FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je úterý 7. 5. 2024, svátek má Stanislav Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
OT: pojištění Jeden příspěvek | Celý strom
OT: pojištění   15. 3. 2013 / 14:08
PR
Ahoj, chtěl bych se zeptat na něco ke skutečnému letectví. Zajímalo by mě, v návaznosti na nový díl Doletíš, jaké vůbec pojišťovny pojištění na letadla nabízejí? Vím, že je tu několik lidí co mají vlastní letadla, tak s tím určitě mají zkušenosti. Nebo i pojištění pilotů. Zajímalo by mě jak je tomu u nás, ale i v blízkém okolí čr. Mockrát děkuji za případné info. PR
 

OT: pojištění   15. 3. 2013 / 14:57
Jeeloo
Cos e pojištění vlastního letadla týče, tak to asi poradí ti, co mají éra, já to zařizoval vždy jen pro někoho. Nicméně pojištění pilota je něco jiného. Vesměs to funguje následovně:

Letadlo v celkové hodnotě 4 500 000 Kč je plně pojištěno na to, že když ho rozneseš na kusy A splníš to, že dostaneš pojistku (alkohol, licence, platné prohlídky jak letadla, tak sebe atd.), tak tam je vesměs stnovena výše Spoluúčasti. Tedy jako na autě. Rozneseš si Oktávku za půl mega, dostaneš třeba 20 000 Kč spoluúčast a je to. Např na akrobatických letadlech, na lepších cessnách co létám, tak je spoluúčast na totální škodu 200 000 Kč. Takže na tuto částku se nechávám každý rok pojistit. Prostě když to roznesu na dráze na totálku, tak dostanu těch 200K a na ty jsem pojištěn.

Pak je to, čemu se říká "Pojistka na blbost". To se vyplatilo jednomu mému kamarádovi, který narval natočenou vrtulí návěštidlo u baráku. letadlo poškozeno (vlastní blbostí), návěštidlo atd a šup, byl v tom za 180 000 Kč. No a na to se dá také pojistit.

Dnes už ti nikdo nepůjčí letadlo, pokud nemáš pojištění na sebe (pilota), bývá to ve většině podmínek v aeroklubech, školách atd. A je to rozumné, protože pak mít na krku exekuci není nic moc.
Pojistka na sebe stojí cca 5000 Kč/rok, skrze Aerokluby většinou méně, mají to hromadně.

No a letadlo? Tak co se povinné pojistky týče, tak nevím přesné ceny, ale Cessna 172 SP rv 2005, full Glass Cockpit stála cca 45 000 Kč/rok na pojistném. Tom co musíš mít. Jak je to teď, netucha, tohle bylo 2008-2009, kdy jsem to zařizoval, ale třeba někdo z majitelů dá vědět aktuální ceny
 

OT: pojištění   15. 3. 2013 / 15:58
PR
Super, díky za pěkné info. Jsou to celkem velké cifry... jen povinné za 45tis... to to havarijní musí být pálka.
A nemáš trochu přehled, které pojišťovny se o to zajímají? Nebo např. to pojištění pilota je nějaké združení?
 

OT: pojištění   15. 3. 2013 / 16:09
Tragédie v JRD
Piloty pojištuje třeba ČSOB ... a pro ně to , s většími či menšími slevami , přeprodáva řada "makléřů", třeba se dá pojistit skrze aeroweb.

Ono to je to docela nepřehledné, protože letadla jsou pořád poněkud "exotická" záležitost a od toho se odvíjí, že podmínky bývají dost "individuální". Pokud ti jde o konkrétní pojištění pro tvou osobu, tak je vhodné se informovat tam, kde plánuješ létat. Podmínky, jak to funguje, se dost liší škola (a firma) od školy (a firmy).

Např. v F-Airu jsou tralalajty havarijně pojištěna s nějakou spoluúčastí, a k tomu ti F-air umožnuje uzavřít ne nějak drahou pojistku té spoluúčasti.

Vedle toho, třeba fly for fun tralalajty havarijně pojištěné nemá, a místo toho zkásne klienta o roční příspěvek do fondu oprav (a zbývá tam nějaká, ne zrovna úplně malá) spoluúčast...
 

OT: pojištění   15. 3. 2013 / 16:19
Peetrs (Robert)   
A já myslel že když rozneseš éro na kusy, a přežiješ, takže je to vesměs tvojí blbostí. Čili by to ta pojistka na blbost měla pokrýt.
 

OT: pojištění   15. 3. 2013 / 16:57
kuma   
Srandičky, srandičky.
Ale ono to zas taková sranda není (!)

Ono totiž člověk si rok co rok znova musí hlídat, jakou pojistku ta pojišťovna s tebou uzavírá (pojistka na "spoluúčast" je charakterem podobná, jako pojistka "na blbost" - jen je v ní jasné, že jde o letadlo, které je skoro bez výjimky v jiných pojistkách uvedeno malým šedivým písmem jako nějaký odstaveček mezi "výlukami".

Je potřeba mít leteckou pojistku na "spoluúčast" - z důvodů., které píše Jeeloo, a je dobré mít k tomu pojistku "na blbost" - když třeba při vytahování letadla vrazíte nábvěžkou do vrat - nebo traktorem přejedete vřeteno od blaníka. Na to je škoda plýtvat tu drahou pojistku pilota a stačí "civilní" pojistka na zodpovědnost za škody (obvykle kolem 140,- Kč měsíčně). Ta se hodí ale i když třeba zničíte sousedovi kurník i se sliepkama...

I když s vámi nějaký makléř bude uzavírat smlouvu, ujkistěte se beze zbytku (!!), že právě ta letecká činnost, na kterou se chystáte (letecké práce, létání pro radost, ultralajty, paraglide...) nejní mezi výlukami. A když se to vezme takhle zgruntu, tak takovou pojistku skutečně nabízí jen ČSOB, pokud vím. Allianz to kolegům odmítla - a jiné pojišťovny piloty absolutně neřeší.

Je to taky dost důležité téma, pokud chcete letět do zahraničí - anebo si chcete v cizine půjčit létadlo. Na první pohled jednoduchá věc, ale běžná zdravotní připojištění se bez výjimky na letecké sporty nevztahují (!) a zejména to zdravotnicztví je nemalá darda. Jen stažení horskou službou ze svahu k vrtulníku může být 60-80.000 Kč - o zbytku ani nemluvě.
 

Gonzo
VWAC
Czech Virtual Air Rescue Service
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ