FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je pátek 3. 5. 2024, svátek má Alexej Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
OT: Bílá kniha Armády ČR Jeden příspěvek | Celý strom
OT: Bílá kniha Armády ČR   12. 6. 2011 / 09:58
leonell
Nějak mně k těch VV třenicích, boji za/proti amalgámovým plombám a odborovým agitacím uniklo zveřejnění Bílé knihy armády a její schválení vládou.

http://www.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/plne-zneni-bile-knihy-o-obrane-55515/

Pro místní letecké fandy jsou asi zajímavé tři údaje:

- Zachovat taktické nadzvukové a podzvukové letectvo pro ochranu vzdušného prostoru
České republiky, podporu pozemních sil a zapojení do spojeneckých operací.

- Vyřadit z užívání bojové vrtulníky Mi-24/35, které mají nízkou balistickou ochranu a zastaralou
avioniku a nejsou interoperabilní podle norem NATO. Dále do této schopnosti neinvestovat.
Novější Mi-35 co nejdříve odprodat a soustředit se na schopnosti dopravního
vrtulníkového letectva využitelného nejenom v rámci kolektivní obrany NATO, ale i pro potřeby
integrovaného záchranného systému.

- Zrušit nejméně jednu ze čtyř taktických leteckých základen, NATO ve svém pravidelném
hodnocení doporučuje soustředit vzdušné síly na dvě taktická letiště.

Jestli už to tady bylo tak se omlouvám, ale Google to nenašel. Mám toho teď moc tak sem jen občas nahlížím.
 1x  

OT: Bílá kniha Armády ČR   12. 6. 2011 / 12:47
BigglesR   
Mohlo být i hůř.

Jsem rád, že se postavili za nadzvukové letectvo, které je podle mě důležitější než komplet Kub, který se rozhodli vyřadit. Někde jsem slyšel i variantu (v bílé knize to není), že by se počet stíhaček zvýšil až na 18.

Co se týká Mi-24/35, je to hořký konec tygří letky, ale tak, jak u nás byly provozovány, to fakt nemělo cenu. Bez moderních systémů navigace, komunikace a vlastní ochrany (oproti modernizovaným Mi-17) se nehodí ani na přepravu lidí. Pro bojovou činnost by navíc byla potřeba drahá modernizace senzorů a zbraní. (všimněte si, že u nás se nepoužívají ani PTŘS)

Naproti tomu o probíhající modernizaci L-159 teď vyšel v LK velmi povzbuzující článek. Myslím, že L-159 v jednomístné a dvoumístné verzi dokáže velmi kvalitně nahradit jak Mi-24, tak L-39.

Abych to shrnul, to co dnes vykonává kombinace Gripen, L-159, L-39, Mi-24, Mi-17 a Kub, může v budoucnu vykonávat kombinace Gripen (nebo jiná stíhačka), L-159 a Mi-17.
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   12. 6. 2011 / 14:04
Mike2811
No nevim, sice se v těchto věcech moc nevyznám, ale jako protipěchotní / protitanková zbraň mi vrtulník příjde mnohem efektivnější než letadlo. Už jen proto, že vrtulník je při přízemním letu prakticky nelokalizovatelný, navíc v případě přímého útoku ze země má mnohem vyšší manévrovatelnost >> může líp zdrhnout nebo preventivně zaútočit. To L-159 udělá těžko a pokud bude lítat výš a útočit z bezpečné vzdálenosti, tak už se zase může stát snadnou kořistí stíhačky nebo nějakého lokalizačního systému...

Nadzvukové stíhačky jsou sice pánem ve vzduchu, ale potřebují zázemí a jsou taky lokalizovatelné (že bychom nakoupili nějakou stealth potvoru, to se nám asi nepoštěstí), v současném stavu mám pocit, že stíhací letectvo je dobré akorát na výdělek kdesi v pobaltí a chytání spících pilotů a nebo unesených letadel...

Ale to je jen můj laický názor...
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   12. 6. 2011 / 20:32
Helicopter pilot
No kamaráde stěma třiskáčema se trošku pleteš...
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   12. 6. 2011 / 21:19
Fishbed   
vždyť má v podstatě pravdu jako jsem rád za to že se to rušit nebude ale, to co vyjmenoval jsou jedny z hlavních úkolů Gripenů.
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   12. 6. 2011 / 22:52
Helicopter pilot
Jen v podstatě...
S takovým počtem stíhaček, co ČR má, je nějaké dlouhodobější působení v zahraničních misích neudržitelné. Když sečteš vyslané letadla, letadla v hotovosti a letadla v pravidelné údržbě, tak už tu moc letadel nezbýde, na kterých by probíhal výcvik pilotů... Pokud teda mluvíme o štíhačkách...

Počet stíhaček byl zvolený pro zajištění našeho vzdušného prostoru. A to je pádný důvod pro to aby tu byly, když už pominu nějakou prestiž... Proto se mi nelíbila formulace "stíhací letectvo je dobré akorát na výdělek kdesi v pobaltí a chytání spících pilotů a nebo unesených letadel".
Proto jsem se taky ozval ;o)
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 01:50
Mike2811
To si sice myslím taky, ale to jsem napsal současné využití, netuším kdy a kde se cvičí piloti.

Stíhačka není teritoriální zvíře, jejich počet není ani tak podstatný s ohledem na území, ale s ohledem na možného nepřítele. A dokud budeme v rámci funkční severoatlantické aliance, bude naších pár letadel působit jako loutkové divadlo proti teroristům. A kdyby NATO padlo, tak je můžeme přelakovat rovnou na bílo, protože by do několika dní (asi spíše hodin) bylo po nich.

Nebo máš nějaké bližší informace, čeho je těch 12 Saabů schopno, na jaké úkoly jsou zaměřeni ?
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 04:39
BigglesR   
Takže dostatečný počet by byl takový, který by se ubránil celému ruskému letectvu? Řekni, kolik bysis představoval. Já jsem slyšel o variantě max. s 18 letouny, která by umožnila pohodlnější nasazení do zahraničních misí.

Jestli chceš bližší informace, doporučuju sránky http://211squadron.cz/
Ve zkratce se zaměřují na vzdušný boj a jsou v tom víc než dobří. S protizemní výzbrojí se nepočítá, zato máme nejmodernější verzi AMRAAMů (i když jenom 24 střel ). Pokud budou peníze, připravuje se nácvik tankování za letu. Tím bychom získali schopnost plnit všechny typy defenzivních i ofenzivních air-to-air misí.
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 09:02
Mike2811
Pokud považuješ ruské letectvo za největší hrozbu, tak ano. Vím, že ekonomicky je to zcestné, to jsem tím chtěl taky naznačit. Chápu to správně, že nepřítel s 25 stíhačkami nad námi vyhraje fakticky ještě předtím, než dojde k souboji ? To je dobrý.

Takže ty letadla máme víceméně jen na to, aby se využily v rámci akcí NATO, nám osobně jsou fakticky k ničemu, chápu správně ?
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 09:20
kuma   
Vojenská doktrina státu je poměrně složitá věc... nelze takhle rozdrobit a přetahovat se, jestli 18 stíhaček stačí a 16 už nestačí....

Pokud neznáš další souvislosti, mezinárodní dohody a hlavně (!!) politické zadání vlády - kdo vlastně je nepřítel a kdo není, tak ta čísla mají nulový obsah.

Z naší pozice je to zajímavá informace, ale jinak víc nic - víc se k tomu nepřiblížíme.
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 07:07
Helicopter pilot
Prosímtě a co bys chtěl? Aby se ČR vrátilo s počty letadel do dob, kdy jsme byli jeden z nejvyzbrojenějších, né-li nejvyzbrojenější stát na světě? )
A celkem se pleteš... Protože pokud nějaký stát má armádu "obrannou", tak stíhačka JE teritoriální zvěř a jde o to, jak velké teritórium si má ohlídat, aby ho pokryly ;o)
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 09:34
Mike2811
Já ? Osobně bych byl spíše pro nepřímý způsob boje, protože na přímou konfrontaci prostě nejsem dost velcí a vybavení. Takže mobilní raketové základny, protiletecké systémy a podpora pozemních sil.

Máme jedinou základnu, kde jsou Jas umístěny, obvykle lítají ve dvojicích, pak by to chtělo záložní stroje kdyby něco nebo prostě pro období údržby. To jsou 4, řekněme, kdyby se náhodou objevily dva cíle najednou >> 8 strojů + 2 cvičné dvoumístné. Řekl bych, že teď jsem potřebu "obrany" vzdušného prostoru lehce předimenzoval, ale to je jedno. K čemu je nám ten zbytek ?
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 09:41
tonde   
.... já bych byl osobně za to, aby se nebojovalo a aby se letectvo využívalo právě na honění spících pilotů, na zabezpečení letadel, která prolétávají přes náš vzdušný prostor bez spojení, nebo jim vypadla navigace a netuší kde jsou atd....I to je jeden z úkolů protivzdušné obrany
Ale to jen tak na okraj, to neber že tě péruju
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 09:44
Helicopter pilot
Nemáš si už náhodou pomalu vybírat oblek? A né tady diskutovat? D
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 10:04
tonde   
...já už mám oblek i doma, víš? Stíhač totiž stále myslí dopředu, ne jako vrtulníci, že si vyklepe mozek z hlavy a pak si musí všechno psát a připomínat
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 10:57
Helicopter pilot
Herdek, nevíš prosímtě kde jsem nechal ten papír, kde sem si napsal jak ti trefně odpovědět? D
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 09:51
Tragédie v JRD
Kde to můžu podepsat?

PS: všechno nej k svátku, pane .)
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 09:51
Mike2811
To já taky, ale to tu snad nemusíme připomínat. Já jen, že vždycky, když se něco semlelo, tak jsem nakonec zůstali sami a v tom případě neshledávám z mého laického pohledu stav dostatečný, naopak na současné honění spáčů je více než dobře dimenzovaný a další letadla nepotřebujeme.
Vůbec neberu, jsem rád, když se ozve někdo, kdo tomu rozumí...

P.S: Na sako se vyp****, dneska se lidi berou i v neoprenu, prstýnky už jsi vyzvedl ?
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 09:54
Neo OK AAA
jedna rejpavá (neber osobně )....a máš snad pocit, že by se v dohledné době mohlo ve střední Evropě bojovat? Já teda ne
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 10:17
Mike2811
Nechci aby to působilo jako paranoia, ale něco se semlít může velmi rychle, ale ta kniha určuje strategii na příštích 15 let. Když si vezmeš 20. století, tak v Evropě bylo veeelmi živo, dvě světové války, revoluce všude možně, občanské války atd atd. U nás byla nejdelší klidová etapa 40 let socialismu/komunismu, kdy tu stejně po 20 letech vpadla vojska Varšavské smlouvy. A spoléhat na to, že příští revoluce bude stejně sametová jako ta poslední, to je řekněme riskantní. Ve 20. letech byli všici plní míru a tvrdili, že už se to nikdy nezopakuje - o 15 let později už začli tušit, že to nebude tak úplně pravda a o dalších pár let dál už jsme byli okupovaní...

Zeptám se, co považuješ ty za dohlednou dobu ?
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 10:24
Tragédie v JRD
Co se ale může semlít moc rychle? když vynecháme jižanské horké hlavy v ex-Jugo, tak je Evropa stabilním celkem, kde horké hlavy moc nejsou, a když už se něco rozpadá, tak vcelku mírumilovně bez nějakých excesů.

Zkus mi říct, co tě napadá za potenciální ohrožení v příštích patnácti letech? Mě nenapadá nic. Evropa se stabilizovala, s koncem studené války pominulo jakékoli (vojenské, nikoli Ekonomické!) nebezpečí ze strany Ruska ( i když tím furt někdo straší), o nebezpečí ze strany Německa (kterým občas taky nějací trotlíci straši, raději ani nemluvím).
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 10:42
Mike2811
Kdyby to bylo možno napadnout mě, taknejspíš už budeme dávno zbrojit / řešit jiným způsobem. Já jen tvrdím, že i když v současné době vypadá politická situace v zemi i v okolí stabilně, tak to rozhodně není trvalý stav. Rovněž můžu odpřísáhnout, že se to změní. Kdy a proč to po mně nechtěj, protože křišťálovou kouli opravdu nevlastním, nicméně mám důvod se obávat, že takový hypotetický činitel by stihl z nuly na válečný stav dost možná dříve, než za těch 15 let.
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 10:51
Helicopter pilot
No já se nestačím divit D
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 11:21
Mike2811
Mluv k věci, jsi li schopen...
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 13:14
Doug   
Podívej se třeba na Slovensko a Maďarsko...stačí jeden větší incident a tyhle dva státy jsou v sobě NATO neNATO, stejně jako se řežou Řekové s Turkama. Mě Evropa nepřipadá vůbec jako stabilní region. A i kdyby, včera není dnes a co bude zítra ví jen Bůh...
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 13:41
Tragédie v JRD
O tom pochybuju.
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 16:24
Helicopter pilot
Ahoj Dougu... Vítej zpátky )
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 16:51
Fabo™   
Vojensky konflikt Slovenska a Madarska by sa bud skoncil tak skoro, ako skoro sa su schopni navzajom pobit Madarska Garda a Slovenska Pospolitost, alebo ako je schopny zbytok ludu pobit prezidentov/ministra obrany.

A to by vobec nejaky konflikt musel zacat, co je vysoko nepravdepodobne. Vztahy HU/SK nie su ani zdaleka take zle ako po rozbiti Jugosky tam, ani hlavy nie su take horuce. Len par pajacov poskakuje pre pobavenie ludu.
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 10:26
kuma   
Ve 20. letech nebyl nikdo plný míru, je potřeba si přečíst dobové prameny a něco o té době, pokud jdem takhle do hloubky.

V Ženevě se odehrávala jedna odzbrojovací konference za druhou, všichnis e jim smáli, protože Krupp už tehdy vyráběl kanóny a Ernst Udet postupně realizoval svůj plán na vybudování nového stíhacího letectva v Sovětském Rusku, když to bylo v Evropě zakázané, velmoci se tvářily, jakože o tom nevědí (ale novináři o tom psali)

O existenci armády jako takové nemá smysl diskutovat. Je to dnes zatím součást existence a zlikvidovat byť malinkou zbytkovou armádu si zatím nedovolil tžádný stát našeho geopolitického světa.

Otázka na velikost a druh výzbroje je otázka veskrze politická. Pokud by si Maďarsko usmyslilo, že opět obsadí Horní Uhry (dokonce teď o tom cosi padlo v pešťském parlamentu), tak 16 stíhaček je tak akorát, abychom dali světu najevo, že se nám to nelíbí. Zbytek zas a jen bude na politicích.

Pokud by se Ukrajina rozhodla, že kromě Podkarpatsjké Rusi zabere i Slovensko a to v rozsahu uvažovaného "slovenského zájmu" podle představ některých protagonistů Slovenského slobodného štátu - rozhodla by se zastavuit postup svých vojsk na linii Znojo - Kyjov - ValMez - Třinec, tak jí nezastavíme, ani kdybychom měli 60 kompletů KUB a 120 Gripenů. Zase budou u slova politici....

Takže asi jak píše Tonde, doufejme, že budeme mít možnost stále nadávat na to, že armáda je zbytečná, protože se nebojuje...
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 10:31
Mike2811
Pod to se můžu jen podepsat...
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 16:53
Fabo™   
Ja by som len doplnil, ze armada nie je zbytocna aj ked sa (u nas) nebojuje - viz. teraz zaplavy.
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 10:28
Jakov
Já bych neřek, že to je paranoia, ale spíš analogie, která není na místě. Teď je krapet jiná doba a nemyslím, že je budu úplně mimo, když řeknu že nějaký konflikt mezi námi a kolegy v Evropě je v podstatě téměř vyloučen na hodně let dopředu.
Jinak, nikdy jsem moc nerozuměl požadavkům na to, aby se naše armáda soustředila hlavně na obranu vlastního území /Klaus myslim) a neúčastnila se misí v rámci NATO (kecy o koloniálním expedičním sboru).
Nejdřív by se muselo určit proti komu se má ta armáda bránit (Rusko? Německo? Polsko? Rakousko? Slovensko? nebo prostě univerzálně komukoliv? ) Myslím že se shodneme na tom, že v našich finančních možnostech je tak max připravení armády na obranu proti Slovensku nebo eventuelně Rakousku. Všichni ostatní jsou v podstatě mimo naše možnosti. No a teď se můžeme bavit o pravděpodobnosti ozbrojeného konfliktu mezi námi a Rakouskem nebo Slovenskem
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 10:37
Mike2811
Vím já, kdy slovákům rupne v kebuli ? ? //only joke

Osobně smysl armády vidím spíše v tom, že čeká za bukem a pomáhá při živelných katastrofách - např. povodních, které se bohužel staly poměrně pravidelným koloritem posledních let. Rozebírat jednotlivé mise NATO by bylo na hodně dlouho, protože každá je něčím specifická a nejspíš by z toho byla pořádná sekvoj...
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 10:41
Jakov
Ano, živelný katastrofy, kontrola vzdušnýho prostoru a mise NATO díky kterým se aspoň pár desítek vojáků má šanci seznámit s tím, jaké to je, když se jako teda vopravdu střílí a pak je můžeme použít jako tzv. zbraň posledního soudu proti společnému útoku Německa, Polska, Slovenska a Rakouska
Zrovna nedávno jsme tuhle problematiku řešili a došli jsme k tomu, že jediný způsob, jak si zajistit obranyschopnost proti komukoliv jsou jaderný zbraně
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 11:03
Lejzy
Proto je taky tolik zemí shání a snaží se je vyrobit. MMCH cvičil se na Migách útok JZ, nebo to nechávali na pozemních rakeťácích? A umí je nést Gripeny?
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 11:04
Jakov
Co jsem četl, na sucho se cvičilo bombardování taktickými jadernými bombami na Su-7 a případě, že by to "prasklo" tak nám měli ze SSSR předat JZ někde v prostoru Liberce
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   13. 6. 2011 / 12:18
Kubrt
Ještě doplním, že nácvik pilotů a pozemního personálu spočíval v podvěšení speciálního nosníku a makety J bomby. Zúčastnění museli projít přísnými prověrkami a na cvičení dohlížely vyšší orgány velení letectva.

O Gripenu jsem nikdy neslyšel, že by měl tuhle schopnost a troufnu si trvdit, že jí nemá, taky kde by si to Švédové mohli ověřit a taky k čemu by jim to bylo. Radši by měli rychleji získat certifikáty pro tankování ve vzduchu z letadel NATO.

Dalšími jadernými nosiči v ČSLA byly raketové komplety LUNA - 9K6, LUNA-M 9K52, TOČKA 9K79 a dále pak samohybné kanonové prostředky PION 2S7 a TULPAN 2S4.

Uložiště jaderných zbraní se u nás nacházelo v lokalitách JINCE, MIMOŇ a ČERVENÝ ÚJEZD u Lovosic. Kricí název pro výstavbu zněl JAVOR. Předání jaderných zbraní se mělo konat ve lhůtě 18-22 hodin, kromě raketového vojska - 3hod.

Ve směs se jednalo o JZ 3. generace a byly skladovány v neúplné kompletaci, tzn. nebyly instalovány neutronové trubice, nebyly zapojeny elektrodetonátory a elektrický systém nebyl připojen ke zdroji napětí.

Nevím jak to probíhalo u letectva, ale pro výcvik raketového vojska existoval mnoho učebních pomůcek, simulátorů, cvičných střel ať už v řezu nebo s funkčními obvody a vůbec velice pečlivě připravený systém výcviku včetně cvičných střeleb.

Říkalo se, že lidé u raketového vojska byli jedni z neujtajenějších a nejschopnějších v armádě. Když už byla pořizována fotka, tak vždy v plynové masce a s kuklou, samostatné raketové oddíly, byly maskovány jako dělostřelecké, vyjíždělo se vždy v noci a se zaplachtovanejma autama tak, aby to co nejvíce připomínalo GRADY. Nosily si tankové výložky, nikdo nesměl napsat domu, kdy a kam jede na cvičení. Jeden kluk v Terezíně se zmínil v dopise domu, kdy a odkud pojede na cvičení, babička mu přinesla na nádraží buchty, následně byl odsouzen za vyzrazení státního (vojenského) tajemství, naštěstí pro něj, hodně veliké štěstí, nešel sedět nebo né na moc dlouho. Dokonce se měnila i poštovní razítka za razítko jiného města. Další pěkný příklad je, že při předpokládaném přeletu nepřátelských družic se uklízela technika a místo raket se ven vytahovaly GRADY nebo kanony jako kamufláž útvaru.

Je to velice zajímavé téma.
 1x  

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   13. 6. 2011 / 12:25
Helicopter pilot
A ty jsi na tom jak s práškama? D
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   13. 6. 2011 / 12:33
Kubrt
Pár jodovejch tablet denně, nic zvláštního
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   13. 6. 2011 / 13:39
tonde   
teď si vyjímečně z Kubrta děláš prdel zbytečně , OUS, neboli Ochrana Utajovaných Skutečností za socíku byl nátěr a kontráši a 9. oddělení byli nedotknutelní a nadporučík od kontrášů seřval nerozvědkového plukovníka jakoby nic. Měl jsem tu čest být s celou letkou v roce tuším 1988 (nebo 87, už jako voják z povolání) vyslýchán na 9. oddělení kvůli jediné ofocené fotce MiG-29 z časopisu Flight - fotku mám ještě doma a zážitek to byl na celý život a při vyslovení jména pplk. Šošoka se potím ještě teď a Dandeeho určitě taky "striaslo" jestli to teď čte O rakeťácích šly až neuvěřitelné historky a je pravda, že to byla "vojenská šlechta" s naprosto zvláštním režimem, tvrdší režim a výcvik měli snad jen paragáni v 70. a 80. letech.
O jaderných zbraních v ČS armádě se dá už něco najít na netu, ale teď nevím z hlavy kde - hledejte šmudlové , zatím jediný oficiální nosič byl, jak tu bylo napsáno, Su-7BKL. Pro propagační fotky se tehdy dokonce buď zakrývaly nebo vymontovávaly ovladače jaderné výzbroje a zaměřovač PBK-2 atd. Dodnes není oficiálně potvrzeno ani vyvráceno, zda na našem území fyzicky jaderné zbraně pro Su-7 byly či ne. A měl jsem pár kamarádů u rakeťáků a dodnes o tom nemluví DD - sranda to asi nebyla...
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   13. 6. 2011 / 14:25
Kubrt
To co jsem napsal nejsou nějaké dohady nebo něco co jsem si někde přečetl, mam to z první ruky a několikrát ověřeno. Týhle problematice se věnuji už několik let a pár bývalých rakeťáků znám, jednoho mám dokonce v rodině, můj otec, odtud můj zájem o problematiku. Opravdu je to banda strašně chytrejch lidí, nemaj třeba vysoké školy - někteří, nebylo to podmínkou, dokonce ani maturita nebyla podmínkou, ale například to co zvládnou bývalý počtáři spočítat z hlavy i po 30 letech, to čumim a smekam kloubouk. Já se s vysokou školou můžu jít tak někam zahrabat. Samozřejmě se utajování skutečnosti měnilo i se stářím techniky v druhý půlce 70 let nebyla LUNA-M žádný výkřik techniky a všeobecně se vědělo co tu je, tak s před letem družice třeba ani neukryly, ale alespoň se tajily útvary a počty kusů techniky.

Ještě mě napadla jedna perlička, z důvodu utajení a také velikému doletu raket, se některé střelby prováděly v VVP na Ukrajině. Ale jelikož to bylo materiálně a i finančně namáhavé (není to jako ve filmech kde se celá baterie skládá pouze z jednoho odpalovacího vozidla, které když se zničí je vyhráno, baterie se skládaly z odpalovacích vozidel, mobilního velitelského stanoviště s počitači řízení palby, vozidla s meteorologickým radarem, přepravníků, soupravou technologických zařízení, atd. Dokonce byla k ochraně jedné baterie přidělována motostřelecká a tanková rota) a zároveň byly průzkumné prostředky tehdejšího nepřítele zaměřené i na VVP, prováděly se střelby z civilních prostrnaství směrem do vojenských prostorů. Před vlastním cvičením musela být naplánovaná trasa letu rakety, tak aby v případě závady nedopadla do obydleného území, také musel být z trasy letu rakety vyloučen veškerý letecký provoz. Vždy po dohodě s Ruzyní a s národními výbory obcí, na jejichž katastru se prováděl odpal. Ne vždy vycházeli armádě vstříc.
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   13. 6. 2011 / 14:58
Kubrt
Dostal jsem se k pár historkám tentokrát od letectva a né od raket, ale pravdivost nechám na vašem posouzení.

V duhé polovině roku 1964 na letišti Přerov, bylo sověty předvedeno ostré podvěšení jaderné bomby na Su-7BM a následné svěšení a zároveň bylo provedeno vysvětlení funkce přístroje PKB-2. Bomba byla převážena souvětskou Mi-6. Ta se i s bombou objevila i na letišti Čáslav.

Další co jsem slyšel bylo to, že v Přerově byla čtveřice Mig-21MF, která měla možnost podvěšení jaderné bomby s malým ekvivalentem TNT pod levým vnitříním závěsníkem. Změna prý spočívala ve výměně pumového zámku a ve spuštěcím mechanizmu v kabině.

Za další se prý s Mig-23MF!!! létalo na Ukrajinu jakoby pro jadernou pumu a zase hned zpět.

A za další, to je ale už všeobecně známá skutečnost, že Su-22M4 se měli snadno upravitelný levý pumový závěs pro nešení jaderné pumy výměnou zámků za jaderné zámky.
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   13. 6. 2011 / 15:12
tonde   
hezké počtení i o atomových zbraních a nosičích zde - nenechte se prvotně zmást názvem článku
http://forum.chronomag.cz/index.php?/blog/46/entry-266-letecke-naramkove-hodinky-vzdusnych-sil-acr-cast-dvacata/
 1x  

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   9. 7. 2011 / 15:18
Stew
Nedávno se tu debatovalo o nosičích JZ v ČSLA. Pokud by vás to zajímalo, narazil jsem na spoustu dalších zajímavých informací tady:

http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=4738
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   10. 7. 2011 / 09:03
kuma   
Zajímavé...
Mezi řádky se dá krásně vyšíst, že je třeba dost striktně odlišovat:

- vybavení sovětské armády - jako vrchlolek bloku Varšavské smlouvy (Il-28A, Izdělie 244 atd. atd.)

- vybavení ČSLA - tedy skutečný počet ak ceschopných typů v dnaé epoše včetně vycvičenosti poádek

- teoretický (!!) plán či pouze strategický zámysl, co by jako mohla či měla dělat ČSLA v případě války, pokud bude současně splněna úpodmínka (!!), že bude ČSLA patřičně vybavena a proškolena

V mnoha historických studiích (a pokud člověk čte povrchně i v tom tvém odkazu) jsou tyto tři témata probírána společně a někdy i zaměňována. Ale to je chyba.

Mně z toho vychází, že SSSR absolutně nepočítal s tím, že by v době míru mohli Češi dostat nějakou skutečnlou - funkční - A-bombu do rukou. Na druhou stranu nepochybuju, že u nás měly ve "svých a prověřených" rukách dost hlavic, ať raketových či leteckých, aby ten první úder na NSR udělali sami. I když to zatím nechtějí přiznat...
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   13. 6. 2011 / 16:27
Helicopter pilot
Ale já bych mu to i věřil, jenže on mi tak krásně vlezl do rány D
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   13. 6. 2011 / 18:45
Kachna   
myslím, že dlaší nosič byl MiG-23BN (ale nevím, zda tuhle výbavu měli naši). Ale v knihách o letectvu v době po revoluci se schodně uvádí, že tak časným vyřazením bylo podepsání smlouvy o snížení počtu jaderných zbraní. Teď prý mají být na našem území 2, ale jaký,kde a zda jsou,...
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   13. 6. 2011 / 21:02
Kubrt
Obecně jaderné zbraně mohlo nést mnoho typů sovětské letecké techniky.

TN-1000, TN-1200 - taktické jaderné bomby, nesené například letounem Su-24.

8U69 (5 Kt) – nesená letounem Su-7

RN-40 (30 Kt) - MiG-29 (1 - 3 ks)

JAB-500 - nesená letounem MiG-23

Další taktické jaderné pumy různých typů - MiG-21 (1 ks), Su-22, Su-25 (2 ks),
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   13. 6. 2011 / 21:03
Kubrt
Teď koukam, že dole v poznámce v dokumentu co jsem si vytvořil, jsem si uvedl, že je to pouze z jednoho z droje na internetu a neověřené, takže ruku do ohně za to nedam.
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   13. 6. 2011 / 21:54
tonde   
...např. téměř všechny zdroje uvádějí, že Su-25 NEBYL určen k nošení jaderných zbraní, převážně jako bitevník určen k nošení "hloupých" raket a bomb a občas k nošení řízených.... I když asi relevantní info, či byl schopen nést JZ se asi nedovíme
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   13. 6. 2011 / 22:00
Štěpán Obrovský
U Su-25 bych jako problém viděl únikovou rychlost nosiče před tlakovou a tepelnou vlnou I když na pohodlí pilota se v sovětské armádě možná zas tak moc nehrálo.
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   14. 6. 2011 / 08:14
Už přistávám?
Můžu se zeptat, proč je na jadernou bombu potřeba speciální letadlo?
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   14. 6. 2011 / 08:27
Premek
To je otázka....

Přece aby se někde neprokeclo ne? ;o))
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   14. 6. 2011 / 08:49
tonde   
Velmi zajímavá otázka, na kterou není jednoduchá odpověď
Označení letadla jako nosiče jaderných zbraní je hlavně pozůstatek studené války a psychologický efekt. Ono jadernou pumu v podstatě podvěsíš i na zlína jde jen potom o to, jak bezpečně ji dopravíš na místo, jak ji zaměříš a jak ji odpálíš. Je třeba brát v potaz hlavně časové období studené války a tehdejší technologii - nějaké GPS a satelity a td zatím existovaly jen v hlavách vědců a to kdovíjestli. Takže je třeba brát v úvahu pro nosič jaderných zbraní z 50. a 60. let asi následující a to si pak rozměnit na drobné:
- vyvinout letoun, který JZ bezpečně přepraví přes vlastní území hluboko do území nepřítele a bude schopen se vrátit, aby pilot mohl podat zprávu
- vyvinout zaměřovač, který dokáže z přízemního letu zaměřit cíl několik kilometrů daleko
- JZ je teplotně citlivá a nestabilní, tomu přizpůsobit umístění bomby na letadle, pumovnice velkých atomových bombardérů jsou údajně klimatizované
- vymakaný závěs na křídle, aby "to neupadlo" nad domácím územím
- atd....
Takže označení letadla jako jaderného nosiče byl podle mne hlavně psychologický efekt na nepřítele, protože technické požadavky, resp. problémy s tím spojené byly všeobecně známy a tím, že jsi označil letadlo jako jaderný nosič jsi naprosto nepokrytě nepříteli dal najevo, že jsi tak technologicky vyspělý, že jsi ty všechny známé problémy vyřešil a že má po ptákách
Znovu připomínám, že letadla se tehdy navrhovala na kreslících prknech formátu A0, počítalo se na logaritmických pravítkách, satelity nebyly a soustruhy a frézy se obsluhovaly ručně O nějakých počítačových návrzích nebo dokonce simulacích se nedalo ani naznačovat Potom se k tomu přidá trošku propagandy a PR a vypustí se do světa fotky Su-7 s jaderným zaměřovačem, který je vyretušovaný, přihodí se informace že ta lokomotiva umí lítat u země nadzvukem, je schopná startovat z nezpevněné dráhy - a poprask je na světě A to první vzlet byl v roce 1955, takže kdy se asi začal vyvíjet? A způsobil na západní straně děs a hrůzu .
A konkrétně Su-25 nebyl určen k nošení JZ z toho důvodu, že on byl primárně určen na to, aby v malé výšce těžce opancéřovaný a odolný proti zbraním pěchoty pronikl s několika tunama "hloupých" bomb či raket nad nepřátelskou pěchotu, tam těma bombama zoral několik hektarů půdy i s tou pěchotou a vrátil se domů, kde ho připraví na další orbu.
peace, brothers!
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   14. 6. 2011 / 08:57
kuma   
Su-25 ... a vrátil se na domácí bázi i bez jednoho motoru, který mu ustřelí Afghánci čínským stingerem (jak opakovaně prokazovali budoucí ruští politici )
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   14. 6. 2011 / 09:16
Mike2811
Z tvého popisu mám docela pocit, že až na tu teplotní kontrolu JZ jsou ostatní položky něco, co by měla umět letadla podobné kategorie i pro konvenční zbraně, nebo alespoň by se o to měli konstruktéři pokoušet.

Kilometr sem, kilometr tam, pokud se s JZ strefíš do správného státu, tak je efekt zaručen, řekl bych...

To jsem netušil, že Su-25 je vlastně zemědělský stroj, kterému nevadí válečný stav.
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   14. 6. 2011 / 09:31
Premek
Ale jistě, však to hlásilo rádio Jerevan, že číňani zákeřně ze vzduchu napadli pokojně orající sovětský traktor.

Ten ale palbu opětoval, vznesl se a odletěl do vnitrozemí....
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   14. 6. 2011 / 10:17
tonde   
první odstavec - v podstatě ano, jen opět netřeba zapomínat na to, že nebyl žádný GPS atd.... Zaměřoval se cíl, který nebyl vidět, zteč se Su-7 s jadernou zbraní byl přílet k cíli v přízemní výšce rychlostí přes 1000 kmh, natažení do stoupání do úhlu 45 stupňů, ve výšce tuším 1500 - 2000 metrů odhoz, pokračování do překrutu, střemhlav k zemi a na plný kule u země domů, aby se uletělo tlakové vlně a dalším věcem. Bomba zasahoval acíl asi 6 - 7 km od místa shozu, takže jde o to, že zaměřuješ cíl, který nevidíš Nebo byla zteč ze stoupání 110 stupňů... Kdežto klasickou neřízenou bombu či raketu odhazuješ, resp. odpaluješ za přímé viditelnosti cíle ve zteči v klesání, nikoli ve stoupání.
druhý odstavec - ano, souhlas jen jsem někde četl kdysi přísně tajný dokument psaný snad dokonce i rukou a jediný exemplář - plán atomového útoku a jen v prvním úderu se počítalo se 168 atomovými bombami na našem území, plánované ztráty vlastně celý první sled desetitisíců vojáků, zamořenína nevím kolik desítek let atd, prostě hrůza....
třetí odstavec - jednoznačně ano, vždyť se jí i říkalo Hrábě a to je přece zemědělský nástroj
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   14. 6. 2011 / 11:17
Rychlokvaška
Jojo, o BNkách jsem onehdá slyšel z první ruky něco podobného, jen to byl nejdřív překrut a pak odhoz na zádech. Ale jestli to bylo kvůli zaměřování, nebo rychlejšímu útěku, to už si nevzpomenu, to jsem byl ještě puboš )

Taky proto jsem se onehdá ptal jestli náhodou neznáš, než jsi mě s velkýma očima plnýma opovržení poslal někam, že ty jsi MFkář a ne nějakej...)
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   14. 6. 2011 / 11:28
Premek
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   14. 6. 2011 / 11:42
Helicopter pilot
A nebylo to odhození na zádech proto, aby bomba ještě chvíli pokračovala ve stoupání, což prodložilo čas k "útěku", zatím co nosič-letadlo už v klesání nabíral rychlost aby stihlo zdrhnot? )
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   14. 6. 2011 / 12:21
tonde   
zteče byly popsané v jednom z linků, co jsem dával, důvod zteče na zádech jsem nepochopil, připadá mi, že házíš bombu před sebe, může tě trefit a zkracuješ si vzdálenost od ní... Možná to nějaký smysl mělo, netuším....
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   14. 6. 2011 / 12:57
Mike2811
Chránit bombu a tudíž i sebe před protileteckou palbou ? A nebo zahřát na sluníčku na provozní teplotu ?
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   14. 6. 2011 / 13:14
Helicopter pilot
Kdyby to napsal Tonde, tak bych řek, ře mu ta hučící turbína R13F-300 za hlavou zamíchala myšlenky.
Ale tobě už jen nabídnu hezkou halenku se zapínáním vzadu a vypolstrovanou cimru v Opavě D
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   14. 6. 2011 / 13:33
Mike2811
Tys musel mít hodně smutné dětství, viď. Zase tři smajly, zase nic, to už bude nějaká systémová vada...
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   14. 6. 2011 / 09:37
Premek
Znovu připomínám, že letadla se tehdy navrhovala na kreslících prknech formátu A0, počítalo se na logaritmických pravítkách...

Jo, tak to byla nádherná doba....
A přitom to vypadalo, že to tak zůstane navždy...
Ještě v druháku na prumce jsem prohlásil, že JÁ budu konstruktér a NIKDY ke své práci počítač potřebovat nebudu....
)))

(To bylo pravděpodoně jedno z mých prvních, ne-li první, NIKDY, které vzali velice záhy za své...)
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   14. 6. 2011 / 12:33
Balooo   
No tak zrovna satelity začaly v USA v roce 1959 (Corona) a Svaz v roce 1961 (Zenit). Počítače už také byly dostupné pro výpočty od čtyřicátých let na západě a o něco málo později i u soudruhů.
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   14. 6. 2011 / 12:47
tonde   
souhlas, ale zdaleka to nebylo v takovém stavu použitelnosti jako dnes, žádné zobrazení proudění vzduchu v reálném čase, simulace letové dynamiky atd. Určení polohy podle těch satelitů taky nic moc Ovšem i tak jsou tvoje datumy minimálně 4 roky po prvním vzletu Su-7 A vývoj začal v roce 1953, takže mínus 7 let
Jen jsem to chtěl vypíchnout pro naše mladší soudruhy, kteří berou výkonné počítače jako samozřejmost, já třeba pamatuju nástup počítačů IQ151, pak jsem si přinesl domů svůj první osmibit Sinclair, následoval Sharp MZ-800 na kterém jsem programoval v Basicu diplomku atd... Pro mne je třeba stále tehdejší vývoj letadel na prkně a s logárem fascinující a to nemluvím o cestách do vesmíru, dodnes nechápu, jakým způsobem poprvé přišli na to, že na měsíci je 6x menší přitažlivost a když se podíváš na systém zámků dveří Apolla, tak to je neuvěřitelně poctivý kus strojařiny vzniklý na rýsovacím prkně a vše je pak v podstatě na mašinách vyrobené "ručně", žádné CNC stroje atd. Zkrátka - fascinující To samé se týká vlastně všeho, ať to byl první parní stroj, motor merlin, celý spit, první proudový motor Jumo a tak On ten Daniken měl možná pravdu, že nám pomohli z jiného světa DDD
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   14. 6. 2011 / 13:11
orlík
Ano je to fascinující, co byli dříve lidé schopni zkonstruovat, s na pohled primitivními prostředky. Ale vzhledem k tomu, že tu dobu tak trochu pamatuju, dovolím si poznamenat, že tehdejších konstruktérů bylo mnohem více, a především všechno to bylo umožněno velikými zkušenostmi starých, kteří je předávali těm mladším. A to je to, čemu se říkalo konstruktérská škola. Prostě se něco zkonstruovalo, postavilo se to a zjistilo se, že to není ono. Tak se jelo na novo, nebo se to předělalo. V tom je obrovská výhoda počítačových simulací, ušetří to mraky peněz času a taky se můžou zkoušet řešení, na který by normálně člověk neměl odvahu.
Tehdejší počítače, byly něco zcela jiného, než ty dnešní. To člověk musel být hodně velký specialista, aby je mohl používat. A zpravidla se využívaly k jedinému úkolu.
V konstrukci v roce 1991 jsme měli Auto CAD 10 a koukali na to jak na zázrak. Starší chlapi se k tomu ani nepřiblížili a pro nás, tehdy mladé, to bylo něco jako hodně dobrý rýsovací prkno, kde lze dle libosti mazat a kopírovat.
Mimochodem, taková Z50 vzlétla rok od zahájení projekčních prací. To mi přišlo vždycky jako fantastické. Ovšem jen mlhavě tuším, kolik na tom dělalo lidí a už vůbec netuším, kolik to stálo. A jsme u jádra pudla. Takový vývoj Blaníka stál tolik, že si to žádný západní výrobce nemohl dovolit. Tedy on ani ten východní, ale všechno co mělo co dělat s armádou v tehdejší době mělo absolutní přednost.
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   14. 6. 2011 / 13:21
ondras   
Naprostý souhlas. Buď to byli kluci šikovní , nebo někdo pomáhal
Mrkněte na první lety Blackbirda resp. A-12. Z roku 1962.
Samotný vývoj tak technologicky náročného (např:kování titanových částí.) stroje v té době je naprosto neuvěřitelný.Trval jen 3 roky!!!
http://www.youtube.com/watch?v=psdtKHyefwA&feature=related
Rok 1962!!
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   14. 6. 2011 / 13:24
Lejzy
No jo, ale Sinclairy a osmibity a jiné mikropočítače byly všechno levné hračky domů. Ve vojenských výpočetních centrech byly obrovské stroje a výpočty jaderných zbraní, balistika střel a raket byly vždy priorita.
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   14. 6. 2011 / 12:41
Už přistávám?
Dík.
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   13. 6. 2011 / 12:43
Tragédie v JRD
Nikdy mě nepřestalo fascinovat pojmenovávání vojenských mechanismů a dalších zařízení v ruské , české (/a asi celkove vyhocdni/) armadě
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   13. 6. 2011 / 12:45
kuma   
No, já myslím, že i akronymy tak hojně používané v USA mají většinou dva významy - a tak nepostrádají jistou (zvrácenou) vojenskou poezii....

proti tomu je "Signál: PRAHA" úplný prd...
 

OT: Bílá kniha Armády ČR - Jaderné zbraně v ČSLA   13. 6. 2011 / 13:41
SONP   
Nejenom v armádě... V ruském civilním letectví je to zrovna tak.. Vzpomeňme na radar GROZA, navigační systém KUPOL a další
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 12:42
kuma   
Zajímavé téma...

Jednak by bylo dobré poznamenat, že protějšek cvičil totéž. Proti cílům v ČR byly určeny jaderné nosiče F-104 Starfighter německých a holandských (!) letek. Předpokládaná činnost byla vyfasovat cíl útoku, přízemním nadzvukovým letem ve skrytu pohraničních hor přilétnout k území ČSSR, po přelétnutí hor (Krušné hory, Krkonoše, Tatry - údajně se plánoval útok ze severozápadu) - pak prudké stoupání, bodově odbombardovat a zpátky pryč za kopečky pokud možno tak, aby byl letoun ve skrytu hor dřív, než dojde ke (zpožděné...) pozemní explozi. Jako bodové cíle byly určeny velké závody strategického průmyslu, železárny, těžký průmysl...
Docela jsem rád, že se s Holanďany teď spíš chodí na pivo, myslím, že i oni.

Z naší strany: ještě předloni byly v bývalém prostoru Ralsko identifikovatelné oblasti skladišť a vozových parků, s dodnes zachovalým trojitým (!) plotem z ostnatého drátu. Kdo trochu znal tehdejší poměry tak věděl, že normální muničáky i "obyčejné" raketové vojsko měly plot jen dvojitý. Lze proto předpoládat, že tyto objekty byly určeny k přechovávání strategické raketové techniky - a že tam rusáci neměli jaderné hlavice mne nikdo nepřesvědčí.

Kapitalismus ale zvítězil - dnes je toto místo zlikvidováno, zplanýrováno - a je na něm ohromná solární farma (!!!) Sice solární farmy nemám rád, ale furt lepší, než ruský jaderný hlävice!
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 14:57
Aardvark   
Je to velice zajímavé téma a zrovna nedávno jsem našel pár pěkných fotek tady:

http://www.podzemi-cma.cz/prostory/ralsko/inden.htm

celkem hezky vyfocený objekt JAVOR.
 1x  

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 18:37
Algy   
Zajímací! BTW neuděláme si tam někdy Simtrip? I když trochu "OT"

Tadyk něco z východnějších končin:

http://englishrussia.com/2011/05/21/ussr-command-center-ready-to-withstand-a-nuclear-attack/
http://englishrussia.com/2011/05/16/ghost-military-base/
http://englishrussia.com/2011/05/02/the-place-that-stalkers-would-love-to-visit/
http://englishrussia.com/2011/04/18/strategic-missile-forces-museum/
 

OT: co si udělat výlet do Ralska?   13. 6. 2011 / 19:23
Kachna   
Tak mi napadá, co si udělat celodenní výlet a v Ralsku projít nejzajímavější objekty?
 

OT: co si udělat výlet do Ralska?   13. 6. 2011 / 19:23
Tragédie v JRD
To jest SLZ plocha Hradcany?
 

OT: co si udělat výlet do Ralska?   13. 6. 2011 / 19:41
Kachna   
jj, je tam nádherný přiblížení,... Ale netuším, zda se dá dostat z letiště do býv. vojenského prostoru. Ale bylo by to hezký. ráno tam odletět, prolézt to tam a večer nazpět,...
 

OT: co si udělat výlet do Ralska?   13. 6. 2011 / 20:25
Balooo   
no pěšky bych to obcházet nechtěl...
 

OT: co si udělat výlet do Ralska?   13. 6. 2011 / 20:40
Lejzy
Kdysi to problém nebyl, ale nevím, co tam za ta léta různí developeři vymysleli.
 

OT: co si udělat výlet do Ralska?   13. 6. 2011 / 21:18
kuma   
Problém není ani tak v developerech, ale v pořád ještě neodminovaných oblastech, kde může jít o hubu. Doporučuji jako první navštívcit expoziciu ralských pyrotechniků v Kuřivodecdh - jednak je to veeelmi zajímavé, jednak mají na zdi operativní mapu s vyznačenou hustotou předpokládaného (průzkumem potvrzeného) "znečištění" nevybuchlou municí - a taky oblasti, které již byly "vyčištěny". Jít sbírat houby do dopadiště bývalé střelnice bych fakt nedoporučoval...

Nicméně jak jsem napsal výše, historické objekty skutečně mizí z povrchu a kdo ví, co ta,m ještě zbylo, už jsem tam asi rok nebyl...
 

OT: co si udělat výlet do Ralska?   13. 6. 2011 / 21:34
Lejzy
Tam už to mají řadně pročištěné dekteroráři a jiní sběrači artefaktů.
 

OT: co si udělat výlet do Ralska?   13. 6. 2011 / 21:51
Milan Mikulecky
Tam už je to prohrabaný skrz naskrz. To místo je totiž pro hledače leteckých (a jiných militárních) artefaktů místem zaslíbeným. Ještě před tím než nás okupovali rusové, tam byla naše armáda (můj děda tam po válce lítal na síblech a jejich oblíbenou zábavou bylo v nízkém letu převrhávat jachtaře na Mácháči) a ještě před ní tam v rámci jiné okupace byla armáda německá. Mimo jiné na zdejších letištích (nebylo tam jen jedno) končilo poměrně hodně německých leteckých jednotek a svůj poslední start odsud uskutečnil nejvíc vyznamenávaný německý pilot WW2 - berte to i jako kvíz
 

OT: co si udělat výlet do Ralska?   13. 6. 2011 / 22:56
ondras   
Že by plukovník Hans-Ulrich R....?
 

OT: co si udělat výlet do Ralska?   13. 6. 2011 / 23:30
Swordfish   
Také mě hned napadl RudlikChtěl jsem se nenápadně zeptat zda nelétal Štuku z lešenkama
 

OT: co si udělat výlet do Ralska?   14. 6. 2011 / 07:47
Milan Mikulecky
Létal téměř výhradně štuku (sice občas seděl i v něčem jiném) ale štuku preferoval i v době, kdy už se do ní jiní piloti třikrát nehrnuli. Co myslíš tím "lešenkama"?
 

OT: co si udělat výlet do Ralska?   14. 6. 2011 / 08:02
ondras   
Tipnu si: Asi protitankový kanony který vypadají jako trubky na lešení ?
18825 B / 600 x 403 / Sturzkampfbomber_Junkers_Ju_87_G.jpg
 

OT: co si udělat výlet do Ralska?   14. 6. 2011 / 09:37
Swordfish   
Přesně jak píše Ondras-protitankovou verzu Štuky s kanonama pod křídlem.
 

OT: co si udělat výlet do Ralska?   14. 6. 2011 / 07:45
Milan Mikulecky
Bingo Na dalším simbeeru na LKLT se přihlaš o odměnu.
 

OT: co si udělat výlet do Ralska?   14. 6. 2011 / 00:00
kuma   
Ano, lokalita letiště se v čase měnila, tam kde byla původní dráha bylo pak cíloviště střelnice atd., Ale nemyslím, že je to probraný všechno. Schválně si s těma pyrotechnikama zajeďte popovídat
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 11:58
Mike2811
Zřejmě už to začalo, právě mi dva Gripeny proletěly přízemním letem nad hlavou, směr Ostrava >> Polsko...
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 12:03
Helicopter pilot
Prosímtě bereš nějaké prášky? D
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 12:08
Premek
Jojo, to se mi tu líbí - ta starost o bližního ;o))))))
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 12:12
Mike2811
Ne, proč ?

Ale ty bys zřejmě měl začít, když ti ani tři smajly nestačí...
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 12:44
Tragédie v JRD
Ještě tu chybí dotaz, že jako plátce daní máš právo vědět, kam letí
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 10:05
tonde   
...prstýnky ano, jen, kua, neopren jsem někde zapomněl....
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 10:13
kuma   
Tos měl něco říct, když jsme byli tůdle mlátit míčky. Mám doma krásnej neopren, do kterýho se i vejdu (!!), sem ti ho mohl půjčit, možná by ti byl i volnej...
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 10:17
Premek
Ja spíš myslím, že by měl Toník navléknout tavičský štít, ať to má stylové, když už je poblíž VSŽ.

Jinak taky všechno nej ke svátku Tondo ;o)
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 09:48
Helicopter pilot
Ty... Nechceš se vrátit raději k těm vrtulníkům? Zdá se mi že jim rozumíš trošku více D
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 09:53
Mike2811
Na to zapomeň, teď sbírám nové informace...
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 09:50
Tragédie v JRD
Čeče, neřekl, že je to tak jednoduché, jak se z tepla gauče zdá....
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 09:53
Mike2811
Určitě budu souhlasit, ale kdo by to neřekl ?
 

OT: Bílá kniha Armády ČR   13. 6. 2011 / 13:09
Doug   
No, musí se přeci vzít v úvahu jejich technické omezení resp. střední čas do poruchy a jiná technická hlediska. Prioritou je ostraha vzd. prostoru = 4 letadla (JAS-39C) zbývá 8 jednomístných+2 dvoumístné; odečíst musíme letouny které prochází technickou údržbou nebo opravami, a to jak plánovanými (výměny agregátů a motorů po uplynutí technického resursu a vyjde ti počet strojů, na běžný letecký výcvik. Bežně se přistavuje na letovou akci něco kolem 6 strojů a nimiž piloti cvičí podle své osnovy bojové přípravy, která jim přesně vymezuje kolik čeho musí odlétat, aby si udrželi resp. zvýšili svoji bojovou kvalifikaci a schopnosti (létání v noci, v rozdílných meteo podmínkách, vzd. boj jednotlivců, dvojic a větších skupin proti jednotlivcům atd.... ) těch úkolů je velká spousta. Zkrátka 14 letadel je nezbytné minimum pouze pro výcvik a působení proti jednotlivým cílům tak jak jsi popsal. Kdyby se měla ČR dlouhodobě zapojit do nějaké zahraniční operace tak je tento počet neprosto nedostatečný, je třeba nějméně 20, lépe však 24 letounů (20+4). Co se týká financí..tak soudobé stíhačky jsou drahé, jejich provoz velice nákladný (přičemž je Gripen ze všech současných letadel nejlevnější), ale zase taková stíhačka představuje ohromnou bojovou sílu, která se obvykle nedá srovnávat s žádnou jinou zbraní.
 

VWAC
MZAK
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ