FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je středa 8. 5. 2024, Den osvobození Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
3 Týdny s nVidia 3D Vision Jeden příspěvek | Celý strom
3 Týdny s nVidia 3D Vision   6. 1. 2011 / 01:08
Zouzman Air
O této technologii, už tu bylo pár slov řečeno. Rád bych se podělil o své zkušenosti z prozatimního poletování ve světě za obrazem. Vzhledem k tomu, že jsem v poslední době čím dál tím častěji v kině volil variantu filmů ve 3D, počínaje tolik provařeným Avatarem, začal sem si pohrávat s myšlenkou převodu téhle technologie domů. Na snadě byl test Anaglyph 3D, obsaženého v ovladačích grafické karty. I když je v této variantě cena a výkon v poměrně dobrém poměru, je to technologie téměř zapovězená dlouhodobějšímu užívání. I když patřím k lidem, kterým stereoskopie nepůsobí zdravotní obtíže jako bolení hlavy nebo zvedání kýblu, po delším sledování si oči přivykno filtrům a jakmile brýle sundáte a střídavě zavíráte jedno nebo druhé oko, je svět najednou modrý a červený. Co je ale hlavním problémem - změna barevných odstínů markatní u většiny barev. Proto sem se rozhodl postoupit dál a zkusit to bez barviček. Cesta DLP 3D se ukázala jako cesta do pekel (i když Marky by se mnou asi nesouhlasil ), a tak sem se po úspěšné reklamaci vrátil zpět k nVidii.

FS2004/FSX
Musím říct, MSFS je pro 3D brýle velmi rozporuplná aplikace. Dodaný třetí rozměr dává skutečný optický věm pohybu v prostoru s možností na blízko vnímat určitou vzdálenost. Poměr vzdáleností sice neodpovídá reálnému měřítku a je dosti relativní, odvíjející se od velikosti projekční plochy a nastavené hloubky obrazu, ale musím říct že oproti 2D režimu je to podstatný rozdíl. Bohužel však si kopatibilita flight simulátoru a 3D vybírá určitou daň která tomuto "realismu" ubírá na kvalitě.
Problém č.1 - světla
Vzhledem k tomu, že světla v FS tvoří jakousi samostatnou část scenerie, jejich zobrazení ve 3d režimu není korektní - jsou prostě jinde než by měli být. Co se týče letadla, není to až takový problém. Pro provedení letu je stejně víc důležitěší vnitřek než exteriér. Kde už to ale problém je, je osvětlení přistávacích drah. Při zvětšení hloubky obrazu prakticky znemožňuje orientaci podle světel a při vizuálním přiblížení je pak jen velmi těžké vnímat, kam a jak člověk vlastně sedá.
Problém č.2 - rozdvojení obrazu
Už při prvním startu fs ve 3d režimu je nutné nastavit stupeň rozdvojení obrazu - čím větší hloubka tím větší úpravy. Problém je ale v tom, že rozdvojení z kokpitu vyžaduje jiné nastavení než pohled zvenčí. Je li nastaveno 3D v kokpitu na kvalitní hloubku a rozdvojení je ve výsledku při pohledu z venčí hloubka mnohem menší. Při optimálním pohledu z venčí je 3D kokpit úlně rozhozen. Nabízí se tedy 2 varianty. Pro pilota použít kovnergenci vnitřní, jako případný pohled z věže pro IVAi upravit rozostření na vnější.
Problém č 3. Více světla!
Jak sem již zmiňoval u anaglyph 3D problém s barvami, i tato varianta má svůj nešvar - zatmívání brýlí způsobuje "efekt slunečních brýlí" , kompenzovatelný v případě FS nastavením jasu monitoru, v ostatních případech pak v nastavení jasu přímo ve hře. Kde už se to ale kompenzuje hůře, je v mém případě černá klávesnice. Pokud tedy nemáte vše potřebné namapováno na joyi, je nutné klávesnici dobře nasvítit nebo lépe použít klávesnici podsvícenou. V opačném případě při horším osvětlení je klávesnice nečitelná a orientace závisí na zručnosti uživatele.

Problém č.4 Myš a konvergence

Pro ovládání aktivních prvků ve 3D kokpitu myší je třeba získat určitý cvik, při optimální konvergenci a hloubce je to poměrně snadné. Při vyšší hloubce a vyšší konvergenci je ale clickspot trochu posunutý a přeostřování z 3D prostoru na 2D myš může být trochu nepříjemné.

I když se to z předchozích odstavců asi nezdá, přesto mi příde 3D technologie vcelku použitelná, a až na pár detajlů jako velmi příjemné zpestření letu. Je fakt že vzhledem k tomu, že v současné době se nejvíc zaobívám 737mou a lety IFR, nikdy sem neměl moc rád po funkční stránce 3D kokpit, protože 2D mi přišel přehlednější a použitelnější. Teď už používám 2D kokpit ve většině případů jen ve fázi přípravy kokpitu a po příjezdu ke gate.

Pro majitele XPL mám zatím špatné zprávy, neboť se mi 3D na X plane vůbec nepodařilo nahodit.

Kde ale 3D stojí za povšimnutí, a kde sem zatím neshledal jedinou chybičku ba naopak, simulátor jde o 200% nahoru, je Rise of flight. I když je nutno kompletně vypnout post effects, získaný efekt je mnohem lepší a ,vyznavači Il-2 Sturmovik prominou, neznám lepší simulátor. Škoda jen politiky DLC.

Tím asi prozatím svoji minirecenzi ukončím, už mi nad tím padá hlava. Omlovám se z případné hrubky, ale už mi to v tuhle dobu moc nemyslí.
 1x  

3 Týdny s nVidia 3D Vision   6. 1. 2011 / 07:25
tonde   
slušný psaní, díky, pošilhávám totiž po 3D projektoru už hodnou chvilku, jen nějak soudruzi v obchodě nejeví nadšení to předvést. Mohl bych přijít někdy s flaškou na exkurz?
 

3 Týdny s nVidia 3D Vision   6. 1. 2011 / 12:23
Zouzman Air
No, po projektorusem šilhal taky ale jak řikám na 3D DLP sem docela dojel, nikdo mi nebyl schopnej vysvětlit, jak to rozchodit a jak to vlastně funguje (včetně prodejce). Prostě sem z toho žádný 3D nedostal. Jediný, so sem nezkoušel je Blu ray DVD 3D, a těch je v současný době stejně tak málo, že pokud to funguje jen na to, tak je to stejně naprd. Dneska je 3 pr...e věcí 3D Ready ale 3D obsahu je krom her fakt dost málo. V tomhle bodě to chce čas. Jinak Tonde klidně bez flašky .
 

3 Týdny s nVidia 3D Vision   6. 1. 2011 / 09:24
Toomitsch
Zeptam se jako laik a lama.
K 3d obrazu mi staci ovladace graf karty, ktere mi obraz "rozhodi" do 3D a bryl, ktere mi ten obraz zase daji dokupy?
Co filmy? Kdyz mam 3d film a bryle, muzu ho sledovat i na ne3D televizi?

 

3 Týdny s nVidia 3D Vision   6. 1. 2011 / 13:00
Zouzman Air
Pokud nepoužíváš Červenomodré brýle, tak vždycky potřebuješ zařízení které schopné danou 3D Technologii zobrazovat.

Anaglyph
Využívá filtrování barevného spektra a proto je taky nejlevnější.
Stačí ti zdroj a brýle, obraz se nemění a zůstává stále stejný a dá se sledovat i na ne3D televizi.
http://www.youtube.com/watch?v=DswQQW4xqAs&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=uKujOudUk0w

Tekuté krystaly (nVidia,3D DLP, většina 3D televizí a kin):
Obraz je vytvářen zdrojem (DVD, ovladače grafické karty,3D vysílání) a promítány jsou na sobě nezávislé 2 obrazy střídavě pro levé a pravé oko. Jejich rychlost promítání je závislá od obnovovací frekvence monitoru/projektoru/televize. To je důvod, proč se nedá použít standartní televize/monitor, protože z 60hz obnovovací frekvence je rázem 30hz pro každé oko - obraz bliká a zvednutí kýblu, bolest hlavy a zkažený oči jsou zaručeny - většinou ani nelze spustit.
Za použitelné optimum je považováno u LCD/CRT/projektoru povážováno 120hz, což vytváří klasických 60hz na oko.
Jinak abych se tu neoháněl jen nvidií tak alternativy pro ATI zde: http://www.iz3d.com/
 1x  

3 Týdny s nVidia 3D Vision   6. 1. 2011 / 13:20
Toomitsch
Myslel jsem spis tu druhou moznost. Mam plasmu od panasonicu, tak by mnezajimalo, jestli to tam pujde
 

3 Týdny s nVidia 3D Vision   6. 1. 2011 / 14:56
Zouzman Air
Nvidie Bohužel přímo podporuje jen Mitsubishi.
http://www.nvidia.co.uk/object/GeForce_3D_Vision_Requirements_uk.html
Nevim co je to za typ, ale pokud to neni 3D Ready TV asi bych se o nic nepoloušel.

Trochu počtení:
http://www.gali-3d.com/cz/techno/techno.php
 

3 Týdny s nVidia 3D Vision   7. 1. 2011 / 08:24
Toomitsch
Je to TX-P42S20E
 

VWAC
FS Medlánky
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ