste byli presvedceni o spravnosti sveho pocinani?

Opravdu si myslis, ze ti kteri jiz odesli budou ve volbach hlasovat? Aktualni skladba clenu je takova, ze stavajici aktivni jsou vesmes ti, jimz vase soucasna politika vyhovuje a souhlasi s ni - a tech je vetsina. Mensinou je aktualni generace "frflalu", ktera prave ted zaziva ten pocit rozcarovani. Hadej ktere skupiny je vic?

Ale pokud by ses podival na tutez otazku v delsim horizontu, nebylo by to nahodou naopak? Proc? No protoze ti frflalove se bud se stavem smiri nebo odejdou jako generace pred nimi - a podle reakci je takovych celkem dost - zvlast kdyz zahrnes i ty, kteri se pod dojmem z aktualni prezentace clenu IVAO zde boji vubec cleny stat.

Ta popisovana fluktuace lidi s jinym nazorem je neco, co se zde prezentovanemu mainstreamu bude samozrejme libit. (Kdyz mas jiny nazor jdi) A soucasnemu staffu zjevne take. Jenze zatimco mainstream vsude ve svete kvete, divize ktera si neudrzi lidi s trochu jinym nazorem (a ja se stale domnivam, ze nase nazory nejsou neslucitelne), takova divize se nemuze rozvijet ani rozsirovat. A to proto ze lidi, ktere bavi tento konicek neni tolik a z divize nejspis odchazi vice lidi nez se vam v ni dari udrzet, pripadne dostatecne rychle vycvicit. A to je problem ktery jsi spravne identifikoval - proste nejak nejsou lidi...

Ja doufam, ze maluji certa na zed, ze k takovemu tragickemu konci nidky nedospejeme, ale docela zajimave by bylo nad konkretnimi daty provest dukladny sociologicky vyzkum - jaky je zivot virtuala or registrace, jak dlouhy je prumerny zivot vitrualniho pilota, jak se vzdelava, kdy a proc, co jeho chovani ovlinuje atd. A srovnat vyvoj techto ukazatelu v case. A pripadne na zaklade techto dat udelat spravne kroky ve zmene chovani divize.

Jenze misto podobneho pristupu slysim jen mantru "pravidla ja menit nebudu". Jak jedoduche, ze?

S pozdravem L.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 16:38
Mike2811
Histerie dosáhla vrcholu... Kritici si možná konečně začali uvědomovat, že jejich idea je sice možná pěkná, ale vedla by dost možná ke zkáze, protože liberálně se organizace vede poměrně komplikovaně...

Teď bych tě rád požádal o konkrétní řešení konkrétního problému, případně odkaz na příspěvek kde něco takového je, protože ( a je možné, že jsem ho přehlédl, za těch pár dní jsi byl velmi produktivní) si všiml mnoha položených otázek, ale skoro žádných odpovědí nebo opravdu konkrétních návrhů, jak na ně.

Je kouzelné, jak tu chcete za každou cenu nové názory, ale zároveň Markyho, který ovšem má svůj názor a nechce se ho vzdát. Místo toho, abyste přednesli nějaké konstrukční řešení, tak jen šijete do Markyho...

Ad fluktuace - co jsem členem (od září 2006), tak se počet aktivních členů drží opravdu konstantně na něco přes 320 kusech. Určitě jsem se posunul z poslední nějaké dvacáté strany na teď asi 5 nebo 6, ale příliv nových členů to kompenzoval. Pokud jde o to, proč odchází ti staří - tebe nenapadlo, že pouhý názor byl pravděpodobně jen u malé části z nich ? Osobně, pokud bych cítil takovýto rozpor, ale i nadále chtěl lítat, tak si zbalím fidlátka a přesednu na jinou divizi, i to je možné. Podle mého většina z těch, kteří skončili, měla ten důvod, že se nechtěli z časových či jiných osobních důvodů nadále věnovat létání jako takovému, zakládají rodiny, začali létat reálně atd atd...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 16:45
Mike2811
Oprava - těch stránek je jen 12 až 13...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 16:56
litinoveweedle (CSA381)
Jen strucne. To proc chceme Markyho a ostatni je podle me jasne. Jsou to velice zkuseni clenove divize a staffu. Jejich zkusenosti jsou nenahraditelne a nikdo o ne nechce prijit. Proto se snazime aby doslo k pochopeni nazoru i ostatnich a pripadneho nalezeni kompromisu. Krome jednoho prispevku se kterym se osobne neztotoznuji nikdo staff k demisi nevyzyval.

Zacit ridit divizi na zelene louce by byla sebevrazda a pravdepodobne konec divize. Tohle nikdo, komu nejde o post, ale o IVAO nikdy riskovat nebude.

Proto take ti, co maji podobne nazory jako ja upozornuji, ze jde pouze o demonstrativni volby, ktere si vyhlasil staff s predem znamym vysledkem. Zatimco mi bychom stali o dialog a o pripadne zmeny a kompromisni reseni, staff jde do konfrontace a svym jednanim/nejdnanim k nemu povzbuzuje ostatni a nedava pro jakakoliv jednani prostor.

Co se tyka fluktuace pak jsi si odpovedel sam. Fluktuace 3/4 lidi za 3 roky (vychazim jen z tvych udaju) je v konicku, kteremu se venujes po vecerech velmi mnoho na to, aby jsi ziskal kompetenci a predal ji ostatnim nez odejdes.

S pozdravem
L.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 17:12
Mike2811
Já bych to viděl na polovinu - cca 150 až 170 lidí, ale ještě jsou tam samozřejmě ti, kteří přišli až po mě a stihli už odejít...

Myslím, že své důvody staff už vyjádřil - nechce se na něčem takovém podílet a nikdo je nemůže nutit.

Začni diskuzi teď a tady, myslím, že je docela vhodná doba. Rád bych věděl, jak konkrétně si to třeba ty představuješ...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 17:46
litinoveweedle (CSA381)
Ja bych zacal, ale bohuzel tak, jak staff nastavil parametry voleb je to zcela zbytecne.

1. Staff volne rika: "Myslime si, ze podle nasto co delame delame dobre, tak to delat v budoucnu chceme a zadame vas o duveru, zda to tak delat budeme." Diskuze o pripadnych zmenach pak spojuji s volbami - chcete zmeny - volte nekoho kdo vam je nabidne.

2. Krome staffu je nemozne sestavit jakoukoliv prodikandidatku, ktera by odpovidala pozadavkum a zaroven zvladla prevzit jejich ulohu a stavajici ukoly. Srucne receno krome stavajiciho staffu nemame dost kompetentni lidi.

3. O aktualnim rozlozeni sil v soucasne divizi a jeho duvode jsem jiz psal - tedy i kdyby takova kanadidatka vznikla, nebude volitelna.

Takze o cem diskutovat, co vymyslet, kdyz stavajicimu staffu nemam co nabidnout a jina kandidatka neni myslitelna/sestavitelna/volitelna?

Pokud staff misto sveho detinskeho trvani na zcela zbytecnych volbach zacne volat k diskuzi, budu prvni kdo se pokusi danna temata rozvinout. Nicmene zatim jsem nenasel ani stopu po tom, ze by nekdo ze staffu chtel o nejakych zmenach diskutovat. (pisu rovnou abych zase nemusel v pristim prispevku reagovat: nemyslim jen zmenu pravidel)

 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 17:51
Rozšafín Ctibum   
Sam jsem Ti na siti tuto moznost nabizel a sam jsi napsal, ze sestavis body a jak to zmenit. Nikdo nerika, ze nejsme otevreni diskuzi. Rikame jen to, ze nebudeme dale slevovat z jiz dostatecne zlenenych pozadavku.

Jsme pripraveni prijmout jakekoliv navrhy a napady a nikdy jsme se nicemu takovemu nebranili a mockrat jsme to uz opakovali.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 17:54
litinoveweedle (CSA381)
To vim, a sam jsem to sem psal. Tve nabidky si vazim, ale vzhledem k tomu, ze prisla pred vyzvou/oznameni staffu jsem ji po tomto zacal povazovat za bezpredmetnou. Tak jak jsem danny text cetl, nezdalo se mi, ze by to byla vyzva k diskuzi.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 18:01
Rozšafín Ctibum   
Tak to jsi zacal povazovat spatne, protoze i kdyz jsme publikovali onu vec stran voleb, vcera, predevcirem, dneska ani zitra se jeste nic nezmenilo a staff nema duvod prestat pracovat na zaklade neceho, co teprve nastane.

Jsi ale pozorný čtenář, protože ona výzva skutečně výzvou k diskuzi není.

A teď, chlapi, mě omluvte, jdu na volejbal. Jestli tedy během následujících 3,5 hodin někdo někoho ošklivě urazí a zlynčuje, nebudu moci adekvátně reagovat
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 17:54
kuma   
Hele ty už mi připomínáš "Hotlips Hollighan" z filmu Mash. Cituji - plk. Blake:

"No tak prostě, Hrmo, na tu svoji zkurvenou funkci rezignujte. Dáš si ještě trochu vína, drahoušku?"

Takže buď už konečně napiš "navrhuju tohle a tohle" - nebo "muj program je 1-2-3" - a už konečně přestaň prudit. Dík.

 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 17:57
litinoveweedle (CSA381)
1. Nebudu psat volebni program kdy nemohu kandidovat. Ty taky zbiras cervy bez toho ze pak jdes rybarit?

2. Ano sepisu, pokud tady zazni, ze je o takovou diskuzi ze strany soucasneho - budouciho vedeni zajem. Nejen ja ale i ostatni jsme psali postrehy, ktere je mozne rozvinout do konkretnejsich reseni. Ale zbytecnou praci nedela nikdo rad...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 17:58
kuma   
V tom případě, prosím, platí dvě poslední věty z mého minulého postu.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 18:00
Marky Parky   
Sepiš. Zájem je. Dokonce bych řekl očekávání.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 18:06
litinoveweedle (CSA381)
No doufam, ze to neni jen zajem k vyvolani vseobecneho veseli a vysmechu...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 18:08
B3d4   
Ale není, tady se nikdo nikomu nevysměje, jen jestli máš ty enbo Bíma nějaké nápady, tak sem s nimy, všichni si je přečtou, a když staff usoudí, že to pozvedne úroveň provozu ve FIRu, tak ho s radostí přijme
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 18:15
litinoveweedle (CSA381)
ok, uz jsem to psal Markymu. Jen mam strach, ze se smetou ze stolu pred tim, nez se nad nimi opravdu zamyslime.

L.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 18:18
Mike2811
Nebo minimálně upraví do vhodné podoby. Proč bychom se měli smát názorům, které, jak jsem pochopil, sdílí velká část komunity ? My jenom chceme vědět, jakou máš konkrétní představu, protože zatím jsem já osobně fakt neslyšel nic konkrétního a přitom si myslím, že by to valnou část všech těch sekvojí vyřešilo jedním vrzem...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 17:58
Marky Parky   
1. Není pravda. Buďto pozorně nečteš nebo záměrně překrucuješ

Už je mi to trapné se opakovat, Několikrát jsem tu říkal, že jsme otevřeni diskuzi a změnám. Jen jsem stanovil hranici, po kterou jsem ochoten se těch změn účastnit osobně a za kterou už ne.

2. a 3. nekomentuju, přeci jsem jsem asi zaujatý.

Nicméně vzhledem k bodu číslo 1 tě naposledy výslovně vyzývám k diskusi - předlož konkrétní návrhy co by mělo být jinak. Ne obecná prohlášení, ne statistiku a bilancování stávajících stavu. To umíme taky. Předlož ŘEŠENÍ a nebo alespoň jeho návrh.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 18:14
litinoveweedle (CSA381)
No vidis, a Borek v jinem prispevku rika ze to zadna vyzva k diskuzi opravdu neni.

Ano pokusim se sepsat jak identifikaci moznych problemu, tak mozny navrh jejich reseni v takove forme, aby byl predlozitelny staffu.

S pozdravem L.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 18:17
Tragédie v JRD
.. a doufam, ze do ty doby, nez to das dohromady, budes mlcet.

PS: pri cteni prispevku, kdy jsi tady predem obvinoval ceske ivao ze zmanipulovani sve potencialni zkousky na C1/FC (ci jak se tomu ted rika) se mi otvirala kudla v kapse. za to bys mel dostat ne vyhazov z ivao, ale do tlamy.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 19:49
litinoveweedle (CSA381)
A ten kdo me ztresta mas byt ty? To je nejaka vyzva?
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 19:57
Koprik
...poslouchej, dal sis bobrika tisice prispevku o nicem, nebo co?Jsem 1000 kilometru od rodny hroudy, ale je mi NAPROSTO jasny, ze ti chybi baba a zaroven mas prebytek testosteronu...jinak bys tady tak 3 dny nevyvadel a sel se venovat necemu, co by ti vyloudilo blazeny usmev na tvari.TIMTO vyzyvam IVAO staff,aby urychlene kolegovi v nouzi, co si rika "litinovy vidle" ASAP sehnal babu, pac jinak se tady z nej vsici brzy zblaznime.....)))))Nebo ho poslete Jumbem na inspekci k IVAO divizi na tyden do HongKongu..... SORRY, to se fakt neda cist a to je teprve zacatek prazdnin!
Pridal bych slova klasikova (Postriziny)....doktor Gruntorad rika, ze na rev je nejlepsi prace.Takze pane spravce, Pepina prijmout do stavu a zamestnat!
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 20:13
Marky Parky   
[joke]Jako vedoucí české divize tímto prohlašuji, že se od tohoto příspěvku distancuji...[/joke]
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 20:16
Koprik
...ani nemusis, a protoze jako oflajnista nejsem nikde organizovan, tak si muzu malovat a psat co chci!taky joke)))A mistoprisezne prohlasuju, ze s nikym za jakehokoliv STAFFU (VATSIM, IVAO.....) nejsem ve spojeni!
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 20:32
kuma   
Hmmm to je podezřelý. Protože podle klidného tónu tvých dosavadních příspěvků (a pozoruju tě tady už nejmíň 3 dny) to vypadá, že s někým spojen alespoň občas jsi, protože jinak bys tady taky ŘVAL a plkal nesmysly jako jiný nešťastníci asi ne tak často a docela spojený... (nebo uspokojený? teď nevím...)
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 21:43
litinoveweedle (CSA381)
Dekuji za exemplarni se distancovani naseho staffu od podobneho napadani. )) Jinak Litin nejakou tu letusku ma. Dokonce ho virtualne zapsala do High Mile Clubu. Vzhledem k tomu, ze ji na to stacil LKTB/LOWW tak bude i schopna Doufam, ze se nejedna o hrube poruseni IVAO pravidel, abych si nemusel v soukromi nafackovat a exemplarne se vyloucit. ))
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 21:57
kuma   
Když už se k nějakýmu klubu hlásíš, aspoň bys mohl vědět jak se (správně) jmenuje...
(kdybys to nemohl najít, tak "Mile High")
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 22:29
litinoveweedle (CSA381)
Pavda, to je blba snaha snazit se litat a psat najednou
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 22:35
Tragédie v JRD
to jsi docela rychlik... chudak holka.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 22:49
Jakov
Já se asi poseru, nejrychlejší reálně virtuální sex na světě
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   15. 7. 2009 / 14:34
Zaremba   
V klidu mi to stihli LKPR - LKTB (virtuálně - IVAO).
Když musíš tak musíš. Na čase nezáleží, důležitá je kvalita

Jinak nemůžu si pomoct, ale litinové vidle se snaží slušně komunikovat a zbytek ho tu více či méně úspěšně napadá.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   15. 7. 2009 / 15:39
Mike2811
Njn život je krutý, ono uvážím-li jak konfrontační zde vedl řeči, tak toho moc konkrétního neřekl, a to se ne každému líbí. Teď jak pevně doufám maká na svých návrzích, co a jak by se dalo upravit, takže bychom se mohli v brzké době někam posunout...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   15. 7. 2009 / 19:03
Flogger   
jako kdybych viděl husu, bum, kváááák (ano očekávám další příspěvek o tom, že husa nekváká) )))
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   16. 7. 2009 / 05:28
Mike2811
Nevim, zaremba přihodil svůj názor pozorovatele, jak mu to připadá, a mě přišlo vhodné doplnit svůj pohled, protože mu může pomoci pochopit pohnutky těch druhých...
Takže Tvými slovy - ano husa kváká a nestydí se za to...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   16. 7. 2009 / 10:08
Lowmick   
Ale to sis vzal pri V1 modrou pilulku, co starej pane?
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   16. 7. 2009 / 10:25
Zaremba   
Ale to už byla třetí.
První jsem si bral před nahozením a druhou před pojížděním.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 11:45
= M@trix! =   
tak tak ... to je to co jsem říkal já
aktivní členové za poslední půlrok ... no to je asi těch 20 lidí co ještě lítají, čili to jsou ti co jsou víceméně spokojení ... výsledek je tedy daný ... ... volby? ... výsměch ...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 12:01
Rozšafín Ctibum   
Víš, poslední dobou sice tolik času nebylo, přes stávající rodinné problémy přibylo i několik pracovních a tak sice teď nemohu napsat, že mám co se týče tréninku čisté svědomí, ale vždycky jsme tohle překonali a výcvik nových ATC a pilotů byla a bude pro mě vždy prioritou.

Jenomže těch lidí, co přijdou s tím "hele mně nejde tohle, nemůžeme si to zkusit?" je strašlivě málo.

Každý ATC má za povinnost především pomáhat, nikoliv strašit (no dobře, s Matesem existuje jakási interní dohoda.. ) nové piloty a nevidím jediný důvod, proč by se měl člověk bát. Ukaž mi jednoho pilota, který se připojil na síť a byl vypoklonkován se slovy "ty nic neumíš, my tě tu nechceme." Jestli tohle někdo skutečně dělá, tak ho vypoklonkuju sám.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 12:03
Viktor17   
Přesne to se mě stalo při prvním online letu na IVAO.
Psal jsem ti i Filipovi v SZ.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 08:33
litinoveweedle (CSA381)
Prosim neslucuj dve veci.

Me osobne nastaveni systemu absolutne nevadi a nidky jsem s nim nemel problem. Letam si dle pravidel, ucim se, zlepsuju se jak je v mych silach.

To ze si myslim, ze je to spatne nastaveny system je proto, ze na siti je ubytek lidi a to zejmena na pozicich ridicich.

Vsichni znate jen dve moznosti, podridit se, nebo si to delat po svem.

Z cehoz je pomerne jasno, ze treti moznost a to otevrenou diskuzi o problemech a pripadne spojeni nazoru k jejich reseni (a napady tady zaznely od nekolika lidi) se nepocitaji. Misto toho je potreba se soustredit a "frfnaly" zdiskreditovat (s tichou podporou staffu) umlcet ci udiskutovat, prebit... ono je to jedno, hlavne si nepriznat, ze nekde treba problem je.

Takze misto o problemech divize (ony zadne nejsou?) se tak diskutuje o mych problemech se systemem, pripadne o mych schopnostech. Ja ale problemy nemam. Divize ano - a rika to i Marky kdyz potvrzuje, ze nevi proc neni zajem o dalsi vzdelavani.

Tohle je pstrosi hra, kterou s tebou hrat nebudu.

S pozdravem
L.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 08:39
Marky Parky   
K tomuhle vyjádření mám jenom jedno - do téhle chvíle jsem to bral jako dramatickou diskusi s člověkem, který se snaží prosadit nějaké svoje názory.

Nicméně tvoje věta "Jen me napadá, pokud bych si chtel dodelat minimalni hodnost pro volby, jak by asi byla takovou zkouska nestrana" je prachsprostá urážka mé osoby.
Byly tu mnohem vážnější konflikty mezi staffem a některými uživateli a nikdy to nepoznamenalo objektivitu zkoušky. Vznášíš-li tedy tak vážné obvinění, zcela jistě ho máš podložené nějakými důkazy (to že "netrestám" každou pitomou hádku na každém leteckém fóru v ČR kde se zmíní IVAO nepovažuju za pádný důkaz pro takové obvinění - kdybych to snad, podle tebe, měl dělat, tak bych H24 nedělal nic jiného než prolézal fóra).

Pokud jsi opravdu přesvědčen, že v čele české divize stojí takový křivák a vede ji do záhuby, máš možnost ji zachránit. Pokud se chceš ke stávající situaci vyjadřovat na našem webu, máš taky možnsot. Ale budeš se k tomu muset konečně postavit čelem a převzít na svá bedra zodpovědnost za svoje výroky, plány a pod - pravidla jsou jasná a transparentní, kandiduj proti mě.

Jinak tady jenom kydáš špínu....
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 16:32
litinoveweedle (CSA381)
A co mam cekat, kdyz si v prubehu diskuze, odskocim zaletet online a protistrana pouzije nepodlozene dohady jednoho ridiciho urcene jen pro to aby me verejne dehonestovali, a staff napise, ze je unaven a bude to ignorovat?

Bud urazen, me se to take dotklo. Jdi prikladem a budu prvni kdo prijde s omluvou. Zatim jsem tu ale spise svedkem prekrucovani toho, co se sem snazi nekteri lide psat - ne proto aby se prosadili na nejake posty, ale proto, ze jim na divizi take zalezi. A pripadne jako koreni, kdyz nekomu dojdou argumenty, tak dojde i na urazky.

Nechci od vas reseni, vysetrovani, prikazy zakazy nebo dohled. Stacilo by, kdyby se staff verejne distancoval od urazeni a osobnich vypadu, misto aby ho, jak jsi napsal ignoroval. Ono by nam to zvedlo trochu kulturu jednani. Jinak tu to bude za chvili samy vztyceny prostrednicek.

S pozdravem
L.



 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 16:38
Marky Parky   
Původně jsem byl rozhodnutý na tebe už nereagovat, nicméně teď jsi mě tak rozesmál, že musím.

Takže jestli to správně chápu, tak se ti vlastně mám já omlouvat za to, že někdo jiný tě urazil a já jsem (podobně jako v desítkách jiných případů) promptně nepřiskočil, nezačal tě chránit a nevyhlásil veřejně, že se od toho distancuju?

Tohle je opravdu k smíchu....
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 17:07
litinoveweedle (CSA381)
Je mi lito, ze se necemu tak vaznemu smejes.

Moji osobu klidne pust z hlavy. Tady jde mnohem vice o princip.

Nemusime se milovat, ale budeme vsichni diskutovat racionalne a bez osobnich vypadu.
Protoze to je jediny pristup, ktery je ku prospechu veci. Misto takovehoto pristupu ale davas jako clen vedeni ostatnim najevo, ze jakekoliv zbrane, pokud miri hlavni od tebe je mozne pouzit.

Jako clen staffu mas vetsi moralni autoritu nez si mozna sam myslis a mel bys jit prikladem. A to i tehdy, kdyz se ti vubec, ale vubec nechce.

Takze se neomlouvej. Spis se zkus zamyslet, zda by nebylo spravne aby clenove IVAO v ceske divizi zachovavali kolegialitu a profesionalitu i kdyz mohou byt nazorove naprosto nesmiritelni. Uvazoval bych i o zakazu verejneho hodnoceni (zvlast k tomu neurcenymi osobami) bez vyslovneho souhlasu hodnoceneho. A to nejen tykajici s vykonu na IVAO. Ono by mozna ubylo tech reakci na ktere v totmto threadu upozornovali jini.

Tedy strucne: Ano, od podobnych praktik by se staff distancovat dle meho nazoru jednoznacne mel.

S pozdravem
L.

 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 17:18
Marky Parky   
"Nemusime se milovat, ale budeme vsichni diskutovat racionalne a bez osobnich vypadu.
Protoze to je jediny pristup, ktery je ku prospechu veci. Misto takovehoto pristupu ale davas jako clen vedeni ostatnim najevo, ze jakekoliv zbrane, pokud miri hlavni od tebe je mozne pouzit."

Dovolím si upozornit, že já s osobním výpadem nezačal. Proto bych byl rád, kdybys z podobných úvah mou osobu vynechal.

"Tedy strucne: Ano, od podobnych praktik by se staff distancovat dle meho nazoru jednoznacne mel."

To je imho blbost - já se do toho nijak neangažoval, napsal jsem narovinu, že jsem si toho nevšímal. Pokud by fungovala tvoje logika, tak bych za každou urážku co se kde octne měl napsat "od tohodle se distancuju", "od tohodle taky", atd... tedy vlastně sám mlčky předpokládáš, že když to nenapíšu, tak se nedistancuju. To je naprosto zcestný....

.. já se distancuju obecně od urážení, na fórech to pokud možno nedělám (i když nejsem svatoušek a sem tam mi ujedou nervy - nicméně to rozhodně v tomhle případě nenastalo). Nemám prostě zapotřebí se vyjadřovat ke každé urážce co kde padne a ostentativně nahlas hlásit "já to nebyl" a nechápu jak to po mě někdo může chtít.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 17:30
litinoveweedle (CSA381)
V tomhle s tebou souhlasit nemohu. Jako staff si proste nekterych veci nemuzes dovolit nevsimat. Jak jsem psal nidko nechce abys delal nekomu soudce nebo arbitra.

Ale melo by jasne zaznit, ze verejne napadani se clenu IVAO site mezi sebou se tolerovat nebude, a ze ty jako staff durazne podobne praktiky odsuzujes. Jak rikam moralni autoritu tva pozice ma, jeji pouziti timto smerem by urcite bylo prinosem pro celou divizi. Pokud netusis proc bys tak mel ucinit je asi neco spatne...

 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 17:34
Marky Parky   
Naopak, podle mě je špatně, že je mi implicitně podsouváno, že pokud se výslovně nedistancuji, tak to znamená, źe tiše souhlasím. To je hodně demagogická rétorika, defakto to je presumpce viny...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 17:48
litinoveweedle (CSA381)
Na jistych pozicich je presumpce viny (ne te pred zakonem, ale moralni) neco, s cim se v rozvinutych demokratickych zrizenich bezne setkas.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 18:00
B3d4   
Pravdou je, že staff oficálně zakázal a tvrdě potlačuje lynčování, tkeré přesáhlo určité meze ... zas není potřeba na každou urážku na periskopu dávat FLAG na kterém bude napsáno : Od tohoto tvrzení se distancuji já Filip Dvořák a celý CZ-STAFF
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 18:17
litinoveweedle (CSA381)
No abych se priznal tak o nejakem oficialnim vyjadreni v tomto smyslu, ktere by napriklad viselo nekde na strankach divize nebo na jinem viditelnem miste, nevim. Ale to ze se tak stat mohlo, samozrejme nepopiram.

L.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 18:29
B3d4   
Pohledej na peráku, určtiě se to tu řešilo ...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 16:04
litinoveweedle (CSA381)
Souhlasim spredchozim nazorem.

Moje kritika se netykala staffu. Mel jsem konkretni pripominky ke konkretnim vecem. Psal jsem zcela otevrene, ze vzhledem ke zkusenostem a informacim ktere soucasny staff ma jako nejidealnejsi vidim zmenu v konkretnich vecech realizovanou soucasnym vedenim. Psal jsem to nekolikrat takze prominte kdyz vam neudelam radost a nebudu kandidovat.

Pokud si staff mysli, ze nema podporu a chce se o ni timto zpusobem ujistit je to jen jejich vec a mozna bych jednal podobne. Jenze tady nikdo nekrici ze je vsechno v XXX nebo ze jsou neschopni nebo nezvladaji vedeni divize. Ne, cely tento problem je v pristupu k jednomu dilcimu problemu - nastaveni takovych podminek aby se zlepsilo pokryti ATC.

Predem upozornuji, ze tohle neni o jedne zmene a ze reseni neni na mesic. Zejmena nerikam to, co mi podsouvaji nekteri - ze se vse vyresi nastolenim nejake anarchie, nebo odstranenim ci uvolnenim pravidel omezujici rizeni na danych pozicich.

Po vcerejsi nabidce Borka k diskuzi o tomto problemu jsem se rozhodl, ze se pokusim nad celou zalezitosti dukladne zamyslet a zkusit sestavit navrh, ktery by vice odrazel model chovani clenu ceske divize - tak aby pravidla delala to co je jejich smyslem - tedy zabranila chaosu a anarchii, ale aby zbytecne neomezovala, ci nedemotivovala od letani, rizeni, pripadne dalsiho rustu. Tohoto se tykaji i veci jako jsou motivacni programy, pripadne osveta, publikacni cinnost, naborove a vyukove akce, system interniho hodnoceni atd. Povazuji to za komplexni problem, ne za neco co se da udelat do druheho dne.

Pokud je soucasna akce staffu smerovana jako natruc akce, nebo pro to aby lide pod pohruzkou "bezvladi" radeji podporili soucasnou politiku staffu, bez jakekoliv ochote ke zmene, nebo reflexi skutecneho stavu, pak s takovou akci jednoznacne nesouhlasim a odmitam se jakkoliv dale ucastnit jakychkoliv debat na toto tema.

Pokud jde ale o otevreni dizkuze nad nekterymi problemy, ktere ve fungovani ceske divize v soucasne dobe vidime, pak se rad zapojim a pokusim se konstruktivne pomoci.

S pozdravem
L.


P.S.: Tragede, nech toho nedavani. Pokud jsi stale clenem IVAO dovolil te upozornit, ze urazenim ostatnich clenu IVAO neni dvakrat vhodne. Pokud nedokazes snest cizi nazor je mi te opravdu lito. Nicmene si te dovoluji upozornit, ze pokud nezacnes slusne a objektivne diskutovat misto osobniho napadani zacnu se ptat, zda se na tvoje jednani nevztahuje clanek 4.4.3 IVAO™ Rules and Regulations.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 16:15
Marky Parky   
Za touto "akcí" je opravdu jen snaha vymezit jaké služby můžeme a jsme ochotni poskytnout a ujistit se, že je vůbec o naše služby zájem (případně zajistit kontinuitu při předání, pokud zájem není). Truc s tím nemá nic společného....
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 16:21
litinoveweedle (CSA381)
Diky za odpoved,
v tom pripade jsem presvedcen ze zadne volby byt nemusi. Nikdo pokud vim nezpochybil ani vase kompetence ani uroven jak pises "sluzeb" (definoval bych to spise jako nadseneckou praci a usili) ktere jste ceske divizi poskytli a poskytujete.

Proto bych se radeji soustredil na otazku, kterou to vsechno zacalo - zda neotevrit diskuzi o tom, zda/jak smerovat IVAO k ziskavani novych zajemcu o virtualni letani a jak je motivovat k dalsimu vzdelavani a osobnimu rustu.

Nektere napady, ktere tady zaznely by staly minimalne za zamysleni, nebo ne?

S pozdravem
L.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 16:16
Mike2811
Čtu si to tu celou dobu a zrovna s tebou se mi nechce moc debatovat, ale jednou musím ven. Když máš tak dlouhé vedení, tak polopaticky - víme co chceš a víme proč, ale Marky a celý staff tak jak je se vyjádřil už několikrát poměrně jasně. Dělají to čemu věří a ustoupili dost. Nemají důvod ustupovat dál a ani se na něčem takovém nechtějí podílet, takže pokud tu nadále budeš vykřikovat, že chceš změnu, tak musíš zajistit někoho, kdo ji provede, protože oni to nebudou. Myslel jsem, že každé malé dítě toto pochopilo, ale najednou jsou zase všichni udivení...
Má-li tvůj názor širší podporu, zorganizuj nějaký program nebo najdi někoho, kdo ho bude zastupovat, ale pochybuji, že někdo, kdo má byť jedinou zkoušku do toho půjde, protože už dávno pochopil, o čem tenhle koníček je...
P.S: Tragéd se v tomto stromě zachoval velmi diplomaticky, já bych tam ty hvězdičky nedával...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 19:40
Tragédie v JRD
S.: Tragede, nech toho nedavani. Pokud jsi stale clenem IVAO dovolil te upozornit, ze urazenim ostatnich clenu IVAO neni dvakrat vhodne. Pokud nedokazes snest cizi nazor je mi te opravdu lito. Nicmene si te dovoluji upozornit, ze pokud nezacnes slusne a objektivne diskutovat misto osobniho napadani zacnu se ptat, zda se na tvoje jednani nevztahuje clanek 4.4.3 IVAO™ Rules and Regulations.

zklamu te. (aktivnim) clenem ivao nejsem, takze se na me pravidla nevztahuji. a i kdybych byl,tak bych ti stejne nadaval, protoze hovada jako ty, ktera svym chovanim nici cizi praci, bouraji co muzou, si nic jineho nezaslouzi.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 22:30
litinoveweedle (CSA381)
Nechapu tvou frustraci, ale pokud ti nejak pomuze si zanadavat, tak to klidne udelej. Kdyz to pomuze tve dusevni konzistenci budu to brat jako pomoc bliznimu. Tak povidej, jako hezka slovicka te doma jeste ucili? ))
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 13:25
Filip   
Nebylo by lepší to řešit na IVAO fóru, od toho ho snad máme.

PS: to není na tebe Marky, to je pro reagující...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 13:26
maco
Jsem s váma kluci, protože nemám rád když musím lítat nesmysly aby měl ATC pocit důležitosti Ivo to popsal přesně, že kdo to nezná z reálu tak nevidí jak nízko je požadovaná úroveň. Zůstaňte a dělejte nám z těch lidí virtuální profíky.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 16:01
N.G.
JÁ SE TÍMTO PODÁVÁM SVOU KANDIDATURU.

Volební program má jen jeden bod: Všichni voliči ČSSD jsou automaticky vyloučeni.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 16:01
Jakov
Hele žádná politika! Nebo tě zase zavřou...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 17:25
kuma   
poddat se se píšou dvě D. A jestli se něčemu fakt poddáváš, tak si lehni naznak anebo to to upřesni, ať z toho taky něco máme.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 17:28
N.G.
cože?
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 17:30
kuma   
Omlouvám se, že sem vstupuji jako jeden z nejpasivnějších konzumentů IVAO.
Diskuse o tom, co by se a kdyby už tu zaznělo mnoho, LW citoval řadu příspěvků, tak to ani nemusíme hledat. Ale přesto pořád nevidím nic, co by byla alternativa. Abolutně proto nevidím důvod, proč měnit filosofii a natož upracované dobrovolníky ve vedení divize. Navíc si myslím, že kandidovat na pozici vedení divize by stejně měl jen někdo, kdo dokáže napsat alespoň jeden příspěvek bez hrubek a alespoň trochu srozumitelně. Jen tak na okraj...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 17:35
N.G.
řekl bych že podat a poddat jsou dvě ruzná slova no, ale já jsem jen hlupák tak se určitě pletu
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 17:40
tonde   
hlupak nejsi, jen neznas Kumu a nepochopil jsi ten jemny humor v jeho slovni hricce )))))))))))))
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 17:41
N.G.
a doufám že ho nepoznám
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 18:54
Cirrus/Pindra
A co voliči ODS? Předpokládám, že všichni budou povýšeni do šlechtického stavu a voliči ČSSD jim budou sloužit

chjo, že si tohle prostě nedokážeš odpustit a nedělat ze sebe politikou vola.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 19:32
N.G.
já o ods neřekl ani slovo, ale pravda cele čssd ne jen voliči ratha a paroubka
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 19:44
Cirrus/Pindra
To už je něco jiného, to tu ze sebe udělám vola taky a budu s tebou souhlasit
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 17:10
adagio   
Napadlo Vás někdy, že problém není vedení divize, ale divize samotná (její členové) a vývoj IVAa obecně?

IVAO je jiné než před lety. Tehdy byli všichni nadšenci (včetně tvůrců a otců sítě IVAO), byly nedokonalé softy, minimum dostupných informací z reálu atd. Dnes má mnoho z těch pardálů už co do činění s reálem a tak pochopitelně přinášejí hodně změn a vybrušují vše k dokonalosti. Tím se rozevírají pomyslné nůžky mezi virtuály co to žerou, mezi příležitostnými koníčkáři a mezi začátečníky, na které je od začátku navalena velká zátěž.
Taky poklesl věk začátečníků. Dřív byl průměr někde kolem 20+. Dnes klidně i 14+. S tím jde ruku v ruce i určitá změna v chování v komunitě (bohužel k horšímu).

Dle mýho se tak nejvíc vytratily vlastnosti lidí - tolerance chyb, snaha pomáhat, povzbudit, nepovyšovat se, ale i respekt, pokora a naslouchání a snaha o sebevzdělání.

Jen v minulém vlákně "Offline days" tu několikrát zaznělo, jak jsou všichni S3 ATC hovada, FSPilot se posmívá každýmu, kdo neumí přistát bez autolandu neumí ani hláskovat apod.

S touhle atmosférou se nedivte, že virtuálové mizí pryč z FIRu a noví se nerodí nebo se registrují pod smyšlenými jmény do zahr. divizí.


Pak taky "IVAO Tours" - bejvávaly 2-3 na rok, dneska už jich je asi 9. Je to sice super zdroj inspirace i motivace, ale vyhání to piloty z domácích FIRů. Stěžujte si tedy na vedení IVAO, příp. na ně zatlačte, ať vedou víc trasy i přes nás (příval cizinců = traffic pro naše ATC = pokrytí FIRu = motivace pro naše piloty).

Nikdo si asi nepřeje, aby šla kvalita dolů (snížení požadavků) a nikde ani není prokázaný, že se tím zahustí LKAA. Pokud chce ATC řídit, nikdo mu nebrání (pokud splňuje CZ předpoklady), pokud je nesplňuje, může si jít "kralovat" třeba do Ghany, Islandu nebo Peru, kde není divize. Když chce nějaký pilot pokryté letiště, může si vybrat cokoli na světě, všude platí stejný frazeo a teorie.


 3x  

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 19:41
LadaS
Byl jsem zvědav, zda to někdo vezme i z tohoto hlediska a bude se zabývat situací ve vlastních řadách a nebude se navážet do vedení, které dělá co může a podle mého názoru dobře. Soudím, že lepší nemáme.
IVAO je jiné než před lety - souhlas se vším, cos napsal. Věk adeptů se výrazně snížil, jejich způsoby, připravenost a vědomosti pro připojení na síť se velmi často limitně blíží nule. O existenci periskopu nemají mnohdy ani tušení a o existenci programu IvAe a jeho užití se jim může jen zdát. Prošlo mi rukama poměrně dost SFO a z praxe mohu prohlásit, že jakmile zjistili co to obnáší a že to není jen "kurník" pro jejich řádění, a že to znamená také nějaké studium, tak zmizeli v propadlišti dějin. Odhaduji, že tak každý desátý na síti zůstal a pokračoval.
Pokud se týká nastavení pravidel, jejich degradace směrem dolů by podle mého byla jen na škodu a nebyla by motivace ke studiu. Začalo by se to víc flákat.
Může se stát, že bude méně aktivních pilotů i ATC, ale snad jen dočasně. Pokud by se ustoupilo několika křiklounům, bylo by to na škodu všem.
A ještě na konec, pokud někdo pamatuje na SATCO, také se začali hádat (sice na jiné úrovni) a ... zkončili.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 19:43
B3d4   
Jééé, tak to jsem asi zrovna ten desátý a spíš naopak, kdyby někdo začal dělat to co ty kdysi ... to by se tu žílo
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 20:45
Flogger   
Toto je kvalitní názor. A ostatní jsem smazal.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   13. 7. 2009 / 17:14
Petlok
Poslední dobou "chodím" na IVAO i Perák méně často, než dřív. Pro případ, že bych "prošvihl" případné hlasování tímto prohlašuji, že se plně stavím za současný STAFF a pochybuji, že by se mohlo povést vybrat kvalitnější.
 

IVAO CZ - probuďte se, prosím....   13. 7. 2009 / 20:55
kuma   
To fakt tohle všechno všichni myslíte vážně?

Já už toho zažil dost, ale zatím ještě nikdy (NIKDY!), že by někdo, kdo říká: "tohle děláte blbě a tohle děláte blbě, a tohle děláte skoro dobře, ale je to taky blbě - ale né-né, já rozhodně neusiluji o vaše místo !!" - přinesl do jakéhokoliv systému (odborová organizace, webovské stránky, pracovní kolektiv, občanské sdružení...) něco, co dopadne líp, něž co tam bylo před tím, než to rozrýpal.

Taková práce se dělá jinak - pokud na to někdo má - tak ať se toho chopí - a napíše: Ano, kdybych to dělal JÁ (!) - udělám tohle, tohle a tohle - tohle změním, tohle nechám. Tím (možná) získá nějakou podporu a bude vědět, že to, co říká, není úplně zcesty. Pak ať to zkusí, to by mohlo být slibné.

Ale tady ani jednou (ANI JEDNOU) nezaznělo nic podobného.

Stesky, které se tu ozývají - jsou už jako ohraná deska. A tak s tou diskusí, která je spíš nekoncepční brekot (brek, brek, je málo řídících, brek, brek, je málo pilotů, brek, brek, kritéria pro zkoušky jsou moc přísná, brek, brek, chcem to jako v Rakousku, Ugandě, Paraguayi...) - už proboha děte někam!!!
 

IVAO CZ - probuďte se, prosím....   13. 7. 2009 / 21:34
Koprik
Konečně rozumný slovo pane doktore, ta jalová diskuse potrvá asi ještě nekonečně dlouho.Vzpíral jsem se dlouho tomu hodit sem svůj názor, neb jsem z mnoha důvodů jen pokročilý oflajnista,ale nakonec mi to nedalo.Základní problém vidím zjednodušeně takto:
1) Tak jako opravdový lítání není pro švorcáky - ať se to někomu líbí nebo ne,
2) tak i letecká simulace na platformě FSXXXX je vysoce specifická volnočasová aktivita, která samozřejmě vyžaduje, aby se tomu zájemci opravdu věnovali v rozsahu minimálně stovek hodin,než to bude aspoň trochu k něčemu vypadat. Bohužel, dnešní doba nahrává tomu, že utvrzuje mladé lidi v názoru že všichni můžou všechno a žádná pravidla se nemusí brát doslova.Nářky o větší propagaci FS a online lítání mě iritují a připadají naprosto zcestné, protože pokud se zajímám o něco ve svém volném čase, tak to dělám k...a rád a dobrovolně a nepotřebuju, aby mě k tomu nějaký Lojza motivoval!A pokud mě to nebaví,jsem líný si přečíst manuál k addonu, nezajímá mě proč letadlo lítá, že je potřeba jej před letem správně naložit, vyvážit, že bych se měl naučit frazeo, měl být připravený na holding a go-around a teprve pak se jít přihlásit na IVAO, protože jinak tam prostě nemám co dělat.Tady asi nebude chyba v řídících.Vyskakuju z kůže když čtu na péráku, že si nafrnění IVAO letci jejichž seběvědomí se dotýká hvězd s sebou neberou na virtuální palubu ani letištní mapy a cokoliv si před letem přečíst je obtěžuje!!! (viz. hromada příspěvků z poslední doby) Tedy tvrdím, že prostě IVAO není pro každého a kdo tomu není ochotný ten čas věnovat, ať jde dělat něco jiného!Není to multiplayer, který se dá zvládnout za týden!HOWGH!
 

IVAO CZ - probuďte se, prosím....   13. 7. 2009 / 23:28
pseudoMates
Jen bych k tomu dodal, že začínám mít pocit, že ti největší řvouni, co tu plácají debility, chtějí dosáhnout jen toho, aby staff vlastně fungoval 24h denně, 7 dní v týdnu a 365 dní v roce jako výukovej team, kterej jakmile se objeví novej začátečník, tak po něm skočí alespoň dva staffáci a ujmou se ho, jako správní Mirkové Dušínové (Míro, promiň, to je jen parafráze.. ), chytnou ho za ručičku a krůček po krůčku mu trpělivě, někdy i desetkrát vysvělí jednu věc po druhé. Ať už se jedná o pilota, nebo o ATC. V podstatě jim jde o to, aby z naprostých amatérů, trpělivou a titěrnou prací udělali profíky.
Pevně věřím, že členové české divize pochopí, že tudy cesta nevede a takovéto směrování a infantilní smýšlení zamítnou.
 

IVAO CZ - probuďte se, prosím....   14. 7. 2009 / 00:12
Koprik
Nelze než vyvěsit podpisový archy.....SOUHLAS!
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 11:31
Matyx   
Zcela záměrně jsem se původně zdržel přispívání k tomuto vláknu, ale po přečtení posledních příspěvků mi to prostě nedá.
Takže:

- nikdy jsem nekritizoval staff a ačkoliv si mě možná někteří z místních přidali na seznam "brblalů" tak se staffem to nemělo nikdy co do činění.

- můj problém se týká interpretace "AIRAG". Pojďme si to krátce rozebrat, ať to máme za sebou:

As-Real-As-It-Gets. Míra možností které dnešní FSka obohacená o IVAO SW a addony zvládá je nastavena slušně vysoko a zvládnutí takovéto úrovně simulace skutečně není legrace, jsou to desítky hodin studia a stovky hodin praxe aby to člověk zvládal na trochu slušné úrovni.
A tady se dostáváme k JÁDRU PUDLA: jsou tady lidé, kteří jsou piloty či řídícími i v reálu, pro ně je to denní chléb či ještě nezapomenuté znalosti z minula. Pak tu máme pár simptáků co k tomu v reálu nečuchli, ale už od dřevních dob se tomu věnují aspoň v FSce a ten nárost komplexity kterým si simulace prošla zvládli postupně.
No a pak tu máme ten zbytek do kterého se i sám počítám. Tzn. nemáme základ z reálu, a nemáme za sebou roky zkušeností z SIMu. Přišli jsme k tomu jak slepí k houslím. Zrno od plev se oddělilo záhy, nutnost se něco učit a svázání pravidly myslím jako filtr funguje vcelku slušně, nemám tedy přehled ale nepřijde mi že by denně český FIR oblažoval nějaký puberťák v F16 co si přišel "zalítat do mulťáku".
No a pro nás nepolíbené to fakt není legrace. Tady totiž vidím ten zásadní GAP mezi ARAIG dle zkušené části divize a možnostmi nováčků. Kolik hodin teorie a kolik hodin praxe s instruktorem stráví nováček v reálu než se může vydat na první solo navigační let ? A kolik času kdy se mu někdo aktivně věnuje (za podpory samostudia, samozřejmě) než se z SEPu dostane k typovce a osedlá levé sedadlo v MEJ ?
Já to nevím, ale odhaduji to na desítky hodin ve vzduchu, desítky hodin na simu, stovky hodin v učebně a stovky hodin samostudia, minimálně ... mýlím se snad ?

A teď - i když si vezmu že nároky na IVAO ze strany divize (NE staffu, ale obecně těch zkušených co divizi představují) jsou snížené na nejnižší možnou tolerovatelnou hranici tak, aby se to pořád dalo považovat za simulaci, tak mi tam někde pořád plave strašlivá propast mezi znalostí nováčka a požadovanou znalostí pro "simulaci".
Jasně, ono je snadné z toho někoho "vinit" nebo se "cítit obviňován" - ale tak to není. Staff ani divize tady není aby suplovala plnohodnotný výcvik, nebo tak to alespoň já nevnímám. Ano, tréninky mohou uspíšit proces učení-se nováčků a výrazně pomoci, ale nejsou samospasitelné.


*****


Takže o čem to vlastně celou dobu "mrmlám" ? O tom, že aby se z nováčka stal zkušený virtuální pilot, měl by strávit stovky a stovky hodin letu pod řídícími (v offline to má mnoho zcela zásadních nedostatků, které výcvik naopak przní a při letu na IVAO následně činí člověku hodně potíží, sám jsem to zažil/zažívám), ale přitom základ divize (z jejichž řad jsou i ti řídící) ho po pár desítkách hodin přestanou brát jako nováčka a začně jim vadit že není na dostatečné úrovni.

Je to prostě začarovaný kruh a reprezentuje ho i staff. Staff který říká že z nároků nesleví (což je pochopitelné a nikdo to nechce), ale zároveň není v jeho silách nějak pořešit rozdíl mezi schopnostmi nováčka a těmi požadovanými.

Co s tím ? Sám nevím. Pilotní škola na IVAO by to řešila, ale sám vím jak je to nereálné. Zbývají obecně dvě možnosti - buďto zatnout zuby a v rámci "hobby" se cpát tam kde tě nechtějí, nechat po sobě šlapat a prostě dřít jen abych jednou mohl být dobrý VIRTUÁLNÍ letec, nebo se na to radši vyprdnout a jít dělat něco za co mě třeba okolí nebude mít za blázna. Prozatím jsem se pohyboval někde mezi a "brblal", což k ničemu není, spíš naopak.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 12:25
kuma   
ad Matyx - ano, mýlíš se.
Rozhodně nejde o stovky hodin.
Také nic nepíšeš o "tutorialech", které jsou na divizních stránkách cizích - i na stránkách naší divize.

Takže:
Myslím, že tady spousta lidí vystupuje jako ADVOKÁTI CHUDÝCH PSŮ - sami po síti létají (někdy hůř, někdy líp), ale vadí jim, že PRO TOHO- NĚKOHO DRUHÉHO je to nepřekonatelný problém, se kterým se noví piloti a řídící nevypořádají, takže nechodí na síť, staří piloti trhají své pilotní průkazy a sluchátka hází do popelnice... No ale - DĚJE SE TO VŮBEC ???

Měl by se tedy asi ozvat ten, který:

- začínal sice podle tutorialu, napsal, že je nováček - a přesto dostal dršťkovou za své chyby (i když chyby dělá každý) - a pak byl rozmazán na veřejnosti, takže už se na síť nevrátil - a létá radši jen off-line.

- začínal sice podle tutorialu, ale nepochopil to, takže se tím nemůže prokousat a bojí se proto připojit

- je reálný pilot (třeba plachtař, který zas tak nemá zkušenost s ŘLP, IFR atd.) ale podmínky na IVAO jsou podle něj natolik nesnesitelné, že už sem nevleze

- je reálný pilot, ale VFR se nedá realizovat podle reálu, protože AFIS jsou moc srtriktní

atd. atd.

Ale je vůbec někdo takový? kolik vás je? nebylo by lepší to řešit individuální pomocí a ne plebiscitem, volbami a všemi těmi nesmysly tady kolem, které akorát naserou ty, kteří jsou ochotni ve svém volném čase pro to něco dělat??
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 13:04
Flogger   
jojo bylo by to lepší řešit jinak než volbama a jinými nesmyly.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 11:46
kubik
Rád bych se zeptal,co se tu vůbec řeší? Na IVAO nelítám,jsem VATSIMák,ale z příspěvků jsem si obrázek udělal.Od začátku mého virtuálního létání žiju v tom,že on-line je vrchol,taková třešnička na dortu,která je ovšem něco chce...znalosti.Jaký důvod má člověk,který nechce pravidla,lítá si jak chce a kdy chce aby lezl na IVAO nebo VATSIM?On-line existuje přeci kvůli maximální relističnosti,ne?Když jako řídícího potkám Pavla Svobodu vím,že ze mě vytáhne maximum,že vždycky bude mít co mi vytknout,ale jsem rád,protože je jeden z nejlepších řídících.Když nebudu chtít být buzerován,nelezu on-line.Škoda,že v době,kdy má každý v životě starostí si dost,si děláte pakárnu i z volnočasové aktivity,která má bavit...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 12:28
kuma   
+100
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 13:27
Matyx   
Díky tobě (resp. tvému souhlasu) i Kubikovi. Přesně o tomhle mluvím. A předesílám že mi nejde o žádné rušení či zjednodušování pravidel, ta jsou v pořádku a dostatečná. Jde mi o požadované schopnosti, které všichni "staří mazáci" vidí prostě jinde.
Cituji:
"on-line je vrchol,taková třešnička na dortu,která je ovšem něco chce...znalosti."
cituji podruhé:
"On-line existuje přeci kvůli maximální relističnosti,ne?"

A kde má člověk ty znalosti, tu schopnost "maximální realističnosti" nabrat když v reálu za kniplem v životě neseděl ?

Sorry chlapi, ale přesně tyhle statementy ze strany "mazáků" jsou to co všechny co si vidí aspoň na špičku nosu odradí, protože vy jim vlastně říkáte - pro online nejste dost dobří a běžte si hrát (učit se) někam jinam. Z nově příchozích co nejsou od fochu vám tak zbydou jen ti co mají nazbyt především sebevědomí, a pak se divíte že úroven upadá a počty klesají.

.... jo a mimochodem, to může být i reakce na tvůj post o stupeň výš: důvod proč tady držkuju místo lítání je ten, že když jsem se chtěl po odmlce na IVAO vrátit, tak jsem trénoval v offlinu abych byl co nejlépe připraven a mezitím pročítal pérák, protože to byl vždy zdroj informací a inspirace pro další dotazy, sám jsem občas taky nějaký dotaz položil. A opravdu mě znechutilo kolikrát se nějaký "mazák" opřel do tazatele ve smyslu "co s tím vůbec lezeš na ivao" (pravda, často to byl i ex-mazák ala Tragéd, ale postoj to vyjadřuje). Díky tomu jsem to odkládal pořád a pořád, jen za letošní jaro mám přes 200 hodin v offlinu a upřímně už mě to nějak nebaví, AI ATC je šidítko s limitovanými možnostmi, AI provoz taky nic moc. Takže prostě stojím na pokraji rozhodnutí, jestli v tom pokračovat (tzn. jít online) a nebo to zaříznout úplně. Pokud si vezmu názory panující v jádru české divize, pak bych to měl jednoznačně zaříznout. Když občas čtu názory na zahraničních fórech nebo se na frekvenci potkám s piloty či ATC v zahraničí (především USA) tak tam mi ten postoj přijde naprosto opačný.

Sorry pánové, ale jestli to opravdu takhle vidíte, tak proč sakra nezavedete vstupní IVAO testy (aspoň na úrovni C1/SC) a a re-certifikaci nejlépe každý půlrok, minimum odlétaných hodin, a kárné řízení v případě chyby a vůbec nejlépe i odebrání průkazu v případě opakovaných chyb. Abyste to měli ARAIG.
 1x  

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 13:31
Marky Parky   
Jo, v tomhle je trochu problém to máš pravdu.

Ma druhou stranu by myslím bylo docela odvěci si všimnout, že skupina mazáku, co tu čas od času někho sjede, je disjunktní se současným staffem na IVAO.

A že naopak současný staff na IVAO na dotazy většinou odpovídá velmi věcně. Tedy pokud jsou dotazy věcné. Takže by možná bylo dobré nemíchat hrušky z jablkama a nevinit vedení divize z toho, že si řadový členové mezi sebou dělají zlo a bububu. Ty nejhorší případy kdy si lidi nějak škodí se snažíme řešit, ale fakt vám nemůžeme dělat policajta H24.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 14:01
Matyx   
Já vím, proto jsem taky explicitně psal že to nemá se staffem nic společného a že jediný způsob pomoci nad existující rámec vaší práce by byl přátelský výcvik co by pomohl méně zkušeným s tím nejtěžším obdobím (a že zároveň chápu nereálnost tohoto nápadu).
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 14:03
B3d4   
Tak ono ani ten kdo něco někomu vysvětlí nemusí být Staff, stačí, kdyby se nováček zeptal nějakého FC a výš ohledně pomoci s létáním a s věcmi okolo, většina by mu určitě ráda poradila nebo by hoodkázala na ta správná místa (nemyslím tém do prdele )
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 13:47
kutak
1*
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 13:47
Mike2811
Protože až tak AIRAG to není. Tady je následek chyby jen blbý pocit a riziko toho, že člen odejde, nemá smysl ho trestat(tedy pokud se neprojevuje spíše proti slušnému chování, ne v pilotních/ATC neschopnostech).
Předně nerad bych do toho tahal piloty, o ty tu nejde, každý pilot může rovnou dělat všechno a není vázán skoro žádnými povinostmi ohledně schopností, měl by umět řídit letadlo a nějak se domluvit, nic co by mělo průměrně inteligentnímu člověku zabrat více než 50 hodin online s nějakým lepším poměrem řídících. V tomto mohu mluvit jen sám za sebe, nikdy jsem se nesnažil být nadřazený vůči nováčkům a v rámci možností jim i pomáhal.
V mé přítomnosti nikdy nikoho neodháněl nebo neurážel proto, že by to byl nováček. Něco trochu jiného je, když někdo ignoruje z nějakých důvodů rady, které mu ostatní členové poskytují a nebere je v potaz. Potom to samozřejmě pilotovi nejde a komplikuje tak život sobě i ostatním, ale ani s tím se moc nesetkávám...
Pokud se někdo konkrétní setkal s konkrétním útokem, udejte to, veřejně snad raději ne, pokud jsem se něčeho dopustil já osobně, tak rád dávám svolení ke zveřejnění. To je asi tak všechno, co proti tomu můžeme dělat, ale prosím už neuvádějte neurčité fráze typu stává se, já jsem slyšel atd atd... Děkuji
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 14:43
kubik
No,kde má začátečník vzít znalosti?Internet,Tragédovo oblíbený google,na stránce Vatsimu je škola pro začátečníky atd.Vždyť FS jako taková není hra jako Far Cry.Je přeci úplně logický,že když o lítání nic nevím a chci se mu věnovat,musím se naučit jak to funguje,aerodynamika atd.A ne vlést do Jumba,dát si do poznámky Flightplanu BEGINNER a jít se motat do Frankfurtu...A pokud si chci jen tak blbnout můžu lítat s čím chci,ale nepolezu na on-line.Navíc,nevím jak na Ivao,ale na Vatsimu ve škole se hned na první stránce dočtete,že on-line předpokládá pokročilé zvládnutí letadla jako takového,což je v mnoha případech kámen úrazu,myslím,že na obou sítích.Pravidelně se mi stává,že když nad LKPR dá řídící holding 70% lidí se odpojí,protože to prostě neumí.A je se kde učit,fora jsou plná návodů a rad.Vidím to z pohledu pilota,ale myslím,že stejný problém bude ve znalostech řídících.S tím,že ti to mají mnohdy ještě složitější.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 15:16
Marky Parky   
Řídící to mají v tomhle řekl bych naopak trochu jednodušší, protože jsou od počátku pod dozorem. Teda s výjimkou těch, co si odsedí prvních 25 hodin nekde na infu nebo na věži v tatarstánu a pak s pomocí manuálu udělají IVAP exam a najednou jsou slavné S3ky.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 15:26
Koprik
Zdar, nejde enz te podporit -ostatne jsem to tady psal vcera:
http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=311376&lan=0
Asi tady bud za blazna, ale myslim ze na IVAO - VATSIM by se mel pripojovat pouze clovek, ktery za vsech beznych i mene beznych situaci zvlada minimalne velmi dobre svuj oblibeny stroj - to znamena ze pripravu letadla dela vicemene zpameti (se strucnymi checklisty po ruce), zna z hlavy moznosti stroje a jeho omezeni, umi s nim bezne pristavat nejen na autoland (vyzna se v letistnich mapach), umi letet i s vypnutym FMC pomoci klasicke navigace, umi go-around, holding a ma naletano aspon nekolik desitek hodin pomoci RADAR CONTACT 4 s tim, ze po letu si vyslechne pouze pochvalu.Tak nejak si predstavuju cloveka, ktery se pote jde prihlasit na sit.....pokud totiz vse co jsem vyjmenoval nezvlada, tak nemuze mit zadny dobry pocit z toho co na siti predvadi a ridici prece nemuze bavit ridit cloveka, ktery neni schopen letadlo ridit, natoz aby zvladal komunikaci. a vsem kteri breci, ze se nemaji z ceho ucit...kazdy slusny addon ma poradny manual, staci si ho jen precist.Co se tyce ostatniho, na peraku, forech IVAO, VATSIM i virtualnich ajrolinek jsou desitky a stovky manualu, brozurek a vychytavek, nikdo dneska nemusi brecet, ze nemuze nic najit.Jestli tohle nekdo dela, tak je proste jenom lenoch a lempl, to se proste jinak rict neda.Kdyz jsem zacinal, nebyl web a jedine informace byli v par knizkach a v par clancich v L&K, chodili jsme do knihoven a knizky shaneli taky v antikvariatech....dnesni mladi to maji o mnoho jednodussi, jen jim nejak chybi zapal pro vec.Na to ale proste neni zadne reseni!
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 16:09
Mike2811
Nesouhlasím úplně, pilot by měl umět ovládat svůj stroj, to bez debat, měl by tušit, jaké informace skrývají mapy a jak se podle nich zařídit, ale nemyslím, že by měl někde shánět nějak RR4 a na něm sedět, to fakt ne. Jako naprostý nováček, který si přečte jeden nebo dva tutoriály, by mohl mít dost infa, aby se na poprvé připojil a i když nijak nezazáří, měl by to zvládnout k radosti všech zúčastněných. Nevadí, že nebude rozumět všem specifickým příkladům a nebude odpovídat rychlostí sto slov za minutu, ale bude to nějak fachat...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   15. 7. 2009 / 16:02
Matyx   
Jen tak pro refresh, toto jsou oficiální požadavky na pilota aby se mohl připojit:
http://www.ivao.aero/rulregs/pilots.htm

(a je pravda že dost často nesplňují ani tohle ))
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   15. 7. 2009 / 16:17
B3d4   
Co nesplňuješ, vzdělání doplníme
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   15. 7. 2009 / 16:19
Matyx   
Bylo tam dlouhé "í" )))
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   15. 7. 2009 / 16:45
B3d4   
A jóóó, jsem blb Promiň
[joke]Samozřejmě očekávám od Stuffu názor a distancování, nenechám si nadávat[/joke]
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   15. 7. 2009 / 18:31
Matyx   
Přemíra vtipné kaše způsobuje plynatost )))
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   16. 7. 2009 / 09:24
Hermann   
tak timhle to je ... to vysvetluje ledacos ..
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 15:16
kuma   
No, já si zas přisadím Kubíkovi +1
a k Matyxovi - máš pravdu a nemáš pravdu. Protože:

ty to popisuješ celkem dobře, ale v reálu to bereš za druhý konec - ale současně píšeš, že staff s tím nemá nic společného, ten že za to nemůže - a v tom máš pravdu. Jsem rád, že to píšeš, protože (aniž bych to věděl předem) jsi jedním z těch, kteří k tomu (podle mého úhlu pohledu) mají opravdu co říci, protože se jich ta situace prakticky dotýká.

Zní to zmateně, co? ale zas tak moc zmatené to není.

Máme tu oblasti:

1. - staff a filosofie národní divize, nastavené mentinely, ARAIG, aktualizace situace podle NOTAmů, přísnost ratingů atd. S tím určitá mezinárodní úroveň, prestiž.

2. - atmosféra na divizním IVAO - tedy vztahy a komunikace mezi piloty a řídícími a) on line b) v soukromých zprávách c) ve fóru IVAO d) vztah k nováčkům a ochota pomoci nováčkům nebo starým psům, kteří si po pauze nejsou jisti.

3. - příliv nových pilotů a dispečerů

4. - atmosféra "o IVAO" tady na péráku.

A co tu tedy řešíme:

1. to se shodnem - k tomu výhrady nemám ani já a asi ani ty

2. a), b), c) - tam nevidím takový problém, nevšiml jsem si, že kromě pár excesů by někdo někoho vláčel nebo stíral, tam to ani pravidla moc nedovolují. Pokud někdo někoho "sprdne na frekvenci" nevím, ale tady si na to nikdo moc nestěžoval, takže to asi nebude ten problém.

d) tady jsem se tu a tam poptal na některé triviálnosti - a vždy mi někdo z koelgů (ani jsem nevnímal, zda staff nebo nestaff) promptně a výstižně odpověděli. Z diskusí o některých mladších jsem zaregistroval nabídky na spolupráci, instruktáž, tréning. Celkově se objevily v posledníé době VFR eventy (které jsou dle mého soudu vyloženě svobodné, tak jako je v reálu létání na frekvenci "Kocourkov Info") - a jediné, v čem vidím problém, je AUTOCENZURA V NÁS SAMÝCH - bojíme se o své ego (však já taky ), i když si to neuvědomujem, abychom se neshodili, nedostali vynadáno od nějakých mladých zobáků atd... Ale taky si k tomu myslím, že celkem ZBYTEČNĚ.

3. to je jediný problém, na který není jednoduchá odpověď. Je spousta jiné zábavy, Arma, Maffia, atd. atd. - a tak "hrát FS" je poměrně složité a pracné. Nahrávat scenerie, skládat mozaiku VFR ortofoto, k tomu se učit nějaké předpisy, frazeologii... K FS už nejsou přitahováni ti, kteří mají rádi počítač - na to jsou teď jinde jiní šíbři (a je to vidět i z postoje Mrkvochvostu k FS - prostě už to není taková bomba v dnešní PC konkurenci). Ke svatbě s FS se rozhodnou jen skuteční letečtí šílenci - a těch je míň a míň. Tak to prostě je. Jak přitahnout nové řídící? jak přitáhnout nové seriózní piloty? - kdo ví, já na to odpovědět nedovedu.

4. No, k tomu nemám co dodat. Pokud někdo vážně diskutuje o tom, že by se o budoucnosti filosofie uzavřené komunity mělo rozhodovat v celonárodní diskusi přoípadných budoucích sympatizantů nebo možná nezúčastněných odpůrců - to je akorát folklór, který staví pérák vůči IVAU do stejné pozice, jako je Bačkora proti péráku...

PS: připoj se zas do sítě na nebuď u zdi. Nepochybuju, že přežiješ.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 13:34
adagio   
Pokud jsem diskuzi pochopil, tak nikdo nehájí to, aby se online lítalo/řídilo jak kdo chce a bez pravidel. Spíše se vedou spory o to, zda má smysl IVAO profesionalizovat = "nehrát si", tzn. pomocí zkoušek oddělit členy, co to myslí vážně a jsou ochotni pro to něco udělat.

Problém je, že když si otevřete kdykoli statistiku IVAe, tak zjistíte, že cca 70% pilotů na síti IVAO je necertifikovaných (bez zkoušky) a nejvíc řídících je vždy s hodností S3.

Což ale nemusí nutně znamenat, že tito jedinci jsou blbci, co kazej druhejm zábavu. Naopak, myslím, že hodně z nich dělá maximum, snaží se a tvoří onu IVAO kvalitní zábavu i těm profíkům.

Když vezmu nové označení ratingů, tak mi dokonce vyjde, že 85% pilotů co zrovna letí, nebude mít "papíry" na svá "Jumba", v kterých letí a na které nějaký řídící nadšeně čeká. A stejně tak i, že 30 online řídících z celkových 35 má "směšnou" hodnost TWR a níže. Čili jen na 5ti místech ve světě by Vás "oficiálně s certifikátem" dovedli k letišti.

Obdobná statistika byla i včera večer, jen byl jiný počet připojených (634 večer ku 399 teď), poměry jsou stále stejný.


Dle mýho názoru IVAO prostě ony hráče potřebuje, jinak tu bude každý večer online jen cca 70 lidí na celý svět a budou si vzájemně "nehrát".
Proto bych i všechny motivace a program orientoval spíš na ty nefrčkovaný lidi. To že si takový množství lidí z celýho světa tu zkoušku i za několik let neudělalo bude mít svůj důvod. A to, že jsou všichni jen zbabělci, hlupáci, lenoši a ignoranti nebude asi správná odpověď.




18253 B / 490 x 247 / pilot.jpg
17615 B / 381 x 235 / ATC.jpg
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 14:21
Marky Parky   
Jediné v čem souhlasím, je poslední odstavec od "Proto bych ...." dál. Ale naopak absolutně nesouhlasím s větou předcházející a to, že IVAO potřebuje hráče. Dle mého názoru 60 až 70 procent těch lidí, které označuješ jako nekvalifikované, nespadají do kategorie hráči. A tady je podle mě zakopaný pes. Já problém velké "nekvalifikovatelnosti" na IVAO spatřuji ve spojení dvou faktorů:

1) Kvalifikace, které je možné získat, jsou nováčky vnímány jako vysoké mety, na které mohou dosáhnout jen ti, co to pomalu myslí s vážně s reálným létáním/řízením.

2) Staffy jednotlivých divizí, pod tlakem okolností (tzn že nemají dostatek kvalifikovaných řídících) drží omezení na jednotlivá stanoviště nesmyslně nízko, takže ve svém důsledku ti nekvalifikovaní si stejně zařídí a nemají žádnou motivaci vůbec se o ty zkoušky zajímat (tohle extrémně platí v české divizi). U pilotů je to ještě markantnější, protože piloti nemají vůbec žádnou motivaci pro zkoušky, než fakt, že zkoušku obrdží.

Troufám si tvrdit ze své online zkušenosti, že 75 procent oněch "nekvalifikovaných" pilotů by bez problémů zvládla FC (nyní Private VFR), resp. SC (nyní Private IFR) pouze s malou přípravou před zkouškou a že 30 až 40 procent pilotů by zvládlo SFC (nyní CP). Pouze je k tomu nic nemotivuje. I v tomhle spatřuji přínost nových názvů hodností, protože reflektují poměrně dobře obsah zkoušek a mohly by snad motivovat nové piloty.

Stejně tak si troufám tvrdit, že z našich 15 řídících, co jsou nyní "TOWER Controller" jich tak 10 má dovednosti na to okamžitě, pouze s malým připomenutím nejdůležitějších věcí na simulátoru, úspěšně absolvovat APP část zkoušky C2 (APP Controller). A někteří z nich by mohli jít plynule dál i na C3 (ACC Controller). Jenže protože je nic netlačí a nemusí, tak to zatím neudělali (a tady šiju i do vlastních řad - takoví hříšníci jsou i ve staffu).

Dle mého názoru IVAO vůbec nepotřebuje hráče. Hráč se nechce učit vůbec. IVAO místo hráčů potřebuje změnit vnímání hodností obyčejnou létající veřejností. Je potřeba aby lidi zkoušky brali jako něco, co je součástí vzdělávání se v rámci tohoto koníčku. A aby si uvědomili, že na ty zkoušky sice je nutné něco umět a naučit se, na druhou stranu, že se to neučí "jen kvůli zkoušce", ale kvůli tomu, že to opravdu při řízení potřebují a že se to musí naučit stejne i bez zkoušky. A tím pádem taky, že to možná už dávno umí. A v neposlední řadě, že ta hromada věcí, co se musí naučit není tak neskutečně obrovská, jak se tady často prezentuje a démonizuje.

Je taky potřeba aby bylo normální, že když chci řídít APP na velkém letišti jako je LKPR, tak si nejdřív dám pár APP tréninků se někým, kdo to už umí (tedy minimálně z toho složil nějakou zkoušku), abych věděl o čem to je. Pak si to chvilku budu zkoušet na malém letišti v malém provozu a budu čas od času pokračovat v tréninku a ve chvíli kdy si myslím, že to umím taky, tak požádám o zkoušku. A taky je potřeba aby bylo normální, že všichni vědí, že když někdo úspěšně udělal APP zkoušku, tak asi umí řídit approach, a ne aby byly vážně brány názory jako "S3 to v pohodě zvládne když bude malej provoz". Protože v tom "normálním" pohledu na věc, je S3 nováček, který právě prokázal že umí ovládat IVAC a ne proškolený a přezkoušený approachník. A současně aby bylo jasné, že "proškolený a přezkoušený approachník" prostě znamená, že ten člověk ví co dělá a proč to dělá. Nemusí být bůh a nemusí být reálný řídící. Stačí aby věděl co dělá a uměl pár základních věcí jako nesrazit letadla či navektorovat ho na přiblížení.


Dokud nezačnou být hodnosti vnímány takhle, tak se dál bude 70 procent pilotů a řídících plácat na nízkých hodnostech a samozřejmě se mezi nimi najdou takoví, co budou plakat nad "nesmyslně přísným" systémem a žadonit pro jeho změkčení, aniž by si uvědomovali, že změkčením situaci jenom zhorší.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 14:53
Hoaker
Puvodne jsem si rikal, ze vubec nebudu reagovat, ale neda mi to.

To, co pises je jednoznacny fakt a pravda. Bohuzel IVAO CZ Staff zcela nechape, ze IVAO "funguje" na lidi, kteri se chteji na te siti bavit. Jsou to lidi, kteri prijdou unaveni z prace domu a protoze maji radi letani, chteji se odreagovat tim, ze si jdou zaletat na IVAO. To je prave to, proc bylo IVAO zalozene a je to i o tom, jak to funguje vetsinou v zahranici. Bohuzel drtiva vetsina CZ Staff a predevsim soucasny sef CZ IVAO absolutne tuto vec nechape a neustale hovori o zkouskach, pozicich, narizenich, predpisech atd. atd... Cely problem je ale v tom zakladnim nepochopeni... lidi se nechteji stresovat u sve volnocasove aktivity, chteji se u ni bavti a odreagovat se. IVAO neni vyukove stredisko pro realne letani a nikdy nebude. Uz na zaklade technickych omezeni systemu se proste neda vyrovnat realu, ale nekterym lidem to porad nedochazi.

Tohle neni obhajoba anarchie, tohle neni obhajoba toho, ze by hrac (ano, jsou to opravdu hraci) nemel znat pravidla. Tohle je o tom, ze lidi nebavi (a ted budu trochu fabulovat) "zrat" predpisy, vyhledavat posledni postupy, realne vyhlasky atd. atd... To je o nepochopeni toho, ze drtiva vetsina lidi na IVAO se chce predevsim bavit. Sice kvalitne a poucene, ale prece jenom bavit. Bohuzel vysledkem soucasne politiky je to, ze stale vice lidi odchazi letat mimo CR. A bohuzel pokud si vedeni IVAO CZ neuvedomi, ze lidi se na IVAO chteji predevsim bavit, bude lidi ubyvat az v CR nebude, kdo by tady lital a ridil.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 15:14
Marky Parky   
Ale omyl Michale. Naopak, já už jsem dávno pochopil, že je tu skupina lidí, která se chce jen bavit a hrát si. A přesně o tom tyhle volby vlastně jsou....

Nic ve zlém. Tvoje názory znám. My spolu víme, že se v tomhle neshodneme. Bohužel někteří to vnímají jako "volnočasovou aktivitu" a jiní jako "koníčka". Jo, uznávám, že v těhle dvou věcech je rozdíl. Tak tyhle volby prostě ber tak, že zastánci "volnočasové aktivity" mají teď šanci vzít věci do svých rukou... pokud je jich tedy opravdu většina.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 15:33
Hoaker
Mne se na tom jenom nelibi to, ze nejsi ochoten se prizpusobit. Mas mraky zkusenosti a mohl by jsi na lidi pusobit, ale zenes to do konforntacni roviny a to se mi nelibi. Mrzi mne, ze nejste schopni hledat nejaky rozumny kompromis a velmi casto pouzivate obraty jako "pod tohle minimum nepujdu" a podobne. To je IMHO fakt cesta do zahuby. Ty sam dobre vis, ze moznost, ze by se nekdo z protestujicich sel ujmout tveho kresla je velice mala. Proto mi cela tahle sarada prijde naprosto o nicem. Dokud ty a ostatni nepochopite o cem je opravdu IVAO, tak to pujde s IVAO CZ porad z kopce. Nikdo to totiz za vas neprevezme a vy to povedete porad v tomto stylu k jasne zahube.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 15:35
Marky Parky   
Já pořád nerozumím tomu, proč bych se měl přizpůsobovat něčemu co dělat nechci. Mohl bys mi tohle vysvětlit?
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 15:39
Hoaker
Asi jsem to spatne napsal... Jinak receno... nemusis se tomu pochopitelne prizpusobovat, ale protoze se nenajde nikdo, kdo by to chtel delat, tak to budes delat po svem... neprizpusobis se a to povede k tomu, ze to CZ IVAO prakticky zlikviduje. O tom neni sporu, to je jednoducha statistika. Lidi, kteri by to chteli brat tak jako ty a spol je proste statisticky dost malo z celkoveho poctu nadsencu pro letani a letani online. Nic ve zlem, ja to neodsuzuju, jenom to konstatuju.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 16:00
Marky Parky   
Tomuhle nějak nerozumím. V české divizi je dlouhodbě 227 aktivních pilotů (tzn. takových, kteří opravdu létájí, vynechal jsem dlouho neaktivní a vynechal jsem příliš čerstvé přírůstky, které mají méně jak 10 hodin a třeba to byli jen zkusit).

Pokud bys měl pravdu, tak to znamená, že většina (tzn. minimálně 114 lidí) chce od IVAO jenom zábavu a neberou to jako koníčka, ale současně nikdo z těch 114 lidí není ochotný administrovat takovou zábavu (což by pravděpodobně bylo podstatně méně náročné než administrovat stávající stav).
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 16:41
Hoaker
Tohle je trochu jako slovickareni. Konicek, zabava, volnocasova aktivita. Kazdy od toho chce trochu neco jineho, ale obecne jsou asi dve skupiny lidi. Jedna (podle mne ta vetsi) je ta, ktera si u toho chce odpocinout a pobavit se a pripadne se i neco naucit, kdyz to nebude moc bolet a ta druha, ktera se snazi dovest to k co nejvetsimu priblizeni realite.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 16:52
Marky Parky   
Vidíš. A já si myslím, že je to přesně naopak. Že je větší ta, co se chce co nejvíc přibížit realitě a to co si chce jen odpočívat a bavit se, je menší.

No a v srpnu to zjistíme jmenovitě.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 16:57
Koprik
....to mas sice pravdu, ale ja mam nekdy proste pocit, ze lidi dneska uplne degeneruji.takovy priklad - zamlada jsem letecky modelaril - pouze hazedla a par vetronu, 2 sifonaky, RC letadlo byl tehda nedostizny sen.Tesil jsem se, ze se k tomu se synkem vratim, aby mel taky nejaky bohuliby zaliby.... a zjistil jsem, ze doba dosla tak daleko, ze dneska uz pomalu nikdo sam nic nestavi, i RC letadla se za slusnou cenu daji koupit hotova....to vsechno je sice prima....ale kde zustala ta radost z toho z toho procesu staveni?Poleti to, nebo nepoleti?Jako kluk jsem u slusneho celobalsoveho hazedla par dnu stravil, o vetroni byt treba ze stavebnice ani nemluve.....takze me to naucilo trpelivosti a pili, takze ani od simu jsem necekal, ze se mi hned napoprve neco musi podarit ale ze to chvili potrva.....proto tady tak kroutim hlavou nad vsemi temi rychlokvasenymi experty, kteri si v 15ti vezmou jumbo na IVAO a cteni manualu je obtezuje.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 17:09
kuma   
Hmmm, hmmmm, házedla, sifoňáky - to mi něco připomíná, maminka na polárce, dědeček na lovu lovců, babička u postele - nejste vy pane náhodou vod Kolína?
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 17:20
Koprik
...vod Kolina nejsem, ale jako vojak jsem tam 2roky slouzil...a moc dobre si pamatuju ten kolinsky oder....Lucebka, lihovar, rafinerie.....jeste ze tam aspon byli pekny holky)))
 

IVAO CZ - OT kolínské parfémy   14. 7. 2009 / 17:30
kuma   
Lihovar nesmrděl Byly to: Lučební (západní větry), "draslovka" (jihovýchodní větry), Koramo (severní větry)... Akorát když vanulo z jihozápadu, tak to šlo, to byla jen něžně cítit nemocniční spalovna
 

IVAO CZ - OT kolínské parfémy   14. 7. 2009 / 17:33
Koprik
... na draslovku uz jsem zapomnel....ja paatuju nejvic Lucebku, byla hned za kasarnama.A kamos modelar co tam delal mi off record tajne u piva prozradil ze v patek odpoledne, kdyz lidi jedou na vikend a ztraceji ostrazitost vzdycky pritopi pod kotlem a upousteji do luftu vic tech smradku.....)
 

IVAO CZ - OT kolínské parfémy   14. 7. 2009 / 17:35
Marky Parky   
Hurá, už jsem se bál, že to vlákno nikdo nehijackne.... první thread hijack = známka že je na čase přestat diskutovat na toto téma...
 

IVAO CZ - OT kolínské parfémy   14. 7. 2009 / 17:42
kuma   
No jistě. Šak je to baobab na sebevraždu, makovicí rovnou do vrtule
 

IVAO CZ - ONLINE DAY   14. 7. 2009 / 17:52
litinoveweedle (CSA381)
Spravne, vzdyt je dneska online day. Jestli bude nejake pokryti, pak sprileti i nize podepsany s (Ty)Jatrem.

Jak tu zaznelo v jednom prispevku nakonec je to letani o radosti ne? Tak naslys na frekvenci.

S pozdravem L.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 16:03
Priskac   
..hmm, mozno blba otazka, ale, na co sa prihlasim / registrujem (ako novy hrac) na IVAO, ked poznam ake su tam pravidla (pri registracii mam moznost si ich precitat) a ked s nimi suhlasim tak sa registrujem, a ked nie (ked mi nevyhovuje to ze ake su pravidla, podmienky, ze sa budem musiet nieco (a je toho vela) ucit aj sam) tak sa tam jednoducho neregistrujem, a ostanem bud offline, alebo si s kamosmi raz - dva krat za tyzden urobim cez tamagoci server, zalietame (zablbneme si) multiplayer a hotovo. Je to o tom, ze IVAO rovnako nieje povinne ale dobrovolne, takze podmienky pri registracii mas napisane, a je na tvojom rozhodnuti ze ci s tym suhlasis alebo nie. Cesku diviziu sledujem nejaky ten rok, a mozem povedat ze pred par rokmi boli pravidla podstatne prisnejsie nez su teraz, a podla mna CZ Staff polavil z podmienok ake boli volakedy uz dost. Zial, ako napisal Adagio IVAO sa za tie roky zmenil, a stal sa podla mna az prilis popularny co mu uskodilo. Znizila sa vekova hranica novych uzivatelov a bohuzial (nechcem vsetkych mladych hadzat do jedneho vreca) ale tym ze pribudli novy ludia prisiel na IVAO novy trend a to ten ze "...ved mi si len tu takto polietame, ATC nas nemusi ani riadit..." a IVAO zacalo byt miesto kde sa, v cestine mate na to vyraz "pari", cim sa cele IVAO zacalo, alebo aspon zacina degradovat na uroven nejakeho GTA a podobne. Viem ze IVAO nebude nikdy vyukovou zakladnou pre real, ale ludia ktory roky budovali ci uz IVAO alebo priamo divizie tak to brali z hladiska ze sa snazili a snazia to priblizit co najviac realu. Preto naozaj nechapem ze preco tu ludia osocuju staff ze nerobi nic. Staff si robi svoju pracu ako vie, a snazi sa udrzat urcitu uroven ktora bola polozena pri zakladani divizie. A nazory ze takymto stylom vedie staff diviziu do zahuby neberiem celkom vazne, lebo takto to bolo roky, je to odskusane a fungovalo to a funguje to. Osobne si myslim ze prave opak, klesnutie na uroven "parby" typu GTA by tomuto uskodilo. Ako tu pisali predomnou iny prispievatelia, IVAO nebolo, nieje a dufam ani nebude zabava pre kazdeho, myslim to z hladiska ze je to konicek pre ktory treba obetovat aj cas na samostudium (podkladov je vela), a pokial chce niekto si po praci len tak zaparit tak tam ma multiplayer, dohodne sa s kamosmi a mozu lietat bez pravidiel ako len chcu. Cele je to o dobrovolnosti a s tym ze respektujem pravidla ktore su dane. Ludia ktory tie pravidla robia, zrejme vedia preco ich takto urobili a mozem povedat ze ak sa zavedie nejake pravidlo tak to nieje len tak ze si niekto zo stafu rozmysli a zavedie pravidlo ale v tom staffe sa o tom najprv debatuje...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 16:08
Rozšafín Ctibum   
Tamagoči?
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 16:10
Priskac   
Tamagoci = Hamachi
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 16:24
overfly
Možná vám vlezu do diskuze, ale ještě tu nepadlo nic o tom, že by se mělo změnit trochu v systému hodnocení pilotů, kteří s reálem májí něco společného.
To že do teď se měnily pravidla pro hodnosti němělo snad žádný vliv na lidi s reálnou licencí. Myslím si, že je celý ten systém mírně podhodnocený. Co jsem tak za ty léta (od 2004) poznal trochu lidi na IVAO, tak si myslím, že je v komunitě plno lidí, co mají alespoň GLD, ULL a přitom vůbec nemají šanci volat po lepší hodnosti, ačkoliv toho v plno případech vědí víc než takový FC, či jak se ta hodnost jmenuje.
Ale neni to jen o těch nižších licencích i PPL třeba s MEP, IFR nebo CPL...většina těch lidí za sebou má plno zkoušek v reálu (obtížnost nesrovnatelně větší) a přitom na IVAO můžou zažádat jen o (podle mě) neodpovídajíví hodnosti.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 16:31
Priskac   
v tomto suhlasim, existuje tzv Fast Upgrade, na stranke IVAO sa o tom pise, avsak tu je problem ten, ze samotne vedenie divizie nemoze udelit upgrade, ale iba navrhnut upgrade (s tym ze sa dolozia vsetky potrebne papiere) a poslat to na IVAO HQ, kde o tom rozhodne samotne sefstvo IVAO. A kedze samotne sefstvo prijalo taky system upgradov aky je na stranke tak zial samotny divizny staff ma v tomto zviazane ruky, a musi sa riadit tym co povie HQ staff. Ak HQ staff akceptuje ziadost je vykonany Fast Ugrade, ak nie tak zial, divizny staff sa moze aj roztruhnut aj tak s tym neurobi nic. Jedine co s tym moze urobit divizny staff je ten ze moze daneho cloveka vyskusat a pri skuske zohladnit aj to ze dany adept ma papiere na real lietanie.

Takze k tomu zohladneniu len tolko na objasnenie.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 16:32
Rozšafín Ctibum   
Tomu nerozumím. Pokud člověk projde v reálu některou z těch zkoušek, co mu brání aplikovat své znalosti také na tu nepoměrně jednodušší zkoušku na IVAO? A dosáhnout tak té nejvyšší hodnosti?

Na druhou stranu je pravdou, že fast-upgrade reálných pilotů je dobrým námětem k diskuzi.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 17:02
overfly
No těch důvodů proč zkoušku nedělat je víc:

1. Musí se o ní zažádat, najít vhodný termín a pořád není jistota, že ten daný zkoušející toho bude vědět dostatečně, aby vůbec mohl přezkušovat někoho z réálu (tím posledním nechci nikoho ponížit, ale přecejen to, co se píše ve výcvikových materiálech je jen polovina toho, co by měl znát opravdový pilot a někdy tam jsou i odchylky...nepsané pravidlo atd., což přezkušovaný může za praxi v reálu odskákat ve virtálu)

2. FAA x JAA je poměrně rozdílná záležitost a já když jsem dělal zkoušky, tak to bylo znát (pár let zpět)

3. Né každý má čas na X hodin zkoušek a příprav jen proto, aby získal nějaký obrázek na webu, IVAE...který by měl vypovídat o jeho zkušenostech
- to může i otrávit a místo aby šířil své znalosti (třeba jako instr.), tak radši sedne za stůl a načárá si plán letu na víkend (PS: toho času je pak fakt málo a nikdy člověk neví, jestli zítra bude nebo ne)

Asi jsem nenapsal všechno, ale ta podstata je v tom, aby ty lidi z reálu měli chuť na to a HQ by jim to mohl trochu zpříjemnit...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 17:05
overfly
Ještě jedna věc...test je v AJ a v ČR je pořád ještě plno bezvadných pilotů a instr., kteří nemají dostatečnou znalost na to, aby zvládli test v né úplně jednoduché AJ.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 17:22
Rozšafín Ctibum   
1) Zažádání a najít vhodný termín je záležitost pár kliků na webu a domluvení se s příslušným examinátorem. A když už jsme u znalostí. Pilotní zkoušky jsou postaveny tak, že pilot prověřuje sám sebe a zvládnutí standardních pilotních postupů.

Mno a do třetice všeho dobrého. Odzkoušel jsem za dobu, co zkouším asi 10 nebo 15 lidí, kteří v reálu skutečně létají. Ne vždy jsem měl na nějakou problematiku stejný názor, ale vždycky jsme se domluvili a ujasnili si správný postup. Jsme lidi. Jsme omylní. A pokud mne pilot přesvědčí o tom, že danou proceduru zaletěl správně, nevidím důvod, proč mu nevěřit. Několik dobrých duší mi dokonce poslalo, pro potvrzení své pravdy, nascanovanou učebnici ).

Co se ale nikdy nestalo je, abychom ze zkoušky odešli rozladění, abychom se hádali nad výsledky. Pokud je tu někdo takový, nechť se ozve.

2) Nemyslím, že tyto niance mají na zkoušení nějaký vliv. A opět,stane-li se předmětem sporu, jsem jakýmkoliv způsobem přehodnotit mé hodnocení na základě skutečností

3) Nikdo Tě samozřejmě do zkoušek nenutí. Jedná se o osobní hodnocení a to by mělo být dostatečnou motivací. I kdyby se to jmenovalo "Zkouška 1" až "Zkouška 5".

4) Angličtina. Naučit se cca 10 frází, které jsou nutné ke zvládnutí první praktické úlohy,je záležitost jednoho potištěného papíru. A co se týče teoretických testů, jedná se o testy A B C D, přičemž otázky jsou z dané DB pořád stejné. Při nejhorším se prostě naučit nazpaměť odpovědi.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 17:43
kuma   
Fuj, nenaváděj! takhle se dělají zkoušky jen na protileteckém úřadě, ne?
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 17:23
Marky Parky   
1) Tohle by snad neměl být problém, ve stafu jsme v tomto směru poměrně flexibilní.

2) Tohle je naštěstí už pryč, nové testy jsou JAA/ICAO a ne FAA

3) Tohle chápu, to asi ale bude problém vždy

 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 17:14
kuma   
No, v reálu taky nedostateš moc licencí "zadarmo" jen proto, že máš licenci na něco jiného. maximálně úlevu (o 10 hodin kratší výcvik, nebo tak snad, že ti uznaj test z IFR, když už jsi pilot a děláš papíry na vrtulník nebo naopak...

Souhlasím s tím, že realný pilot nemá co skučet, jestli je pro něj problém udělat IVAO zkoušky - spíš by se měl zamyslet, pokud to pro něj problém je, jestli je s jeho reálnou licencní vše v pořádku...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 17:17
Koprik
... na druhou stranu si nejak nedokazu predstavit, ze by drzitel CPL, natoz ATPL lital virtualne na IVAO.....))a u GLD, nebo ULL se nebudu divit, ze nebudou znat IFR postupy...)))Schvalne by me zajimalo, jestli jnejaky real ATPL na IVAO jeste chodi.....snad uz ani Mira Dusinuj ne....proc taky vlastne?
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 15:17
BHA335
No původně jsem taky nechtěl do tohoto vstupovat, ale ..
Nemůžu s tímto souhlasit. Já si myslím, že IVAO funguje pro lidi, kteří se chtějí přiblížit realitě.
Na IVAO se připojuji, protože se chci přiblížit realitě. To pro mě znamená když udělam nějakou chybu tak tě někdo opraví a nasměruje jak to příště provést lépe, to znamená, ale, že tam budou řídící, kteří ví co a jak. Nikdy jsem s tím neměl problém.
Pokud bych si chtěl hrát tak si pořídim třeba RADAR CONTACT a mluvim s plechovou hubou, která tě nikdy nesjede, ale taky tě nic nového nenaučí.
Jinak tedy stučně řečeno - souhlasím se STAFFem.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 15:32
Koprik
..jako pokrocily oflajnista si dovolilm tvrdit, ze spousta soucasnych aktivnich IVAO letcu by se asi hodne divila, co vse RC4 umoznuje a neodpousti jim! A po letu je dokaze velice vecne vyhodnotit a vykartacovat jim kozich....pokud by tomu teda rozumela, pac RC 4 mluvi vyhradne anglicky!
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 15:37
Hoaker
Ja ti tenhle nazor neberu. Nicmene v evropskem a i svetovem kontextu je tento nazor rozhodne mensinou. Letani s FS simulatorem i s online nadstavbou bude porad realu na hony vzdaleny. Ridicim to treba tak neprijde a proto do jiste miry chapu to, ze se snazi strasne moc to dohnat k maximalnimu priblizeni se realite, ale z hlediska pilotu je to naprosto evidentni. Letani online, byt je to uzasne, bude mit k realite vzdy strasne daleko a proto to bude pro drtivou vetsinu lidi, kteri jenom letaji, predevsim zabava.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 15:46
Koprik
...fajn, ale v poslednich tydnech se tu nekolikrat diskutovalo to, ze "zkuseni" IVAO letci na sebe v diskuzich nechtene prozrazovali, ze neumeji slusne ovladat ten svuj oblibeny stroj, pripadne tady upenlive volaji o pomoc s tim, ze prave leti online.....pripadne se tady resilo, proc vlastne by si s sebou meli brat na palubu virtuaniho letu letu mapu, kterou si muzou zadarmo stahnout, vytisknout ji a podivat se do ni.....me proste pripada, ze lenost mnoha lidi uz dostoupila naprosteho vrcholu....u podobnych jedincu proboha zadna latka snizovat ani nejde!Muzu si online "hrat na pilota", necist notamy, ale vsec ostatni bych mel aspon trochu slusne zvladat, online litani prece neslouzi novackum, kteri si v pondeli koupi FSX a ve stredu uz se pripojuji a v PA si stezuji, ze je nekdo zjebal......kazda zabava predpoklada jisty druh zapalu pro vec a nejake vydane usili,nemyslis?
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 15:56
Hoaker
Zcela nepochybne. Ja osobne mam online naletano nekolik stovek hodin, nicmene z meho pohledu je to porad o tom, kde je nastavena ta hranice. Kdyz reknu priklad, ktery bude sice trochu fabulace a nadsazka, ale v tom to cele vezi...

Poletim ted po nejake dobe z LKPR. Stahnu se posledni SID pro moje letadlo, mrknu jestli se nejak nezmenily pojizdecky atd... pak mne ale nekdo zjebe za to (a ted to rikam jenom jako naprosto nesmyslny priklad), ze jsem se po nastoupani do hladiny FL100 automaticky nenahlasil a nezacal jsem tocit na ten a ten radiomajak, kdyz uz to tyden je uvedeno v poslednim NOTAMu a v realu uz to prece 14 dni funguje, tak jaktoze to sakra nevim. Takovahle velmi podobne vec se mi nekolikrat stala. Stala se mi pouze v CR, nikde jinde. Na letistich v Evrope se casto potykaji s velkynmi zmenami, ale pokud pilot ty posledni zmeny nezna a treba ani nema posledni upravenou scenerku, tak to proste nikdo nekomentuje a ridici se mu snazi maximalne pomoci. Naopak, pokud zkuseny pilot vidi, ze ho ridi nekdo, kdo to jeste nema v ruce, je maximalne tolerantni... proste zadnej stres... jsme tu od toho, abychom se odreagovali a pobavili, ne abychom se jeste po praci znovu stresovali.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 16:13
Koprik
...jestli se ti tohle fakt stalo, tak nezbyva nez souhlasit.Musel jsem kdysi cist real NOTAMy pracovne a v nekterych koutech sveta to byl fakt zazitek s tim, ze kolikrat co bylo v NOTAMu uz / jeste neplatilo, pripadne v realu bylo vse uplne jinak. Nejlepsi bylo vzdycky dopredu zavolat na prislusne letiste a velice slusne poprosit situace znale "domorodce" o radu.Tudiz vim, ze NOTAMY v realu je sice povinnost znat, nicmene v nekterych castech sveta plati uplne jina logika, nez si mysli na EUROCONTROLu v Bruselu. A co se tyce aktualnich zmen na letistich, tak to je totez.Zmenovaval jsem Jeppesenovske kufry a u hromady letist to byla fakt lahudka (ABY SE V TOM PRASE VYZNALO) - nehlede k tomu, ze mapy volne dostupne pro simptaky nebyvaji nikdy uplne cerstve...takze tady bych opravdu nebaziroval na tom, ze se od vcerejsi pulnoci kope na Ruzyni dira za hasicarnou.....a jaktoze jsem si u snidane necetl cesky AIP.Jinak ale plati co jsem uz napsal, ze zaklady by kazdy onljanista hrave zvladat - aby se mohl soustredit prave na vnimani tech aktualnich zmen.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 16:16
Marky Parky   
Jo máš pravdu - je to fabulace a nadsázka a v tom to vězí. To cos popsal je tak nehorázná kravina, že pochybuju, že tě za to někdo (nebo za něco podobného) kdy zjebal. Takže to pravděpodobně celé bylo úplně jinak (buďto byl ten řídící ojedinělý "vůl" a nebo jsi ten pojeb byl za úplně něco jiného).

A právě kvůli podobnejm fabulacím a nadsázkám se pak tady dozvídám, jak se nováčci bojí připojit.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 16:24
Mike2811
+1
To už jsem tu taky řekl...
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 16:50
Hoaker
Ty to porad ale asi nechapes Problem je v tom, ze tu jenom malokdo chce, aby ho tady nekdo za neco "jebal". Spousta lidi si sem chodi odpocinout a kdyz je nekdo za nejakou relativni kravinu nekolikrat poradne "zjebe", tak se na to proste vykaslou, tak jako jsem to udelal ja a v lepsim pripade pujdou letat mimo CR. Ja osobne jsem si nejvetsi zabavu uzil vzdy pouze mimo CR. A zabavou v tomto pripade myslim, ze to bylo fajn prijemne poletani bez zbytecnych oficialit, ktere se IMHO velmi blizilo tomu, jak to casto vypada i v realu.

To, co jsem popsal se mi stalo nekolikrat v ruznych obmenach a ruznych poznamek na privatnich kanalech se mi dostalo od zdejsich milovniku a zroutu predpisu. Ja chapu, ze jsou lidi, kteri v tom spatruji svoji existenci, ze proste vedi, kdy se na Ruzyni rozkope ta dira za hasicarnou a kazdemu pak davaji najevo, ze to proste vedi a jak jsou dobri. Ale pokud se to budou takovi lide vyskytovat a nekdo jim nezatne rychle tipec, tak to bude smerovat tam, kam to smeruje. A nerikej mi, ze mas pocit, ze je vsechno v poradku, kdyz evidentne lidi v CZ FIR ubyva. Proto asi taky delate ty volby, ne?
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 16:54
Marky Parky   
Nene, my neděláme volby protože ubývá lidí. My děláme volby protože chcem vědět jestli nás tu lidi chtějí nebo chtějí něco jiného. To je dost podstatný rozdíl.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 17:24
litinoveweedle (CSA381)
Takze to proc tento thread vznikl neni pravda?

Ja jen, ze ubytek lidi jsi v jedne z prvnich reakci priznal i ty? Takze ubyvaji nebo neubyvaji? Treba jsou jen mene aktivni? Nebo je ubytek stejny a hlasi se jen mene novacku? Nebo novacci nechteji absolvovat vycvik a zkousky, takze mame malo aktivnich ridicich schopnych obsadit pozice s omezenim? A neni to jedno? Na Ivao Eye to proste vypada jak to vypada.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 17:26
Marky Parky   
Přečti si ještě jednou co jsem napsal. Vkládáš do své interpetace mé odpovědi jednu implikaci, která tam není....
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   14. 7. 2009 / 22:44
Aldaran
Matematicky vzato je to velmi komplikovaná záležitost nebo dejme tomu rovnice. Celé jádro pudla této diskuse je, že před rovnáse každý vidí něco jiného. (a je jedno, jestli jede říká, že mu jde o to, jetli ho tu chcou, nebo ne a druhý jestli jde o to, že je málo ATC, pilotů, a třetí operuje úrovní.....) Ale v podstatě všichni mluví o tomtéž.

Jaké jsou proměnné?

W - úroveň (kvalita řídících a pilotů)
X- počet online ATC za 24h
Y - počet pilotohodin (velikost provozu)
Z - nutné penzum znalostí k možnosti obsazení ATC (frčkový systém)

A teď to hoďme do mixéru a zamíchejme. Při pokusu o sestavení rovnice, která by vyhovovala většině zjistíme, že zde máme mnoho antagonistických vztahů.

Asi se shodneme že optimální je mít W,X,Y co největší a Z co nejmenší. Ale to je první antagonismus, čím je menší Z, tím je menší W.
Další máme v souvislosti x a y. Bude li nám klesat x (v důsledku nutnosti udržení vysoké hodnoty W potažmo Z) bude klesat i Y a celá divize jde do kytek. Dobře, tak zkusme dosáhnout co nejvyššího X a Y. Jediná cesta je snižit Z čímž nám přibude X, díky čemuž se zvedne Y.... Ale ouha, odrazilo se to na prachbídné úrovni W. Tudy také cesta nevede.

Proč to píšu. Zkusme všichni udělat "zoom up" a podívat se na situaci komplexně a nevytrhávat jednotlivé věci z kontextu, protože takto by cesta nikam nevedla. Jediná možnost je tedy určitá míra kompromisů (byť třeba krátkodobých) jelikož se celý tento systém chová jako spojené nádoby. Asi je pitomost mít naprosto špičkovou úroveň ATC, bohužel s tím negativem, že těchto jedinců bude pět a za týden bude "odslouženo" 3h. Na druhou stranu ještě větší pitomost je aby na LKPR APP a LKAA seděl kdokoli, kdo umí nainstalovat IVAC.

Podle mého názoru by tedy Staff měl zkusit navrhnout několik variant k vyřešení výše uvedené rovnice, třeba formou ankety a ne postavit to pouze stylem: Když bude W menší než ... tak ať to dělá někdo jiný.

p.s. omlouvám se, vím, že nic není černobílé a záměrně jsem něco vyhnal do extrému... to jen aby to bylo dostatečně patrné
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   15. 7. 2009 / 09:37
Matyx   
V tomhle musím dát Hoakerovi za pravdu, i když ten jeho příklad je hoooodně nadsazený. Pár situací jsem taky zažil, a pro příklad uvedu jednu staršího data - LKMT-LKKV, po opuštění rwy se mě ATC ptá proč jedu po trávě, já odpovídám že po trávě nejedu, on na mě jestli mám scenerku, já odpovídám že ne-e, protože pro FSX žádná není. Na to reagoval ve smyslu že tedy OK, ale za většího provozu ať tam bez scenerky raději nelétám.
V jižní i severní Americe jsem toho na IVAO nalétal už násobně víc než po Evropě a několikrát se mi podařilo trefit na velké letiště kde byl shodou okolností celkem šrumec (možná začátek nějakého trans-atlantik eventu) a nebyl jediný problém.
Jinak řečeno, v zahraničí jsem nikdy neměl jediný problém, a to pravidelně létám s poznámkou že mám mapy (používám NDAC) ale nemám scenerky. Jsem spíš "cestovatelský" typ a bohužel mám tu zkušenost že čím více scenerek člověk do FSky nacpe, tím roste pravděpodobnost že se to položí. Nechci předjímat, třeba se mýlím, ale chtěl bych vidět co by se semlelo kdybych si to přihasil na default LKPR za jiného než nulového provozu.

Tímto opět nechci jakkoliv napadat staff nebo něco podobného. Prostě jen moje zkušenost je taková, že v zahraničí to "míň žerou", a i přes takové nedostatky provoz uvítají, čehož důsledek je že se mi tam létá dobře a mrzí mě že na rodné hroudě to tak (občas) není.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   15. 7. 2009 / 09:44
B3d4   
Stalo se mi to několikrát když jem řídil na LKPR buď GND nebo TWR, dkyž jsem viděl, že je na nějaké pojížděčce, tak jsem tomu prostě přizpůsobil okolní provoz, on si třeba myslel že je na stojánce, ale byl na pojížděčce, tak jsem holt zavedl objízdnou trasu a když jsem ho měl na spojení, tak jsem se zeptal jestli má Default scenerku a když neměl, tak jsem ho prostě odřídil, ale dával jsem si na něj větší pozor, pravda je, že LKPR Scenerie a Default je hodně jiná tak to může dělat problímy, ale jednoho času jsem létat v LKMT default (když to padalo) a nikdy jsem problém neměl, i když jsem jezdil "po trávě"
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   15. 7. 2009 / 09:49
Matyx   
Je pravda že v CZ FIRu toho mám odlétáno tak málo, že jsem se prostě vešel do statistické odchylky a měl smůlu zrovna na někoho kdo je buďto fanatický zastánce maximálního ARAIG, nebo se jen špatně vyspal. Ale jak už jsem psal v jiném threadu, dám tomu ještě šanci, otázkou je jestli bude stejně happy i ATC až se objevím )))
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   15. 7. 2009 / 09:52
B3d4   
Jasně, neměj strach
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   15. 7. 2009 / 13:58
Marky Parky   
Pokud někdo někoho online jebe za věci jako že nemá scenerku, tak to není zastánce ARAIG, ale vůl. Od tohoto svého názoru se nedistancuju.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   15. 7. 2009 / 15:48
Matyx   
Ja bych to takhle prudce neodsuzoval, ale myslim ze je to pekny priklad jak se vyklad "araig" muze rozchazet
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   15. 7. 2009 / 16:19
Marky Parky   
Já bych to odsuzoval. A veřejně a nahlas. Nejmenoval konkrétní lidi, oni si to snad v hlavě přeberou, ale důsledně veřejně prezentoval, že řízení letového provozu je o úplně jiných věcech než o tom buzerovat někoho za to, že nemá scenerku.

Ono obecně plně souhlasím se Scandalem, že "jebat se ve vzduchu nemá", ať už v reálu nebo ve virtuálu. Řídící na IVAO by měl v případě problémů s letadlem postupovat takhle:

a) V první řadě místo jebání vyřešit provozní problém. Nenadávat, že pilot jede jinudy, že otočil jinak, atd... ale vyřešit nejjednodušším možným způsobem "stoupej, klesej, toč, zastav..." situaci. Pokud provozní problém nevznikl a pilot jen udělal chybu, která nikoho neovlivní, pak vydat náhradní povolení.

b) Potom napočítat do pěti, vydechnout a pokud jsou splněny čtyři následující podmínky:
1 - provoz to dovolí a řídící má čas
2 - problém se opravdu týkal důležitých postupů a ne podružných věcí typu scenerka/přežblept atd..
2 - dotyčný nováček vypadal, že neví/neuvědomuje si kde byla chyba/zeptá se na vysvětlení
3 - a řídící si je jist, že on ví a nebude kázat bludy
tak nabídnout dotyčnému klidné vysvětlení co bylo blbě a proč

a v neposlední řadě, pokud snad i po dodržení předcházejících dvou bodů dojde mezi oběma zúčastněnými ke konfliktu na toto téma, tak
c) se na hadku okamžitě vykašlat a požádat o pomoc vyšší autoritu (staff, online přítomného supervizora), případně dané téma BEZ JMENOVÁNÍ ZÚČASTNĚNÝCH OSOB někde probrat na nějakém fóru nebo u piva s lidmi co tomu víc rozumí....


Jinak já chápu, že někdy je těžké si neulevit, nicméně i incidentů, kdy řídící naštvaně opakoval "you were cleared to FL280 only" místo "esential traffic information...." je (bohužel) v reálu i ve virtuálu příliš. A i tam to vadí a není to na místě, natož u takových s prominutím ptákovin jako že někdo v simulátoru nemá scenerku.
 

IVAO CZ - další směřování české divize, volby...   15. 7. 2009 / 16:29
Matyx   
Skvěle napsáno, a pokud by to tak chodilo (bez těch excesů) tak by to bylo super.
 

Gonzo
MZAK
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ