FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je čtvrtek 9. 5. 2024, svátek má Ctibor Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
[průzkum zájmu] Flight Simulator MCP/Autopilot panel Jeden příspěvek | Celý strom
[průzkum zájmu] Flight Simulator MCP/Autopilot panel   19. 9. 2011 / 17:23
PB   
Ahoj,
rád bych se zeptal, jestli by se našel zájem o koupi MCP panelu pro ovládání FSky. Jednalo by se o krabičku z plastu ABS, 250 x 190 x 78.5 mm vážící cca 600g, která by se připojovala k PC přes USB (kabel součástí).

Zařízení by ovládalo: (vše tzv toggle, tedy tlačítko, nikoliv vypínač)
Autopilot 1/2
FD
A/Thr
režimy autopilota (snad lze jednoduše poznat z obrázku)
otočné selektory pro CRS1/2, SPD, HDG, ALT a "pitch wheel" pro VS

Nebyly by obsaženy kontrolky aktivních režimů ani displeje. Tj bylo by to pouze vstupní zařízení. Aby fungovalo jako výstupní (s displeji, LEDkami,...), muselo by to celé být MNOHEM složitější, což by dramaticky zvýšilo cenu (na několikanásobek).

Mám to navržené takto v "boeing" stylu, ale samozřejmě by to bylo "generic", takže by to chodilo i s jinými addony než jen 737. Kdyby měl někdo extra velký zájem o design pro jinou rodinu letadel (MD, ATR,...) tak by to asi taky šlo udělat (pouze cena by mohla být lehce jiná, protože by počet tlačítek/kroutítek mohl být - logicky - jiný. Pro Airbusy to zatím neplánuju, z důvodu mechanicky složité výroby push-pull kroutítek.

Pro začátek očekávám, že by to bylo kompatibilní s PMDG 737 (stará FS9 100%, nová FSX verze na 90%, ještě jsem nezkoumal pořádně) a s Wilco 737 PIC (FS9 i FSX). Samozřejmě by to šlo napojit i na jiné addony, dle individuální domluvy.

Komunikace s FS by probíhala přes rozhraní HIDMacros, takže by teoreitcky šlo doskriptovat rozhraní pro komunikaci s X-plane. Zatím to neplánuji dělat, ale nikomu dalšímu se meze nekladou.

http://brodhaq.aspone.cz/MCP/MCP1_3D.jpg

http://brodhaq.aspone.cz/MCP/MCP1.jpg

Jelikož pouze uvažuji o malosériové výrobě (několik kusů), potřeboval bych vědět, jestli by do toho někdo šel. Kdo sem napíše - je to naprosto nezávazné pro obě strany, pouze pro mou informaci, jestli vůbec má smysl na to objednávat součástky a stavět to. Zatím mám pouze na papíře sepsané know-how a virtualizaci očekávaného vzhledu.

Prodal bych to za podle mě férovou cenu 1800 Kč s tím, že by to bylo samozřejmě bez oficiální záruky apod, ale je jasné že bych na to přislíbil nějakou garanci, tj že v případě poruchy brzo po zakoupení zajistím opravu nebo výměnu. Pro lidi tady z fóra co se trošku známe bych se nebránil ani "pay after test", tedy zaslání zařízení poštou a zaplacení až po instalaci a vyzkoušení. Detailní instrukce k instalaci a poradenství na icq/skype/facebook/mail/teamviewer je samozřejmostí.

Tak co?

PB
 1x  

[průzkum zájmu] Flight Simulator MCP/Autopilot panel   19. 9. 2011 / 17:52
roastbeef
Já se hlásím zcela závazně... V návaznosti na moji nedávnou zkušenost s full motion simem 737CL je MCP panel věc, která mi podle mého nejvíce chybí u počítačového létání...

A s tím, že ty tlačítka nejsou podsvícená, si hlavu až tolik nelámej - bylo by to vlastně velice aktuální ... Údajně KLM a SAS tyto světla odstraňují ze svých NG bulíků z toho důvodu, že mnoho i velmi zkušených pilotů podléhá tomu, že když svítí tlačítko, je to aktivní mód .. Což může být až fatální omyl. Tímto odstraněním donutí piloty se opravdu podívat na FMA panel a občas člověk nemusí stačit divit...
 

[průzkum zájmu] Flight Simulator MCP/Autopilot panel   19. 9. 2011 / 18:04
PB   
Zajímavé, ale asi na tom něco bude, taky dost často létám "podle světýlek" Ok, píšu si tě, ale jak říkám, bude to chvíli trvat... pak mailem.

PB
 

[průzkum zájmu] Flight Simulator MCP/Autopilot panel   19. 9. 2011 / 19:53
roastbeef
Ok, standing by pro další instrukce.... Až bude, tak bude..

Ještě mě napadlo, jak moc náročné by bylo dodělat druhého letového ředitele? Ono přece jenom to máš zaměřené zatím trochu na B737 a aspoň na classic je potřeba pravý F/D, pokud chceš letět na NAV2 a pokud se nepletu, tak u NGcek taky... Ono obecně asi spousta letadel neumí letět na levýho F/D na NAV2 a naopak na pravého F/D to neumí letět na NAV1... ATRko podle mě nebude jiné v tomhle... Je to blbost, ale pokud by to nebylo moc náročné, byla by to určitě vítaná funkce (a troufnu si říct, že možná více, než tam mít dva CWS...- ale to je můj osobní názor )
 

[průzkum zájmu] Flight Simulator MCP/Autopilot panel   19. 9. 2011 / 20:54
PB   
Mrknu na to, pokusím se... dík.
 

[průzkum zájmu] Flight Simulator MCP/Autopilot panel   19. 9. 2011 / 21:02
Teflon_490   
Jeste mne napada, asi to neprepina MACH/IAS, ze? Docela by se to tam podle mne hodilo...
 

[průzkum zájmu] Flight Simulator MCP/Autopilot panel   19. 9. 2011 / 21:47
PB   
Zatím ne, ale ještě není prototyp hotov, snad se mi to povede taky...
 

[průzkum zájmu] Flight Simulator MCP/Autopilot panel   19. 9. 2011 / 20:58
Teflon_490   
Nevim, ale nikdy sem nenarazil na situaci, kdy by na MCP tlacitko svitilo a mod nebyl aktivni na FMA. Kdy to muze nastat?
 

[průzkum zájmu] Flight Simulator MCP/Autopilot panel   19. 9. 2011 / 21:30
roastbeef
Teď střílím od boku - ale co ti třeba svítí na MCP, když nalétáváš localizer? Podle mě máš HDG i VOR/LOC rozsvícenej ale, který mód máš aktivní? (jasně, když svítí oba, měl by být HDG aktivní a VOR armed). Nebo třeba (NG věc?), když dáš LVL CHNG, tak ti myslím na FMA naskočí armed V/S ale na MCP nic.. Mám taky pocit, že ne vždy to v reálu letadlo akceptuje, co po něm chceš a měl by ses tak přesvědčit, co to vlastně dělá...

Co jsem měl možnost(miniaturní) poznat, tak to lidem ztěžuje život při létání na jiné módy než LNAV/VNAV. Teoreticky by to světlo mělo být kontrolní, ale pořád je tu možnost, že se tam jako vždy něco po... Tady mě musí doplnit nejlépe ti, co mají 737 v papírech - co přesně by se mohlo stát.

Informaci předávám, jak jsem ji nakoupil od lidí, co jsou TRI na 737 u jedné velké nejmenované zahraniční FTO...
 

[průzkum zájmu] Flight Simulator MCP/Autopilot panel   19. 9. 2011 / 21:37
Teflon_490   
Jo, to mne nenapadlo
 

[průzkum zájmu] Flight Simulator MCP/Autopilot panel   19. 9. 2011 / 22:10
AJS
To světlo není kontrolní, svítí jenom to, co lze opětovným stiskem deaktivovat. Takže to, co je zrovna aktivní, anebo to, co je zaarmované, třeba ten VORLOC, jak píšeš. A některé módy prostě jen přebiješ jiným a deaktovovat je nelze, třeba V/S.

Jinak když máš aktivní LVL CHG tak V/S zaarmovaný není. Sám se ale v některých případech skutečně zaarmuje, třeba když letíš v ALT HOLD, přenastavíš výšku na MCP, FMA zůstane v ALT HOLD, ale rozsvítí se ti tam bílé (zaarmované) V/S. Pak stačí otočit kolečkem a aktivuje se V/S, aniž by se na něj šahalo. Ale to ví asi každý pokročilý simpták

Jinak existuje spousta variant a drobných odchylek, jak co funguje, svítí a armuje se, krásným příkladem je naše OK-TVN, to je mašina po Globespanu, má autopilotem řízenou i směrovku, může proto technicky létat i CAT IIIb (i když teď je to myslím deaktivované, ale jednou jsem zkusil i AUTOLAND s automatiským rolloutem, to jesm čuměl jak péro z gauče, jak jí to šlo), a údajně má avioniku od jiné firmy (snad Rockwell Collins, nevím), takže vzájemná interakce módů AFDS je trochu jiná, zejména u LNAV a VNAV. Takže se těžko dá říct, že něco je tak a tak a nemůže být jinak. Suchý je strom teorie, zelená je 737
 1x  

[průzkum zájmu] Flight Simulator MCP/Autopilot panel   20. 9. 2011 / 15:28
Fabo™   
Radime, kdyz uzs nakous vybavu, neudelal bys prosimte prehled jak realisticky nastavit PMDG NGX aby to bylo shodny s realem? Seznam alternativ ti klidne poslu.
 

[průzkum zájmu] Flight Simulator MCP/Autopilot panel   20. 9. 2011 / 17:02
AJS
Klidně mi to pošli a juknu na to, ale jak říkám, vzájemně shodné jsou u nás tak nanejvýš dvojice letadel, jako TVG a TVH, TVM a TVL, TVR a TVS, které byly při výrobě téměř vedle sebe na lince. Jinak je to dost "co kus, to originál", takže otázkou je, co si představit pod pojmem "reál". Možná tak může mudělat pokus o nějakou konkrétní mašinu
 

[průzkum zájmu] Flight Simulator MCP/Autopilot panel   19. 9. 2011 / 19:24
OKMAR
Ahoj,

já bych také měl závazný zájem, plánuju stavbu nového komplu včetně externího ovládání radia a Tebou nabízených funkcí.

Ještě doladím detaily nového stroje,a pak se ti ozvu OZ,aby to bylo kompatibilní i s Tvým panelem.
)

PS. smělý dotaz - šlo by to napasovat i na TU-154M ?

zdravím
Marian - OKMAR
 

[průzkum zájmu] Flight Simulator MCP/Autopilot panel   19. 9. 2011 / 19:45
PB   
Ahoj, kompatibilitou s PC si hlavu nelam, stačí jeden USB port

Na TUčko nevím, nemám ho nainstalované a naprosto vůbec s tím neumím, ale zkusit to můžu. Až vyrobím první prototyp (cca měsíc), tak to prubnu. Popřípadě bych potom mohl vyrobit zakázkově nějakej "tupolev" design, aby to nevypadalo jak v Boeingu

Pavel
 

[průzkum zájmu] Flight Simulator MCP/Autopilot panel   19. 9. 2011 / 20:22
me2d
Ahoj

Odpovim ti rovnou sem misto na mail - nemam problem pokud k tomu pouzijete HIDmacros i kdyz to budes prodavat za nejake vyrobni naklady.

Petr
 

[průzkum zájmu] Flight Simulator MCP/Autopilot panel   19. 9. 2011 / 20:57
PB   
Díky, super. Stejně vás DONATE nemine, přece jen, geniální software.

PB
 

[průzkum zájmu] Flight Simulator MCP/Autopilot panel   19. 9. 2011 / 20:59
roastbeef
A bude přípustný úplatek protislužbou?
 

[průzkum zájmu] Flight Simulator MCP/Autopilot panel   19. 9. 2011 / 21:02
PB   
To jako jak?
 

[průzkum zájmu] Flight Simulator MCP/Autopilot panel   20. 9. 2011 / 11:02
MzM   
...a však může při prodeji HIDmacros pouze doporučit k použití...
Zase jsem se dostal do období lítání (do teď jsem rozebíral objektivy), takže ze mě zas možná časem něco vypadne. Joystick, pedály, dotazy na HIDMacros a j.

Držte mi palce.
 

[průzkum zájmu] Flight Simulator MCP/Autopilot panel   20. 9. 2011 / 15:30
Fabo™   
markuu, TQ od saiteku uz generalkujes?
 

[průzkum zájmu] Flight Simulator MCP/Autopilot panel   19. 9. 2011 / 21:56
Peetrs (Robert)   
Čau a nebyl by jsi schopen udělat něco takového ?

http://www.opencockpits.com/catalog/737ng-digitos-blancos-p-150.html

To co nabízíš už mám s pomocí mjoy a ty stavové diody mi tam docela chybí. I displej s hodnotami IAS, HDG atd. Bez toho to prostě není ono.
 

[průzkum zájmu] Flight Simulator MCP/Autopilot panel   19. 9. 2011 / 22:40
PB   
Tak já mám doma rozestavěnej celej pedestall L410 se vším všudy, ale na prodej to dělat nechci, je s tím strašně moc práce...
 

[průzkum zájmu] Flight Simulator MCP/Autopilot panel   20. 9. 2011 / 11:03
MzM   
Držím palec. Kdybych náááhodou mohl radou pomoci, nebráním se. Jakési zkušenosti už přece jenom s panely mám. Ale nikdy jsem nic tak hezkého nevyrobil.
Ale včera jsem ten svůj výtvor zase zkoušel a i po n letech pořád funguje.
 

VWAC
Czech Virtual Air Rescue Service
FS Medlánky
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ