FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je sobota 1. 6. 2024, svátek má Laura Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Nový full motion sim na ČVUT Jeden příspěvek | Celý strom
Nový full motion sim na ČVUT   2. 12. 2010 / 00:27
kuma   
Zkoušel jsem pohledat, ale nenašel jsem, že by se tady o tom diskutovalo (když, tak mne, prosím, doplňte.
Bez komentáře:
http://www.budit.cz//cs/newslettery/newsletter-c-8/simulator-lehkeho-a-ultralehkeho-letadla.html
a
http://www.pragolet.cz/clanky/simulator_sportovniho_letadla.html
 

Nový full motion sim na ČVUT   2. 12. 2010 / 00:36
Priskac   
Vyzera to zaujimavo. Pred dvoma ci troma rokmi sme nieco podobneho chceli urobit v Kosiciach (ako projekt viacerych fakult, v podstate by to boli diplomove prace) ale radsej verejne ani nenapisem ze kvoli comu to padlo(a popritom nasli sme ludi ktory na tom chceli robit, nasli sme ucitelov ktory by s tym pomohli, nasli sme prachy, ale pozehnanie sme aj tak nedostali). Som rad ze dakde inde to dotiahli do uspesnejsieho konca ako my.
 

Nový full motion sim na ČVUT   2. 12. 2010 / 11:24
FSPilot   
Zajímavá hračka. A nějaký obrázek zevnitř by nebyl?
 

Nový full motion sim na ČVUT   2. 12. 2010 / 12:04
Harry
Proč flightgear ? Chápu, že je free i když $500 za PRO verzi XPL mi nepřijde tolik v tomto případě. A minimálně vizuálně to bude úplně jiný level. Bohužel to hlavní - simulaci letu - neposoudím, neb flightgear nevlastním.
 

Nový full motion sim na ČVUT   2. 12. 2010 / 12:09
MiG-21MFN
no řekl bych, že v tomhle přípdě je naprosto zbytečný investovat jedinej dolar do nějakýho simu. tady nejde o ten let, ale o ten full motion sim. o jeho konstrukci, funkčnost atd. a to si mužeš zkoušet uplně stejně na FG jako na XPL.
 

Nový full motion sim na ČVUT   2. 12. 2010 / 12:11
Harry
Jasný, jde o simulaci. Ale proč nepořešit simulaci a zároveň vizualizaci. Když už se něco dělá, proč to dělat na 50% když to může být na 100%
 

Nový full motion sim na ČVUT   2. 12. 2010 / 12:09
Priskac   
Kludne si viem predstavit daco take ze FG ma prijemnesie spojenie SW a HW, alebo je to popisane v jazyku ktory je jednoduchsi pre programatorov ktory pisali obsluzny SW pre tu plosinu.
 

Nový full motion sim na ČVUT   2. 12. 2010 / 12:12
anatolij   
Možná, aby na to šly navázat další projekty ČVUT - třeba grafici z FEL by to mohli v rámci svých projektů déle vylepšovat a dělat pro to bakalářky a diplomky.
 

Nový full motion sim na ČVUT   2. 12. 2010 / 12:15
FSPilot   
IMHO je to neperspektivní. Udělají plošinu, která bude běhat, ale aby to vypadalo a aby to nějak vypadalo a hlavně, aby to nějak přijatelně lítalo, tak to budou muset asi napsat program od 0 komplet celý.
Ale na počáteční pokusy je to fajn, jen to budou po SW stránce rozbíhat úplně znova a nebo je možné (licenčně) překopat a vylepšit SW z FG a popř. později to vydávat za svůj software?
 

Nový full motion sim na ČVUT   2. 12. 2010 / 12:29
Lejzy
Pokud pouzijou kod pod GPL, uz to pod GPL musi zustat. ale pro tyhle akademicke ucely muze byt dostupnost kodu velka vyhoda. Je u nich mnohem vetsi pravdepodobnost, ze si to budou ruzne upravovat a hrat si s vnitrnostmi. To by komercni provozovatel simu spis nedelal a vyzadoval by hlavne 100% funkcnost a podporu.
 

Nový full motion sim na ČVUT   2. 12. 2010 / 12:34
FSPilot   
No to je právě to... můžou si hrát, ale v praxi to bude k ničemu a to je škoda, protože to (aspoň podle fotek z venku) vypadá moc dobře.
 

Nový full motion sim na ČVUT   2. 12. 2010 / 12:37
Tragédie v JRD
cece, uz to nehul. proc by nemelo byt v praxi k nicemu?
 

Nový full motion sim na ČVUT   2. 12. 2010 / 12:38
Lejzy
Jak v praxi to k nicemu nebude? Ucelem toho neni aby si litali a meli nejlepi sim u nas, ale aby na tom lecos testovali. Pokud budou testovat ruzne verze avioniky, tak si to naprogramujou a nastavi sami, a ze to lita ne uplne presne jako konkretni real letadlo je nemusi moc trapit. Ani FS a xpl nejsou zcela presne.
 

Nový full motion sim na ČVUT   2. 12. 2010 / 12:42
Tragédie v JRD
Nemluve o tom, ze pokud jako vedlejsi produkt jejich prace vznikne nejaky fajnovy kod, ktery flightgear po nejake strance vylepsi, tak z toho budou mit uzitek vsichni, kteri flightgear pouzivaji

mmch, prekvapuje me (i kdyz, ono vlastne mozna prave proto prska), ze tu nejvic proti prska clovek, ktery ve sve skole bastlil dohromady pro podporu vyuky flight simulator se saiteky (ci co to tehdy fspilot tehdy daval do kupy) .)
 

Nový full motion sim na ČVUT   2. 12. 2010 / 12:48
Priskac   
...ja som to tusil ze im tie usmevy dlho nevydrzia

http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=375253&lan=0
 

Nový full motion sim na ČVUT   2. 12. 2010 / 13:21
FSPilot   
Já neprskám, jen se ptám A ten sim, co máme u nás na škole nevypadá ani z daleka tak profesionálně, ale zřejmě ho budem narozdíl od ČVUT používat k jiným účelům
 

Nový full motion sim na ČVUT   2. 12. 2010 / 12:39
Priskac   
Otazka: naco by bol potom daco taketo, ked sa to nemoze vylepsovat (vid tie licencie co spominal niekto predomnou)? Tym padom by to bola uplne zbytocna putova atrakcia. Takto, sa na tom daju robit diplomovky (hlavne elektro a mozno daco aj strojari). Ako plnohodnoty trenazer sa to aj tak neda pouzit, lebo certifikaciu na vycvik by to nedostalo asi nikdy (alebo ak, tak by to stalo vela vela penazi), cize cele to sluzi asi zrejme prave na to, aby sa na tom robili bakalarske a diplomove prace studentov technickych odborov.
 

Nový full motion sim na ČVUT   2. 12. 2010 / 13:18
FSPilot   
Právě, že ne naopak. Certifikaci např. BITD to může dostat. Stačí jen splnit požadavky předpisu, které nejsou zas až tak šílené a rozhodně by to mohlo stát méně, než už to, co mají (jen ta hydraulická podstava bude mazec).
 

Nový full motion sim na ČVUT   2. 12. 2010 / 13:32
Priskac   
V case ked sme toto riesili na skole tak tie poziadavky boli take, ze dostat certifikaciu na toto bolo otazne. Je pravda ze my sme riesili iny projekt a pre ine ucely. My sme planovali prerobenie, uz existujuceho certifikovaneho trenazeru (ktory je na dany typ lietadla v okoli - Slovensko, Madarsko, Polsko jediny, a zarabal aj na svoj uz historicky vek pre skolu nemale prachy) na nieco noveho, full motion, ale hlavne so sucastnym grafickym zobrazovanim. Ako som spominal, mali sme ludi ktory to chceli robit, mali sme prachy, len ludia ktory o tom mali a mohli rozhodovat sa opytali ze co z toho budu mat oni. Takze myslim ze tam uz bolo zbytocne co riesit.
 

Nový full motion sim na ČVUT   2. 12. 2010 / 15:01
FSPilot   
Tak to bohužel chodí všude...a někde se ani neptají, ale určí si sami, co z toho budou mít a jen čekají "až jim to doneseš" ...
 

Nový full motion sim na ČVUT   2. 12. 2010 / 12:14
Tragédie v JRD
treba proto, ze to maji studentici na overovani svych praci apod. a protoze flightgear, jakozto GPL software, je vcetne zdrojaku, maji diky tomu podstatne vice moznosti, jak si ten sim modifikovat, nemluve o podstatne snadnejsi integraci software simulatoru s jeho hw okolim.

jim nejde ani tak o vizualizaci - tohle neni topinkovo boeing.
 

Nový full motion sim na ČVUT   2. 12. 2010 / 13:46
RabbiT_CZ
Přesně tak. Nejsem sice z ČVUT, tak nevím co s tím hodlají dělat. Ale z pohledu rozšiřitelnosti je Flightgear velmi vhodná volba. Do FlightGearu jsem dělal jeden plugin a ten stejný jsem dělal i do XPL a FSX. A v FG je to úplně o něčem jiném než jen používání zveřejněného API. Do FG píšeš plugin přímo jako součást kódu FG a můžeš používat veškeré funkce simulátoru. Takové možnosti jaké jdou dělat v FG, tak zdaleka nenabízí ani XPL ani FSX.

A letový model používaný některými modely (JSBSim), taky není nějak špatný.

Pro akademické účely je FG s JSBSimem přímo ideální. Je to celé psané v C/C++ a velmi jednoduše rozšiřitelné.

Pravda, že grafická část používající OSG, není nic extra, ale s přihlédnutím k tomu, že to je vyvíjené nadšenci po večerech, tak je to super. A časem to bude určitě čím dál tím lepší.
 

Nový full motion sim na ČVUT   2. 12. 2010 / 14:48
Premek
No, vzhledem k tomu, ze je tam zminovany clovek z katedry mereni a tato katedra ma magisterske studim "Letecké a kosmické systémy"
http://kybernetika.fel.cvut.cz/mgr-obor-letecke-a-kosmicke-systemy/

je ucel tohoto zarizeni minimalne pro ne celkem nasnade. Navic i v tom clanku uvadi, ze jedno z pouziti je vyvoj modularni avioniky (doufam, ze to cituju presne).
 

Nový full motion sim na ČVUT   2. 12. 2010 / 15:24
BigglesR   
Přesně. Píšou, že to podporuje prostředí MATLAB-SIMULINK, takže není co řešit.
 

Nový full motion sim na ČVUT   2. 12. 2010 / 15:50
Premek
No, zrovna z tohohle prostredi jsem teda urvanej ;o)))

U nas v praci na tom delaji kluci ECUcka do aut - srabi. Kdyz uz to nepisou v assembleru, meli by si dovolit maximalne Cecko... )))
 

Nový full motion sim na ČVUT   2. 12. 2010 / 15:55
Lejzy
Rychlost a nízká nákladnost vývoje dnes stojí přede vším, pokud nejde o výpočty na superpočítačích.
 

Nový full motion sim na ČVUT   2. 12. 2010 / 16:16
Premek
No, jenze v nekterych skupinach se z toho stala modla a obcas je to kontraproduktivni
 

Gonzo
Czech Virtual Air Rescue Service
FS Medlánky
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ