FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je pondělí 20. 5. 2024, svátek má Zbýšek Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
ACARS v dopravácích Jeden příspěvek | Celý strom
ACARS v dopravácích   24. 9. 2012 / 09:09
Pavel H.
Ahoj,

Mám otázku z reálného letectví. Jak je to s použitím systému ACARS v dopravácích? Jaké procento letadel je systémem vybaveno (cca)? Je to standardní výbava nebo je na objednávku? Jak moc se používá? Jaký typ zpráv se typicky přenáší? Používá se ke komunikaci s řídícím nebo spíše se společností?



Teorii jsem si přečetl, zajímá mne skutečné použití tady v Evropě či v Americe (čili je to otázka na reálné piloty typu Radimmm a Rychlokvaška).
 

ACARS v dopravácích   24. 9. 2012 / 10:37
Kachna   
V Airbusu ATSU

Od 1.1.2015 je to nutný ve všech letadlech, které letí do Evropy. Tak že to konec všech starých letadel,... A měla by přes to komunikovat posádka řídícíma.
 

ACARS v dopravácích   24. 9. 2012 / 10:57
AJS
Nepleteš si to s CPDLC?

ACARS jsem nikdy v praxi oficiálně nezažil, žádná z firem, pro které jsem létal, to v provozu neměla. Jen v Kanadě to letadla TUI/Thomson měla instalované, a tak jsme si s tím občas hráli. Jestli to používá Tomáš Kuchař, napíše o tom víc Rychlokvaška. Hezky, strukturovaně, v odstavcích, a na závěr bude Fimfafimfárum.
 

ACARS v dopravácích   25. 9. 2012 / 08:33
Létající myš   
odstavec 1. NE
odstavec 2. BUDE
 

ACARS v dopravácích   24. 9. 2012 / 13:39
Dobby
Já jsem zažil použití ACARS u dvou společností ze tří ve kterých jsem působil. Ve SkyEurope to byla jen taková osekaná verze. Systém automaticky odesílal na dispečink časy OOOI a zprávy o údržbě. Semtam jsme posílali provozní zprávy a stahovali zprávy o počasí.

U turků v Antalyi ve Sky Airlines nic takového nikdy neviděli. Hlavně flotila byla mix Classic, NGček a Airbusů, takže měli co dělat sami se sebou.

Ve Skandinávii u Primery se naopak ACARS používal zcela běžně a prakticky na vše. Počasí, domluva s dispíkem, očekávané časy příletu, údržba,...

 

ACARS v dopravácích   27. 9. 2012 / 17:52
Rychlokvaška
Ahoj, trochu opožděně a asi zklamu Radimmma - málo odstavců, ne moc dlouhý a bez sumafimfárumu! (prohibiceeee voe).

ACARS je moc šikovná věcička, hlavně pokud běží skrze satelitní kanál. Možnost snadno stahovat letové plány, dělat v nich změny za letu, aktualizovat výškový vítr, žádat si aktuální počasí na trati i o letištích a hlavně interakce s aerolinkou (závady, online monitoring, provozní informace) jsou leckdy k nezaplacení a hodně velká úspora času na všech stranách. A pokud je to dobře propojené s letadlem (skrze systémový monitoring a MCDU), hodně to zpříjemňuje a zjednodušuje denodenní provoz.

Běžné ani standardní vybavení to ale rozhodně není - u většiny letadel s výjimkou těch nejmodernějších je to "volitelná výbava" a krom toho každý provozovatel si musí platit s tím související komunikační kanál, což v případě satelitu není zrovna žádná láce.

Výsledkem je, že to v mnoha letadlech neuvidíš. Dá se říct, že čím větší aerolinka a čím větší letadla (longhaul widebody), tím větší pravděpodobnost, že u nich ACARS najdeš. V kompikovanějším provozu s velkým množstvím letadel ve flotile a při dálkových letech je to velmi užitečný doplněk, až přímo nezbytnost, pro shorthaul nad Evropou zase naopak téměř zbytečnost. My máme v managementu škudlily, takže nemáme ani ACARS ani SATCOM a někdy by se to sakra hodilo.

Jinak tohle je záležitost spíš komunikace letadlo-aerolinka nebo letadlo-poskytovatelé informací (např. počasí), případně letadlo-rádioví operátoři nad územím, kde není pokrytí radarem (třeba Atlantik).

Pro komunikaci letadlo-ATC je vhodnější a modernější CPDLC (což je to co si plete Kachna ) a to je právě záležitost, která bude za pár let v Evropě a za trochu víc pár let znamenat dost zajímavou a důležitou revoluci v letecké dopravě. A já osobně soukromě doufám, že nejenom tam. Speciálně pro onen nový detailní "TCAS".
 

ACARS v dopravácích   27. 9. 2012 / 21:36
Kachna   
tyhle vaše pilotní zkratky my neznat a být šťastní. Mě učili, že to bude běhat na starejch A320 a B737NG přes ACARSem a na novějších A320 přes ATSU. To je ten blok, přes kteej to všechno teče.

A tady je citace
Today, there are two main implementations of CPDLC
The FANS-1/A system that was originally developed by Boeing, and later adopted by Airbus, is primarily used in oceanic routes by widebodied long haul aircraft. It was originally deployed in the South Pacific in the late 1990s and was later extended to the North Atlantic. FANS-1/A is an ACARS based service and, given its oceanic use, mainly uses satellite communications provided by the Inmarsat Data-2 (Classic Aero) service.
 

VWAC
FS Medlánky
MZAK
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ