FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je středa 15. 5. 2024, svátek má Žofie Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
OT- Střední škola Jeden příspěvek | Celý strom
OT- Střední škola   16. 11. 2010 / 18:02
Dennny
Ahoj. Blíží se mivěk, kdy se budu muset rozhodnout, kam na střední školu. Chtěl bych slyšet váš názor, kam jít (morava) na školu. Tak aby to mělo co nejblíže ik letectví, samozřejmně aby se potom dalo pokračovat na vysokou.

Díky Dan
 

OT- Střední škola   16. 11. 2010 / 18:06
Algy   
Třeba ti v rozhodování pomůže tohle:

http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=382741&lan=0&style=2#382741
 

OT- Střední škola   16. 11. 2010 / 18:20
Lejzy
Kdyz na vysokou, tak staci gympl, ne?
 

OT- Střední škola   16. 11. 2010 / 18:21
Dennny
Já vím. Ale chtěl bych něco se zaměřením na letectví
 

OT- Střední škola   16. 11. 2010 / 18:22
Jimmyk
Doporučuji Kunovice, a poté je možnost dále studovat v Brně na vysoké
 

OT- Střední škola   16. 11. 2010 / 18:30
Dennny
Na vojenské? (vzdušná obrana státu)
 

OT- Střední škola   16. 11. 2010 / 18:25
Luděk Ch.
Kdyby se náhodou vysoká škola nepodařila, tak roky strávené na gymplu jsou zahozené a skončí tak leda někde v kanclu. Vysokou nemá nikdo jistou a podle mně je rozumnější zvolit nějakou střední školu s oborem, ve kterém se dá uplatnit a který by člověka bavil, kdyby nevyšla výška. Pokud není blbej, tak mu gymlp v ničem na výšce nepomůže.
 

OT- Střední škola   16. 11. 2010 / 18:35
Algy   
Jo, k tomu se přimlouvám, gympl ti nic nedá navíc nemá nic soplečnýho s letadly. Hodně kladných ohlasů tady má škola v Kunovicích. Tímhle směrem bych se asi dnes ubíral já. (kdybych byl z Moravy)
 

OT- Střední škola   16. 11. 2010 / 18:50
Dennny
Díky všem. prošel jsem si to, a nejlíp se jeví ty Kunovie. Odolena Voda je moc daleko.
 

OT- Střední škola   16. 11. 2010 / 19:18
Fishbed   
Tak intr já byl na intru 5 let a lepší léta už asi nezažiju jenom tak k tomu dojíždění....když jsem chodil na praxi do LOKu tak tam semnou chodili nějaký slováci co byli tušim z Košic a na praxi dojížděli do Prahy je fakt že se mě akorát ptali kde je Matrix a Face to Face
 

OT- Střední škola   16. 11. 2010 / 19:44
Maso
Naprosto přesně řečeno! Na vysoké škole technického směru ti gympl fak moc nepomůže, možná tak matiku a fyziku, ale upřímně, mě k postupu do 5. ročníku stačila pythagorova věta a možná něco trochu navíc. Jinak si ani nemyslím, že je nutné studovat střední školu zaměřenou na letectví (perspektiva jen s maturitou v oboru letectví v ČR???). Bral bych nějakou dobrou strojní průmku, třeba na Sokolské v Brně, no a pak dejme tomu VUT, nedávno tam teď zkonstruovali nové letadlo...
 

OT- Střední škola   16. 11. 2010 / 19:54
Lowmick   
No na nekterych vysokych skolach technickeho zamereni je prave matika/fyzika alfou a omegou.

Jinak VUT gratulace k (do budoucna) bezpilotnimu eru. Jen se tam tak trochu zapomnelo na piloty...
 

OT- Střední škola   16. 11. 2010 / 20:23
Maso
To záleží, co si dáš za obor. Když pujdeš studovat MFF UK, tak samozřejmě. Mat & Fyz je samozřejmě teoretickou alfou i omegou všech technických disciplín, ale já jsem se kromě matiky samotné nesetkal s náročnějšími aplikacemi, než právě pythagoras a nějaký jednodušší integrálek nebo derivace. Holt, jak říká jedem můj cvičící, u nás na škole (vut) se od prváku už jen blbne a blbne... (kdyby mě slyšel děkan, tak letím - je mytikář)
 

OT- Střední škola   17. 11. 2010 / 11:28
Sláva
Třeba na dopravce ČVUT je na všech oborech především v prváku a druháku matiky a fyziky hafo (integrály a derivace, matice atd., v pozdějších ročnících třeba lineární programování a algoritmy - zoufalé mrknutí na Lowmika ) a nedá se říct, že by to i gympláci dávali levou zadní. Obecně bych řekl, že záleží, na jaký typ VŠ chceš dále jít. Každopádně gympl ti zpravidla dá dobrý všeobecný základ, ať se rozhodneš jít kamkoliv.
 

OT- Střední škola   17. 11. 2010 / 12:55
Lowmick   
"Chce se mi zvracet..."
 

OT- Střední škola   16. 11. 2010 / 20:01
Lejzy
Spolupracuju s lidma z katedry matematiky na strojarne CVUT a vim, ze to neni nic lehkyho. I kdyz tam asi s prumkarema trochu pocitaj. U nas byla z prumky jen jedna holka a musela slusne v prvaku dohanet.
 

OT- Střední škola   16. 11. 2010 / 20:26
Maso
A oni na ČVUT počítají s tím, že se na strojárnu bude hlásit většina lidí z gymplu? Z toho co říkáš, mi to tak vyznělo. U nás na VUT jsou gymlaři oproti průmkařům spíš v nevýhodě. Ano pravda, někteří z nich sice v matematice nebo fyzice excelují, ale jinak toho mají co dohánět ve zbylých předmětech oni.
 

OT- Střední škola   16. 11. 2010 / 20:28
Rychlokvaška
Vidíš, já měl zase na VUT (FEL) takový pocit, že většina zdejších profesorů se dívala na NEgympláře tak trochu skrz prsty...Ale to byl FEL, strojárna je přece jenom něco jiného asi stejně jako stavárna...

Ale to už je moc dávno...
 

OT- Střední škola   16. 11. 2010 / 20:39
Maso
FEL - to je jako elektro? Dneska už je to FEKT, to to letí...
 

OT- Střední škola   16. 11. 2010 / 20:45
Rychlokvaška
Mňojo, tenkrát to byla Fakulta Elektrotechniky a Informatiky, přičemž drtivá většina studentů tam šla s touhou po informatice díky tehdy vznikajícímu technologickému centru a mašinám od Silicon Graphics, proti čemuž na oplátku stála drtivá většina profesorů, kteří v hordách zájemců viděli spíš budoucí inženýry ve škole velmi blízké ABB...;o)

A tak nás to mnoho (včetně mně) po zkušenostech s dvěma hodinami týdně Wordu, Excelu a Internetu (tehdy Gopher, Mosaic, Altavista...vzpomene si ještě někdo? přestalo bavit, protože jsme to měli všichni už dávno osahané z domu ;o)
 

OT- Střední škola   16. 11. 2010 / 20:25
Rychlokvaška
Gympl mám za sebou už 15 let, tak mně berte s rezervou ;o) Na druhou stranu mám pocit, že se zase tak moc nezměnilo....

Je potřeba říct, že alfou a omegou jakékoliv školy jsou její učitelé, zázemí a kontakty. Nejde tak paušálně říct, že všechny gymply jsou super a všechny průmky nanic, nebo naopak. Jsme už v době, kdy jde leccos zjistit na internetu a vybírat podle toho...

Pokud to ale beru obecně - pro člověka který zatím neví co v budoucnu bude chtít dělat je imho gympl ta nejlepší volba - a pokud vidí svou budoucnost v technických směrech, pak ideálně gympl matematicko-fyzikální.

Proč si to myslím? Jednak na gymplu dostaneš (většinou) nejlepší základy na vyšší úrovni matematiky, fyziky a (na což se hodně zapomíná) - jazyků. Ano, budeš se učit hromady zbytečností v jiných předmětech, které třeba nikdy nepoužiješ, ale určitý všeobecný rozhled taky není na škodu. Na většině vysokých škol technického směru budeš skládat přijímačky právě z matematiky a fyziky a dobré základy (ideálně vyšší matematiky) jsou právě ta věc, která otvírá dveře a která dělá minimálně první rok mnohem mnohem snadnější. O jazycích ani nemluvě...asi nejde dostatečně zdůraznit, jak je v dnešní době důležitá minimálně angličtina, ideálně taky francouzština, ruština, čínština, španělština, němčina...

Můj soukromý názor je (který podotýkám nikomu nevnucuju), že v tomhle ohledu průmky takových kvalit nedosahují. Mají výhody v jiných věcech, ale pořád mám spíš pocit, že průmka je přípravka na práci po škole, než na další studium...

Každopádně ať se Dane rozhodneš jakkoliv, rozhodně to musí být s maturitou na konci, pokud možno z matematiky, fyziky a angličtiny.
 

OT- Střední škola   16. 11. 2010 / 20:38
Maso
Na učitelích záleží, to je fakt. Jinak bych zas tu matiku a fyziku tolik nepřeceňoval. Já osobně jsem z nich na střední nic neměl (záleželo na učitelích) a pořádně jsem se je naučil taprve až na vysoké (opět záleželo na učitelích) a dal jsem je s jistotou taky, zrovna jako gympláci, kteří to měli nabušené.
 

OT- Střední škola   16. 11. 2010 / 21:54
Priskac   
V prvom rade by si myslim mal polozit otazku ze comu v letectve by sa priblizne chcel venovat? Ak inklinuje k technickej stranke (mechanik, konstrukter, servis) alebo k samotnemu lietaniu (toto je sice velmi vysnivane povolanie, ale zasa vieme ze nie kazdy moze byt pilotom) alebo potom k prevadzke lietadiel (napriklad veci spojene z manazovanim, prevadzka lietadiel, ATC, atd.)

Mozno by som si na jeho mieste sadol s niekym mudrejsim kto sa v danej problematike vyzna, a hlavne aby mu vysvetlil ze ktora cast letectva co obnasa, comu sa presne venuje, a on by si povedal priblizne ze comu by sa tak chcel venovat (myslim ze v 15tich uz clovek ma pribliznu predstavu, a vie kam ho to taha), a potom by spolocne vybrali nejake skoly. Predpokladam ze toto asi obycajny skolsky poradca asi nebude vediet, preto by som sa mozno osobne obratil na niekoho z okolia kto ma s letectvom skusenosti, pripadne by som sa mozno isiel poradit na nejaku priemyslovku.

Dalej by si mal zvazit svoj zdravotny stav (vysnivat si v 15tich ze budem pilotom a popritom mam nejaky vazny zdravotny problem a viem ze zo mna pilot nikdy nemoze byt) a potom aj financne moznosti rodicov (toto sa tyka opat toho pilotneho smeru).

Rovnako by mozno stalo za to, tie dane vybrane skoly navstivit v ramci "dni otvorenych dveri" a pozriet sa ze ako to tam chodi, aku maju napriklad uspesnost absolventov ze sa zamestnaju v odbore a podobne. Cize v prvom rade si aspon trocha ujasnit co by priblizne chcel. Pokial tie ekonomicke, a manazerske smery tak asi ten gympel, co sa tyka technickeho smeru tak bud priemyslovku, alebo gympel.

Zasa poviem poznatok z vysky (mam technicku vysku) ze gymnazisti boli nadupany v matike a fyzike, ale do doby pokial sa neprislo na pocitace, CAD systemy, simulacie a podobne. Oni to dokazali vypocitat a odvodit rucne, ale zrucnost praci s pocitacom nemali ziadnu, v tomto boli priemyslovaci navyse (a to az do statnic). Cize takyto ludia ostavaju po vyske vacsinou na katedre a pokracuju v akademickej kariere lebo pre prax su bohuzial nepouzitelny. (Oni sice maju vedomosti, ale nedokazu ich prakticky pouzit) Je pravda ze na technickych vyskach su prve dva roky sito prave na matike a fyzike.

Cize suma sumarum, v prvom rade si premysli sam ze co z letectva Ta laka, na co mas nadanie a potom by som si sadol s rodicmi a s niekym kto sa v problematike letectva vyzna a nasiel by si na Teba 2 hodinky a na nieco by ste prisli spolu.

Vela stastia a nech sa Ti dari.
 

OT- Střední škola   17. 11. 2010 / 01:28
Fishbed   
Priskac to vystihl dokonale si myslim na druhou stranu ono je taky docela slozity rozhodnout se v 15ti co budes po zbytek zivota delat (na toto téma sem psal písemnou z češtiny ) u mě to bylo jasný už asi od 13 kdy sem se zamiloval do jednoho letadla a v 15ti jsem věděl že na pilota nemám (zdrav.stav,finance atd) a rozhodl jsem se pro leteckého mechanika za 5 let studia (boj s matikou) jsem zjistil ze jsem sice rád, když se můžu proletět ale stále u mě vede spíš ta pozemní stránka věci Potom přichází ale velké ALE. Ruku na srdce....přiznávám že jsem jeden z těch, kteří si mysleli že s maturitou v kapse budu pán světa........opak je pravdou....můžu se chtít dostat k oboru sebevíc ale nikde mě nevemou....jako příklad uvedu když jsem volal do jedné nejmenované firmy. "Jako váš životopis se nám moc líbí, v rámci školy jste získal mnoho praxe na různých pracovištích ale bohužel jsme se ve vašem životopise nedočetli nic o typové zkoušce na Boeing 737NG nebo průkazem mechanika???" Takže na závěr jedna rada.....pokud se rozhodneš pro leteckého mechanika, tak mysli dopředu....ptej se po možnostech získání průkazů mechanika a pod.

přidávám pár fotek jako lákadlo oboru

S pozdravem Fishbed
31252 B / 600 x 448 / 22771_1189997082158_1595284990_30477044_8340013_n.jpg
37796 B / 600 x 450 / 47131_1425873408140_1271928614_31216877_6845240_n.jpg
14514 B / 600 x 338 / 20771_1194681279260_1595284990_30487163_2364566_n.jpg
18980 B / 600 x 402 / 31127_1298645958312_1595284990_30694219_3662759_n.jpg
33684 B / 600 x 388 / 20094.jpg
23682 B / 600 x 363 / 20420.jpg
28471 B / 600 x 401 / 4972_1066530955582_1595284990_30201098_7033189_n.jpg
24257 B / 600 x 401 / 4972_1066516355217_1595284990_30201049_4645960_n.jpg
 

OT- Střední škola   17. 11. 2010 / 04:33
OK-BKY
prosimte co to tam mate za finista?? neni to nahodou ten co lita u nas v LKMB??
 

OT- Střední škola   17. 11. 2010 / 10:18
Lowmick   
No to je porat ten "jeden" Finist Ted sedi v HK.
 

OT- Střední škola   17. 11. 2010 / 08:48
MiG-21MFN
pokud se nepletu, tak průkaz mechanika získáš v kundovicách. jinak osobně si myslím, že je asi dneska nejlepší jít na ten gympl, ikdyž chceš jít pak na technickou školu. já to vidím na sobě. mám průmyslovku a oproti spolužákům z gymplů nemám absolutně žádnou výhodu. sice jsem v technickejch předmětech věděl, která bije, ale oni se to stejně za 14 dní naučili taky, protože se uměli učit právě z těch gymplů. a rozhodně bych se nebál, že vysokou neuděláš, protože stačí projevit jen malou snahu a vždycky to nějak uplácáš.
 

OT- Střední škola   17. 11. 2010 / 09:34
tonde   
...průkaz ti vystavuje CAA na základě certifikátu o provedených zkouškách ve schválené organizaci dle part 147 a doložení praxe z organizace údržby dle part M nebo 145, pokud je normální úředník tak uzná praxi i v organizaci dle D-103 Takže ze školy v čechách vylezeš bez průkazu a musíš si najít místo, kde budeš pracovat pod dozorem technika a po odpracování potřebných let ti potvrdí praxi atd... Kolik je třeba praxe a jaké se dělají zkoušky má mnoho proměnných, od vzdělání, přes to, jaké předměty máš na maturitním vysvědčení - podle toho můžeš mít úlevu na zkouškách atd. Přesně to popisuje part 66 a bylo by to na dlouhé a zbytečné psaní tady
Tedy: na škole nezískáš průkaz mechanika řady B, který tě opravňuje k samostatné práci na letadle nebo trtulníku, ani žádný jiný, ani nižší A, škola ti dá jeden z předpokladů pro získání průkazu technika - vzdělání určitého stupně. Od toho se odvíjí potřebná praxe atd. Je to kolotoč na cca tři roky po ukončení střední odborné školy - pak zkoušky a můžeš dostat průkaz B (1.1 - 1.4 dělí se na další podkategorie) a pracovat jako kvalifikovaný technik.
 

OT- Střední škola   17. 11. 2010 / 09:44
MiG-21MFN
tak co sakra v těch kunovicích dostaneš navíc oproti jinejm středním školám? něco určitě, tuhle o tom bylo zajímavé povídání ale co to sakra je?
 

VWAC
Czech Virtual Air Rescue Service
FS Medlánky
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ