FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je neděle 19. 5. 2024, svátek má Ivo Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka. Jeden příspěvek | Celý strom
HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   15. 12. 2011 / 11:04
MzM   
Stručně (pro ty, co neradi čtou romány):
začnu se zase rýpat v HW, vyrobím pro vás MJoy případně MJ16. Slibuju, že se tím budu zabývat a nebude to až příští rok. Přijímám objednávky. MJ16 bych viděl na 400,- MJoy asi o něco levněji, ještě nemám rozpočet. Poštovné je v ceně.

Podrobněji (pro ty, co se rádi ráchají ve spoustě textu):
Nasytil jsem se novou hračkou (fotografický aparát), hraním a jinými neHW aktivitami a hodlám se zase vrhnout na návrhy, drátování a zprovozňování HW, co mám ve své úžasné místnosti (viz tady někde fotka od tondeho (tuším)).
Jak to provedu. Momentálně mám rozdělanou předělávku joysticku F-16 (Thrurtmaster tuším), takže to nějak dodělám. Paralelně k tomu vyrobím plošňáček k MJoy a zkusím zprovoznit nějaký minimální sw. Původní sw k MJoy se mi moc nelíbil, kvůli automatickému nevypínatelnému centrování.
S jistou pravděpodobností mi zbude jeden MJ16 (viz střeva Suncom F-15 talon nebo http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=287486&style=2 ), který by byl k mání.
S tím MJoy mám další záměry a byl by v různých variantách. O tom asi později.

Kdo chce čekat nechť počká, kdo ne, může si pořídit jednoznačně lepší řešení od Leo Bondara ( http://www.leobodnar.com/products/BU0836A/ )

Pro info, co umí MJ16:
8 os s 10bit rozlišením
112 tlačítek, z toho asi
64 standardních,
tuším 8 nebo 16 přepínačů (cvakne se přepínačem a vygeneruje to krátké sepnutí jednoho tlačítka, cvakne se zpět a vygeneruje to krátké sepnutí jiného tlačítka)
4 rotační enkodéry
1 hatswitch

Výhody: umí toho fakt hodně, je to spolehlivé a vyzkoušené.
nevýhody: pro talčítka větší jak 32 se musí pro FS9 (a fsx tuším taky) použít nějaké udělátko třetí strany (SWMapper, HidMacros). V případě HidMacros bych to za tak velkou nevýhodu nepovažoval, tam se s tím pak dají dělat psí kusy.

MJoy. Jednodušší varianta MJ16
4 osy s 10bit rozlišením
2 osy s 8bit rozlišením
24 std tlačítek
1 hatswitch

výhody: jednoduchý, nemusí se používat sw třetích stran, levnější, menší, zdrojáky k firmwaru.
nevýhody: zatím není napsaný sw pro rotační encodery (např.) Není zatím tišťák. (ale mám dvě bezproblémové funkční verze na bastldesce).
 2x  

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   15. 12. 2011 / 12:57
kuma   
No, dost silně uvažuju o MJ16 - pořád mám rozdělanej (a nedodělanej...) model piedestalu DC-3.... (ve finále minimálně 6 os na piedestalu, další 3 osy na volant a pedály, pokud možno k tomu plynulý brždění - další 2 osy... myslím, že to dodělám až v důchodu... ale realistický páky k volantu a pedálům z Ázie, co už mám, to by stálo za dokončení! )

Jinak - Leo Bondar tam už dost dlouhou dobu píše "out of stock" - takže tudy cesta stejně nevede!
Béke, burárum!
 

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   15. 12. 2011 / 13:20
Premek
No, ale Bodnarovo out of stock plati pro BU0836A.

Nicmene BU0836 a BU0836X jsou k mani (pravda, ted pres Vanoce ne, ale opet od 2.1.2012)

http://www.leobodnar.com/products/BU0836/
http://www.leobodnar.com/products/BU0836X/


 1x  

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   15. 12. 2011 / 13:28
Fabo™   
Ja budu zas drzej a optam se mimo misu:

je, eventuelne bude, moznost generalky Saitek plynu s pouzitim Hallovych sond?
 

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   15. 12. 2011 / 14:19
MzM   
Jestli je to otázka na mě, tak nevím, nikdy jsem to nedělal.
 

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   15. 12. 2011 / 17:47
Blackrat
Kdyby to šlo, tak bych o to taky moc stál, pokud to nebude stát majlant Plyn a možná i dvě kolečka na plynovce - vyvážení a vrtule. Chvěje se mi to jak ratlík.
 

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   15. 12. 2011 / 18:29
Fabo™   
Ale rozborku jsi celkem urcite delal, to si pamatuju, a myslim ze taky za timhle ucelem, nebo ne?
 

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   15. 12. 2011 / 20:33
MzM   
no to jo, ale hallovy sondy jsem do toho nestrkal. Ty by bylo možno dát rozumně akorát do té páky. Netuším, jak bych je strkal do koleček. Ne že by to nešlo, ale takhle na koleně to prostě neudělám.
Nemám problém (za nějaké to pivo) do potenciometrů nalít trochu toho kontoxu...
 

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   15. 12. 2011 / 21:01
Fabo™   
tak jenom na kontox je to docela daleko :/ tak nic, stejne dik
 

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   15. 12. 2011 / 21:17
MzM   
..to zvládneš sám.
 

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   15. 12. 2011 / 17:08
kuknamys   
No MJoy jsem si pořídil před léty a pak jsem ho pro nespokojenost s ním vyřadil ze simulátoru. Na podzim se ke mě ta samá deska znovu dostala a já to znovu zapojil do simu a pochopil proč jsem to před léty znechuceně vyhodil. Jednak je děsné peklo tu věcičku vůbec nakalibrovat a když už se mi to povedlo, tak při dalším startu PC XPéčka MJoy prostě už nenašly a já zase ztratil nervy s touhle věcí.

Nicméně předpokládám že budu jediný komu to nechodí ? Jakou zkušenost máte ostatní ? Protože jestli vám to funguje tak jak má a já jsem pouze osamocená vyjímka, tak se prosím pěkně stavím do fronty na MJoy, protože těch 8 os s 10 bity už opravdu velice nutně potřebuji

 

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   16. 12. 2011 / 01:57
Peetrs (Robert)   
Čau, mám jak MJoy tak MJ16. Výrazné problémy s kalibrací jsem nezaznamenal. Vždy kalibruji automaticky před spuštění simu. Provádím to otočením všech osových prvku do max a min polohy.
31580 B / 600 x 338 / P1040517.JPG
 

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   16. 12. 2011 / 07:28
kuknamys   
Díky za zprávu. Takže musím ještě ten svůj kus odzkoušet na dalších PC , případně pořídit a vyzkoušet jiný kus MJoye
 

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   16. 12. 2011 / 10:02
MzM   
K tomuto mám informace.

Ve zkratce:
- u MJoy nechat osy před zapnutím uprostřed
- optimálně před letem zakvedlat všemi osami
- u MJ16 vypnout inteligenci. Spojit L3 (Centre)


Podrobněji (pro masochisty)

MJoy má ten problém, že se snaží být prudce inteligentní a po zapnutí si myslí, že máte joystick, který je momentálně v neutrální pozici (uprostřed). Bohužel si to myslí i o ostatních osách. Odtud asi pramení část problému. Druhá část s MJoy, taky souvisí s "autokalibrací", kde, když už člověk myslí na ty středové polohy, tak je potřeba nastavit rozsahy, tedy jak tu bylo psáno, pohnout všemi osami v celém rozsahu (nejlépe vícekrát). Tuto inteligenci bych chtěl v novém provedení odstranit, protože je opravdu otravná. Pokud ale provedete přípravné akce (nechat osy uprostřed (já na to mám elektrický "centrátor" ( http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=207164&lan=0&style=2 ) a projet krajní polohy všech os) i MJoy funguje vecelku spolehlivě. V reále se u letadel taky před startem kvedlá vším možným, aby se zjistilo, jestli to celé funguje....

MJ16
Tady byl problém odstraněn tím, že se dá umělá inteligence samonastavení vypnout (L3 - viz návod str. 8). Pokud jste dostali MJ16 ode mě, tak tam je std vypnutá. To znamená, že co se přečte na převodníku, to se pošle do PC. Zvídavý čtenář jistě pochopil, že "umělá inteligence" přepočítala údaje tak, aby hodnoty odpovídaly "novému" středu osy a hodnoty dopočítala od plného rozsahu.

Jakési dopočítávání hodnot se provádí i u MJ16 s vypnutou "inteligencí", takže minimálně po prvním zapnutí (po výrobě), je nutné nastavit plné rozsahy všech os stejně jako u MJoy. Vlivem sil kosmických a jiných, člověku skrytých událostí se může stát, že se hodnoty pro osy (ukládají se v paměti švábů) smažou. Pak je nutné zakvedlat/zašoupat/zatočit všemi osami znovu a je pak vše OK.

Ještě mě napadá. První verze MJ16 trpěly jakýmisi neduhy, protože měly v luftě visící nožičku a pravděpodobně ne zcela kondenzátorově vychytané hazardy (na dotaz vysvětlím). Takže se stávalo, že se touto nevhodnou konstrukcí taktéž ztrácely informace o osácha centrování bylo nutné provést znovu. U MJ16 se navíc ztrácel název a ID zařízení, což bylo ještě nepříjemnější. Takže pokud máte nevhodnou konstrukci, může to být příčina.
U MJ16 je také nutné nechat "Mode" rozepnuté. Mode sepnuté nefunguje. Teda funguje, ale špatně (na dotaz rozvinu).

Asi tak.
 

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   16. 12. 2011 / 11:03
kuknamys   
Skvělé, vyčerpávající a díky za odpověď. Zdá se tedy, že chybu mám buď v železe, anebo a což je značně pravděpodobnější - v uživateli. Dovolím si tedy, pokud je to možné, objednat jeden kousek MJ16 na další pokusy. Zbytek případně přes SZ, ať neplácáme fórum ?

Díky moc
 

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   16. 12. 2011 / 11:19
MzM   
Obávám se, že MJ16-ky v dohledné době nebudou, budu se zabývat MJoy-ama. Vylepšenýma...
Ale můžu poslat návod, případně předlohu pro tišťák. Při troše zlé vůle i zorganizovat výrobu a zaslání hotového tišťáku. Zbytek je "kopáčská práce" zaletování. Aha, pravda naprogramovaný šváb se neprodává. No, při další troše zlé vůle jsem ochoten zaslat naprogramovaný šváb.
 

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   16. 12. 2011 / 12:18
Peetrs (Robert)   
Čau,
1. prosím definuj "vylepšenýmy..."
2. už jsem se tuším ptal v minulosti. Nemáš zkušenost s posíláním dat ven přes rs232 ? Představuji si to tak že FSUIPC mi buď přes UDP nebo na serial pošle data do meho podprogramu a ja je pošlu dal pře serial do připojeneho externího AVRka kde na vývodech budu zobrazovat pomocí led stav různých value ? Rád bych aby to bylo co nejjednodužší, a neljevnější. Možná by k AVRku šel nakopat i display který by ukazoval třeba údaje z MCU.

No nic až budu mit chvilku času tak něco zbastlím....
 

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   16. 12. 2011 / 12:52
MzM   
Vylepšenýma = stejný hardware, jiný firmware. První krok bude zrušení inteligence.

O RS232 vím, že to kdysi obsluhoval i8251, připojoval jsem přes to tiskárnu, vím že se tam volí délka informace (7/8bit), že tam jsou nějké startbity a stopbity, že to šlo i synchronně. Vím, že na to má PC dírku vzadu. Tím to shruba končí. Konkrétní komunikace FS a zařízení na RS232 je pro mě zatím velká neznámá. Akorát vím, že se tímhle zabývá projekt, který se jmenuje FSBus. Tam jsou přes RS232 řešené jak vstupy, tak i výstupy z FS.
 

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   17. 12. 2011 / 08:47
kuknamys   
Nevadí, MJoy mi také naprosto vyhovuje, až bude jeden kousek tak se prosím pěkně hlásím a vůbec to nespěchá
 

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   17. 12. 2011 / 09:55
PavelBa
Pěkně prosím objednal bych si taky jeden MJoy (v souladu s tím co jsem ti už dříve psal přez SZ)
Dík předem
 

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   23. 12. 2011 / 16:14
MzM   
První krůček...
23017 B / 600 x 251 / MJoyminiv1.jpg
 

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   26. 12. 2011 / 14:02
MzM   
Vzhledem ke skutečnosti z fotografií se může vývoj MJxx částečně protáhnout. Ale slibuju, že v době nabíjení na MJxx budu dělat.

1. nastartovaný (točí se vrtule)
2. nezdá se to, ale taky nastartovaný (rozdíl na požádání vysvětlím - obojí s bleskem)
3. v letu (vzhledem k tomu, že mi to ještě moc nejde, tak pořízení tohoto snímku bylo poměrně složité ).

Není tak obratný jak bych si u vrtulníku představoval (3 kanál), ale bžunda to rozhodně je. Navíc je neuvěřitelně odolný. Spadl ze schodů, z pračky, vrazil do stromu, do plechovky od barvy, do zdi, do palce mojí ženy a přesto se mu nic nestalo, dokonce ani mě ne.
39532 B / 600 x 403 / DSC_1698.jpg
47090 B / 600 x 403 / DSC_1700.jpg
29060 B / 600 x 449 / DSC_1711.jpg
 

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   26. 12. 2011 / 14:13
mano
este asi nevrazil do svokry ze ?
 

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   26. 12. 2011 / 20:11
Lukas.wz   
Já s podobným strojem vylétl ven z domu přes balkón ve druhém patře.. Nedoporučuju zkoušet.. Ty schody zpět nahoru byly hrozný.. A vrtulník, navzdory očekávání, bez poškození..
 

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   9. 5. 2012 / 09:00
MzM   
Vzhledem k hraní si s Cx450 (foto) se obávám, že se přesouvám z producenta udělátek do role konzultanta. Na všechno čas není a potvora(heliko) mě zatím dost baví. Takže jsem ochoten poradit, slíbím i výrobu, ale výsledek bude v nedohlednu.

P.S. Visí to a na rozdíl od V200d01 to i lítá. .. a to dřevo vypadá luxusně, co?
48758 B / 600 x 403 / DSC_2895.jpg
 

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   9. 5. 2012 / 09:06
kuma   
Dřevo vypadá výdycky nádherně (do první rány...)
 

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   9. 5. 2012 / 10:44
MzM   
Tohle už je po druhé ráně... Jedna je tu někde dokonce nafocená.
 

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   9. 5. 2012 / 10:45
MzM   
..no, jako listy to většinou nepřežijí....
 

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   6. 2. 2013 / 14:12
MzM   
Ještě tu nějaké MJ16 kousky mám, tak kdo by měl zájem?
A nehlaste se všichni, zas tolik jich nemám.


MJoye budou následovat...
 

HW: MJoy a MJ16 aneb USB udělátka pro vaše udělátka.   7. 11. 2013 / 18:18
xmaker
Ahoj ta nabydka je stále k mání? Mel bych zájem o 2ks mj16 nebo jeden upravenej s alespoň 6 tocitky pro MCP na 737 díky za info Lukas
 

Czech Virtual Air Rescue Service
MZAK
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ