FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je čtvrtek 2. 5. 2024, svátek má Zikmund Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
OT probijejici ext HDD Jeden příspěvek | Celý strom
OT probijejici ext HDD   17. 11. 2010 / 23:09
OK-BKY
Ahoj, chci se zeptat zdejsich elektrikaru. Mam externi disk, ktery je z hliniku. dneska sem dostal peknou slupku. Kdyz je pripojeny na zasuvku, tak jede v pohode, ale kdyz ho mam pripojeny pres rozdvojku, tak je obracene faze... a probiji to na kastli. kostreni tam je pridelane, ale rozhodne se mi to nelibi, ze to musi byt takhle primo do zdi a ne pres rozdvojku. nevite nekdo co s tim??
 

OT probijejici ext HDD   17. 11. 2010 / 23:32
Už přistávám?
Reklamovat nebo zahodit.
 

OT probijejici ext HDD   17. 11. 2010 / 23:34
OK-BKY
no to je teda rada.... tohle umim taky. spis mi je ho lito, tak sem ho chtel opravit.... ale uz sem si vyhlid dokinu, ktera umi jak 2,5 tak 3,5 disky. takze s externima kovovejma rameckama koncim
 

OT probijejici ext HDD   17. 11. 2010 / 23:39
fl1ght3r   
Ta druhá zásuvka jeale zapojena dobře ne ?
 

OT probijejici ext HDD   17. 11. 2010 / 23:56
OK-BKY
no je to tak, ze zasuvky jsou dobre, ale kdyz pouziju rozdvojky, tak jsou divny, protoze prehodeji fazi do druhy dirky
 

OT probijejici ext HDD   18. 11. 2010 / 06:05
tonde   
pokud pouzivas klasickou rozdvojku ve tvaru T, tak ta skutecne na jedne strane fazi obraci - bud dej disk na druhou stranu, tam by probijet nemel, nebo ho skutecne reklamuj - nic co se prodava nesmi probijet ani kdyz ma obracene fazi. Doporucuji zahodit Komedie nebyl tak daleko od pravdy
 

OT probijejici ext HDD   18. 11. 2010 / 08:36
MzM   
No, že kdysi rozdvojky prohazovaly fázi a nulák, to jsem zaregistroval, ale to už se jednak nedělá (ani v číně) a jednak neprodává, takže takového kusu bych se buď snažil zbavit, nebo obrácenou zásuvku výrazně označil, že do ní nemám strkat nic, co má kolík.

Pak připojení čehokoli jiného jak uzemňovacího kolíku na kostru je, tuším, proti našim elektrickým předpisům, takže je možné takový výrobek reklamovat.

Je možné, že je na kostru tehle drát připojený přes malý kondenzátor (i tak se dá dostat solidní šlupka). Ale i tak je to hodně podezřelé zařízení.

Ostatně ostatní tu o tom psali dost...
 

OT probijejici ext HDD   18. 11. 2010 / 06:26
Luděk Ch.
Ani prehozena faze v rozdvojce nemuze zpusobovat probijeni! To znamena, ze je blbe zapojena zasuvka nebo snura k pocitaci (nepouzivas prodluzovacku?) nebo pocitac (nepravdepodobne). Pokud je vse spravne zapojene, tak se normalne muze pouzivat rozdvojka, co obraci fazi, nema to na nic vliv.
 

OT probijejici ext HDD   18. 11. 2010 / 07:42
milo   
Suhlasim, nemoze prebijat faza na skrinku ani po zapojeni v T-rozvodke, ktora fazu naozaj prehadzuje na druhu stranu. Nove T-rozvodky(EUR system, ktore nemaju v strede uzemnovaci kolik, ale maju pliesky po stranach)uz fazu neotacaju na pravu stranu, su zapojene korektne. Ako sa uz pise vyssie, naozaj nemoze ani otocena faza na pravej strane sa dostat na kostru. Stretol som sa aj s tym, ze v starych rozvodoch, ked sa netahala zvlast zem-cize zvlastny kabel na kolicek v zastrcke, tak ten stredovy zemniaci kolik sa spajal s nulakom, pravou stranou. Ak to nejaky umelec nahodou zapojil zle, cize spojil lavu stranu-fazu s uzemnovacim kolikom bez "zeme", tak to treba ihned zmenit....naozaj som sa s tym osobne stretol, a skutocne len nahodou to nikoho nezabilo....
Tak ma este napada, do skrinky ti ide 220V? Nie je pred tym nejaky zdroj(trafko)? Myslim nezabudovane do skrinky. Ak ano, co predpokladam, nemalo by tam byt 220V, mozno nejake zbytkove napatie, co urcite neuskodi, ale mozes na ruke citit take brnenie. Kazdopadne to premeraj nejakym merakom, alebo aktivnou skusackou, co detekuje aj zbytkovy prud.
Ak je to v zaruke, tak asi netreba riesit, rozoberat, reklamacia.
Vela zdaru.m.
 

OT probijejici ext HDD   19. 11. 2010 / 13:08
brendon (SVK832)   
u starych rozvodkach bola v jednej zasuvke faza a nulak prehodene. A to sposobovalo tvoj problem na niektorych zariadeniach. Inak odporucam kupit novu rozdvojku, na ktorej je to uz riesene tak, ze su vsetky zasuvky spravne fazovo zapojene. Samozrejme sa obcas stane, ze z ciny donesu nejake zmätky a tie treba bud reklamovat alebo vyhodit, ak mas rad svoje zdravie.
 

OT probijejici ext HDD   19. 11. 2010 / 13:34
Luděk Ch.
Ano, ale pokud ta přehozená fáze způsobovala problém, znamenalo to, že je chybně zapojená zásuvka, prodlužovačka nebo samotný spotřebič. Pochopte už, že fáze nemá striktně danou pozici a nemůže mít sebemenší vliv na bezpečnost. Takže výměnou rozdvojky sice vyřešíš aktuálně probíjení, ale neodstraníš skutečnou příčinu a jedno tě to třeba zabije.
 

OT probijejici ext HDD   18. 11. 2010 / 08:34
LadaS
pokud ti probíjí kostra kdy to máš ve staré rozdvojce, zkus to i v jiných zásuvkách. Můžeš to otestovat i u sousedky či jinde. Za předpokladu, že máš rozvody po bytě v pořádku, pak to reklamuj. Problém bude v napáječi, disk samotný bude v pořádku.
 

OT probijejici ext HDD   18. 11. 2010 / 09:34
dandee
Pocuvaj,jeden cas v Tescu predavali vadne rozdvojky,prave,ze v jednej diere boli nespravne prepojene nulak s fazou.Mne odisli 3 !!! pocitace a najhorsie,ze 2 neboli moje. Nez som zistil tuto skutocnost.Je to urcite touto fazou.Takze rozdvojku zahod alebo si ju popis/najprv zmeraj/,ze ktora je zle zapojena a tu stranu pouzivaj iba pre spotrebice bez uzemnenia.A dakuj bohu,ze ti este funguje ten disk. Mne vyslahol iba kratky dymovy signal a bolo po diskoch,doskach,grafike,tel.karte,proste vsetko sa odpalilo.Potom som investoval do poriadnej rozmnozky/ to je novy nazov pre 10 zasuviek pokope / s ochranou,kde su 100 perc. dobre zapojene zasuvky.
 

OT probijejici ext HDD   18. 11. 2010 / 11:08
Luděk Ch.
Pokud nejaky spotrebic probiji nebo odchazi s rozdvojkou, ktera ma prehozenou fazi s nulakem (ty se bezne prodavaly), je to jednoznacne chybne zapojena zasuvka, snura spotrebice nebo samotny spotrebic. Neni to vada rozdvojky.
 

OT probijejici ext HDD   18. 11. 2010 / 11:09
Luděk Ch.
Takze si nech zkontrolovat domaci rozvod.
 

OT probijejici ext HDD   18. 11. 2010 / 11:51
OK-BKY
ale domaci rozvod je v poradku. delaji to ty T rozdvojky... fakt je na jedny strane faze obracene... takze se to neprojevilo driv, kdyz sem ho mel z druhy strany napevno a nikam sem ho nenosil... jedu pro prodluzovacky a pro dokinu... tohle nema cenu. diky
 

OT probijejici ext HDD   18. 11. 2010 / 12:09
LadaS
pokud jseš přesvědčen, že je na vině rozdvojka a nikoli něco jiného, tak bys měl zavčasu napsat poslední vůli....
 

OT probijejici ext HDD   18. 11. 2010 / 13:19
Luděk Ch.
Ach jo, pochop, ze pri spravne zapojenem domovnim rozvodu, prodluzovacce a spotrebici nemuze za zadnych okolnosti zpusobit rozdvojka s otocenou fazi probijeni!!! Ochrana pred nebezpecnym dotykem nikdy nemuze spolehat na to, ze v zasuvce je faze vlevo, protoze to snadno muze byt naopak. Velmi doporucuji objednat si revizaka a ukazat mu to, za jakych okolnosti to probiji. Budes se divit, ze te to jeste nezabilo.
 

OT probijejici ext HDD   18. 11. 2010 / 13:25
leonell
Mimochodem, dělalo by to, pokud by v zásuvce byl spojený nulák a zemnící kolík a zároveň to rozdvojka otočila? Podle mně by to ani v tomto případě nedělalo.
 

OT probijejici ext HDD   18. 11. 2010 / 14:19
Aldaran
Je prima, jak tedy lítají moudra horem dolem... ale na jakýkoli závěr je málo vstupních informací.

v první řadě je nutné znát, zda jde o spotřebič Třída ochrany I., nebo Třída ochrany II. To ještě můžeme rozdělit do dvou podkategorií a to, jestli je použit externí zdroj, nebo jestli je síťová šňůra připojena do ext. HDD.

Teprve pak je možné definovat co je příčinou problému. Soudruzi v Číně občas umí pěkně zažertovat a člověk může jednu koupit i od spotřebiče s Třídou ochrany II.

t.z.n je možná i varianta nekvalitní elekroinstalace (to se projevuje zejména u spotřebičů Třída ochrany I. ) a příčina bývá v přechodovém odporu v krabicích, nebo v zásuvkách na nulovém vodiči (obvykle stačí dotáhnout šrouby, obvzlášť u hliníku) U dvouvodičového rozvodu pak člověk nějakou koupí když je bos nebo když si zároveň sáhne třeba na pračku a současně na kohoutek. Zajímavé je, že jsou na to citlivější mladí lidé a děti. Mají vlhčí kůži a probíjení si všimnou i když dospělí nic necítí.

Nebo je problém v nedostatečném izolačním odporu mezi primární a sekundární částí zdroje. to už se zase bavíme o případu Třída ochrany II.

Variant je mnoho a bez měřáku není možné spolehlivě označit viníka.

A to jestli je fáze nalevo, nebo napravo není vůbec důležité. Žádné zařízení nesmí probíjet ani v jednom případě.

IMHO podle nové normy (ČSN 33 2000-4-46 ed.2, čl.46N6.5 : ) už ani není nutné zapojovat fázi vlevo
-----
"Poloha připojení středního a fázového vodiče vůči ochrannému kontaktu (kolíku) u domovních zásuvek není stanovena"
------
nicméně je to dobrý zvyk a není důvod jej nedodržovat.
 

OT probijejici ext HDD   18. 11. 2010 / 15:13
Premek
Vojto, podle tohoto se zarid.

Osobni zkusenost - u zakaznika jsem sel merit vystupni napeti na vaznim cidle, kde melo byt, pokud se nepletu, maximum 30 mV. A koupil jsem ji naplno - uzasne udelana elektroinstalace - v momente, kdy dobracisko udrzbar odpojil uzemneni od skrine, faze byla vsude... Nadhera )

A dokonce mi tam majitel naprosto vazne navrhoval, ze pocitac nebudeme davat do rozvodne plechove skrine, ale do stare skrine z loznice - po pul hodine mi doslo, ze si vazne nedela srandu... A to bylo prosim v prumyslove pradelne....
 

OT probijejici ext HDD   18. 11. 2010 / 14:20
dandee
Ty brdo,ty hovoris,ze ti je jedno,v ktorej diere v zasuvke mas fazu a kde nulak?To nemyslis vazne?
 

OT probijejici ext HDD   18. 11. 2010 / 14:40
Kachna   
vlevo fáze, vpravo nulák, kdo to neví, to je č****!
 

OT probijejici ext HDD   18. 11. 2010 / 14:54
dandee
Ako poeticky povedane.....
 

OT probijejici ext HDD   18. 11. 2010 / 15:08
Premek
Zboznuju mnemotechnicky pomucky ;o)
 

OT probijejici ext HDD   18. 11. 2010 / 18:42
Už přistávám?
Nebo: Vpravo fáze, vlevo nulák, kdo to neví, to je č****!
 

OT probijejici ext HDD   18. 11. 2010 / 22:36
Karel
Podívat se na věci z nadhledu je vždy správné
 

OT probijejici ext HDD   18. 11. 2010 / 15:12
Luděk Ch.
Ano, presne tak to je. Poloha faze v zasuvkach neni striktne dana, je to jen zazita praxe davat ji nalevo. A v zadnem pripade nemuze jeji prehozeni v zasuvce nebo rozdvojce zpusobit jakekoliv probijeni nebo ohrozeni bezpecnosti. Zadna ochrana pred dotykem nespoleha na pozici faze.
 

OT probijejici ext HDD   18. 11. 2010 / 17:08
Stew
Hoši, u pohyblivých přívodů (prodlužovačky, rozdvojky...) může být fáze kdekoli s výjimkou kolíku. Platilo to za komunistů, platí to stále v celé Evropě. Novinkou přišlou z EU je to, že dokonce ani v zásuvce na zdi to není pevně určené (dřív u nás bylo). Kopat to může jenom u špatně zapojeného spotřebiče (prodlužovačky), kdy jsou použité pouze 2 vodiče a jeden z nich je navíc spojený s kolíkem (něco jako protějšek nulování). Fáze se tak dostane na kostru spotřebiče, i když je v tom rozdvojka co přehazuje fázi s nulou nevinně. Teda pokud vám takto prodlužku vyrobí nějaký "expert", nebo když ji velmi výhodně koupíte u takových těch pánů, co když s nima chcete mluvit, tak odpovídaj "neumim cecky".

Nejsem moc příznivcem rad na dálku obzvlášť v tomto oboru, každopádně OK-BKY nám neřekl jednu podstatnou věc - a to jestli ten disk má vestavěný zdroj a je napájen přímo ze sítě (a zda trojžilově včetně kostry), nebo přes síťový adaptér (což by byla jiná písnička).
 

OT probijejici ext HDD   18. 11. 2010 / 17:51
OK-BKY
no vidis, je to normalne napajeny trojzilovym kabelem jako je u pc privodni. a ma to vevnitr nejaky zdroj. jinak je to nejaky backup suplik na disk z hliniku od evolve.
 

OT probijejici ext HDD   18. 11. 2010 / 18:10
leonell
Nemáš náhodou k tomu počítači připojenou kabelovou televizi/video něco tak něco?
Já měl kdysi kabelovku zapojenou do videa, jak jsem pak připojil video do počítače, dostal jsem (malou) ránu. Bylo to tenkrát údajně rozdílem potenciálu mezi kabelovkou a počítačem (domácí elektrickou sítí) - aspoň to říkal známý, dal mi takovou krabičku se připojila na anténní přívod kabelovky. Televize šla dál bez problému a rány zmizely.
 

OT probijejici ext HDD   19. 11. 2010 / 13:19
Lejzy
Vida, takovouto dvouzilovou prodluzovacku jsem nedavno opravoval. Bylo to na babiccine sekacce a na jednom miste byla popraskana, vcetne nekolika pramenu ve vodici. Trochu jsem za to vzal u utrhl to uplne . Tam kdyby nekdo prehodil fazi s nulakem, tak to jde krasne do cele sekacky
 

OT probijejici ext HDD   19. 11. 2010 / 13:35
Luděk Ch.
A tys jí tu prodlužovačku zase dal k používání? No chudák babička!
 

OT probijejici ext HDD   19. 11. 2010 / 13:53
MzM   
...tak jinak se toho dědictví nedočká...
 

OT probijejici ext HDD   19. 11. 2010 / 14:00
Lejzy
V danou chvíli jsem jinou možnost neměl, potřeboval jsem dosekat.
 

OT probijejici ext HDD   19. 11. 2010 / 14:48
Luděk Ch.
Ale i tak předpokládám, žes ji tam nechal
 

OT probijejici ext HDD   19. 11. 2010 / 14:29
Buffus
To mi připomnělo úraz mého bývalého kolegy, kdy příčinou sice nebyl zmiňovaný problém dvoužilové prodlužovačky (ty je fakt nejlepší hned likvidovat), ale pouhé přeslechnutí. Když se mu zastavila sekačka, zavolal do vzdálené chaty na svého pětadvacetiletého syna, ať mu ji odpojí ze zásuvky. Poté ji rozebral a zavolal, ať mu přinese nůž. Jenže syn v chatě místo "nůž" rozuměl "Už!" a kabel zase připojil... Za chvíli odváželi ostříleného záchranáře jeho kolegové v polovědomí se zlomenou pažní kostí do špitálu a do práce se vrátil až za tři měsíce. Dodnes se tomu smějeme, ale chybělo málo a už se nám nevrátil.
 

Gonzo
VWAC
MZAK
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ