FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je úterý 30. 4. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Havárie Jeden příspěvek | Celý strom
Havárie   20. 8. 2011 / 12:14
anton
http://zpravy.idnes.cz/vytvarnik-cerny-havaroval-s-kluzakem-musel-vyskocit-padakem-pte-/domaci.aspx?c=A110819_215750_domaci_brm
 

Havárie   20. 8. 2011 / 16:34
Zdenda
Můžete prosím prosím někdo znalý k této informaci poskytnout nějaké vysvětlení?
Co je důvodem vyskočit z větroně ve 300 metrech ?
 

Havárie   20. 8. 2011 / 17:17
cumul
Pokud je větroň plně ovladatelný, tak mně žádný důvod nenapadá. V tomhle případě, byla asi důvedem přítomnost ,,umělce na palubě,,. Tohle může napsat jen opravdu idiot a nebo novinář - ,, Ústav pro zjišťování příčin leteckých nehod už letos vyšetřoval podle informací na internetu osm pádů letadel v Česku, většinou právě kluzáků. Když skončí bez vážnějšího zranění, je to spíš rarita.,,

 

Havárie   20. 8. 2011 / 17:51
tonde   
dle slov pilota se mu nereagovalo podelne rizeni, letoun nereagoval na pritazeni, cumak mu stale klesal a nemohl to srovnat, tak vystoupil. jeho teorii podporuje i to, ze kluzak "pristal" na zadech, takze mozna ani moc nekecal. Zbytek urci vysetrovani.
 

Havárie   20. 8. 2011 / 18:00
Swordfish   
Ted pisou ze spadla jedna masina Red Arows
 

Havárie   20. 8. 2011 / 18:07
Swordfish   
http://www.bbc.co.uk/news/uk-14603644
 

Havárie   20. 8. 2011 / 21:56
Swordfish   
Pilot bohužel nepřežil


http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-14602900
 

Havárie   20. 8. 2011 / 22:46
Swordfish   
http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=711443#utm_medium=newsbox&utm_source=cen
 

Havárie   20. 8. 2011 / 19:56
Tragédie v JRD
Tonde, je to duveryhodne info? V pondeli bych to "oberuškoval" autorovi toho blemcu na idnesu ...
 

Havárie   20. 8. 2011 / 20:50
tonde   
jak jsem koupil, tak prodávám... možná že jako člověk mnohým nesedí, jako pilot byl dle mého názoru v pohodě a rozhodnout se vystoupit z letadla, které nefunguje třeba jen dle osobního názoru prostě chce koule.... to éro skončilo na zemi jakoby po tlačeném zvratu, takže to opravdu vypadá na závadu... Ale neviděl jsem to a nebyl jsem na palubě Jen bych zatím v závěrech nebyl tak striktní...
 

Havárie   20. 8. 2011 / 19:58
Tragédie v JRD
Aaaa, oni už to poeditovali. Ta ranni verze článku byla příšerná.
 

Havárie   20. 8. 2011 / 23:18
Zdenda
Dík za názor, mě se ty kecy o začátečnické chybě ve zprávě moc nezdály. Jsem tedy laik, ale myslím si, že třista metrů je na opravu případné chyby v pilotáži funkčního větroně dostatečná výška a tak se také přikláním k technické závadě.
 

Havárie   20. 8. 2011 / 18:02
Luděk Ch.
Vysadil mu motor ))
 

Havárie   20. 8. 2011 / 21:49
Milan Mikulecky
To se mohlo docela snadno stát, ale pokud vím tak ho neměl vytaženej.
 

Havárie   20. 8. 2011 / 21:47
Fishbed   
hovno výtvarník
 

Havárie   20. 8. 2011 / 21:54
Tragédie v JRD
Nahodou, za Entropu bych mu dal 1*
 

Havárie - už úplně OT   22. 8. 2011 / 08:06
kuma   
Myslel jsem, že horší, než aeronoviny, neexistuje.
Existuje.
http://www.super.cz/4151-hruza-exmilenec-issove-havaroval-s-letadlem.html
Netušil jsem, jakou technikou má své dégéčko Černý nakrmené - vystřelovací sedadlo ("katapultoval se") zapisovače ("tzv černá skříňka již byla vymontována") - to je fakt síla !!! A podle toho, že jde o četnou část webu tomu (asi, možná...) část obyvatestva skutečně VĚŘÍ ! DĚS!
 

Havárie - už úplně OT   22. 8. 2011 / 08:17
Pips   
Já myslím, že podstatná část celého článku je pro čtenáře žumpy super.cz ta, s kterou Dorotkou ten kokot kdysi žil. Že vyválel letadlo, to se stává, z letadel se přeci piloti katapultují a je jasné, že po havárii letadla se hledají černé skříňky A v tomhle mají pravdu - loggery z větroňů jsou povětšinou černé a tak jsou to černější černé skříňky, než ty oficiální černé skříňky, které jsou oranžové
 

Havárie - už úplně OT   22. 8. 2011 / 08:38
kuma   

sousedovic vedlejší, ta má ještě černější !!!
 

Havárie - už úplně OT   22. 8. 2011 / 08:47
Zdenda
Ráno, po přečtení tohohle jsem chtěl dát odkaz jako odstrašující příklad "novinářské" fantazie, ale potom jsem si řekl, že takovýhle hnůj nee.
Přijde mi, že čím větší hloupost, tím se to asi lépe prodává.
 

Havárie - už úplně OT   22. 8. 2011 / 08:58
Tragédie v JRD
TO ti projde spravně Ono, ne nahodou je bulvár nejčtenější a nejprodávanější
 

Havárie - už úplně OT   22. 8. 2011 / 09:53
Zdenda
Kdysi jsem četl dost zarážející projev prof. Cyrila Heschla o stavu naší společnosti a hltání zpráv z bulváru s tím těžce koresponduje. Také jsem četl, že když propustili Hitlerova architekta Speera z vězení, čekal, že na každém rohu bude vražda nebo loupež a byl dost překvapen realitou. Celý kriminál byl totiž zásobován zprávami z bulváru. No dost už moralizování, každý si to musí přebrat sám, když tedy chce , ale chudáci ti, kteří nechtějí!
 

Havárie - už úplně OT   22. 8. 2011 / 08:56
Tragédie v JRD
S kluzákem DG 400 údajně klouzal velmi nízko a začal tak ztrácet rychlost.[/h]

Tohle je taky docela dobrá konstrukce
 

Havárie - už úplně OT   22. 8. 2011 / 09:47
Fishbed   
Slecna wolfova ma stesti ze nejdou pridavat komentare
 

Havárie   9. 2. 2012 / 17:26
Tragédie v JRD
V poslední době se na UZPLN urodilo ... a urodilo se i do tohoto košíčku- výsledkem vyšetřování jest to, že došlo k pádu na malé rychlosti, na kterýžto pilot reagoval taháním, a protože to padalo čímdál rychlejc, tak raději skočil...
 

Havárie   9. 2. 2012 / 18:09
AJS
Ale to je přeci logické a správné! Chci-li, aby letadlo klesalo, dám páku od sebe. Chci-li, aby stoupalo, dám páku k sobě. Stoupe-li a nechci to, dám páku od sebe. A klesá-li aniž bych chtěl, dám páku k sobě. Jasný jak facka! To přece ví i nejeden dopravní pilot u renomovaných leteckých společností!


Ach jo, já to říkám už leta, pilotům chybí v základním výcviku akrobacie... Třeba i ve dvojím, pokud se bojí, ale je to třeba. Ne soutěžně, ale tak, aby měl letec možnost poznat letadlo v režimech, kdy proudnice neprotékají kolem stroje tak, jak bychom chtěli. Pak to dopadne tak, že se i ve školách učí zabraňovat pádům plným plynem a "bojováním s výškou", až na to FAA musí vydat upozornění, že takhle ne, pánové, takhle to myšleno nebylo.
 

Havárie   9. 2. 2012 / 19:25
kuma   
Vidím paralelu ve "škole smyků", není-liž pravda
 

Havárie   10. 2. 2012 / 00:48
Rychlokvaška
Pominu teď letecké společnosti - Airbus měl "unstall then power" techniku v procedurách už nějakou dobu, Boeing ji zavedl nedávno, zejména v reakci na AirFrance v Atlantiku. Důvody pro opačný postup byly poměrně logické a asi i pochopitelné, ale jak je vidět v setkání s lidským faktorem neobstály. To je lekce historie a ve výcviku i přezkušování by se teď už všude měly provozovat správné postupy, které jsou v souladu s výcvikem na malých érech.

Pokud jde ale o malá éra - souhlasím, že větší důraz na pilotní schopnosti, na okrajích letové obálky nebo i za ní, je potřeba. Nemyslím si ale, že by měli všichni projít pokračovacím akrobatickým výcvikem - bylo by to fajn, ale podle mně osobně to není nutnost - důraz na předepsanou osnovu v základním výcviku, případně její drobné doplnění by mělo stačit (třebas vývrtky, nebo přesunutí nezvyklých poloh z přístrojovky). Podle mě potřebné věci v osnově nechybí, chybí důraz na jejich provedení a zvládnutí.

A pokud jde o větroně...tam mně osobně nic jiného než potlačit nikdo nikdy neučil a ani by mně nic jiného nenapadlo, nemá to přece motor

Podle mně je to sice o výcviku, ale zejména a v první řadě o osobní zodpovědnosti každého pilota a jeho schopnosti se samovzdělávat a využít pravidelné přezkoušení k procvičení kritických situaci, ne jen obnovení licence. Stejně tak pravidla pro praktickou zkoušku i následné obnovení vyžaduje řešení nástupu pádu i řešení plně vyvinutého pádu pro její absolvování a examinátor má možnost povolit jen jedno opakování a rovněž prohlásit zkoušku za neúspěšnou v případě nedostatečného provedení.

Jinak budeme pak číst pravidelně výplody idiotů jako Mácha, kterej si jedním okem přečte zprávu ÚZPLN a na jejím základě obviní instruktora a examinátora pomalu ze zavinění nehody, bez toho aby znal konkrétní aeroklub, instruktory, výcvik daného pilota a bez toho aby byl schopen pochopit, že i s dokonalým výcvikem může udělat osudovou chybu sám pilot, byť se "zvenku" zdá nepochopitelná.
 1x  

Havárie   10. 2. 2012 / 02:19
AJS
Ať se Mácha vrtá do čeho chce a vynáší svoje moudra, ani nevím, o čem píše tentokrát, na to se teprve podívám, nicméně osobní zodpovědnost je sice pro letce důležitá, ale tady jsem přesvědčený, že to je především o výcviku. To o doporučení FAA se mimochodem netýká jen velkých letadel, ale všech.

S tou akrobacií jsi teď taky narazil na poměrně rozšířený omyl, jak se řekne akrobacie, lidé si automaticky představí přemet, překrut, výkrut, souvrat, zvrat, vývrtku a kombinace výše uvedeného, a kdo tomu dvakrát nehoví, začne se hned čertit, jako že to není potřeba. Ale víš, jaká je třeba definice akrobaci dle FAA? ”Any manoeuvre involving an abrubt change in an aircraft’s attitude, an abnormal attitude, or abnormal acceleration, not necessary for normal flight”. Takže všechny situace, kdy proudnice neproudí tak, jak bychom chtěli

Jak často si třeba myslíš, že průměrný letec něco takového zažije v praxi? Podle kvalifikace při přezkoušení jednou za dva roky, ročně nebo půl roku, v případě administrativního prodlužování průkazu třeba i v delších intervalech. Ví, že teď bude následovat to a to, připraví se a nějak zareaguje. Z vlastní instruktorské zkušenosti ti můžu říct, že i ti lidé, kteří toto "minimum" mají nadrcené, zareagují špatně tehdy, pokud se nastalá situace něčím jen trochu liší od toho, co čekají. Kolik lidí třeba správně zareaguje na to, když jim při cvičném letu nečekaně vyvodíš nezvyklou polohu, pád, nebo autorotaci? Budeš překvapenej, ale minimum. Tohle je taky akrobacie. Jsem přesvědčený, že dotyčný pilot při přezkoušeních taky vybíral pády správně či přinejmenším akceptovatelně. Jednou to ale proběhlo jinak - a nečekaně. O výsledku si teď čteme zprávy.

Zeptej se jednoho zdejšího diskutéra, jak jsem ho v létě tejral na 526ce v nezvyklých polohách, autorotacích a pádech na rychlosti (to je něco, co 90% civilních pilotů nelétajících akrobacii nikdy nezažilo v praxi). A jak "snadné" je na tyhle špeky zareagovat. A to pořád při letu, u kterého se dopředu ví, že něco takového lze očekávat.


Ano, v osnovách to je, jenže se tam cvičí většinou jen ty dopředu dané scénáře, a v mnoha případech jen po dobu nezbytně nutnou. Sám píšeš - využít přezkoušení - ale to naprosto nestačí. Je to stejné jako s ručním létání na dopravních letadlech. Je mnoho dopravních letců, které ti budou tvrdit, že od toho jsou trenažéry a tečka. Sám však víš, že to nestačí a při přezkoušení na to stejně není moc čas. Tohle se neliší


 

Havárie   10. 2. 2012 / 02:41
AJS
Hmmm, tak jsem si ten jeho článek, respektive dva, v rychlosti přečet, a přemýšlím, jestli to skutečně má cenu číst. Milan Mikulecký má fakt pravdu když říká, že to už dýl jak rok nečte, protože to je jen pro masochistu (a já k tomu dodám - pro sběratele leteckých drbů).

 

Havárie   10. 2. 2012 / 05:57
Rychlokvaška
Já ti nevím Radime. To co popisuješ by byla ideální situace...ale muselo by to tak fungovat nejen u výcviku, ale i pravidelného přezkušování, nebo řekněme roční nebo půlroční občerstvovačky. V úplně ideálním případě by měl každý lítat aktivně akrobačku. Obávám se ale, že by to bylo finančně neúnosné pro většinu pilotů, tak jak je to finančně neůnosné pro většinu aerolinek. Proto mluvím o osobní zodpovědnosti a důkladném základním výcviku, ne o povinné pokračovačce. Ale je to jen můj názor, nejsem instruktor, co jsou schopní nekteří piloti vyrobit znám jenom ze zadní sedačky při vývozech mých kolegů na malých i velkých letadlech.

Taky mám možná trochu zkreslené představy o úrovni výcviku někde jinde a beru to příliš podle své vlastní zkušenosti. Já jsem už v elementárce na Blaníku zažil ostré pády a vývrtky, na malých motorových jsme dělali nezvyklé polohy a pády ve všech situacích hned od začátku a na velkých mě taky už od prvních pár simů učili deep stall, Mach tuck a nezvyklé polohy. Prostě v každé fázi výcviku i přezkoušení (které je u nás stejně vždycky z 90% výcvik a z 10% zkouška) do mě každej vštěpoval pitch/power a vzájemné závislosti rychloměru, výškoměru a vária...bez ohledu na fázi letu, blízkost obálky, nebo snad komfort cestujících. Třeba to tak není všude, nevím. Chápu, je to teorie, sterilní praxe, člověk má čas na přípravu, je to dvakrát do roka. V simu nebo v letadle s tím problém nemám, ať už jde o plánované, nebo neplánované situace. Zažil jsem ledasco a přežil. Ale jestli zareaguju správně ve stresu v krizové situaci někdy v budoucnu - to říct nedokážu, asi nikdo z nás (bez přehnaného sebevědomí). Ale myslím si, že bez aktivního lítání aspoň základní akrobačky tomu dáš víc horko těžko...já třeba bych s ní velmi rád začal. Ale chtít to po každém povinně...i kdyby jen v nějaké omezené verzi - aneb tvoje FAA definice. A zase jsem zpátky o té osobní zodpovědnosti....
 

Havárie   10. 2. 2012 / 08:26
Vita Zenisek
Tu se musím přidat k Radimovi. Píšeš, že v "v ideálním případě by měl každý aktivně lítat akrobačku". Ale to by si to měl mít taky během výcviku možnost vyzkoušet.

Pokud jde o nutnost jí aktivně létat, tak tady bych nesouhlasil. Pokud člověk projde akro výcvikem až k prvnímu akro solu, tak by to mohlo stačit. V té době je o něm už instruktor přesvědčen, že se při tom nezabije. Dostat se do toho stavu zabere (podle schopností jedince) tak 4-6 hodin. Narozdíl od instantího přezkoušení je to 6 hodin intenzivního lítání, který si myslím, že v tom člověku fakt zůstane a pomůže mu to právě v situacích, kdy na zkoumání vzájemného chování rychloměru, výškoměru a vária fakt nemá čas.




 

Havárie   10. 2. 2012 / 10:14
Kachna   
v tomhle směru se mi líbí výcvik na plachťáky. Nevím, jak k němu přistupují jinde, ale to, co dělají Kladně je v tomhle super. Během výcviku s "malým" Zdeňkem jsem si pár nezvyklých poloh, trvání na vybírání vývrtek do směru, létání větší část výcviku se zakrytými přístroji atd, a musím říci, že někdy bych si to rád zopakoval,.... Protože tohle tě donutí se naučit letadlo pod sebou cítit a reagovat na to, co se děje,... Možná je tohle muj špatnej názor, ale je můj
 

Havárie   11. 2. 2012 / 20:43
Rychlokvaška
Ahoj Víťo,

do jisté míry jsem ochoten akceptovat, že určitá část leteckých schopností a dovedností spadá do stejné kategorie (senzo-motorická paměť?) jako třebas plavání, jízda na kole, jízda autem, apod. Jsme ale lidi a obávám se, že bez pravidelného opakování jakékoliv schopnosti ztrácíme, nebo co je horší, zažíváme si jejich horší, nebezpečnější variantu - špatné návyky. Proto je podle mě tak důležité pravidelné udržování takových schopností - a nejlíp ve dvojím. Zažívám dnes a denně na sobě i na lítání kolegů spoustu takových situací a jsem vděčnej za to, že mám možnost takové zpětné odezvy - "děláš to blbě, správně je to takhle" - něco co by nemělo chybět u malého létání a proto jsem mluvil o těch pravidelných přezkoušeních - takových jako popsal Kuma (ne nadarmo jsem onehdá psal, proč si vážím lidí, kteří i malé létání berou takhle profesionálně). A popravdě bych se i přimlouval k tomu co popsal Radim - aby byly třeba dvakrát, nebo i čtyřikrát do roka, byť to je někdy těžko proveditelné (sezónní létání, dostupnost instruktorů, finance, ... ). Každé takové přezkoušení ale musí být prováděné správně - 90% výcvik, 10% zkouška. Hoďka dvě nouzových situací, nezvyklých poloh, zaobálkového létání, minipřístrojovky. Možnost pod dohledem experimentovat a zažít si situace, získat jistotu.

Jinak pokud jde o ty závislosti rychloměru, výškoměru a vária. V životě (výcvikovém i praktickém) jsem se už mockrát přesvědčil o tom, že jejich vzájemné chování a z nich vyplývající aktuální a nejbližší budoucí poloha letadla jsou právě tím co ti může zachránit život. Nemyslím tím studium budíků a mudrování nad tím proč ukazuji to co ukazují, ale schopnost letmým pohledem poznat co se děje a zareagovat. Tak probíhal můj výcvik nezvyklých poloh - oči zavřený, výhled ven zakrytý, hlava dolů a stranou. Instruktor uvedl letadlo do nezvyklé polohy, řekl teď - otevřít oči a okamžitě zareagovat, uvést letadlo do straight and level flight, třeba i bez umělého horizontu. A tahle "minipřístrojovka" (brzo bohužel možná nebožtík britský IMC rating) mi přijde ve výcviku GA lítání ještě mnohem důležitější, než "miniakrobačka".

Ideální by bylo obojí - ve výcviku i při pravidelných přezkoušeních. Ale je průchodný to zavést jako povinnost? Bude si to moct dovolit sezónní pilot, bude dostatek výcvikových letadel, instruktorů? Já si pořád myslím, že by to mělo být spíš na každém individuálně, pokud budou důsledně dodržované a případně drobně doplněné standardní osnovy. Lidi co znám to tak dělají dnes i bez předpisu a kdykoliv si s nimi sedanu do letadla. Profíci to mají v předpisech. Zbytek by si měl svůj život ocenit sám za sebe...
 

Havárie   10. 2. 2012 / 13:35
kuma   
No, taky tak docela nevím....

Mluvíme tu o plachtaři, plachtařském výcviku, plachtařském přezkušování. Pominu-li marasmickou dobu nedostupnosti dvojsedadlovek schopných vývrtky (kterou už tak či onak prakticky každý aeroklub překonal (i u nás už máme nový bílý létající autobus) - tak pravidelné přezkoušení vždycky (!) znamená pár vývrtek, zábran - a taky pády do vývrtky ze zatáčky, uváděné zkoušejícím, rychléí i pomalé, podle nátury instruktora. I můj motorový instruktor mi neustále tluče do hlavy režimy, ve kterých si mám dávat bacha a kdy stačí málo a i spořádané éro padá jaksi a kamsi - a navíc plachtařští i motoroví instruktoři, examinátoři i inspektoři mi vždy opakovali (opakují) - NIKDO PROTI TOMU NENÍ CHRÁNĚNEJ - tedy i sebecvičenější pilot, když povolí pozornost, v (mimo další) ostré utažené zatáčce na malé rychlosti spadne.

Nemyslím si, že paušální vnucování pasivní akrobacie plachtařům (pokud za akrobaci právě nepovažujeme ty pády a vývrtky - nejen uvedené, ale i nečekané) by něco přineslo.

A ještě, ale s tím se mnou jistě souhlasíš, ty kydy na bulváru jsou absolutně absurdní , za chvíli se tam dočtem, že za to, že Černý moc utáhl pomalou zatáčku na kluzáku a udělal kraksnu, může Dvořák, Dodal a Bajzík (a možná Brskovský...) .
 

Havárie   10. 2. 2012 / 17:01
AJS
My v těhle diskuzích Míro narážíme pořád na jeden problém. Ty jsi primárně dopravní pilot a všechny tyhle diskuze vnímáš očima pilota heavy metalu, kterej vidí rudě v momentě, kdy někde jen trochu zaslechne o tom, že by měli piloti velkých mašin létat něco na malých. Mimochodem, v tom se dlouhodobě shodneme, že ne.

Já jsem primárně pilot všeobecného letectví, dopravní létání je pro mě až tou sekundární záležitostí. Třetí v řadě je modelařina a čtvrté plachtění. Takže když tyhle věci posuzuju, mluvím především o GA, ostatně zmíněná havárie byla v malém letectví. Proto když říkám, že akrobacie, a hned v prvním příspěvku jsem podtrhnul, že ne soutěžní, tak mám na mysli právě to být připraven na nečekané na konkrétním stroji, se kterým létám. To totiž zabíjí (možná byla zavádějící moje zmínka o dopravních pilotech, havárie AF mě totiž doteď fascinuje). Nevím, jak to vidíš ty, ale já rozsah a periodicitu opakovacího výcviku, a teď podotknu že od plachťáku po dopraváky, považuju za naprosto nedostatečnou. Zkusit si jednou za půl roku nezvyklé polohy na trenažéru a jednou do roka na SEPu je krutě málo. Je to bohužel vítězství ekonomiky nad potřebou. Můj ideální svět by byl jednou za tři měsíce rozsáhlý opakovací výcvik a důkladné přezkoušení. Ostatně, škarohlídi se mi smějí, protože jem tenhle systém zavedl v našem "domácím aeroklubu", domácím myslím doslova a do písmene, a moje drahá má KTP alias Kontrolu Techniky Pilotáže každý čtvrtrok a po každé pauze delší jak měsíc.

Takže opakuju, aktivní výcvik v létání nezvyklých poloh, na hraně letové obálky a alespoň základní akrobacie, v pravidelných a relativně krátkých intervalech je to, co považuju za alfu omegu bezpečnosti ve všeobecném letectví ve smyslu ke ztrátě vlády nad strojem. Neznaméná to létat soutěže v akrobacii, neznamená to ani mít přislušnou kvalifikaci v průkaze, dokonce to ani neznamená létat nějaký speciál, ale znamená to mít s instruktorem, a v pokročilejší fázi i samostatně otlapkané éro ve všech režimech.

Mimochodem, zpět k plachtění, jak jsem s tím po čase začal a zalétal si i s moderními "orchidejemi", překvapilo mě, speciálně u DG-300 (dotyčný letěl v DG-400) jaké má vlastnosti v přetažení a pádu. Naprosto stabilně se sune vzduchem, moc se ani nechvěje, nekácí se, ale ani nedochází k poklesu čumáku, jak jsme zvyklí z cvičných strojů. A vyběhne z toho prostým povolením přitažení. Docela chápu, že letec, který není v těhle režimech kovaný, navíc je "plašan", vůbec nerozpozná, že je v pádu.

A to je to, o čem mluvím


P.S. civilní a vojenské letectví, to byly vždycky dva světy plné rivality a mnohdy vzájemného pohrdání. Je však jedna věc a tu naprosto otevřeně vojákům závidím - jejich systém výcviku a přezkoušení. Co, jak, na jakých typech letadel a hlavně v jakém věku se učili a učí. Mluvím opět o technice pilotáže. To nám chybí
 

Havárie   10. 2. 2012 / 17:07
AJS
PS. zase jsem se koukl na Aeronoviny a protože koukám, že s námi Pavel Mácha komunikuje nepřímo pomocí vzkazů ve svých článcích, tak i já tak učiním:

Ano, Pavle, máš naprostou pravdu, lidé by se měli vyjadřovat jen k tomu, čemu rozumí. Učiň tak prosím a nevyjadřuj se ke světu dopravního létání. Děkuji
 

Havárie   10. 2. 2012 / 17:51
kuma   
No, když už to tu padlo, tak i já žádám, aby se pan Pavel Mácha nevyjadřoval k medicíně. Děkuji.
 

Havárie   10. 2. 2012 / 18:21
Stew
Proč se s ním bavíte? Resp. - proč ho vůbec čtete? Se vám oboum divím
 

Havárie   10. 2. 2012 / 18:35
Tragédie v JRD
Cist machu .. je takovy zabavny cteni a docela dobre i na uvedomneni si, ze clovek nechce skoncit jako on

Po docela hluchém období je ted v naprosto vrcholné formě - pozadavek, aby mu dvorak (nebo kdo) zaplatil 10 mega za pomluvu to je proste k popukani
 

Havárie   10. 2. 2012 / 18:39
Stew
Zbytečná ztráta času.
 

Havárie   10. 2. 2012 / 18:46
Balooo   
Asi tak, někdo čumí na N@vu, někdo čte Aha! a my čteme Aerohnojoviny. Každý si přece občas musí odpočinout od reality.
 

Havárie   10. 2. 2012 / 18:51
pawlick
Člověk se jinde tak hezky nezasměje, jak na Hnojovinách Bačkora už není, tak alespoň todle Jen je škoda, že tam Máchoň nemá taky fórum. Mohla by být legrace
 

Havárie   10. 2. 2012 / 18:55
Tragédie v JRD
ON uz hozrusil? jeste pred casem tam nejaky forum mel a rozdaval tam rozumy, kterak se virtuálně dostal do Oxfordu a jak se stát dopravním pilotem
 

Havárie   10. 2. 2012 / 18:59
pawlick
Já nevím, asi jsem slepej, ale nic tam nevidím? Teď jsem tam po dlouhé době zavítal a je to hezké čtení Já bejt Kumou, tak trošku zmaluju ciferník. Osobní urážky nemám rád... Ale myslím, že zrovna o téhle havárii to nenapsal špatně. Nevím, školy nemám, ale docela s ním souhlasím.
 

Havárie   10. 2. 2012 / 19:02
Tragédie v JRD
Aha.. tak forum tam má .. ale nedá se tam registrovat )) To je to máchovo pojetí "diskuse o letectví " .)
 

Havárie   10. 2. 2012 / 19:01
Stew
No jó, ale David, Radim i Kuma tu jeho šaškárnu berou moc vážně
 

Havárie   10. 2. 2012 / 21:38
AJS
Ona pro nekoho, kdo pamatuje i relativne rozumne doby ke konci devadesatych let, je to smutna a tezko zapomenutelna historie...
 

Havárie   10. 2. 2012 / 23:19
kuma   
Neberu ho zas tak vážně, ale ona to totiž není šaškárna.

Pavel Mácha má za sebou řadu lidí, které využil a podvedl, nejen rotorovými listy RC vrtulníků, i tady na péráku to s ním občas někdo zkouší pod dobrém - aby pak napsal never more! - a Mácha se s tím chlubí na aeronovinách a o sobě dál píše, že je "nejvzdělanější osoba v ČS letectví" (a myslí to vážně) a při tom svými "upozorněními" dělá naší republice a letectví ve skutečnosti jen ostudu.

A tak je jistě možné mlčet a koukat se, jak si další nabíjejí hubu, nebo se taky čas od času mohou věci nazvat pravým jménem. Možná že pak aspoň někdo prozře o chvíli dřív, než by mohl způsobit nějakou škodu.

No a možná že právě proto, že jsem od začátku volil tu druhou cestu a nemám problém napsat otevřeně, co si o P. Máchovi myslím (a že s takto nemocnými lidmi mám profesně občas co do činění, tak možná vidím některé věci dřív nebo zřetelněji, než někdo mimo zdravotnictví), tak je logické, že pak ke mně P. Mácha cítí takovou nenávist, že když o mně chce něco napsat, zcela nad sebou ztrácí kontrolu. No a v tu chvíli to pak dojde každému alespoň trochu rozumnému člověku, kdo jeho výplody čte, co je vlastně Mácha zač - a plní to svůj účel
 

Havárie   10. 2. 2012 / 23:25
Tragédie v JRD
dej bacha.. aby taky po tobě nechtěl odškodny 10 mega za to, že mu kazíš pověst
 

Havárie   11. 2. 2012 / 02:25
AJS
Ne-na-po-vi-dej!
 

Havárie   11. 2. 2012 / 09:13
tonde   
tak pro mně osobně směr jakým se to dnes ubírá je překvapující a nečekal jsem to...
 

Havárie   11. 2. 2012 / 09:38
pawlick
Ty vole, teď jsem to četl, to je docela síla. Mácha se asi zbláznil, ne?
 

Havárie   11. 2. 2012 / 09:45
Hermann   
takhle to dopada, kdyz budete zrat makrobiotiku
 

Havárie   11. 2. 2012 / 09:46
pawlick
To vypadá spíš na otravu destilkou Kdyby byl Mácha chlap, tak přijede do Čech na simbír a mohou si to všechno vyříkat
 

Havárie   11. 2. 2012 / 11:22
Kachna   
třeba by jsme ho ještě rozchlastali a byla by to dobá kalba,.... Defakto destilku pijeme taky,....
 

Havárie   11. 2. 2012 / 14:21
Hermann   
ja nechci aby jel do Cech natoz na simbir .. pokud mam zvracet, at je to z chlastu
 

Havárie   11. 2. 2012 / 20:20
Tragédie v JRD
Vzdyt by ho zavřeli, sotva by překročil hranice
 

Havárie   12. 2. 2012 / 18:34
Karel
Čéče, trochu jsem se nechal posledních pět let unést půstem a destilkou, ale už je to dobrý... Teď se vracím k méně extrémním pokrmům, jestli mi rozumíš...
26853 B / 600 x 450 / 12022012.jpg
 

Havárie   11. 2. 2012 / 12:43
Lowmick   
Ted jsem na to taky kouk... to je fakt cvok... "investigativní akcí novinářů ze serveru Aeronoviny.cz jsme zjistili, že skryt pod nickem “Kuma” napadáte našeho šéfredaktora Pavla Máchu"

Opravdu me prekvapuje, jak moc cloveku hlasajicim o sobe takova moudra muze lezet v zaludku flight simulatorove forum...
Vzdyt to uz je prece uplne nelidsky delat ze sebe verejne takovyho blbce a byt uplne kazdemu pro smich. Kdyz by se to tykalo jenom zabomysich valek s perakem, tak nereknu, ale kdyz uz je za vola vsem co ho v tomhle state znaji... amazing.
 

Havárie   11. 2. 2012 / 10:12
Stew
Bezvýznamná šaškárna...
Hlavně mu tu dělejte reklamu.
 

Havárie   11. 2. 2012 / 16:33
AJS
Vzdyt rikam, tonde, cele je to smutna historie. Do jiste doby jsem veril jednomu jeho kamaradovi, kdyz rikal, ze si z toho vseho Macha jen dela srandu, "jak mu na to blbecci skacou". Jenze nejak v poslednich dvou letech zjistuju, ze to tak neni, ze neco fakt neni v poradku

Kuma se musel jako jeden z mala trefit do slabeho mista, vyvolat hysterii o velikosti (Dvorak x Dodal), to cele umocneno na Stano Bajzika, to je zasah!

Myslim, ze pro kumu ted nebude jednodussiho nic, nez sehnat kontakty na lidi z te afery s listy. Stacilo mi par minut u vyhledavace a bylo to na svete
 

Havárie   11. 2. 2012 / 20:33
Tragédie v JRD
Tak pro okumu nebude nic jednodussiho, nez si z webarchive stahnout Machovy clanky na tema dehonestace Kumy, co Macha dneska pro jistotu smazal ... plus do toho zapojit jeho vytvory za posledni dva dny... a Muácha si může svejma virtuálníma 100 klackama tak maximalne utřít pozadí.
 

Havárie   11. 2. 2012 / 20:24
Tragédie v JRD
Mno nic... Asi teda Máchovi taky pošlu návrh na smír a požadavek na zaplacení újmy na dobré pověsti ve výši 3 000 GBP za to, co o mě zveřejnil (a stále visí na aeronoinách) ... Ať se taky chlapec nenudí ..
 

Havárie   11. 2. 2012 / 20:54
Kachna   
jenom 3000 britokreditů: vždyť píše, že je pod USA jurisdikcí, tam z něho vyrazíš i mega USD


Redakce nenese odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků ani neručí za skutečnou identitu jejich autorů.
Jména redaktorů nejsou z bezpečnostních důvodů zveřejňována viz (případ Bajzík)
Server Aeronoviny je fyzicky umístěn v USA a nespadá do jurisdikce České republiky ale do jurisdikce USA
 

Havárie   11. 2. 2012 / 20:58
Tragédie v JRD
Server ať je u všech čertů, ale mácha se schovává v UK, takže si může (i s celou svou redakcí, která mu poslední tři dny zjišťuje Kumovu identitu) trhnout s USA jurisdikcí ... levou zadní

A vůbec - ono by stačilo se spojit s tou jeho českou známou, přes kterou provozuje ten svůj pseudopodvodnej eshopek na falešný rotory...
 

Havárie   11. 2. 2012 / 21:02
Kachna   
že by investigativní reportéři byli vypuštěni ke zjištění její identity a koukli se na celou věc? Nu, což pánové, vypusťte Krakena,....
 

Havárie   12. 2. 2012 / 13:56
Tragédie v JRD
Hele.. zkus si dát do googlu pavel mácha exotopedia Začíná to být docela profláklé a známé ) A jinak bych se Máchových investigativních snah moc nebál - dyť on ani nebyl schopnej najít autora exotopedia a momentálně si myslí (a možná už dělá i trestní oznámení), že exotopedii dělá jeden z exotů, kteří tam figurují Boha, to je komik.
 

Havárie   11. 2. 2012 / 21:11
Kachna   
o, zeptáme se našeho modelářského odbojáře?

http://mapacze.blogspot.com/2012/02/jak-sem-hledal-pravdu.html
 

Havárie   10. 2. 2012 / 18:56
Tragédie v JRD
Ale prd... Nevíš , co je dobrý
 

Havárie   10. 2. 2012 / 20:52
Tragédie v JRD
Koukám, že z Tebe má Mácha nějaký ultra komplex....
 

Havárie   10. 2. 2012 / 21:37
AJS
Spis z celyho Peraku....
 

Havárie   12. 2. 2012 / 11:02
Kachna   
Asi největší z kumy. Ten dosáhl na další laťku oproti Tragédovi a Dušínoji,.... Odkaz od jednoho přítele, co sem už neodepisuje,...

http://abecedalekaru.cz/mudr-vaclav-pospisil-ceska-lipa/
 

Havárie - OT - střet s Pavlem Máchou   12. 2. 2012 / 11:46
kuma   
Původně jsem už do tohoto stromu přispívat nechtěl, je to zcela od tématu původního stromu - ale když už je zde zmíněn tento odkaz, ještě odpovím.

Zjevně jsem se stal obětí nemocného člověka.

Sprosté a skutečně hrubé urážky, kterými mne na aeronovinách P. Mácha nedávno častoval, jsem zdokumentoval dřív, než je nyní potichu promazal, a mohu i svědecky doložit, že takto byly na aeronovinách po dost dlouhou dobu zveřejněny. Nijak veřejně jsem na ně ale nereagoval, snažil jsem se Pavla Máchu v další eskalaci jeho zájmu o mne nepodporovat - ale bylo to marné.

Jeho předstírání, že nezná mou identitu, je úsměvné - je členem našeho fóra a má tedy přístup k databázi členů (což vše bylo omezeno, až když byl pro hrubé porušení pravidel fóra jeho statut administrátorem pozastaven - tedy přinejmenším volný přístup po dost dlouhou dobu měl)

V daných souvislostech kterýkoliv vyšetřovatel PČR, soud, rada aeroklubu, management nemocnice či kárná komise České lékařské komory a kterákoliv další insituce, na které právě P. Mácha rozesílá další pomluvy mé osoby, bude od prvního čtení vědět, o co jde.

To, co Mácha nazývá "agresivní odpovědí" je tento mail (cituji doslova, je to odpověď na jeho výzvu):
------------------------------------------------------------
Pro svá tvrzení, která zmiňujete, mám důkazy.
Navíc - nikoho neurážím, vulgárně nikomu nenadávám.
To se bohužel o aeronovinách říct nedá. Vulgární urážky mé osoby, navíc otevřeně z pera "šéfredaktora internetových novin" jsou na aeronovinách zveřejňovány opakovaně a již delší dobu, nyní dokonce s jasnými invektivami vůči mé odborné způsobilosti, s poukazy na riziko úmyslného poškození mých pacientů a na korupční spolupráci s farmaceutickými firmami.
Bohužel již mnoho lidí z mého okolí tyto vaše články četlo, nyní včetně jednoznačných odkazů na mé soukromí, mé osobní kontakty a na mé pracoviště. To se samozřejmě velmi dotýká mé osobní a profesionální cti.
Pokud tedy na stránkách aeronovin nezjednáte okamžitou nápravu - tedy okamžité (!!) odstranění všech článků, obsahujících urážky mé osoby, včetně všech zmínek, kde mou osobu označujete výrazem "kumodebil", nezbyde, než se nápravy domoci soudní cestou.
MUDr. Václav Pospíšil
----------------------------------------------------------

Druhý příspěvek na serveru "abecedalekaru" jsem já nepsal, naopak, neznámý vtipálek, který zřejmě Pavla Máchu dost zná, mi usnadnil práci s hledáním některých odkazů.

Takové situace se lékařům občas stávají. Je to pořád lepší, než když si jednoho kolegu, uznávaného odborníka, vyhlédla jedna jeho jednodušší pacientka a sedla si s kufry před jeho dům na chodník. Byl zrovna v zahraničí na sjezdu, když hlídka PČR, která jela kolem, která si nechala plačící zbědovanou ženou vylíčit, že je ženou pana docenta - a on ji sprostě vyhodil z bytu, se jako rázné rameno zákona dobouchala na dvě nedospělé děti v bytě (můj kolega byl obdovělý) a bez velkých cavyků pacientku se všemi krámy nastěhovala do jeho bytu. Peripetie, kterými pak kolega musel projít, aby vše "vysvětlil a doložil", vydaly na dlouhé vyprávění. Případ se uzavřel, až když pacientka s provinilým úsměvem na policii přiznala, že pana docenta už roky miluje a jeho ženou by se vlastně chtěla stát...

Život je pestrý.
 

Havárie - OT - střet s Pavlem Máchou   12. 2. 2012 / 12:26
Létající myš   
nějaký čas jsem tu nebyl a to co čtu je fakt síla. Ten člověk musí být asi nemocný a taky v životě hodně nešťastný, když živí v sobě takovou zlobu. Bohužel i tací lidé jsou mezi námi a co je horší motaj se kolem letectví a blbnou ostatní.
Držím palce Myš
 

Havárie - OT - střet s Pavlem Máchou   12. 2. 2012 / 13:25
Tragédie v JRD
By me zajimala ta "rozsahla investigativní činnost", kterou musel vynalozit aby nasel tvoje jmeno aprijmeni .)
 

Havárie   12. 2. 2012 / 13:49
Tragédie v JRD
Koukám, že mácha to kapku nerozdejchal a trošku ty komentáře pod doktorovým profilem na abecedě lékařů vylepšil....

mimochodem, všimli jste si, že najednou nejsme "simulátorčíkový plebs", ale "odborné letecké fórum"? .)
 

Havárie   12. 2. 2012 / 17:19
Kachna   
no, koukám, že asi trpím rozdvojenou osobností, když přispívám ke Kumovi, ano o tom nevím
 

Havárie   12. 2. 2012 / 18:43
Karel
Netrpíš. Užíváš si to, né přece...
 

Havárie - Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 14:01
Rychlokvaška
Mácha má spoustu ultra-komplexů

Z lidí kteří dokázali víc než on (čili skoro všichni), z lidí kteří jsou v 25 letech dál než on za téměř dvojnásobek, z tloušťky, z dopravního létání, z doktorů, z úvěrů jako investic do vzdělání, z uniforem, z nedestilované vody, z diskusních fór po celém internetu... )
Hlavně ale z Péráku...taky proto ho pravidelně čte a prohledává...musí to být dřina

Pérák totiž, byť je to původně "jen" fórum o simulátorech, je svým obsahem a spektrem lidí kteří ho navštěvuji, o několik řádů jinde, než jakýkoliv Máchův pokus o "fórum". Ostatně to platí asi pro jakékoliv fórum - Máchovy megaprojekty jsou vždycky jenom trapnou prázdnou schránkou, kde nikdo jinej než Mácha nechodí, natož aby někde něco psal

Na Flightsim chodí a aktivně píšou lidi co hrají i seriózně lítají simulátory, lítají RCčka, piloti všech typů malých letadel pro radost, profesionální GA piloti, dopravní piloti, vojenští piloti, doktoři, lidé co pracují v aerolinkách na spoustě pozic, cabin crew, lidé od velkých letišť, aeroklubů, leteckých firem, právníci, řídící letového provozu, programátoři, novináři a autoři leteckých časopisů a serverů a spousta lidí všech ostatních profesí, které pojí láska k létání...a je mi velkou ctí řadu (troufám si říct většinu) z nich znát osobně. Ostatně to, že se tu známe osobně mezi sebou a neschováváme se za nějaké nicky, je takovým základním kamenem tohohle fóra - což ten vůl zjevně nepochopil. Člověk tu sice mezi přispěvky najde spoustu plevele, ale mezi ním neskutečnou studnici zkušeností, vědomostí a zážitků.

Naproti tomu na všech Máchových serverech najde člověk jenom jeho debilní nápady, megalomanské projekty, které končí po čase v koši a zklamáním všech chudáků co se do nich zapojili a diskusní fóra kde diskutuje...Mácha s...Máchou Jediným autorem a přispěvatelem je jakýsi Pavel Mácha, jehož leteckou odbornost a profesionalitu máme všichni uznávat, ale zatím nebyla nikde vidět...A přes jeho snahu stavět se do úlohy odborníka na letectví, studovaného na všech typech leteckých oborů (jak to bylo doopravdy není příliš velké tajemství - obrázek si člověk udělá snadno z Máchova vlastního vyprávění, vlastních zkušeností se školami o kterých píše, i z internetu), skutečný uznávaný odborník...jakoby neexistoval...nikde mimo Aeronoviny.cz

Trochu mi totiž nesedí celá řada titulů, odborností, kvalifikací, studií, praxe a zážitků na jedné straně a realita osobnosti Pavla Máchy na straně druhé. Bývá totiž zvykem, že osobnosti takového formátu ve věku v jakém je Mácha najdete v managementu velkých firem ze všech oblastí letectví, ve vývojových kancelářích významných výrobců letecké techniky, na pozicích chief pilotů a chief training managerů velkých aerolinek či jiných leteckých společností, píše se o nich v časopisech v sekci "přestupy týdne, měsíce, roku". Jsou významnými a pravidelnými autory článků významných světových leteckých periodik, přednášejí na konferencích, prosté vyhledání na internetu odhalí úctyhodnou kariéru. Prostě je o nich v celém světě slyšet, zmínka jejich jména nenechá nikoho na pochybách o koho jde. Taky nejsou jaksi...napůl neexistující a řádně registrovaní. Naproti tomu profilem Máchy jsou Aeronoviny a Půst a řada dalších prázdných webů s nulovým obsahem. Příspěvky mají nulovou informační nebo odbornou hodnotu, vpodstatě se jedná jen o pomluvy, kritiku všeho možného, proložené kradeným obsahem a až patologickou dezinformací.

Kde je onen odborník na letectví Mácha? Pracuje na tajném projektu pro vládu? Nebo vším tím profesionálním světem, přesto, že pro něj má navýsost kvalitní předpoklady, opovrhuje stejně jako třeba dopravním letectvím? Nebo si prostě zvolil svou freelance cestičku a kdyby se mu nás zželelo, tak nastoupí jako CEO do nějaké velké společnosti?
Nebo je to všechno jinak a Máchu nikde nechtějí, protože vlastně nic neumí a jeho CV je k pláči ?!
Kdo ví...

A co je na tom všem nejlepší? Pavel Mácha, jehož servery plné pomluv jsou zcela uzavřené a nepřipouštějící zcela žádnou diskusi se neustále ohrazuje, že o něm někdo něco píše a on se nemůže bránit. Čili mantrou jeho vlastních projektů A přitom jediný důvod proč se nemůže bránit na Flightsimu a řadě jiných serverů je pouze a jen proto, že hrubě porušoval jejich pravidla a proto byl jako obtěžující uživatel vykázán

A tak bude Mácha psát pořád o Flightsimu pohrdavě jako o simulátorčících, pěkně seshora, jakoby on byl pěkně nad námi jako dozor, jestli si malé děti hrají hezky správně...svatá prostoto

Zvykej si Mácho, tak jak se cítí ti, jež pomlouváš a otravuješ, tak se budeš cítit taky - vlastní vinou. Ostatně ten systém cenzurovaného publikování pomluv bez možností dotyčných se bránit - to je tvůj vynález
 

Havárie - Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 15:04
Létající myš   
To je už vrchol co předvádí Mácha, pod mým jménem na stránkách MUDr Pospíšila pozměnil příspěvek z našeho fora na :
Andrej Tomaševič - Létající myš (dnes v 12:30)
Ten primář musí být asi nemocný a taky v životě hodně nešťastný, když živí v sobě takovou zlobu. Bohužel i tací lidé jsou mezi námi a co je horší motaj se kolem letectví a blbnou ostatní. Držím palce v boji proti proti přivandrovalcům do letectví Myš

Takže si přidal další odbornost PLAGIATOR
 

Havárie - Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 15:18
Pan Letadlo   
Vrchol je to, co předvádíte vy, jelita. Kdyby jste se starali o sebe a nechali ho žít, tak by byl klid. Zatímco on z vás má srandu a baví se, vy se tu můžete podělat a píšete tu rádoby chytré elaboráty. Čím víc sraček tady vyplodíte, tím víc on napíše na ten svůj blogýsek a tak pořád dokola. Kdo to tu furt má číst. Udělejte si s máchou videokonferenci na skypu a vytrhejte si navzájem čudlíky z klávesnic.
 

Havárie - Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 15:28
Premek
Bože, do koho's to dušu dal?
 

Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 15:45
Algy   
Má pravdu, předsedo. Tohle na Péráku opravdu nemá co dělat! Pokud tady má několik jedinců nějaký soukromý problém, ať si ho vyřeší soukromou cestou a neléčí si svoje mindráky na fóru o simulátorech.
 

Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 15:56
Premek
No, má i nemá. Co by jsi dělal v myšákově případě Ty?
 

Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 16:19
Kendy   
Hovno, tohle sem prostě nepatří a tečka. Do mě se tu navážíte, jak pořád vidím rudě a ted jste to vy..co se tu mužou posrat vzteky. Vyserte se tu na to a uděláte nejlíp. Stejně se nic opět nevyřeší.
 

Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 18:56
Lowmick   
A proc se tady prosim te vyjadrujes sproste jako vidlak?
 

Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 20:06
Swordfish   
Kendy je prostě pruďas a tak to napsal jak to cítí.Má ale pravdu v jedné věci...každá reakce na jaký koliv výplod Mr. Máchy neudělá radost nikomu jinému než Mr. Máchovi osobně a bude mít zas o čem psát do svého rádoby aeroplátku.Pokud ho začnou všichni ignorovat nebude mít na co reagovat a bude to jako když hrách o stěnu hází.
 

Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 20:42
Tragédie v JRD
On Mácha na to, aby měl na co reagovat většinou nečeká - on právě proto, když se o něm někde nepíše, začína pomlouvat... a pak v tom pokračuje. Mlčíš o něm - stalkuje a pomlouvá, aby se o něm psalo. Začneš o něm psát - v akci jen pokračuje... Takže si nevybereš

Kendy a Letadlo si už na aeronovinách zasloužili odměnu ... pohladíme po vláskách, cukříček dáme... styděl bych se, že o mě mácha napsal, jak jsem hodnej a chytrej.
 

Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 20:54
Swordfish   
No je to smutnej příběhNevím jak to napsat a nesklouznout k vidlácké mluvě):
JE TO HOLT ČLOVĚK MDLÉHO ROZUMU slušně řečeno.......tedy pokud se v jeho případě dá hovořit o rozumu.
 

Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 20:52
Lukas.wz   
Kendy, jak s tebou normálně souhlasím, tak s tímhle souhlasit nemůžu.. Nejde teda jen o tebe, jde i o těch pár, co se ozvali s tím, že pokud má, jak to někdo předtím nazval, "místní elita" osobní problémy, tak to sem nemá tahat, tak je to celé jen o tom, že jste zapomnětlivý..

Jestli se nepletu, celé to začalo u "Piloti / Strojníci".. Do té doby jste nikdo, až na vyjímky, nevěděli, že nějaký PM je..
Ve zkratce, všichni se tu bavili nad tím, jak je někdo schopný vyblít takovej text.. Když se kluci piloti začali bránit, že je to prostě výplod chorobomyslného člověka, začal se bránit PM.. Zjistil, že existuje tohle fórum a začal rejpat do péráku, do simptáků a do Jirky Masníka.. To už se Vás snad týkalo, ne? Plno z nás zjišťovalo, co se děje, že nejde pérák.. Jirka si taky mohl hodit nohy na stůl, vyprdnout se na celej pérák a nazdar.. Ale neudělal to i přes to, že ho PM tahal slovníma sračkama všeho kalibru..
A teď, když se rejpe do několika z nás, tak sklopíte hlavu s tím, že to nevidíte a že to sem nepatří? Ale patří! David Dosoudil, TvJZD, Priskač, JirkaMasník, doktor a i ostatní jsou prostě odtud a jen brání slušnost, letectví a tohle fórum.. To, že to přeteklo do osobní roviny není kvůli tomu, že jsme to tak chtěli ale jen proto, že PM to asi jinak neumí..

A že třeba aeronoviny nečtete a aeroklubu jste jen párkrát slyšeli?! No a co? Tady jde už o to, jestli jste slušný lidi a jestli máte čest.. Nejdřív piloti, pak pérák, teď doktor a přístě to třeba budete vy.. A taky se vám to nebude líbit..

Doktor od začátku píše na rovinu, nepíše slova jako "Máchodebil" atd. i když by mohl použít stejné zbraně jako PM a i když to tak nedělá přeci to schytal.. A to vše jen proto, že chodí sem na pérák a proto, že nesklonil hlavu před těmi výplody..
 

Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 21:06
miskinh
Líp bych to nenapsal
 

Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 21:20
Kendy   
"A taky se vám to nebude líbit.." bohužel to je to jediný. Nic s tím bohužel jiného neuděláš a kecama tady na péráku už vůbec ne. Jen se tu bude kolem toho bezvíznamně krofat, poroste tu stromeček ve kterém si všichni kdo maji to nutkání se jakýmkoli způsobem vyblejt, vyblejou, protože to považujou za správné a morální a tak by to měl udělat každý, kdo jest správně smýšlí a má všech pět pohromadě.. Jenže ukaž mi tady někoho, kdo tu těmahle kecama za celou tu dobu zmohl něco jiného, než jen další psanej žvást na ukor protistrany. Mě už pomlouval kde kdo, vláčel mě a i přes to, že se mi to nelíbylo...tak nezbejvalo nic jiného, než to ignorovat a jít si svou cestou, o které jsem přesvědčen že je správná. To ses tu tímhle co si napsal, chtěl zalíbyt několika lidem??? Pamatuju si, jak ještě před dvouma rokama, tu nebyla zmínka o nějakém PM a vedli se tu obyčejné žabomyší války o FS a jiných věcech. Pak to sem nějakej zhrzenec přitáhnul, dokonce tu někdo donutil přijít PM až sem. Vznikla tu trapná přestřelka nějakých argumentů v podobě psaného textu. Ti co měli potřebu si nad tím odplivnout, tak si odplivli a co bylo jako dál???? Hovno, nic se nestalo, zůstalo jen u keců a hecování. PM si z toho nic nedělal a dál se vám pošklebuje a pošklebovat bude a vy se tu nezmužete na nic jiného, než zase jen písemně oponovat. Zejtra si přečtete další špínu na sebe a tak to bude pokračovat dál a do nekonečna, než vám v těch palicích dojde, že to nemá smysl. Druhým tu kážete, jak jsou emočně vypjatý a přitom se tu chováte uplně stejně. Jako malé děti co se přou, čí polovička pískoviště je větší a čí bábovička je smysluplnější. Chyba byla to sem už tenkrát vůbec tahat a tohle je jen důsledek a důkaz toho, že to nikam nevede. Jsou tu jen urážky z obou stran a "soutěž" kdo napíše větší elaborát" kterej bude jen na oko bez jakékoli emoce slušně napsán a přitom si dostatečně rejpne. Sere to jen vás několik málo jedinců a všem ostatním to tu jen kazí chut cokoli sem přispívat nebo číst. Ostatním je vaše válka s PM většině ukradená. Beru normální hádku ale tohle co tu předvádíte je jen pouhé volání "hoří" a hasíte to benzínem.
 

Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 21:25
kuma   
No ale podívej se, kolik jsi sem dnes napsal ty - o kolik se ten zbytečný strom prodloužil - kdybys sám dodržoval co píšeš - stačil první příspěvek - a pak - mlčet. Problém je, že celé, cos teď napsal, platí úplně stejně i na tebe. Zkus se tedy podle toho zachovat - a už to tady nech ležet.
 

Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 21:29
Kendy   
nápodobně.
 

Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 21:33
Tragédie v JRD
Tak nepřispívej a bude příspěvků polovina... Nemluvě o tom, že tady o ignorací něčích příspěvká (a o znechucování jiných takovými příspěvky) výkládá moudra někdo, kdo když sem napíše někdo mladší než 25, tak dostává hysterickej záchvat a omezuje se na slovník dlaždiče z pomocné školy.

Můžu tehle text použít (v podstatě doslovně), až si tady budeš honit svý ego (nebo kompenzovat velikost něčeho .. raději nebudu domýšlet čeho) na mladoších, co dostali flightsim pod stromeček a ptaj se občas poněkud přihloupě...? V podstatě popsal sebe.
 

Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 21:33
miskinh
Já nevim, ale když se tu objeví strom, ke kterýmu nemám co říct, tak ho prostě nečtu a hotovo. Píšeš tu o egoistech a přitom si tu usurpuješ právo rozhodovat o tom, o čem se na péráku má psát a o čem ne. Jak vidíš, spoustu lidí tohle téma zajímá. To, že tebe ne ještě neznamená, že by se tu o tom nemělo psát. Lukáš ti, myslím si, docela dost dobře napsal, jak se to týká a jak to souvisí s pérákem. Btw., uvědomuješ si, že sám přispíváš do stromu a "hasíš benzínem" tam, kde ti to u ostatních vadí? Ale jinak nic ve zlym Kendy, respektuju tvůj názor, samozřejmě.
 

Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 21:48
Fishbed   
A dost. Dlouho jsem přemýšlel jestli se mám zapojit. Dění na aeronovinách nebo kolem P.Máchy nesleduju už z principu ale to co tady píšete, tak z toho už je mi blbě!!! Pérák už nějakou dobu není fórum o simulátorech. Hodně lidí tu poznalo nejlepší kamarády (tím myslim i sebe) a když se někdo začne navážet do kamarádů tak dáte ruce od toho, otočíte se zády a napíšete "to sem nepatří" Když měl Tonde radost, že se mu narodil vnuk, poslali jste ho v podstatě do pr*** s tím, že to sem nepatří (trochu mě to mrzelo ale budiž, od té doby by mě ani nenapadlo sem napsat cokoliv z osobního života) a když tu někdo náhodou sebere odvahu k tomu, aby se na něco zeptal, odpověď bývá často. "Máš google" "zkus hledat" "já to vim, ale zabere to jen 5 vteřin tak si to najdi sám" Teď když si na Aeronovinách P.Mácha začne brát do huby někoho kdo pro pérák něco znamená tak to beru osobně i já! Máchu neřešim, názor mám, nevím proč bych ho měl ventilovat ale z toho co tu někteří jedinci píšou se mi zvedá kýbl!

Poroučím se pánové, jdu blejt!
 

Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 22:01
Kachna   
njn, zlatá Bačkora,....
 

Mácha a Flightsim   13. 2. 2012 / 20:22
happypetr   
Jdu blejt s tebou..........a myslím to upřimně,ať je to Radimmm,Kendy,schizofrenk Mácha,nebo někdo další,prosím přečtěte si úvod na této stránce viz. avizováno nejméně v přízpěvcích po cca stoosumdesátépáté:
Tyto stránky jsou věnovány všem, kteří si rádi občas zalítají v Microsoft Flight Simulatoru nebo X-Plane s českými/slovenskými letadly a vrtulníky a to nad Českou republikou nebo Slovenskem. Najdete zde ke stažení nová letadla, panely, zvuky, krajiny a další věci - určeny jsou pro Flight Simulator 98/2000/2002/2004/FSX, případně CFSI/II/III, případně X-Plane a nějak se týkají ČR nebo SR.
Lépe to vyjádřit neumím.....
 

Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 16:20
Algy   
Ignoroval bych ho stejně, jako to dělá i zbytek světa.
 

Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 16:22
Kendy   
jenže to by tu nesměli bejt tyhle "namachrovaný experti" co neviděj než na špičku svého nosu.
 

Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 16:11
Létající myš   
Já s ním nemám žádný osobní problem. Jen jsem chtěl, aby se vědělo, že na lékařském webu bylo zneužito mého jména a pozměněn můj příspěvek z tohoto fora.
To považuju za dost zásadní a proto jsem to tu napsal.
Jinak mi je dotyčný odborník a novinář zcela u .......
 

Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 16:21
Kendy   
a co si tim vyřešil, když si to sem napsal???? Taky hovno....jen si rozšířil tenhle stromek a další kus zbytečného, co tu nemá co dělat.
 

Mácha a Flightsim   13. 2. 2012 / 07:26
Létající myš   
Tvá reakce a házení hoven mě docela zamrzela. Zvláště od tebe.
Doufám, že jsi vychladl a tak se ti pokusím vysvětlit proč, jsem to sem dal.
A vůbec si nemslím, že to sem nepatří.
PM zneužil mé jméno a pozměnil příspěvek a to na odborných stránkách tak, že příspěvek vypadal, že jsem napadl Kumu. A to příspěvkem na tomto foru. Protože Kuma je členem tohoto fora , tak jsem musel reagovat a to tady. Jinde to prostě nejde, proč to tu jiní už opakovaně vysvětlili . A co jsem tím vyřešil? Jen takovou drobnost. Ohradil jsem se proti plagiatorství a pocitu, že jsem na straně pana Máchy a podporuju ho v jeho útocích na lidi na tomto foru. . Pokud budu mít potřebu někoho peskovat, tak to udělám osobně a ne za zády. A jestli chceš být tady cenzorem, co bude rozhodovat, co se tady smí napsat a co ne, tak to ti nezávidím.
Tím končím další debatu na tohle téma, abych to tady jak píšeš nezasíral hovny.

 

Havárie - Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 16:15
Kendy   
Dal jí do péráku, tak jako spousta normálních, což se tu nedá říc o některých jedincích egoistické povahy.Má naprostou pravdu. Běžte si to vyříkávat někam jinam, tady to někoho nezajímá. Chováte se tu jak jelita přes který vlak nejede. Opět další výlevy a zase se hovno vyřeší, jako se vyřešilo před tím. Jedinej kdo z toho vyšel vítězně byl opět "Mácha". Před tím vám to nestačilo a už tu zase zasíráte pérák.
 

Havárie - Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 17:01
miskinh
Nutno podotknout, že tys mu v tom teď docela pomoh. Jinak těma egoistama jsi myslel koho? Je potřeba to brát v širších souvislostech. Někteří lidi se prostě nestarají jen o sebe a není jim jedno co se děje za zdmi jejich obýváků. A já s nima souhlasim.
 

Havárie - Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 17:09
Kendy   
tak si souhlas s čím chceš, já s ním taky nesouhlasím ale nemám potřebu to tahat sem. Řešte si to jinde, chytrý jste na to dost, tak si najděte jinej způsob. Pan Letadlo vám naznačil jeden z nich.
 

Havárie - Mácha a Flightsim - pro Kendyho   13. 2. 2012 / 06:31
Rychlokvaška
Drobná vsuvka pro Kendyho - musím se přiznat, že vůbec nerozumím tvým rozohněným komentářům k tomuhle tématu. Že nesouhlasíš s tím, aby se diskutovalo na téma Mácha je samozřejmě tvůj názor, kterej respektuji. Nesouhlas je ale možné vyjádřit mnohem jednodušeji a příjemněji - prostým ignorováním dané diskuze. Prostě to nečti a nevyjadřuj se k tématu, které tě nezajímá. Stejně tak bych respekt k mému názoru očekával od tebe - stejně jako kdokoliv jiný na téhle diskusi mám možnost vyjádřit co mám na srdci...a až bude počet nezajímavých a otravných příspěvků převažovat významně nad těmi užitečnými, tak si rád vyslechnu kritiku a poměr náležitě upravím.

Jen abys rozuměl - důvod proč se na téma Mácha diskutuje tady nebo na libovolných jiných diskusích je celkem jednoduchý - v jeho případě jinak to nejde. Přesto že Mácha kritizuje uzavřenost Flightsimu a nemožnost se bránit (nesmysl), je právě tahle skutečnost tím zásadním co dělá naopak Aeronoviny takovým odpadem jakým jsou. Máchovy výplody totiž na Aeronovinách komentovat nelze, na e-maily nereaguje, osobní kontakt odmítá, články nestahuje, naopak produkuje další. Pokud zveřejní reakci, upraví ji podle svého, vytrženou z kontextu, podle potřeby. Tudy cesta nevede. Jinou možnost jak reagovat neznám. Znám jinou možnost - nereagovat. A byť je v řadě případů jediná správná a já tenhle přístup praktikuju tak v 90% případů, já osobně nejsem typ člověka, kterému by bylo jedno, že někde na internetu visí nesmysly, nebo dokonce lži a pomluvy a různě cenzurované, modifikované nebo přímo ukradené články nebo příspěvky někoho jiného. Mám možnost je ignorovat a dost často to tak taky dělám. Jsou ale situace, kdy "bullshit" indikátor přesáhne do červeného políčka a můj názor je, že si internet zaslouží pohled z druhé strany.

Třeba to nikoho nezajímá, to ale neznamená, že je to jedno i mně. Že v tom vidíš jenom vzájemné osobní útoky nebo jakési trapné měření ega je mi popravdě trochu líto - je to hodně krátkozraký pohled na věc. Jediné co v tom je je snaha o rovnováhu, možnost uvádět věci na pravou míru, nebo prostě obecně možnost vyvolat debatu. O tom je internet - o svobodě vyjádřit svůj názor, o tom s někým nesouhlasit, nebo naopak někoho podpořit. Že má někdo na nějakou věc jiný názor u mě osobně ještě nikdy neznamenalo, že by v mých očích měl klesnout. Proč taky? Popravdě je to přesně naopak - jiný názor mě vždycky obohatil...

Zkus prosím vidět míň rudě a buď to nečti vůbec, nebo se zkus zbavit předsudků o osobní válce a zkus v tom textu najít skutečná témata - ony tam totiž jsou a poměrně zásadní.

Mimochodem tvoje reakce jsou pro Máchu docela voda na mlejn Ne že by to něco znamenalo, ale od ignorování jsi se přes protest dostal až k jeho podpoře a to je tak trošku obrat o 180 stupňů...trochu ironie
 

Havárie - Mácha a Flightsim - pro Kendyho   13. 2. 2012 / 11:03
Kendy   
"Ne že by to něco znamenalo, ale od ignorování jsi se přes protest dostal až k jeho podpoře a to je tak trošku obrat o 180 stupňů...trochu ironie "

Co to tu meleš, kam mě to hážeš? Jakej Obrat? Co mě do toho taháš? Celej strom je o počtu lidech na jedné ruce. Tak si to spočítej. Je to jen o tobě a několika dalších. Já že vidím rudě??? Právě proto, že do toho nejsem nikterak zainteresován, tak to vidím zcela normálně jako většina tady a nemužu říc, že se mi to jeví jinak, než že několik málo lidí je nakrknutých a mají potřebu si to řešit tady.
"Zkus prosím vidět míň rudě a buď to nečti vůbec, nebo se zkus zbavit předsudků o osobní válce a zkus v tom textu najít skutečná témata - ony tam totiž jsou a poměrně zásadní."
Jediné skutečné téma, které je z toho vidět, je to, že si tu vyřizujete účty. O to směšnější to je, že do této chvíle, jste nenašli jiné řešení, než provozovat písemnou přestřelku která nic neřeší a mě budeš říkat, že vidím rudě? Podívej (te) se na sebe. Celé tohle téma je jen o konkrétních osobách, o konkrétních útocích a ty už seš z toho tak "nadrbanej" že ze mě děláš společníka PM. Já si stojím za tím, co jsem napsal před tím a bud tak laskav, netahej mě do toho. http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=436027&lan=0
 

Havárie - Mácha a Flightsim - pro Kendyho   13. 2. 2012 / 11:04
kuma   
Dobrý
 

Havárie - Mácha a Flightsim - pro Kendyho   28. 2. 2012 / 14:55
Tragédie v JRD
hele, tak prej díky tobe se uklidnila dieskuse na péráku


Poslední dvě akce Aeronovin v tomto duchu – Upozornění médiím na svazarmovce a Investigativní akce Kuma byly přijaty s potleskem nejen leteckými odborníky, ale také fandy letectví na několika serverech. Především na serveru flightsim.cz se rozbouřená hladina ihned uklidnila a diskuze tam běží na jedničku s hvězdičkou v souladu s tématem serveru. A tak to má být!


Jak teď Mácha má docela slabý období, tak tohle by zasloužio zlatý fond

PS: teda, ale to, že v očích Máchy tu teď diskuse běží na jedničku s hvězdičkou .. to bych bral jako urážku .)
 

Havárie - Mácha a Flightsim - pro Kendyho   28. 2. 2012 / 15:00
Hermann   
netahej toho Machu sem, tohle je forum o letectvi a lidech s letectvim spojeny ..
 

Havárie - Mácha a Flightsim - pro Kendyho   28. 2. 2012 / 17:17
Premek
Hergot nelej to pivo z oken. To zas nebude
perak tři dny ke čtení...
 

Havárie - Mácha a Flightsim - pro Kendyho   28. 2. 2012 / 17:23
MiG-21MFN
naopak, konečně tu bude co číst
 

Havárie - Mácha a Flightsim - pro Kendyho   29. 2. 2012 / 21:24
Karel
Tak jsem si to konečně přečetl. Ale neriskuji, Tor to jistí... :středníkpomlčkauzavřenázávorka:
 

Havárie - Mácha a Flightsim - pro Kendyho   13. 2. 2012 / 18:13
Rychlokvaška
Kendy Kendy, opravdu se prosimtě trochu zklidni...Seš horkokrevnej, chápu. Ale nepřeháněj to, prosím! Nedělám z tebe společníka - jen jsem řekl, jaký mají efekt tvoje vyjádření - nekomentoval jsem tvůj záměr, ale důsledek.

A ano, do této chvíle jsme nenašli jiné řešení. Znáš ho ty krom ignorování? Já ne. I přesto si s tím s dávkou sebezapření dám pokoj, abych udělal něco kvůli i pro ty, kterým to vadí. Uděláš na oplátku něco i ty pro mě? Zkus to třeba nekomentovat a tak trochu pochopit...jednoho dne se někdo začne navážet veřejně a pravidelně do tebe osobně a pochybuju, že se to setká jen s ignorovánim a mlčením - zatím jsi vždycky bouchl jako saze.

Omlouvám se ti za zbytečné příspěvky, které jsi (ne)musel číst. Tvůj postoj chápu i bez vykřičníků a nadávek, neboj.
 

Havárie - Mácha a Flightsim - pro Kendyho   13. 2. 2012 / 11:20
Kendy   
Případnej spor Kumy a Létající myši je odůvodněný ale ty tu píšeš ty největší elaboráty, které dělají tu vodu na mlejn PM a ted se budeš navážet i do mě a a házet vinu na mě, že to jsem vlastně já kdo mu pomáhá? Tak ty máš dost.
 

Havárie - Mácha a Flightsim - pro Kendyho   13. 2. 2012 / 16:58
ondras   
Kendíku. Nerozčiluj se zase. Vím,že jsi trošku horkokrevnej ale tohle se týká opravdu všech slušných lidí ať s letectvím mají něco společného či ne a já jsem pro aby se reagovalo a to agresivně. Jinak filcku z chlupu nevyženeš.
Doporučuji přečíst: http://www.exotopedia.org/wiki/Pavel_M%C3%A1cha
 

Havárie - Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 15:47
Hermann   
To ja bych nesouhlasil s tim, ze neni odbornik. Skoro zabit vybychem policajta ktery otvira tvoji garaz, to vizaduje odbornost. Uhoreni kamarada v aute vyzaduje velkou odbornost. Podvadet lidi vyzaduje odbornost.
A rozhodne nesouhlasim s nazorem, ze to je diky nejake nemoci. To by se taky mohlo zdat, ze za sve cinny neni zodpovedny. Muj nazor je ze moc dobre vedel a vi co pacha a je si dobre vedom vsechn dusledku.
 

Havárie - Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 15:48
Tragédie v JRD
.. a protoze si je vedom vsech dusledku, tak sedi schovanej v UK a lemtá destilku? .)
 

Havárie - Mácha a Flightsim   12. 2. 2012 / 15:59
Hermann   
no, zatim mu nikdo nezatrhl tipec a tedy muze podvadet a lhat letecke verejnosti dal
 

Havárie - Mácha a Flightsim   13. 2. 2012 / 07:42
Rychlokvaška
Tak jsme si na Aeronovinách přečetli další sérií článků, ve kterých se potrefená husa Mácha velmi legračně vyznává ze svých předností, schopností, odborností a profesionality. Podobnou reakci jsem čekal, že nabere ale natolik směšné podoby jako je ono navýsost trapné resumé, to by mě nenapadlo ani v nejlepším snu Jestli mají podobní "odborníci" co dočinění s letectvím u nás doma nebo kdekoliv ve světě, tak nás opravdu čekají zlé časy...

V prvé řadě Mácho, několik drobných komentářů, než se pustím do tvého dětinského karierního seznamu

- "snad jednou budoucího pilota, který zatím létá pod dozorem zkušenějších"
Rád bych podotkl, že létání "pod dozorem" je jedním že základních stavebních kamenů Multi Crew Cooperation, kurzu který jsem měl pocit jsi kdysi taky absolvoval. Kdyby sis z něho něco odnesl, nebo třeba něco tušil o dopravním létání nebo alespoň létání v efektivní vícečlenné posádce, věděl bys, že vzájemný dozor obou nebo více členů posádky je naprosto zásadní bezpečnostní prvek. Dobu, kdy si o sobě pilot myslel, že je polobůh a kontrolu svých činností nebo pomoc s nimi nepotřebuje jsme díky bohu obecně opustili před nějakými 20-30 lety. A až jednou v sobě tuhle zcela špatnou myšlenku zlomíš, nebo aspoň pochopíš jak špatný je tvůj názor, možná ti někdo svěří osobní zodpovědnost nad 300 lidmi...Tolik k "operačnímu" dozoru. "Dozor" ve formě pravidelného přezkoušení na simulátorech i za provozu, Flight Data Monitoringu, operačních auditů, ramp checků apod., jak jistě jako odborník velmi dobře víš, je legální náležitostí licence přidělené leteckým úřadem. Z toho důvodu je náležitostí povinnou a vůbec nic neříká o tom, jestli schopnosti daného pilota dozor vyžadují nebo ne. A kdybys něco věděl o tom, jak funguje v současné době Safety Culture, procesy pro sledování a analýzu letových dat, jejich vzájemná výměna mezi provozovateli a výrobci, nebo s nimi měl mimo amatérských debat s podobně nevzdělanými kolegy třeba i osobní zkušenost, pochopil bys, co ten "dozor" vlastně pro bezpečnost a efektivnost znamená a jak je naprosto zásadní. Ne jen z pohledu aerolinky, ale z pohledu globálního.

- "teorií v FTO Oxford za kterou v rámci úvěru zaplatil 10x tolik, než kdyby ji dělal distančně"
V prvé řadě Máchovi zřejmě uchází princip zvaný "investice do vzdělání". Na jednu stranu ho chápu, narodil se a žil v době, kdy bylo vzdělání a kvalifikace zadarmo a tak nemá ponětí o skutečné hodnotě takových investic. Stejně tak nechápe, že v současné době se nejedná nejen o téměř jedinou možnost, ale kupodivu také možnost nejefektivnější pro dosažení daného cíle. V neposlední řadě také Mácha trpí drobným finančním a matematickým deficitem, poněvadž si nedokáže spočítat, kolik stojí úvěr na 7 let s úrokovou sazbou 3% PA, navíc splácený zaměstnavatelem (včetně úroků) nezdanitelným bonusem k pravidelné mzdě. Ale že nemá Mácha ani ponětí o moderních cadetship a sponsorship programech různých aerolinek, natož o jejich finanční stránce, už jsme se za poslední roky přesvědčili mnohokrát. To ho bohužel nezastavilo nikdy před tím, aby na dané téma zcela chybně a nekorektné publikoval a uvedl v omyl nezjištěné množství zájemců o svět dopravního létání.

- "vesele kritizuje šéfredaktora Pavla Máchu, který studoval a ještě stále studuje, letecké školy celý svůj život"
Pavle Mácho - celoživotní vzdělávání je v letectví alfou a omegou. V tom nejsi pochopitelně ničím výjimečným, bez toho bychom nikdo nemohli svoje povolání vykonávat profesionálně, bezpečně a efektivně. V čem jsi výjimečný jsou dvě věci - neuvěřitelné nadhodnocování dosažených kvalifikací a dokončených studií na jedné straně a aplikace nabytých vědomostí v praxi. Můžeš totiž studovat celý život a na svém webu publikovat kvanta projektů, upřímně řečeno na úrovni seminární práce střední školy (nebo vstupního pohovoru sekretářky), ale odborníka to z tebe rozhodně nikdy neudělá To z tebe udělají výsledky, které neohodnotíš ty sám, ale právě vśichni ostatní. Na takové jsem zatím ale důkladnou investigativní činností ještě nenarazil Mohl bys nám osvěžit paměť a zveřejnit reference, které jsou skutečnými referencemi a ne jen prázdným seznamem na Aeronovinách - čili projekty, které někdo externě využil, zhodnotil, odkázal na ně...?

- "Jelikož jste cvičené opice, vyšlechtěné na sterilních opičích dráhách a simulátorech k zadávání waypointů a mačkání enteru, víte o skutečném letectví velké kulové"
Jestlipak jsi Mácho někdy tu sterilní opičí dráhu viděl aspoň na obrázku...možná by sis svoje povědomí o skutečném letectví malinko rozšířil...ona jedna věc je se poplácat s kolegy freelancery u piva nebo virtuálně na pprune, druhá věc je skutečnost - ke které nemáš co říct, protože s ní nemáš žádné osobní zkušenosti a zjevně naprosto nedostatečné vědomosti.

- "Mácha si dělá přípravu u vedlejšího stolu, sedí v letištním baru nebo restauraci u protějšího stolu atd atd"
Můžu tě ujistit, že taková situace rozhodně může nastat jen v naprosto výjimečných případech

- "Ještě lepší psina je pozorovat vás na letišti, jak vyvádíte, když se nemůžete domoci nějaké služby, nebo ji po vás někdo chce zaplatit hotově a vy na to nemáte. To pak člověk lituje, že sebou nemá lepší kameru než tu v mobilu"
Tenhle odstavec jsem nejdřív nepochopil a pak mě vskutku rozesmál....copak tím chtěl asi pan šéfredaktor říci? Tak nějak marně vzpomínám na podobnou situaci a u toho se mi pořád vtíravě podsouvá myšlenka, kdy jsem vlastně potřeboval něco zaplatit, nebo proč nám vlastně firma přidělila ty firemní kreditky....Legrační...jak funguje operační zabezpečení aerolinek asi taky pan Mácha ještě ve svém rychlokurzu nestudoval.....

Asi si ještě přečteme mockrát podobné rychlovýlevy Máchy v reakcích na nenáviděný Flightsim, plné nelogických větných celků, pokusů o anglické vsuvky, překlepů a jiných chyb, psaných zjevně ve spěchu.

Faktem ale zůstává, že jedinou leteckou kvalifikací validní pro dopravní létání kterou Pavel Mácha disponuje je absolutní opovržení profesí dopravního pilota. A jako každý podobně negativní přístup bude mít vždy zásadní nedostatek - bude naprosto neobjektivní a zcela neprofesionální. A jako takový nemá co dělat mezi letci, natož na leteckém serveru. Díky nim se ze samozvaného odborníka na letectví stává jen trapný kverulant, který na první pohled nemá ani páru o čem mluví. Seznamte se - Pavel Mácha
 1x  

Havárie - Mácha a Flightsim   13. 2. 2012 / 18:05
Rychlokvaška
Takže pánové, začínají být jasné dvě věci - Mácha nikdy nepřestane ani nepochopí, protože je idiot a já svými výlevy zbytečně zabírám místo, takže s nimi přestanu. Je to trochu škoda, jinou možnost než tady nemám. Škoda je taky to, že mlčení Máchovi dává podporu. Třeba až jednou půjde o vaše povolání a vaše životy které vám bude otravovat, vytáhnete hlavu z písku.... Do té doby - VELKÉ sorry.
A velké díky výjimkám, které vyjádřily podporu - vážím si toho.

Na závěr odpověď pro Máchu:
Milý Pavle - je v nás dvou velmi zásadní rozdíl - já jsem si svoje povolání vybral, zaměstnavatele také a to co dělám mě naplňuje a hodlám u toho nějakou dobu zůstat. Svou pozici na pracovním trhu a svoje kvalifikace nemusím nikomu neustále tlačit a nadhodnocovat je, všichni moji případní zaměstnavatelé je znají. Jsou mezinárodním standardem a od škol a zaměstnavatelů, kteří mají jméno. Pokud o ně přijdu, mám o budoucnost rovněž postaráno. Rozhodl jsem se být dopravním pilotem. To znamená, že mým cílem je létat po světě dopravními letadly, poznávat nová místa, nové typy letadel, dělat co mě opravdu baví a tím vydělávat peníze...které pak použiju na věci které mi dělají radost, krom jiného také na to jiné létání - malými letadly, od výletů po světě, přes plachtění, až po akrobacii. Ve své kariéře do budoucna vidím jiné země, jiné dopravce, jiná letadla, levou sedačku, případně do budoucna nějakou tu instruktorskou pozici. Nikdy jsem netoužil být leteckým konstruktérem ani mechanikem, byť mě z profesního hlediska tyhle věci pochopitelně zajímají víc než laika a vzdělávám se v nich pravidelně i mimo školy - nicméné proto jsem tyto obory nestudoval. Nikdy jsem netoužil ani po tom, být manažerem v letecké společnosti - výkonným manažerem úspěšné společnosti jsem už byl 10 let svého profesního života a zkušenost to pro mě byla dostatečná. Pokud bych v tomhle ohledu svoje priority někdy změnil, půjdu daný obor samozřejmě studovat - pochopitelně narozdíl od tebe na opravdovou leteckou školu.

Nic víc, nic míň. Snažíš se na mně, Radimovi a dalších povolání dopravního pilota dehonestovat zcela zbytečně. Nikdo se tu nestaví do role leteckého odborníka a nepotřebuje tu neustále vykřikovat, jak je tím nejvzdělanějším člověkem v českém letectví Děláme co děláme, děláme to rádi a tvoje ambice jsou nám naprosto vzdálené a ukradené. Za čím si stojím je fakt, že v dopravním letectví jsi analfabet - a co je mnohem horší - asi i vlastním rozhodnutím. Ale to je tvůj problém, aspoň to zkus nedávat tak často najevo, vypadá to u ministra trapně


Mimochodem, když jsi mluvil o tom jak jsi vzdělaný letecký odborník, přepokládal jsem, že máš za sebou školy jako CIT, MIT, Princeton, Stanford, Oxford (ten skutečný), Berkeley, Cambridge....školy které vychovaly v oborech jako Aeronautics Engineering nebo Air Transport Management SKUTEČNÉ velikány světového letectví, kteří v životě něco dokázali, je od nich vědět a lidé si jich váží - jejich partneři, zaměstnanci i kolegové odborníci. Mají společné jedno - nemusí sedět doma na zadku, čumět do dvou monitorů, projíždět internet a sepisovat žvásty na amatérský web o tom, jací jsou to odborníci

Uvědom si totiž jedno - letecké učiliště, nedokončené studium na vysoké škole, externí kurz v FTO a distanční studium večerní školy v podbakalářském stupni NENÍ leteckým vzděláním. To je jen pokus z 30 let lenošení a amatérismu udělat něco jako životopis. A řeknu ti na rovinu - moc to nefunguje Zkus se někdy zamyslet nad tím, cos opravdu dokázal a jakou to má skutečnou hodnotu. Lidi jako ty jsem v prvních kolech přijímacích pohovorů posílal domů s poděkováním pravidelně - jejich CV bylo dlouhé jako písnička, žel plné bezcenných frází a dětinských projektů, které by za ně zpracovala po dobu trvání pohovoru i naše sekretářka

Zkus se někdy na pohovorech zeptat, jakou cenu má 10ti letá manažerská praxe a 6 let denní praxe v oboru v porovnání s napůl-absolventem řady bezejmenných institucí. Navíc s jedním zásadním handicapem - kterému se říká - "experience commensurate with age"...

Přesto jak už jsem říkal dnes i mnohokrát předtím - za odborníka na letectví se nepovažuji a o manažerskou nebo inženýrskou pozici v letectví neusiluji. Jsem pilot, jsem na to hrdej (tam kde jsem mně nikdo nepřivedl za ručičku) a co dělám mě navýsost naplňuje Rád se dělím o svoje zážitky, zkušenosti a vědomosti - protože jsou inspirací a motivací ostatním (nejsou to moje vlastní slova). S Máchou se měřit nepotřebuju a ani to nemám zapotřebí - u pohovorů se nikdy nepotkáme. Důvod proč jsem psal co jsem psal je trojí - Máchovo zesměšňování mé profese a mě osobně, bezpříkladné otravování života mně a mým kamarádům a potřeba zdůraznit jeden zásadní fakt - že Mácha je zapšklá letecká nula, která krom Aeronoviny.cz nedokázala nic jiného, než nasrat všechny kolem sebe.

Howgh
 

Havárie - Mácha a Flightsim   13. 2. 2012 / 18:44
Rychlokvaška
P.S.: Je mi více-méně jedno co si myslí Mácha, tomu nikdo kdo ví o koho jde nikdy nepřikládal žádnou váhu.
Co mi není jedno je, že ty jeho žvásty visí na serveru, který má v názvu "Noviny", byť to a novinařinou nemá nic společného a jsou od člověka, který si říká šéfredaktor, byť jím rovněž není (jaká škoda, že použití tohohle slova není vázáno stejnými pravidly jako třeba MUDr., Ing., nebo Capt.).
A visí na tom serveru způsobem, jako kdyby to nebyl osobní názor Máchy, ale jakýsi obecný fakt. Na to se bude vždycky (ne)reagovat těžko.

Ale jednou třeba bude mít někdo trochu času a Aeronoviny přestanou publikovat
 

Pacifik, dříve "Havárie"   13. 2. 2012 / 19:57
AJS
Hele, prdíme na něj, spíš mám otázku - jak se lítá mezi YYC a Havají? Myslím ten úsek nad Pacifikem. Je to jako NAT, nebo spíš WATRS PLUS nad západním Atlantikem? (tzn. procedurální řízení, position reporty, ale není třeba povolení jako do NAT MNPS). Používáte HF, nebo už máte datalink?
 

Pacifik, dříve "Havárie"   13. 2. 2012 / 20:53
Rychlokvaška
Lítá se fajně, je to taková zvláštní oblast ten Pacifik...nejdřív jsem si myslel jak to bude náročný, ale nakonec je to absolutní pohoda, když teda pominu fakt, že na ETP je člověk 2.5 hodiny od nejbližšího letiště a celej přelet je 2000nm nad absolutní pustinou - ani ostrůvek s palmičkou Vysazení motoru, dekomprese nebo nějaké jiné drobnosti mě nebolí, na ty plánujeme. Požár, to je jiná věc...byly dny, kdy jsem se pro jistotu koukal i na techniku přistávání do vln...z vědomého rozhodnutí to posadit do vln mně občas celkem zamrazí. Ale za to jsme placení, že...
Jinak tu dost fouká, 150-200kt jety nejsou žádná výjimka. Díky nim to taky pořád pěkně háže, zažil jsem párkrát hodně slušný severe v CAT, že jsem i odpojoval AP. A když jsou bouřky, tak klidně i do FL500. Je to ale obecně pohoda.

Dostali jsme na to 180minutovej ETOPS. WestJet to lítá i se 737NG, ale přímo jen z Vancouveru.

Stejně jako nad Atlantikem existuje něco jako denně vyhlašovaný a pravidelně se měnící organised track systém, kterému se tu říká PACOTS. V podstatě platí pro celou oblast mezi severní Amerikou a Japonskem a dál Asií (NOPAC) a severní Amerikou přes Havaj do Asie (CENPAC) a do Austrálie (SOPAC). Pravidla a rozestupy jsou víceméně stejná jako v MNPS (jen místo 60 je lateral 50nm a pro RNP4/ADS-B/CPDLC éra dokonce jen 30) a stejně tak je to RVSM prostor. SLOPuje se stejně jako v NATu, jen je možné s offsetem přeletět i entry point. Nepotřeboval jsem to ale nikdy záměrně např. kvůli wake turbulence...navíc máme jen IRS éro bez GPS, takže jsme stejně o kus jinde než máme být.

Krom toho na Havaj a do Austrálie exisují i normální Airways s pojmenovanými waypointy, dost často i obousměrné. Občas lítáme po nich - jsou klasicky fixed track, takže se lítají magnetic. A nebo je možné lítat zcela náhodné random routes lat/lon, což je většinou náš případ, rozestupy mezi reporting pointy stačí klasických 10 stupňů latitude.

Řízení v tzv. Oakland Oceanic ARTCC je procedurální s klasickými position reporty přes San Francisco ARINC, povolení přes ně vydává normálně ATC, ale není potřeba jak pro NATy žádat separátně těch 45 minut před vstupem, povolení pro crossing je součástí odletové clearance. Odpadají tak pravidelné situace, kdy se rádio operátor dohaduje s érem, že zapomněli udělat korektní readback nebo nepřidali TMI a tak musí hodovat než to udělají správně předpisově Před vstupem není potřeba ani nějak složitě řešit změny - prostě si ještě od radaru vyžádáme jinou hladinu a oni už to domluví i pro crossing.

Pak mají Amíci ještě specialitu nazvanou ESCAT, což je takový globální alarm v jejich teritoriálním airspace, kterej když vyhlásí, tak mají možnost zajistit posazení všech letadel kamkoliv podle potřeb DoD, taková reakce na 9/11.

Oproti Atlantiku je nad Pacifikem naprosto mrtvo, za 4 měsíce jsem mezi Kanadou a Havají potkal tak 3 letadla na TCASu, vizuálně, nebo aspoň natolik blízko, že by nějak ovlivnily naše žádosti o hladinu například. Díky tomu je to naprostá balada, stoupat a klesat můžeme podle potřeby, vpodstatě sledujeme optimální hladinu, to byla nad Atlantikem téměř utopie Dokonce jde i zažádat o blok třeba 4 hladin a v nich si hrát podle potřeby.

Komunikace je standardní HF, jen je natolik kvalitní, že to je skoro jako telefon...kde jsou časy Gander Gander, chrrrrššššchrrrr...A kupodivu na celých 2000 mil stačí jedna frekvence - jak z hlediska obsazenosti komunikací, tak kvality příjmu. Satcom ani datalink bohužel na tomhle éru nemáme, ale narozdíl od Atlantiku mi ani nechybí popravdě.

No a na druhé straně čeká malebná Havaj Letiště i provoz jsou tam v pohodě, okolo zajímavej terén, kterej je většinou vidět, většina přiblížení je ILS s povolením na vizuály, najdou se i příjemné zajímavosti jako např. LBA na 26 na Honolulu, odletu se často brzo lomí pryč, tak si to člověk i užije.

Když pominu hodně nepřesné winds aloft je celej Pacifik z navigačního i komunikačního pohledu větší pohoda, než Evropa

Suma sumárum, je to pořád to samý, ale pořád mě to baví

A co ty, jak to jde po provinciích, Karibiku a jak se pereš se zimou? Já z Londýna moc na ICEMANy zvyklej nebyl, tam když sněží, tak to zavřou Tady mrzne i pára u huby a pořád se lítá jakoby nic
 2x  

Pacifik, dříve "Havárie"   13. 2. 2012 / 21:23
AJS
Tak to je stejný jako WATRS, přes který lítáme na Sint Maarten a Punta Canu. Jen ten provoz je tam mírně vyšší a komunikace je přes New York ARINC a tam je to někdy boj o místo, abys dal position report. Jak říkal jeden můj "spolužák" na reccurrentu ve Wichitě u FS, "there is no mercy on HF". Měl recht, dědek jeden. A ETOPS na to nepotřebujeme, držíme se do 60 minut od záložního letiště, zpravidla je to JFK, Bermuda a Grand Turks. Ono s tím požárem je jedno, kde jsi, jak nejsi do 15min na zemi, je z tebe statisticky... no radši to nebudu rozvádět, co. SLOP občas děláme, přeci jen naše mašiny mají GPS senzor a z té přesnosti na mě jde někdy na tratích až nepříjemný pocit, zejména tam, kde nejsme pod radarovým řízením. Ale pohoda je to taky.


Jinak v provincii Quebec je zima jaksi mírná, odobná té naší, jen ty mrznoucí deště doma v takové míře nemáme, a nechybí mi to. To pak trvá dvě až tři hodiny se z Montreálu vůbec vyhrabat. Ty jetstreamy mě taky překvapily, 150kts není nic neobvyklého, a jsou pořád nad stejným místem, narozdíl od Evropy, kde jsou jednou tu a jednou támhle. Pro nás naštěstí jsou pro většinu letů z boku, neboť létáme převážně sever - jih, ale na pár letech jihozápadně či severozápadně, co máme (Ottawa - Los Cabos, nebo Cancún - Calgary či Edmonton) to při plné mašině problémy už dělá. To už jsou lety spíš na widebody. Jinak se ale nemůžu zbavit dojmu, že zima ve střední a severní Evropě dokáže být daleko hnusnější než v Kanadě, tady jsem ani jednou nesedal při základně oblačnosti pod 1000ft a dohlednosti pod 2sm. A co Calgary? Když jsem tam před týdnem byl, bylo na nule a nikde ani stopa po sněhu, kde je ta krutá zima ?

Karibik je pěkná "nuda", ale někdy si říkám, dejžto pámbu za ty dary. Bouřku jsem tu za ty víc jak tři měsíce viděl jednu, jinak je pořád BKN 2000ft, dohlednost nad 10, východní vítr do 15kts a ráno 22, odpoledne 27°C Letiště jsou až na pár výjimek dlouhá, v rovinách. Řecko je v létě daleko větší sranda a je náročnější. Zatím jsem tu byl na asi 20ti letištích a jen jedno, LCE/MHLC, alias La Ceiba v Hondurasu, mi přišlo něčím zajímavý.

Je tu pohoda, v Americe s výjimkou letišť jako ATL, JFK, SFO a tak není skoro žádný provoz, s výjimkou "severovýchodního koridoru" je všude klid, hlavně v noci. Místní nás tu děsili provozem ve Fort Lauderdale, bacha, je tam heavy traffic! Byl jsem tam poprvý s němčourem, tázavě jsme se na sebe podívali a řekli jsme si - tohle? Provoz? Ruzyně ve špičce je horší a o Frankfurtu či čemkoliv v Londýně nemá cenu se ani zmiňovat. Toronto a Montreál jsou na tom s provozem asi tak jako Budapešť po krachu Malévu. Docela mě to překvapilo.
 

Pacifik, dříve "Havárie"   13. 2. 2012 / 21:51
Rychlokvaška
Jojo, ty mlhy se tady kolem Rockies moc nenosí, ani letiště se o víc než CAT I moc nesnaží - většinou holt hodně fouká a hlavně je tady opravdu suchej vzduch. Ale s tou zimou je tady sranda, říkají že to je nejteplejší zima za posledních 50 roků. Ono tady sice díky Chinooku od hor občas i normálně najednou z -30 stoupne teplota na +15, ale tohle vedro tu nepamatují...Jel jsem sem jako na severní pól, ale pod mínus 30 jsme tu měli jenom týden. To ale zase stálo za to, to jako jo - letadla a letiště sice no problem, ten sníh je pak jak písek...ale nastartovat auto a neumrznout venku při walkaroundu, to už je jiná To už jsem i pochopil, proč tu mají mezi budovama ve městě všude ty spojovací vyhřívané nadchody a většina obchodů má výlohy otočené místo do ulice dovnitř do kryté nákupní ulice.
Povím ti ale že jejich Type IV je pěkný svinstvo, měli jsme ten sopel na letadle ještě na Havaji. Ale sníh to taví hezky.

Jinak Toronto a Montreal celkem oživne v létě, teď je všude v Kanadě mrtvo, každej je zalezlej doma, nebo lyžuje za barákem, nebo je v Karibiku nebo na Havaji. V Torontu jsem občas v létě zažíval podobné husto jako v Londýně. S tím bonusem, že jim dělá radost ti změnit během přiblížení 3x dráhu v používání...to už jsem pochopil, proč i na tyhle letiště lítají všichni vizuály, kdo to má pořád přelaďovat a přeprogramovávat.

Ale s tím Řeckem máš pravdu, díky tomu jak ukrutně investují do letištní infastruktury je to tam většinou celkem pilotní ráj.

Co mě tu překvapilo jsou obecně přírodní jevy - dělá to lítání náročnější, ale zajímavější. Hodně slný turbulence od hor, hodně silný nárazový vítr se střihem i o 180, virga, tlakové a teplotní změny jaký jsem ještě neviděl, pořádná tuhá zima se suchou jinovatkou...

Je tu prostě hezky Ani nevíš jak jsem rád za tyhle možností občas někam vypadnout a zkusit jiný pivo. ("Canadian" je ale strašná sračka!)
 

Pacifik, dříve "Havárie"   14. 2. 2012 / 07:43
Premek
"Canadian" je ale strašná sračka!

Zkus Labatt Blue
 

Pacifik / Karibik, dříve "Havárie"   13. 2. 2012 / 21:54
Rychlokvaška
No a co ta La Ceiba? Trochu se rozepiš...
 

Pacifik / Karibik, dříve "Havárie"   13. 2. 2012 / 23:41
AJS
No ta je na pobřeží Karibskýho moře, samo o sobě nic moc. Ale je tam vlhko, nízké základny mraků, přiblížení jen z jedné strany VOR s offsetem 16°, což samo o sobě není nic neobvyklýho. Ale dostalo mě to letiště. Z jedné strany dva aprony, menší pro dopravu, větší bývalý vojenský, a stojí na něm notně zvětralé Dassaulty SuperMystére. Všude poházené, olezlé 737-200 a L-410. Na protější straně začíná asi 50m od dráhy džungle, která pak pokračuje pohořím. Nejvíc mě ale dostalo, že jedna část letiště je zastrčená do místních obydlí, něco mezi chatovou kolonií a slumem, a to tak blízko dráhy, že jsem to snad nikdy neviděl. Chatrče přilepené k plotu, mezi palmami natažené síťové houpací lehátka nebo jak to nazvat, a na nich místňáci, kteří zvědavě čučí na tu bílo oranžovou potvoru, která jim tam jede dělat kravál. Takhle jsem si představoval celý Karibik, a ne takový sterilní, jaký je

Podobné ještě bylo Cienfuegos na Kubě, tam se normálně pásly na letišti u terminálu krávy
Mám pár fotek v iPadu, ale klasika - neumím to z něj dostat, protože mi tam nefunguje mail.
 

Havárie - Mácha a Flightsim   13. 2. 2012 / 19:50
Aldaran
Myslím že se v jedné věci mýlíš. Většina přítomných jsou tu právě proto, že se tu objevují články od Tebe Radimmma ... a v podstatě všech, do kterých se PM trefuje. Ani na sekundu neuvažuj o tom, že nemáte podporu. Také jsem dlouho přemýšlel, jestli mám něco napsat. Nebylo to o tom, že bych to toho nemocného člověka bál, ale o tom, jestli by to pomohlo k uklidnění situace.

Je zřejmé, že trpí obsedantně kompulzivní poruchou (OCD).
( http://cs.wikipedia.org/wiki/Obsedantn%C4%9B_kompulzivn%C3%AD_porucha )
Pro PM je obsese, když čte něco s čím vnitřně nesouhlasí a jako kompulze je nutkání na to okamžitě reagovat a uvést věci na správnou míru, jinak by nenabyl vnitřního klidu. Je opravdu velmi těžké se proti takovémuto člověku bránit, znám téměř identickou osobu z úplně jiného oboru - reagují na podněty naprosto stejně. Jsou pouze tři možnosti jak minimalizovat tento problém.
a) zařídit léčbu - psycholog, psychiatr + medikamenty dokážou OCD řešit (bohužel, dokud nebude uznán za nesvéprávného, zřejmě tudy cesta nepovede.
b) vynechat příspěvky která by u něj vzbudili obsesi - to asi také nepůjde, protože celý tento server tak na něj působí.
c) nechat ho na pokoji, ať se vyjádří, čímž dojde kompulze a dále na něj nereagovat.

Co se týče aktivní obrany proti jeho výpadům, může pomoci zákon 40/2009 Sb. §354. Pakliže by se spojili Ti, kterým se rozhodl otravovat život, na základě dopisů, které rozesílá kam oko dohlédne, bude naplnění skutkové podstaty zcela zjevné. Jelikož na základě trestního oznámení musí orgány činné v trestním řízení zajistit v předběžném řízení zabránění páchání trestné činnosti, interpol si ho v tom Oxfordu velmi rychle najde. Naštěstí v této oblasti v EU panuje úzká spolupráce a otázka základních lidských práv a svobod je brána dost vážně. Jsem přesvědčen, že na základě minulosti PM nebude až tak obtížné "poňoukat" orgány k aktivitě, jelikož mám dojem, že ho v ČR rádi uvidí a každá záminka, jak ho sem dostat se bude hodit.
 

Havárie   11. 2. 2012 / 21:12
Rychlokvaška
Ale jo Radime, máš pravdu...jsem primárně dopravní pilot. Ne že by to byla moje osobní priorita, ale tak jsem si to v rámci možností dočasně vybral a na víc nebyl zatím čas a finance. To přijde časem. Nejsem ale úplně odtržený od GA světa a tak trochu se snažím pochopit systém výcviku, jeho slabiny a hlavně možností letců.

Shodneme se asi v tom, že malé lítání do světa toho velkého příliš nepřináší, někdy je dokonce i kontraproduktivní. Platí to pochopitelně i naopak. Každé má svoje a každé se musí cvičit individuálně. Jedna z mnoha věcí, které Mácha nikdy nepochopí, díky svému zapšklému a naprosto amatérskému pohledu na cokoliv kolem dopravního létání - kterému nikdy nerozuměl ani za mák, přesto že se k němu neustále vyjadřuje

Ten rozsah a periodicitu opakovacího výcviku - máš pravdu, vidím to stejně. Chybí větší důraz na důležité věci, stejně jako možnost je pravidelně cvičit. Systém v tvém domácím aeroklubu je v tomhle směru téměř dokonalý a jsem si jistej, že to Kačena náležitě ocení, dřív nebo později Myslím si ale pořád, že dát tohle do předpisu tak snadno nejde...nebo nejde v současné atmosféře, kdy má systém přezkušování větší perzekuční, než tréninkovou hodnotu. Jako ve světě debila Máchala, kde by se při každé nehodě nebo mimořádné události stříleli u zdi všichni od pilota, přes instruktory a náčelníka aeroklubu, po výrobce letadla a po republice by lítala letka tajných letadel plných inspektorů Dej bůh aby jeho ministerstvo a aeroklub zašlo na úbytě jako všechny jeho ostatní "projekty"...

Proto jsem mluvil o tom individuálním přístupu.

Jinak to plachtění - nejen to, taková DA40 taky "padá" tak, že je to skoro jako přiblížení na přistání. Onehdá někdo psal, že rychlost klesání v plně vyvinutém pádu je dokonce nižší, než u Cirruse na padáku Spousta moderních letadel má obecně celkem benigní chování ve spoustě situací a piloti si zvykají na to, že "se to nějak udělá". A to je přirozeně špatně.

A ti vojáci - jojo, je to pravda...jedině pravidelným drilováním jde dosáhnout druhé přirozenosti u něčeho, co nám příroda jako přirozenost rozhodně nenadělila. Nesouhlasím s tím bez výjimky (např. u checklistů, nebo ve vícepilotních posádek), ale oni už to taky pochopili a postupně zavádějí změny. Pokud jde ale o pilotní stránku věci, má to rozhodně něco do sebe.
 

Havárie   11. 2. 2012 / 21:23
Létající myš   
Chvíli člověk vydělává poukázky na živobití a koukám že oblíbená pohádková bytost PM zas nezahálel. tak se jdu podívat na moudra. Apropo o tom vícviku, to je trochu složitější, snad se donutím někdy rozepsat se. Bohužel je to o penězích , ale v jednom máte pravdu. je diametralní rozdíl u těch co ve volných chvílích lítaj malé potvory a akrobačku. i když a to je na dlouhé povídání, získaj některé zlozvyky - přesněji návyky nepoužitelné a v určité fázi krizového rozhodování i kontraproduktivní. Fuj to jsem grafoman.
 

Havárie   10. 2. 2012 / 09:31
MiG-21MFN
jestli ten diskutér na 526 jsem já, tak na to rád vzpomínám
 

Havárie   12. 2. 2012 / 08:07
Milan Mikulecky
Dovolím si trochu oponovat a současně v něčem souhlasit. Můžu vycházet jen z vlastní zkušenosti a ty moje u dopravních letadel končí v pozici cestujícího a několika desítek letů na jump seatu, takže o nich nevím - spíš nic. U letadel general aviation, které lítám asi nejvíc, ale souhlasím s Radimem. Zažitá akrobacie pilota připraví na to co se mu stane, když se dostane do "nezvyklé" polohy. Pokud tedy je v krizové situaci, stačí, že řeší to jak se z ní dostat, a ne to, že je na zádech V akrobacii, každý pozná svoje limity (posune si je) a nadriluje si, že v nezvyklých polohách je nutné reagovat úplně jinak než normálně.

Jinak určitě souhlasím s tím, že zavést pravidelné přezkušování (ne jenom typické jarní školení, kde jeden diktuje a všichni píšou odpovědi do testu) by malému létání hodně pomohlo. U nás jsme to zavedli a zvlášť pokud člověk lítá třeba šest různých typů, má potom problém vzpomenout si, kde se vlastně v tom, kterém letedle spouští třeba hasičák.

Velký příspěvek v bezpečnosti, bych pak viděl v checklistech. V Čechách se mi hodně lidí směje, když si do Meťáka beru checklist, ale zase, pokud člověk střídá víc typů, je k průšvihu strašně blízko. Ve státech jsem zažil checklisty, všude od Piper Cubu po Dakotu. V našich luzích a hájích je za "frajera" bohužel ještě často považován ten, kdo skočí do letadla a prostě letí. Vyprávět by mohl třeba pan Pouba, když mu nějakej exot před mnoha a mnoha lety tvrdil, že malou pajdu normálně lítá (aniž by v ní kdy vůbec seděl) a pak se v tom málem zabil. Když po tom s velkým štěstím ve zdraví přistál, byl v klubu svých vyznavačů veleben jako "skvělý" pilot.
 

Havárie   12. 2. 2012 / 10:20
Jirca
Neleze nesouhlasit
 

Havárie   16. 2. 2012 / 23:16
Rychlokvaška
Trošku bych rád navázal...

Chápu, že naše nedávná debata byla spíše na téma GA, než aerolinkového létání.

Přesto mě celkem potěšilo si přečíst úvodník aktuálního čísla AeroSafety World od pana William R. Voss (President a CEO). Zmiňuje se tam o tom, jak se aerolinky zabývají zavedením manual handling skills simulátorů navíc mimo klasická přezkoušení (jsem rád, že mezi ně už pár let patříme) a taky upravují procedury pro normální linkové létání tak, aby bylo i podle SOPs létat více ručně. A jak je to záslužné, že se po Air France o manual handling skills jen nemluví ale něco konečně začíná dělat. U nás to není problém, manuálně lítáme kdy chceme a často. Jsem rád, že lítám pro takovou safety minded aerolinku. Ale u velkých a hlavně longhaul dopravců je to úplně jiný příběh. Potěšilo mě, že mezi takhle proaktivní aerolinky patří i Emirates...až tam bude i Air France, Cathay, Singapore a další aeropilotově sterilní cruise co-pilotové společnosti, tak budu skákat dva metry vysoko.

Potud to zapadá dobře do naší debaty. Zmínil ale pan Voss ještě jednu důležitou věc, kterou jsem drobně nakousl přístrojovkou a s kterou naprosto souhlasím - co je ještě důležitější než recovery technika je takovou situaci rozpoznat, než se stane kritickou, nebo se pokud možno do takové situace ani nedostat.

Říká konkrétně toto:
Only good things can come from a healthy dose of manual flying, but it seems that a lot more has to be done to bring our training in line with the new realities of the job. We still train as if flying the airplane is the primary job. But when recent accidents are examined, it seems like today's vital skill is the ability to recognize early when something isn't right. When a crew figures out what is going wrong, it doesn't usually take much in the way of refined skills to fix it. The life-or-death moment seems to be in the detection of the problem, not the recovery.

Tleskám!
 

Havárie   17. 2. 2012 / 00:16
Rychlokvaška
Jak osvěžující přečíst si něco od skutečného odborníka, který narozdíl od jednoho experta chápe, že lítání není jen...o lítání.
Aneb další hřebíček do rakve nesmyslného a trapného žvástu o strojnících od dopravně-aerolinkového analfabeta
 

Havárie   17. 2. 2012 / 04:25
AJS
O těch Emirates jsem taky slyšel a těší mě, že taková velká společnost udělala obrat o 180°. Ještě před pár lety měli full-automation policy. Je to krásně vidět i v Kanadě, kdo zareagoval a kdo ještě ne. Rámcově vzato, Evropa téměř celá, s Německem v čele. Vylučovací metodou vyplývá, kdo trošku mešká

Na druhou stranu je trochu smutné, že se v posledních letech "znovuobjevuje" to, co bylo kdysi naprosto běžné. Holt muselo přijít kruté vystřízlivění z pokroku techniky, automatizace a urychlených a často odfláknutých výcviků...
 

Havárie   10. 2. 2012 / 11:30
kosata
Já jsem měl možnost ho potkat osobně (i když jenom na okamžik). V životě jsem tak nervózního a uspěchanýho člověka neviděl (snad jenom v televizi). Nevim, ale já hned jsem čekal, že to bude taková nějaká debilní chyba. :/
 

Havárie   11. 2. 2012 / 15:18
Aldaran
A divíš se? Musí to být hrozný stres stále jen číhat odkud přiletí rána... Jediné pozitivum je, že ho v ČR zřejmě nikdy neuvidíme, případně velmi krátce. Myslím, že by ho spravedlivé uvítání potkalo dříve, než by opustil LKPR (přiletěl-li by letadlem. A i když by se mu to náhodou povedlo, začala by nová "celonárodní" (možná s mezinárodní účastí SR) hra ve smyslu "hon na lišku" a v lepším případě by po několika hodinách možná skončil nejprve u Kumy v práci (tedy na oddělení tarumatologie) odkud by pokračoval:
a) na odd. patologie
b) do druhého kola hry
c) na odd. psychiatrie
d) do vyšetřovací vazby
 

Havárie   11. 2. 2012 / 17:11
neotryx
Myslím že to setkání bylo s umělcem-pilotem Černým a néé redakci aeronovin
 

Havárie   11. 2. 2012 / 17:51
Aldaran
ááá...mea culpa...to pak zcela mění situaci...
 

Havárie   11. 2. 2012 / 19:01
kosata
Bože, jenom to ne, to už bych tu asi nepsal.
 

Havárie   10. 2. 2012 / 18:31
Dennny
Po tom, co jsem se dočetl na aeronovinách, jsem o P. Máchovi začal pochybovat.
Neznám ho, nikdy jsem ho neviděl, ale příde mi to jako, kdyby si léčil nějáký mindrák.
Komolení přezdívky na Kumodebil bych pochopil od dítěte 5. třídy, ne od Redaktora (úmyslně s velkým) Aeronovin. Urážení, co se týče fyzické osoby taky, asi se P. Mácha nezmůže na víc než tohle a za předpokladu, že je dospělým člověkem mi to příjde trošku smutné...
 

Havárie   10. 2. 2012 / 20:38
kosata
To už se tu párkrát řešilo. Sešlo se tu spousta názorů na P. Máchu, pokud vím, ani jeden nebyl kladný.
 

Havárie   10. 2. 2012 / 20:51
Tragédie v JRD
(až na názor pana Máchy na sebe smaotného
 

Havárie   10. 2. 2012 / 21:13
Swordfish   
Hele, ale teď vážně.Mr.Máchu osobně neznám ani jsem ho nikdy neviděl, ale když jsem občas četl to co píše.........nedělá si z něj spíš někdo srandu???To přece nemůže napsat někdo kdo je při smyslech a má všech pět pohromadě
No třeba se pletu
 

Havárie   10. 2. 2012 / 22:53
Kachna   
Myslíš, jako že Aeronoviny píše vedení AeČRu?
 

Havárie   10. 2. 2012 / 23:05
Swordfish   
No...konečně něco co dává smysl A Mr.Mácha se tam infiltroval v přestrojení a háže na sebe hnůj kudy chodí
 

Havárie   10. 2. 2012 / 23:25
Balooo   
Karle...?
 

Havárie   10. 2. 2012 / 23:30
pawlick
Karle? Karle? Karle????
 

Havárie   12. 2. 2012 / 18:50
Karel
Já v ničem nejedu, Debile...
 

Havárie   13. 2. 2012 / 13:31
Švarc
Pánové, jsem starej vocas, ale to co se tady řeší mi rozum nebere. Možná by bylo dobrý,
kdyby si každý přečetl záhlaví tohoto webu a choval se podle toho. Když se tady někdo zeptá
na věc, která se týká simulátoru, tak se odpovědi dočká velmi zřídka. Přijde ale na přetřes
takováto kravina a reakcí je tu milion. Byl bych pro, aby Jirka Masník takový hovadiny bloknul,
protože to nemá s webem nic společnýho.

S pozdravem Švarc
 

Havárie   13. 2. 2012 / 19:35
Fabo™   
Bohuzel to ma s webem jako takovym a s komunitou jako celkem spolecneho vice nez dost, i kdyz chapu, ze treba nevidite souvislosti, kdyz ste necetli aerohovniny od zacatku, nebo se nepovazujete za soucast komunity ve smyslu kumu, Radima, nebo Davida.
 

Havárie - Mácha   14. 2. 2012 / 11:02
Vita Zenisek
Ahoj Všcihni,
Ano, není to hezký strom. Ale chápu, že vzhledem k tomu, že Mácha na svých "novinách" reaguje na obsah našeho fora, tak mu lidi co tu žumpu čtou tady odpovídaj.
Odpovídají mu tady proto, protože odpovídat přímo na žumpě není možné a jakákoli jiná, privátní forma komunikace s kolektivem redaktorů a redaktorek v jedné osobě není možná, protože ten člověk reaguje jen na věci, které jsou někde vystavené veřejně.

Chápu, že může být těžké na to nereagovat, ale je třeba si uvědomit, že se zjevně jedná o výplody nemocného člověka.

Tak třeba dneska. Co jsem si tam přečetl dneska, mě zase rozzuřilo a taky mám chuť na to tady reagovat. Ale neudělám to. Uvědomím si, že je to nemocný člověk a že za to vlastně nemůže a přestanu to číst. Doufám, že tentokrát to už opravdu vydržím a nebudu to číst už nikdy.

Vyzývám ostatní, aby tak učinili také.

Víťa
 

Gonzo
FS Medlánky
MZAK
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ