FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je pátek 7. 6. 2024, svátek má Iveta Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Používání scanneru za bouřky Jeden příspěvek | Celý strom
Používání scanneru za bouřky   31. 5. 2012 / 22:34
Aldaran
Záleží na tom, co má člověk na mysli "imunní". Proti přímému úderu do venkovní antény není imunního nic. Ten dokáže upálit i lešeňovou trubku. Dá se tedy hovořit o odolnosti zařízení proti výskytu statické elektřiny.

Úder blesku vytváří el./mag. pole jehož harmonické produkty jdou do řádů stovek MHz. Proto ani anténa, která má galvanicky propojený zářič se zemí přijímač nemusí vždy ochránit. Jestli dotaz zněl v překladu: "můžu mít doma připojený scanner i když je bouřka aniž by na 100% nedošel k úhoně" odpověď zní "NE!" Pravděpodobnost se ale dá minimalizovat, resp. dosáhnout toho, aby to přežil bude-li úder dejme tomu do cca 50-100m.

1. Použít anténu která je konstruována tak, že má galvanický zkrat. (vezmi ohmetr a musíš mezi středem a stíněním naměřit 0 ohm) Není-li tomu tak, lze to řešit koaxiální bleskojistkou či lambda/4 pahýlem na pracovní frekvenci.

2. Anténa a stožár MUSÍ být správně uzemněná (min. 10mm průřez)

3. koaxiální kabel při vstupu do budovy (místnosti) musí být připojen přes t.k.z. Grounding kit příklad: ( http://www.pcs-electronics.com/coax-grounding-lightning-protection-p-1697.html ) Toto je z důvodu, že při výboji se na cokoli kovového t.j. i na koaxiální kabel na střeše, či plandající za oknem můžou naindukovat tisíce Voltů a není příjemné, když uvnitř místnosti létají blesky

4. Solidní přijímače mají na vstupu vlastní přepěťovou ochranu, stačí se podívat do schematu. Není-li tam, doporučuji ji tam doplnit, či dát těsně pře přijímač další bleskojistku

Bohužel, ani toto není 100% řešení, protože k fatálním problémům dochází i z druhé strany. Napěťová špička přijde přes síť projde zdrojem, scannerem a přes koaxiální kabel a jeho uzmnění do hromosvodu, obvykle shoří zdroj nebo přijímač.

Statistika říká, že do každého domu v ČR udeří průměrně 1 x za 100let s tím, že jsou lokální anomálie s granularitou cca 100m. Prakticky to znamená, že jestli do Tvého baráku již někdy udeřilo, tak tam, nebo velmi blízko pravděpodobně udeří v průběhu několika let znovu. Jestli ani pamětníci nepamatují úder blesku, pak může být trochu klidnější.

Každopádně jestli nemáš body 1-3, vřele doporučuji anténu odpojovat a před bouřkou alespoň strčit za radiátor.
 
Gonzo
VWAC
MZAK
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ