FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je pondělí 20. 5. 2024, svátek má Zbýšek Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Ortofoto ČR Jeden příspěvek | Celý strom
Ortofoto ČR   16. 12. 2004 / 14:40
PilotFA
Ahoj piloti
Nevíte někdo z Vás, je-li v přípravě fyrmou Geodis, nebo někým, s kým b bylo ochotna spolupracovat ortofoto ČR? Mám tucha, že svého času tu zavedla na Periskopu fórum " Kolik by jste byli ochotni zaplatit za komerční scenérii Ortofoto ČR, " A proto se ptám " Nevíte někdo, zda byli spokojeni s výsledkem hlasování, nebo jestli to nakonac vzdali jako nevýnosný bussines ?

 

Re: Ortofoto ČR (trosku OT)   16. 12. 2004 / 14:53
Tragédie v JRD
Hele, anketa, ve ktery ti sice vetsina lidi naklika, ze by zaplatila castku XXXX - YYYY, ale jeste za to platit nemuseli, ponekud irelevantni ...

protoze ve finale by to dopadlo stejne tak, ze by si to koupilo par lidi a zbytek by si to nekde uvarezil.....
 

Re: Re: Ortofoto ČR (trosku OT)   17. 12. 2004 / 07:02
PilotFA
Nedávno jsem postahoval celou volnou oblast v okolí Otrokovic, která je na str Geodisu jako volně přístupný vzorek. Je toho celé jedno CD v rozliseni kolem 2 m/pix, ale teď nevím, co st tím. Pravdou je, že jsem teď tak zaneprázdněn studiem ATPL, ze na hrani si s timto nemam moc cas. Kdyby mel nekdo zajem z toho neco udelat, rad to CD poslu.
 

Re: Re: Re: Ortofoto ČR (trosku OT)   17. 12. 2004 / 12:39
MilanZ   
Otrokovice a okolí z těchto "free" podkladů jsem kdysi udělal, viz
http://flightsim.periskop.cz/forum_prispevek.php?id=28090&lan=0
používal jsem Photo Scenery Maker a další podpůrné prográmky. Vypadalo to docela pěkně. Bohužel se to nedá dále "šířit"
img_forumn/r39701_1.jpg (500x321)
 

Re: Ortofoto ČR   16. 12. 2004 / 14:58
Rychlokvaška
O této záležitosti se jedná, jsou dohodnuté nějaké vzorky, které se budou realizovat někdy počátkem příštího roku. Nejedná se jen o orthofoto, ale i o landclassy, autogen, případně 3D objekty a nejde jen o Geodis. Ale zatím není úplně jasná obchodní stránka celé věci (probíhá jednání s publishery) a taky jsem o tom ještě náležitě nemluvil s lidma, kteří tyhle věci realizují teď a to považuju za základní prioritu. Takže zatím se můžeš těšit, ale na první výstřely budeš muset počkat.
 

Re: Re: Ortofoto ČR   16. 12. 2004 / 16:57
OK-EUU46   
Bylo by to hezké...
 

Re: Re: Ortofoto ČR   16. 12. 2004 / 23:51
Dalibor
Pokud se dobře pamatuji, tak tenkrát byl výsledek takový, že ortofoto celé republiky by nikdo neufinancoval, taky cca 3.5 Gb co by zabraly textury se zdálo až až, a výsledkem byla domluva na tvorbě landclassu, a ve chvíli, kdy už je skoro půlka republiky hotová, mi to připadá trochu bezpředmětné, mám v plánu další 3 čtverce, mezi svátky bych na to mohl mít konečně čas(živí mě 3D grafika, a znáte to o kovářově kobyle....), a tak nevím, jestli mám vůbec pokračovat, docela by mě mrzelo, kdyby někdo dělal to, co už je dávno hotové, a ještě za peníze, a taky kde mám jistotu, že si ta dotyčná firma nepostahuje již hotové landclassy a nebude je vydávat za své dílo?(i takové případy se najdou). Nic ve zlém, ale mám pocit, že při troše trpělivosti se dočkáme landclassů celé republiky v horizontu cca půl roku až roku, já osobně mám v plánu, až dodělám co jsem slíbil, ujmout se některých"opuštěných" čtverců a dokončit je. A co se ortofota týče, taky už je hodně měst hotových a to včetně autogenu.... Prostě, podle mého názoru se to mělo realizovat zhruba před rokem a ne teď, myslím si, že už je to jaksi "mimo mísu" ale je to jen můj názor, opravdu by bylo potřeba, aby se vyjádřili všichni co tvoří VFR a ortofoto. Uff, dívám se, že jsem se nechal nějak strhnout emocemi........., doufám, že z toho nevznikne další Flame War.
 

Re: Re: Re: Ortofoto ČR   17. 12. 2004 / 00:11
Tragédie v JRD
Asi tak .. Phantom je v tuto chvili asi nejpovolanejsi v tomto ohledu neco delat a ma nejvice informaci (kdo byl na pivu, tak vi)....

jinak, o ortofoto cele CR ani tak nejde, protoze (zaznelo i na pivu) je to k nicemu .. pokud clovek nema super hyper masinu tak ty ortofoto vypadaji otresne (reklamni obrazky ruznych dodavatelu ortofoto - svycarsko, nemecko, anglie) jsou opravdu jenom propagacni...
 

Re: Re: Re: Ortofoto ČR   17. 12. 2004 / 18:07
Rychlokvaška
Zdravím,

orthofoto celé ČR nemá samozřejmě smysl. Jednak na to FSka není stavěná, druhak naše PCdla a za třetí by to nikdo nezaplatil. To o čem jsem mluvil je o něčem jiným - produkt založený na landclassech s vybranými lokacemi v orthofoto podání (typicky města kde jsou letiště a okolí těch letišť) + autogeny, objekty, apod.

Souhlasím s tím že tohle téma mělo přijít na přetřes dřív, ale nikdo takhle holt neuvažoval a tou dobou jsem já osobně měl jiné starosti. Nesouhlasím ale s tím, že by někdo dělal to co už je hotové. Původně jsem tohle téma chtěl specifikovat a zahájit trochu jinak, ale protože vidím Tvoje emoce, rád bych je aspoň trochu uklidnil.

1.) Pokud jde o landclass, vycházel by z úplně jiných zdrojových dat (přesnost cca 1:10 000 - 1:25 000 pro komplet celé území ČR), umožňoval byl detailnější klasifikaci sítě a typů polygonů a byl by tak realitivně snadný na tvorbu, že by se dal pravidelně aktualizovat podle skutečnosti. A hlavně, byl by založen na legálních podkladech. V žádném případě by to neznamenalo znevážení současné práce Tvé a mnoha dalších. Byl by to produkt trochu jiné úrovně, dělaný celý od základů na jiných datech a byl by komerční. Myslím, že obojí může v pohodě koexistovat, nikdo nedělá zbytečnou práci, pro lidi co pracují na cellech se může najít dost práce i na tom komerčním projektu (a ne zadarmo) a na pilotech bude, co chtějí používat. Mimochodem, pro střední Evropu i bez nás vzniká produkt zahrnující relativně dobrou silniční síť a přijde mi škoda nechat to dělat lidi, kteří o ČR jako takové vědí hodně málo. A ještě naokraj - jde to i mnohem mnohem jednodušeji a rychleji než obkreslovat a o tom to je. Já vím, že mám vhodný zdrojový data. Vím , že existují šikovní lidi co naprogramují příslušné nástroje. Vím že existuje spousta šikovných lidí co potom ten výsledek (pokud bude třeba) umí doladit k dokonalosti. Tak proč do toho nejít ?!

2.) Pokud jde o orthofoto - ano, existuje s nimi spousta scenérií, je to úžasný přínos a skvělá práce jejich autorů. Ale s výjimkou malé části jednoznačně public domain dat (pozor, freeware není totéž) je to prostě tiše tolerovaná činnost vycházející, ať to každej nazývá jak chce, nelegálních podkladů. Nechci v žádném případě kritizovat tento přístup, asi byl jediný možný a zaplať pánbůh za to, že ty scenerky máme. Ale je tu ještě další, oficiální cesta a tu bych rád dál rozvíjel.

3.) Podobná situace je v 3D datech, ať už jde o reliéf nebo přímo objekty. Totéž autogen - existují vhodná data, jen je použít.

Tolik nástin problematiky. Nechejme to zatím spát, něco se začně dít tak za 2 měsíce a pak uvidíme (a uvidíte) podle vzorků jestli to má smysl nebo ne. Přišlo mi prostě škoda trávit spoustu času obkreslováním něčeho, co by šlo využít přímo (a nejen to co už znáte jako např. Geobáze), jenom k tomu mít svolení a nástroje. Třeba kvalita těch dat nám puntíčkářům stačit nebude a komerční produkt tady nemá vůbec místo, i to může být výsledek testování, který chci udělat.
 

Re: Re: Re: Re: Ortofoto ČR   18. 12. 2004 / 00:16
Dalibor
No přesně to samé jsem měl na mysli, nemyslel jsem ortofoto celé republiky, ale jednotlivých měst, a co se týče místních ortofoto dat, dají se získat legálně ;o) . Já sám jsem to vyřešil tak, že jsem zašel na městský úřad, a výsledkem bylo CD s ortofoto mého rodného města, na kterém v současnosti pracuji, a to v rozlišení 2m/pixel což je pro FS super rozlišení a ani se vlastně nedá použít... Co se landclassu týče: měřítko 1 : 10 000 je sice super, ale byl by rozdíl v FS vůbec znát? Sice pracujeme s měřítkem 1 : 100 000 , ale byl by vůbec z výšky patrný rozdíl?(na mail mi přišly ohlasy, že nad mým čtvercem se dá krásně létat podle autoatlasu) Sice je pravda, že od doby co vznikala geobáze se mnohé změnilo, ale člověk znalý poměrů v daném regionu na to dokáže jistě reagovat. Nechci nijak znevažovat snahu tvůrců, jenom se snažím polemizovat, jestli je něco podobného vůbec potřeba, ale na druhou stranu, kdyby mi někdo nabídl spoluúčast, nejspíš bych se nebránil. Ale je zde opravdu otázka, kolik lidí si to nakonec koupí? V tom musím dát za pravdu nicku Tragédie v JZD, asi by to bylo mizivé procento......
 

Re: Re: Re: Re: Re: Ortofoto ČR   20. 12. 2004 / 12:02
Rychlokvaška
Ano, dá se získat i pololegálně způsobem který jsi použil. Když pominu, odkud ty data úřad má (většinou směřujeme opět ke známému zdrojiú, což je ta legální trasa, pořád ještě zbývá licence pro použití těchto dat a jejich další možná distibuce. Ale to je fuk, není to stejně celorepublikově použitelný postup, snad bych řekl i výjimečný.

Pokud jde o landclass - to si piš, že by byl znát:
1.) Líp by to pasovalo na orthofoto pro napojení a to jak v liniích, tak v plochách
2.) Má to nesrovnatelně větší hustotu dat (ulice ve městech, místní a lokální komunikace, cesty, ...)
3.) Má to nesrovnatelně vyšší přesnost a detail (tvary křižovatek včetně všech sjezdů/nájezdů, charakteristické tvary ploch, ...)
4.) Má to aktuálnost ne starší než půl roku a bude to takovou mít stále (možnost aktualizace).
5.) Vždycky se dá lítat i podle menšího měřítka, ale to se ostatně dá i podle default scenérie, když se spokojíš s dálnicemi 5 let zpátky a jenom největšími vodními plochami špatného tvaru.

A otázka koupě - ano, spousta lidí nedá tisícovku za addon, spousta lidí nedá ani pětistovku a poměrně velké procento nedá ani stovku, protože si:
1.) Nekoupili nikdy nic, nejspíš ani FSku
2.) Myslí, že zadarmo, znamená opravdu zadarmo.
3.) Myslí, že to bude zadarmo pořád, že se o addon bude autor neustále starat a že bude neustále odpovídat na neustálé dotazy, kdy už dodělá/upraví tohle a tohle.

To je ale jen můj názor. Možná to opravdu nemá smysl, ale na to bez vyzkoušení nepřijdeme. Pořád si myslím, že tu můžou existovat 2 projekty - komerční i free, tak jako to je v Rakousku nebo Holandsku. Stejně tak ale může existovat produkt typu German Airports + Scenery Germany, kdy free scenerky už vpodstatě ani nikdo nedělá....
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ortofoto ČR   20. 12. 2004 / 13:28
Marky Parky   
Jen snad abych upresnil, Phantom tady pouzil nepresne terminologie, a mohlo by dojit k nedorozumeni ohledne toho o jaka data jde a tim padem i kolem jejich prinosu.

Phantom z velke casti mluvi o vektorovych datech ( VPT Lines, VPT Polygons a LWM Polygons ), ktera by v kvalitni a aktualizovane podobe byla opravdu velkym prinosem.

Landclass oproti tomu zahrnuje "hruba" data s presnosti cca 1,2x1,2 km, ktera zobrazuji podkladovou texturu. Samozrejme i poradny landclass by ceskemu prostredi prospel, a ve zminovanem projektu by nemel chybet, zvlaste pokud data jsou, ale jak jsem jiz rikal, pro presnost nenazyvejme projekt Landclassem, nebot to je pouze jedna z mnoha technik ( a jeste starsiho data ),. ktere budou s urcitosti pouzity...

 

Gonzo
VWAC
FS Medlánky
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ