FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je sobota 18. 5. 2024, svátek má Nataša Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Otázky na funkci audio panelu ve skutečném letadle Jeden příspěvek | Celý strom
Otázky na funkci audio panelu ve skutečném letadle   7. 9. 2013 / 20:31
PB   
Ahoj,
pro náš projekt simulátoru DC-9 (www.dc-9.eu) sháním informace jak asi fungují audio panely a vůbec komunikační systémy v dopravních letadlech (např co určuje jaký COMM kanál bude slyšet v loudspeakeru v kokpitu, jak se zachází s PA telefonem,...). Jelikož se mi nejspíš nepodaří sehnat někoho kdo přímo DC-9 létal, tak se ptám zde - jelikož jsem vypozoroval, že sem chodí více lidí, kteří létají jiné typy - a předpokládám, že se funkce těchto systémů nebudou zase tak výrazně lišit a tudíž by se snad mohlo dát extrapolovat jak to asi v DC-9 chodilo.

Pokud by někdo z vás měl zájem podívat se co přesně zjišťuju a odpovědět, prosím navštivte Google dokument, kde průběžně doplňuji dotazy a kde je možné dle libosti vkládat komentáře nebo do toho všeho různě psát a kreslit - nejde to nijak zkazit, nebojte se toho. Omlouvám se že je to v angličtině, ale tento dotaz jsem poslal i na některá zahraniční fóra, tak ať si všichni rozumíme.

https://docs.google.com/drawings/d/1vEHMqKC_HLNsUkDjrkhZHhPubV6UXZCmorsR9jzO_ww/edit?usp=sharing

Všem děkuji za snahu

Pavel
 

Otázky na funkci audio panelu ve skutečném letadle   7. 9. 2013 / 21:24
ltow
Držím Vám palce - hlavně s interfacingem reálných přístrojů do simulátoru. Pro projekt GNSS HT100 jsem psal interface do ARINC429 busu do jednoho profi fullmotion simulátoru, a byla to noční můra.

Každopádně smekám před odvahou a držím palce.

 

Otázky na funkci audio panelu ve skutečném letadle   8. 9. 2013 / 08:54
PB   
Díky A zrovna na 429 a 526 teď vzniká takový krásný převodníček: http://www.v1avionics.com/

PB
 

Otázky na funkci audio panelu ve skutečném letadle   8. 9. 2013 / 10:25
Premek
Jak je ten svet malej
Jeden z tech lidi kolem V1 Avionics je Curd Zechmeister, kterej dava dohromady podobny projekt jako vy, ale je to L1011 (l1011project.blogspot.cz/) A na te strance je na nej i kontakt

Drzim vam pesti panove
 

Otázky na funkci audio panelu ve skutečném letadle   8. 9. 2013 / 12:17
ltow
Super díky za info,

já měl na obou koncích SW, takže jsem to celé řešil taky softwarově. Vy máte HW budíky a tohle pro Vás bude nejspíš dobře použitelné.

D.
 

Otázky na funkci audio panelu ve skutečném letadle   8. 9. 2013 / 12:38
mcleod
pozdravujem Ta mily fanusik letectva a skutocne neskutocne silno Ti drzim prsty, lebo na daleky a tazky boj si sa dal a tak aj ja by som Ti rad pomohol svojou malou pomocou......ja som pracoval na lietadlach typu Fokker 70/100 no a prave dnes som sa chcel dostat k schemam, ktore by Ti to vysvetlili, lenze bud som zabudol heslo alebo mi zrusili ucet a tak Ti skusim poradit len z hlavy co si pamatam......PS:moze to byt neuplne a nepresne!!!
.....najprv je to tak, ze vysielacka, tj. ten pristroj, kt. je na piedestaly s dvojicou otocnych ''knobs'' nad sebou pre volenie hlavnej a zaloznej frekvencie a prislusnym displejom k nim a prepinacom medzi hlavnou a zaloznou frekvenciou (circuit breaker, dalej len cb, VHF COM 1, 2, 3, atd.) a potom je mix ( tusim cb AUDIO CTRL PANEL 1, 2, 3, atd.). Cize mame dva na sebe nezavisle systemy....btw. popisujem ti to ako to bolo na F70/100 a podobne je to na B737 CL aj NG a na inych novsich lietadlach......lebo ako pozeram na DC je to este fakt ''old school''.....
....dobre tak k veci....vsetky interakcie boli riesene cez mix....napr. alternative to PTP bolo riesene tak ze na mix panely position RADIO-spring loaded but position INTPH holded switch. Cize ked chces rozpravat cez radio musis drzat v pozicii presne tak isto ako na yoke, do INTPH to mozes prepnut a tam to aj ostane.
.....dalej myslim ze ked sa pouziva maska tak je nutne prepnut switch na mixe na MASK
.....VOICE/IDENT ti neviem povedat, len viem ze ked das na IDENT tak pocujes pipanie ale to vies
.....o maintenance interphone.....technik, kt. je pri push-backu sa pripoji svojim boom setom do zdierky zvonka pri lietadle, pripaja sa to tam kde je aj panel na pripojenie EXT.POWER a stlaci tlacidlo CALL a v kokpite sa rozsvieti kontrolka pri kt. je button a ked ho stlacis tak mozes rozpravat.....u DC to bude asi ine v tom ze ked sa technik dolu pripoji tak v kokpite sa da switch do ON a pri zaklucovani je mozne rozpravat s technikom. Taka poznamka: vychadzaj z toho ze stale ked chces ako pilot rozpravat mimo kokpit tak musis klucovat.
.....k PA myslim ze svieti len ked si prepojeny na PA asi aby si vedel ked vysielas PAXom
.....k loudspeakru....na mixe mas prepinac SPEAKER ON/OFF....prepnutim do ON pocujes vsetko to co si pocul cez sluchadla, len teraz cez speaker .......a to co zo speakru bude zniet to zalezi aky kanal si pustis, napr. je mozne aby CAPT SPEAKER vysielal VHF COM 1 a F/O SPEAKER vysielal VHF COM 2 samozrejme by asi bol z toho chaos ale da sa to.....prakticky sa to da rozdelit tak ze do mixu vstupuju dva podnety....jeden je z radii, markrov, vorov prosto s toho co chytas z vonka a druhy je ten vnutorny ako attendants, PA, intercoms......preto tam je aj to sluchadlo z telefona....cez neho komunikujes vnutorne....alebo tam je mikrofon pri okne na kazdej strane kokpitu
.....zatial tolko ak ti to bude stacit tak parada.....ale myslim ze nebude.....tak sa kludne spytaj a ja skusim zohnat tie schemy....tak dufam ze som aspon trocha pomohol.....good luck!

.....
 

Otázky na funkci audio panelu ve skutečném letadle   8. 9. 2013 / 14:50
PB   
Ahoj, díky za popis, pokusím se to dát dohromady s tím, co už mám. Jen ten přepínač SPEAKER ON/OFF nějak na našem mixu nevidím, a jiné ovládací prvky v celém kokpitu nemáme... Tak nevím, jestli ten speaker měli puštěný pořád, nebo jak to bylo...

Pavel
 

Otázky na funkci audio panelu ve skutečném letadle   8. 9. 2013 / 17:28
mcleod
prosim ta nemas niekde foto tych panelov....chcel by som to vidiet
 

Otázky na funkci audio panelu ve skutečném letadle   8. 9. 2013 / 17:41
mcleod
prepac zabudol som pozriet stranku a tam je vsetko......este raz sorry
 

Czech Virtual Air Rescue Service
FS Medlánky
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ