FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je sobota 25. 5. 2024, svátek má Viola Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Radiotelefoní zkoušky na GLD Jeden příspěvek | Celý strom
Radiotelefoní zkoušky na GLD   23. 7. 2012 / 13:03
midiborec
Ahoj chci si v zimě začít dělat Vycvik na větroně v Prostějově. Ničeho se nebojim jen nejvetší strach mám z radiotelefoního provozu... Můžete mi nekdo říct jak pak zkoušky probíhají ? našel jsem na ctu.cz nejaké otázky ale přijde mi to strasně složité. Jsou jen písemné zkoušky nebo i ustní ? jak dlouho je pak prukaz platny ? Nebo myslíte že to nemam vubec řešit a všechno me naučí ve vycviku ?

Ještě takovej dotaz mimo... Už jsem létal s kamarádem s větroněm a bylo to super. Pul hodiny mi bylo fajn a užival jsem si to ale dalši pul hodiny me bylo strašně zle stoho neustálého houpaní, kladného a zaporného přetížení a pak už jsem se radeji jen kochal po okolí a připadal jsem si celí den po težkém draku. Chyba asi byla ta že sem byl zrovna po obede... Zajimá me ale spis to jestli se to dá natrénovat a časem to přejde nebo proste zle me bude pořád ? to by pak prome to létáni ztrácelo smysl kdyzbych pristal a bylo me pořád zle.

Děkuji všem za odpovědi.
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   23. 7. 2012 / 13:13
Tragédie v JRD
1) naučí tě to, není to taktěžký, jak se zdá
2) Pokud to bude omezený radiotelefonista - tak jen písemný test, pokud všeobecný, tak je tam i ústní
3) klikací testy jsou na aeroweb.cz - můžeš si to tam prokliat a vyzkoušet. Já zvolil cestu prostě se naučit podle stáleho opakování těch testů správny odpovědi, a moc nad tim nepřemejšlet. Otázky typu, k čemu je yagi anténa ajak vypočtu délku vlny, považuju v letadle za zbytečné.
4) platí pět let, ale pak ho administrativně prodloužíš, testy znovu dělat nemusíš

to, že jsi se nadlábl, je dobře. S prázdným žaludkem je to ještě horší - obecně se doporučuje spíš se lehce najíst, než lízt do letadla hladovej.

Blbě bejvá hodně často lidem, kteří jsou "ne-řídící", protože organismus ty změny směru, sklony apod. nečeká. Pokud jsi řídící (ve smyslu ten, kdo hejbá pákou), snáší to většinou organismus mnohem líp.
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   23. 7. 2012 / 13:44
midiborec
Moc děkuji za odpověd.. Je fakt že jsem byl neřidíci a ještě jsem sedel za pilotem.. Ted už jen teda našetřit peníze a jit dotoho. V srpnu jsem s kamarádem domluvenej že me ještě jednou vezme tak snad to bude mnohem lepši než minule a rovnou se na letišti na vše ještě jednou poptám.
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   23. 7. 2012 / 13:53
tonde   
testy na aerowebu jsou super, když se je naučíš tak zkoušky uděláš.
Co se týče zle a nezle v letadle - pokud jsi vydržel půl hodiny jsi dobrej Vestibulár se dá trénovat dvěma základními způsoby a jedním pokročilejším:
Kup si otočnou židli a toč se na ní, chvíli na jednu stranu, chvíli na druhou, pro začátek stačí 10 otoček na obě strany a každý druhý den si dvě otočky přidej. Až to budeš bez problémů zvládat, začni při otáčení hýbat hlavou jako když se rozhlížíš. Tohle s tebou může lehce zacvičit Druhé cvičení můžeš dělat kdykoli a kdekoli (ale ať tě nikdo nevidí, vypadáš přitom jak idiot ). Sedni si na židli, zafixuj očima bod na zdi tak 2 - 4 metry daleko a toč hlavou okolo vodorovné osy protínající temeno s nosem 10 x na jednu stranu, 10 x na druhou, pokud ti to bude dělat problém tak míň a pak si zase přidávej. Důležité je stále se dívat na ten bod na zdi.
Až tohle budeš zvládat bez problémů, tak se zase toč na židli a přitom se předkláněj a zakláněj.
Pokud tohle zmákneš každý den, tak za měsíc můžeš lítat akrobačku a blbě ti nebude
V letadle při prvních letech vždy toč hlavou do zatáčky, ne ven ze zatáčky, než si vestibulár zvykne.
A v neposlední řadě igelitový pytlík na rychle přístupném místě dává pocit jistoty a poblít se v letadle je sice pro ostatní veselá historka, ale ostuda to není. Já furt tvrdím, že kdo nezvracel - nelétal
Peace, brothers!
 3x  

Radiotelefoní zkoušky na GLD   23. 7. 2012 / 14:26
pawlick
Já jsem zvracel jen málem, když jsme doakrobatili To se počítá? Nebo musí být skutek dokonán
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   23. 7. 2012 / 15:26
dandee
Veeelmi dobre tema,ja som tiez nosil igelitovy sacek v dolnom vrecku leteckej kombinezy,ktory bol urceny asi ne igelitove vrecko pre pripady nahlej nevolnosti.Nosil som to pocas celej leteckej kariery,i ked uz sa lietalo iba na Z-142 u armady,ale nikdy som ho nepospinil.Nevolnost som pocitil snad iba raz za celu karieru,a to pri "ostrom" vyvoze po letistnom priestore v Pardubiciach,kedy boli sracky skoro az na zem,ale museli sme ako mladi piloti absolvovat zoznamovacie lety v novom letistnom priestore.Tak instruktor to bral trochu "u huby" a stale sme boli na "uchu" / MiG-21 UM/,a pred letiskom pri navrate som mal toho uz plne kecky,tak som ho poziadal o riadenie,tak mi prenechal knipel a bolo po problemoch. Takze pre zhrnutie- pilotove nevolnosti spravidla vznikaju zasahmi do riadenia druhym pilotom.Je to overene dlhodobym zkusanim.Treba si vypytat riadenie,prebrat si lietadlo,a vsetko prejde.
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   23. 7. 2012 / 21:54
AJS
Tomu říkám kouzlo nechtěného a schovaný druhý smysl: nevolnosti spravidla vznikaju zasahmi do riadenia druhym pilotom

A já to neřek, to Dandee
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   23. 7. 2012 / 18:51
Kendy   
jsem se teda zapoměl nějak poblít, budu to muset napravit.
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   23. 7. 2012 / 13:46
FSPilot   
Na omezeného radiofonistu se ty testy dá naučit za půl hodiny Samotné vyplňování trvá tak 5min Podle mě to je úplná sranda, když to např. srovnám s otázkama pro autoškolu, kde bylo cca 600 otázek, které se člověk moh naučit nazpamět, tak tady těch pár otázek (tuším 50 nebo kolik) je raz dva Nazval bych to asi jen oficialitou

Jinak časem si na to houpání zvykneš, ikdyž je ti normálně zle. Jsou to nezvyklé pocity, tak to chce "vytrénovat". A jak píše tragéd, nejlepší je se tak střídmě najíst. Na lačno do éra neradno lézt Udělal jsem to párkrát a pokud to jen trošku jde, nedělat to
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   23. 7. 2012 / 14:19
happypetr   
...to je snad poprvé,co Ivo souhlasí s Tomášem!
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   23. 7. 2012 / 14:23
Tragédie v JRD
Já ale nesouhlasím s Ivem Otázky na RTF mi přišly jako sejná sranda, jako otázky na autoškolu
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   23. 7. 2012 / 16:04
FSPilot   
to proto, žes nepochopil psaný text Na tom radiotelefonistovi je těch otázek podstatně míň, než u autoškoly, takže se dají naučit rychleji V tom je to snadnější, než autoškola A pravda, že u spousty otázek na autoškolu se nebylo ani třeba učit, protože (kupodivu) stačilo jen se lehce zamyslet a nebo vyeliminovat ty naprosto stupidní odpovědi
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   23. 7. 2012 / 21:26
happypetr   
...že jsem radši nedržel hubu........
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   23. 7. 2012 / 21:55
AJS
...že jsi radši nedržel hubu......

Aneb Tom a Jerry po tisící třetí
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   23. 7. 2012 / 22:12
FSPilot   
ty nám u toho psají i povídáš?
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   23. 7. 2012 / 22:38
AJS
Kdo jí psa?
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   23. 7. 2012 / 23:17
FSPilot   
ne "jí (mezera) psa", ale "psají". Čti pozorně! Taky, když napíšu hopsají to nebudeš číst nebo citovat jako "jí psa ho"...
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   23. 7. 2012 / 23:48
AJS
Aha. Tak teď už tomu rozumím, s výjimkou významu té věty. Ten mi stále uniká a ne a ne jej dohonit. Co znamená slovo "psají"? Pokud tam ovšem nedošlo k překlepnutí a v takovém případě si vypůjčím tvá slova s drobnou úpravou: Piš pozorně!

Ovšem možná mi uniká nějaká lokální slovní mutace, vzpomínám, jak na vojně jeden kluk místo slova "psi" říkal "psajá"
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   24. 7. 2012 / 09:56
Tragédie v JRD
To je asi polština....
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   24. 7. 2012 / 11:12
FSPilot   
Co ty, prosímtě, víš o polštině?

Radimmm: Samozřejmě, že to byl překlep Se prostě stane... z toho hned děláte vědu
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   25. 7. 2012 / 12:42
kuma   
Překlep, jo?
Překlep je překlep. Člověk jej nemusí vysvětlovat slovy: "ne "jí (mezera) psa", ale "psají". Čti pozorně! Taky, když napíšu hopsají to nebudeš číst nebo citovat jako "jí psa ho"..." Takhle to na překep moc nevypadalo...
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   23. 7. 2012 / 14:25
pawlick
Kam to napsat Asi si tento den zapíšu do kalendáře červeným písmem
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   25. 7. 2012 / 10:30
Taita
O výcviku na gld v Prostějově uvažuju také, ale mám před sebou ještě to "svezení". Jinak jsem na letišti docela často a dobírají si mě, kdy se už do toho dám. Dosud jsem byl simplák only, ale už mě kluci několikrát vzali sebou nahoru, ale nikdy ještě ve větroni, to mám slíbené. No a zjistil jsem, že sim je sim a skutečnost je opravdu jiná. Snad se na letišti potkáme a pokecáme.
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   25. 7. 2012 / 12:34
AJS
Neuvažuj, jdi do toho! Počet simptáků přetavených v řidiče letadel a strojníky utěšeně roste, jen houšť! Vzduchomužolodě čekají!
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   25. 7. 2012 / 13:20
Taita
Díky za povzbuzení Radimmme, "podpora" od profíka je fajn - ne že by od ostatních nebyla, ale podpora je vždycky dobrá.
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   25. 7. 2012 / 14:36
AJS
Spousta lidí čeká na to finální nakopnutí. Já taky hrozně chtěl lítat, ale myslel jsem, že je to jen pro Topguny typu Tom Cruise, a že pro někoho jako jsem já to nemůže být. Až mi nějaký ultralajtista pan Vojáček se Stratonem na Raný řekl, ať to neřeším a jdu do toho, že když budu chtít, podaří se mi to. A k hrůze českého letectví měl pravdu. A to jsem zpočátku říkal, že mi bude stačit jen Blaník

 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   25. 7. 2012 / 15:19
Taita
Díky, trefně vyjádřeno. Jen odbočím, kdy si vybíráte dovolenou - v sezóně lítáte sem a tam a zase sem, to vám dovolenou asi nedají. Je to hlavně zima a jaro? V zimě jste zase byli v Kanadě, tak kdy máte nejvíc možností si odráchnout?
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   25. 7. 2012 / 19:12
AJS
Člověče, máš recht, je to problém. Pokud chci mít alespoň trochu slušné počasí, nemám jinou šanci, než říjen a duben/květen. Alespoň tím výrazně oddělím letní a zimní sezónu. Ale když vidím to počasí posledních let, kdy července je nejmokřejší měsic roku a červen se srpnem jsou taky takový divný, tak mě ani moc nemrzí, že léto prosedím za beranama místo kniplu (i když i na ten dojde)
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   25. 7. 2012 / 15:23
Premek
Pche, Blaník nebo Bulík... Nemáš to jedno?

Onehdy mě tak napadlo, neměl si v zximě chuť si s osmistovkou vyzkoušet "letiště" v Gimli?
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   25. 7. 2012 / 19:26
AJS
Přes Gimli jsem nakonec nikdy neletěl, protože to bych musel letět z východu na západ, a za pobyt v Kanadě jsem znal jen kurzy 180 a 360, jen výjimečně 220/040 a 300/120, když jsme si to šněrovali přes Státy uhlopříčně.
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   25. 7. 2012 / 18:56
Lowmick   
Myslím, že se tu rozvíjí i další sekce kromě airmanshipu - watermanship. Nebo unterwassermannship?

http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=446390&lan=0
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   25. 7. 2012 / 21:29
Algy   
Ne, tohle je fishermanship.
 

Radiotelefoní zkoušky na GLD   27. 7. 2012 / 18:01
midiborec
Třeba se v zime potkáme na teorii ja už jsem 100% rozhodlej jen musim sehnat prachy.
 

VWAC
Czech Virtual Air Rescue Service
FS Medlánky
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ