FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je sobota 11. 5. 2024, svátek má Svatava Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
[PRODÁM] rozestavěný pedestall Jeden příspěvek | Celý strom
[PRODÁM] rozestavěný pedestall   5. 11. 2011 / 17:52
PB   
Ahoj,
jak mnozí z vás možná ví, kdysi jsem se pustil do stavby pedestallu L-410. Je to super zábava na dlouhé zimní večery, ale já na to prostě nemám čas. Rád bych projekt dokončil, ale když si mohu vybrat, jeslti jít lítat, řídit, dělat nějakej addon do FSky nebo stavět pedestall, tak pedestall dostane nejnižší prioritu - platí už asi rok. Takže se mi to tu válí pod stolem, práší se na to a akorát mi to překáží. Proto jsem se rozhodl tento rozestavěný pedestall prodat.

Prodávám to ve stavu "jak to leží a běží", ale samozřejmě mám rozmyšlené jak to dodělat a kupujícímu napíšu do wordu mou vizi jak bych to dostavěl, kdybych měl čas.

Ve zkratce - jako výstupní zařízení slouží 15 palcový CRT monitor umístěný pod panelem, který zobrazuje cokoliv, co si na něj přetáhnu. Díky tomu si mohu na pedestall hodit FMCčko, rádia, odpovídač a co já vím a nemusím řešit led textové displeje. Monitor je součástí pedestallu a je zdarma (kdysi jsem ho někde zdarma dostal). Kdyby ho někdo nechtěl, tak jej mohu jednoduše vyjmout, čímž se ušetří hodně hmotnosti a lze jej nahradit LCD monitorem. Sice je to elegantnější, ale podle mě zbytečné.

Vstupní rozhraní jsou dvě:
1) HIDMacros, neboli princip rozebereme kdy klávesnici a na její řídící plošňák pájíme vodiče od míkrospínačů v panelu. Jednotlivé mikrospínače potom windows vidí jako obyč písmenka na klávesnici, ale pomocí free utilitky HIDMacros jim lze namapovat JAKÉKOLIV funkce v FSce (a netlučou se s normální klávesnicí). Toto řešení předpokládám pro jednoduché vstupy jako klávesnice FMCčka, EFISy,... - převážně tak, že zmáčknutí mikrospínače vyvolá stisk klávesy a v PC HIDMacros nasimuluje kliknutí na dané souřadnice myši - třeba na tlačítko na FMCčku, které bude fyzicky zobrazené na monitoru schovaném pod panelem tak, že je vidět jenom obrazovka FMCčka. Toto je zamýšlené proto, že tlačítka přes HIDMacros jsou levná (klávesnice stojí stovku, oproti tisícům, na které výjde FSBUS) a celé je to uživatelsky extrémně jednoduché (jenom to tady neumím popsat). Rozkuchanou klávesnici s jedním připájeným mikrospínačem "takto to má vypadat" přikládám.

2) FSBUS bude použit pro složitejší vstupy jako otočné kodery (točátka na rádiu), potenciometry (přípusti, vrtule,...) atd. FSBUS je kompletně postaven a otestován, funguje. Je potřeba k němu jenom napájet kablíky od potenciometrů a koderů a doprogramovat konfigurák (což dle FSBUS anglické dokumentace a super podpory od autora na mailu nebude problém).
pozn. u FSBUSu mám postavenou i DISPlay desku a zapojené asi 4 displejové balíky, ale pro pedestall to není potřeba, byl to jen experiment. Lze buď odpojit a nepoužívat, nebo využít třeba při stavbě něčeho dalšího.

Moje nabídka obsahuje:
1) dřevěnou velmi pevnou bednu, ve které je vše umístěno - bedna je mnou vyrobena z masivního dřeva a je velmi robusní a pevná, rozhodně super základ pro kvalitní pedestall. Obsahuje i kovové kolejničky pro páky přípustí, paliva,... Z velké části je natřená, pouze pár detaillů bude potřeba obyč černou barvou na dřevo natřít (mě už došla) - barva k sehnání v každém hornbachu, obi,... Bedna je na zadní straně opatřena kolečky pro transport po pokoji - lze s tím jezdit jako s vozíkem. Po položení na těžkou přední hranu si pevně sedne a za žádných okolností se nepohne při běžném používání. Zespoda je pedestall opatřen dorazy tak, aby nehrozilo poškození podlahy (lze bezpečně provozovat i na plovoucí podlaze, nebude jí níčit víc, než obyčejné jezdicí židle u PC).

2) všechny potřebné _kovové_ páčky - přípusti, vrtule, palivové kohouty a nouzové přípusti - nařezané, zabroušené, navrtané. Tyto páčky je nutno umístit na osu tak, aby vyčnívaly skrz kolejničky ven (viz foto). Materiál na výrobu osy dodám, na chalupě mám dostatek (kovové kulatiny). Očekávaná doba na dokončení - pár desítek minut. Páčky neobsahují žádné zakončené - bude potřeba jej vyrobit, třeba nařezat z kusu dřeva, natřít a epoxidem přilepit - nic těžkého, kdyžtak pomůžu. Potenciometry k páčkám (4 ks: throttle, prop) součástí, nutno dokoupit 2 další potenciometry (emergency levers) - pár korun v GMku ([url=http://www.gme.cz]www.gme.cz[/url]). Potíky stačí připojit k FSBUSu, doprogramovat konfiguraci a hotovo. Páčky palivových kohoutů budou ovládat 2 polohové vypínače on-off a přes FSBUS - vypínače součástí nabídky.


3) Kompletně postavený a vytestovaný FSBUS s flashnutým firmware: deska COM (- řídící deska), DIO (digital on/out, jakékoliv vstupy [tlačítka, vypínače, potenciometry, otočné kodery,...] a výstupy ve formě LED diod (LEDky součástí nabídky) a DISP deska (display) - ta jediná není 100% povedená, 2 z procesorů nefungují, ale tak jak to je sestavené tak ty displeje (na fotkách) chodí. DISP deska není pro pedestall potřeba, tak neřešte že není moc povedená - spíš nevím co s ní, tak přidávám zdarma jako bonus).

K FSBUSu dám i jeho spínaný zdroj pro napájení (tuším 5V) - stačí připojit a FSBUS běží a datový kabel na propojení všech desek vzájemě a RS232 kabel na připojení k PC. V PC je potřeba mít sériový COM port s konektorem RS232 - pokud ho nemáte, lze v jakémkoliv PC obchodě koupit USB-COM redukci za pár korun, není vůbec problém.

Osobně nejsem moc programátor a odborník na FSBUS, ale Dirk (Němec, který to vymyslel) k tomu poskytuje slušné návody a ukázkové konfigurační soubory + téměř na cokoliv ihned odpovídá mailem - pokud alespoň malinko ovládáte angličtinu (nebo němčinu), nebude problém.

4) Většinu součástek, které budete potřebovat - mikrospínače, přepínače, velkej super masivní přepínač na podvozek, LEDky na indikaci režimů autopilota + audio panelů. Jediné co bude potřeba dokopit jsou otočné kodery (inkrementální smínače polohy), třeba tyhle: [url]http://www.ebay.com/itm/10pcs-New-12mm-Rotary-Encoder-Switch-Keyswitch-US-/290598955713?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item43a90c2ac1#ht_3356wt_952[/url] (100% to maj v GMku taky, jen to teď na první pohled na jejich webu nevidím) - potřeba koupit 1 pro každé rádio (COM1, COM2, NAV1, NAV2, ADF1) a ideálně 2 pro odpovídač - takže celkem asi 8 kousků.

5) tištěné 1:1 plánky jak to asi má vypadat + v elektronické podobě dokumentaci k L410 pedestallu + mnou psaný dokument jak bych to dostavěl + na vyžádání konzultaci prostřednictvím icq/skype/facebook/mail

6) plastové panely - 3 kusy, 2 z nich nabarvené, jeden jsem již nestihl (došel sprej). Nutno koupit sprej (v jakékoliv drogerii asi za 80 Kč) a nastříkat ten jeden + koupit modelářskou barvičku (30 Kč) a štetečkem opravit pár míst na tom spodním panelu, která se mi při montáži a skladování pod stolem poškrábala/odloupala. Šroubky (resp. vruty) pro montáž panelů na pedestall součástí.

Pedestall je designován na L410, ale samozřejmě by fungoval s jakýmkoliv jiným letadlem podobné kategorie, nebo i s něčím úplně jiným (jen nevím, k čemu by vám v B737 bylo ovládání náběhu vrtulí). Problém to není.

Pedestall má rozměry (tak jak teď je, tedy bez nainstalovaných pák, které budou "trčet" nahoru): 70 cm (délka), 37 cm (šířka), 49 cm (výška). Tak jak teď je tak i s CRT monitorem váží 27 kg (právě proto tam jsou ta kolečka, aby se s tím člověk doma nemusel tahat). Můžu poslat poštou (obchodní balík, 250 Kč navíc), nebo nabídnout k osobnímu odběru (Nová Paka). Případně se můžeme zeptat na kolik by vyšla PPLka, tu jsem nezkoumal (moc je nemusím) - bude to cca podobné, jako ta pošta, si myslím).

No a teď cena - nedělám to na kšeft, spíš se toho chci zbavit, protože nemám čas to dokončit (ačkoliv to už je asi z 90% hotové). Mám účtenky od některé elektroniky, ta dohromady stojí 2944 Kč. K tomu ještě něco, od čeho jsem už účtenky poztrácel za materiál. Takže bych to celé nabídnul za 5000 Kč + poštovné (cca 250 Kč).

Pokud někdo má zájem, tak piště buď sem, nebo na mail (přes fórum), nebo na icq, skype, facebook. Kdo dřív příjde, ten dřív kupuje.

FOTKY ke dnešnímu dni + komentáře k detailům zde (mělo by fungovat i lidem, co na facebooku nejsou): [url]http://www.facebook.com/media/set/?set=a.2120811343711.2104332.1348620800&type=3&l=ac5bf4cfda[/url]

PB
 

[PRODÁM] rozestavěný pedestall   6. 11. 2011 / 21:27
dandee
nefunguje...stranka s fotkami
 

[PRODÁM] rozestavěný pedestall   6. 11. 2011 / 21:39
PB   
Ono mi to nějak rozhašily ty URL tagy, jak jsem to kopíroval z jiného fóra...

Zde: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.2120811343711.2104332.1348620800&type=1&l=ac5bf4cfda

PB
 

[PRODÁM] rozestavěný pedestall   6. 11. 2011 / 21:55
Livien
zapni mozek a umaž z adresy [/url]
 

[PRODÁM] rozestavěný pedestall   7. 11. 2011 / 12:38
dandee
prepinac "zapni mozek" nefunguje
 

[PRODÁM] rozestavěný pedestall   7. 11. 2011 / 13:16
PB   
Vo co ti jde? Urážim tě já? Jo, překopíroval jsem odkaz s URL tagem a nevšiml si toho, fakt hrozný.
 

[PRODÁM] rozestavěný pedestall   7. 11. 2011 / 13:27
dandee
Ak dobre vidim,posledna moja reakcia bola na Livien. Alebo mas dva nicky, ze reagujes?
 

[PRODÁM] rozestavěný pedestall   7. 11. 2011 / 14:46
kuma   
No, možná že ve skutečnosti nadává právě Livienovi, když ten radil Tobě, ale vypadalo to, že to taky může být návod na vylepšení toho původního odkazu. Vypydá to, že v těcho odpovědích ten nešťastník má docela Lukáš (pardon - guláš)...
Měls totiž asi pravdu, úsekový spínač "zapni mozek" nefunguje.
 

[PRODÁM] rozestavěný pedestall   7. 11. 2011 / 14:50
dandee
Nie vzdy mam prepnuto na zapnuto a frcim iba na stby........
 

[PRODÁM] rozestavěný pedestall   7. 11. 2011 / 14:53
kuma   
No, co jsem se přeučil na zliny tak je mi jasné, že němůžu zapínat měnič, dokud není roztočený generátor. A mozek zapínám většinou taky až pak...
 

[PRODÁM] rozestavěný pedestall   10. 11. 2011 / 13:04
Livien
Klid klid! Jsem vůbec nečekal, že by to někdo moh vzít takhle, bylo to navíc mířený na dandeeho a očekával jsem spíš reakci jako měl dandee

No hard feelings, brothers
 

[PRODÁM] rozestavěný pedestall   12. 11. 2011 / 18:10
PB   
SLEVA na 3500 Kč, poslední nabídka. Jelikož mám případného kupce na pouze na elektroniku za 3000,- tak za komplet níž nepůjdu.
 

Gonzo
Czech Virtual Air Rescue Service
MZAK
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ