FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je neděle 26. 5. 2024, svátek má Filip Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Mala otazka ohledne 737 Jeden příspěvek | Celý strom
Mala otazka ohledne 737   28. 7. 2004 / 12:21
Totti10
Videl jsem, ze u A330 je mala vrtulka na spodni strane trupu, ktera se vysune v pripade vypadku obou motoru pro zasobovani letadla omezenym mnozstvim elektricke energie (proudenim okolniho vzduchu se otaci jako vetrny mlyn...). Chtel bych se zeptat, jak je to u ostatnich letadel (hlavne u 737) pri vypadku motoru za letu - jak je zasobovano energii. A pripadne, kde se v 737 tahle vecicka vytahuje (myslim nejakej konkretni cudlik) ........... jinak o tom, ze bych to nasel v PMDG (a jeste funkcni) si moc nedoufam
 

Re: Mala otazka ohledne 737   28. 7. 2004 / 13:56
Karel
jedná se o tzv. ram turbine, u B737 je, u PSS A320 jsem ji dokonce jednou použil pro start motorů na FL350 Ale nekladu si nyní nárok na přesnost mých údajů, bo nemám u ruky manuál.

Karel
 

Re: Re: Mala otazka ohledne 737   28. 7. 2004 / 16:41
A.J.Scandall   
737 žádnou takovou vrtulku nemá.



Je to mj. proto, že i totální výpadek elektriky a hydrauliky a vzduchotechniky pořád nezpůsobí neřiditelnost letadla. Proč? Protože 737 je jedno z posledních letadel mající přímé mechanické spojení mezi berany a řídícíma plochama. Bez hydraulických posilovačů to jde ztuha, ale jde to.Podvozek se dá vysunout gravitačně, mechanickým odjištěním.

Při výpadku elektriky (tj. generátory na motorech a APU), musí baterka zajistit napájení nejdůležitějších systémů po dobu třiceti minut, a to se s tim dá, alespoň v Evropě, přistát. Ale zažít bych to nechtěl.

Letadla, která "vrtulku" mají, jsou ta, kde je řízení buď čistě hydraulické (DC-10, MD-11, B747,757, 767, A300, A310), nebo elektroimpulsní (A320, 330, 340, B777)
 

Re: Re: Re: Mala otazka ohledne 737   29. 7. 2004 / 10:15
MilanZ   
Tak mě napadlo, co by se stalo, kdyby baterka po tom totálním výpadku těch 30min nevydržela a prostě by za letu všechno zhaslo ?
Taktéž mě zajímá, jestli se tento "totální" výpadek včetně baterie cvičí na simulátoru B737 CSA a zda si ho zažil "alespoň" zde ?
 

Re: Re: Re: Re: Mala otazka ohledne 737   29. 7. 2004 / 10:22
Vita Zenisek
No v tom pripade z toho maji VFR vetron (vykonove velmi spatny) s par zaloznima budikama.
Ale jestli se to trenuje, to by zajimalo i mne. Myslim ze jsem v letectvi cetl ze po te co nekolik takovych "vetronu" uspesne pristalo se toto zarazuje do simulatoroveho vycviku. Ale nevim jestli i u nas.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Mala otazka ohledne 737   29. 7. 2004 / 11:17
A.J.Scandall   
No výpadedk elektriky jsme měli zrovna na minulym cyklu simulátorů. Po vzletu došlo ke ztrátě obou generátorů, a do nahození APU to šlo jenom z baterky. A protože to bylo v noci, tak to bylo pěkný. Vypadl autopilot, EFISy u druhýho pilota, spousta přístrojů, šlo vlastně jenom pár přístrojů u cpt (záleží na tom, jak to která mašina má zapojený).

Poté, co se nám povedlo nahodit APU, jsme připli alespoň pravou hlavní sběrnici (za letu lze z APU napájet jenom jednu, na zemi obě), takže se to trochu zlepšilo, už mi šel EFIS, ale už ne INS, FMS, AP, dokonce i DME, všechno bylo v pr..., takže jsem domů pádloval jak s Tu-104. To se mi moc líbilo (byla to úloha mířená na FO).

Takže bych ztrátu elektriky shrnul takhle:

-Vypadne jeden generátor na motoru, máme APU, tím napájíme "mrtvou" stranu. Všechno je naprosto OK

-Vypadne jeden generátor na motoru, ale nemáme APU, "mrtvá strana" se částečně napájí přes BUS TRANSFER z živé strany. Téměř všechno je OK, není třeba zbytek letu pojímat jako nějakou nouzovku

-Vypadnou oba generátory, máme APU. Dojde k tomu, co jsem výše popsal, tj. situace je komplikovanější, nikoliv však kritická

-Vypadnou oba generátory a nemáme APU. No, to už je sranda, letadlu jde, jak už jsem psal, jenom to nejnutnější, ale pořád je to ještě v pohodě zachránitelný. Dokud se nevytluče baterka.

-Vypadnou oba generátory, nemáme APU, vytluče se baterka. To už je tak blbá, ale zároveň i nepravděpodobná situace, že se ani oficiálně neřeší ve výcviku. Je totiž otázka, zda ještě půjdou motory, já mam obavy, že se zavře shut-off valve, takže nepůjde palivo do motorů a ty zdechnou. Pak máme v rukách větroň za 30milionů dolarů, kterýmu nejde nic, kromě záložního rychloměru, výškoměru, který jsou tlakový, a pak magnetického kompasu. Ale pořád je šance, že se situace dá zachránit, záleží ale na počasí a situaci.

Ohledně tréningu přistání bez motorů, oficiálně se to v osnovách nedělá, ale když zbyde trochu času, dá se to zkusit. Zažil jsem to, šla naštěstí ale elektrika z APU, díky tomu i hydraulika, takže jsem měl zjednodušenou práci. No, řeknu to takhle, na dráhu jsem se trefil a ubrzdil to, ale měl jsem z toho dost špatnej pocit a chvíli jsem se ještě chvěl, což se mi normálně při lítání nestává. Dal jsem si totiž na finále moc velkou zálohu rychlosti a pak jsem měl co dělat se jí zbavit. Skluzovat s letadlem se šípovym křídlem dost dobře nejde...
 1x  

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mala otazka ohledne 737   29. 7. 2004 / 13:23
MilanZ   
Díky za vyčerpávající odpověď.
S tím "chvěním" a propoceným tričkem to znám, byť taky jenom ze simu. Kdo má PIC767 a párkrát si zkusil nějakou "stresovku" včetně přesných postupů a hlášení jako v reálu, tak to určitě zažil taky a dá za pravdu, že i v simu se dá zažít "adrenalinovej" sport ))).
Ideální je ještě k tomu nějaký "dobrý" letiště jako třeba LOWI a "slušný" počasí (mlha, husté sněžení, nějakej ten boční větříček ...) )
 

Re: Mala otazka ohledne 737   28. 7. 2004 / 14:01
Tommy   
Co vim tak L 39 to má taky, používá se to na dodávku energie když vypadne motor. Je to pouze na elektryku a nahodit z toho nejde! Jinak většina novějších letadel to má udělané tak že má jako záložní zdroj "safíra" který je schopen dávat elektriku ,hydrauliku a můžeš z toho i nahazovat.
 

Gonzo
FS Medlánky
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ