FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je úterý 30. 4. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Stavba letadla Jeden příspěvek | Celý strom
Stavba letadla   21. 12. 2011 / 23:22
Priskac   
Zdravim panstvo.

Po dlhsej dobe sa ozyvam a dnes to bude trocha nestandartne. Nestandartne v tom, ze by som chcel napisat nieco k teme, ktora ma zarazila a myslim ze je mojou (myslim ze aj profesnou) povinnostou sa k nej vyjadrit. Jedna sa o seriu clankov z posledneho obdobia, ktore som si precital na stranke www.aeronoviny.cz .

Viem ze na tomto serveri, sme aj vdaka mojej iniciative dospeli do stadia, ze nevyjadrujeme nazor na clanky na spominanom serveri, a v podstate drzime urcite status quo s danym serverom. Chcem by som sa zamerat trocha na seriu clankov z rubriky: http://aeronoviny.cz/category/stavba-letadla/

V prvom rade chcem napisat, ze pokial som to dobre pochopil, tak by sa malo jednat o vyvoj realneho lietadla. Pokial je tomu tak, tak by som rad poprosil pripadnych buducich samokonstrukterov, ktory si doma pomocou Google Sketchup-u planuju vyrobit lietadla tak nech podla tohoho "navodu" nerobia (usetria minimalne svoj cas, pripadne prostriedky, nervy a v konecnom dosledku aj zdravie ci zivot). Neviem kto je (a popravde rad by som poznal) autor dotycnych clankov, resp. ake su jeho technicke ci konstrukterske skusenosti, ale podla toho co som si mal moznost pozriet a precitat, tak dotycny ma trocha "ruzove" predstavy o nejakom solidnejsom technickom vyvoji. Ak by tomu nebolo tak, tak by vsetky renomovane firmy pouzivali nastroj Google Sketchup, pripadne AutoCAD. Jedna zo zakladnych veci a rozdiel medzi tym ked vytvarame produkt ktory by mal dostat nejaku licenciu a produktom ktory nema licenciu je aj software pouzity pri vyvoji, resp. certifikacia samotneho SW. Obavam sa ze Sketchup licencovany SW na technicky vyvoj nebude.

Niektori z Vas mozu oponovat s faktom o existencii domacich kutilov ktori si navrhli svoj ULL. Tento argument beriem, lenze nikto z Vas nepozna ich mieru technickeho vzdelania a podobne. Idea pana Machu, ze chce rozhybat nadejnych konstrukterov sa mi paci, ale popravde ludi, ktori maju prislusne vedomosti (pripadne aj vzdelanie), skusenosti, odvahu, a dostatocnu sebareflexiu na to aby boli schopny podobny projekt dotiahnut do uspesneho konca, je v tejto republike (a teraz beriem cele Ceskoslovensko) velmi malo. Ono, cim viac clovek do toho vidi, tak tym si viacej uvedomuje mozne zdroje problemov a myslim teraz hlavne konstrukcne. Cize ideu Pavlovi Machovi kvitujem, ale skor nez podobne navody, ktore si pamatam z casopisu "Modelist Konstruktor" (mimochodom podla mna na danu dobu technicky dobry casopis, aj ked s trocha uletenymi napadmi) by som privital napriklad reportaze z nejakych leteckych tovarni ze ako sa tvori realne lietadlo, rozhovory z nejakymi konstruktermi a podobne.

Prosim len pripadnych ludi, ktori sa rozhodnu tvorit nieco podla tej rubriky, aby si zvazili svoje skusenosti, moznosti a to ze ci im to stoji za to. Rovnako chcem navrhnut Pavlovi Machovi ci by nechcel dat k danej rubrike nejake varovanie aby to ludia nebrali ako jasny navod ako postavit lietadlo na kolene doma, pretoze veci ktore su popisane v tej rubrike su od technickej praxe nejakeho solidneho vyvoja vzdialene na mile. Ja budem danu rubriku sledovat, ale aspon podla uverejnenych clankov to budem nateraz brat s velkou rezervou.

Letu a vyvoju zdar.

Ing. Peter Priskin
FEM analyses



P.S. Uviedol som svoje cele meno a pracovnu poziciu. Chcel som tym naznacit ze sa neskryvam za anonymitu a za svojim nazorom si stojim, a nebranim sa, naopak rad ho privitam, pripadnemu dialogu na technickej urovni s autorom clanku. V pripade ze by chcel Pavel Macha, pripadne autor clanku prediskutovat niektore mnou popisane veci, kludne nech sa mi ozvu na mail ktory mam napisany tu v profile. Nejde mi o nic, len o korektne jednanie s Pavlom o ktore som sa snazil aj v minulosti.
 

Stavba letadla   21. 12. 2011 / 23:36
Tragédie v JRD
Co blbneš?
 

Stavba letadla   22. 12. 2011 / 00:52
Priskac   
Vidim ze s Pavel odpovedal, tak sice takto na dialku, ale odpoviem (radsej by som debatoval nejak priamo).

Pavle, vzhladom na to, ze som mal moznost pracovat, resp. "pricuchnut" k vyvoji realneho lietadla, a stale pracujem v oblasti highend vyvoja (pevnostne vypocty a simulacie) tak viem o com som pisal a mozno to po tomto vysvetleni pochopis aj ty ze preco ma to tak trocha, ako si napisal ty, dvihlo zo stolicky. Mal som pocit z clankov ze to vyzeralo ako navod, preto som pisal o tom varovani. Vzhladom k mojej profesii (a uz urcitej profesnej degeneracii byt pesimista z profesie a uvazovat s tym najhorsim moznym scenarom) som to zobral asi z tej najkritickejsej strany pohladu, ale beriem a respektujem tebou interpretovany argument.

K tomu licencovanemu SW, napriklad z pohladu poistovne (ak by sa nebodaj nieco stalo), tak (aj ked toto je skor hypoteticko pravny problem) by toto mohol byt problem. Myslim ze pokial nie LAA (pamatam si na prisne predpisy), tak prave tie poistovne by sa v tom mohli vrtat (predsa len ide o ich peniaze, a urcite by sa snazili najst nejake prekazky len aby nemuseli platit). Teraz skor trocha zo zivota, poviem to tak, ze ono Ti nieje vsetko jedno, ked sa mas podpisat pod nejaky projekt a povedat ze ano, dana konstrukcia to vydrzi. V hlave mas X myslienok, ze ci to co som navrhol je dobre, ci sa to nedalo urobit inac, lepsie, ci som na nieco nezabudol, ci dane zjednodusenie alebo diskretizacia je vhodne zvolena (musis, aj na fakt ze dnesna vypoctova technika dovoluje pracovat s dost velkymi technickymi modelmi a sustavami, ale stale to je o tom ze zjednudusujes) a n dalsich myslienok. (nestazujem sa na svoju pracu, prave naopak, mam rad svoju pracu, len opisujem ze ako to je) Preto som napisal to ze ten prezentovany pohlad je strasne zjednoduseny od realneho vyvoja. Uvidime co prinesu dalsie diely, a kam sa to cele vyvynie. Odsudzovat to neodsudzujem, len som chcel napisat ze prezentovany pohlad na problematiku nejakeho technickeho vyvoja je zjednoduseny.

Ako nadsenec do letectva, resp. obecne do nejakeho technickeho vyvoja Vam drzim palce. Berte to skor ako prispevok cloveka, ktory je asi az prilis "postihnuty" svojou pracou...

Peter
 

Stavba letadla   22. 12. 2011 / 07:53
Blackrat
Peťo a nemá on tentokrát trochu pravdu? Faktem jest že Sketchup (3dsmax, gmax) jsou vlastně lepší obdobou tužky a papíru. Pokud je použije jen na kreslení a ne na pevnostní nebo výkonostní výpočty (což to stejně neumí) tak proč ne? Když amatérský stavitel staví ULL éro tak taky všechno kreslí na papíry a nemá statisíce na licencovanej soft..
 

Stavba letadla   22. 12. 2011 / 08:42
Tragédie v JRD
Tak. A osobně si myslím, že stavitelé tralaláčů na začátku 90tých let NEměli nástroje, které by byly přesnější, než si to namalovat ve sketchupu.
 

Stavba letadla   22. 12. 2011 / 08:52
Tragédie v JRD
Promiň priskáči, ale toto jsou naprosté nesmysly. Pojištovně je uplne jedno, v čem jsi si tralalajt namaloval. Pojištovna řeší to, jestli to letadlo bylo schváleno pro provoz příslušnou organizací - u nás LAA. Pokud toto bylo schváleno, pojistovna dál neřeší, kterak vzniklo - tím spíš, aby řešilo, jestli jsi ho namaloval v autocadu, ve sketchupu, nebo na rýsovacím prkně.

Jak asi myslíš, že by jinak šlo pojistit staré klasické tralaláče, které vznikly na začátku devadesátek, a vznikly přesně tímto způsobem (a i ještě horšími) - proti kterým je i ten pitomej sketchup král přesnosti a rýsovacích programů?

Hledáš IMHO problém tam, kde není. Vlastně vůbec nechápu, proč jsi se zrovna do tohohle opřel ???? (ale to jsme už dořešili na fFB)...???

(apropo - dovedu si představit smysluplněji strávený čas, než sepisováním elaborátů kvůli máchovejm článkům...)
 

Stavba letadla   22. 12. 2011 / 10:03
kuma   
Doporučuju aeronoviny vynechat.

Jen šílenec by mohl něco věrně podnikat podle chaotických rad "geniálního inventora - stínového ministra letectví České Republiky", který ani neví, jak se rýsuje podle křivítek (ať pevných, nebo pružných, o těch pravděpodobně nic neslyšel), splajn mu asi taky nic neříká. Přesto káže světu, jak se má rýsovat a konstuovat letadlo.

Na případné výpady proti komukoliv z nás zde vyzvracené v soukromém blogu PM doporuruji zachovat chladnou hlavu a nerozebírat jednotlivá slůvka, je to stejně zcela zbytečné.
 

Stavba letadla   22. 12. 2011 / 12:24
Balooo   
Doktore, neblázni! To, že Dr.Mácha v nějakým ketchupu omalovává Sluku třech debilů z Péráku přece MUSÍ mít nějaký vyšší transcendentální smysl!!!

http://aeronoviny.cz/2011/12/21/buh-vzal-zebro-a-stvoril-zenu-my-vezmeme-kolo-a-stvorime-sluku/
 

Stavba letadla   22. 12. 2011 / 14:21
Tomas L.
Hlavně, k čemu ty omalovánky z fotek, když jsou výkresy Sluky za pár kaček dostupné na netu. Stačí to jen překreslit do správného měřítka a je to.

http://papirovemodelarstvi.cz/forum/viewtopic.php?t=8764
 

Stavba letadla   22. 12. 2011 / 15:58
kuma   
Já myslím, že pro někoho, kdo alespoň jednou v životě postavil nějaké letadélko (a tím myslím i létající model, rádiáka, volňáska, dvacetinku - cokoliv takového) víc než 10 odstavců stačí dva obrázky, které jsem z aerožumpy okopíroval. Takovýmhle způsobem ministr letectví nabádá širokou veřejnost ke stavbě letadla, kterému by měl být svěřen něčí život. Na prvním obrázku profil který byl zvolen, na druhém jeho prtřevedení do podoby vhodné pro konstrukci křídla, potažmo stavbu. Úsudek si udělejte sami.
28502 B / 484 x 336 / profil 1.jpg
11987 B / 481 x 186 / profil 2.jpg
 

Stavba letadla   22. 12. 2011 / 17:08
Lejzy
lol
 

Stavba letadla   22. 12. 2011 / 18:03
com304
bože to je vůl Jen by mě zajímalo jestli má vůbec tuchy co to 4412 znamená, co je to Reynoldsovo číslo a podobně. Nejvíc mě pobavilo, že všechno dělají počítače a na větrné tunely už se jen práší. Proč tedy letecké firmy platí miliony za výzkumy ve větrných tunelech, když to můžou mít za zlomek ceny z počítače? Ano, CFD (jestli víš co to je Mácho) je dobrá věc, pokud se ovšem ví jak na to. CFD je klasickým příkladem softwaru typu GIGO, nebo li garbage in, garbage out. Ovšem i za předpokladu výborného a zkušeného konstruktéra, který ví co dělá se nelze na výsledky spolehnout. Například odpor v současnosti CFD prostě neumí.. Ano, CFD hodně pomůže, ale experiment počítač nikdy nenahradí. Zkus si něco navrhnout a pak to vyzkoušet experimentálně a budeš se divit
 

Stavba letadla   22. 12. 2011 / 19:33
Lejzy
Odpor je naopak jednodussi, nezli momenty sil.
 

Stavba letadla   22. 12. 2011 / 18:25
Tragédie v JRD
Vždyť to je mácha Blemcá nesmysly, zdá se, že vůbec neví , o čem píše .... a my tady z toho děláme vědu.. To je typická máchovina - za dva týdny ho to stejně přejde. Vždyť ještě nikdy nic nedotáhl do konce

 

Stavba letadla   22. 12. 2011 / 19:55
Hermann   
Babica lítání
 

Stavba letadla   22. 12. 2011 / 19:56
Pan Letadlo   
Když nemáte křídla, tak tam vrazte dveře od stodoly.
 

Stavba letadla   22. 12. 2011 / 17:04
AJS
Klid, hlavně klid, není to nic, co by tu už v minulosti nebylo. Naprosto Tě ale Priskáči chápu
 

Stavba letadla   1. 1. 2012 / 22:19
Tragédie v JRD
Hele, vzdyt ten Mácha si staví modýlek ...
 

Gonzo
VWAC
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ