FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je čtvrtek 16. 5. 2024, svátek má Přemysl Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel Jeden příspěvek | Celý strom
British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   2. 11. 2012 / 13:21
Rychlokvaška
Tak se nám rok (a něco) s rokem sešel a British Airways opět cítí potřebu nabídnout pozici dopravního pilota dostatečně schopným zájemcům, kteří touží po tomhle povolání, ale ještě nezahájili výcvik svou vlastní cestou, nebo mají obavy z nejisté investice, nebo mají třebas hlouběji do kapsy.

Začněte si pomalu chystat klávesnice - 19. listopadu se opět otevře BA Future Pilot Scheme - výběrové řízení, které v současné době nemá ani zdaleka obdoby.

http://www.bafuturepilot.com/
http://www.oaa.com/pages/schemes/british_airways

Že tohle považuju za naprosto jedinečnou a výjimečnou nabídku a jednu z nejlepších možností jak se dostat k dopravnímu létání, je o mě všeobecně známo, ať s tím někdo souhlasí nebo ne Proč si to myslím velmi rád osobně vysvětlím případným zájemcům, stejně tak o tom proč ano nebo ne budu velmi rád diskutovat.

Pro všechny ostatní - nezrozhodné, skeptiky, pochypovače, Máchoně a rejpaly - ukažte mi nějaký jiný způsob, jak se za cca 2 roky budete schopni za minimálních počátečních nákladů a po dokončení jedné z nejlepších světových výcvikových akademií posadit do pilotní sedačky dopravního letadla British Airways nebo nějaké jiné významné aerolinky, s potenciálem jednoho dne pilotovat třeba A380, B787 nebo B747-8...

Podle mě je to naprostá bomba a jedinečná šance.

Připojím i legrační debatu z loňska
http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=417817&lan=0&style=2
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   2. 11. 2012 / 13:30
Tragédie v JRD
Já se zařadím mezi rejpaly, pro změnu ekonomického rázu Nutnost počátečního vkladu ve výši 84tisíc liber, byť mi BA slibuje, že mi na to půjčí, a následnou refundaci jen v případě úspěšného složení celého programu ... to mi tak úplně nekoresponduje s "minimálními počátečními náklady"

... ale aspoň, že ty dva roky nemusíš platit úroky.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   2. 11. 2012 / 13:39
Rychlokvaška
Nečekaně

Lítání dopravních letadel v tuhle chvíli znamená velkou počáteční investici, ať na to jde člověk kudy chce. Stejně jako ji vyžaduje valná většina jiných kvalifikovaných profesí. Obecně čím víc se šetří ze začátku, o to nižší je úroveň výcviku a možnosti následného pracovního uplatnění v budoucnu. Investice do budoucnosti v téhle výši je ve většině zemí (které neprovozují vzdělání "zdarma") tak nějak standard a běžná realita, ať chce být člověk právník, pilot, nebo doktor.

"Minimální počáteční náklady" znamenají, že do toho investuješ minimum ze svého a ze začátku. To je dost ojedinělá záležitost.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   2. 11. 2012 / 13:46
Tragédie v JRD
No , na papíře to vypadá krásně. Ale .. jen na papíře.

... člověk, který do toho jde, at uz testy na začátku projde třeba s 10 AAAAA+++++, musí s tímhle pasivem počítat, takže "ty minimální vstupní náklady" jsou jen papírové.

Takže i přes ony "miminální vstupní náklady" to stejně redukuje cílovou skupinu na lidi, kteí víceméně jsou schopni těch 2,5 mega kaček dát dohromady.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   2. 11. 2012 / 13:50
Rychlokvaška
There are a number of ways you can raise the funds to deposit this security bond, for example from your own finances, borrowing from family, or securing a loan. If you’re not in a position to secure an asset-based loan then you could be eligible for our British Airways guaranteed loan scheme. If this is the case, our partner bank will run a thorough check of your credit history. Should this come back clear and you pass the Future Pilot Programme selection process, British Airways could act as your loan guarantor. You will then be able to borrow the money from our partner bank in order to deposit the required security bond with APL.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   2. 11. 2012 / 14:07
Tragédie v JRD
Tvl .. čteš vůbec co píšu (a možná i to , co linkuješ)?

Ve vší úctě, ano, ja vím (a dokonce to i o dva příspěvky výš zmiňuju), že ti těch 2,5 mega půjčí BA (resp. jejich partnerská banka) - aspoň tedy, že bez úročně.

Ale ... pokud celý ten cyklus nedoděláš, tak ti BA na konci kursu těch 2,5 mega nevrátí. Takže ty budeš ve stavu, budeš dlužit 2,5 mega. A pokud má všech pět pohromadě, tak do toho někdo, kdo 2,5 mega nedá dohromady, stejně nepoleze ... což o to, tohle může být fajn, ale pro ty, kdo těch 2,5 mega více či méně mají k dispozici a tohle jim při troše štěstí umožní těch 2,5 mega ušetřit.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   2. 11. 2012 / 14:27
Rychlokvaška
Těší mě, že patřím mezi ty, co nemají všech pět pohromadě
Proč myslíš, že jsem do toho lezl (v mé době to bylo dokonce 3,5 mega), i když jsem je neměl jak dát dohromady? To není řečnická otázka, opravdu mě zajímá, co si myslíš, že byl ten důvod nemít všech pět pohromadě...

Vzdělání, nebo chceš-li výcvik pro nějakou kvalifikaci je investice. Jako taková něco stojí, něco přináší a nese nějaká rizika.
Můžeš investovat do auta, do bydlení, do akcií nebo do vzdělání...a dalších možností je nepřeberně. Někdo si za 2.5 mega koupí auto, někdo dům, někdo si za to koupí budoucí práci, která mu těch 2.5 mega potenciálně vydělá ročně...a pak si teprve koupí auto, dům a zbytek ztratí na akciích

Každej má jiné priority a jinou míru akceptovatelného rizika. Někdo bude plakat nad tím jak něco stojí moc peněz a nikdy si to nekoupí, někdo si najde jinou cestu, třeba i lepší, někdo se na to vykašle, někdo si uvědomuje plusy a mínusy a skočí do toho rovnýma nohama. Pokud celý cyklus nedoděláš, tak máš smůlu. O tom jsme se ale už bavili před rokem, že existují různé záchranné sítě, jako např. u CAE/OAA jejich Skills Protection Scheme...pamatuješ? Link jsem ti připojil...

Plánovat pro potenciální rizika je potřeba, dokonce bych řekl základ jakékoliv investice. Dívat se na to ale primárně očima "pokud celý ten cyklus nedoděláš, budeš dlužit 2,5 mega" je podle mě hloupost. To se na to nemusíš dívat vůbec a ušetřit si čas debatováním o nabídce, která tě stejně nezajímá.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   2. 11. 2012 / 14:54
Kachna   
hmm, ber to tak, že je to pro ně záruka, že se budeš učit jako blázen, aby jsi náhodou nerupnul!
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   2. 11. 2012 / 14:36
pawlick
Je to hezký, já bych do toho šel hned Jen ta angličtina mi nějak furt neleze do hlavy To se se nemůže všude mluvit česky?
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   2. 11. 2012 / 14:38
Tragédie v JRD
Kdyby v požadavcích byla jen čeština, tak mejch 2,5 mega tam už maj dávno voe .)
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   2. 11. 2012 / 14:39
Rychlokvaška
Byť Čech...já bych naopak řekl...to se nemůže všude mluvit anglicky?
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   2. 11. 2012 / 21:23
AJS
Palackýho s Jungmannem na tebe!
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 13:36
Rychlokvaška
Nojo, kde byli tihle dva holomci, když se psala letecká historie, no? Kdyby se kdesi neflákali, nemusel jsem učit cizinecky. Ba co víc, domluvil bych se po našom i u žabožroutů, machometánů a těch šišlavejch dole
Takhle mi zbývají v českých technických knížkách jenom obrázky...
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   2. 11. 2012 / 18:40
adagio   
Já bych nechtěl bejt dopravní pilot ani zadarmo (bez investice). Přijde mi to hrozně nalajnovanej život jak přes šablonu. Dům / byt co nejblíž k letišti, manželka letuška s PPL licencí, víkendy v aeroklubu a za životní sen koupě vlastního GA... Ve skutečnosti ale spousta monotónní dřiny, blbákov s obrovskou zodpovědností, izolovanost od lidí a přátel, nefunkční rodina, spousta peněz, který ale není vlastně kdy smysluplně užít a celoživotní obava o svoje dokonalý zdraví.

sorry
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   2. 11. 2012 / 18:59
Rychlokvaška
Zajímavý popis A tak to funguje všude?
A smysl příspěvku byl konkrétně jaký?
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   2. 11. 2012 / 20:07
adagio   
Jen trochu vyvážit tvou nátlakovou kampaň.

(Začněte si pomalu chystat klávesnice // výběrové řízení, které v současné době nemá ani zdaleka obdoby. // tohle považuju za naprosto jedinečnou a výjimečnou nabídku // velmi rád osobně vysvětlím případným zájemcům // ukažte mi nějaký jiný způsob // Podle mě je to naprostá bomba a jedinečná šance // s potenciálem jednoho dne pilotovat třeba A380, B787)

Jsou tu i mladí, naivní a není dobrý na ně chrlit jen ten osekanej americkej sen.
Jak podomní prodejce s levnou elektřinou.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   3. 11. 2012 / 14:07
Rychlokvaška
No, v prvé řadě to nebyl vůbec záměr být jako prodejce s levnou elektřinou. Nikdo mě za to neplatí ani nepodporuje, právě naopak - to že sem něco takovýho pošlu, tím si třeba potenciálně vyrábím do budoucna větší konkurenci. Ale nedá mi to a dělám to rád - protože před 6ti lety jsem byl v úplně stejné situaci a dal bych nevím co za to, kdyby mě někdo na podobnou příležitost upozornil. Možnost dostat se k lítání dopravy jsem našel naprostou náhodou a když o něčem takovém vím, rád se o to náležitě podělím s ostatními. Jak se s tím pak kdo popere je čistě jeho osobní věc - a pokud se bude chtít na něco zeptat nebo s něčím poradit, velmi rád pomůžu.

Ale chápu - na Péráku je jakákoliv činnost po zásluze potrestána - ať je to něčí práce něco vytvořit, nebo o něčem informovat. Je to prostě ten náš Pérák, kde se jenom kafrá a kritizuje...

Chápu taky, že dopravní létání tady za posledních pár roků zásadně degradovalo a dělat dopravního pilota nebo se dělit o svoje zkušenosti a zážitky tady začíná být drobně společenské Faux Pas a jakýkoliv písemný projev autorů automaticky brán za vychloubání a machrování. Mě je to úplně fuk, člověk si aspoň ušetří čas na spoustu dalších životních radostí. Ale ta změna je dost zásadní a celkem by mě zajímalo, co je toho příčinou

K těm větám cos vypíchnul - přesto, že to může vypadat jako soupis marketingových keců o ničem a zbytečného zkreslování reality, rád bych podotkl, že:
- Tohle výběrové řízení nemá opravdu ani zdaleka obdoby - neexistuje v tuhle chvíli aerolinka, která by za podobných podmínek nabízela práci potenciálním zájemcům. Neexistuje ani ve formě malých dopravců, natož u společností typu BA. A je dost pravděpodobné, že hodně dlouhou dobu ani existovat nebude
- Že je to naprosto jedinečná, výjimečná nabídka, naprostá bomba a jedinečná šance je prostě fakt. Nikde neexistuje možnost dosáhnout za podobných vstupních podmínek takového výsledku. Cest jak se dostat do kokpitu dopravního letadla je samozřejmě celá řada, ale dost zásadně se liší ve výši počátečních investic, délce celého postupu a následném uplatnění v praxi.
- Potenciál jednoho dne pilotovat A380 nebo B787 - je naprosto realistický výsledek snažení dotyčného. Záleží jen na tom, jak se bude snažit a jak si bude plánovat svou karierní cestu u dotyčného zaměstnavatele.

Co je teda na tom ten osekanej americkej sen?! Co je na tom za nátlakovou kampaň?

A na závěr k onomu drobně sarkastickému prvnímu příspěvku - vždycky mě překvapí, kolik toho všichni ví o tom, jaká je to vlastně práce a život Co mě ale nepřekvapí nikdy je jak daleko je to od reality Kde na to všichni chodí, to by mě ale opravdu zajímalo. Na jedné straně slyším jak je to práce na prd co by nikdy nechtěli dělat a na druhou stranu mě prcají kamarádi, že bych si mohl ty fotky odpustit
Teda pominu tu letušku, to ses trefil...
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   3. 11. 2012 / 15:47
Hermann   
kamaradi stewardi?
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 13:37
Rychlokvaška
Dávám si pozor a neohýbám se pro mýdlo a nosím boty bez tkaniček
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 00:35
adagio   
Jaký fotky? Nějaký z kokpitu? A to má být důvod, proč se stát pilotem? I ty nejhezčí prostředí ku práci se po čase přejí. Je spousta povolání, v kterých můžeš udělat pěkný a netradiční momentky. Správce národního parku, horská služba, policejní potápěč, umývač oken výškových budov...

Na netu je samozřejmě spousta pěknejch videí. Třeba ten HD záznam z letu v A320. Pašák v bílý košili, s černejma brejlema parádně kvedlá joystickem někde v karibiku s GoPro za hlavou a pod tím hraje nějakej dubstep. Super. X milionu lidí rádo koukne a zasní. Ale je to opravdu ten celistvej a pravdivej popis týhle práce? Není. A mně nějak chyběj i ty zmínky o tom zákulisí a o těch negativech. S těma se nikdo nechlubí. Díky tomu má tahle profese punc nějaký exkluzivity a piloti punc elity.
Asi vůně dálek, neznáma. Málokdo vlastně pořádně ví, co ta práce obnáší. Většina lidí taky považuje piloty rovnou za hrdiny, protože jim svěřuje svý životy a životy svých blízkých na cestě za vyjuchanejma dovolenejma. Možná byla tahle profese i mnohokrát vyumělkovaná ve filmech. A určitě v lidech dřímá i představa z dob komunismu, kdy pilot mohl na západ, týdny si pobýval někde v karibiku v objetí sličných letušek a byl bohatý...
A tahle bublina může lehce splasknout poté, co mladý natěšený absolvent vstoupí do procesu a pendluje 3x denně Praha-Ostrava. jak mašinfíra z Hlaváku. Jenže rozdíl mezi tím strojvůdcem se základní školou a dopravním pilotem je asi 50 IQ. Strojvůdce nemá žádný vyšší cíle a nemá čeho litovat. Pilot musel prokázat neuvěřitelnou trpělivost, píli, vůli, odhodlání, houževnatost a absolvovat studijní muka, aby dosáhl svý mety. A protože je současně i trochu excentrik a egoista, tak si skutečnou podstatu tohohle povolání nikdy nepřizná, nevidí ji a bude si do smrti říkat, že žije svůj velkej nebeskej sen. A tím se i izoluje od všech, co jsou nohama na zemi.

Proč sem vlastně rok co rok postuješ tyhle nábory? Proč to vůbec jako úspešný absolvent a vykonavatel tohohle povolání sleduješ? Těch důvodů může bejt víc. Dotknu se tě asi jakýmkoli, možná i na nějakej, ten správnej, zapomenu, tak ho uvedeš za mě.
- zvládl jsi něco neuvěřitelnýho, všichni tě za to vynesli do oblak, blahopřáli, záviděli. A ten pocit úspěchu ti chybí. Svých pět minut slávy skončilo a moc uznání se ti už jako řadovýmu pilotovi nedostává. Poukazuješ na tuhle možnost s cílem připomenout svůj úspěch. Rád si počteš reakce lidí, že by tohle nikdy nedokázali, čímž posiluješ a upevňuješ svůj úspěch z minulosti
- určitě se ti splnil sen, povolání tě baví, ale jsi v tom jaksi sám. Jsi daleko, mluví se tam cizí řečí a ti naoko přátelé cizinci-piloti nemají s tebou moc společnýho, pouto není tak silné. Rád bys k sobě nějakýho CZ kamaráda, kterej bude mít obdobnej osud a stejný vyhlídky
- máš pocit, že jsi překonal mnoho překážek a to tě katapultuje do roviny učitele, rádce, průvodce. Potřebuješ nějakej další projekt, nějakýho nadějnýho klučinu, kterýho povedeš za ručičku, ve všem mu poradíš, pomůžeš a projdeš si tak svůj úspěch znovu, skrze něho.



Já ti ani jinýmu fakt nezávidím... byť to tak musí vypadat. Naopak. Tehdá jsem ti vroucně gratuloval. Vážím si každýho, kdo si vytyčí nějaký cíl a zdolá ho. Stejně tak si vlastně vážím i každýho profesionála, který dělá svou práci dobře a to ty jistě děláš. Já jsem prostě jinej typ člověka, než je ideál pro práci dopravního pilota. Nejsem ani studijní ani buldočí typ. S narůstajícím věkem jsem si zvykl věci spíš ulehčovat, než komplikovat nebo překonávat překážky. Jsem spíš bohémskýho ražení, nesnáším pravidelný stereotyp. Nechci být členem nějakýho stáda, být institucionalizován, loajální, unifikován. Víc cizích slov už neznám. Chci prostě dělat věci po svým, jinak.
A takový vlastnosti jsou pro práci pilota nepřípustný a naopak, práce pilota je nepřípustná pro mě. Já ani nikdy v životě nebyl zaměstnanec, abych se někomu zodpovídal nebo někam chodil od-do... Jistěže bych si rád zkusil pilotovat třeba ten Airbus. Ale měnit kvůli tomu zážitku život nebudu. Kdyby byla nějaká zážitková agentura, co nabídne hodinovej reálnej let v A320 s instruktorem po boku, rád to zkusím. Zážitek na celej život. Ale taky okamžitě "mise splněna" a není, co na tom víc hledat, jde se dál. To si i v tom FS víc zablbnu, než v dopravním letectví a můžu to kdykoli spustit i vypnout.

Tohle fórum je určený hlavně virtuálům a já jsem jeden z mnoha z nich a tohle je prostě můj názor na reál. Co naděláš. Můžeš si maximálně říct, že jsem debil. Ono si to s tebou bude jistě myslet víc lidí.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 07:14
Milan Mikulecky
Promiň, dělám to poprvé na nějakém veřejném fóru a věřím, že i naposledy, ale asi opravdu jsi debil. K tomuhle názoru mě vede zejména tohle "Jenže rozdíl mezi tím strojvůdcem se základní školou a dopravním pilotem je asi 50 IQ. Strojvůdce nemá žádný vyšší cíle a nemá čeho litovat. "
Můj brácha ukončil po druhém semestru ČVUT FEL, kterou procházel (tak jako před tím průmku i základku) jen s tím nejlepším možným prospěchem - protože chtěl jít dělat strojvůdce. Moji rodiče i celá rodina se z toho doslova hroutili, ale brácha - měl svůj cíl a šel za ním. Svůj současný obor vystudoval v Německu a dnes jezdí s HS vlaky a je šťastnej.
Proč to píšu, Protože vím, jaké má IQ a protože vím čím vším musel napřed projít než mohl do té mašiny sednout. Napsat něco o tom, že fíra má nižší IQ než pilot, nebo, že může mít pouze základní školu, je hodně mimo mísu.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 08:02
Premek
Málokdo vlastně pořádně ví, co ta práce obnáší.
...
A Ty to víš?

A určitě v lidech dřímá i představa z dob komunismu, kdy pilot mohl na západ...
...
Bože tohle je názor pětiletýho dítěte... TIRáci se taky dostali za hranice - taky jsou za hrdiny?

A tahle bublina může lehce splasknout poté, co mladý natěšený absolvent vstoupí do procesu a pendluje 3x denně Praha-Ostrava jak mašinfíra z Hlaváku. Jenže rozdíl mezi tím strojvůdcem se základní školou a dopravním pilotem je asi 50 IQ. Strojvůdce nemá žádný vyšší cíle a nemá čeho litovat.
...
Tady jsi evidentně nenadzvedl jen mě. Jsi těžce mimo - strojvedoucích znám dost a každej z nich to dělá kvůli tomu, že to je pro něj koníček. A víš, co všechno musí strojvedoucí zvládnout, že tady s tím tak šermuješ?

Pilot musel prokázat neuvěřitelnou trpělivost, píli, vůli, odhodlání, houževnatost a absolvovat studijní muka, aby dosáhl svý mety. A protože je současně i trochu excentrik a egoista, tak si skutečnou podstatu tohohle povolání nikdy nepřizná, nevidí ji a bude si do smrti říkat, že žije svůj velkej nebeskej sen. A tím se i izoluje od všech, co jsou nohama na zemi.
...
Dole píšeš, že jsi "bohém". Nicméně jsi taky pravděpodobně někdo, kdo neví jaký to je mít rád svou práci a mít ji jako zábavu. Těšit se do ní a hodně často děkovat, že ji můžeš dělat. Jasně, v každé práci jsou dny na ho*no, jenže díky těm ostatním se přes to rychle přeneseš...

Proč sem vlastně rok co rok postuješ tyhle nábory? Proč to vůbec jako úspešný absolvent a vykonavatel tohohle povolání sleduješ? Těch důvodů může bejt víc. Dotknu se tě asi jakýmkoli, možná i na nějakej, ten správnej, zapomenu, tak ho uvedeš za mě.
...
Zapoměl si na ten jeden, kterej je podle mýho soudu nejdůležitější - byť nevylučuju, že jsou tam i jiný - prostě David má rád svou práci, je rád, že se mu to povedlo a protože je přející, tak věří, že by se mohl mít někdo stejně dobře jako on - že bude v práci šťastnej...
Co k tomu chceš dodat víc? On prostě může chodit do práce, on nemusí do zaměstnání.
Ale to asi nechápeš, protože tuším, že jsi těžce znuděnej životem a spíš přemýšlíš jako Rákosníček nad tím, jak by si to jen vošvindloval - než udělat něco pořádně.

Vážím si každýho, kdo si vytyčí nějaký cíl a zdolá ho.
...
Evidentně ho ale nedkoážeš pochopit...
Na druhou stranu, buď na sebe hrdej. Ty jsi přece "in" protože se dokážeš na všechno a na všechny vys*at.
Báječně se hodíš do týhle doby...
(jen upřesním, ať to Ty nebo kdokoliv jiný nepochopí špatně - komunisty nesnáším, takže nepláču po době před 89-tým, ale po časech, kdy být spolehlivej, pečlivej a zdravě loajální a ovládat dokonale svoje řemeslo bylo především otázkou cti. A taky na dobu, kdy se nedávalo na odiv, jak mě všechno sere a kdy to, že se na Tebe na ulici někdo jen tak usměje se nepovažovalo za výraz mentálního postižení)

Nechci být členem nějakýho stáda...
Promin, ale prave těmahle názorama mi člena jednoho stáda připomínáš...

...abych se někomu zodpovídal...
Ať to pochopím správně - tímhle se chlubíš?

Jistěže bych si rád zkusil pilotovat třeba ten Airbus. Ale měnit kvůli tomu zážitku život nebudu. Kdyby byla nějaká zážitková agentura, co nabídne hodinovej reálnej let v A320 s instruktorem po boku, rád to zkusím.
...
Jsi jako ti náctiletí fracci - hlavně ať mě to nestojí žádnou námahu. Na tohle už jsi panáčku dost starej...

Ono si to s tebou bude jistě myslet víc lidí.
V tomhle s Tebou souhlasím...
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 09:28
Lowmick   
Kdyby byla nějaká zážitková agentura, co nabídne hodinovej reálnej let v A320 s instruktorem po boku, rád to zkusím.

Pokud bys netrval na A320, ale spokojil by ses s B737, tak zkus cinknout do Ryanairu Ten jako zazitkova agentura na let dopravnim letadlem docela funguje
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 09:36
Kendy   
tady jen doplním, včetně tebe, bude debil každý, kdo nebude mít stejný názor jako ti, co z toho, co jsi napsal, začnou vytrhávat jednotlivé věci z kontextu a začnou tě pranýřovat za to, že máš jiný pohled na věc a jiný názor, nedej bože, že se nechceš stát dopravním pilotem.
Tak se drž a nenech se vytočit, až se začne vytvářet tvá "slovní poprava" a reálném letectví na foru s virtuální tématikou Flightsimulátorů, včetně jejich tvorby addonů atd.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 10:28
pseudoMates

dobře ty..
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 11:06
AJS
Víš, Kendy, adagiovy příspěvky v tomhle vlákně mě příjdou trochu ulítlý, ale není to proto, že má jinej názor na dopravní letectví. Na to má právo každej a ani já si o té profesi nedělám žádnou iluzi. Asi proto, že už to dělám dvanáct let. Kvůli tomu by se ode mně žádné odmítavé reakce nedočkal.

Ale tohle je snůška stereotypních domněnek, které mi přijdou na úrovni toho, jako bych hodnotil práci doktora nebo kriminalisty podle nějakého seriálu. Pokud už se někdo vydá na stezku kritiky něčeho a někoho, měl by to mít alespoň trochu podložené a srovnané, ne plivat invektivy typu "a tohle, a támhleto, a navíc...".

Mě je u prdele co si kdo myslí o mojí profesi, já dokonce nějakou adoraci přímo nesnáším (to pro ty z vás, kteří máte potřebu se se mnou za každou cenu někde sejít v pracovním procesu a v momentě určitého pracovního vytížení si se mnou chtít povídat proto, že jsme z Péráku... teď si o mě myslete, že jsem arogantní hovado, ale je to tak, odchycení securiťákama proto, že mi chtěl někdo říct AHOJ na jednom nejmenovaném letišti považuju za vrchol). Ale nemusí mi někdo vnucovat svoje názory na můj život, jenom proto, že nějakou konkrétní práci dělám, a tlačit mi, jakej vlastně určitě mám žebříček hodnot a jakej život na hovno žiju. Když sám to hovno ví.

Omlouvám se za vulgární výrazy, já nejsem žádnej nažehlenej svatoušek.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 10:04
AJS
Jen takovou doušku: ten tvůj výlev emocí je hodnotou asi na stejné úrovní, kdybych tu začal psát, že sedět doma u počítače a hrát simulátor je forma letecké masturbace a že to není žadný hodnotný život, že život se žije venku a ne u monitoru nebo v nějakém studiu.

A rádoby bych se snažil hráčům simulátoru otevřít oči, ať jdou radši do modelářskýho kroužku, nebo do aeroklubu, či kam.

A pak bych si připadal, jak jsem dobrej, že jsem to všem nandal.

Jenom nějak nechápu, proč bych to dělal.

 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 10:14
Tragédie v JRD
Smutné
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 10:44
Rychlokvaška
Přiznám se Adame, že mě tvůj příspěvěk donutil trochu přemýšlet o spoustě věcí, který jsi popsal, nakousnul, i nechal mezi řádky. Zkoušet ti vysvětlit jak to vlastně chodí a tak nějak odpovědět na ty tvoje (ne)otázky by bylo asi na hodně dlouho a popravdě stejně zbytečné, to chápu. Ostatně mým cílem není tebe ani kohokoliv jiného k něčemu nutit - to co jsem poslal je nabídka někoho jiného, kterou využije naprostý zlomek těch, kdo si ji přečte, pokud vůbec. Poslal jsem ji proto, že je opravdu navýsost zajímavá, speciálně v téhle době. Ale to je asi tak všechno.

Zaujal mě tvůj pokus o psychologický profil a tak jsem si říkal, třeba na tom je něco pravdy a aniž bych to věděl, opravdu mám nějakou skrytou motivaci, proč sem tyhle věci postuju. A tak jsem přemýšlel nejdřív nad každou tak hezky popsanou českou vlastností a pak nad tím, co se mi vlastně honí hlavou, než sem něco takovýho pošlu. Pleteš se ale ve všem cos napsal...
Proces je asi následující:
Přijdu z práce, většinou po nějakém obzvlášť vydařeném dni, plnej nadšení a motivace (představ si, i takové jsou, já jsem prostě snílek a optimista). Díky kontaktům na zajímavé lidi v leteckých školách a aerolinkách se mi dostane většinou náhodou do ruky něco, co by se v jakémkoliv jiném oboru zařadilo do kategorie "Breaking News". Kouknu o čem to je, co na to říkají ostatní...a u toho se tak nějak ve vzpomínkách vrátím do doby, kdy jsem přemýšlel o tom, jestli je vůbec něco takového možné a jak prolomit tu bariéru, která mezi tím chodit po zemi a lítat dopraváky existuje. Někdy velká, jindy menší, ale existuje. A u toho si říkám...sakra, to by bylo naprosto úžasný o něčem takovým vědět, když jsem o lítání začínal přemýšlet.

A tak mě napadne jediná varianta následného kroku - dát o tom vědět ostatním, kteří třeba zrovna nějakou shodou okolností můžou v tom rozhodování být tam, kde já před 6ti lety. A to je celý, to je celá ta nudná a nesenzační nepsychologická a nezištná potřeba někomu říct - podívej se co je možný a co za pár týdnů zase nebude.

Mě je Adame úplně jedno, jestli se do toho někdo přihlásí nebo ne. Neplatí mě ani BA ani OAA a jedinej důvod proč píšu zrovna o nich je z kolegiality a hlavně z úcty k tomu co a jak dělají. Nedělají to zadarmo, to ani náznakem, v takové době už dávno nežijeme, ale dělají to jinak, mnohem líp a férověji, než je v téhle době pravidlem. A to opravdu oceňuju. Dělají to výjimečně a ojediněle. Pracovních příležitostí jiného typu v dopravě je každej den mraky, ale psát o nich sem ani nikam jinam rozhodně potřebu nemám. Koneckonců vpodstatě žádná z nich taky není dostupná leteckým nováčkům.

Koneckonců jsem tím do jisté míry i sám proti sobě. Čím víc lidí v dopravě, tím hůř se my všichni budeme mít. Čím víc lidí bude ochotných zaplatit za výcvik, typerating, nebo nedej bože za line training, pohovor, uniformu, hotel v destinaci, neschopenku a další hromadu samozřejmostí, akceptovat delší hodiny, kratší dovolenou nebo odpočinek...tím horší podmínky budu mít já a moji kolegové v budoucnosti. Jsou aerolinky a zpostředkovatelské firmy, které nikdy podporovat nebudu. Ale i přesto je ve mně pořád dostatek nadšení a kolegiality, abych dokázal respektovat, že jsou lidi, kteří mají podobný sen a touhu ho nějak dosáhnout, někdy i za každou cenu. Já je respektuju, do jisté míry i obdivuju, šli v tom odříkání mnohem dál, než jsem byl schopnej jít já. A co je hlavní - každej si tu příležitost zaslouží. A proč by ji měli mít jenom synáčkové z UK, proč třeba ne klučina z Flightsimu? Tak asi tak...jsem blbej a naivní, to už o sobě vím

Stejně je vždycky zvláštní, jak se u podobných příležitostí ozvou vždycky jen lidi, co k tomu mají strašnou spoustu komentářů, ale přitom je taková nabídka vůbec neoslovuje. Nikdy nic takového nezkusili, dost možná ani nikdy nezkusí, ale přesto o tom už všechno ví, taky o tom co následuje x let poté...Jaká je vlastně motivace onu nabídku kritizovat, jaká je potřeba, bez znalosti toho jak to chodí, přesvědčovat ostatní, že je to špatnej nápad? Napadá mě taky pár variant, ale nechám odpovědět tebe Adame...

Tvoje potřeba zesměšňovat ostatní povolání a lidi kteří v nich působí je tragikomická a spoustu lidí asi nadzvedne ze židle. Jak už to bývá, vypovídá samozřejmě primárně o tobě. Mě to popravdě nechává chladným, tak nějak jsem na to i zvyklej. To jak se dívá veřejnost na piloty a jejich práci je na hony vzdálené tomu cos popsal, s tím seš dobrých 40 let pozadu. Dělal bych to proto? Ani náhodou. Dělám to i přesto a opravdu hodně rád.
U dnešních cestujících zbývá tak maximálně důvěra v profesionalitu a moje potřeba ji nezklamat.
Dělal jsem v životě leccos a potkal spoustu různých lidí a hodnotit jejich práci nebo IQ bych si rozhodně nedovolil. Asi by ses divil, co se někdy skrývá v těch lidech co třeba "jenom dělají kafe", nebo kteří třeba naopak operují na nějakém operačním sále (kuma, Pavel a další určitě pochopí, že to je obecné přirovnání). Až ty lidi začneš potkávat osobně, občas s podobným názorem zjistíš, jakej je hloupej...

A na závěr dlouhé sbírky zbytečností jenom tak trochu stručně o tom, jaká to je práce. Každá pozice a každá aerolinka je úplně jiná. Každý den je úplně jiný...speciálně taky proto, že něco jako od-do v letectví neexistuje. Lítat na čas nenamená, že musíš každý den cvaknout píchačky v 9 a v 5. Někdo pendluje krátké lety v domovině, někdo delší po Evropě, někdo lítá po světě. Někdo lítá třeba kombinaci - pár kratších letů a pak výlet do exotiky. Někdo má za den jedno přistání, jinej zase šest. Někdo má rád malý éro, kontakt s lidma, vlastní iniciativu, jinej zase jumbojety a zavřený dveře. A někdy je to pohoda, pro někoho možná rutina, někdy zase pěkně náročnej den. Skvělej den v práci. Ale všichni máme dřív nebo později ve své kariéře možnost volby - pro koho, na čem, kde a za jakých podmínek budeme dělat to co nás baví. Každej má totiž rád něco jiného, spousta lidí má taky rádo čas od času změnu.
A co je na tom to nejkrásnější? To neuvěřitelné množství volného času a ty možnosti, co s ním dělat. Možnost cestovat a poznávat, na náklady zaměstnavatele. Studovat, cestovat, mít svoje koníčky, druhej job, firmu, nebo třeba jenom nedělat nic - to všechno jde dělat zároveň s lítáním, aniž by člověk musel a aniž by nějk významně nebo neplánovatelně jedno ovlivňovalo druhé.

Mohl bych tu básnit donekonečna, ale je to zbytečný, každej děláme co děláme, někdo s větší a někdo s menší radostí. Pro mě je jít do práce dělat to co dělám, jít tam s nadšením, dělat co je můj sen, ještě dostat zaplaceno a pak si užívat toho volného času bez toho abych si bral práci domů prostě naprostej ideál. Tohle je povolání, který bych dělal i klidně zadarmo, mít jinej zdroj příjmů....a nejsem rozhodně sám, celkem pěknej příklad je třeba Bruce Dickinson Bohužel pro nás, tenhle fakt si uvědomují i aerolinkoví manažeři a vždycky se budou snažit najít cestu, jak toho zneužít. Ale to je jiná pohádka...

Nutím to někomu? Ani náhodou, pro někoho by to byla nuda a otrava. Každej máme svoje priority, no ne?
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 11:02
pawlick
Sice je to dlouhý, ale moc pěkný Díky.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 11:52
Luděk Ch.
Prostě závist a nic jiného
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 12:08
Jeeloo
David to sem dal kvůli těm, které to zajímá, ne kvůli tomu, aby se v koutku pokoje drbal za uchem, že ho někdo pochválil jak je dobrej. Mě třeba to před několika lety dalo jistý pohled na věc a kdybych mohl, jdu do toho okammžitě s plnou parádou. A pravidelně tyto příběhy sleduji, dávám je jiným mladým, kteří se mě ptají na různých forech a některým se to snad i podaří.
Příjde mi, že ty nejen že závidíš až to mlatí dveřma, ale ještě máš v sobě stejnou jedovatou slinu, jako i jiní jedinci a jejich "král" (asi víme, o kom mluvím). Jo, já mu také závidím, ale zdravě, protože si tenhle sen plním.
Tím co jsi napsal jsi se tím debilem sám udělal...
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   6. 11. 2012 / 13:48
Gonzo
adagio, Dr.Bo čo mi napísal na blog niekoľko dobrých článkov, je kapitánom na B-737, ale zhodou okolností aj rušnovodičom

takže na jeho prosbu ti posielam jeho príspevok na tému Mašinfíra ...

Gonzo

ale napis pls odomna odkaz pre ADAGIA, ktory sa v jednom prispevku vyjadril : "masinfira se zakladni skolou, ktery nema zadne vyssi cile....atd. Takze mu odkazujem : NECHAPEM, PRECO URAZAS PROFESIU STROJVEDOUCIHO (RUSNOVODICA), KED AJ O TEJTO PROFESII, AKO I O PROFESII DOPRAVNEHO PILOTA VIES HRUBE HOVNO. NA PROFESIU MASINFIRU JE POZADOVANE MINIMALNE VZDELANIE MATURITA S TECHNICKYM ZAMERANIM (CHEMICKEHO LABORANTA NEVEZMU). VYCVIK TRVA DVA ROKY. PRVY ROK SI MUSIS ODMAKAT V DIELNI, KDE PREJDES A FYZICKY SI ODMAKAS VSETKY SYSTEMY: MOTORY, ELEKTRIKA, ELEKTRONIKA, VZDUCHOVE SYSTEMY, HYDRAULIKA, ATD. POTOM ABSOLVUJES NESPOCET TEORETICKYCH KURZOV A SKOLENI.POTOM JAZDIS CCA 5 MESIACOV POD DOZOROM INSTRUKTORA. ZAVERESNE SKUSKY POD DOZOROM MINISTERSTVA, JAK TEORETICKE, TAK PRAKTICKE MOZEM PRIROVNAT K UROVNI SKUSOK CPL. TAKISTO MNOZSTVO PREDPISOV JE ASI TOLKO, AKO U LETECTVA. PO STATNYCH SKUSKACH 2-3 ROKY A NIEKEDY AJ VIAC POSUNUJES VOLAKDE V STANICI VAGONY A CAKAS NA DALSIU PRILEZITOST. POTOM NASLEDUJU VOLAKE OSOBACIKY, ALEBO CARGO. Z TOHO JASNE VYPLYVA, ZE MEDZINARODNE RYCHLIKY VOZIA AZ VELMI SKUSENI FIROVIA

Dr.Bo
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   3. 11. 2012 / 14:51
Luděk Ch.
Tak nevím, ale zrovna David je příkladem, že to není jen sen. Stačí jen chtít a umět.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 11:45
Vita Zenisek
Máš pravdu. Ještě, že jsi sem vnesl trochu objektivity a pohledu z druhé strany. To víš, Radimmm a Létající myš, ti jsou zticha a nic nám neřeknou o tom, jak strašná ta práce ve skutečnosti je. Místo toho si mnou u monitorů ruce a těší se, kolik mladých, naivních jelimanů se zase na Rychlokvaščí agitaci nachytá a zkazí si celý život.

Bože, tento týden se zase urodilo! Nejdřív potřeba řešit Gonzovy příspěvky a teď tohle.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 11:46
pawlick
Asi jsou skvrny na slunci
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 12:24
Létající myš   
Ja nemám nic společného s British Airways a předpokládám, že lidé jsou svéprávní a umí si zvážit + i -. A ruce si fakt nemnu a nemám důvod někomu mazat med kolem huby. Je mi 57 a únava materiálu tu je. To, že jsem napsal, že kdyby se mě někdo zeptal zda ano, či ne, tak řeknu ano. Je to jen můj názor, který nevnucuji nikomu. A předpokládám, že ani Radimm si ruce nemne a je mu to jedno, zda do toho někdo půjde, nebo ne. Ale nechci za něj mluvit.
Myš
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 12:59
Vita Zenisek
Promiň, nenapsal jsem to dost jasně.
Můj příspěvek byl myšlen tak, že jestli tu má někdo nárok uvádět věci na pravou míru nebompohled z druhé strany, jsi to buď Ty nebo Radim. Nikoli někdo, kdo viděl dopravního pilota max. okýnkem v nástupní chobotu....
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 13:02
Létající myš   
poslal jsem ti něco na SZ. Už jsem se zorientoval. promiň, únava materiálu.
Myš
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 13:58
Rychlokvaška
Jojo, je to tak. Já jsem u toho 6 roků a taky se najde únava materiálu, speciálně po tomhle létě a speciálně po druhým roku boje o krk. Spousta věcí se mění k horšímu a třeba ani k nám bych nikoho netahal. Ale i přesto bych do toho šel znova a přesto to dělám rád a doufám, že ještě dlouho budu. A proto to nabízím i ostatním.

Já si myslím, že každej rozumnej člověk pochopí, že jakákoliv činnost (a nejen zaměstnání) se po čase stane rutinou, někdy dokonce i otravnou a nesnesitelnou. A to platí pro to co dělá "z donucení" i pro to co dělá svobodně, dobrovolně a ze zájmu. Myslím, že speciálně tady na Péráku se s podobným vývojem setkáváme pravidelně. Jde jenom o to, jak se schopnej se s tím poprat, jak si i v rutině najít různorodost, jak si rozmyslet, jestli má smysl jít někam jinam, nebo zůstat.

A troufám si říct, že zrovna letectví touhle fluktuací a vyhořením zas tak moc netrpí - lidí, kteří s tím seknou a jdou dělat něco úplně jinýho je minimum. Nemá smysl se bavit o tom, jestli je to proto, že nic jinýho neumí a proto s utrpením zůstávají, nebo se jim nic jinýho dělat nechce a dělají to z pohodlnosti, nebo protože mají závazky a jinde by se jim plnily mnohem hůř, nebo je to prostě pořád baví a naplňuje. Z každé skupiny jsem poznal pěkných pár lidí, taky spoustu těch, u kterých se tyhle názory pravidelně mění, podle toho, jak se jim zrovna daří. To je prostě přirozený a přišlo mi zbytečný o tom psát - to jsem si myslel je tak nějak samozřejmost.

Proto pokud někomu (teď nemyslím konkrétně Létající Myš) snad přijdu příliš nadšenej dopravním lítáním bych jen rád podotkl, že samozřejmě znám, chápu a zažívám i tu druhou stranu mince. Nejsem hloupej ani slepej a přijde mi smutný, že si někdo myslí, že to tak je, když to zrovna zapomenu napsat do příspěvku do poznámky pod čarou. Jsme snad inteligentní a dokážeme číst mezi řádky, ne?
Ale taky jsem díky práci poznal svou přítelkyni, letos si spolu s ní užil pár skvělých měsíců v Kanadě a na Havaji, byl pár dnů na Kanárech, ve Skandinávii, byl párkrát na dovči (jo, to předtím nebyla ani oficiálně dovča) a zažil spoustu zajímavých dnů v práci i doma. A taky splatil 2 ze 3 úvěrů, který mi tohle všechno pomohly zrealizovat. Z posledního zbývá půlka. Prostě jsem hodně šťastnej tam kde jsem.

Třeba se to změní časem, ale dneska můžu říct, že ty pozitivní dojmy převažují naprosto zásadně a někdo zvenku jako Adagio o tom ví naprostý prd.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   2. 11. 2012 / 19:30
AJS
?
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   2. 11. 2012 / 19:58
Lowmick   
Zrovna ty sem zadny otazniky nemas co psat! Lhal si nam o tete Radimmmove! Nebrousi cocky, ale dela letuchu. A PPL taky ma, to nepopres. Navic o tom, ze nemas kdy mysluplne vyuzit penize, kterych mas hromadu, ani nemluvim (Harvard se nepocita, to patri k te zmince o vlastnim GA). TVS je blbakov, nebo ne?! Aaaha!!! A izolovanej od lidi tam taky ses (minimalne o sirku central pedestalu).
Mno vidis. A neni na to potreba ani investigativni tym.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   2. 11. 2012 / 20:11
adagio   
až tak trefit jsem se fakt nechtěl. Já Radimmma vůbec neznám. Omlouvám se !!
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   2. 11. 2012 / 21:18
AJS
Měl jsem delší odpověď. Hezky v odstavcích, s interpunkcí, s trpělivým vysvětlování některých aspektů.

Ale smazal jsem to. Za dopravního pilota v pravém slova smyslu se nepovažuju, a tak se mě tahle problematika asi ani netýká.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   2. 11. 2012 / 20:51
AJS
!
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   2. 11. 2012 / 21:09
pawlick
Až tohle uvidí Kachna, tak Ti pěkně vyčiní za interpunkci a pravopis
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   2. 11. 2012 / 21:12
AJS
No je tam všechno správně. Na začátku je Velkej Vykřičník. Pak je smysluplný text, zakončený vykřičníkem!
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   2. 11. 2012 / 21:43
Koprik
.....nejni to náhodou ten chlapec s tou Citejšnou????
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   2. 11. 2012 / 21:45
AJS
Uaaah

Vy mě vážně chcete dostat do hrobu...
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   2. 11. 2012 / 22:20
Koprik
.... s touhle jsem se i povozil, než ji majitel bohužel prodal:
http://www.planes.cz/cs/photo/1047146/cessna-501-vp-cat-private-ostrava-osr-lkmt/
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   3. 11. 2012 / 11:17
Kachna   
Tak si vem charty a bež si je přečíst v Citejšně do Galley. jo a kde jsi to viděl začínat větu interpunkčním znaménkem. Asi na tobě budu muset zapracovat
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   3. 11. 2012 / 19:22
AJS
Kde jsem to viděl? Kachno, ty mě nepřestáváš udivovat hloubkou svých historických neznalostí. Co jste se učili v hodinách dějepisu a občanské nauky? Říká ti něco "¡No Pasarán!" ?

I když chápu, ty jsi vlastně tohle už na základce neměl
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   2. 11. 2012 / 19:46
Milan Mikulecky
Nějak to nechápu, to je nějaký intelektuální způsob humoru, který já jenom nejsem schopen pojmout?
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   2. 11. 2012 / 20:02
Luděk Ch.
A proto spousta pilotů s nadšním chodí do práce, mají rodiny, peníze i kamarády po celém světě a dělají to obvykle až než je pošlou pro vysoký věk do důchodu... Podle tebe jsou to chudáci, co nic jiného neumí, tak musí dělat pilota?

Sorry, ale tuším za tvým přispěvkem velkou dávku závisti..... A mezi námi, já jim závidím taky, ale narozdíl od tebe to přiznám.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   2. 11. 2012 / 20:46
Koprik
Ježíši Lůďo, prober se a uklidni, já to samozřejmě pochopil jako nadsázku, na které je ovšem hodně pravdy. Každý komentář, který není oslavný přece nemusí znamenat, že se někdo uižírá závistí. Nicméně, dnes si každý můžeme vysnít tu svoji cestu a můžeme se snažit po ní jít! Měli jste dneska v Tuřanech frmol, nebo skrvny na slunci?)))
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   3. 11. 2012 / 02:44
Luděk Ch.
Dnes byl frmol, dvě letadla Nemám nic proti negativnímu komentáři, jen mě dost překvapilo, jak může někdo hodnotit motivaci a život určité profese, kterou sám nevykonává. Jestli to byla nadsázka, tak jsem to nepoznal. A jestli tam někde měl smajlíka, který by to dokazoval, tak jsem ho neviděl, protože mám v mobilu vypnuté zobrazování obrázků
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   3. 11. 2012 / 09:44
XEOL
Velmi me tvuj prispevek potesil. Aspon to tu neni takove jednostranne a nekdo se nebal popsat i druhou stranu mince jmenem "Dopravni pilot". Ja presne zapadam do tveho profilu az na tu spoustu penez a sen vlastnit letadlo GA. Ovsem i pres vsechny tyto "negativa" bych svoji praci nikdy nemenil
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 10:36
= Flyer =   
2adagio: souhlasím s tebou, podle mě by se dali rozdělit lidi na ty, kteří celý život stačí mít 'jistotu' dělat u pásu v továrně, a pak jsou ti kteří mohou být také cílevědomí, ale nebojí se rizika a nechají to na tom, kam je život zanese.

na druhou stranu podle mě cesta k dopravnímu lítání určitě nalajnovaná být nemusí, a i když lítáš , můžeš se zabývat i jinými věcmi, ne?
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   3. 11. 2012 / 11:23
fly
Moc fajn příspěvek a velmi fandím každému, kdo se přihlásí, aby uspěl a našel, to co hledá. Já osobně bych dal vše za to, se tam dostat, ale jsem limitován svým zdravotním stavem. Proto mohu jen fandit ostatním. Tak hodně štěstí všem a hodně úspěchů.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 11:42
Létající myš   
Zajímavý strom s neočekávanými argumenty.
Proboha prvotní info je, že ti, co touží dělat strojníka maj šanci a to docela za rozumných podmínek. Pryč jsou doby,kdy to šlo od plachtění k aeroklubu, něco let u armády a pak k aerolinkám, zdarma.
Riziko tu je a kde není?
Nikdo nikomu nezaručí výsledek. Ale je to šance a proč hned psát , že to je na prd. Nechci nečtu a nehaním. Jsou dny kdy mě sere i slovo letadlo, jo je to tak, ale kdybych se mohl znova rozhodnout neměním. Jsem namyšlenej, tlustej strojník , ale spokojenej i když za pár měsíců končím a nevím zda se bude stýskat, nebo si vydechnu. Takže kdyby se někdo zeptal, zda do toho jít....zakřičím nejdi, ale běž.
Myš
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 13:16
Gonzo
dal si sem informáciu a našiel sa niekto kto po tebe vyštartoval , Adagio

napísal tam kopec vecí prečo nie ! do veľkej miery mi to pripadá, že to je vlastne jeho obhajoba prečo to nedokázal , tak si vytvoril takýto dym argumentov

a zabil to vetou - však toto je fórum simulátorového lietania , tak čo ?

tiež som kedysi dávno riešil otázku, či dopravným pilotom alebo nie, našiel som v sebe negatívne slová ako " autobusári " a tak podobne, prípadne ďalšie dôvody, ktorými som sa sám pred sebou ospravedlňoval

nemal som na to v zmysle sa drilovať sa palubné systémy, nebavilo ma naháňať výškomer a prístroje
dnes sa tomu smejem, myslím sám sebe

keď je niekoho sen byť dopravným pilotom tak je to jeho sen
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 18:15
adagio   
Jsem docela rád, že se to trochu rozproudilo. Šel jsem do toho i za cenu, že na mě bude spousta lidí plivat. Aspoň se taky mnoho z vás ukázalo v tom pravém světle a na péráku začal zas ten pravej život. David tu v počátku smutnil, že se zde každá aktivita trestá. Určitě se tu ale trestá i každej odlišnej názor, jak vidno.

Škoda, že většina protiargumentů jsou jen osobní výpady, zesměšňování a snahy mě vyprovokovat k nějakejm plytkejm reakcím, kterejma bych se diskreditoval. K tématu toho moc nezaznělo. Jen pořád dokola falešný plky o snu vs. závist.

Opravdu si myslíš Davide, že opravdový potenciální uchazeč o tuhle práci čeká na tvůj příspěvek, aby v následujících 14 dnech nažhavil klávesnici, jak ho vyzýváš, a rozhodl se z fleku pro životní krok? Myslím, že ne. Že takoví jedinci věc sledují, mají načtené všechny podklady a věc řeší nebo se na ní připravují mnoho měsíců i let. A pokud z nich mají bý jednou úspěšní absolventi, projít tím sítem, tak by měli už teď prokázat samostatnost a vlastní přičinění.

Váš hlavní argument, že se nesmím k problematice vyjadřovat, když ji neznám je fakt na úrovni mateřský školky. Jak ji může zdravě a s nadhledem posuzovat již institucionalizovanej, ovlivněnej člověk? To je jako by se musel soudce nejprve stát kriminálníkem nebo doktor v léčebně alkoholikem. I všechny protikuřácký zákony a kampaně sepisujou hlavně nekuřáci. A určitě to není jen ubohá šikana nebo závist kuřákům.

Téma s Máchou jsem nikdy nesledoval, neznám ho, ale přece jen je asi z Vašeho oboru a přesto jeho argumenty taky neberete. Tak jestli náhodou není spíš problém v potrefený huse, která nesnese jakejkoli odlišnej názor, než máte vy.

A pak furt dokola ta snadná obrana se závistí... Na to se nic říct nedá. Co jsem mohl, jsem na tohle téma uvedl. Vždyť já se i k virtuálu dostal už jako dospělej chlap. Žádný ambice s lítáním jsem nikdy neměl a už "na starý" kolena fakt mít nebudu. (Dyť jsem táta s dvěma dětma... ) Nejezdím očumovat malý letadla do AK, nehodlám si dělat žádný kurzy. A určitě nebude důvodem nějaká neochota se učit nebo obava z propadnutí. Vždyť i ten virtuál vyžaduje velikou vstupní námahu v podobě nasátí strašný kvanty informací, aby si mohl začátečník vůbec dovolit se připojit. Velkou spoustu týhle virtuální dopravácký teorie, bez který se IVAO létat nedá, nezná ani většina reálnejch VFR pilotů. Spousty z nich jsem si už ze srandy i vychutnal. Rychlosti, hladiny, frazeo... Já vím, že oni jsou ti, co umí lítat, umí zase spoustu jinejch věcí a hlavně maj pod zadkem mašinu a né PC. Ale prostě nevěděj, neznaj. Dokonce jejich reakce jsou úplně stejný, jako tady teď ty vaše. Opět neochota si cokoli přiznat, jakkoli snížit tu svou image nejlepšího na světě.
Ale to už se dostávám k takovýmu dalšímu oblíbenýmu pichlavýmu tématu, jestli by s neřízeným dopravákem dokázal líp přistát virtuál nebo blaníkář, co nikdy FMC neviděl, ale umí zase lítat.

Celý tohle píšu jako další pokus o vyvrácení tý závisti. Krom toho, že si stejný peníze jako dopravní pilot vydělám nejspíš taky, efektivnějc a snadnějc (závist je obvykla spojovaná hlavně s penězma), tak to co zbývá - nějakej dobrej pocit, že vím jak dopravák funguje, jak se ovládá, vím co se děje, když jako pasažér letím na dovolenou, co si asi říkaj v rádiu, proč dělá to a tamto... mám taky za sebou. Mně to takhle virtuálně stačí. Nepotřebuju bejt pilot, abych si tu virtuální praxi ověřil reálnou praxí. Pro mě je to opět "mise splněna" a víc už z toho nevydyndám.

Takže jsem taky spokojenej. Ale neposeru se, když mi někdo řekne, že můj obor je na prd. Klidně mu dám za pravdu a když mě přesvědčí a uchvátí něčím novým, rád se vydám objevovat zase něco jinýho. Letectví to ale nebude

P.S. Teď si ještě proti sobě krásně poštvu i všechny VFR letce...
 1x  

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 18:39
Lowmick   
Jenomze ja muzu rict, ze tvoje prace stoji za prd, protoze jsem o tom cet nekde na Novinkach a bude to mit naprosto stejnou vahu jako to, co jsi napsal ty. Vim o tom co delas houby, mam jenom nejakou hrubou predstavu z toho, co se da docist na netu nebo videt v televizi a na zaklade toho budu kydat. Neni to nefer nebo alespon nekolegialni?

No jasne ze to tak jde, coby ne. Kazdej si muze rikat co chce. Ale pak se prece nemuzu divit, ze po tom, co bych tu o tvoji praci vyblil, budes nastvanej.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 19:40
AJS
Původně jsem na tenhle příspěvek nějak zareagoval. Pak jsem si ho ale přečetl podruhý, potřetí... a reakci jsem smazal. Jdu radši dělat něco smysluplnějšího.

 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 20:45
Rychlokvaška
Jo kdyby se to rozproudilo - k tématu, s dotazy, zkušenostmi, tak by to bylo fajn. Takhle rád rozhodně nejsem. To se nerozproudilo jako debata, ale jako nesmyslnej výplod někoho, koho to vlastně ani nezajímá.

Na úrovni mateřský školky je naopak tvůj argument Adame. Kolik ti je let abys psal takový pičoviny? To přirovnání je naprosto zcestný. Soudce se nemusí stát napřed kriminálníkem, stačí aby se stal...soudcem. Doktor nemusí být alkoholik, stačí, že je...doktor. Určitě si zbytek poskládáš sám.

Tady vůbec nejde o to, že bys měl jinej názor a ten ti tady nikdo nebere, nebo tě za něj kritizuje. Jinej názor má třeba Radimmm nebo Létající myš, nebo kdokoliv jinej, kdo se v letectví pohybuje. O takovém se dá diskutovat, souhlasit nebo nesouhlasit. Nezlob se na mně, a velmi bych si přál abych zase nechápavými nebyl obviněn z machrování, ale od FSky rozhodně nemůžeš hodnotit ani kritizovat život a práci dopravního pilota. To cos poznal od stolu NENÍ moje práce. A to říkám i přesto, že simulátory jsou moje alma máter a nedám na ně dopustit.
Rozhodně napsat že: Přijde mi to hrozně nalajnovanej život jak přes šablonu. Dům / byt co nejblíž k letišti, manželka letuška s PPL licencí, víkendy v aeroklubu a za životní sen koupě vlastního GA... Ve skutečnosti ale spousta monotónní dřiny, blbákov s obrovskou zodpovědností, izolovanost od lidí a přátel, nefunkční rodina, spousta peněz, který ale není vlastně kdy smysluplně užít a celoživotní obava o svoje dokonalý zdraví.
je úplně mimo mísu. Zkusils to? Pracovals v aerolince? Lítal jako dopravní pilot? Nebo s někým takovým žiješ, pracuješ, sdílíš čas? Je to tak ve všech aerolinkách? Většině? U všech pilotů? Nebo sis to jenom někde přečetl, nebo ještě lépe - vycucal z prstu na základě toho co "víš"?

Hodnotit tvou profesi opravdu nemám zapotřebí. Nic o ní nevím, nedělám že si myslím, že tomu rozumím, nesnažím se svou ignoranci maskovat jako "jiný názor". To co děláš tě určitě naplňuje, to ti přeju a taky je mi to úplně jedno.

To co píšeš není názor někoho kdo kto mu má co říct, ale názor někoho, kdo si myslí, že k tomu má co říct...protože je přesvědčen, že má pro to dostatek informací a zkušeností. To je ale hodně mylnej dojem...To je to stejný, jako kdybych tady popisoval a hodnotil jakékoliv jiné povolání, které jsem nikdy nedělal. Nikdy o tom nebudu vědět tolik, abych tady napsal to co ty. To máte ostatně s Máchou společný a to je taky onen důvod, proč jeho argumenty nikdo nebere. S letectvím prostě nemáte nic společnýho a na těch názorech to je hodně vidět. To se pak všechno hodně těžko bere jako argument, nebo jinej názor. To je prostě jenom blablabla člověka, kterej neví o čem mluví. A o to je to horší, že má pocit, že ví o čem mluví. To je občas i nebezpečný. Jen v případě Máchy tahle činnost dosahuje patologického stadia...tam věřím nesměřuješ.

A jak může problematiku zdravě posuzovat "již institucionalizovanej, ovlivněnej člověk"? No to je právě to...kdo jinej?! Myslíš si, že jako někdo z ulice víš co to všechno obnáší, dokážeš si udělat názor na pozitiva a negativa? Na základě čeho prosímtě? Hodně by ses pletl, kdyby sis myslel, že jsme všichni volové s růžovýma brejlema, co si nevidí ani na špičku nosu. Nebyla by pak snaha to nabídnout někomu jinému tak trochu kontraproduktivní? Každej dokáže vidět to co dělá objektivně. A věř mi, dokážu se bez problému bavit i o negativech toho co dělám. Ale rozhodně ne s lidma, kteří napíšou to cos napsal ty (kurzíva nahoře) a ještě jsou o tom názoru skálopevně přesvědčeni. To už je pod úrovní mateřské školky.

A k tomu na co čekají a nečekají uchazeči. Nemyslím si, že by někdo čekal na to, až nějakej Rychlokvaška pošle, co našel na internetu. Nemyslím si ani, že by na to teď kouknul Franta z kanclu a zítra se zbláznil a za dva roky řídil Bojinga. To snad chápeš...
Co si ale myslím je, že takové příležitosti se objevují jednou za půl roku - rok a rozhodně na ně nenarazíš jen tak omylem na titulní stránce iDNESu. Sledovat pravidelně servery s podobnými nabídkami je, věř mi, velmi únavná práce. A taky trochu demotivující. Čím dřív se o nich případný zájemce dozví, tím dřív se může připravit na výběrové řízení, zařídit si kolem toho život, finance, apod. A reakce těch co to zkusili, chtějí zkusit, nebo je to prostě zajímá mi dávají zapravdu. Každá informace v pravou chvíli má velkou cenu.

A už dost. Zase to směřuje k tomu, že tady vysvětluju někomu, kdo nemá ani páru o tom co dělám, že to vlastně není tak, jak si to myslí. Beznadějně. A v tom procesu budu méně sebevědomými a nechápavými jedinci nazýván jako chlubil, kterej se může posrat z toho co dělá a je mimo realitu.

Měj svůj názor Adame, klidně, ale v tomhle případě si ho laskavě nechej pro sebe. Není hoden tvého věku ani inteligence. A na veřejném fóru to pak vypadá tristně.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 22:08
adagio   
Já přece tvou profesi nehodnotím, nikde jsem nepsal, že o tvé práci všechno vím. Nekárám tě za to, že bys někdy pozdě zmáčknul konkrétní čudlík. Nevyjadřuju se k výkonu povolání, ale k jeho dopadu na osobu vykonavatele. FS s tím nemá nic společnýho a ani ji k takovýmu názoru nepotřebuju.

Já to nevím, proč většina pilotů jsou staří mládenci, spousty odlítaných hodin v dopraváku si ještě doplňujou/kompenzujou lítáním v malejch mašinách v AK a na románky vyhledávaj právě letušky. Já nejsem přece pilot, odpovědět musíš ty. Já jen poukazuju na určitý společný jmenovatele, na fenomén tohohle povolání... A ani nehodnotím, zda je to dobře nebo špatně. Pouze, že já bych to tak nechtěl....
Tak prostě jen napiš, že s tím nesouhlasíš, že o víkendech nechodíš do aeroklubu, ale maluješ obrazy a je vystaráno...

Pokud se v tom profilu ale pár lidí poznalo a zákonitě i nasralo, tak to asi zas tak zbůhdarma vycucaný z prstu není.

Musím být opravdu pro takovej postřeh kandidát věd?
Máš vystudovanou novinařinu, abys byl oprávněn tu veřejně hanit pisálky iDNESu? Musíš bejt politik, abys je mohl v hospodě hodnotit?
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 22:45
kuma   
Promiň, ale ač "z jiné planety", ne vydržím nereagovat.

Kde jsi sebral, že: "většina pilotů jsou staří mládenci, spousty odlítaných hodin v dopraváku si ještě doplňujou/kompenzujou lítáním v malejch mašinách v AK a na románky vyhledávaj právě letušky. "

Není divu, že "ty" bys to nechtěl - to co popisuješ, by ani žádný dopravní pilot moc nechtěl. Takže takhle dopravní piloti nekončej, je to skutečně jen blud ve tvé hlavě, kdoví kde se vzal.

Máš kolem sebe dopraváky, kteří takhle dopadli? Možná ano, možná dokonce je to většina těch co znáš, ale věř, že ne většina těch, co to povolání dělaj.

Zrovna těch pár, co se motá kolem mne (co se kolem nich motám já, jak se s nima v životě potkávám - ať jako aeroklubák nebo jako doktor) - tak ani jeden do toho tvého profilu nezapadá. Jsou to spokojení muži různého věku, kteří si plní své sny - a kteří na to (co si budem povídat) dokonce mají i vís korun., než mnozí osttaní.

Ale není to jen v penězích. Jsou to všechno především šílenci do létání. Všichni.

To, že si některý z nich "koupí na stará (nebo spíš mladá) kolena GA" - je prostě vyústění jejich koníčka, hobby. Žijeme bohužel ve světě, kde není tak běžné, aby si GA koupil doktor, pokud je to jeho záliba, naše společnost se systematicky stará, aby na to doktoři neměli. Kdybych žil ve Velké Británii, Holandsku, neřku-li USA, měl bych to "GA" už taky.

Proč bych se ale měl divit, že si to éro koupí někdo, kdo na to má i u nás - a podívej se na to z druhé strany - myslíš, že ten kdo si koupí éro (nejen koupí, provozuje ho, údržbuje, leští - a udržuje v letuchopném stavu, což taky není jen tak) - že je smutnej, depresivní, nebo zklamanej, že dělá práci, kde si za tu mrzkou mzdu to éro může koupit a pak chudák nešťastnej musí do toho éroklubu, kde má to svý éro, aby mu naleštil čelní štítek? To by ňák postrádalo logiku, ne?

Jo - a z těch, který znám, nemá za manželku letušku ani jeden. A jsou všichni ženatí, takže "románky s letuškami" nevyhledávají jako životní nutnost, ale pokud vůbec, tak jako vedlejšák, úplně stejně jako si ouřada střihne se sekretářkou a nějakej sanitář se setřičkou. Sex nedělá rozdíly podle povolání...

Nikdo ti nebere tvůj názor, že ty bys to dělat nechtěl, O.K., nikdo tě k tomu nenutí. Pokud se ale neomezíš na pouhou konstataci svého názoru a chceš zdůraznit PROČ jsi k tomuto svému názoru dospěl, nepoužívej, prosím, argumenty, které nejsou nci než klišé a výkřiky do tmy. Když, tak napiš něco konkrétního. Zda takové zoufalce znáš - a proč, když dopravní létání jejich život zruinovalo, nejdou třeba děkat toho mašinfýru, když na něj stačí jen ta základka a IQ 80.

Dík!
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   5. 11. 2012 / 00:05
adagio   
Dobře. Pěkná reakce.

Sice mých pár je stejná vypovídací hodnota, jako tvých pár a ona tebou zmíněná většina je už zase jen názor od člověka, který přece není dopravní pilot, aby to mohl tvrdit. Ale líbí se mi, jaks to napsal. Možná právě i proto, že tím ovlivněnej nejsi. GA v tvým případě bude opravdu jen koníček. Šílenec (jaks piloty nazval), v podání doktora, by si totiž po 6ti nočních šichtách zašel ještě do sklepa trochu zapitvat.

A já celou dobu jen tvrdím, že tihle šílenci vykazují nějakou stejnou charakterní vlastnost, zřejmě i nutnou pro tuhle práci, která se pak podepisuje i na jejich pojetí života. Stejně jako třeba talentem obdařené celebrity inklinujou k nezodpovědnosti, propadání alkoholu, drogám, rozvodům a hýřivýmu nočnímu životu. Zase můžeš napsat "ne všichni proboha". "Já takovej nejsem" nebo "znám ty, co to tak nemají". To ale nic nezmění na tom, že bych nechtěl bejt celebrita, stejně jako nechci bejt pilot.

Prdíme na to. Kdo se urazil, ten se urazil, já se tedy dle Vás shodil, tak jsem asi shozenej.
Nejsem takovej přispěvovatel, aby to někoho trápilo.

Půjdu si přečíst pár Čechovin, ať si rozšířím obzory a třeba Vám pak dám za pravdu.


 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   5. 11. 2012 / 00:36
kuma   
Jestli jsou Tvým zdrojem informací o dopravních pilotech Čechoviny, není už k tomu co dodat.

Jinak:
medicíně se věnuji:
24 hodin denně, pokud sloužím
cca 12-16 hodin denně v běžný pracovní den
cca 2-6 hodin o víkendu, pokud jej mám volný.
Počítám studium, prezentace, administrativu oddělení, kterou v pracovní době zvládnout nejde, řešení nestandardních situací, většinou vyplývajících z faktu, že mám pod sebou cca 4 doktory, kteří pracují "pod dozorem" tedy fakticky právně zodpovídám za každou věc, kterou udělají - což vyžaduje školení, vedení, kontrolu... a tím pádem čas.

Myslím, že své práci věnují ne méně volného času než dopravní piloti, kteří ve volných chvílích létají v aeroklubu - a je to proto, protože mým největším koníčkem je moje práce.

Chceš-li, jsem i já šílenec - a s tím půlnočním pitváním nejsi daleko od pravdy.
Co je na tom možná prot tebe šokující, zdaleka se tak z doktorů nechovám jen já sám.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   5. 11. 2012 / 00:41
AJS
Amen
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   5. 11. 2012 / 01:34
Koprik
Původně jsem do téhle megasekvoje nechtěl vůbec vstupovat, nicméně vidím, že jak je poslední dobou běžným zvykem, neřeší se věcné argumenty, ale dotyčný, který si dovolí mít kontroverzní názor je veřejně dehonestován, hanoben a rozkrájen na kusy, ač svoje argumenty prezentuje slušně a korektně. Je asi to obraz naší současné zdivočelé společnosti, kde je přiznání chyby považováno za slabost, ale jestli to tak bude nadále pokračovat, tak na péráku buď nikdo nezůstane, nebo se tady zabije jakákoli smysluplná a zajímavá diskuse.

Nemá smysl se patlat v jednotlivostech, ale třeba mě je naprosto jasné, že toho mašinfíru uvedl adagio jako přirovnání a jiné ho nenapadlo.Tudíž jen opravdový hlupák se tady bude ohánět tím, že adagio urazil všechny mašinfíry....a používat to jako argument.

Kromě toho si myslím, že v některých věcech má adagio pravdu a ti kteří o tom vědí, nechtějí s barvou ven.Není pro mě překvapivé, že mlčí ti chlapi, kteří již mají něco odlítáno a mají za sebou pár desítek let zkušeností. Jsme opravdu takový pokrytci že najednou nevíme, že zajímavá, lákavá a náročná práce pilota je vykoupena kromě jiného nepravidelnou životosprávou, rozhozenými bioritmy, nadměrným stresem, problémy v rodinném životě a obavami, jestli mi nevypoví službu zdraví a doktor neukáže palec dolů atd...? Připadá mi to, jako kdyby mi doktoři do očí tvrdili, že si stovky hodin přesčasů měsíčně během služeb bezvadně užívají,nemají občas pacientů plný zuby a neví co je valium....(případně něco jiného).

Míra tady prezentuje pouze pozitiva letecké profese a ještě k tomu z pozice pilota ve výjimečně dobře fungující společnosti.Nemusím snad psát, že ne všechny jsou takové a myslím, že Míra si nejlíp uvědomuje jaké štěstí ho potkalo. Třeba bývalí piloti SkyEurope asi mají zkušenosti poněkud jiné a ti co opustili ČSA a v brzku ještě opustí mluví jinak… Abychom si rozuměli, snad všichni Mírovi tady drželi palce a držet i nadále budou a já nejsem výjimka, ale to neznamená že budu s Mírou vždy ve všem souhlasit. Já třeba nechápu, proč Míra poslední dobou tak strašně moralizuje, proč musí za každou cenu někoho přesvědčovat o svojí pravdě a zadupávat všechny ostatní do země...a proč se pořád dokola tak zuřivě sebeobhajuje…..a proč v každé diskusi chce mít poslední slovo…není teda jediný.

A než mi tady napíšete, že nemám právo se vyjadřovat k práci dopravního pilota, protože nejsem dopravní pilot, napíšu toto: Když pominu, že mám pár známých kapitánů i F/O nejen ve vícero místních ajrolinkách, znám osobně taky ty, kteří lítali třeba noční cargo v Itálii a na Balkáně a to je trochu jiný život než popisuje Míra.Kromě toho jsem 2 roky dispečeroval a plánoval byznys lety v Praze a pracoval rok v letecké škole jako manažer....když pominu ajroklubové začátky a skákání s padákem na vojně. Ale k věci! Piloti u byznys dopravy měli prima práci,ale ač jsem byl u velice slušné firmy, který splňovala všechny limity a normy což v ČR a nejen tady vůbec není zvykem, tak po dobu co byli "on duty" spali na kufru, změna byl náš denní chleba a blesk náš pomalejší brácha. Abych to přiblížil ostatním nepilotům, tak práce posádky v byznys dopravě obnášela kromě letů do exotických destinací s nějakým pobytem často taky 2 - 3 denní rotace LZIB - LKPR, podle toho, jak vychází doba služby a prodlevy mezi lety.Případně jsem plánoval chuťovku a Citejšna letěla za odpoledne 4x dálkovou trasu LZIB - LZTT jako shuttle....V menších érech, kde nebyla „jetuška“, tak taky péče o catering , to že kapitán nosil cesťákům kufry a třeba honil handlíře v destinaci když zapomněli přistavit limuzínu ani nemluvím. Jinak Vám garantuju, že tátové od rodin nezářili štěstím, kdy se nahonem dozvěděli, že na Vánoce a Nový rok poletí na Mauritius a rodinám můžou zaskajpovat To je taky práce specifického druhu dopravního pilota, o které ne všichni vědí.
Jinak máme na péráku i F/O od Ryanu, který napsal, že je prima že někdo popsal i odvrácenou stranu mince pilotní práce, nicméně se vyvaroval jakékoliv zuřivé a nenávistné reakce a ještě se zasmál. Ale hromada dalších tady řádí jako Viktorka u splavu, neschopná věcné diskuse, nechápaje nadsázku (i ty Doktore – čechoviny jako zdroj informací…) maje rudo před očima a snažíce se adagia (a mě už taky) zatím virtuálně ukřižovat pomocí klávesnice.Já myslím že nejhorší co může potkat chlapa je, že se začne brát moc vážně a nedokáže se sám sobě zasmát.Mám pocit, že se to spoustě lidí tady stalo.Stačí, že máme takového arogantního chytrolína prezidentem.

Uzavřu to konstatováním, že člověk, který má odlišný názor, není náš nepřítel a že každé povolání má dvě strany.Někdy se leskne víc jedna než ta druhá, někdy se to otočí. Ale nemá smysl před tím zakrývat oči a tvrdit, že to tak není.
 1x  

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   5. 11. 2012 / 01:54
kuma   
Kopříku, teď zrovna tu moralizuješ nejvíc ze všech ty.

A co se týče ironie, přečti si znova tu větu s čechovinama, jak ji adagio napsal. Pokud by byla ironií, byla by napsána jinak. Nebuď papežštější, nežli papež. Nebo jsi také vyznavačem ex post úprav smyslu již jednou vyřčeného (napsaného)?
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   5. 11. 2012 / 02:12
Koprik
Doktore doktore, opravdu jsi přetaženej....nemyslím si, že moralizuju, ale vy prostě toho adagia chcete zatlouct do země za každou cenu a teď chcete i mě, přesně jak jsem předpokládal a co je nejhorší, ztratili jste smysl pro humor a nadsázku!!!
Jinak já fakt nepotřebuju, aby adagio ani kdokoliv jiný psal smajlíky ke všemu, co nemám brát vážně, už pár let nejsem dítě, nepotřebuju nápovědu a pochopím to sám. Asi se budeš divit, jedna z mých oblíbených knížek je "Doktor v domě". Nicméně ani když jsem to četl kdysi v mládí poprvé, nemyslel jsem si, že to tak v medicíně opravdu chodí. Jinak bych to šel dávno studovat a stal se dle doporučení autora kožařem, páč jeho pacienti jsou většinou chroničtí co neumřou brzy, nicméně k doktorovi do ordinace chodí celý život a hlavně platí.Dobrou noc!
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   5. 11. 2012 / 02:34
Fabo™   
Trochu (pro me) prekvapive, nemuzu nez s tebou souhlasit.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   5. 11. 2012 / 06:17
Kendy   
Taky souhlasím, konečně slova, které nosím v hlavě ale nedokážu je nikdy napsat.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   5. 11. 2012 / 08:52
Tragédie v JRD
Co k tomuto dodat.... snad jen, že pérák by si zasloužil více příspěvků, které nejsou z jedné věci tak strašně optimisticky přejuchané. Dík
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   5. 11. 2012 / 09:19
Létající myš   
Asi patřím zde mezi letecké fosilie s nejvíc roky v letectví. Tak jen dodatek.
V mnohém máš pravdu. Ale řivot není černá bílá. Ano patřím mezi ty co jsou rozvedeni, ale vůbec ne kvuli práci. Mám jedenáct let přítelkini s kterou žiju a je z medicíny a ani první nebyla letuška. To jsou bláboly, jako že doktor a sestřičky a spol. Tyto argumenty neargumenty jsou klišé. A těch v opozičním příspěvku bylo víc. Byly zbytečné a útočné. To možná Davida vyprovokovalo k reakci.

Klidně tu budu diskutovat o mínusech povolaní, ale s někým kdo chce slyšet názor a ne jen se hádat.
Nějak mi to tu v poslední době připadá jako boj letavci s neletavci. Celé to je zas o ničem. David napsal info, že něco je možné a vznikl nesmyslný strom o blbostech. To je jako by mi přišel leták s nabídkou služby, nebo zboží a já místo toho, abych si řekl, ano chci nebo nemám zájem, začal psát dlouhosáhlý elaborát aby s tím šli do prdele. Protože jsem někde v bulváru četl, že to stojí za....
Nechci jitřit nálady a už vůbec bytvářet dojem, že my strojmachři jsme něco víc. Chci si tu číst o FS čí XPl dovědět se spoustu zajímavého, najít nové doplňky, bez čekání na žně, chci tu pohodu a kamarádství mezi lidmi co maj letectví ve všech formách rádi.
Nechci tu kecy a osobní útoky a nechci číst hloupá nic o ničem
MYŠ
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   5. 11. 2012 / 14:51
Rychlokvaška
Jo, to je moc hezký.
+1
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   5. 11. 2012 / 16:04
Lejzy
Nojo, ale VATSIM je pryc davno, cca pred rokem se IVAO presunulo na facebook a x-plane ma taky svoje forum (i kdyz tam coby x-planista nechodim). Takze uz skoro neni, o cem tu ze simulatoru diskutovat.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   5. 11. 2012 / 10:19
AJS
Kopříku, ještě jednou napíšu, co už jsem tu zmínil. Nejde o to, že někdo ukazuje na negativa určitého povolání, ty to má a nikdy nikdo netvrdil, že ne. Ani ty jsi nenapsal nic objevného. Ale místo toho tady na základě svých doměnek vnucuje, jaké máme žebříčky hodnot, co chceme a jak jsme izolovaní. To už je útok, proti kterému se bráním a nejsem buddhista, abych reagoval pasivitou, já oplácím na útok větší ráží.

Uvedu příklad: vazba velké a malé létání s víkendy na letišti je životní styl tak pěti - deseti procent dopravních pilotů. Většině je to ukradené. Proč tomu adagio věnuje polovinu prvního příspěvku a zmiňuje to v každém dalším? Protože to tak mám a celkem otevřeně se o tom zmiňuju? Tak proto je to "sen většiny"? Takhle se získavají objektivní informace? Nefunkčnost rodin, izolovanost, rozvodovost - to jako je v naší profesi unikum? Není to čistě náhodou stejné skrz naskrz celou společností? Pominu-li to, že mě osobně se tohle zatím netýká, tak procento rozvedených s nefunkčními vztahy mezi piloty kolem mě je stejné u letců i neletců. Tak kde je pointa?

Asi jenom v tom, za každou cenu rejpnout (rejpnout je docela laskavé slovo, řekněme flusnout) na ty, kteří z Péráku tohle povolání dělají. A tak se bráním. Mám na to právo a to mi nebudeš brát ani ty.

Tohle nebyla věcná diskuze na téma "nevýhody práce dopravního pilota". Do té bych se klidně věcně zapojil. Tohle bylo kydání sraček za účelem kopnout si.

Já trochu příčinu vidím v něčem jiném. Pérák se v posledních letech dost odklonil od původního smyslu (virtuální létání) a přiklonil se k reálnému. Je to vidět na simbeerech. Kdo se tam ještě baví o simulátorech? Téměř nikdo. Takovým Pérákovským folklórem se stalo přecházení na skutečné létání. I když jen malé. A tohle celkem chápu, že některé lidi štve. Chápu, že na simulátorovém fóru si nechce někdo připadat "ze hry" proto, že ještě nemá sólo na ...(Sluce, Echu, Zlínu, Cessně, MiGu... ), a po prolistování historie fóra jsem pochopil, že jedním z těch, kterým tenhle odklon vadí, je adagio http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=444411&lan=0

Takže osobně vidím, že vítr fouká odsud. Spíš je to projev boje proti těm z nás, kteří z Flightsimu děláme prostý Flight.

Jen by to chtělo mít odvahu to tak nazývat.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   5. 11. 2012 / 14:42
Rychlokvaška
Kopříku, máš ve spoustě věcí pravdu, o tom žádná. A s řadou věcí souhlasím, ať jsou mi nepříjemné sebevíc.

Zeptám se ale hned na začátek - jaké má místo debata o životě v nějaké bizjet společnosti ve stromu o náboru do British Airways? Jaké má místo plivanec Adagia, že to je job, o kterým a o lidech co ho vykonávají si myslí x a y a proto by ho nechtěl dělat?

Můj příspěvek byl o příležitosti. Byl o jasně definované příležitosti, která se dotýká naprostého zlomku lidí. Ale je to skvělá příležitost a optimismus a pozitivní ražení toho jak jsem ji prezentoval má v tomhle případě rozhodně opodstatnění. Kluka, kterej bez zkušeností za dva roky začne lítat Airbus po Evropě pod vlajkou BA nějaké problémy nočního cargo pilota na Balkáně vůbec nezajímají, protože většinu z nich řešit nebude. Rozhodně si myslím, že by o nich měl vědět, že by měl mít celkový obrázek, o tom žádná. Jednoho dne se může z různých důvodů ocitnout na jejich místě. Ale o těch tématech jde diskutovat úplně jiný stylem a taky v úplně jiné debatě, než jakou zahájil Adagio.

Není to vůbec o tom, že bychom chtěli o něčem mlčet, nebo nechtěli s pravdou ven. Někoho zadupávali za jinej názor, poukazování na nevýhody. Měli potřebu mít za každou cenu pravdu, moralizovat. PROČ proboha? Aby si ostatní mysleli, jak je všechno nádherný a úžasný? Abychom se potutelně usmívali, až se spálí někdo jinej? Nebo proto, že se za to stydíme? Nebo si potřebovali mastit ego? Nebo proč vlastně? Někdy mě překvapuje, jaký si ke mně lidi dosazují motivace, o to víc mě to třeba překvapuje v tvém případě - měl jsem pocit, že o tom jak se dívám na svět máš už tak trochu představu.

Nemám vůbec problém mluvit o negativech toho co dělám. Těch negativ je spousta - obecných, i těch co se týkají konkrétně naší aerolinky nebo mě. Taky o nich dost často mluvím - podívej se do historie a pak mě tady moralizuj na téma nedostatek nadhledu, nebo toho nejhoršího, co může potkat chlapa. Ale když o nich chceme diskutovat, mělo by to mít úroveň. Objektivitu, profesionalitu, bez osobních útoků, dotazy a odpovědi. Nadhled, respekt, příjemnou atmosféru. A dotazy bych moc rád odpovídal a o odpovědích diskutoval. Nic z toho ale Adagio nerespektoval. A proto to nemá úroveň, ne proto, že bychom chtěli něco záměrně zamlčovat.

Jedním z těch negativ je třeba jistota zaměstnání, nebo místa, kde ho vykonávám. To je třeba naprosto zásadní a to Adagio ani nenakousl. Třeba v tomhle ohledu mě naopak to štěstí opravdu nepotkává To by ses možná divil...
V roce 2008, když jsem dělal IR zkoušku, těsně před koncem školy, jsme se dozvěděli, že TCX propouští 100 pilotů. Měli jsme možnost čekat co bude, nebo odmítnout nabídku TCX a zkoušet to jinde. Počkal jsem jak to dopadne, nakonec se karta obrátila a přijali nás 6 z OAA a postupně dalších 30. Bylo to těsně. V zimě 2011 se firma rozhodla propustit 90 pilotů, zbytku hrozilo stěhování, demotions, apod. Byl jsem 85. od konce, nakonec jsem mohl zůstat a ani se nemusel stěhovat, nabrali dalších 20 lidí. Letos se chystají propouštět dalších 50 lidí, jsem 45. od konce. Opět nejistota, snad ani ne práce, ale velké pravděpodobnosti stěhování. A tak to chodí všude, aerolinky rostou, ale se i zeštíhlují, nebo krachují. Ve stejným baráku, kde máme crew room jsem zažil 3 aerolinky co už neexistují. Na letišti odkud lítám tak šest. Spousta mých kolegů má za posledních 5 let čvtrtej job. Další spousta od nás odešla kamsi do pouště, protože už to nemohli vydržet a potřebovali jistotu. A tak to chodí - pár let je boom, pár let krize. A tak to chodí všude, nejen u aerolinek. Každej se s tím musí nějak poprat a obecně platí - když si člověk zvykne na to nějak moc nebrat ohledy a vždycky mít po ruce nějaký zadní vrátka, obecně mu to moc problémů nepůsobí. Ne všem, jsou lidi co mají smůlu a nedaří se jim. Čím má člověk míň hodin a zkušeností, tím sebou musí nechat víc vláčet, tím míň si může vybírat, tím má menší jistotu. Tak to chodí a rozhodně o tom nikdo nemlčí a ani nepochybuje.
Týká se to ale British Airways a nabídky, kterou jsem posílal? Velmi vzdáleně....Musím to vždycky uvádět pod čarou, abych nebyl obviněn ze zamlčování negativ? Hmmm....

Podobných témat se najde hromada...ten koho zajímaj, se na ně rád zeptá. Hodně lidí soukromě. Musím je všechny uvádět u každé takové nabídky, abych nepůsobil jako přílišnej optimista? Když to tak udělám, zase se najde pár lidí, co bude kafrat, ať nefňukám. To všichni musíme všechno vidět negativně?

Problém Péráku není Kopříku v kontroverzních názorech nebo dlouhých debatách. Problém Péráku je v tom, že se tady neustále zvětšuje skupina lidí, kteří mají pocit, že se nějaká diskuse nebo jakékoliv téma neobejde bez jejich názoru. Ne bez jejich příspěvku k debatě, bez jejich dotazů, ale prostě bez jejich účasti. Kteří mají pocit, že příliš pozitivního škodí, příliš NEjejich škodí, pozitivní přístup je vychloubání, machrování a škodí objektivitě a na všem je potřeba najít nějakou skvrnu - ani ne sa ni zeptat a zkoušet ji pochopit, ale prostě na ni plivnout a zapíchnout do ní tyčku s červeným praporkem. A je úplně jedno na jaké to je téma, dost často jsou to věci, které se jich vůbec netýkají. Dost často jsou to naprostý pičoviny, jako že někdo napsal něco dvakrát, nebo o pět minut později než Novinky. Základem je účastnit se - kritikou, posměškem, touhou dotyčnému shodit jeho virtuální hřebínek. To je tady ten opravdovej mor. Přivlastňování Péráku v zájmu toho, že JÁ něco chci, tak by to tak mělo být. Kreativita začíná být negativum, konzum má prioritu. Čím kratší a čím víc toho co chci JÁ, tím líp. Být jinej je IN, souhlasit je být ovčan...
Je to smutný, ale je to tak. Tuhle předposranou zlomyslnou rejpavou negativní atmosféru bytostně nesnáším, ať pro ni má motivaci kdo chce jakou chce.

A taky se přidám k ostatním - ano, vidím v tom i problém některých lidí s tím, že je tady příliš reálného létání. I přesto, že dotazů na tohle téma ubylo a lidi se už skoro na nic neptají. Buď už všichni všechno ví, nebo je to díky úrovni debat přestalo bavit. Soukromá pošta svědčí spíš o té druhé variantě.

A udělat si ze sebe srandu, povznést se, zasmát a nebrat se vážně? Naprosto v pohodě Kdykoliv, kdekoliv. Ona je velká výhoda se na něco koukat z povzdálí 2 dny a pak to takhle hezky sesumarizovat. To umím taky. A je to krásně snadný u témat, který se mě ale vůbec netýkají. Budeš mít podobně chlapskej nadhled a povznesenou pohodu i v případě, kdy se bude mluvit o tobě a tvé práci, navíc způsobem a emocionální inteligencí jaké zvolil Adagio?

Neumíme tady spolu koexistovat. To co by si kdekdo v hospodě nikdy nedovolil, tady kvete. A je to na hovno.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   5. 11. 2012 / 16:34
pawlick
S tím souhlasím, zrovna jsme se o tom s Ballooem bavili při záletu té naší stíhačky
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   5. 11. 2012 / 17:16
Balooo   
Je to moc dlouhý, tak jsem to nečetl, ale Lívie říkala, že je Sluka hezčí, než ten airbus. A taky barevnější.
35760 B / 600 x 450 / Slukostroj.jpg
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   5. 11. 2012 / 17:27
kuma   
Pokud nejde o montáž a sluka je dokonce ocasními plochami k fotografovi, pak lze předpokládat, že se chystá splnit svou nesvětější povinnost - posloužit jako cíl pro hradní slukaře (= snipery)
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   5. 11. 2012 / 19:39
Tragédie v JRD
To je prd... to ten maník, co dal kysnou kreml, byl lepší
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   4. 11. 2012 / 22:45
Luděk Ch.
Ty asi moc koukáš na americké filmy. Jak přišels na to, že většina pilotů jsou starými mládenci? Jak přišels na to, že většina jich má romány s letuškami? Máš statistiky k obojímu? Jak přišels na to, že si létání v AK něco kompenzují? Není to třeba tím, že je létání baví a na rozdíl od tebe si vydělají dost peněz na to, že můžou v tom AK lítat? Vázně, mám pocit, že ses tady neuvěřitelně shodil, protože toto skutečně není vyjádření opačného názoru, ale psaní nesmyslů o něčem, o čem zjevně víš prd. A sorry, nemůžu si pomoct, ale cítím za tím závist jak prase.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   5. 11. 2012 / 13:14
Rychlokvaška
Problém Adame je v tom, že si buď neuvědomuješ, že tohle je psaný text (a už jsem mockrát říkal, že psaný text postrádá 90% komunikačních nástrojů klasického rozhovoru z očí do očí), nebo že neumíš vyjádřit co máš přesně namysli, nebo prostě chceš něco říct a pak si uvědomíš, žes to možná trochu přehnal, ale už se k tomu nedá vrátit zpátky. Přiznat si chybu je celkem užitečná lidská vlastnost.

Tak jako tak, není pravda, že nehodnotíš profesi a nevyjadřuješ se k výkonu povolání - tvoje věty "spousta monotónní dřiny, blbákov s obrovskou zodpovědností, izolovanost od lidí a přátel", "osekanej americkej sen", je přesně právě takové hodnocení. O těch srovnáních s mašinfírou ani nemluvě. A právě to hodnocení a způsob jakýms ho tady zveřejnil, rozproudilo tuhle úplně zbytečnou debatu. Kdyby ses ptal na to jak to chodí a zahájili jsme debatu o konkrétních věcech, rozhodně by bylo o čem mluvit a rozhodně by se zapojilo víc lidí.

Jaké má asi tak místo tvůj osobní názor na něco, o čem nic nevíš a ani nikdy nehodláš vykonávat, v příspěvku o náboru jedné aerolinky v UK? Podle mě žádné...to si nechej na debaty u piva a doporučil bych popravdě nejdřív naslouchat a pak teprve vynášet soudy a veřejně publikovat domněnky. Teda v zájmu své vlastní objektivity a sebevzdělávání, ne proto, že by to bylo něco důležitého.

Ale abys neřekl, že postrádám snahu a zmiňovanou vlastnost přiznat si chybu, vrátím se na začátek, vezmu to z opačného konce a zkusím ti odpovědět na "otázky" z prvního příspěvku, včetně těch negativ.

- Nalajnovanej život jako přes šablonu - obávám se, že zrovna v dopravním letectví bys nějakou lajnu a šablonu hledal marně. Každá země, každá aerolinka, každej pilot funguje úplně jinak. Jinak se dostal k letectví, jinak se dostal ke konkrétní práci, má jinou motivaci, jinak pracuje, má jiný pracovní rozvrh, jiné destinace, jiný způsob létání, jinak tráví volný čas, má jiné zájmy, rodinný život, priority. Dost často si tohle lidí i přizpůsobují podle svých potřeb, třeba i změnou zaměstnavatele. Jestli ti jako šablona připadá povinnost dodržování konkrétních postupů a předpisů, pravidelné přezkoušení, nebo samotný fakt, že do práce musíš v okamžik, kdy to máš na rozpise, pak máš pravdu. V tomhle je to nalajnované velmi přesně, byť to ani zdaleka neznamená, že je každý den stejný. Naopak. Někdo v tom vidí ovčárnu, nesvobodu a blbákov, já v tom vidím profesionalitu, kterou se tyhle věci snažím naplňovat. Protože znamenají bezpečnost, efektivitu, kvalitní customer service. A osobní čest. Svobodné povolání dělat cokoliv kdykoliv každému přeju. V tom případě je ale taky potřeba zmínit druhou stranu mince - ubývající bankovní konto, pokud se rozhodnu nedělat NIC, nebo si na pár dnů-měsíců oddychnout, a kontinuální tlak na kreativní já. To zase nevyhovuje mně osobně, ale nikoho kvůli tomu hodnotit nebudu.

- Dům/byt co nejblíž letišti. Nesmysl. Já osobně mám stejně jako věichni moji kolegové ve smlouvě bydlet 1.5h od domovské základny. To je bych řekl takový běžný standard. To tady v UK pokrývá cca 150km rádius, čili v mém případě celý Londýn a většinu jižní Anglie. Já bydlím cca 40 minut od letiště v takovým moc příjemným městečku na jih od Londýna. Kde až bys mohl bydlet v ČR si určitě domyslíš sám. Navíc není problém se domluvit s plánovacím, že třeba na pohotovosti mě budou volat o hodinu dřív a bydlet dál. Máme tu lidi co dojíždí až z Oxfordu, Birminghamu. Na mapě si to jistě najdeš sám. Jsou aerolinky, které nemají žádný problém s commuting contracts - třeba u easyJetu můžeš bydlet kdekoliv v Evropě kam lítají a dojíždění na firemních letech máš zdarma. Korean ti zaplatí před každým letem business class letenku z jakéhokoliv místa jejich sítě a nechá ti 3 dny na cestu a rekonvalescenci a zároveň platí ubytování v Soulu. Emirates nebo Etihad ti platí bydlení (dům v případě rodiny) a další náklady a o dopravu mezi bydlením a letištěm se stará firemní šofér. Jejich bydlení je třeba relativně blízko letišti, ale je to spíš pro pohodlnost, než nutnost. Můžeš bydlet kde chceš, pokud to bude do určitého času od základny. Atd. Stačí jako příklady pro vyvrácení domněnky?

- Manželka letuška s PPL licencí - další nesmysl. "Manželka letuška" je zažité klišé a platí pro odhadem sotva 10% lidí a to podle mě ani zdaleka nevybočuje z průměru jiných oborů. Moje přítelkyně je třeba letuška, i když jen v letní sezóně. A ano, poznal jsem ji v práci. Jsem ale rozhodně spíš výjimka a ten důvod není, že je letuška, ale protože je z Vysočiny To, že v případném páru dělají oba totéž (najdou se i manželství kde jsou oba piloti), nebo u stejné společnosti není vůbec naobtíž - naopak, život a rodina se pak mnohem snadněji organizuje.
K té PPL licenci nevím vůbec co říct - to, že oba dělají stejnou práci vůbec neznamená, že budou mít stejné zájmy a potřebu neustále trávit společný čas. Každej je nějakej, najdou se manželky a přítelkyně, které lítání osloví a PPL zaujme, většinu jich to ale vůbec nezajímá. To ostatně platí o malém lítání i o pilotech - jak už zmínil Radimmm, procento GA letců je v dopravě zanedbatelně malé.

- Víkendy v aeroklubu a životní sen koupě vlastního GA - další nesmysl. Dopravních pilotů, kteří se nemůžou dočkat, až sundají uniformu a vyrazí zase na letiště, je naprosté minimum. Ze všech mých kolegů (cca 500 lidí) bys jich našel možná 20. Já osobně bych třeba GA lítal moc rád, ale za poslední dva roky jsem nalítal naprostý prd. Ne proto, že bych nechtěl, ale prostě jiné zájmy mají větší prioritu, není čas, peníze nazbyt a člověk je taky u nás v létě celkem unavenej. Někdo má větší nutkání a čas i finance si najde, většině je to jedno a v malým letadle neseděli desítky let. Každej má jiné potřeby, zájmy a důvody proč ano/ne. Najdeš lidi co nemůžou lítat single pilot, najdeš limity aerolinky na celkový nálet, najdeš problémy s pojištěním u soukromých aktivit, apod. I to se stává. Ale ovlivňuje to opět minimum, navíc z toho minima těch co to zajímá.
A koupě vlastního GA - přiznám se, že jednoho dne bych rád vlastnil nějakej cesťák jako třeba Cirruse nebo TwinStara, abych si mohl splnit ten sen lítat po UK a po Evropě a cestovat po vlastní ose. Ale v mém "Bucket Listu" je to až hodně naspod. U většiny pilotů to v tom jejich ani nenajdeš. Radimmma táhnou warbirdi a akrobačka, jiný piloty zase mixéry. Rozhodně takové sny občas někdo má, ale profil dopravního pilota to není ani náhodou. Navíc, já si myslím, že je to moc pěknej sen...

- Spousta monotónní dřiny, blbákov s obrovskou zodpovědností. To je právě ta věc, pro kterou ti chybí důležitý pohled zevnitř a důvod proč jsem psal, že ti k tomuhle FSka nestačí. Dopravní lítání není o pár hodinách v cruise, kdy se defacto nic neděje. Na tom co dělám nic monotónního není a dřina to není už vůbec, až na pár výjimečných dní. Zodpovědnost to je obrovská, o tom žádná...ale to je třeba právě to, co mě na tom přitahuje, ostatně asi i spoustu dalších lidí co tuhle práci dělají. Někdo rád lenoší a životem proplouvá cestou nejmenšího odporu, někdo si zase rád klade vysoké cíle a baví ho zdolávat překážky a bez neustálé výzvy se unudí k smrti. Že to zrovna tobě nevyhovuje nemá nic společnýho s negativy nějaké profese.
A blbákov? Jsou věci v tomhle našem oboru, u kterých by si moc přál, aby takhle fungovaly i v jiných oborech lidské činnosti. Letectví si historicky prošlo hodně bolestivým vývojem a to v jakém stavu je dneska je výsledkem úsilí spousty inteligentních a houževnatých lidí. Že se tohle všechno dá do jisté míry sumarizovat do sady předpisů a postupů, podle kterých pak fungujeme a které musíme dodržovat? Pro toho kdo si uvědomuje pozitiva jaké to přináší, je to dar z nebes. Pro anarchisty a zásadové neovčany to je pochopitelně psychologický problém, o tom nepochybuju. Nazývat to problémem dané profese je ale nesmysl. Já bych to třeba naopak nazval významným pozitivem.

- Izolovanost od lidí a přátel - izolovanej jsem se cítil v kanceláři, v práci kde jsem trávil čas od nevidím do nevidím, na brigádě na stavbě, nebo u dlouhodobých zahraničních projektů. Izolovanej se rozhodně necítím v práci, kdy se každej den potkám s novým týmem 10-15 lidí. I dneska, po 4 letech u aerolinky nenarazím na den, kdy bych všechny znal. O dlouhodobých služebkách a výměnách s jinými aerolinkami ani nemluvě. S několika kolegy se potkáváme i mimo práci, několik z nich jsou dobrými přáteli. Nevidím v tom vůbec žádný problém. A nejsou to jen kolegové, jsou to i zákazníci, lidi kolem letectví i úplně odjinud. Naopak, tahle práce je HLAVNĚ o komunikaci s lidmi.
Má to pochopitelně svoje nevýhody - většina neaerolinkových lidí pracuje stylem 9 to 5, víkendy volné. Najít společný čas, hlavně v pátek nebo sobotu večer, někdy není snadný. Někdy je člověk pryč dlouhodobě a tam mu kontakt chybí. V mém případě je to taky např. kontakt s domovinou - třeba s kamarády z ČR se už osobně potkávám hodně výjimečně. Ale to je problém expatů a je jedno jakou profesi dělají, navíc je to něco, s čím se musí počítat. A čím dřív si člověk uvědomí, že v zahraničí taky žijou lidi, tím dřív ho nostalgie přejde. Třeba Létající Myš na to může mít podobný názor, ale zase Radimmm tohle vůbec řešit nemusí. Každej jsme nějakej a profesí to rozhodně není.

- Nefunkční rodina - další nesmysl. V letecké dopravě rodinné problémy nebo rozvodovost nijak nevybočují z všeobecného průměru. Drobná statistika - osobně znám v práci nějakých 200 kapitánů, nějakých 50 bych asi dokázal bez přestávky vyjmenovat celým jménem a něco o nich říct. Možná je to překvapující, ale za těch 6-15 hodin letového dne se dá prokonverzovat celkem dost témat. 90% z nich je ženatých, mají děti a funkční rodinu. Zbytek se rozvádí, nebo mají přítelkyně (nebo obojí ). Svobodnej mládenec není nikdo. To mě popravdě celkem překvapilo - myslel jsem si, že to bude mnohem horší. U First Officers je ta hodnota tak 30%...ale to je snad celkem pochopitelný, vzhledem k věku obecně do 30 let.
Problémem třeba překvapivě není čas - piloti tráví v práci mnohem méně času, než běžný "zaměstnanec v kanceláři". Mají taky mnohem víc kompletně volných dní. Ano, najdou se dny, kdy nejsou doma vůbec, nejsou doma v noci, nebo přes víkend. Poté ovšem následuje série dní, kdy jsou naopak doma kontinuálně. Je jenom otázkou partnerů (a případné výpomoci) jak si to zorganizují. Já třeba nesnáším rutinu a každej den jako druhej. Někdo jinej se bez toho neobejde. Je to jenom otázka toho, jak si ten rodinnej život zorganizuješ.
Problém překvapivě není ani v případě rodin, kdy jsou oba piloti, nebo pilot a letuška. Pokud pracují u stejné aerolinky, dá se dohodnout tzv. married roster - kdy mají buď dny volna společné, nebo naopak pracovní dny na střídačku, aby byl vždycky někdo doma s dětma. A pokud ne, vždycky se dá na těch pár výjimečných dní domluvit hlídání. A nebo "zaměstnat manželku" jako ženu v domácnosti I tohle třeba někomu vyhovuje. Život je přece tak pestrej...
Pravidlem třeba taky je, že děti z pilotních rodin většinou studují na prestižních školách a často cestují po světě. To je třeba taky kritériem funkčnosti dané rodiny. A tak by se dalo pokračovat.
A problémy s románky apod.? Tohle přece není problém pilotů a letušek, to je problém naprosto všech a celé společnosti. Každej má svoje svědomí, zodpovědnost a svůj způsob, jak se k tomu postaví. Jestli máš pocit, že samotnej fakt, že pilot vyrazí na týden s 6ti holkama na služebku, znamená automaticky problémy a nefunkční rodinu, zkus se nejdřív zamyslet nad tím, jak k takovým věcem přistupuješ sám, než začneš hodnotit ostatní.

- Spousta peněz, který ale není kdy smysluplně využít - zase nesmysl
Co na to říct? Platy pilotů a ostatní pracovní podmínky jsou veřejně známé, není to málo, ale ani moc. Ze začátku je to občas náročnější, hlavně dokud člověk splácí úvěry a je nováček. Ale to snad všude, nebo ne? Obecně je to ideál na komfortní život se vším všudy, bez toho aby člověk musel přemýšlet nad každou výplatou - viz třeba www.pilotjobsnetwork.com
A pokud jde o to jak ho využít? To je přece úplně legrační argument...Já mám třeba z 365 dní v roce 215 dní volna. Třeba na příští rok jsem si z toho poskládal komplet měsíc v kuse na cestu do dálek. Když někam letíme na delší dobu, mám 24 hodin, nebo někdy i pár dní v destinaci sám pro sebe. S možností užít si dané země, i si vzít s sebou přítelkyni, nebo rodinu. Nebo mám možnost na pár měsíců jít pracovat třeba do Kanady nebo Indonésie, nebo na Kanáry...tam mi firma platí náklady a čas i peníze mám pro sebe. A že třeba v Kanadě a na Havaji jsme si to užívali náramně.
A co je taky bonus? Co budu dělat a přesně kdy vím na 6 týdnů dopředu, dovolenou si plánuju taky po svém, i když existují limity a pochopitelně kdo dřív přijde, ten dřív mele.

- Celoživotní obava o svoje dokonalý zdraví
Jo, to je jedinej bod, v kterým ti dám částečně zapravdu. Bez zdraví není lítání, i když i o té dokonalosti by se dalo polemizovat. Medical Class 1 není dokonalý zdraví. Navíc co je náplní té obavy...fakt, že nebudu moct dělat co dělám rád? To rozhodně. Fakt, že přijdu o práci a zdroj příjmů? To třeba řeší Loss of License Insurance - u nás třeba součást smlouvy, kterou platí zaměstnavatel.
Krom toho zastávám jeden názor - kéž by pravidelný Medical Class 1 test měla většina populace. Kéž by se o svoje zdraví a životosprávu starali všichni aspoň tak, jako piloti (ne, že bychom to nějak zásadně přeháněli). A kéž by ten Medical zahroval i další testy, jako třeba MRI Lipid Profile, HOMA-IR a VO2. Ušetřili bychom spoustu výdajů na zdravotnictví, které se dají pokrýt prevencí a mohli si dovolit platit doktorům pořádnou mzdu za specializovanou práci. A tak nějak bychom řešili spoustu příjemnějších věcí v životě, než teď.

Tohle věechno co jsem napsal platí pochopitelně hlavně pro mě osobně, moje kolegy a mou aerolinku. Pohybuju se ale v tomhle oboru dost dlouho na to, abych věděl, že je to jen drobně lepší průměr. Jsou na tom jiní piloti pochopitelně mnohem mnohem hůř, ale taky mnohem líp, než já.
Mohli bychom se tady bavit o spoustě dalších věcech - např. o hrozbě ztráty zaměstnání, o nutnosti stěhování, někdy i do jiných zemí, o tom, že leckde jsou mnohem horší podmínky a mnohem menší jistoty, že se jinde pracuje mnohem víc a za míň peněz, o tom jaká je otrava se security na letišti, jak by šel optimalizovat vzdušný prostor a provoz na letištích, jak by mělo být víc podobných příležitostí jako je tahle BA, jak by mělo existovat míň manažerů, kteří milují FlexiCrew kontrakty...
A pokud máš na nějaké rozumné téma rozumný dotaz, klidně i můžeme. Ale to cos napsal nemělo s rozumným dotazem, rozumným názorem ani objektivitou vůbec nic společného.

Koneckonců - tenhle strom je o NÁBORU DO BA. BA do toho všeho co jsem tady napsal pasuje velmi dobře a ještě s dost velkou rezervou.

Takže asi tak nějak Adame. Proto potřebuješ být od fochu, abys tyhle věci chápal a něco o nich věděl. Až tady bude nábor do dvouletadlové aerolinky z horní dolní, pak se můžeme bavit o tom, co to pro případné uchazeče znamená. Ale pořád to musí být konkrétní debata a ne jen zvolání "tohle bych já nedělal, protože jedna bába povídala".
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   5. 11. 2012 / 14:34
com304
Pěkné.
 

British Airways opět otevírá nábor pro piloty dopravních letadel   5. 11. 2012 / 19:49
Cirrus/Pindra
Po tom, co mi Adagio uplne zkazil den tim neuveritelne depresivnim profilem, ve kterym jsem se trochu shlednul, jsi mi zase zvedl naladu... ale musim rict jednu vec. Pracovni podminky jako ty, moc novejch mladejch dopravnich pilotu nema (pokud teda vubec litaj, coz se neda rict o 90% novacku v tomhle oboru) a dloooouho mit nebude.
 

Gonzo
Czech Virtual Air Rescue Service
MZAK
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ