FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je čtvrtek 16. 5. 2024, svátek má Přemysl Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
OT: Manuály z e-bay/amazon Jeden příspěvek | Celý strom
OT: Manuály z e-bay/amazon   30. 11. 2009 / 10:42
anatolij   
Nemá někdo z e-bay nebo amazonu manuály podobné těmto?
http://cgi.ebay.com/USAF-F-102-DELTA-DAGGER-PILOT-FLIGHT-MANUAL-CONVAIR_W0QQitemZ220245067173QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item3347a105a5
http://cgi.ebay.com/USAF-NORTHRUP-F-5E-PILOTS-FLIGHT-MANUAL-TIGER-II_W0QQitemZ220333686491QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item334ce93edb

Je jich tam spousta dalších, všechny v podobném stylu, jsou to americká letadla z 50.-70. let. Zajímalo by mě, nakolik obsáhlé tam jsou sekce "Flight Characteristics" a "Performance Data".
 

OT: Manuály z e-bay/amazon a autorske pravo? MM :)   30. 11. 2009 / 18:56
tonde   
V souvislosti s timto mne asociacne napada otazka, zda by ji nekdo ze zdejsich pravniku dokazal FUNDOVANE zodpovedet: (no flame, pls... )
Dejme tomu, ze mam stary manual napr. MiG-23. Kdo je vlastnikem autorskeho prava? Autor, ci armada, ci kdo? A navic toto ero uz neleta atd...Co kdyz mam manual napr. MIG-21, kde autor jiz neni mezi nami...
Jde mi o nasledujici:
Kdybych takovyto manual,ktery navic jeste z dob sveho vzniku (tedy pred revoluci, aby bylo uplne jasno) podlehal stupni utajeni "Vyhradne pro sluzebni potrebu", nebo vyssi stupen " Tajne" zdigitalizoval, napalil na CD a chtel prodavat (samozrejme za ucelem meho zisku), co vse bych musel udelat pro to, aby to bylo po pravne-autorske strance ciste?
Dokazal by nekdo odpovedet?
Diky a
Peace, brothers!
 

OT: Manuály z e-bay/amazon a autorske pravo? MM :)   30. 11. 2009 / 19:56
Lejzy
Predpokladam, ze pokud to nebylo vytvoreno za penize vlady USA, tak autorska prava stale maji autori a a jejich dedicove, pokud je nejakou smlouvou neprevedli na nekoho jineho (coz nevim jak je u armady, ale u beznych technickych publikaci se to rozhodne nedela). Prodej by pak byl asi trestný čin porušování autorského práva. Aby to bylo ciste, je treba ziskat souhlas vlastnika prav - pravdepodobne autora ci dedicu.
 

OT: Manuály z e-bay/amazon a autorske pravo? MM :)   30. 11. 2009 / 20:00
Tragédie v JRD
To, že letadlo nelítá, nehraje v tomto roli. Co se práv na publikaci týká - tak (ale tady me stejne nekdo opravi) roli hraje to, jak se tehdy dohodli. Nicmene - obecne se da rict, ze autorska prava nekonci ani smrti autora (pak prechazi na jeho dedice, apod.).

Co se vyprseni autorskych prav tyce - tak se to da take zjednosusit:

Doba vypršení práv je u jednotlivých typů děl různá, základní úpravu této problematiky nalezneme v § 27, dle kterého majetková práva trvají během autorova života a 70 let po jeho úmrtí, v případě spoluautorů pak 70 let po smrti posledního spoluautora

a take

Pro anonymní či kolektivní dílo se doba 70 let počítá od vydání

Takže - myslím, že se toho nedožijes. Ale nikdo ti nebrani si pozjistovat, kdo je aktualne vlastnikem prav, a dohodnout se s nim, ze mu za komercni vyuziti zaplatis .
 

OT: Manuály z e-bay/amazon a autorske pravo? MM :)   30. 11. 2009 / 20:09
ulitej
což takhle darovat do místní technické hnihovny - pak tam mají kopírku ve vztahu k autorským právům a už jen záleží jak se tam dopravím - me - je pravda , že by se mohlo stát , že pak už tu asi krásnou liteaúru nebubemít nikdo ani .........
 

OT: Manuály z e-bay/amazon a autorske pravo? MM :)   30. 11. 2009 / 20:19
kuma   
V zásadě zajímavá otázka, ale asi veskrze teoretická.

Pro ilustraci prosím upřít pozornost na knihovnu Googlu... kde je nyní hafo (stovlky, možná tisíce) svazků vëškeré možné literatury digitalizováno do podoby .pdf (tedy ten stejný formát, ve kterém jsou na e-bayi nabízeny ty manuály - ani jeden není originál, vždy jde o scan...) - a autorská práva v zásadě NIKDO NEŘEŠÍ (!) -s tím, že čechy jsou daleko, tak proč by to nemohlo být zveřejněno "v USA" -a také s nabídkou, že pokud dědicové autorských priáv nesouhlasí se zveřejněním digitalizace děl, na která mají práva, O.K., ať si stěžují AŽ PO ZVEŘEJNĚDNÍ - google sporná díla pak buď stáhne, nebo softwarově zajistí, aby nebyla přístupná v zemích, kde autorčská práva platí.

Přijde vám to jako kocourkov? To je realita.

Takže Toníku, v klídku, kdybys chtěl někomu prodat 10 kusů manuálu na MiG-21 a MiG-23, jistě se toho dožiješ, nebudeš muset čekat do roku 2050 (až uplyne 70 let od odumření SSSR, který byl nositelem autorských práv na všechny podobné blbosti) - jen do toho! (akorát bacha na játra, až budeš realizovat ten zisk )
 

OT: Manuály z e-bay/amazon a autorske pravo? MM :)   30. 11. 2009 / 20:30
Tragédie v JRD
Doktore, neni to zas tak velky kocourkov. Jen nemas uplne informace. Soucasti Google Books jsou/budou pouze knihy publikovane v USA, Británii, Austrálii a Kanadě. Proc zrovna tyto ctyri? Netusim, ale nejspis tam nejaka souvislost s autorskymi pravy a s tim, ze tam neni takovato cinnost v rozporu s aut. zakonem.

A i kdyby jsi za to chtel kritizovat Google (resp. to tve "USA"). Ono totez dela i EU a dela svoji online knihovnu evropskych del...
 

VWAC
FS Medlánky
MZAK
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ