FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je neděle 19. 5. 2024, svátek má Ivo Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Bolest v usiach Jeden příspěvek | Celý strom
Bolest v usiach   6. 7. 2010 / 15:22
Mistral
Dnes mi kamarat rozpraval aku mal bolesti v usiach, ked letel na dovolenku do Bulharska, lietadlom TU 154. Ta bolest bola taka neznesitelna, ze poziadal letusku aby mu nieco poradila na jej zmiernenie. Ta sa len usmiala a povedala mu, ze pozna na to liek. Doniesla mu 2x po 2 umelohmotne pohare - take jednorazove - 2 dcl - do akych sa capuje malinovka. Do kazdeho vlozila trosku vaty a tu vatu zaliala horucou vodou. Do pohara s tou vatou potom vlozila dalsi pohar a zatlacila ho tak, ze sa dnom dotykal tej vaty. Takto upravene pohare si mal prilozit na obe usi - tak ako sluchatka. Na kamaratove velke prekvapenie zacala bolest ustupovat. Vobec nechapem, ako to dokaze odstranit bolest v usiach. Stretli ste sa s tym uz niekto?
 

Bolest v usiach   6. 7. 2010 / 15:35
Luděk Ch.
Ten "lék" je celkem zvláštní, ale nejspíš ty kelímky způspobí změny tlaku (chládnutím namočené horké vaty) a jeho vyrovnání v uších. Obecně v naprosté většině případů stačí polykat a nebo ještě účinnější je, když se podaří vyvolat zývání. To aspoň mně pomohlo vždycky a to i v Tu-154. Ovšem abych pravdu řekl, neměl jsem v Tu-154 pocit, že by ty změny tlaku a bolesti v uších byly horší, než Boeingu nebo Airbusu. Kamarád ale asi měl nějaký zdravotní problém, nejspíš ucpané dutiny nebo rýmu. Jinak by se mu to stát nemělo.
 

Bolest v usiach   6. 7. 2010 / 15:40
Jakub Edr
Já osobně nikdy velký problém neměl, maximálně mi ty uši zalehly a to jsem letěl i s rýmou. Pokud je na to kamarád náchylnější, doporučuji pytlík bonbonů s sebou a problém by měl být vyřešen.
 

Bolest v usiach   6. 7. 2010 / 16:51
mirqo0o
Ja ked som prvy krat letel tak pri klesani na pristatie sa mi to stalo. Ked sme isli naspat tak to uz bolo v pohode. Potom som nesiel lietadlom asi 1 rok.. a ked sme zas leteli tak sa mi to znova stalo. A letuska mi tiez dala dva umelohmotne pohare. Ale nedavali do nich ziadnu vatu ani nic. Proste dva pohare. A v celku to pomohlo.
 

Bolest v usiach   6. 7. 2010 / 20:08
Mistral
Vobec si to neviem racionalne vysvetlit - ako tie pohare mozu zabranit bolesti. Pochopil by som to, keby sa na to pouzila nejaka vzduchotesna sklenena helma , ktora by oddelila vsetky otvory na hlave od okoliteho priestoru. Ved predsa tie pohare neuzavru usi tak, aby na nich neposobil zvysujuci sa tlak v kabine.
 

Bolest v usiach   6. 7. 2010 / 21:22
zLKNA
Není to třeba proto, že ohřátím tkáně (ucha) se trochu zvýší její objem ? Co se děje dál netuším. Snad ještě možná p*V = n*R*T, jestli tam někde je nějaká vzduchotěsná komůrka.

(Prosím nehledat souvislost s dnešním výročím...)
 

Bolest v usiach   6. 7. 2010 / 21:26
Mistral
No s tym ohriatim - zda sa to byt podla mna logicke. Tej skratke som neporozumel
 

Bolest v usiach   6. 7. 2010 / 21:46
zLKNA
http://sk.wikipedia.org/wiki/Stavov%C3%A1_rovnica

(nás učili trochu jiný označení, ale to nevadí, jsou to "jen" konstanty )

Jestliže se ohřeje vzduch v oné komůrce, tak při stejném objemu se zvýší tlak, nebo se to rozdělí mezi zvýšení tlaku a objemu, atd. Zkrátka levá strana rovnice se musí rovnat pravé.
 

Bolest v usiach   6. 7. 2010 / 20:21
Tragédie v JRD
na rozdil od me lepsi polovicky, ktera, byt letela poprve (a hned 4 lety) v zivote, a nemela vubec zadne problemy, tak ja mam zejmena pri klesani vzdycky sileny problemy... a muj recept na "klesani" je takovy, ze zacpat nos a (mirne) nosem vydechnout... tlak to srovna a je to ok ..
 

Bolest v usiach   6. 7. 2010 / 20:39
Mistral
Tento sposob pouzivam pri potapani a zda sa, ze je to najucinnejsi a najrozsirenejsi sposob ako vyrovnavat tlak v usiach. Osobne som tento problem v lietadle nikdy nemal. Poznam ho len z potapania a dokazem ho v pohode zvladnut. Ale poznam ludi, co mali bolest v usiach este niekolko dni po lete. A lietanie je pre nich doslova horor. Mozno by stacilo, keby si zapchali nos a niekolko krat do neho prudko fukli. Mozno je to nevedomost, mozno anatomicka predispozicia ucha. Mozno by bolo vhodne zahrnut nazorne predvedenie ako vyrovnavat tlak v usiach do safety demonstration
 

Bolest v usiach   6. 7. 2010 / 20:41
Tragédie v JRD
i v mem pripade vane vitr s foukanim do nosu - i ja to mam z potapeni
 

Bolest v usiach   6. 7. 2010 / 20:44
kuma   
Ono tolik lidí zas tak velké problémy nemá, aby to vbylo v safety info...

Kdysi dávno, když ještě dopraváky nemívaly přetlakovou kabinu (ano, i takovou dobu ještě pamatuju ) tak chodily letušky s košíčkem a v něm byly cucací bombóny. Dvakrát šly při stoupání, jednou při klesání. Stačiklo to (taky to býval jediný cattering na palubách ČSA z Prahy do K.Var a do Brna na uzačátku 60. let...)

Pokud jsi zrovna v dovbě letu nebyl nastydlý, doporučuji navštívit odborného lékaře - (Ušní nosní krční - ORL). Nejpravděpodobnější byl záněr Eustachovy(-ých) trubice(-bic) či nosohltanu, může jít ale o dlouhodobější problém.
 

Bolest v usiach   6. 7. 2010 / 21:26
Spitfire IX
http://www.novinky.cz/zena/zdravi/34743-jak-se-zbavit-bolesti-v-usich.html
 

Bolest v usiach   7. 7. 2010 / 07:41
ZDESVA
tak tohle je moje noční můra při letu, prý je to opravdu tou Eustachovou trubicí, mám to jenom při klesání a ještě 2 dny po letu mi praská v uších dokonce i když v autě překonám nějaké výraznější převýšení, tak mi lehce praská v uších s těma kelímkama to zkusím, sice to bude asi pro ostatní kaštany hezký zpestření koukat na Otíka s kelímkama na uších ale co se dá dělat..
 

Bolest v usiach   6. 7. 2010 / 23:26
Latom   
Tome, když si zacpeš nos, jak jím můžeš mírně vydechnout?
S tím profouknutím uší bych byl opatrný. Můžeš si tím poškodit bubínek, ne-li si ho dokonce prasknout. U potápění zastavíš ponor, stoupneš výš profoukneš a hotovo, u letadla to nejde.
Mi osobně nejvíc pomáhá zívání a to i v případě rýmy, ovšem do určité meze. Horší to je v případě dutin, ty povolují víc dní, než jen u uší, kde to samo po čase povolí.
Kelímky taky dávám v letadle, někomu to pomáhá někomu ne. Je to individuální. Někteří cestující tvrdí, že u ČSA dostali nějaké prášky, aby jim nezalehly uši, ale to je podle mne pitomina. Kdyby to byla pravda, tak je používají všichni.
 

Bolest v usiach   6. 7. 2010 / 23:28
Tragédie v JRD
prave ze nevydechnces.. misto toho to vyrovna tlak v usich ... taky to nechce zafucet jak kdyz clovek smrka... jen tak lehce, a prizpusobit to tomu, jak clovek citi, ze se pomalu srovnava ten tlak..

ty dalsi rady jako zvykani apod... u me nefungujou

k tem praskum u csa - treba csa zkousi, jestli nebude fungovat placebo efekt
 

Bolest v usiach   6. 7. 2010 / 23:33
Rozšafín Ctibum   
Clovece, slysel jsem vsechno mozne. Ze treba kdyz kychnes s otevrenyma ocima, tak ti muzou vyskocit bulvy. Ale jeste jsem neslysel, ze by sis dokazal sam sobe prasknout usni bubinek. Uz jen proto, ze tim profouknutim ten tlak vyrovnavas..
 

Bolest v usiach   7. 7. 2010 / 06:52
kuma   
No, není to časté, musí k tomu být dispozice (kterou ale bez odborného vyšetření nepoznáš) - a přesto je to možné...

(a když se ti to povede - tak je to fakt dost blbé...)
 

Bolest v usiach   7. 7. 2010 / 00:23
A330 pilot
No nevím, jestli to tak je, ale budiž Mně osobně pomáhá jedna jediná věc, při startu OK, ale při přistání stačí nepatrně otevřít pusu Sice bude lepší koukat někam do země nebo z okýnka, člověk přeci jenom vypadá trochu jako debil, ale pomáhá to ani jednou jsem neměl při sestupu problém s bolestí uší
 

Bolest v usiach   7. 7. 2010 / 11:53
Lowmick   
Ja uz ty trubky mam nejaky profouknuty. Vcera z FL200 bez pretlaku dolu, rate 4000-5000ft/min a na jedno ucho jsem neslysel asi jen 10 minut (asi kvuli ryme, nejak s ni posledni dny bojuju), druhy bylo ok.
 

VWAC
MZAK
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ